Σουηδία Στοκχόλμη 4 μέρες, Μάρτιος 2015

snow

Member
Μηνύματα
48
Likes
51
Πριν λίγες μέρες γύρισα από Σουηδία και την πόλη της Στοκχόλμης. Δε βρήκα πολλές ιστορίες για αυτή την πρωτεύουσα του Βορρά και έτσι είπα να γράψω και εγώ την ιστορία μου.

Μέρα 1η

Πτήση με Aegean κλείνοντας όμως μέσω airtickets γιατί είχε επί πλέον προσφορά με διαμονή μαζί. Αεροπορικά 80 ευρώ το άτομο και διαμονή 80 ευρώ το βράδυ για 4 νύχτες στο τετράστερο Best Western Hotel Bentleys, πολύ καλή τιμή για την σχετικά ακριβή χώρα σε διαμονή αλλά και σε αεροπορικά που πριν λίγα χρόνια μπορούσες να πάς μόνο με ενδιάμεσο και κόστος 500 ευρώ για αεροπορικά μόνο. Το νόμισμά τους οι Σουηδικές Κορόνες εν συντομία θα τις δείτε ή sek ή kr, το ίδιο είναι, και η ισοτιμία 1 ευρώ 9,3 κορόνες σήμερα που γράφω. Πτήση πρωινή 8.30 αναχώρηση, τρεισήμισι ώρες πτήση, μια ώρα πίσω εκεί, άφιξη 11.00 τοπική ώρα. Είχα κλείσει μέσω internet με επιστροφή τα εισιτήρια με το ιδιωτικό bus της εταιρίας Flygbussarna που θα μας πήγαινε από το αεροδρόμιο στο κέντρο, κάνει 40 λεπτά και είναι ο πιο οικονομικός τρόπος. Δεν έχει μεγάλη διαφορά αν τα κλείσεις στο αεροδρόμιο 105sek η μονή διαδρομή και 210sek με επιστροφή online και αν τα αγόραζες επί τόπου 119sek και 215sek αντίστοιχα. Το ταξί έχει 500sek τη διαδρομή. Γρήγορα στο δωμάτιο να αφήσουμε βαλίτσες, το είχαν έτοιμο αν και ώρα check-in ήταν στις 15.00. Το δωμάτιο έλεγε 8 τετραγωνικά και χωρίς παράθυρα. Είπαμε οκ σιγά τέσσερις μέρες θα το αντέξουμε. Όταν φτάσαμε μας είπαν αν θέλουμε με 600 sek για τις 4 μέρες καλύτερο δωμάτιο με παράθυρα κτλ κτλ. Λέμε κάτσε να δούμε το δωμάτιο που έχουμε κλείσει αρχικά και αποφασίζουμε μετά. Το δωμάτιο ήταν πανέμορφο και ήταν περίπου 14 τετραγωνικά και όχι 8 και είχε παράθυρα απλά δεν άνοιγαν γιατί έβλεπαν στο lobby του Hotel. Δεν είχαμε κανένα πρόβλημα με αυτό. Συγγνώμη που χρονοτριβώ με τέτοιες λεπτομέρειες αλλά πολλοί θα αντιμετωπίσουν το ίδιο θέμα σε αυτήν την πόλη μιας και όλα τα ξενοδοχεία εκεί προσφέρουν δωμάτια μικρά και χωρίς παράθυρα σε καλύτερες τιμές. Αμέσως ξεχυθήκαμε στους δρόμους, κατεβήκαμε την Drottninggatan που ήταν η είσοδος για το ξενοδοχείο μας και κατευθυνθήκαμε προς GamlaStan. Περάσαμε έξω από το κοινοβούλιο, το παλάτι, το μουσείο Νόμπελ και μπήκαμε στον καθεδρικό ναό που ήταν πολύ όμορφος. Μετά χαζέψαμε λίγο την πλατεία Stortorget και συνεχίσαμε μέσα από τα στενάκια και βγήκαμε στην πίσω μεριά του νησιού και περάσαμε στο νησί Sodermalm που είναι η hipsterάδικη περιοχή και εκεί μένουν οι περισσότεροι καλλιτέχνες κτλ κτλ της Στοκχόλμης. Κάναμε μια στάση στα MacDonald’s για να φάμε κάτι γρήγορο και να συνεχίσουμε για Monteliousvagen ένα μονοπατάκι ψηλά στην πόλη με υπέροχη θέα, πρέπει να το επισκεφθείτε σίγουρα, κατά το σούρουπο νομίζω η καλύτερη ώρα. Πήραμε το δρόμο της επιστροφής μέσω Galma Stan να τη θαυμάσουμε και πάλι. Περάσαμε και από το Riddarholmen και έξω από την εκκλησία Riddarholmskyrkan αλλά είχε περάσει η ώρα και έτσι δεν την είδαμε από μέσα. Στάση για έναν καφέ και πίσω στο δωμάτιο για ξεκούραση.

Μέρα 2η

Αφού πήραμε ένα καλό πρωινό μιας και το Hotel είχε τα πάντα κατευθυνθήκαμε προς το μετρό στη στάση Centralen και βγάλαμε ημερήσια κάρτα για όλα τα ΜΜΜ. Κατεβήκαμε στη στάση Ostermalmstong T-bana και πήγαμε στην σκεπαστή αγορά Ostermalms Saluhall και χαζέψαμε παραδοσιακά προϊόντα, τυριά διάφορα, να φιλετάρουν σολομούς, αξίζει μια βόλτα αν σας βγάλει ο δρόμος μπορεί και να δοκιμάσετε κάτι…. Στη συνέχεια κατευθυνθήκαμε στο Historika museet που όπως καταλάβατε είναι το μουσείο Ιστορίας που έχει τμήμα για τους Vikings και μια αίθουσα με χρυσαφικά 100 sek η είσοδος. Μετά από εκεί πήραμε το bus για τον πύργο τηλεπικοινωνιών Kaknastornet να κάνουμε στάση για καφέ και να θαυμάσουμε την πόλη από ψηλά. Έχει και εστιατόριο. Η συνέχεια περιλάμβανε στάση στο νησί Djurgarden όπου περάσαμε έξω από το επιβλητικό Nordiska museet οπού δεν ήταν στο πρόγραμμα να επισκεφτούμε και δίπλα το παράξενο από έξω Vasa Musset όπου θα βλέπαμε το επόμενο πρωινό μιας και δεν θα είχαμε πολύ χρόνο μιας και τα περισσότερα μουσεία κλείνουν 17.00. Λίγο πιο κάτω υπάρχει ένα καραβάκι που κάνει 3 στάσεις όλες κι όλες και αποτελεί και αυτό μέρος των ΜΜΜ. Οι άλλες 2 στάσεις είναι η μία στο δίπλα νησάκι Skeppsholmen και η άλλη στην ένωση Gamla Stan και Sodermalm όπου και κατεβήκαμε. Περάσαμε πάλι από τα Mac Donald’s αλλά αυτή τη φορά όχι για να μπούμε μέσα αλλά για να πάρουμε τον ανελκυστήρα από την άλλη μεριά του κτηρίου να ανέβουμε πάνω να χαζέψουμε τη θέα που έχει το εστιατόριο Eriks Goldolen στον 7ο όροφο που είναι κυριολεκτικά στον αέρα και να συνεχίσουμε από την αερογέφυρα προς το κέντρο του Sodermalm. Αν πας από τον δρόμο είναι ανηφορικά με την γέφυρα το γλυτώνεις. Προς αναζήτηση φαγητού, εδώ να κάνω μια παρένθεση και να πω ότι γενικά το φαί είναι ακριβό στην Στοκχόλμη χωρίς κάτι το ιδιαίτερο και δεν βρήκα κάτι από τις προηγούμενες ιστορίες στο δρόμο μου και να είναι αξιόλογο, κλείνει η παρένθεση, η αρραβωνιαστικιά μου άκουσε έναν να μιλά Ελληνικά πίσω της, τον Γιάννη καταγωγή από το Λουτράκι και τον ρώτησε που να φάμε και μας πρότεινε να πάμε στου θείου του την Ελληνική ταβέρνα που είναι από τις καλύτερες εκεί με καλές τιμές προσφέρθηκε να μας συνοδέψει μέχρι εκεί. Πληρώσαμε περίπου 27 ευρώ το άτομο και το φαί ήταν άψογο αργότερα ήρθε και το παιδί να βοηθήσει μιας και είχε πέσει αρκετή δουλειά στο μαγαζί. Το μαγαζί λεγόταν Greken På Hörnet (Tjärhovsgatan 43). www.grekenpahornet.se Μας προσκάλεσε να πάμε κάποιο πρωί στο espressino (Gotgatan 11) όπου δούλευε να μας κεράσει καφέ αλλά δεν καταφέραμε λόγο περιορισμένου χρόνου, αν πάτε δώστε του χαιρετίσματα. Μετά το φαί ώρα για ποτάκι και πήγαμε στον 26ο όροφο στο Himlen (Gotgatan 78) υπέροχη θέα της πόλης νύχτα… Το κοκτέιλ που πήρα είχε 16 ευρώ αλλά αξίζει, είναι εστιατόριο καφέ και μπαρ. Στο γυρισμό οι υπόλοιποι κουρασμένοι πήγαν κατευθείαν για ύπνο εγώ μιας και γυρίζαμε με το μετρό πήρα την μπλε γραμμή που θεωρώ ότι είναι και η πιο όμορφη και κατέβηκα στο σταθμό Solna Centrum να βγάλω φωτογραφίες.

Μέρα 3η

Η Τρίτη και τελευταία μέρα μας στην περιήγηση της πόλης ξεκίνησε με το Δημαρχείο το οποίο είναι σχετικά νέο κτήριο περίπου 100 χρονών και έχει ξενάγηση κάθε ώρα και βλέπεις όμως μόνο 3 αίθουσες αλλά αξίζει να δεις που συνεδριάζει το δημοτικό συμβούλιο, που γίνεται το τραπέζι για τα βραβεία Νόμπελ, μπλε αίθουσα, και που ακολουθεί μετά ο χορός, χρυσή αίθουσα, είσοδος 70 sek. Στη συνέχεια πήγαμε στο μουσείο Βάασα που με ανυπομονησία περίμενα να δω. Κάτσαμε εκεί 3 ώρες δεν ήθελα να φύγω με τίποτα τόσο μου άρεσε, είσοδος 130sek. Στη συνέχεια περάσαμε από το μουσείο μοντέρνας τέχνης για μια στάση για καφέ στην όμορφη θέα του εστιατορίου του. Στο μουσείο δεν μπήκαμε δεν μας γέμισε το μάτι ιδιαίτερα και μετά περπατήσαμε όλο το Skeppsholmen που είναι γραφικά με πράσινο αρκετό. Στάση για φαί στα Berger King, αγαπημένα μου, υποχρέωσα και τους υπόλοιπους της παρέας που ήθελαν κάτι σε ιταλικό. Τέλος της μέρας μια βόλτα και από το ice bar που δεν είχα ξαναπάει σε κατί αντίστοιχο και ήθελαν και οι υπόλοιποι καλά περάσαμε γέλιο είχε, όχι τίποτα το ιδιαίτερο όμως. Η γνώμη μου αν θέλετε να πάτε είναι στο 50-50 μάλλον λίγο τουριστικό θα έλεγα. 21 ευρώ είσοδο με ένα ποτό μαζί που έχει κοκτέιλ με βάση Absolut Vodka ήταν πολύ καλά εγώ πήρα το Northern Light το συστήνω.

Μέρα 4η

Τελευταία μέρα είπαμε να νοικιάσουμε αμάξι και να κάνουμε μια βόλτα στο αρχιπέλαγος και να περάσουμε από Sigtuna και Uppsala. Είδαμε κάτι στην Zertz on line αλλά όταν πήγαμε από εκεί μας είπε ένας κύριος άκεφα ότι δεν είχε αμάξι… ο μόνος αντιπαθέστατος σε ολόκληρη την Στοκχόλμη όλοι οι υπόλοιποι ήταν ευγενέστατοι και πολύ εξυπηρετικοί, άντρες γυναίκες και όλοι τους είχαν επισκεφθεί κάποιο Ελληνικό νησί. Είχα αποθηκεύσει στο gps και άλλες εταιρίες έτσι πήγαμε κοντά στον κεντρικό σταθμό στην sixt όπου μια ευδιάθετη κοπελίτσα μας λέει φυσικά και φέρνει ένα μπρελόκ από μια Mercedes… κόστος για μια μέρα με όλα μέσα 85 ευρώ. Ήταν μια B class του 2015 με 2200χλμ… το ευχαριστηθήκαμε τραβήξαμε ανατολικά και βγήκαμε τέρμα δρόμου στο αρχιπέλαγος παρατηρώντας την φύση και τα παραδοσιακά κόκκινα σπιτάκια τους… Στη συνέχεια πήγαμε βόρεια από εθνική στη Sigtuna και περπατήσαμε στο γραφικό αυτό χωριουδάκι και μετά Uppsala να δούμε τον τεράστιο καθεδρικό που ήταν αργά για να είναι ανοιχτός και το μισό κάστρο και την θέα από ψηλά. Μια τελευταία βόλτα στο ποτάμι μέσα στην πόλη και κάτι γρήγορο, Berger King πάλι και πίσω Στοκχόλμη όπου αφήσαμε το αμάξι κάναμε μια βόλτα και πίσω στο δωμάτιο. Την άλλη μέρα το πρωί φύγαμε για αεροδρόμιο πετάγαμε 11.45 οπότε δεν είχαμε χρόνο για να δούμε κάτι άλλο.

Η ιστορία μου είναι λίγο στο προς τα πού κινηθήκαμε για να πάρετε μια ιδέα μέσα σε 4 μέρες τι μπορείτε να δείτε στην όμορφη αυτή πόλη του Βορρά, αν θέλετε περισσότερες λεπτομέρειες ή πληροφορίες ευχαρίστως. Μας έκανε καλό καιρό δεν είχαμε βροχές αν και Μάρτης. Θερμοκρασίες μας έκανε από 7 μέχρι 0. Με ένα σκουφάκι, γάντια, ένα ισοθερμικό, ένα φλις μπλουζάκι, ένα καλό μπουφάν και ένα ζεστό σχετικά παπούτσι είναι οκ.

Πράγματα που θα ήθελα να κάνω αλλά δεν έκανα.

Να πάω να δω το παλάτι.

Να γυρίσω περισσότερο την Gamla Stan.

Να φάω σε κανένα παραδοσιακό εστιατόριό τους, κανένα ψαράκι ίσως. Κεφτεδάκια πάντως είχε το πρωινό και τα τσάκισα…
 
Last edited:

lyssion

Member
Μηνύματα
6
Likes
3
Ευχαριστούμε για την ιστορία σου,
προσωπικά θα αξιοποιήσω κάποια στοιχεία μιας και θα βρεθώ Στοκχόλμη για 2.5 μερες μέσα Μαίου :)
Και μια ερώτηση προς το παρον,
για sigtuna και Uppsala πόσες ώρες κάτσατε στην κάθε μια/ήταν αρκετές;
 
Μηνύματα
4.099
Likes
1.797
Επόμενο Ταξίδι
Αμερικη
Ονειρεμένο Ταξίδι
Wuthering Heights
Πας για 2,5 μέρες κ σκέφτεσαι να πας και σε άλλες πόλεις ;
 

lyssion

Member
Μηνύματα
6
Likes
3
οι 2,5 μερες είναι για στοκχόλμη καθαρά, έχω άλλες 5 που θα έχουμε αμάξι και θα κάνουμε γύρες , και επειδή θα περάσουμε απο αυτές τις 2 πόλεις ήθελα να έχω έστω μια πρόχειρη εικόνα στο κεφάλι μου :)
 

coco

Member
Μηνύματα
1.301
Likes
2.280
Επόμενο Ταξίδι
ιταλια παλι
Ονειρεμένο Ταξίδι
ρωσια
παντα εντυπωσιαζομαι απο οσους διακτινιζονται απο χωρα σε χωρα καιι απο πολη σε χωρια..Ενδιαφερουσα ιστορια,ευχαριστουμε!
 

lyssion

Member
Μηνύματα
6
Likes
3
Και πάλι λίγες ειναι
μαζί σου, μακάρι να είχαμε και 1 μήνα ..
απλά αποφασίσουμε να αφιερώσουμε περισσότερο χρόνο διασχίζοντας ένα μεγάλο κομμάτι της κεντρικής Σουηδίας.. σωστό ή λάθος δεν νομίζω ότι θάναι, απλά όμορφο σε κάθε περίπτωση..
 

snow

Member
Μηνύματα
48
Likes
51
Χαίρομαι που βρήκατε ενδιαφέρον την ιστορία μου και ίσως σας φανεί χρήσιμη.

Με καλό προγραμματισμό στις 2,5 μέρες για Στοκχόλμη είσαι οκ επιλέγοντας τι σου αρέσει να δεις, εγώ θα σου έλεγα 3 γεμάτες. Θα έχει μεγαλώσει και η μέρα περισσότερο βέβαια.

Μια μέρα σου φτάνει πιστεύω να δεις Sigtuna και Uppsala είναι κοντά οι δυο τους. Εξαρτάται βέβαια και τι θέλεις να δεις. Εγώ θα έλεγα 2 με 3 ώρες Sigtuna και τις υπόλοιπες Uppsala. Να πας από τον επαρχιακό δρόμο από Sigtuna για Uppsala είναι όμορφη διαδρομή. Αν σε βγάλει ο δρόμος πήγαινε και Goteborg έχω ακούσει ότι είναι όμορφα και εκεί.
 
Last edited:

lyssion

Member
Μηνύματα
6
Likes
3
ευχαριστώ για την απάντηση,
goteborg δυστυχώς δε νομίζω να βρεθούμε,
ο σχεδιασμός που έχει γίνει ως τώρα είναι για falun, tallberg/mora, karlstad,orebro και γυρω απο το gota canal @ borensberg.

Για οτιδήποτε άλλο καθώς πλησιάζουν οι μέρες θα σου στείλω για πληροφορίες :)
 

snow

Member
Μηνύματα
48
Likes
51
Είδα την διαδρομή στο google maps πρέπει να είναι σύνολο 1100 χλμ. όπου και να πας όμορφα θα είναι. Ότι χρειαστείς και μπορώ να βοηθήσω εδώ θα είμαι. Εγώ την τελευταία μέρα με το αμάξι έκανα 300χλμ και είδα πολλά, φαντάσου μέχρι να νοικιάσουμε το αμάξι είχε πάει 11.00 το πρωί, οπότε το πρόγραμμά σου βγαίνει.
 
Last edited:

giannoula

Member
Μηνύματα
1.299
Likes
2.429
Επόμενο Ταξίδι
who knows???
Τα εισιτήρια πότε ακριβώς τα έκλεισες; πολύ ενδιαφέρουσα προσφορά!!
 

snow

Member
Μηνύματα
48
Likes
51
Καλησπέρα giannoula, τα είχα κλείσει 4 μήνες πριν. Η aegean κάνει προσφορές 20%, για 1 μήνα μετά, 30% για 2 μήνες μετά και 40% για 3 μήνες μετά, 2 φορές το χρόνο, γράψου να λαμβάνεις email με τις προσφορές. Διαφορετικά μπορείς να μπαίνεις airtickets και να βλέπεις τιμές στις πτήσεις που έχουν κλείσει αυτή την ώρα για διάφορους προορισμούς από Αθήνα ή Θεσσαλονίκη. Εγώ αυτό κάνω, πρώτα βρίσκω προσφορές και μετά επιλέγω προορισμό...
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.074
Μηνύματα
879.686
Μέλη
38.807
Νεότερο μέλος
elendim7576

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom