Ταϊλάνδη Ταϊλάνδη τον Νοέμβρη

antonyh

Member
Μηνύματα
8
Likes
0
Η πανσέληνος του Νοεμβρίου στην Ταϊλάνδη


Κάθε χρόνο η πανσέληνος του Νοεμβρίου γιορτάζεται στην Ταϊλάνδη με φαντασμαγορικό τρόπο.

To Λόι Κρατόνγκ είναι ένα θρησκευτικό έθιμο που έχει εξελιχθεί σε φαντασμαγορικό φεστιβάλ, το οποίο λειτουργεί ως πόλος έλξης χιλιάδων τουριστών. Η λέξη Λόι σημαίνει επιπλέω και με τη λέξη Κρατόνγκ οι ντόπιοι εννοούν μια στρογγυλή φέτα από τον κορμό της μπανανιάς. Η παράδοση, λοιπόν, θέλει αυτές τις φέτες από τον κορμό της μπανανιάς να τις στολίζουν και να τις ρίχνουν στα ποτάμια σαν προσφορά στη θεά και μητέρα των νερών, τη Μάε Κόνγκα.

Το έθιμο
Στην προσευχή τους οι Ταϊλανδοί ζητούν συγχώρεση για τη μόλυνση που ο άνθρωπος προκαλεί στο περιβάλλον και επειδή το μήνα Νοέμβριο τελειώνει η περίοδος των βροχών στη χώρα, παρακαλούν να πέσουν και πάλι πολλές βροχές την επόμενη περίοδο, ώστε να ευλογηθεί η παραγωγή του ρυζιού τους. Το Λόι Κρατόνγκ με τη μορφή φεστιβάλ ξεκίνησε την εποχή του βασιλιά Ραμπκαμπαένκ στην παλιά πρωτεύουσα Σουκοτάι. Στα επόμενα χρόνια το έθιμο άρχισε να φθίνει. Το 1977 αναβίωσε και πάλι στο ναό του Μαχατάτ, μέσα στο ιστορικό πάρκο του Σουκοτάι. Από τότε, κάθε χρόνο, στην πανσέληνο του Νοεμβρίου, ολόκληρη η Ταϊλάνδη γιορτάζει το Λόι Κρατόνγκ με λαμπρότητα.
Οι εκδηλώσεις διαρκούν πέντε ημέρες. Στην Μπανγκόκ διοργανώνεται μία φαντασμαγορική παρέλαση στον ποταμό Τσάο Πράγια. Παρελαύνουν παραδοσιακές χρυσοποίκιλτες βάρκες και πλοιάρια διακοσμημένα με χιλιάδες λαμπιόνια, τα οποία δημιουργούν φανταστικά σχέδια. Στο τέλος, βραβεύεται το πιο όμορφο πλοιάριο.

Στην πόλη του Τακ
Ωστόσο, οι πιο παραδοσιακές εκδηλώσεις διοργανώνονται στη Βόρεια Ταϊλάνδη και κυρίως στην περιοχή του Τακ (όπου ανήκει και το Σουκοτάι).
Εδώ τα κρατόνγκ φτιάχνονται με το περίβλημα της καρύδας. Αργά το απόγευμα οι κάτοικοι της πόλης αλλά και των γύρω οικισμών μαζεύονται στην όχθη του ποταμού Πινγκ. Καθένας βαστά τις προσφορές του: καλαθάκια από κέλυφος καρύδας στολισμένα με πολύχρωμες γιρλάντες, κλαδιά, αρωματικά φιτίλια, κεράκια και σημαίες. Πολλοί βάζουν μέσα και ένα νόμισμα, προσφορά στη θεά των νερών. Συγχρόνως, ανάβουν με αέριο φωτιά σε αυτοσχέδια μικρά αερόστατα, τα οποία αφήνουν κατά χιλιάδες στον ουρανό. Έτσι, την ώρα που τα κρατόνγκ ξεκινούν το ταξίδι τους στο ποτάμι, στον ουρανό ανάβουν χιλιάδες φωτεινά φαναράκια σαν αστέρια.
Μακριά, μέσα στη νύχτα, φαίνονται οι μικρές φωτιές να πλέουν. Είναι οι προσφορές που οι κάτοικοι των χωριών ήδη έχουν ρίξει στο ποτάμι. Το σκοτεινό ποτάμι γεμίζει φως. Οι Ταϊλανδοί προσεύχονται. Οι μουσικοί χτυπούν τα γκονγκ, παίζουν παραδοσιακά όργανα και τραγουδούν. Συγκροτήματα με όμορφες στολές παρουσιάζουν τοπικούς χορούς.
Διάφορες κοινωνικές ομάδες του τόπου κάνουν τη δική τους εμφάνιση. Προπορεύεται ένα μεγάλο Λόι Κρατόνγκ με πλούσια διακόσμηση και στη συνέχεια τα μέλη της ομάδας πρέπει να ρίξουν στο ποτάμι χίλια μικρά Λόι Κρατόνγκ. Αγώνας δρόμου: ο ένας παίρνει τις καρύδες, άλλος ανάβει τα κεράκια και άλλος τις σπρώχνει απαλά στο νερό. Η διαδικασία κλείνει με ένα τελευταίο, επίσης μεγάλο και εντυπωσιακό Λόι Κρατόνγκ. Η σκυτάλη αμέσως περνά στην επόμενη ομάδα. Νικήτρια της βραδιάς είναι η ομάδα που θα παρουσιάσει τα αυτοσχέδια πλεούμενα με την πιο περίτεχνη διακόσμηση, τα οποία θα πλεύσουν ως την επόμενη στροφή του ποταμού χωρίς να σβήσουν τα κεράκια.

Πληροφορίες
Αφού μείνετε στην πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης για να παρακολουθήσετε κάποιες εκδηλώσεις, θα συνεχίσετε για το Τακ, όπου θα πρέπει να βρίσκεστε τη νύχτα της πανσέληνου. Στο Τακ θα πάτε με πούλμαν (426 χλμ.) ή αεροπορικώς στο Πιτσανουλόκ και από εκεί οδικώς με ταξί (περίπου 25 χλμ.).
Ταϊλανδικός Οργανισμός Τουρισμού στην Αθήνα: τηλ.: 210-9242413.
Νόμισμα: Μπατ (1 ευρώ = 50 μπατ)
Ώρα: 5 ώρες μπροστά.

Φαγητό - Αγορές
*Η ταϊλανδική κουζίνα περιλαμβάνει θαλασσινά και κρέατα με διάφορες σάλτσες, που συνήθως είναι καυτερές. Δοκιμάστε κοτόπουλο σατέ, σούπες τομ γιαμ κουμ (με γαρίδες) και τομ κα γκάι (με κοτόπουλο και γάλα καρύδας), παντ τάι (ταϊλανδικά νουντλς) και σαλάτα παπάγιας. Μετά το φαγητό απολαύστε τροπικά φρούτα και παγωτό καρύδας.
*Αν θέλετε είδη ρουχισμού-αντιγραφές (μαϊμούδες) θα βρείτε ό,τι τραβάει η ψυχή σας, πάμφθηνα και σε άριστη ποιότητα. Όμως, και τα αυθεντικά μοντελάκια των οίκων της Δύσης θα τα βρείτε στην Μπανγκόκ σε πολύ καλές τιμές.
*Αξίζουν τα ξυλόγλυπτα και τα παραδοσιακά διακοσμητικά από κασσίτερο, τα βαμβακερά υφάσματα και τα εκπληκτικά μετάξια.

(πηγή: www.7merestv.gr)
 

mpiftex

Member
Μηνύματα
892
Likes
265
Ταξίδι-Όνειρο
παντού για πάντα
Φίλε Αντώνη, Ταϊλαδόπληκτος και'συ βλέπω, καλώς ήρθες.
Είναι καλό (και άλλωστε είναι και κανόνας του site) όταν κάνουμε μια αναδημοσίευση να αναφέρουμε την πηγή.

Καλά ταξίδια να έχεις πάντα.
 

mike

Member
Μηνύματα
79
Likes
1
Επόμενο Ταξίδι
Μόντρεαλ-Ν.Υόρκη
Ταξίδι-Όνειρο
Ιαπωνία
Πολύ ωραίες οι πληροφοριες σου φιλε μου αλλα βλεπω να χει κανενα τσουναμι :surf1: παλι εκει με αυτα που γινονται συνεχως σε αυτες τις χωρες.:p
 

Markos

Member
Μηνύματα
132
Likes
1
Επόμενο Ταξίδι
Ταϊλάνδη
Ταξίδι-Όνειρο
Τανζανία - Ζανζιβάρη
Πραγματικά μια από τις πιο όμορφες εκδηλώσεις στην Ταϋλάνδη!!!

Αξίζει να την βιώσετε κοντά σε μέρη με νερό (λίμνη / ποτάμι)!!!!
 

Markos

Member
Μηνύματα
132
Likes
1
Επόμενο Ταξίδι
Ταϊλάνδη
Ταξίδι-Όνειρο
Τανζανία - Ζανζιβάρη
Πολύ ωραίες οι πληροφοριες σου φιλε μου αλλα βλεπω να χει κανενα τσουναμι :surf1: παλι εκει με αυτα που γινονται συνεχως σε αυτες τις χωρες.:p
Απίστευτη υπερβολή φίλε μου...

Μία φορά έγινε στην περιοχή... πως φτάσαμε να λέμε ότι γίνονται συνεχως?

Και στην Σαντορίνη είχε καταστραφεί το μισό νησί (και κάτι παραπάνω) από την έκρηξη του ηφαιστείου αλλά δεν γίνεται συνέχεια...
 

amassakoul

New Member
Μηνύματα
1
Likes
0
Επόμενο Ταξίδι
Ταϋλάνδη
Ερωτήσεις

Γεια χαρά,
Είμαι νέο μέλος και προσπαθώ να μαζέψω βασικές πληροφορίες για Ταϊλανδή

Θα βρω καλό καιρό στα Μέσα Νοεμβρίου που θέλω να πάω;
Είναι επικίνδυνα;
Χρειάζονται εμβόλια; Δεν έχω ξαναπάει σε χώρες της Ασίας ή της Αφρικής.

Περιμένω τις απαντήσεις!!


Edit: Το μήνυμα μεταφέρθηκε στις Αναζητήσεις της Ασίας.
 
Last edited by a moderator:

mpiftex

Member
Μηνύματα
892
Likes
265
Ταξίδι-Όνειρο
παντού για πάντα
@amassakoul: Με λίγο ψάξιμο στο site και τη χρήση της "αναζήτησης" θα βρεις ΠΑΡΑ πολλές πληροφορίες στο forum. Αν θες εγώ έχω γράψει μια σειρά από ερωτήσεις-απαντήσεις σύμφωνα με την εμπειρία μου στη χώρα και υπάρχει εδώ. Εκεί θα βρεις απαντήσεις σε όλα σου τα ερωτήματα. Αν θέλεις παραπάνω πληροφορίες, μπορεις να γράψεις εδώ πιο συγκεκριμένα! Η Ταϊλάνδη είναι υπέροχη και εύκολη, καλά θα κάνεις να πας χωρίς να ανυσηχείς.

@Markos
: Φαντάζομαι ο Mike δεν εννοοεί μόνο το τσουνάμι αλλά γενικά τις φυσικές καταστροφές που μαστίζουν την ΝΑ Ασία (πλυμμήρες, τυφώνες, σεισμοί κτλ). Σήμερα πάλι διάβαζα για 41 νεκρούς στο Βιετνάμ από τυφώνα, είναι η εποχή τους.
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.199
Μηνύματα
883.626
Μέλη
38.899
Νεότερο μέλος
RDESPOINA

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom