Τανζανία Τανζανία-Ζανζιβάρη:Ταξίδι εμπειρία ζωής!!

sif.....

Member
Μηνύματα
366
Likes
1.690
Επόμενο Ταξίδι
Κιργιστάν - Ιαπωνία
Ταξίδι-Όνειρο
Περού - Κίνα
Περιεχόμενα

Η Ζανζιβάρη είναι ημιαυτόνομη περιοχή της Τανζανίας και αποτελείται από τα νησιά Ουνγκούτζα(το κύριο νησί που βρισκόμασταν το οποίο ανεπίσημα αποκαλούν όλοι Ζανζιβάρη)και το νησί Bemba.Υπήρξε ανεξάρτητο κράτος και το 1964 ενώθηκε με την Τανγκανίκα δημιουργόντας έτσι το κράτος της Τανζανίας.

Φτάσαμε στο αεροδρόμιο της Ζανζιβάρη με πτήση της Flight link που είχαμε κλείσει διαδικτυακά μέσω του Air Viva με κόστος 40€ και ήταν εμπειρία ζωής αφού η πτήση έγινε με ένα αεροσκάφος που χωρούσε μόλις 12 άτομα και καθόμασταν ακριβώς πίσω από το πιλοτήριο!!

Να αναφέρω ότι μας έκανε τρομερή εντύπωση ότι στο αεροδρόμιο του Dar es Salaam υπάρχουν δύο Terminal τα οποία δεν συνδέονται με κάποιο λεωφορείο.Θα σας πλησιάσουν πολλοί οδηγοί ταξί που θα σας πουν ότι είναι πολύ μακριά 3 χλμ και είναι επικίνδυνα να περπατήσετε ως εκεί και θέλουν για αυτή την απόσταση 10.000 Σελίνια δηλαδή 4 ευρώ.
Η απόσταση μεταξύ τους είναι μόλις 1,5 χλμ και δεν υπήρξε κανένας κίνδυνος όπως μας είπαν.

Φτάσαμε στο αεροδρόμιο της Ζανζιβάρη σε μόλις 25 λεπτά και εκεί μας περίμενε ο άνθρωπος από την εταιρεία που είχαμε κάνει κράτηση για αυτοκίνητο.
Η κράτηση έγινε από την http://www.zanzibarexpresscarhire.com
και το κόστος για δύο μέρες ήταν 60$.Αλλάξαμε χρήματα στο αεροδρόμιο σε πολύ καλή ισοτιμία χωρίς καμία διαφορά από τα ανταλλακτήρια της πόλης όπως πάντα συμβαίνει στα αεροδρόμια.

Να πω ότι στην Τανζανία οδηγούν ανάποδα από εμάς και για να οδηγήσετε χρειάζεται να έχετε ένα χαρτί σαν δίπλωμα το οποίο θα σας βγάλει ο άνθρωπος που κάνετε την ενοικίαση με μόλις 10$ και στέλνοντας του σε e'mail το δίπλωμα οδήγησης σας Ευρωπαϊκού τύπου.Ευτυχώς το αυτοκίνητο ήταν ημιαυτόματο και έκανε πιο εύκολη την οδήγηση όπου πρέπει να προσέχετε μην φύγετε στην άλλη μεριά του δρόμου από συνήθεια.Να πω ότι μας σταμάτησε η αστυνομία που βρίσκεται σε πολλά σημεία του δρόμου και ευτυχώς δείχνοντας το χαρτί δεν είχαμε πρόβλημα,καθώς είχα διαβάσει ότι μπορεί να ζητήσει χρήματα για να μας αφήσει να φύγουμε λέγοντας ότι το χαρτί αυτό είναι παράνομο.

Ξεκινήσαμε με κατεύθυνση το ξενοδοχείο μας που βρισκόταν πάνω στην καλύτερη παραλία του νησιού την Nungwi στα βόρεια.Για να παίρναμε ταξί ως εκεί ήθελε 50$ κάθε φορά και έτσι πήρα την απόφαση να τολμήσω να οδηγήσω για να βιώσω και την εμπειρία,άλλωστε αν μπορεί κάποιος να οδηγεί στην Κρήτη που δυστυχώς εδώ και πολλά χρόνια βγαίνει πρώτη σε θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα δεν έχει να φοβηθεί τίποτα.
Φτάσαμε στην παραλία μας έπειτα από 1 ώρα γιατί στην αρχή συναντήσαμε πολύ κίνηση λόγω μιας γιορτής που γίνονταν.Η βενζίνη κοστίζει περίπου 0,90€ το λίτρο και θα πρέπει να βάλετε στην αρχή μέσα στην πόλη αφού μετά υπάρχουν ελάχιστα πρατήρια.
Το ξενοδοχείο μας Kajibange bar and guest house ήταν πανέμορφο και για τα δεδομένα της παραλίας που όλα εκεί γύρω ήταν πανάκριβα τα 100$ για τις 2 νύχτες ήταν καλή τιμή.

Ήταν σαν να βρισκόμαστε στον παράδεισο!!Άσπρη άμμος, υπέροχα τυρκουάζ νερά,εξωτική βλάστηση και απόλυτη ησυχία!

Ο ιδιοκτήτης είναι τύπος με ράστα μαλλί, λάτρης του Bob Marley και της Regge μουσικής που έπαιζε συνέχεια και αν και δεν έχω τέτοια ακούσματα στην συγκεκριμένη περίσταση την απόλαυσα.

Βέβαια για να φτάσει κανείς στο ξενοδοχείο θα πρέπει να περάσει μέσα από το χωριό Nungwi όπου για ακόμη μια φορά αντιλαμβάνει τη φτώχεια που επικρατεί.Οι άνθρωποι όμως είναι πολύ φιλικοί και σε καμία περίπτωση δεν νιώσαμε κίνδυνο.

Θέλοντας να δω την καθημερινότητα τους έκανα κάποιες βόλτες στο χωριό βλέποντας αυθεντικές εικόνες.Κυρίως τρέφονται με ψάρια και εκεί υπάρχει και η τοπική ψαραγορά όπου πουλάνε το εμπόρευμα τους.

Χάρηκα ιδιαίτερα που έβλεπα παντού μικρά παιδιά να παίζουν ξέγνοιαστα ποδόσφαιρο στην παραλία αλλά και μέσα στο χωριό θυμίζοντας μου τα παιδικά μου χρόνια.

Τη πρώτη μέρα την περάσαμε ξαπλωμένοι στις αιώρες,απολαμβάνοντας την θάλασσα που πραγματικά ήταν υπέροχη.

Έκανα μεγάλη αναζήτηση μέχρι να αποφασίσω σε ποια παραλία του νησιού θα μέναμε και νομίζω ότι δικαιώθηκα για την επιλογή μου αφού πήγαμε και στην παραλία Kendwa που βρίσκεται κοντά και δεν μας άρεσε το ίδιο, πρώτον για τα πολλά καβούρια που υπήρχαν,αν και δεν μας πείραξαν καθόλου,αλλά και για το φαινόμενο της παλίρροιας.Συμβαίνει και στην παραλία Nungwi και είναι εντυπωσιακό να βλέπεις την θάλασσα να τραβιέται προς τα μέσα για περίπου 20 μέτρα, κάποιες ώρες της ημέρας, όμως όπως διάβασα εδώ είναι λιγότερο αισθητό το πρόβλημα.

Η θερμοκρασία του νερού κατά την γνώμη μου ήταν ιδανική,ούτε ζεστό αλλά ούτε και πολύ κρύο όπως στις δικές μας παραλίες.

Το ηλιοβασίλεμα ήταν πανέμορφο και δεν λέγαμε να φύγουμε,πραγματικά η χώρα της Τανζανίας θεωρώ ότι αποτελεί το τέλειο συνδυασμό για ταξίδι,από την μία η φύση και το Σαφάρι που είναι εμπειρία ζωής και από την άλλη χαλάρωση στις υπέροχες παραλίες που δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από άλλους εξωτικούς προορισμούς που έχουμε επισκεφθεί.

Το ξενοδοχείο μας εκτός από τα ωραία δωμάτια που διαθέτει είχε και εστιατόριο που το τιμήσαμε και δεν το μετανιώσαμε καθόλου.Οι τιμές ήταν λογικές αν αναλογιστεί κανείς ότι βρίσκεται σε μια τουριστική περιοχή,δηλαδή 6€ για κυρίως πιάτο και 2€ για μπύρα(δοκιμάσαμε αρκετές ντόπιες μπύρες,προτείνω την Serengeti).

Στην παραλία θα δείτε και πολλά beach boy που θα σας πλησιάσουν με ωραίο τρόπο χωρίς να γίνονται ενοχλητικοί για να σας πουλήσουν εκδρομές, οπως κοντά στο νησί Bemba που βρίσκεται απέναντι για snokerling ή για να θαυμάσετε το ηλιοβασίλεμα.Το κόστος για αυτές τις εκδρομές ποικίλει και εγώ αν και δεν ενδιαφερόμουν φρόντισα να κάνω μία έρευνα για να μπορώ να σας ενημερώσω,έτσι η καλύτερη τιμή που βρήκα ήταν τα 15$ δολάρια.
Βέβαια εκτός από εκδρομές με ρώτησαν αν ενδιαφέρομαι για καλή Μαριχουάνα παραγωγής τους!!:haha::haha:Εδώ συγνώμη για όσους ενδιαφέρονται δεν έκανα έρευνα αγοράς καθότι είμαι κατά των ναρκωτικών οποιασδήποτε μορφής!

Μέσα σε μια μέρα είχαμε ξεχάσει την όποια κούραση είχαμε και πραγματικά πολύ θα ήθελα να έχω και άλλες μέρες στην διάθεση μου ώστε να μείνουμε παραπάνω.Να πω βέβαια ότι και στην Κρήτη έχουμε τέτοια νερά(Ελαφονήσι,Μπάλος) και δεν χρειάζεται να ταξιδέψετε τόσο μακριά αν το ζητούμενο σας είναι μόνο η παραλία.

Την επόμενη μέρα ξυπνήσαμε ανανεωμένοι και κατεβήκαμε για το πρωινό που ξέχασα να αναφέρω ότι περιελάμβανε η κράτηση μας.

Αίσθηση μας προκάλεσε που είδαμε αγελάδες να έχουν αράξει χαλαρές στην παραλία, ακόμα και αυτές φαίνεται να ακολουθούν το σύνθημα της χώρας "Hakuna Matata" που στα Σουαχίλι σημαίνει:Μην ανησυχείς όλα θα πάνε καλά!!

Είδαμε να πουλάνε στην παραλία όμορφα κοχύλια από μικρά και συνηθισμένα έως κάποια πολύ μεγάλα τα οποία ήταν πανέμορφα.

Είχα ανακαλύψει ένα ενυδρείο κοντά στην παραλία μας το Baraka natural aquarium όπου υπάρχει η δυνατότητα να κολυμπήσετε μαζί με χελώνες και να τις ταΐσετε και ασφαλώς δεν θα έχανα τέτοια εμπειρία!

Για να τις ταΐσετε απλώς κοστίζει 7$ ενώ για να κολυμπήσετε 10$ και νομίζω ότι αξίζει και με το παραπάνω τα χρήματα.
Είναι πολύ φιλικές και δεν υπάρχει λόγος να φοβάται κανείς αν και η επαφή μαζί τους λόγω του σκληρού κέλυφους είναι κάπως περίεργη.

Στην διαδρομή προς το ενυδρείο συναντήσαμε και το συνεργείο αν μπορώ να το πω έτσι για τις ξύλινες βάρκες που χρησιμοποιούν οι ψαράδες.

Επιστρέφοντας στην παραλία μας περάσαμε από το χωριό βλέποντας παιδάκια να μας χαιρετάνε φωνάζοντας Jambo και συναντήσαμε γυναίκες που έπλεκαν υπέροχες τσάντες.

Και αυτή την μέρα την περάσαμε στην παραλία μας ενώ κάναμε και μια εξόρμηση στην διπλανή παραλία Kendwa όπως ανέφερα παραπάνω χωρίς να κάτσουμε γιατί δεν μας άρεσε.

Το βράδυ και για να κλείσει υπέροχα η μέρα μας καθίσαμε σε ένα εστιατόριο με τραπέζια δίπλα στο κύμα για να απολαύσουμε αστακό με κόστος μόλις 10€!!

Να πω ότι παντού υπάρχει η δυνατότητα να πληρώνετε με δολάρια ή ευρώ όμως σας συμφέρει καλύτερα σε Σελίνια γιατί η ισοτιμία που χρησιμοποιούν για να μετατρέψουν τον λογαριασμό δεν είναι καλή.

Έπειτα καθίσαμε στην παραλία μας αραγμένοι δίπλα στην φωτιά που άναβε κάθε βράδυ στο ξενοδοχείο μας απολαμβάνοντας τον έναστρο ουρανό.

Το πρωί σηκωθήκαμε νωρίς φάγαμε πρωινό κάναμε check out και φύγαμε με κατεύθυνση την πόλη όπου θα επιστρέφαμε το αυτοκίνητο αφού πρώτα θα σταματούσαμε σε μία από τις πολλές καλλιέργειες μπαχαρικών που προσφέρουν ξενάγηση για να μάθετε τα μυστικά των αγαπημένων μπαχαρικών.
Κατά την γνώμη μου επιβάλλεται η επίσκεψη καθότι η Ζανζιβάρη φημίζεται για την παραγωγή μπαχαρικών και οι πληροφορίες που μάθαμε ήταν εντυπωσιακές.

Να πω ότι πληρώσαμε μόλις 5$ το άτομο ενώ μας ζητούσαν 10$ και η ξενάγηση κράτησε περίπου 1 ώρα.
Προσωπικά με εντυπωσίασε το φυτό της βανίλιας που για να παραχθεί γίνεται τεχνητή γονιμοποίηση από το αρσενικό άνθος του φυτού στο θηλυκό για να παραχθεί το δεύτερο πιο ακριβό μπαχαρικό μετά το σαφράν.

Επίσης με εντυπωσίασε το φυτό του κουρκουμά που βγαίνει από την ρίζα του,εκείνο της κανέλας ,που είναι η βασίλισσα των μπαχαρικών, που από το φλοιό του δέντρου βγαίνει το ξύλο κανέλας,εκείνοι όμως χρησιμοποιούν και τα φύλλα τα οποία αποξηραίνουν και τα κάνουν ρόφημα,αλλά τέλος με εντυπωσίασε ότι από την ρίζα του φυτού φτιάχνουν το γνωστό σε όλους μας βίξ!!

Στη Ζανζιβάρη το μπαχαρικό που θεωρείται ο βασιλιάς όπως μας είπαν είναι το γαρύφαλλο.Η κυβέρνηση έχει το μονοπώλιο,δηλαδή ο παραγωγός πουλάει την ποσότητα που παράγει σε συγκεκριμένη τιμή και εκείνοι την εξάγουν σε πολλαπλάσια τιμή.

Ένα δέντρο που μας έδειξαν και δεν γνώριζα ήταν το Bread fruit το οποίο κόβουν σε φέτες το τηγανίζουν σε ηλιέλαιο και φτιάχνουν τραγανά τσιπς τα οποία δοκιμάσαμε και ήταν υπέροχα.Το δέντρο προέρχεται από τις γειτονικές Σεϋχέλλες και εκείνοι το αποκαλούν με αυτό το όνομα.

Για να μας ευχαριστήσουν τα παιδιά που μας έκαναν την ξενάγηση μας έφτιαξαν καπέλα πλεκτά

και σκαρφάλωσαν σε ένα ψηλό κοκοφοίνικα για να μας κεράσουν φρέσκια καρύδα χωρίς να χρησιμοποιήσει κανένα σκοινί για προστασία και όντας ξυπόλητος!

Στο τέλος της ξενάγησης μπορείτε να αγοράσετε μπαχαρικά,αρώματα τα οποία παράγουν από τα μπαχαρικά όπως το κάρδαμο,αλλά και πολλές ποικιλίες καφέ με πιο ασυνήθιστο τον καφέ μπανάνας.Να πω ότι η Τανζανία παράγει 66 διαφορετικά είδη μπανάνας τα οποία διαφέρουν σε σχήμα,χρώμα,μέγεθος αλλά στην γεύση!!:shock:

Φύγαμε ενθουσιασμένοι από εκεί και κατευθυνθήκαμε στην πόλη όπου αφήσαμε το αυτοκίνητο και πήγαμε πρώτα στο λιμάνι για να βγάλουμε τα εισιτήρια για το καράβι που θα παίρναμε για να περάσουμε απέναντι στο Dar es Salaam.Το κόστος του εισιτηρίου ήταν 35$ δολάρια όμως δυστυχώς το καράβι των 16:00 είχε πληρότητα οπότε κλείσαμε για τις 14:00 κάτι που σήμαινε ότι είχαμε μόλις 3 ώρες για την εξευρένηση της Stone town του ιστορικού κέντρου της πόλης.

Η Stone town είναι μνημείο της Unesco και ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της είναι οι πόρτες των σπιτιών που έχουν απάνω κάποια εξογκώματα που μοιάζουν με καρφιά τα οποία έμειναν σαν παράδοση από τα παλιά χρόνια όπου είχαν τέτοιες πόρτες για να αποτρέπουν την επίθεση από ελέφαντες!!

Υπάρχει έντονο το αραβικό στοιχείο και από αρχιτεκτονικής άποψης με τα χαρακτηριστικά μπαλκόνια,αλλά και οι κάτοικοι που στην πλειοψηφία τους είναι μουσουλμάνοι μας έδωσαν την αίσθηση ανατολής.

Κάναμε πολλές βόλτες στα στενάκια που είναι γεμάτα από μαγαζιά με αναμνηστικά,και κάπου εκεί συναντήσαμε και μια Αγγλικανική εκκλησία που έμοιαζε να έχει ξεχαστεί εδώ.

Η Ζανζιβάρη αποτέλεσε σημαντικό σταθμό του εμπορίου ανάμεσα στην Αφρική, στην Αραβία, στην Περσία και στην Ινδία, για περισσότερα από 2.000 χρόνια.Μόνο που εκτός από μπαχαρικά και ελεφαντόδοντο εδώ γινόταν εμπόριο δούλων.:(Υπάρχει και ένα υπέροχο μνημείο για να θυμίζει το πόσο υπέφεραν άνθρωποι με μόνο λόγο το διαφορετικό χρώμα στο δέρμα.

Έτσι ολοκληρώθηκε η περιπλάνηση μας στην πόλη και πήραμε το καράβι(Pride of Tanzania) το οποίο ήταν υπερσύγχρονο σε αντίθεση με αυτό που περίμενα και σε δύο ώρες ήμασταν στο λιμάνι του Dar es Salaam.

Φτάνοντας στο λιμάνι πήραμε ταξί για το αεροδρόμιο με κόστος 30.000 σελίνια(12€) με αρκετό παζάρι αφού μας ζητούσαν 25$.
Η επιστροφή ήταν δύσκολη αφού περιλάμβανε 3 πτήσεις με αρκετές ώρες αναμονής και στη συνέχεια δύο ώρες οδήγηση από τα Χανιά στο Ηράκλειο όμως ήμασταν απόλυτα ικανοποιημένοι και πανευτυχής για όσα ζήσαμε σε αυτό το ταξίδι!!Πλέον αρχίζει ο σχεδιασμός του επόμενου ταξιδιού στην Ινδία αφού πρώτα αφήσω να περάσει λίγος καιρός για να καταλαγιάσουν μέσα μου οι εικόνες.
:airplane:
Καλά ταξίδια σε όλους φίλοι μου!!!
 
Last edited:

KostasLia

Member
Μηνύματα
311
Likes
1.742
Επόμενο Ταξίδι
για Βαλκάνια το κόβω
Ταξίδι-Όνειρο
Βιετνάμ
Περιμενουμε την συνεχεια με μεγαλη αγωνια...!!!
Επίσης οι μπλούζες με το λογότυπο σας τα σπάει!!
πολύ προτότυπο και καταπληκτική ιδέα μπράβο σας!!
 
Last edited:

alma

Member
Μηνύματα
3.728
Likes
15.102
:clap::clap::clap: Πολύ συμπαθητικό ζεύγος και πολύ ενδιαφέρον προορισμός.Πάντα τέτοια!!!!Περιμένουμε την συνέχεια.:trekker:
 

taxidiara

Member
Μηνύματα
1.077
Likes
2.492
Επόμενο Ταξίδι
??
Ταξίδι-Όνειρο
ΓΥΡΟΣ Η.Π.Α.
Αντε ντε πως και πως την περιμένω αυτή την ιστορία !!! :clap::clap:


@sif..... είδα τις φωτο από το σαφάρι στο facebook κ έπεσα ξερή, μακάρι να μπορέσω κι εγώ κάποτε να το κάνω αυτό το ταξίδι :3486:
 
Last edited:

sif.....

Member
Μηνύματα
366
Likes
1.690
Επόμενο Ταξίδι
Κιργιστάν - Ιαπωνία
Ταξίδι-Όνειρο
Περού - Κίνα
Σας ευχαριστώ πολύ όλους!!Σήμερα μετά την δουλειά θα γράψω όσο περισσότερο μπορώ για να μην σας κρατάω σε αγωνία!
Taxidiara οι φωτογραφίες που είδες δεν είναι τίποτα μπροστά σε αυτές που έχουν τραβηχτεί με τη φωτογραφική....το κινητό δεν έχει τέτοιες δυνατότητες.Στο εύχομαι ολόψυχα να το κάνεις αυτό το ταξίδι, αν το βάλεις στόχο θα το καταφέρεις.Η δική μου φιλοσοφία στη ζωή λέει:Να κυνηγάς το αδύνατο και να είσαι σίγουρος πως θα το φτάσεις!
 

PhysioDuck

Member
Μηνύματα
286
Likes
489
Επόμενο Ταξίδι
Είναι τόσο πολλά...
Ταξίδι-Όνειρο
Warwick, NY
Παιδιά, περιμένουμε πώς και πώς την ιστορία σας!!! :clap::clap::clap:
 

mpampis1979

Member
Μηνύματα
490
Likes
1.684
Επόμενο Ταξίδι
ΤΑΝΖΑΝΙΑ
Ταξίδι-Όνειρο
εγινε! ΙΝΔΙΑ 2018
εντυπωσιακοτατες εικονες!!! πανεμορφο ταξιδι,αναμενουμε την συνεχεια! :)
 

DRAKFIREMAN

Member
Μηνύματα
272
Likes
243
Επόμενο Ταξίδι
θα δούμε
Ταξίδι-Όνειρο
Νέα Υόρκη-Ιαπωνία
Νομίζω ότι το ταξίδι αυτό είναι η μεγαλύτερη στιγμή της "ταξιδιωτικής σου καριέρας"!!!(μέχρι το επόμενο)!!
 

sif.....

Member
Μηνύματα
366
Likes
1.690
Επόμενο Ταξίδι
Κιργιστάν - Ιαπωνία
Ταξίδι-Όνειρο
Περού - Κίνα
Μου είναι δύσκολο να ξεχωρίσω κάποιο από τα ταξίδια μου,ιδιαίτερα αυτά που είναι εκτός Ευρώπης, όμως η Κούβα έχει μείνει στην κορυφή για μένα γιατί κάτι με άγγιξε περισσότερο εκεί!Όλα είναι εμπειρίες ζωής όπως το πρόσφατο στο Βιετνάμ αλλά και αυτό στην Τανζανία καθώς από μικρός ονειρευόμουν να δω τα ζώα στο φυσικό τους περιβάλλον!
 

sif.....

Member
Μηνύματα
366
Likes
1.690
Επόμενο Ταξίδι
Κιργιστάν - Ιαπωνία
Ταξίδι-Όνειρο
Περού - Κίνα
Η Ζανζιβάρη είναι ημιαυτόνομη περιοχή της Τανζανίας και αποτελείται από τα νησιά Ουνγκούτζα(το κύριο νησί που βρισκόμασταν το οποίο ανεπίσημα αποκαλούν όλοι Ζανζιβάρη)και το νησί Bemba.Υπήρξε ανεξάρτητο κράτος και το 1964 ενώθηκε με την Τανγκανίκα δημιουργόντας έτσι το κράτος της Τανζανίας.
IMG-bf2ade9910c27154f7096b746c5d7167-V.jpg

Φτάσαμε στο αεροδρόμιο της Ζανζιβάρη με πτήση της Flight link που είχαμε κλείσει διαδικτυακά μέσω του Air Viva με κόστος 40€ και ήταν εμπειρία ζωής αφού η πτήση έγινε με ένα αεροσκάφος που χωρούσε μόλις 12 άτομα και καθόμασταν ακριβώς πίσω από το πιλοτήριο!!
20171012_064239.jpg

Να αναφέρω ότι μας έκανε τρομερή εντύπωση ότι στο αεροδρόμιο του Dar es Salaam υπάρχουν δύο Terminal τα οποία δεν συνδέονται με κάποιο λεωφορείο.Θα σας πλησιάσουν πολλοί οδηγοί ταξί που θα σας πουν ότι είναι πολύ μακριά 3 χλμ και είναι επικίνδυνα να περπατήσετε ως εκεί και θέλουν για αυτή την απόσταση 10.000 Σελίνια δηλαδή 4 ευρώ.
Η απόσταση μεταξύ τους είναι μόλις 1,5 χλμ και δεν υπήρξε κανένας κίνδυνος όπως μας είπαν.
20171012_063950-1.jpg

Φτάσαμε στο αεροδρόμιο της Ζανζιβάρη σε μόλις 25 λεπτά και εκεί μας περίμενε ο άνθρωπος από την εταιρεία που είχαμε κάνει κράτηση για αυτοκίνητο.
Η κράτηση έγινε από την http://www.zanzibarexpresscarhire.com
και το κόστος για δύο μέρες ήταν 60$.Αλλάξαμε χρήματα στο αεροδρόμιο σε πολύ καλή ισοτιμία χωρίς καμία διαφορά από τα ανταλλακτήρια της πόλης όπως πάντα συμβαίνει στα αεροδρόμια.
20171012_120959.jpg

Να πω ότι στην Τανζανία οδηγούν ανάποδα από εμάς και για να οδηγήσετε χρειάζεται να έχετε ένα χαρτί σαν δίπλωμα το οποίο θα σας βγάλει ο άνθρωπος που κάνετε την ενοικίαση με μόλις 10$ και στέλνοντας του σε e'mail το δίπλωμα οδήγησης σας Ευρωπαϊκού τύπου.Ευτυχώς το αυτοκίνητο ήταν ημιαυτόματο και έκανε πιο εύκολη την οδήγηση όπου πρέπει να προσέχετε μην φύγετε στην άλλη μεριά του δρόμου από συνήθεια.Να πω ότι μας σταμάτησε η αστυνομία που βρίσκεται σε πολλά σημεία του δρόμου και ευτυχώς δείχνοντας το χαρτί δεν είχαμε πρόβλημα,καθώς είχα διαβάσει ότι μπορεί να ζητήσει χρήματα για να μας αφήσει να φύγουμε λέγοντας ότι το χαρτί αυτό είναι παράνομο.
20171012_121030.jpg

Ξεκινήσαμε με κατεύθυνση το ξενοδοχείο μας που βρισκόταν πάνω στην καλύτερη παραλία του νησιού την Nungwi στα βόρεια.Για να παίρναμε ταξί ως εκεί ήθελε 50$ κάθε φορά και έτσι πήρα την απόφαση να τολμήσω να οδηγήσω για να βιώσω και την εμπειρία,άλλωστε αν μπορεί κάποιος να οδηγεί στην Κρήτη που δυστυχώς εδώ και πολλά χρόνια βγαίνει πρώτη σε θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα δεν έχει να φοβηθεί τίποτα.
Φτάσαμε στην παραλία μας έπειτα από 1 ώρα γιατί στην αρχή συναντήσαμε πολύ κίνηση λόγω μιας γιορτής που γίνονταν.Η βενζίνη κοστίζει περίπου 0,90€ το λίτρο και θα πρέπει να βάλετε στην αρχή μέσα στην πόλη αφού μετά υπάρχουν ελάχιστα πρατήρια.
Το ξενοδοχείο μας Kajibange bar and guest house ήταν πανέμορφο και για τα δεδομένα της παραλίας που όλα εκεί γύρω ήταν πανάκριβα τα 100$ για τις 2 νύχτες ήταν καλή τιμή.
20171012_121312.jpg

Ήταν σαν να βρισκόμαστε στον παράδεισο!!Άσπρη άμμος, υπέροχα τυρκουάζ νερά,εξωτική βλάστηση και απόλυτη ησυχία!
20171012_131609.jpg

Ο ιδιοκτήτης είναι τύπος με ράστα μαλλί, λάτρης του Bob Marley και της Regge μουσικής που έπαιζε συνέχεια και αν και δεν έχω τέτοια ακούσματα στην συγκεκριμένη περίσταση την απόλαυσα.
20171012_173512.jpg

Βέβαια για να φτάσει κανείς στο ξενοδοχείο θα πρέπει να περάσει μέσα από το χωριό Nungwi όπου για ακόμη μια φορά αντιλαμβάνει τη φτώχεια που επικρατεί.Οι άνθρωποι όμως είναι πολύ φιλικοί και σε καμία περίπτωση δεν νιώσαμε κίνδυνο.
20171013_125157.jpg

Θέλοντας να δω την καθημερινότητα τους έκανα κάποιες βόλτες στο χωριό βλέποντας αυθεντικές εικόνες.Κυρίως τρέφονται με ψάρια και εκεί υπάρχει και η τοπική ψαραγορά όπου πουλάνε το εμπόρευμα τους.
20171013_125227.jpg

Χάρηκα ιδιαίτερα που έβλεπα παντού μικρά παιδιά να παίζουν ξέγνοιαστα ποδόσφαιρο στην παραλία αλλά και μέσα στο χωριό θυμίζοντας μου τα παιδικά μου χρόνια.
20171012_121830.jpg

Τη πρώτη μέρα την περάσαμε ξαπλωμένοι στις αιώρες,απολαμβάνοντας την θάλασσα που πραγματικά ήταν υπέροχη.
IMG-3c4bd9a40d705947a5a8371ef8589d87-V.jpg

Έκανα μεγάλη αναζήτηση μέχρι να αποφασίσω σε ποια παραλία του νησιού θα μέναμε και νομίζω ότι δικαιώθηκα για την επιλογή μου αφού πήγαμε και στην παραλία Kendwa που βρίσκεται κοντά και δεν μας άρεσε το ίδιο, πρώτον για τα πολλά καβούρια που υπήρχαν,αν και δεν μας πείραξαν καθόλου,αλλά και για το φαινόμενο της παλίρροιας.Συμβαίνει και στην παραλία Nungwi και είναι εντυπωσιακό να βλέπεις την θάλασσα να τραβιέται προς τα μέσα για περίπου 20 μέτρα, κάποιες ώρες της ημέρας, όμως όπως διάβασα εδώ είναι λιγότερο αισθητό το πρόβλημα.
20171012_182511.jpg

Η θερμοκρασία του νερού κατά την γνώμη μου ήταν ιδανική,ούτε ζεστό αλλά ούτε και πολύ κρύο όπως στις δικές μας παραλίες.
20171012_183325.jpg

Το ηλιοβασίλεμα ήταν πανέμορφο και δεν λέγαμε να φύγουμε,πραγματικά η χώρα της Τανζανίας θεωρώ ότι αποτελεί το τέλειο συνδυασμό για ταξίδι,από την μία η φύση και το Σαφάρι που είναι εμπειρία ζωής και από την άλλη χαλάρωση στις υπέροχες παραλίες που δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από άλλους εξωτικούς προορισμούς που έχουμε επισκεφθεί.
20171012_181230.jpg

Το ξενοδοχείο μας εκτός από τα ωραία δωμάτια που διαθέτει είχε και εστιατόριο που το τιμήσαμε και δεν το μετανιώσαμε καθόλου.Οι τιμές ήταν λογικές αν αναλογιστεί κανείς ότι βρίσκεται σε μια τουριστική περιοχή,δηλαδή 6€ για κυρίως πιάτο και 2€ για μπύρα(δοκιμάσαμε αρκετές ντόπιες μπύρες,προτείνω την Serengeti).
20171012_125242.jpg

Στην παραλία θα δείτε και πολλά beach boy που θα σας πλησιάσουν με ωραίο τρόπο χωρίς να γίνονται ενοχλητικοί για να σας πουλήσουν εκδρομές, οπως κοντά στο νησί Bemba που βρίσκεται απέναντι για snokerling ή για να θαυμάσετε το ηλιοβασίλεμα.Το κόστος για αυτές τις εκδρομές ποικίλει και εγώ αν και δεν ενδιαφερόμουν φρόντισα να κάνω μία έρευνα για να μπορώ να σας ενημερώσω,έτσι η καλύτερη τιμή που βρήκα ήταν τα 15$ δολάρια.
Βέβαια εκτός από εκδρομές με ρώτησαν αν ενδιαφέρομαι για καλή Μαριχουάνα παραγωγής τους!!:haha::haha:Εδώ συγνώμη για όσους ενδιαφέρονται δεν έκανα έρευνα αγοράς καθότι είμαι κατά των ναρκωτικών οποιασδήποτε μορφής!
20171012_121632.jpg

Μέσα σε μια μέρα είχαμε ξεχάσει την όποια κούραση είχαμε και πραγματικά πολύ θα ήθελα να έχω και άλλες μέρες στην διάθεση μου ώστε να μείνουμε παραπάνω.Να πω βέβαια ότι και στην Κρήτη έχουμε τέτοια νερά(Ελαφονήσι,Μπάλος) και δεν χρειάζεται να ταξιδέψετε τόσο μακριά αν το ζητούμενο σας είναι μόνο η παραλία.
20171012_184045.jpg

Την επόμενη μέρα ξυπνήσαμε ανανεωμένοι και κατεβήκαμε για το πρωινό που ξέχασα να αναφέρω ότι περιελάμβανε η κράτηση μας.
20171013_073253.jpg

Αίσθηση μας προκάλεσε που είδαμε αγελάδες να έχουν αράξει χαλαρές στην παραλία, ακόμα και αυτές φαίνεται να ακολουθούν το σύνθημα της χώρας "Hakuna Matata" που στα Σουαχίλι σημαίνει:Μην ανησυχείς όλα θα πάνε καλά!!
20171012_122052.jpg

Είδαμε να πουλάνε στην παραλία όμορφα κοχύλια από μικρά και συνηθισμένα έως κάποια πολύ μεγάλα τα οποία ήταν πανέμορφα.
20171012_122310.jpg

Είχα ανακαλύψει ένα ενυδρείο κοντά στην παραλία μας το Baraka natural aquarium όπου υπάρχει η δυνατότητα να κολυμπήσετε μαζί με χελώνες και να τις ταΐσετε και ασφαλώς δεν θα έχανα τέτοια εμπειρία!
20171013_103238.jpg

Για να τις ταΐσετε απλώς κοστίζει 7$ ενώ για να κολυμπήσετε 10$ και νομίζω ότι αξίζει και με το παραπάνω τα χρήματα.
Είναι πολύ φιλικές και δεν υπάρχει λόγος να φοβάται κανείς αν και η επαφή μαζί τους λόγω του σκληρού κέλυφους είναι κάπως περίεργη.
20171013_103342.jpg

Στην διαδρομή προς το ενυδρείο συναντήσαμε και το συνεργείο αν μπορώ να το πω έτσι για τις ξύλινες βάρκες που χρησιμοποιούν οι ψαράδες.
20171012_182437.jpg

Επιστρέφοντας στην παραλία μας περάσαμε από το χωριό βλέποντας παιδάκια να μας χαιρετάνε φωνάζοντας Jambo και συναντήσαμε γυναίκες που έπλεκαν υπέροχες τσάντες.
20171013_105445.jpg

Και αυτή την μέρα την περάσαμε στην παραλία μας ενώ κάναμε και μια εξόρμηση στην διπλανή παραλία Kendwa όπως ανέφερα παραπάνω χωρίς να κάτσουμε γιατί δεν μας άρεσε.
20171012_102245.jpg

Το βράδυ και για να κλείσει υπέροχα η μέρα μας καθίσαμε σε ένα εστιατόριο με τραπέζια δίπλα στο κύμα για να απολαύσουμε αστακό με κόστος μόλις 10€!!
20171013_185917.jpg

Να πω ότι παντού υπάρχει η δυνατότητα να πληρώνετε με δολάρια ή ευρώ όμως σας συμφέρει καλύτερα σε Σελίνια γιατί η ισοτιμία που χρησιμοποιούν για να μετατρέψουν τον λογαριασμό δεν είναι καλή.
20171013_183256.jpg

Έπειτα καθίσαμε στην παραλία μας αραγμένοι δίπλα στην φωτιά που άναβε κάθε βράδυ στο ξενοδοχείο μας απολαμβάνοντας τον έναστρο ουρανό.
20171012_185733.jpg

Το πρωί σηκωθήκαμε νωρίς φάγαμε πρωινό κάναμε check out και φύγαμε με κατεύθυνση την πόλη όπου θα επιστρέφαμε το αυτοκίνητο αφού πρώτα θα σταματούσαμε σε μία από τις πολλές καλλιέργειες μπαχαρικών που προσφέρουν ξενάγηση για να μάθετε τα μυστικά των αγαπημένων μπαχαρικών.
Κατά την γνώμη μου επιβάλλεται η επίσκεψη καθότι η Ζανζιβάρη φημίζεται για την παραγωγή μπαχαρικών και οι πληροφορίες που μάθαμε ήταν εντυπωσιακές.
20171014_094257.jpg

Να πω ότι πληρώσαμε μόλις 5$ το άτομο ενώ μας ζητούσαν 10$ και η ξενάγηση κράτησε περίπου 1 ώρα.
Προσωπικά με εντυπωσίασε το φυτό της βανίλιας που για να παραχθεί γίνεται τεχνητή γονιμοποίηση από το αρσενικό άνθος του φυτού στο θηλυκό για να παραχθεί το δεύτερο πιο ακριβό μπαχαρικό μετά το σαφράν.
20171014_090626.jpg

Επίσης με εντυπωσίασε το φυτό του κουρκουμά που βγαίνει από την ρίζα του,εκείνο της κανέλας ,που είναι η βασίλισσα των μπαχαρικών, που από το φλοιό του δέντρου βγαίνει το ξύλο κανέλας,εκείνοι όμως χρησιμοποιούν και τα φύλλα τα οποία αποξηραίνουν και τα κάνουν ρόφημα,αλλά τέλος με εντυπωσίασε ότι από την ρίζα του φυτού φτιάχνουν το γνωστό σε όλους μας βίξ!!
20171014_091159.jpg

Στη Ζανζιβάρη το μπαχαρικό που θεωρείται ο βασιλιάς όπως μας είπαν είναι το γαρύφαλλο.Η κυβέρνηση έχει το μονοπώλιο,δηλαδή ο παραγωγός πουλάει την ποσότητα που παράγει σε συγκεκριμένη τιμή και εκείνοι την εξάγουν σε πολλαπλάσια τιμή.
20171014_090759.jpg

Ένα δέντρο που μας έδειξαν και δεν γνώριζα ήταν το Bread fruit το οποίο κόβουν σε φέτες το τηγανίζουν σε ηλιέλαιο και φτιάχνουν τραγανά τσιπς τα οποία δοκιμάσαμε και ήταν υπέροχα.Το δέντρο προέρχεται από τις γειτονικές Σεϋχέλλες και εκείνοι το αποκαλούν με αυτό το όνομα.
20171014_091627.jpg

Για να μας ευχαριστήσουν τα παιδιά που μας έκαναν την ξενάγηση μας έφτιαξαν καπέλα πλεκτά
20171014_093623.jpg

και σκαρφάλωσαν σε ένα ψηλό κοκοφοίνικα για να μας κεράσουν φρέσκια καρύδα χωρίς να χρησιμοποιήσει κανένα σκοινί για προστασία και όντας ξυπόλητος!
20171014_092550.jpg

Στο τέλος της ξενάγησης μπορείτε να αγοράσετε μπαχαρικά,αρώματα τα οποία παράγουν από τα μπαχαρικά όπως το κάρδαμο,αλλά και πολλές ποικιλίες καφέ με πιο ασυνήθιστο τον καφέ μπανάνας.Να πω ότι η Τανζανία παράγει 66 διαφορετικά είδη μπανάνας τα οποία διαφέρουν σε σχήμα,χρώμα,μέγεθος αλλά στην γεύση!!:shock:
20171014_093932.jpg

Φύγαμε ενθουσιασμένοι από εκεί και κατευθυνθήκαμε στην πόλη όπου αφήσαμε το αυτοκίνητο και πήγαμε πρώτα στο λιμάνι για να βγάλουμε τα εισιτήρια για το καράβι που θα παίρναμε για να περάσουμε απέναντι στο Dar es Salaam.Το κόστος του εισιτηρίου ήταν 35$ δολάρια όμως δυστυχώς το καράβι των 16:00 είχε πληρότητα οπότε κλείσαμε για τις 14:00 κάτι που σήμαινε ότι είχαμε μόλις 3 ώρες για την εξευρένηση της Stone town του ιστορικού κέντρου της πόλης.
20171014_112057.jpg

Η Stone town είναι μνημείο της Unesco και ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της είναι οι πόρτες των σπιτιών που έχουν απάνω κάποια εξογκώματα που μοιάζουν με καρφιά τα οποία έμειναν σαν παράδοση από τα παλιά χρόνια όπου είχαν τέτοιες πόρτες για να αποτρέπουν την επίθεση από ελέφαντες!!
20171014_113202.jpg

Υπάρχει έντονο το αραβικό στοιχείο και από αρχιτεκτονικής άποψης με τα χαρακτηριστικά μπαλκόνια,αλλά και οι κάτοικοι που στην πλειοψηφία τους είναι μουσουλμάνοι μας έδωσαν την αίσθηση ανατολής.
20171014_114131.jpg

Κάναμε πολλές βόλτες στα στενάκια που είναι γεμάτα από μαγαζιά με αναμνηστικά,και κάπου εκεί συναντήσαμε και μια Αγγλικανική εκκλησία που έμοιαζε να έχει ξεχαστεί εδώ.
20171014_114026.jpg

Η Ζανζιβάρη αποτέλεσε σημαντικό σταθμό του εμπορίου ανάμεσα στην Αφρική, στην Αραβία, στην Περσία και στην Ινδία, για περισσότερα από 2.000 χρόνια.Μόνο που εκτός από μπαχαρικά και ελεφαντόδοντο εδώ γινόταν εμπόριο δούλων.:(Υπάρχει και ένα υπέροχο μνημείο για να θυμίζει το πόσο υπέφεραν άνθρωποι με μόνο λόγο το διαφορετικό χρώμα στο δέρμα.
victims-transatlantic-slave-trade_23313.jpg

Έτσι ολοκληρώθηκε η περιπλάνηση μας στην πόλη και πήραμε το καράβι(Pride of Tanzania) το οποίο ήταν υπερσύγχρονο σε αντίθεση με αυτό που περίμενα και σε δύο ώρες ήμασταν στο λιμάνι του Dar es Salaam.
20171014_135245-1.jpg

Φτάνοντας στο λιμάνι πήραμε ταξί για το αεροδρόμιο με κόστος 30.000 σελίνια(12€) με αρκετό παζάρι αφού μας ζητούσαν 25$.
Η επιστροφή ήταν δύσκολη αφού περιλάμβανε 3 πτήσεις με αρκετές ώρες αναμονής και στη συνέχεια δύο ώρες οδήγηση από τα Χανιά στο Ηράκλειο όμως ήμασταν απόλυτα ικανοποιημένοι και πανευτυχής για όσα ζήσαμε σε αυτό το ταξίδι!!Πλέον αρχίζει ο σχεδιασμός του επόμενου ταξιδιού στην Ινδία αφού πρώτα αφήσω να περάσει λίγος καιρός για να καταλαγιάσουν μέσα μου οι εικόνες.
:airplane:
Καλά ταξίδια σε όλους φίλοι μου!!!
image-0-02-04-851eae4eede0e9161a48a1501aadf114e1cb2b89b6a2291f5137046b38665655-V.jpg
 
Last edited:

sif.....

Member
Μηνύματα
366
Likes
1.690
Επόμενο Ταξίδι
Κιργιστάν - Ιαπωνία
Ταξίδι-Όνειρο
Περού - Κίνα
Όπως είχα υποσχεθεί η ιστορία μας είναι έτοιμη πολύ γρήγορα!!Ελπίζω να βοήθησα όσους σχεδιάζουν ταξίδι στην Τανζανία αλλά και για όσους δεν γνώριζαν αυτή την χώρα,ελπίζω μέσα από τις εικόνες μας να έβαλαν την χώρα στην ταξιδιωτική τους λίστα!!
 

mpampis1979

Member
Μηνύματα
490
Likes
1.684
Επόμενο Ταξίδι
ΤΑΝΖΑΝΙΑ
Ταξίδι-Όνειρο
εγινε! ΙΝΔΙΑ 2018
για ακομη μια φορα,μια υπεροχη ιστορια σε χρονο ρεκορ!!! κ στο επομενο με το καλο! :clap:;)
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.204
Μηνύματα
883.698
Μέλη
38.900
Νεότερο μέλος
Arte_miss

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom