Βιετνάμ Καμπότζη Μαλαισία Ταξίδι βγαλμένο από ονειρεμένο bucketlist!

Kyriakao

Member
Μηνύματα
237
Likes
1.231
Επόμενο Ταξίδι
Συνεχώς αυτο ψάχνω!
Ονειρεμένο Ταξίδι
ματσου πιτσου,περου
Το συγκεκριμένο ταξίδι αποτελούσε όνειρο ετών! Απο το πρώτο μου ταξίδι στην Ταϊλάνδη το 2009 ,δημιουργήθηκε μια έντονη συμπάθεια προς την ασια γενικότερα αλλα και την Νοτιοανατολικη Ασία ειδικότερα! Για πολλούς και διάφορους λόγους ,αλλά σημαντικότερο τον χρόνο που χρειαζόταν για αυτό το ταξίδι, που δεν θα μπορούσε να είναι λιγότερο απο 2 εβδομάδες καθυστέρησε κάποια χρόνια,όμως κάλλιο αργά παρά ποτέ!
Τα εισιτήρια κλείστηκαν με Turkish Airlines για τον Ιανουάριο και επιλέχθηκε σαν ενδιάμεσος προορισμός η Κουάλα Λουμπούρ για οικονομικούς κυρίως λόγους καθώς από Θεσσαλονίκη είναι εύκολο να βρεις εισιτήρια γύρω στα 520 ευρώ ,με πολύ καλές ανταποκρισεις ,
αλλά φυσικά και γιατί θα είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε μια ακόμα Μητρόπολη της Ασίας! Η επιστροφή μου όμως έγινε απο Σαϊγκόν (μου αρέσει πιο πολύ έτσι,αντί για Χο τσι μινχ ..) για να γλιτώσω μια επιπλέον πτήση.
Ξεκινάμε λοιπόν στις 8 Ιανουαρίου το βράδυ από Θεσσαλονίκη ,αλλαγή αεροπλάνου Κωνσταντινουπολη ,μεταμεσονυχτια αναχώρηση και την επόμενη το απόγευμα φτάνουμε Κουάλα Λουμπούρ.
IMG_20200108_223412.jpg

Οι Ελληνες δεν χρειάζονται βίζα για την Μαλαισία,ειχαμε ομως αναμονή σχεδόν 1 ώρα μέχρι να περάσουμε τον έλεγχο διαβατηρίων. Τελικά ταξί για το ξενοδοχείο,η περιοχή που επέλεξα για διαμονή είναι η Bukit Bintang, η πιο ζωντανή περιοχή, με εμπορικά, αγορές φαγητού και νυχτερινή ζωή. Ειδικά τα σαβτοκυριακα σχεδόν σε κάθε γωνιά εχει και ένα λαηβ συγκρότημα που δημιουργούν μια πολύ ευχάριστη και ζωντανή ατμοσφαίρα! Πίσω ακριβώς από το ξενοδοχείο μας ήταν και η περιβοητη αγορα φαγητού Jalan Alor. Ένας δρόμος γεμάτος απο εστιατόρια και φαγητό δρόμου.
IMG_20200109_203745.jpg

IMG_20200109_225936.jpg

Αυτό που έκανε πιο πολύ εντύπωση όμως,είναι οτι πουλούσαν παντού το περιβόητο "βρωμερό"φρούτο durian! Άργησα λίγο να καταλάβω ,οτι αυτό που μύριζε παντού ,δεν ήταν σκουπίδια άλλα το εν λόγω φρούτο. Πρέπει να είναι κάτι σαν το εθνικό φρούτο της Μαλαισίας γιατί είδα και πάρα πολλά μαγαζιά με προϊόντα από ντουριαν.
IMG_20200109_230429.jpg

IMG_20200111_180009.jpg

Το επόμενο πρωί επιβάλλεται μια επίσκεψη στο δεύτερο πιο δημοφιλές αξιοθέατο της Κ.Λ. Τις σπηλιές Batu. Είναι μόνο 15χλμ απο κέντρο της πόλης και μπορείς να πας είτε με τρένο που είναι πάμφθηνο είτε με ταξί,το οποίο αν βαλει το ταξίμετρο (πράγμα δύσκολο) είναι κι αυτό φτηνό. Η αλήθεια σαν αξιοθέατο δεν με ενθουσίασε,είναι όμορφο απέξω,ανεβαίνεις καμιά 200 και βάλε σκαλοπάτια και μέσα δεν βλέπεις κάτι το ιδιαίτερο,όπως και να χει αξίζει όμως μια επίσκεψη.
IMG_20200110_124448.jpg
P1060117.JPG
P1060121.JPG


Επιστροφή με το τραίνο στο κέντρο της πόλης και μάλλον μπήκαμε σε λάθος βαγόνι
IMG_20200110_134431.jpg


Κατεβήκαμε στον κεντρικό σταθμό Kuala Lumpur και από κει με τα ποδιά μπορείς να επισκεφθείς την ,πολύ ενδιαφέρουσα ,όσον άφορα το φαγητό και τις αγορές Chinatown της Κ.Λ. Στην Petalling street market και στους παρακειμενους δρόμους μπορείς να βρεις οτι τραβάει η καρδιά σου απο φαγητό αλλά και απο ψώνια. Επέλεξα να δοκιμάσω το @Hawker Chan Kuala Lumpur ο οποίος έχει βραβευθεί με 1 αστέρι michellin για την καντίνα του στην Σιγκαπούρη και πλέον εχει ανοίξει καταστήματα στην Αυστραλία και στην Κ.Λ. Το φημισμένο κοτόπουλο του,μαριναρισμενο σε σόγια ,εχει αποκτήσει πλέον και την εκδοχή του σε χοίρινο καθώς και μερικά ακόμα πιάτα. Η τιμή παραμένει πολύ χαμηλή,λίγο κάτω από 2 ευρώ και είναι αρκετά νόστιμο.
IMG_20200111_193423.jpg

Από κει είναι κοντά και η Κεντρική Αγορά ,ένας πολύ ωραίος χώρος ,καθαρός και ευχάριστος ,εδώ νομίζω είδα και τα πιο όμορφα μαγαζάκια για ψώνια αλλα και μικρά εστιατόρια στον πάνω όροφο της αγοράς.
Επιστροφή στο ξενοδοχείο για να ετοιμαστούμε για βραδινή εξοδο ,που αλλού,στο ορόσημο της πόλης τους Petronas Towers!
Πραγματικά ειναι εντυπωσιακοί από οπού στην πόλη και να τους δεις ,φαίνονται απο παντού και είχαμε την τύχη να τους βλέπουμε ακόμα και από δωμάτιο του ξενοδοχείου μας! Όλη τη διάρκεια της ημέρας άλλα ειδικά τη νύχτα μαζεύεται κόσμος να πάρει μια καλή θέση για φώτο καθώς και διάφοροι μικροπωλητές που πουλούν ενα γκατζετακι που κάνει τον φακό του κινητού σας υπερευρυγωνιο,όπως τις Go Pro κάμερες. Κάνει δουλίτσα άλλα προσοχή,μην δώσετε πάνω από 25 ΡΜ,τόσο είναι η τιμή τους καθώς τα πουλάνε και άλλου στην πόλη. Κει θα σας ζητήσουν για αρχή πολύ παραπάνω .
IMG_20200110_202243.jpg



Αμέσως μετά επιβάλλεται ένα ποτάκι με θεά,τι άλλο, τους Πετρονας! Vertigo@Bayan Tree ,ήταν η επιλογή,γιατί είναι το ψηλότερο,είναι ανοιχτό και φυσικά έχει και πολύ ωραία κοκτέιλ! Ήταν πραγματικά μοναδικά!
IMG_20200110_220351.jpg

IMG_20200110_212612.jpg
IMG_20200110_211954.jpg



Μερικές ώρες ξεκούρασης και ξύπνημα για την πολύ πρωινή πτήση μας για την Σιεμ Ρηπ. Να έχετε υπόψιν ότι τις μεταμεσονυχτιες ώρες τα ταξί ανεβάζουν 30% την ταρίφα για το αεροδρόμιο ,διάλεξα να το κλείσω απο το ξενοδοχείο αλλα και έξω που ρώτησα ήταν το ίδιο και ήταν γύρω στα 25 ευρώ! Η πτήση ήταν με Air Asia στις 6΄45 γιατί ήθελα να κερδίσουμε τη μέρα στην Καμπότζη και δεν κόστισε πάνω από 45 ευρώ μαζί με βαλίτσα και ένα γεύμα(οχι κάλο) και αν εξαιρέσεις τις κάπως στενές θέσεις ήταν πολύ καλή η πτήση και η εταιρεία καθώς είναι ίσως η καλύτερη low cost της Ασίας.

CAMPODIA,SIEM REAP.
Φτάσαμε στη Σιεμ Ρηπ στις 8 ,με τα ποδιά από το αεροπλάνο μπαίνεις στο κτίριο του αεροδρομίου για να βγάλεις εκεί την visa on arrival,αρκεί να έχεις μαζί σου 30 δολάρια,φωτογραφίες δεν μας ζήτησαν πουθενά και ομολογώ πως ήταν η πιο ευχάριστη εμπειρία έκδοσης βίζας που έχω συναντήσει! Ένας μεγάλος γωνιακός γκισέ,με το που μπεις δίνεις τα 30 δολάρια (ΠΡΈΠΕΙ να έχεις δολάρια) και το διαβατήριο σου και μετά πας στο τέλος στην άλλη γωνιά και περιμένεις να το ξαναπάρεις με τη βίζα πάνω και σφραγισμένο! Οι αξιωματικοί που ήταν εκεί ήταν πολύ ευδιάθετοι και μάλιστα ο τελευταίος που μας τα έδινε πίσω έκανε και πλάκα διαβάζοντας τα ονόματα μας! Με το που πήραμε ,λοιπόν,τις βίζες μας και τις βαλίτσες μας βγήκαμε έξω που μας περίμενε το τουκ τουκ που είχε στείλει το ξενοδοχείο να μας παραλάβει και συμπεριλαμβανοταν στην τιμή του δωματίου που είχα κλείσει! Πολλά ξενοδοχεία στην Σ.Ρ. το προσφέρουν αυτό σαν υπηρεσία αν και η απόσταση και το κόστος από την πόλη δεν είναι μεγάλη ,περί τα 8 δολ αν δεν κάνω λάθος. Παρόλα αυτά είναι προτιμότερο κατά τη γνώμη μου όταν φτάνεις σε χώρες όπως αυτές της Ασίας να έχεις κανονίσει την μεταφορά σου από το αεροδρόμιο γιατί έτσι γλυτώνεις από τα παζαρέματα με τους ταξιτζήδες και τυχόν άπατες.
Φτάσαμε λοιπόν στην πόλη ,αφήσαμε τα πράγματα στο ξενοδοχείο μέχρι να ετοιμαστούν τα δωμάτια και βγήκαμε μια βόλτα να δούμε την πολύ. Η Σιεμ Ρηπ είναι μια μικρή πολύ που έχει αναπτυχθεί τουριστικά για έναν και μόνο πολύ σημαντικό λόγο. Είναι το ορμητήριο για να επισκεφθείς το μεγαλύτερο σε έκταση θρησκευτικό μνημείο στον κόσμο ,το Άνκορ Βατ! Σαν πόλη δε λέει και πολλά ,εδικά το πρωί που όλοι απουσιάζουν στους ναούς η σε άλλες δραστηριοτητες εκτός της πόλης. Από το απόγευμα και μετά όμως η πόλη ζωντανεύει ,οι τουρίστες βγαίνουν για φαγητό,πότο και μασάζ μετά από μια κουραστική μέρα ,μέχρι περίπου τις 11 η πόλη σφύζει από ζωή όπου και πάλι χαλαρώνει εκτός απο τους λίγους τους νεότερους συνήθως που συνεχίζουν στα λίγα και πολύ φασαριόζικα κλαμπ που παραμένουν ανοιχτά μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.
Αφού λοιπόν κάναμε την πρώτη βόλτα και βολευτήκαμε στο δωμάτιο,κανονίσαμε για ένα τουκ τουκ μέσω του ξενοδοχείου να μας πάει να βγάλουμε τα 3ημερα εισιτήρια για τους ναούς στις 16 ¨30 ,πρώτον για να μην χάνουμε χρόνο το επόμενο πρωί και δεύτερον γιατί από κείνη την ώρα και μετά μπορείς να μπεις στους ναούς για να δεις το ηλιοβασίλεμα χωρίς να "χρεωθείς"μέρα! Έτσι λοιπόν ,με τις πολυπόθητες κάρτες στα χεριά, ειμασταν έτοιμοι για μια πρώτη εμπειρία με τον αρχαιολογικό χώρο! Κόσμος πολύς μαζευόταν στον ναό που μας σύστησε ο τουκτουκατζης μας οτι ήταν καλύτερα για την εποχή για το ηλιοβασίλεμα.
Πόσο όμορφη αυτή η αίσθηση της πρώτης επαφής με μια τόσο μακρινή και διαφορετική χώρα!
Παραλαβή από το αεροδρόμιο με τουκτουκ, στο ξενοδοχείο βγάζεις τα παπούτσια απέξω για να μπεις,πρώτο γεύμα με τοπικό φαγητό,η διαδρομή μέχρι τον αρχαιολογικό χώρο, "σκαρφάλωμα" σε έναν ναό για να δεις τον ήλιο να χάνεται μέσα στη ζούγκλα! Ακόμα και κατά τη διαδρομή της επιστροφής στην πόλη ,τα μάτια δε χορταινουν να γεμίζουν πρωτόγνωρες εικόνες!
IMG_20200112_172501.jpg


Μοσχάρι με σάλτσα μαύρου πιπεριού και ρύζι με τηγανητό αυγό,ένα από τα συνηθισμένα πιάτα στην Καμπότζη καθώς και η απαραίτητη τοπική μπύρα
IMG_20200112_202750.jpg
IMG_20200113_193049.jpg



Το επόμενο πρωί είχαμε κανονίσει με τον δικό μας τουκτουκατζη,που μας είχε αναλάβει από το αεροδρόμιο για το πρώτο μας τουρ στους ναούς. Προτίμησα να κλείσω τις μετακινήσεις μας και τον οδηγό μας από το ξενοδοχείο εκτιμώντας οτι είναι πιο ασφαλές και είναι πιο επαγγελματιες απο να κλείσω κάποιον άπλα από την πιάτσα.
Τα τουρ στους ναούς ειναι κυρίως 2. Το μεγάλο και το μικρο και είναι προκαθορισμενα. Ο χρόνος που θα μείνετε στους ναούς βεβαία εξαρτάται απο εσάς ,καθώς και η σειρά τους ,συνήθως οι οδηγοί ξέρουν καλύτερα πως να το κάνουν . Στο μικρο τουρ περιλαμβανονται οι πιο σημαντικοί ναοί, Angkor Wat,Bayon και Ta Promh και το προτιμούν συνήθως αυτοί που επισκεπτονται για 1 μόνο μέρα .Το μεγάλο τουρ περιλαμβάνει κάποιους μεγάλους και άλλα πιο μικρούς και απομακρυσμενους ναούς που κι αυτοί όμως είναι πολύ ωραίοι Οι δε τιμές που παίρναμε από το ξενοδοχείο έχουν ως εξής και φαντάζομαι τα ίδια ισχύουν και στην πιάτσα.
Grand tour 22 dol.
Small tour 15 dol.
Sunrise 5 dol extra
Sunset 10 dol.
Για πρώτη μέρα το μικρο τουρ. Ανκορ Βατ
P1060189.JPG
P1060155.JPG
P1060169.JPG
P1060170.JPG




Ο επόμενος μεγάλος είναι ο Bayon ,τον Ιανουάριο που ήμουν εκεί ο πάνω όροφος ήταν κλειστός για συντήρηση
P1060191.JPG
IMG_20200113_134449.jpg
IMG_20200113_132159.jpg




Τελευταίο από το μικρο τουρ αφήσαμε τον Ta Prohm τον πιο γνωστό ίσως ναο ,με την ελπίδα οτι προς το τέλος της ημέρας θα έχει λιγότερο κόσμο και θα μπορούμε να τον απολαύσουμε καλύτερά. Το θέαμα ειναι πραγματικά μοναδικό,ούτε 1000 φωτογραφίες ,μπορούν να μεταφέρουν το δέος που νιώθεις και αυτό που βλέπεις, Πελώρια δεντρά ,η ζούγκλα η ίδια, προσπαθούν να καταπιούν τον ναό! Οι αρχαιολόγοι που τον ανακάλυψαν κατέληξαν οτι πλέον τα δεντρά αποτελούν δομικά συστατικά των κτισμάτων και ότι αν τα έκοβαν θα κινδύνευαν να καταρρεύσουν όποτε τα άφησαν έτσι! Και πολύ καλά έκαναν! Περάσαμε αρκετές ώρες εκεί ,φύγαμε σχεδόν τελευταίοι ,λίγο πριν κλείσουν.
IMG_20200113_153834.jpg

P1060220.JPG
IMG_20200113_171217.jpg
IMG_20200113_171729.jpg
P1060225.JPG
P1060214.JPG





Φεύγοντας ο ήλιος είχε ηδη δύσει και στο συγκρότημα είχε μείνει ελάχιστος κόσμος...
IMG_20200113_173300.jpg

IMG_20200113_174326.jpg




Και το κατάλληλο κλείσιμο της ημέρας....
IMG_20200113_194059.jpg


Η δεύτερη μέρα στους ναούς θα ξεκινούσε πολύ νωρίς το πρωί. Στις 5 μας περίμενε ο οδηγός μας με πρωινό πακεταρισμενο από το ξενοδοχείο!
Αχάραγα λοιπόν ξεκινήσαμε για να ζήσουμε την περιβόητη ανατολή του ηλίου με φόντο το Άνκορ Βατ, Κόσμος πολύς κατεφτανε από παντού και όλοι μαζί περπατούσαμε αμίλητοι (και προφανώς νυσταγμένοι) ,πάνω απο τη γέφυρα και μέσα στο προαύλιο,να πάρουμε όσο το δυνατόν καλύτερη θέση γύρω από λίμνη που δημιουργεί την αντανάκλαση του ναού.
Μέτα από λίγα λεπτά το πρώτο φως της ημέρας άρχισε να σκιαγραφεί το περίγραμμα του ναού και οι φωτογραφικές και τα κινητά πήραν φωτιά! Το θέαμα ήταν μοναδικό οσο ανέτειλε ο ήλιος σιγά σιγά. Τραβήχτηκα λίγο στην άκρη για να το απολαύσω λίγο πιο ήσυχα άλλα και για να το αποθανατίσω καλύτερα.
IMG_20200114_060717.jpg
IMG_20200114_060710.jpg


Εξτρα τιπ! Ο περισσότερος κόσμος μόλις φωτίσει αρκετά φεύγει και πάει προς το ναό! Παραμείνετε εκεί μέχρι που ήλιος να βγει καλά και απολαύστε το με πολύ λιγότερο κόσμο και καλύτερη θέση για φωτογραφίες!
IMG_20200114_062443.jpg
IMG_20200114_070251.jpg

P1060256.JPG
IMG_20200114_063718.jpg
IMG_20200114_064605.jpg



Κάποια στιγμή,ο ήλιος βγήκε για τα καλά,όποτε έπρεπε ,με βάρια καρδιά,να πάμε να βρούμε τον οδηγό μας για να ξεκινήσουμε το μεγάλο τουρ που είχαμε κανονίσει. Φάγαμε το πρωινό που είχαμε φέρει από το ξενοδοχείο μας και με καφεδάκι ανά χείρας ξεκινήσαμε μια πολύ καλή ώρα γιατί νωρίς το πρωί δεν έχει και τόσο πολύ κόσμο.
Συγχωρείστε με άλλα δεν θυμάμαι τα ονόματα των ναών που είδαμε ,αυτά που μου άρεσαν περισσότερο όμως ήταν ο πρώτος και μεγαλύτερος γιατί ήταν μια μίξη Bayon/ Ta prohm ,καθώς και ένας μικρός μετά ,που όμως διέσχιζε έναν ξύλινο διάδρομο πάνω από μια λιμνοθάλασσα ,που το τοπίο ήταν καταπληκτικό!
IMG_20200114_082742.jpg
IMG_20200114_083643.jpg
IMG_20200114_082037.jpg
IMG_20200114_085436.jpg

IMG_20200114_113441.jpg

IMG_20200114_095435.jpg
IMG_20200114_093751.jpg
IMG_20200114_095743.jpg
IMG_20200114_094413.jpg

IMG_20200114_102122.jpg
IMG_20200114_102903.jpg



Μέτα από μια τόσο γεμάτη μέρα επιστρέψαμε στην πόλη. Ένα κάλο γεύμα και ένα μασαζακι σε ένα από τα πολλά μασατζιδικα ήταν απαραίτητο για να ανακτήσουμε τις δυνάμεις μας. Και μια βόλτα φυσικά στην Pub Street και στους τριγύρω δρόμους όπου βρίσκονται τα περισσότερα νυχτερινά μαγαζιά. Πάντως τα καλύτερα και πιο οικονομικά βρίσκονται εκτός κέντρου και στην απέναντι πλευρά του ποταμού , εκεί που είναι και το Hard rock cafe.
IMG_20200113_214110.jpg

IMG_20200112_214322.jpg
IMG_20200113_213624.jpg


Η τρίτη και τελευταία μέρα στους θα είχε πιο χαλαρό πρόγραμμα. Roluos group temples. Σε εντελώς διαφορετική τοποθεσία από το κυρίως συγκρότημα και πιο μακριά χιλιομετρικά. Ένας ναός μεγάλος που έμοιαζε σαν τον μικρο συγγενή του Ανκορ και άλλοι 2 πολύ μικρότεροι. Να θυμάστε πάντα να έχετε την κάρτα εισόδου μαζί σας καθως σας την ελέγχουν συνεχεία στην είσοδο κάθε ναού ακόμα και σε αυτούς τους πιο απομακρυσμενους .Μας το θύμιζε και ο οδηγός συνεχεία αυτο πριν φύγουμε. Άξιζε όμως η βόλτα καθώς πήγαμε σε εντελώς άλλη περιοχή. Είπα στον οδηγό να μας σταματήσει και σε μια εντελώς τοπική αγορά πού ήταν στο δρόμο μας.
IMG_20200114_104423.jpg
IMG_20200115_110233.jpg

P1060290.JPG

IMG_20200115_122326.jpg
IMG_20200116_121525.jpg


Μέτα από αυτό ,μας "παράτησε" σε μια πισινά για να κάνουμε και τη βουτιά μας

Βραδυνή βόλτα στην νυχτερινή αγορά
IMG_20200114_181058.jpg
IMG_20200114_180932.jpg

IMG_20200114_203847.jpg




Το επόμενο πρωί θα βγαίναμε για τα τελευταία ψώνια και σουβενίρ γιατί είχε έρθει η ώρα να πάμε προς το αεροδρόμιο,
Η πρώτη βδομάδα του ταξιδιού είχε φτάσει και στο τέλος .Το Βιετνάμ μας περίμενε κι αυτό να μας δείξει τις ομορφιές του και τις γεύσεις του!
IMG_20200116_174408.jpg






VIETNAM. Hanoi, Hue, Hoi An , Nha Trang , Ho Chi Minh.

Η πτήση από Σ.Ρ . για Ανόι ήταν απογευματινή με την vietnam airlines. Πόλυ καλή εταιρεία,μου θύμισε λίγο aegean. Είχαμε καθυστέρηση όπως θα είχαμε και σε όλες μα όλες τις πτήσεις μας εντός Βιετνάμ όποτε να το θεωρείτε σχεδόν δεδομένο.
Φτάσαμε γύρω στις 8 το βράδυ και με τις e-vises στα χεριά,τις οποίες είχαμε προμηθευτεί μεσώ ίντερνετ μετά από συμβουλές συμφορουμιτων,πολύ εύκολα και με κόστος 25 δολ κατευθυνθηκαμε προς των έλεγχο διαβατηρίων.
Πραγματικά δεν ξέρω αν φταίει οτι δεν είχε άλλη πτήση εκείνη την ωρα και ειμασταν σχεδόν πρώτοι στην ουρά,άλλα περάσαμε και πήραμε την σφραγίδα σε 5 λεπτά!!! Πιο πολύ αργήσαμε να πάρουμε τη βαλίτσα πάρα να περάσουμε τον έλεγχο!
Στην έξοδο μας περίμενε ταξί του ξενοδοχείου .15 δολ η ταρίφα.
Το ξενοδοχείο ήταν στο old quarter και παρόλο το αρχικό μικρο σοκ,γιατί για να φτάσεις στην πόρτα περνούσες ανάμεσα από μικροπωλητές street food,και διέσχιζε 50 μετρά ένα πολύ μικρο στενάκι,αποδείχθηκε εξαιρετικό.
Καθαρό,πολύ εξυπηρετικό προσωπικό ,βολικό και με κάλο πρωινό. Η τιμή 17 ευρώ το δίκλινο μαζί με πρωινό. Από κει επίσης αγοράσαμε και κάρτες σιμ,7 δολ/10gb άλλα και κλείσαμε την εκδρομή στο Χαλονγκ .
Κάναμε λοιπόν την πρώτη βόλτα ,αναγνωριστικη .Έτσι για να δοκιμάσουμε και την πρώτη μπύρα Hanoi beer και το πρώτο μπαν μι.( δυστυχώς δεν έχω φώτο ,ήμουν πεινασμένος και διψασμένος...) Ο καιρός μας τα χαλούσε λίγο καθώς για το βόρειο Βιετνάμ είναι χειμώνας και αυτό σημαίνει αρκετά χαμηλές θερμοκρασίες. Είχαμε προετοιμαστει γιαυτό βεβαία αν και τον πετύχαμε στα χειρότερα του ,15 βαθμούς και ψιλοβρόχι μερικές φόρες. στο Κεντρικό και Νότιο δεν είχαμε κανένα θέμα.
Την επόμενη μέρα, το πρόγραμμα βγήκε σύμφωνα με τα ωράρια των μουσείων και αξιοθέατων. Στο Βιετνάμ, να το έχετε υπόψιν έχουν κάποιες ιδιαιτεροτητες τα ωράρια τους. Πχ πολλά κλείνουν το μεσημέρι 11'30 έως 13'30. Το ίδιο και κάποιες τράπεζες. Παρασκευές κάποια ήταν κλειστά όπως και το μαυσωλείο που θέλαμε να δούμε. Όποτε το άφησα για την Κυριακή αφού Σάββατο θα πηγαίναμε Χαλονγκ.

Είχαμε χρόνο ,λοιπόν, μέχρι το μεσημέρι που είχαμε κλείσει το free walking tour και για αρχή Hoa Lo prison. Εννοείται ότι μέχρι να φτάσουμε εκεί ,μέχρι να μάθουμε να κινούμαστε στην πόλη είχαμε φρικάρει! Μηχανάκια άπειρα παντού, πεζοδρομία ούτε για δείγμα, κορναρίσματα και χάος,ειδικά στο old quarter . Ότι άκουγα για τη Σαϊγκόν τα είδα στο Ανόι σε σημείο που άρχισα να φοβάμαι το πως θα είναι εκεί!! Τελικά το συνηθίζεις πιο εύκολα από ότι φαντάζεσαι .
IMG_20200117_093525.jpg
IMG_20200117_134933.jpg
IMG_20200117_145336.jpg
IMG_20200119_143145.jpg




Στην φυλακή,αυτό που μου έκανε πιο πολύ εντύπωση είναι οι μαρτυρίες Αμερικάνων αιχμάλωτων που έλεγαν πόσο καλά τους φέρονταν όσο ήταν έγκλειστοι εκεί.
IMG_20200117_111007.jpg
IMG_20200117_113814.jpg





Αμέσως μετά πήγαμε στο ραντεβού μας με τους 2 νεαρούς που θα αναλάμβαναν για μερικές ώρες να γίνουν οι ξεναγοί μας στην πόλη. Μαζευτήκαμε γύρω στα 10 άτομα και μας περάσαν απο διάφορα σημεία ορόσημα της παλιάς συνοικίας Έναν ναό,όπου μας εξήγησαν τα περί της λατρείας του Βούδα, την κεντρική αγορά και καταλήξαμε σε ένα παραδοσιακό σπίτι , για να δούμε πως ζούσαν τα παλιότερα χρονιά οι Βιετναμέζοι.
IMG_20200117_155008.jpg
IMG_20200117_155347.jpg



Να υπογραμμίσω ότι σε όλα τα μουσεία και οι επισκέψιμοι χώροι που είδαμε σε Ανόι και Σαϊγκόν η τιμή του εισιτηρίου ήταν από 20 έως 60.000,με εξαίρεση το Χουε που θα αναφερθώ παρακάτω.

Οι νεαροί ξεναγοί,εκτός απο τις πληροφορίες που έδιναν σας μας,ήθελαν και οι ίδιοι να μάθουν για εμάς και τις χώρες μας, Μας είπαν βεβαία ότι ειμασταν οι πρώτοι Ελληνες που γνώριζαν στις ξεναγήσεις τους!
Αυτη η ευχάριστη περιήγηση και ανταλλαγή πολιτιστικών πληροφοριών τελείωσε έπειτα από 3 ώρες περίπου πλάι στην όμορφη λίμνη στο κέντρο της πόλης. Χαιρετήσαμε και ευχαριστησαμε τα παιδιά και συνεχίσαμε τη βόλτα μας καθώς είχε αρχίσει να σκοτεινιάζει και βόλτα γύρω από τη λίμνη ήταν ακόμα πιο ωραία.
Τα Σαββατοκυριακα,από το απόγευμα και μετά οι δρόμοι γύρω από τη λίμνη γίνονται πεζόδρομοι ,κάτι που κάνει την περιοχή εκεί μια όαση μέσα στη θορυβώδη πόλη.
IMG_20200119_172436.jpg
IMG_20200117_181820.jpg
P1060307.JPG



Ήρθε η ώρα για ένα καλό γεύμα. Βun Cha Huong Lien ,το εστιατόριο που έγινε διάσημο όταν το 2016 ,ο αείμνηστος Antony
Bourdain πήγε εκεί τον Πρόεδρο της Αμερικής Μπαρακ Ομπαμα για φαγητό! Παρολη την φήμη του πλέον το συγκεκριμένο πιάτο που σερβίρει κοστίζει μόνο 50,000 (2 ευρώ) και ήταν ένα απο τα καλύτερα που δοκίμασα σε όλο το Βιετνάμ! Χοιρινό σε 3 διαφορετικές εκδοχές σε έναν γλυκό ζωμό με νουντλς ρυζιού.
Φυσικά πουλάνε και όλο το μενού που έφαγε ο τότε Πλανητάρχης.
IMG_20200117_171801.jpg
IMG_20200117_173929.jpg


Το Ανόι είναι πολύ κάλο μέρος για αγορές. Έκτος από τα μόνιμα μαγαζιά στην περιοχή δεξιά της λίμνης υπάρχει και η weekend market ,σε έναν κάθετο δρόμο στη λίμνη και μέχρι και 500 μετρά πιο πάνω . Μπορείς να βρεις πάρα πολλές επώνυμες μάρκες made in Vietnam σε δελεαστικοτατες τιμές . Λόγω τι είχα αρκετές μέρες ακόμα στο ταξίδι μου αρκέστηκα σε ελάχιστα πράγματα που μου ήταν χρήσιμα και τις επόμενες Νομίζω πάντως οτι από άποψη ποικιλίας και τιμών το Ανόι είχε την καλύτερη αγορά από όσες πόλεις επισκέφθηκα, ακόμα και από τη Σαϊγκόν.

Και street food φυσικά,σουβλάκια διάφορα (η ίσως και καλαμάκια...) 10.000 το κομμάτι,διαλέγεις και στα τηγανίζουν επί τόπου.
IMG_20200119_193417.jpg


Επόμενη μέρα μεγάλη. Εκδρομή στο Halong Bay. Παραλαβή από το ξενοδοχείο 8'15 και αφού μαζέψαμε και τους υπολοίπους συνταξιδιωτες μας από την πόλη, ξεκινήσαμε. Από τον καινούριο δρόμο ,μόλις βγεις από την πόλη το Χαλονγκ είναι 2,5 ώρες.
Μια στάση απαραίτητη για ξεμούδιασμα και φτάσαμε στο λιμάνι να πάρουμε το πλοιάριο μας. Ο καιρός βεβαία δεν είναι ιδανικός άλλα αν εξαιρέσεις το κρύο στο Χαλονγκ επικρατεί σχεδόν πάντα αυτή η μουντάδα και η συννεφιά.
Όλα πολύ οργανωμένα,μας βγάζουν τα εισιτήρια ,επιβιβαζομαστε και σαλπάρουμε. Το φαγητό σερβίρεται σχεδόν αμέσως και είναι κυρίως θαλασσινά ,Όλα νόστιμα και αρκετά για να χορτάσουμε, Κάποιοι είχαν φέρει και δικά τους γιατί μάλλον ήταν ενημερωμένοι και δεν έτρωγαν όλα αυτά που θα μας σέρβιραν.
IMG_20200118_121742.jpg


Ξέχασα να αναφέρω οτι αυτή η ημερησία εκδρομή κλείστηκε από το ξενοδοχείο και κόστισε 36 ευρώ. Περιλάμβανε μεταφορά μέσω του καινούριου δρόμου,που σημαίνει έως και 1 ώρα λιγότερη διαδρομή που την κερδίζεις σε ώρες πλεύσης στον κόλπο συνήθως. Επίσκεψη στην surprising cave (sung sot) ,την μεγαλύτερη και πιο γνωστή σπηλιά, κανό ή βαρκάδα μέσα στην τιμή και στάση στο tip top island . Το σκάφος μας δεν ήταν από τα πιο καινούρια η τα πιο χλιδατα αλλά ήταν μια χαρά. Το φαγητό και ο ξεναγός μας επίσης . Γενικά περάσαμε μια χαρά και κάναμε αυτά που θέλαμε ,όποτε ψάξτε το λίγο για να δείτε τι θέλετε και πιο πρόγραμμα σας ταιριάζει. Μόνο κανό που δεν κάναμε άλλα βαρκάδα γιατί το πρώτο προτείνεται περισσότερο για καλοκαίρι.

Πρώτη στάση μας λοιπόν, Sung Sot cave, εκεί που βγαίνει η πιο αναγνωρίσιμη φώτο στο Χαλονγκ.
IMG_20200118_133649.jpg

IMG_20200118_134619.jpg
P1060335.JPG
P1060339.JPG


Επόμενη στάση για βαρκάδα
P1060343.JPG
P1060346.JPG


Τρίτη και τελευταία στάση σε ένα μικρο νησάκι το Τιπ Τοπ,όπου έχει παραλία για να κάνεις μπάνιο όταν οι καιρικές συνθήκες είναι καλύτερες, κι όχι με 15 βαθμούς, και τη κορυφή του νησιού που χρειάζεται καλό κουράγιο για να ανέβεις και να θαυμάσεις τη θέα. Γινόταν βέβαια ο κακός χαμός από Κινέζους (δεν είχαμε ακούσει ακόμα για τον κωρονο'ι'ο,πιστέψτε με), καθώς είχαν αρχίσει οι διακοπές της πρωτοχρονιάς τους, όποτε το να ανέβεις και να κατέβεις ,εκτός από τα αρκετά απότομα σκαλοπάτια είχε ακόμα έναν δείκτη δυσκολίας,τον συνωστισμό! Η θέα πάντως απο την κορυφή ήταν εκπληκτική!!
IMG_20200118_153448.jpg
IMG_20200118_153830.jpg


Κατέβηκα με μεγάλη δυσκολία καθώς τα σκαλοπάτια είναι πολύ στενά και οι αγαπητοί Κινέζοι σταματούσαν με την παραμικρή ευκαιρία να βγάλουν 10-15 φωτογραφίες σε καθετί ασήμαντο που τους τραβούσε την προσοχή! Με τα πολλά, φτάσαμε στη βάση και επιβιβαστηκαμε στο καραβάκι μας για την επιστροφή.
IMG_20200118_160110.jpg

View attachment 297654
Μας έβγαλαν φρούτα,μπισκότα και κρασάκι για το δρόμο, πήρα το δικό μου ανέβηκα στο έξω ,πάνω κατάστρωμα να απολαύσω την διαδρομή της επιστροφής και τις τελευταίες εικόνες από το Χαλονγκ.

Άλλο ένα "τικ" στην προσωπική μου bucket list ήταν γεγονός...
IMG_20200118_165429.jpg
IMG_20200118_171126.jpg
IMG_20200118_164522.jpg
P1060319.JPG


Επιστροφή στο Ανόι μετά τις 8 .Η γειτονιά μας και όλη η παλιά συνοικία εσφυζαν από κόσμο λόγω Σαββατοβραδου.
Η νυχτερινή αγορά είχε στηθεί και πολλοί δρόμοι είχαν κλείσει για τα αυτοκίνητα. Μουσικοί του δρόμου σε διάφορα σημεία ,από παραδοσιακά μέχρι ροκιες. Πως να πας στο δωμάτιο για ξεκούραση?? Κατευθείαν στη βόλτα . Μια σουπιτσα Pho με μοσχάρι για βραδινό, η πιο διάσημη σούπα του Βιετνάμ. [
IMG_20200118_203559.jpg
IMG_20200118_203052.jpg
IMG_20200131_110809.jpg


Κυριακή,όχι στο χωριό ,άλλα στο Ανοι.
Πρωινό ξύπνημα για ακόμα μια φορά γιατί το Μαυσωλείο του Χο Τσι Μινχ λειτουργεί 7'30-11 το πρωί,μόνο.
Vietnam Military History Museum , Temple of Literature και Train street μετά. Γεμάτο πρόγραμμα.
Στο μαυσωλείο για να μπεις έχει έλεγχο,σου κρατάνε και την τσάντα,αν έχεις και όλα γίνονται με στρατιωτική πειθαρχεία. Απαγορευονται οι φωτογραφίες είτε στο προαύλιο είτε μέσα. Μαζεύονται γκρουπακια των 20 περίπου ατόμων και μπαίνεις μέσα συνοδευομενος ,περπατώντας αργά και δεν μπορείς ούτε να σταθείς. Περνάς ,βλέπεις και φεύγεις. Έτυχε να είμαι και πρώτος στη σειρά στο γκρουπ μου και η εμπειρία ήταν ακόμα καλύτερη. Σαν επίσημος καλεσμένος ένιωθα!
Έπειτα από το μαυσωλείο περνάς στην πίσω πλευρά όπου μπορείς να δεις το σπίτι που ζούσε τα περισσότερα χρόνια ως πρόεδρος ο Θείος Χο ,καθώς και τα αμάξια του και προσωπικά του αντικείμενα.
P1060350.JPG
IMG_20200119_105910.jpg
IMG_20200119_103739.jpg
IMG_20200119_105820.jpg
IMG_20200119_110448.jpg


Αμέσως μετά ένα γρήγορο πέρασμα από τον δρόμο με το τρένο. Ενημερώνω ότι ,πλέον, υπάρχουν φύλακες που δεν αφήνουν τον κόσμο να περάσει στις ράγες ανεξέλεγκτα ,προφανώς γιατί είχε παραγίνει ο συνωστισμούς ,όποτε πρέπει να ενδωσεις στους κράχτες και να σε πάνε αυτοί κατευθείαν στα μαγαζιά τους να κάτσεις και μετά προφανώς να μπορείς να βγεις φώτο
Εγώ πήγα νωρίς το πρωί όποτε έκανα τη βόλτα μου ανενόχλητος,ελάχιστα μαγαζιά είχαν ανοίξει και τουρίστας κανένας!
Τώρα αν θες να δεις και το τρένο να περνάει έχει αναρτημένα τα ωράρια και μπορείς να κάτσεις να περιμένεις.
IMG_20200119_093151.jpg
IMG_20200119_093157.jpg


Επόμενη στάση το Μουσείο Πολέμου. Είναι αρκετά μικρο ,δε θέλει και πολλή ώρα να το δεις.
IMG_20200119_133940.jpg
IMG_20200119_132642.jpg
IMG_20200119_135911.jpg


Σειρά είχε ο Ναός της Λογοτεχνίας.
IMG_20200119_131002.jpg
IMG_20200119_124727.jpg


Και το άγαλμα του Λένιν.
IMG_20200119_094206.jpg


Ε,νομίζω μετά από τόσα αξιοθέατα χρειαζόμαστε και λίγο ξεκούραση . Και κάτι ακόμα από τα καλύτερα του Βιετνάμ.
Τον καφέ του. Νο 2 στην παράγωγη καφέ παγκοσμίως παράγει εξαιρετικό καφέ. Είτε ζεστός είτε κρύος είναι πραγματικά καταπληκτικος. Τώρα όμως θέλαμε να πιούμε όχι άπλα έναν καφέ άλλα κάτι πιο ιδιαίτερο. Egg coffee! Και στο μαγαζί που εφευρέθηκε! Cafe Giang. Γίνεται λίγος χαμός άλλα θα βρείτε να καθίσετε. 40.000 η τιμή,ακόμα κι εδώ με τόση φήμη.
IMG_20200119_153326.jpg
IMG_20200119_150712.jpg



Για κλείσιμο της ημέρας ,ποτάκι στο
Binh Minh Jazz Club,
Υπεροχή εμπειρία να ακούς τόσο ωραία τζαζ στο Βιετνάμ, τελευταίο μας βράδυ στο Ανόι.
IMG_20200119_212324.jpg



Χουέ. Η παλιά πρωτεύουσα.

Κατά τη γνώμη μου υπάρχουν 2 πολύ σημαντικοί λόγοι για να επισκεφτείς το Χουε .
Πολυ σημαντικά μνημεία και εξαιρετικό φαγητό. Σημαντικότερο όλων των μνημείων η αυτοκρατορική πόλη. Ήταν και το μόνο που επέλεξα να δω μιας και τις προηγούμενες ήμερες σε Καμπότζη και Ανόι ήταν πολύ φορτωμένες και είπα να δούμε τα απολύτως απαραίτητα και να ξεκουραστουμε. Με τις πτήσεις και τις καθυστερήσεις φτάσαμε εκεί σχεδόν απόγευμα οπότε την πρώτη ήμερα απλώς κατατοπιστηκαμε στην πόλη,που δεν είναι και πολύ μεγάλη και την επομένη θα πηγαίναμε στην παλιά πόλη.

Το ξενοδοχείο/χοστελ εξαιρετικό ,άνηκε σε μια οικογένεια όπως και πολλή τέτοιου τύπου στο Βιετνάμ. Η τιμή στα 10 ευρώ με πολύ καλό πρωινό. Γενικά εδώ βρήκα τις πιο χαμηλές τιμές από όλες τις πόλεις που πήγα ,στα ξενοδοχεία και όχι μόνο.
Για πρώτη μέρα φαγητό εδώ
Hạnh Restaurant - Bánh Khoái
Παραγγείλαμε το μενού 5 πιάτων όλες τις τοπικές σπεσιαλιτέ και ήταν εξαιρετικά όλα και πολύ διαφορετικά από ότι είχα δοκιμάσει μέχρι τώρα. Και θα τα ξανατρωγα πολλές φόρες στις επόμενες μέρες
IMG_20200120_193458.jpg

Και η τοπική μπύρα.
IMG_20200120_214910.jpg

Hue by night.
IMG_20200120_212404.jpg

IMG_20200121_185957.jpg



Πρωινό και ξεκινάμε για την Αυτοκρατορικη Πόλη.
IMG_20200121_122849.jpg


IMG_20200120_145853.jpg

IMG_20200121_125125.jpg


Το εισιτήριο είναι στα 200.000 (8 ευρώ) ,μάλλον τσιμπημένο για τη χώρα και για τους τάφους άλλα 150.000 έκαστος οι οποίοι βρίσκονται σε διαφορετικές περιοχές ο καθένας .Μπορείτε εκεί όμως να αγοράσατε ένα ενιαίο εισιτήριο με κάποια έκπτωση.
Εμείς αγοράσαμε το δικό μας μόνο για την Ακρόπολη και περάσαμε μέσα. Πρόκειται για μια πολύ μεγάλη έκταση περιτρυγυρισμενη από τάφρο και ψηλά τείχη. Μέσα μπορείτε να δείτε την κατοικία του Αυτοκράτορα και της μητέρας του ,ναούς και άλλα πολλά. Θα έλεγα ενα 3ωρο ότι θα πρέπει να το αφιερώσετε καθώς έχει άφθονο υλικό για φωτογραφίες άλλα και χώρους για καφέ και χαλάρωση. Μου άρεσε πάρα πολύ.
P1060367.JPG
IMG_20200121_140639.jpg
IMG_20200121_140930.jpg
IMG_20200121_135833.jpg
IMG_20200121_132139.jpg


Υπεροχή εμπειρία.
Η βόλτα συνεχίστηκε παράλληλα στον ποταμό ,τον Perfume River και επιστροφή στο κέντρο της πόλης από πολύ ωραία διαδρομή.
Σε λίγες μέρες στο Βιετνάμ θα γιόρταζαν τη δική τους Πρωτοχρονιά που είναι ίδια και την κινεζική και για το 2020 έπεφτε στις 25 Ιανουαρίου Η χρονιά του Ποντικού!. Tet festival ,το λένε και είναι η μεγαλύτερη τους γιορτή. Όλο τον χρόνο δουλεύουν συνέχεια χωρίς ρεπό ,τα μαγαζιά δεν κλείνουν πότε ,όποτε για αυτούς αυτές οι μέρες έχουν ιδιαίτερη σημασία. Πολλά μαγαζιά κλείνουν από 3 έως και 10 μέρες όπως και πολλά αξιοθέατα αλλάζουν τα ωράρια τους η κλείνουν για μερικές μέρες και αυτά.
Αυτά τα είχαμε υπόψιν μας όποτε έγιναν κάποιες τροποποιήσεις στο πρόγραμμα αλλά και καλύτερη οργάνωση.
Είχα κλείσει τις περισσότερες μετακινήσεις και ξενοδοχεία εκ των προτέρων για να μη βρεθούμε προ εκπλήξεων και όλα πήγαν μια χαρά. Το μόνο που δεν είχα κλείσει ήταν η μεταφορά από το Χουε στη Χοι αν ,που κι αυτό κανονίστηκε μέσω του χοστελ. Σχεδόν όλα προσφέρουν τέτοιου είδους υπηρεσίες,είναι σαν μικρά τουριστικά γραφεία η συνεργαζονται με κάποιο.
Έχει και τα ωραία της η περίοδος του Τετ . Κόσμος έξω και στα μαγαζιά και ψωνίζουν για τις γιορτές, λουλούδια πουλιούνται παντού και τα παίρνουν για να στολίσουν τα σπίτια τους για την πρωτοχρονιά. Ειδικά τα χρυσάνθεμα πρέπει να είναι σαν τα δικά μας χριστουγεννιάτικα δέντρα ,τα πουλούσαν παντού και τα έβλεπες έξω από κάθε σπίτι!
IMG_20200120_152602.jpg
IMG_20200124_085700.jpg


Το βράδυ,ένα ακόμα εξαιρετικό εστιατόριο ,Nook Eatery,Hue, στο οποίο δοκίμασα το καλύτερο πιάτο όλου του ταξιδιού!
Η τιμή του μαζί με ένα φυσικό χυμό καρπούζι με μέντα δεν ξεπέρασε τα 6 ευρώ και ήταν απο τα καλά μαγαζιά!
View attachment 297743
Κρύα νουντλς σαν σαλάτα ,με σπρινγκ ρολ και σως φιστικιού. Εξαιρετικό! Και ο χώρος επίσης πολύ ωραίος ,κρυμμένο μέσα σε ένα στενάκι[
IMG_20200121_180525.jpg


Η διαδρομή την επόμενη μέρα ήταν μέσω του Hai Van pass, μια από τις πιο γραφικές διαδρομές στο Βιετνάμ και θα περιλάμβανε και κάποιες μικρές στάσεις. Σταματήσαμε σε μια λιμνοθάλασσα.

IMG_20200122_104347.jpg
IMG_20200122_104850.jpg


Περάσαμε μέσα από την Ντα Ναγκ και πριν φτάσουμε στον προορισμό μας σταματήσαμε και στα Marble mountains αφού ήταν στο δρόμο μας.
IMG_20200122_122228.jpg
IMG_20200122_124118.jpg


Hoi An, Ancient Town

Κατά το μεσημεράκι είμασταν στο Χο'ι' Αν. Το ξενοδοχείο μας και πάλι homestay, με τιμές πλέον εορταστικές, 17 ευρώ τη βραδιά με πρωινό βέβαια. Είχε και ποδήλατα που χρησιμοποιησα τις επόμενες μέρες με μόνο 1 ευρώ ημερησίως.
Το Hoi An είναι ένα παλιό σημαντικό,εμπορικό λιμάνι. Θεωρείτε και οχι άδικα,η ομορφότερη πόλη του Βιετνάμ
Για μένα δεν νοείται ταξίδι στο Βιετνάμ χωρίς να δεις την αρχαία πόλη του Hoi an.
Πολυ ατμοσφαιρικό και γραφικό σε γοητεύει από την πρώτη στιγμή. Ειδικά καθώς βραδιάζει με τα φαναράκια και τις βάρκες που κόβουν βόλτες στο ποτάμι είναι το κάτι άλλο. Το αποικιακό στοιχείο εδώ είναι πιο έντονο από οπουδήποτε άλλου.
Η Πρωτοχρονιά ήταν σε 2 μέρες και πολλά εστιατόρια και εμπορικά είχαν ήδη να αρχίσουν να κλείνουν για διακοπές, Πάντα θα βρεις να φας κάτι ,ακόμα και την παραμονή Πρωτοχρονιάς αλλά οι επιλογές λιγοστεύουν και ο κόσμος πολλαπλασιαζεται, Υπάρχει βεβαία πάντα και το φαγητό του δρόμου. Αγόρασα και ένα μπλουζάκι από την ανοιχτή αγορά που βρίσκεται σχεδόν στο κέντρο της παλιάς πόλης ,έτσι για να έχω και κάτι από δω. Κάντε παζάρι παντού ακόμα κι αν σας φαίνονται ήδη χαμηλές οι τιμές. Μου ζητούσε 8 ευρώ και τελικά το πήρα με 3!
Και ένα ακόμα εξαιρετικό καφεδάκι δίπλα στο ποτάμι.
IMG_20200122_152530.jpg
IMG_20200124_090649.jpg
IMG_20200123_094001.jpg
IMG_20200123_194942.jpg


Το επόμενο πρωί, ένα πολύ πλούσιο πρωινό που στις επιλογές,εκτός των άλλων μπορείς να έχεις και το Cao Lau ,ένα πιάτο που το βρίσκεις μόνο εδώ και είναι χοντρά νουντλς με χοιρινό. Νομίζω του ξενοδοχείου ήταν πιο ωραίο κι από όσα άλλα δοκίμασα έξω.
IMG_20200123_080107.jpg


Αμέσως μετά ποδηλατάκι και πρωινή βόλτα στο ιστορικό κέντρο! Όσο πιο νωρίς τόσο το καλύτερο γιατί και όλα τα μαγαζιά δεν έχουν ανοίξει και λιγότεροι τουρίστες θα περπατάνε, όποτε η βόλτα θα είναι ακόμα πιο ευχάριστη!
Πραγματικά πολύ ωραία βόλτα στην ήσυχη ακόμα πόλη και και στο νησάκι Cam Nam απέναντι.
IMG_20200124_095559.jpg
IMG_20200123_104909.jpg
IMG_20200123_113026.jpg
IMG_20200123_111331.jpg

View attachment 297833 View attachment 297832 View attachment 297834 View attachment 297835

Καθώς είχαμε χορτάσει τις προηγούμενες μέρες από αρχαία ,ναούς και αξιοθέατα,είπαμε να τη δούμε αλλιώς.
Εμπρός λοιπόν για την παράλια με τα ποδήλατα. Μόλις περάσεις την κίνηση της πόλης μετά είναι πολύ εύκολα τα πράματα. Μια ευθεία με ποδηλατοδρομο και χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία και 4 χλμ μετά βρίσκεσαι στην An Bang.
Εντάξει, Χαλκιδική δεν είναι ,άλλα συμπαθητική παραλία ,μόνο που είχε αρκετό κύμα . τα μαγαζιά όμως πολύ ωραία και μας χρειαζόταν και κάτι τέτοιο μετά από τόσες μέρες στους δρόμους.
IMG_20200123_141852.jpg
IMG_20200122_173946.jpg
View attachment 297836 View attachment 297837

Μόλις έπεσε ο ήλιος επιστροφή για φαγητό ,βόλτα και μπίρα.
IMG_20200124_194104.jpg

Com tam ένα απο τα αγαπημένα μου πιάτα. Σπασμένο ρύζι ,αυγό τηγανητό και καραμελωμένο ψητό μπριζολάκι με λίγο τουρσί η ζωμό συνοδευόμενο. Το βρίσκεις παντού από το Χουε και κάτω .
IMG_20200122_220424.jpg

View attachment 297839 Και η πιο δημοφιλής μπύρα.

Η τελευταία μέρα στο Χό'ι' Αν ,που ήταν και παραμονή πρωτοχρονιάς αφιερώθηκε ολη μέσα στην πόλη για να την χορτάσουμε. Επισκέφθηκα εκτός των άλλων και το Precious Heritage Art Gallery Museum. Ένας βραβευμένος φωτογράφος ,ειδικά για τα πορτρέτα του στο Βιετνάμ έχει δημιουργήσει εδώ εκτός από την έκθεση του και κάτι σαν λαογραφικό μουσείο. Δεν έχει είσοδο φυσικά και αν θες μπορείς να αγοράσεις και τις φώτο του.
IMG_20200124_101458.jpg
IMG_20200124_101949.jpg
IMG_20200124_100129.jpg
IMG_20200124_102708.jpg
View attachment 297930 View attachment 297931


Φυσικά και η Ιαπωνική γέφυρα.
IMG_20200124_090832.jpg
IMG_20200124_094501.jpg


View attachment 297934

Και ο καφές με το συνοδευτικό του...[
IMG_20200124_112727.jpg
IMG_20200124_230804.jpg
ATTACH=full]297935[/ATTACH] View attachment 297936 View attachment 297937 View attachment 297938

Η αλλαγή του χρόνου δεν μας επιφυλάσσει κάτι το ιδιαίτερο. Ότι κάνουμε και μεις.
Οι περισσότεροι Βιετναμέζοι τη γιορτάζουν σπίτι τους,με την οικογένεια τους.
Στημένη εξέδρα για εκδηλώσεις, τραγουδιστές ζωντανά ,αντίστροφη μέτρηση ,πυροτεχνηματα και ...καλή Χρονιά του Ποντικού! Η αλλιώς "Chúc Mung Nam Moi ! !

Αεροδρόμιο Ντα Νανγκ, πτήση Vietnam Airlines, με μικρή καθυστέρησή όπως πάντα, στο αεροδρόμιο λίγος κόσμος οι περισσότεροι πλέον με μάσκες. Η φήμη του κωρονο'ίόυ στα καλύτερα της. Φτάνουμε στα πιο νότια και παραθαλάσσια.

Nha Trang. Παραθαλάσσιο θέρετρο.

Η Να τρανγκ είναι η πιο γνωστή παραθαλάσσια πόλη του Βιετνάμ με τουρισμό επικεντρωμενο γύρω από τη υπέροχη ,πολλών χιλιομέτρων παραλία της. Παράλληλα της και ένα πολύ όμορφο πάρκο με πολύ πράσινο και χώρο για περπάτημα και ποδήλατο δημιουργούν ένα ελκυστικό παράλιο μέτωπο. Η θάλασσα καλή για Βιετνάμ, αν την πετύχεις χωρίς κύμα και αέρα είναι πολύ καλή και καθαρή. Πιο πίσω πανύψηλα, τεράστια ξενοδοχεία εξυπηρετούν τον μεγάλο αριθμό κυρίως Ρώσων αλλά και Ασιατών τουριστών. Είναι προφανές με το που πατάς το πόδι σου, οτι η πόλη είναι σαν ρώσικη αποικία.
Είναι επίσης και το καταδυτικό επίκεντρο της χώρας και τα τελευταία χρόνια έχει γνωρίσει ραγδαία τουριστική ανάπτυξη,όπως και όλη η χωρά άλλωστε.
IMG_20200126_103113.jpg
IMG_20200126_102037.jpg
IMG_20200129_111609.jpg
IMG_20200201_170713.jpg
IMG_20200201_112249.jpg
IMG_20200128_175600.jpg




Επιλέχθηκε η Να Τρανγκ για ολιγοήμερες διακοπές ,πρώτον γιατί θέλαμε θάλασσα φυσικά και δεύτερον γιατί όσο πιο τουριστικό ένα μέρος τόσο λιγότερο θα έχει επηρεαστεί από τις διακοπές τις Πρωτοχρονιάς. Όπως όλα τα τόσο τουριστικά μέρη,έχει λιγότερο χρώμα Βιετνάμ ,όχι όμως ότι χάνει,απλά βλέπεις και μια άλλη πλευρά .Οι τιμές λίγο πιο τσιμπημένες σε φαγητό και ξενοδοχεία,άλλα αυτό οφειλόταν και στην περίοδο.
Μεγάλος αριθμός εστιατορίων θαλασσινών που ,όπως είναι φυσικό είναι η ειδίκευση της περιοχής .
IMG_20200130_170949.jpg

View attachment 298035

Από νυχτερινή ζωή λίγα πράματα, πολύ λίγα μπαράκια και παμπ κι αυτά για νωρίς και για οποίον θέλει να ξενυχτήσει,
κλαμπ Βιετναμεζικης αισθητικής σε μουσική και ύφος. Σημεία αναφοράς το Sailing Club ,ένα ολοήμερο beach club, ανοιχτό από νωρίς το πρωί έως αργά το βράδυ και το Skylight rooftop beach club, οπού μπορείς τη μέρα να κάνεις το μπάνιο σου σε πισινά έως το βράδυ να πιεις το πότο σου,οπού και οι φώτο. Αν μπεις πριν τις 8 το βράδυ είναι η μίση τιμή μαζί με πότο.
IMG_20200129_194932.jpg
IMG_20200129_194942.jpg
IMG_20200129_202447.jpg


Έπειτα από 3 βδομάδες κατανάλωσης μόνο της τοπικής κουζίνας νομίζω είχα ανάγκη να φάω και κάτι άλλο. Και τι άλλο καλύτερο από τις δικές μας γεύσεις! MIX Restaurant , αυθεντική ελληνική κουζίνα στην καρδιά του Βιετνάμ! Οι ιδιοκτήτες Ελληνες γιαυτό και όλα είναι άψογα και όχι άπλα απομίμηση.
IMG_20200130_153112.jpg
IMG_20200131_213926.jpg



Οι ολιγοήμερες διακοπές έφταναν στο τέλος τους. Ήρθε η ώρα για αναχώρηση για τον τελευταίο προορισμό του ταξιδιού,
τη Σαϊγκόν (είπαμε,έτσι με αρέσει περισσότερο). Πρωί στο αεροδρόμιο με λεωφορείο ,αυτή τη φορά, όπως και έτσι ήρθαμε.
Κόστος 60.000 η κάθε διαδρομή και σχεδόν διασχίζει το κέντρο της πόλης. Το ταξί 300χιλ.
Ακόμα μια πτήση με Vietnam Airlines όπου όλοι πλέον ,μαζί και μεις ,φορούσαν μάσκα λόγω του ιού.

Ho Chi Minh City ( Σαϊγκόν). Η μεγαλούπολη των άπειρων μοτοσυκλετών.

Φτάνουμε μεσημέρι και παίρνουμε το λεωφορείο 109 για την πόλη. Κόστος 20.000 μόνο .Το αεροδρόμιο απέχει μόνο 7 χλμ άλλα η διαδρομή εξαρτάται από την κίνηση. Σε μισή ώρα φτάνουμε στο τέρμα και από κει σε 3 λεπτά με τα πόδια στο χοστελ/ξενοδοχείο ,βασικός λόγος που είχε επιλεχθεί. 17 ευρώ με πρωινό και αυτό.

Η Σαϊγκόν ήταν η πρωτεύουσα του Νοτίου Βιετνάμ και θέατρο πολλών γεγονότων κατά τη διάρκεια της διχοτόμησης, του πόλεμου και τελικά της ανεξαρτητοποιησης της χώρας. Είναι το πιο σημαντικό οικονομικό κέντρο της χώρας και έχει έντονο το στοιχείο της Γαλλικής Αποικιοκρατιας. Είναι πιο "δυτικό" από την υπόλοιπη χώρα,χωρίς όμως να χάνει ,κατά τη γνώμη μου,τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του. Ένα άλλο στατιστικό στοιχείο είναι πως η πόλη των 10 εκ. κατοίκων,έχει επίσης και πάνω από 20 εκ. δίκυκλα! Οπότε καταλαβαινετε! Έμενα προσωπικά μου άρεσε σαν πόλη ,όχι σαν ομορφιά άλλα είναι μια πολύ ζωντανή πόλη με έντονο χαρακτήρα και πολύ σημαντικά αξιοθέατα. Ο χαμός με τα μηχανάκια και τις κόρνες συμβαίνει σε όλη τη χώρα ,απλώς εκεί είναι λίγο περισσότερο λόγω μεγαλύτερου αριθμού προφανώς.
Στο Ανόι πιο πολύ δυσκολεύτηκα με την κίνηση από ότι εδώ. Ίσως να την είχα συνηθίσει πλέον.

Όλα τα κύρια αξιοθέατα βρίσκονται στην District 1, αν μένεις εκεί πας σε όλα με τα πόδια.
Για πρώτο απόγευμα να προλάβουμε να δούμε κάτι. War Remnants Museum.
Εξαιρετικό μουσείο για τον πόλεμο του Βιετνάμ και τις επιπτώσεις του.
Μπαίνοντας αριστερά ,η πρώτη αίθουσα που βλέπω είναι αφιερωμένη στο Αντιπολεμικό Κίνημα της εποχής που ήταν το μεγαλύτερο που είχε γίνει και ίσως είναι ακόμα. Πραγματικά συγκινητικό να βλέπεις φωτογραφίες και ντοκουμέντα της εποχής με τους ανθρώπους που αντιτάσσονταν στον πόλεμο ,να ακούγεται από τα ηχεία το " Imagine" και γύρω σου να έχεις δεκάδες Αμερικάνους τουρίστες...
IMG_20200202_171251.jpg
IMG_20200202_154721.jpg
IMG_20200202_154701.jpg
IMG_20200202_164717.jpg
IMG_20200202_165858.jpg
IMG_20200202_165658.jpg
IMG_20200202_170621.jpg


Εξαιρετικό μουσείο,μου άρεσε πολύ και η αίθουσα με φωτογραφίες φωτογράφων που σκοτώθηκαν στον πόλεμο.
Η βόλτα συνεχίστηκε στην νυχτερινή Σαϊγκόν. Στο Δημαρχείο και στον κεντρικό πεζόδρομο.
IMG_20200202_181124.jpg

IMG_20200202_184127.jpg
IMG_20200202_182654.jpg


Έξω από την Όπερα,μια μεγάλη εκδήλωση του Κόμματος. Κάτι γιόρταζαν.
IMG_20200202_191202.jpg

View attachment 298064

Και καταλήγουμε στην περίφημη Bui Vien,το επίκεντρο της νυχτερινής ζωής.
IMG_20200202_221240.jpg
IMG_20200202_221128.jpg
IMG_20200204_225430.jpg


Επόμενη μέρα γεμάτο πρόγραμμα .Για αρχή Indipendence Pallace γιατί και αυτό έχει διακοπτόμενο ωράριο.
Εδω παίχτηκε η τελευταία πράξη του πόλεμου ,όταν ο πρόεδρος του Νοτίου Βιετνάμ ,παρέδωσε τη χώρα στον στρατό των Κομμουνιστών του Νοτίου Βιετνάμ. Γιαυτό και λέγεται και Παλάτι της Επανένωσης
Είσοδος 65.000 για να μπείτε και στο παλιό διοικητήριο που αξίζει τον κόπο γιατί βλέπεις και την εποχή των πρώτων χρόνων της Γαλλικής εποχής και την ιστορία της πόλης. Είναι μέσα στην ίδια έκταση αριστερά της εισόδου.
Το Παλάτι της Ανεξαρτησίας είναι ένα επιβλητικό κτήριο. Με το που μπεις μέσα είναι σα να ζεις την ιστορία.
IMG_20200203_093956.jpg
IMG_20200203_094312.jpg
IMG_20200203_102216.jpg
IMG_20200203_094528.jpg
IMG_20200203_102812.jpg

View attachment 298070 View attachment 298069 View attachment 298071 View attachment 298072 View attachment 298073

Αμέσως μετά ,άλλο ένα εκπληκτικό κτίριο, το Ταχυδρομείο, σχεδιασμένο από τον Άιφελ ,τον γνωστό.
Εσωτερικά το ταχυδρομείο αποπνέει αέρα μιας άλλης εποχής,είναι πανέμορφο και ως είθισται, έστειλα κι εγώ μια κάρτα στον εαυτό μου από εδώ!
IMG_20200203_123234.jpg

IMG_20200202_172947.jpg

View attachment 298074 View attachment 298076 View attachment 298075

Ακριβώς απέναντι και ο Καθεδρικός της Σαϊγκόν.
IMG_20200202_175253.jpg

View attachment 298078

Η Ben Thanh Market, είναι η κεντρική αγορά της πόλης. Εδω μπορείς να βρεις τα πάντα, απο ρούχα ,παπούτσια και σουβενίρ μέχρι φαγητό και καλλυντικά. Αν έχεις όρεξη για παζάρια γιατί αλλιώς δεν πετυχαίνεις καλές τιμές ,αντιθέτως ζητάνε ότι θέλουν! Αν δεν έχεις όρεξη για παζάρια απέξω περιμετρικά,είναι κάποια λίγα μικρά μαγαζάκια που έχουν φιξαρισμένες τιμές και δε σε ζαλίζουν κιόλας. Διαλέγεις και παίρνεις.
Λίγα μέτρα μακριά, ειναι και η Ben Thanh street food market , εξαιρετική επιλογή για να δοκιμάσεις γεύσεις και να φας καλά,
Οι τιμές είναι λίγο πιο υψηλές σχετικά με αλλού στην πόλη ,αλλά είναι ωραία η φάση και πολλά βράδια έχει ζωντανή μουσική!Προσωπικά μου αρέσουν πολύ τέτοιου είδους food court. Την συγκεκριμένη την τίμησα πάνω από μια φορά.

IMG_20200203_115029.jpg
IMG_20200203_121131.jpg
IMG_20200203_115040.jpg
IMG_20200203_115321.jpg

Τα ρολλακια αυτά τα βρίσκεις παντού από το Χουε και κάτω. Είναι νουντλς με γαρίδα ,χοίρινο και αρωματικά τυλιγμένα σε φύλλο ρυζιού. Και ένα bao ban με τηγανητό τόφου.

Για την τελευταία μέρα είχαμε αφήσει την εκδρομή στα Cu Chi tunnel. Η εκδρομή είναι μισής ημέρας όποτε υπάρχει η επιλογή να την κάνεις το μεσημέρι. Έτσι είχαμε το πρωί ελεύθερο για δούμε κάτι ακόμα στην πόλη .
Μουσείο Καλών Τεχνών της Σαϊγκόν. Είσοδος 30.000. Αποκλειστικά Βιετναμέζοι καλλιτέχνες αλλά είχε πολύ ενδιαφέρον και το κτίριο.
IMG_20200205_130647.jpg
IMG_20200205_130758.jpg


IMG_20200205_130427.jpg
IMG_20200205_124052.jpg
IMG_20200205_123455.jpg
IMG_20200205_125012.jpg
IMG_20200205_123254.jpg
IMG_20200205_124658.jpg


Το λεωφορείο μας ξεκίνησε στη 1 για τα Κου Τσι τούνελ. Μια στάση,όπως πάντα για ξεμούδιασμα, για να μεγαλώσει λίγο η εκδρομή και ίσως η ευκαιρία για κάποιους να αγοράσουν κάτι υπερτιμημένο. Δεν μου άρεσε το πως εκμεταλευονται και εμπορευματοποιουν τις τραγικές επιπτώσεις του agent orange. Ας το προσπεράσουμε.
Φτάνουμε στα τούνελ. Ο ξεναγός μας αν και μικρός σε ηλικία πολύ κάλος και κατατοπιστικος. Πως κατάφερε αυτός ο λαός με τον ανταρτοπόλεμο και την εφευρετικότητα τους να φέρουν σε δύσκολη θέση μια Υπερδύναμη .Εξαιρετικές και οι αναπαραστάσεις σε φέρνουν σε θέση να καταλάβεις κάτω από πόσο δύσκολες συνθήκες πολεμούσαν με τα πενιχρά τους μέσα. Γράφτηκε ιστορία εδώ,όπως και να το κάνεις. Μας έδωσαν ακόμα και να δοκιμάσουμε την ρίζα με την οποία τρέφονταν. Κάτι ανάμεσα σε πατάτα και γλυκοπατάτα.
IMG_20200204_145909.jpg
IMG_20200204_152616.jpg
IMG_20200204_153154.jpg
IMG_20200204_163810.jpg
IMG_20200204_162537.jpg


Επιστροφή γύρω στις 6. Τελευταίο βράδυ στο Βιετνάμ και του ταξιδιού γενικότερα.
Προσπαθώ να ρουφήξω όσες περισσότερες εικόνες μπορώ. Νοερή αναδρομή του ταξιδιού.
Πόσο άχαρη η προετοιμασία της επιστροφής.

Τελευταίο πρωινό. Τελευταίες εικόνες της ζωής των δρόμων του Βιετνάμ.

IMG_20200205_082927.jpg
P1060388.JPG
P1060389.JPG
IMG_20200205_131106.jpg

IMG_20200128_101852.jpg


Λεωφορείο 109 για το αεροδρόμιο. Για την επιστροφή στην πραγματικότητα...

Ένα ταξίδι 28 ημερών, 9 πτήσεων, 8 διαφορετικών αεροδρομίων και 3 χωρών έφτανε στο τέλος του.

Αντί επιλόγου.
Συλλέξτε εμπειρίες,όχι πράγματα.
 

Attachments

Last edited:

katkats

Moderator
Μηνύματα
9.554
Likes
12.363
Επόμενο Ταξίδι
?
Ονειρεμένο Ταξίδι
Ν. Αμερική
Ευχαριστούμε για την ιστορία. Οι πρώτες φωτογραφίες που προσπάθησες να βάλεις δεν έχουν ανέβει. Αν θέλεις, προσπάθησε ξανά.
 

Kyriakao

Member
Μηνύματα
237
Likes
1.231
Επόμενο Ταξίδι
Συνεχώς αυτο ψάχνω!
Ονειρεμένο Ταξίδι
ματσου πιτσου,περου
Ευχαριστούμε για την ιστορία. Οι πρώτες φωτογραφίες που προσπάθησες να βάλεις δεν έχουν ανέβει. Αν θέλεις, προσπάθησε ξανά.
Νομιζω οτι τωρα ειναι ενταξει.
 

Kyriakao

Member
Μηνύματα
237
Likes
1.231
Επόμενο Ταξίδι
Συνεχώς αυτο ψάχνω!
Ονειρεμένο Ταξίδι
ματσου πιτσου,περου
Ευχαριστούμε για την ιστορία. Οι πρώτες φωτογραφίες που προσπάθησες να βάλεις δεν έχουν ανέβει. Αν θέλεις, προσπάθησε ξανά.
Μπορειτε νατην μεταφερετε?εχω τελειωσει ,χρειαζεται να κανω κατι αλλο εγω?
 

ALIKIT

Member
Μηνύματα
10
Likes
15
Επόμενο Ταξίδι
Ιορδανια
Ονειρεμένο Ταξίδι
ΝΟΤΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Αφου εκανα και εγω το ιδιο ταξιδι τις ιδιες ημερομηνιες αλλα και Σιγκαπουρη ηταν πραγματικα τελεια εφυγα με τις καλλιτερες εντυπωσεις απο αυτες τις χωρες. Και βεβαια το επομενο ταξιδι ειναι και για μενα η νοτιος Αμερικη. Καλα επομενα ταξιδια .
 

Emilykyr

Member
Μηνύματα
60
Likes
226
Επόμενο Ταξίδι
Κίνα
Ονειρεμένο Ταξίδι
Γύρος του κόσμου
Πολύ ωραία η ιστορία σου.Πράγματι μου κίνησες το ενδιαφέρον για το Βιετναμ που δεν ήταν στις πρώτες θέσεις των ταξιδιωτικών μου επιλογών .Εύχομαι να έχεις χρόνο και χρήμα και για άλλες περιπετειες
 

aspa

Member
Μηνύματα
580
Likes
1.562
Επόμενο Ταξίδι
Κολομβία
Ονειρεμένο Ταξίδι
Γυρος του κοσμου
Πολύ ωραία η ιστορία σου. Ευχαριστούμε.
Αγαπημένο Βιετνάμ ήμουν εκεί τον Φλεβάρη.
 

Kyriakao

Member
Μηνύματα
237
Likes
1.231
Επόμενο Ταξίδι
Συνεχώς αυτο ψάχνω!
Ονειρεμένο Ταξίδι
ματσου πιτσου,περου
Πολύ ωραία η ιστορία σου. Ευχαριστούμε.
Αγαπημένο Βιετνάμ ήμουν εκεί τον Φλεβάρη.
Ευχαριστώ πολυ! Αρχές Φλεβάρη επέστρεψα κι εγω!

Πολύ ωραία η ιστορία σου.Πράγματι μου κίνησες το ενδιαφέρον για το Βιετναμ που δεν ήταν στις πρώτες θέσεις των ταξιδιωτικών μου επιλογών .Εύχομαι να έχεις χρόνο και χρήμα και για άλλες περιπετειες
Να το βάλεις σίγουρα! Καλύπτει τον κάθε ταξιδιώτη σε ολα τα επίπεδα!
 

Despinadmk

Member
Μηνύματα
288
Likes
1.122
Ονειρεμένο Ταξίδι
Αλασκα... <3
Πολύ ωραία η ιστορία σου!!!! Ένα παρόμοιο ταξίδι κάναμε και εμείς πέρυσι! Νοσταλγησα κάπως εκείνες τις μέρες!
Πω πω....να το χαίρονται το κέρασμα τους στα Κου Τσι. Τραυματική εμπειρία! o_O:lol:
 

evaT

Member
Μηνύματα
1.558
Likes
12.638
Επόμενο Ταξίδι
?
Ονειρεμένο Ταξίδι
Ιαπωνία
Πολύ ωραία ιστορία για μια περιοχή που μ ενδιαφέρει πολύ.
Περιεκτική και με πολλά χρήσιμα τιπς.
Να δούμε κατά πόσον ισχύουν οι τιμές που αναφέρονται βέβαια πλέον....
 

Kyriakao

Member
Μηνύματα
237
Likes
1.231
Επόμενο Ταξίδι
Συνεχώς αυτο ψάχνω!
Ονειρεμένο Ταξίδι
ματσου πιτσου,περου
Πολύ ωραία ιστορία για μια περιοχή που μ ενδιαφέρει πολύ.
Περιεκτική και με πολλά χρήσιμα τιπς.
Να δούμε κατά πόσον ισχύουν οι τιμές που αναφέρονται βέβαια πλέον....
Ηταν τόσο φτηνά τότε, που και 20-30 % να εχουν ανεβεί παλι φτηνά θα είναι ,ειδικά σε σχεση με τον παραλογισμο που ζουμε τα τελευταία χρονια στην Ευρώπη
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.113
Μηνύματα
880.794
Μέλη
38.839
Νεότερο μέλος
mgian

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom