Ιορδανία Συρία Συρία - Ιορδανία, μύθοι και πραγματικότητες.

mary_a

Member
Μηνύματα
1.180
Likes
110
Ταξίδι-Όνειρο
Route 66
Καλώς ήρθες! χρήσιμες και περιεκτικές οι πληροφορίες σου. Αντέ περιμένουμε και την Ιορδανία!!
 

xenos

Member
Μηνύματα
2.414
Likes
804
Επόμενο Ταξίδι
Ν.Α Ασια
Ταξίδι-Όνειρο
Bανουατου/Tαιλανδη
Δεν ειμαι ο υπερμαχος καμμιας χωρας ουτε και εχω κανενα οφελος απο πουθενα,αλλα καθε ταξιδι ειναι ενα ξεχωριστο βιωμα και μια προσωπικη ματια.
Ετσι λοιπον πιστευω οτι οι Συριοι σαν φυλη μας αγαπουν περισσοτερο απο καποιο αλλο κατοικο της Ευρωπης,τουλαχιστον ετσι μου εδωσαν να καταλαβω,με περιστατικα που συνεβησαν στο ταξιδι μας.
Οχι φυσικα οτι δεν χαμογελουν σε αλλες εθνικοτητες,γιατι οι συριοι ειναι αγαπητος σαν λαος,και σε κερδιζουν με τον τροπο τους κανοντας σε να αισθανεσαι κατι σαν μικρη υποχρεωση πχ.πολλες φορες ρωτησαμε για τον ταδε δρομο η για το ταδε μνημειο,και τις περισσοτερες φορες μας επαιρναν μαζι τους για να μας δειξουν που ειναι,πραγμα που εγω δεν τοχω ξαναδει αλλου.
Αυτο συνεβη αρκετες φορες.
Γενικοτερα προσφεροντουσαν με ενδιαφερον χωρις καποιο προσωπικο οφελος.

Σιγουρα οι γυναικες ειναι ασφαλεις στη Συρια δεν το συζητω,αλλα ειπαμε μουσουλμανικη χωρα-κυριως-ειναι οποτε εστω και λιγο να προκαλεσεις με το ντυσιμο,ισως να υπαρξει καποια αντιδραση.
Τετοιο προβλημα εμεις δεν αντιμετωπισαμε,φυσικα η Ρενατα ηταν ντυμενη με κελεμπια.:haha:
Επισης τις Συριες δεν τις θεωρω και τοσο καταπιεσμενες,εχουν μαθει να ζουν με αυτη την ενδυμασια και την αποδεχονται,φυσικα δεν μπορει να συγκριθει το ντυσιμο τους με το αντιστοιχο ελληνικο,και μενα στην αρχη μου φανηκαν εγκλοβισμενες στα ρουχα τους αλλα δεν ειναι δυστυχισμενες απ`αυτο.
Εξαλλου ακολουθουν τη μοδα της μαντηλας-συντομα θα προσθεσω κι `αλλες φωτο-
Στην Δαμασκο η νεα γενια κοριτσιων φοραει τζην και η μαντιλα δεν υφισταται,το ειδαμε κι αυτο,δεν ειναι γενικο φαινομενο ομως.

Το παγωτο στον Μπεχτας ειναι νοστιμο,ειναι αγλυκο ειναι γεματο φυστικια και το τσακισαμε χωρις να προκυψει η παραμικρη ενοχληση.Και η κρεμα επισης ηταν super ισως και καλυτερη του παγωτου.
Σιγουρα θα δοκιμαστει απο τον καθε επισκεπτη της Δαμασκου και η τελικη γνωμη για τη γευση του ειναι δικη σας.

Οι Συριοι ειναι τιμιοι μεχρι να τους κανεις το σωστο παζαρι,παντου και παντα.

Σε καμμια περιπτωση δεν διαφωνω με τη φιλη μου αχινουλα,γιατι οπως ειπα το ταξιδι εστω και στον ιδιο προορισμο ειναι ξεχωριστη εμπειρια και προσωπικη ματια,σε ολα του.

Αχινουλα καλως ηρθες και περιμενω με ενδιαφερον την συνεχεια του ταξιδιου.
Ελπιζω να περασες τελεια.:p
 

ΕΡΣΗ

Member
Μηνύματα
6.454
Likes
2.531
Επόμενο Ταξίδι
Βερολίνο (ξανά!)
Ταξίδι-Όνειρο
Λάος, Βιετνάμ, Καμπότζη
Νομίζω, χωρίς να είμαι και βέβαιη για αυτό που θα γράψω, μπορεί να μην είναι έτσι τα πράγματα οτι όταν ταξιδεύεις μεμονομένα ο ντόπιος πληθυσμός, μέσα στα πλαίσια των αρχών της φιλοξενείαςπου έχει, θεωρεί οτι είναι υποχρεωσή του να σε αναλάβει και να σε βγάλει από την όποια "δυσκολία" έχεις βρεθεί, ενώ αν σε δει ως μέλος ενός γκρουπ, θεωρεί και δικαίως οτι είναι θέμα του αρχηγού και του ξεναγού της εκδρομής να σε "ξεμπλέξουν". Αυτά ως γενική παρατήρηση που φυσικά δε μπορώ να την αποδείξω.
 

axinos

Member
Μηνύματα
712
Likes
220
Επόμενο Ταξίδι
Βελιγραδι ισως...
Ταξίδι-Όνειρο
Νεα Υορκη
Καλά διάβασα το άρθρο που παραθέτεις κι έμεινα άλαλη! Α-π-ί-σ-τ-ε-υ-τ-ο!

Να ρωτήσω κάτι άσχετο? Στις belly dancers πώς επιτρέπουν τόσο προκλητική αμφίεση? Δε μιλάω για Πακιστάν βέβαια, αλλά για άλλες χώρες τουριστικοποιημένες....
Στη Συρια χορο της κοιλιας ειχε μονο στο Σεμιραμις, ενα ξενοδοχειο καθαρα για τουριστες. Δεν ειναι συνηθισμενος τροπος διασκεδασης. Οσο για τη μαντιλα, ο ντοπιος ξεναγος μας ειπε οτι το ποσο συντηρητικα ειναι ντυμενη μια γυναικα δεν εξαρταται μονο απο την πιστη της, αλλα (κυριως) απο τη θεληση του αντρα της. Ο ξεναγος της Ιορδανιας καποια στιγμη περνωντας διπλα απο μια γυναικα της λεει "σιγουρα ελληνιδα". Ηταν οντως ελληνιδα και τον ρωτησα πως τις ξεχωριζει (εγω για παραδειγμα δεν το ειχα καταλαβει). Μου ειπε οτι θα ξεχωριζε μια ελληνιδα αναμεσα σε εκατο γυναικες, γιατι εχουν χαρουμενα προσωπα. Νομιζω οτι αυτο λεει πολλα...
 

xenos

Member
Μηνύματα
2.414
Likes
804
Επόμενο Ταξίδι
Ν.Α Ασια
Ταξίδι-Όνειρο
Bανουατου/Tαιλανδη
Πιστευω Ερση εχεις μεγαλο δικηο σ`αυτο που γραφεις.
Αλλιως σε βλεπουν σαν ομαδα και αλλιως μεμονομενα.
Σιγουρα εχει μεγαλη διαφορα,το ολο ταξιδι γενικοτερα.
 

KIKI

Member
Μηνύματα
2.697
Likes
6.676
Επόμενο Ταξίδι
Ιορδανία
Ταξίδι-Όνειρο
Αφρική Ναμιμπια
Πιστευω Ερση εχεις μεγαλο δικηο σ`αυτο που γραφεις.
Αλλιως σε βλεπουν σαν ομαδα και αλλιως μεμονομενα.
Σιγουρα εχει μεγαλη διαφορα,το ολο ταξιδι γενικοτερα.

και εγω συμφωνω με την Ερση ,δεν μπορω να το αποδειξω επισης ,αλλά βασει λογικης στα μερη που κινουνται οργανωμενα γκρουπ ,οι εμποροι μπουχτισμενοι συνηθως απο τους τουριστες ειναι παντα πιο ψυχροι (σκασιλα τους αν εισαι Γερμανος,Σουηδος η Ελληνας) αρκει να βγει το μεροκαματο και γενικα οταν κινεισαι με γκρουπ ολα που σου προσφερονται ή που βιωνεις ειναι πιο "ψευτικα".
 

axinos

Member
Μηνύματα
712
Likes
220
Επόμενο Ταξίδι
Βελιγραδι ισως...
Ταξίδι-Όνειρο
Νεα Υορκη
Ναι, εχετε δικιο σε αυτο. Δεν ισχυει ομως για επαγγελματιες σε αλλες χωρες, ακομα και στα πιο τουριστικα μερη. Η λογικη "ειναι τουριστας, αρα θα τον γδαρω" εμενα δεν μου αρεσει.
Ασχετο:Ενω διορθωσα το απαραδεκτο "μυθει". οταν φαινεται η ιστορια εμφανιζεται παλι λαθος. Τι μπορω να κανω για αυτο?
 

Rosa

Member
Μηνύματα
1.635
Likes
1.964
Ταξίδι-Όνειρο
Trobriand Islands...
Η λογικη "ειναι τουριστας, αρα θα τον γδαρω" εμενα δεν μου αρεσει.

Αν και δεν έχω πάει (ακόμα...) στις συγκεκριμένες χώρες, η μέχρι στιγμής εμπειρία μου από τον μουσουλμανικό κόσμο μου λέει τα εξής:

-Ως λαός, είμαστε όντως αγαπητοί, και πολύ μάλιστα, από ανθρώπους με ψηλό πνευματικό και μορφωτικό επίπεδο. Δε θα ξεχάσω τον φαρμακοποιό στη Ραμπάτ που μας κράτησε πάνω από μισή ώρα στο μαγαζί του, να μας ευχαριστήσει που είμαστε Έλληνες, επειδή 'η Ελλάδα είναι Μητέρα όλων μας', όπως έλεγε...Και πολλούς άλλους, που μας υποδέχτηκαν παραπάνω κι από εγκάρδια...

-οι μικροπωλητές στις μεντίνες ποσώς νοιάζονται σε ποιο λαό θα πουλήσουν την πραμάτεια τους. Πράγματι σκέφτονται 'είναι τουρίστας και θα τον γδάρω', όπως ακριβώς σκεφτόμαστε κι εμείς 'είναι απολίτιστος/κουτοπόνηρος/του χεριού μου, και θα τον ξεφτιλίσω'. Στο κάτω κάτω όμως, αυτοί έχουν και μια μακρόχρονη παράδοση στο παζάρι, το οποίο θεωρείται ένδειξη εκτίμησης του εμπορεύματος από μέρους του πελάτη (βλ. μου αρέσει αυτό που πουλάς, θέλω να το πάρω αλλά είναι ακριβό και δε μπορώ, γι αυτό σου κάνω αντιπρόταση, ώστε να καταφέρω να το αποκτήσω) και γίνεται πάντα ευγενικά και με το σύνηθες τρατάρισμα. Εμείς, από την άλλη, τι ανάλογη μακρόχρονη παράδοση έχουμε να επιδείξουμε, εκτός από τα αγοραστικά γιουρούσια???

-Πράγματι πολλές γυναίκες επιλέγουν μόνες τους πώς θα ντυθούν και θα φερθούν. Παρόλα αυτά, αν μου δινόταν η δυνατότητα να διαλέξω σε τι μετενσαρκωθώ σε μια επόμενη ζωή στο Μαρόκο, ας πούμε, μάλλον θα διάλεγα να γεννηθώ άντρας ή γάτα (το αγαπημένο ζώο του Προφήτη...), παρά γυναίκα, γάιδαρος ή σκύλος...

-Αχινέ, ομολογώ ότι ο Μύθος υπ' αριθμ. 4 με τσάκισε, ευτυχώς, όμως, η Αλήθεια υπ' αριθμ.3 με ξανάφερε στα ίσα μου!!!

Περιμένω συνέχεια!!!
 

marydim

Member
Μηνύματα
1.631
Likes
410
Επόμενο Ταξίδι
Μεσόγειος
Ταξίδι-Όνειρο
Δρόμος Αγ. Ιακώβου-Ισπανί
Καλώς ήρθες πίσω, axinoula.
Πάντα όταν λέγεται ότι μια μουσουλμανική χώρα είναι προοδευτική εννοείται ότι είναι σε καλύτερη μοίρα από τις άλλες μουσουλμανικές χώρες!
Οι άντρες μουσουλμάνοι που θεωρούν τους εαυτούς τους ανώτερους από τις γυναίκες και θα κοιτάξουν αδιάκριτα και θα κάνουν σχόλια και μπορεί και άσεμνες χειρονομίες (έστω και αν δεν σε αγγίξουν) κάνοντάς σε να αισθανθείς άσχημα. Είναι θέμα χαρακτήρα και δεν έχει να κάνει πάντα με το ντύσιμο.
Περιμένω και τις εντυπώσεις σου από την Ιορδανία.
 

varioAthens

Member
Μηνύματα
5.496
Likes
8.012
Σχετικά σχετικό.....

Περιοδικό σπάει σεξουαλικά ταμπού στον αραβικό κόσμο

Το τόλμημα της ποιήτριας Τζουμάνα Χαντάντ στον Λίβανο


ΒΗΡΥΤΟΣ Το πρώτο περιοδικό του αραβικού κόσμου που μιλάει ανοικτά για τη σεξουαλικότητα είναι γεγονός και γνωρίζει πρωτοφανή επιτυχία. Το «Jasad» (σημαίνει «Σώμα» στα αραβικά) γκρεμίζει τα ταμπού σε μια περιοχή όπου βασιλεύει ο θρησκευτικός συντηρητισμός. Η γνωστή λιβανέζα ποιήτριαΤζουμάνα Χαντάντ, η οποία τόλμησε να εκδώσει το περιοδικό, δέχεται καθημερινά δεκάδες υβριστικά γράμματα αλλά επιμένει.

Στο πρώτο τεύχος το «Jasad» είχε εικονογραφημένο αφιέρωμα στις διάφορες στάσεις του Κάμα Σούτρα, άρθρα για την ομοφυλοφιλία και μια στήλη με τίτλο «Η πρώτη μου φορά». Η επιτυχία ήταν άμεση: 4.000 τεύχη πουλήθηκαν μέσα σε 11 ημέρες, ενώ το περιοδικό έχει ήδη εκατοντάδες συνδρομητές στις γειτονικές χώρες. Το δεύτερο τεύχος που μόλις κυκλοφόρησε αποτίνει φόρο τιμής στο... πέος, με φωτογραφίες, ετυμολογική ανάλυση της λέξης, συμβουλές και άλλα.

Η 38χρονη ποιήτρια γνωρίζει ότι ρισκάρει πολλά, ακόμη και το ενδεχόμενο να εκδοθεί φετβά σε βάρος της. Δεν οδηγεί πλέον για λόγους ασφαλείας. Εκτός από τις απειλητικές επιστολές που δέχεται, πειρατές του Διαδικτύου έχουν επιτεθεί 15 φορές στην ιστοσελίδα του «Jasad». Η ίδια συστήνει σε εκείνους που της επιτίθενται να κάνουν μια αναδρομή στην αραβική λογοτεχνική παράδοση. «Οι “Χίλιες και μία νύχτες” θα έκαναν και τον πιο απελευθερωμένο Δυτικό να κοκκινίσει από ντροπή», λέει.

Αν και η ίδια είναι χριστιανή, αρνείται να δαιμονοποιήσει το Ισλάμ για το θέμα του πουριτανισμού και μάχεται για την ελευθερία της έκφρασης ακόμη και στους κόλπους της δικής της θρησκευτικής κοινότητας. Μετά το διαζύγιό της παντρεύτηκε για δεύτερη φορά στην Κύπρο, διότι ο πολιτικός γάμος δεν αναγνωρίζεται στον Λίβανο. Για να αποφύγει το ενδεχόμενο λογοκρισίας των θεμάτων του περιοδικού της, αρνήθηκε τη συνδρομή χρηματοδότη και επένδυσε 50.000 δολάρια από τον προσωπικό της λογαριασμό για την έκδοση του «Jasad».

Είναι η Μέση Ανατολή έτοιμη για το «Jasad»; Οι περισσότεροι από τους συντάκτες του περιοδικού είναι μουσουλμάνοι. Προέρχονται από τον Λίβανο, το Ιράκ, τη Συρία και την Αίγυπτο και γράφουν επωνύμως, αλλά οι διαφημιζόμενοι διστάζουν.


Το Βήμα - 25/04/09
 
Last edited by a moderator:

LULLU

Member
Μηνύματα
3.519
Likes
7.753
Επόμενο Ταξίδι
το ψαχνω....
Ταξίδι-Όνειρο
Νιγηρας-Μαλι
Ενα ζεστο καλως ηλθες και απο μενα αχινε..
εδω σας παραθετω καποια στοιχεια για τη θεση της γυναικας στη Ασια και μουσουλμανικη θρησκεια..η μπουρκα , η το τσαντορ ειναι απλα ενα εξαρτημα καθημερινο και περιπου μονιμο..αυτο που εμας σαν γυναικες-πολιτες μας ενδιαφερουν νομιζω τα παρακατω,δηλ η θεση και οι ευκαιρειες στη μορφωση, στη δουλεια, στο δικαιωμα της κληρονομιας.κτλ..κτλ..

Ο Λίβανος η χώρα των 3,5 εκατ, που αποτελείται από διαφορετικές θρησκείες και φυλές .
59% Μουσουλμάνοι
39% Χριστιανοί
1,3% άλλες θρησκείες
95% Άραβες
4% Αρμένιοι
!% Άλλοι
Δικαίωμα ψήφου 1952
Εκπαίδευση σε ποσοστό 81% γυναίκες ,έναντι 92,4% των άνδρες
Μητρική θνητότητα 150 στις 100.000 γεννήσεις
Το 1996 ιδρύθηκε CEDAW συμβούλιο εξάλειψης κάθε μορφής βίας κατά των γυναικών.
140 γυναικείες μη κυβερνητικές οργανώσεις δραστηριοποιούνται στη χώρα ,υπερασπίζοντας τα ανθρώπινα και γυναικεία δικαιώματα.
Η θέση της γυναίκας σε ζητήματα που αφορούν το γάμο και την κληρονομιά καθορίζεται από διάφορους θρησκευτικούς νόμους και όχι από ένα συνταγματικό νόμο. Έγιναν πολλές προσπάθειες για σύγκληση απόψεων της θρησκείας και της πολιτείας όπου το 1974 αλλά και το 1994 κατατέθηκαν προτάσεις στη κυβέρνηση, που αν και αναγνώρισε τη αναγκαιότητα επίλυσης των θεμάτων αυτών ,δεν κατάθεσε το νόμο στη βουλή …contradicting the legal rules..Επί του παρόντος οι οργανώσεις εργάζονται για τη διασφάλιση ίσων δικαιωμάτων μεταξύ των 2 φύλων .Διακρίσεις όπως οι ισχύουσες , η μη ασφάλιση της εργαζόμενης, ενώ η εισφορά και οι κρατήσεις είναι ίδιες με αυτές του άνδρα, η απώλεια της υπηκοότητας αν η γυναίκα παντρευτεί αλλοδαπό, η μη διαδοχή υπηκοότητας στα παιδιά τους είναι από τα βασικά προς επίλυση θέματα..
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.204
Μηνύματα
883.736
Μέλη
38.901
Νεότερο μέλος
udemeetim036

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom