Τα όνειρα της Αφρικής.

traveladdict

Member
Μηνύματα
1.380
Likes
1.341
Επόμενο Ταξίδι
Λος Άντζελες
Ονειρεμένο Ταξίδι
ΣριΛάνκα,Βενεζουέλα ξανά!
..
.. Συμφωνω μαζι σου και οταν αναφερω οτι αυτοι που γραφουν οι περισσοτεροι δεν γνωριζουν κατα που πεφτει η Αφρικη δεν αναφερομαι στους ταξιδευτες οι αλλα στους αναλυτες και δημοσιογραφους και σε οσους προσπαθουν με την πενα τους να πεισουν για πραγματα που ουτε καν τους ακουμπουν η εχουν ακουμπησει...:xmas_sad:
Αγαπητή lullu, έτσι εξηγείται η ασχετοσύνη του αρθρογράφου, που όπως πολύ σωστά ανέφερε ο taver, εξηγεί τα πράγματα κατά το δοκούν.
Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί πρέπει να έχουμε όλοι ενοχές και να λυπόμαστε λαούς που δεν κάνουν τίποτα να βοηθήσουν τους εαυτούς τους. Μια επανάσταση δεν είδα στην Αφρική, αν εξαιρεθεί αυτή του Νάσερ, άντε και του Γκαντάφι, αλλά αυτοί δεν ανήκουν στη Μαύρη Αφρική, είναι οι Άραβες που λέγαμε...
Όλες οι άλλες ...επαναστάσεις ( Σιέρα Λεόνε, Λιβερία, Κονγκό κλπ) ήταν αφορμή για πλιάτσικο και σφαγές των αντίπαλων φυλών. Μέχρι το 1900 έτρωγαν ο ένας τον άλλον, τώρα χρησιμοποιούν καλάσνικοφ. Και στην Αιθιοπία η "επανάσταση" πήγε τη χώρα 10 αιώνες πίσω...

Όλα τα άλλα περί κληρονομικότητας δεν τα είπα εγώ, η marilou τα λέει γιατί δεν έχει επιχειρήματα.
Θα σου το ανταποδώσω το Ελεος! marilou. Και σε διαδηλώσεις πήγαμε και υπογραφές μαζέψαμε και βοήθεια στείλαμε την Αφρική, δεν είμαι κανένα σημερινό σχολιαρόπαιδο. Σταμάτα να υποτιμάς τη νοημοσύνη μου, εγώ πήγα στην Αφική και ξέρω τι είδα και δεν πιστέυω αυτά που γράφει ο κάθε παπ.ρας.
Τα πράγματα είναι πολύ πιο πολύπλοκα από μερικούς κακούς δυτικούς οι οποίοι πίνουν το αίμα των Αφρικανών. Ξεκολλήστε από το 1970, ζούμε στο 2010 επιτέλους!!!!
Ή καλύτερα πάτε στην Αφρική και διαπιστώστε με τα μάτια σας αυτά που λέω. Εγώ πήγα και ξέρω πολύ καλά που πέφτει η Αφρική στο χάρτη. Και κρατήστε τα φαιδρά περί σκούρων και κληρονομικότητας για τον εαυτό σας, εγώ δεν ανέφερα ποτέ τέτοια πράγματα.
 
Last edited by a moderator:

LULLU

Member
Μηνύματα
3.500
Likes
7.691
Επόμενο Ταξίδι
το ψαχνω....
Ονειρεμένο Ταξίδι
Νιγηρας-Μαλι
. .. πολυ φοβαμαι πως αν αρχισουμε τις αναλυσεις θα κλειδωθει τι θεμα ..
..Δεν ειναι ακριβως ετσι τα πραγματα δηλαδη οτι δεν κανουν κατι για να βοηθηθουν οι ιδιοι..εχω ζησει στη Σομαλια 8 μηνες και μπορω να πω με σιγουρια τι εφταιξε και η χωρα οδηγηθηκε στο εμφυλιο αλλα αυτο δεν θα τους βοηθησει και δεν θα βοηθησει κανενα κρατος η οποια σωστη η οχι δικη μας προσεγγιση.. Να πω μονο οτι τωρα, σημερα που η Αιθιοπια αντιμετοπιζει κριση λογω της ξηρασιας παρολο που ο Μπλε Νειλος πηγαζει απο τη Λιμνη Τανα, οτι εχουν περιορισμενη αντλησης υδατων γιατι ετσι αποφασισε η Αιγυπτος με τις ευλογιες της Αμερικης.....δεν ειμαστε , οι δυτικοι αμετοχοι στα δυνα της ηπειρου αυτης, ουτε οι αποικιοκρατες που εφυγαν πριν πολλα χρονια αλλα για ακομη περισσοτερα καλλιεργουσαν φθονο και μισος στις φυλες και λαους που ειχαν υπο τη κυριαρχια τους, δεν αφησαν δεν εκπαιδευσαν τους λαους σε κανενα τομεα τεχνολογιας, γεωργίας,υγείας,κατασκευων κτλ, αλλα γυρνουν τωρα με αλλα μεσα, επενδυσεις πχ, να παραμεινουν και να επωφεληθουν του πλουτου που εχασαν αφου εκδιωχτηκαν...
Στη Νηγηρια περα απο τα διαμαντια ,τη δεκαετια του 90 η shell κυριως ηταν η αιτια να θανατοθουν οι οτεγκονοι, μια φυλη που αντιδρουσε στη μολυνση των εγκαταστασεων και οδηγησαν σε δικη και σε θανατωση και τον αρχηγο της φυλης σαφως πιεζοντας τη κυβερνηση να λαβει τετοια αποφαση..
.. ..και αλλα πολλα...και φυσικα ο καθε ενας εχει αποψη για οτι συμβαινει γυρω του , να καταλαβουμε ομως οτι εκεινοι δεν ζητησαν να γινουν εμεις, ζητουν να μεινουν ησυχοι στις πατριδες τους με τα αγαθα τους...και να συμπληρωσω με αυτο που λεει .Μπερναρ Σω.δεν εχουμε αναγκη απο καλους Σαμαριτες αλλα να παψουν να υπαρχουν οι ληστες...
 

traveladdict

Member
Μηνύματα
1.380
Likes
1.341
Επόμενο Ταξίδι
Λος Άντζελες
Ονειρεμένο Ταξίδι
ΣριΛάνκα,Βενεζουέλα ξανά!
Δέχομαι αυτά που γράφεις lullu. Eσύ τουλάχιστον πήγες και ξέρεις.Ίσως να είδες και πράγματα που εγώ δεν είδα, μια και πήγες κάτω από ειδικές συνθήκες.
 
Μηνύματα
1.666
Likes
1.327
Επόμενο Ταξίδι
Κρακοβία-Βαρσοβία
Ονειρεμένο Ταξίδι
...Ιθάκη...
. .. πολυ φοβαμαι πως αν αρχισουμε τις αναλυσεις θα κλειδωθει τι θεμα ..
Στη Νηγηρια περα απο τα διαμαντια ,τη δεκαετια του 90 η shell κυριως ηταν η αιτια να θανατοθουν οι οτεγκονοι, μια φυλη που αντιδρουσε στη μολυνση των εγκαταστασεων και οδηγησαν σε δικη και σε θανατωση και τον αρχηγο της φυλης σαφως πιεζοντας τη κυβερνηση να λαβει τετοια αποφαση..
.. .. να καταλαβουμε ομως οτι εκεινοι δεν ζητησαν να γινουν εμεις, ζητουν να μεινουν ησυχοι στις πατριδες ...
Δεν μιλώ γιατί και εγώ φοβάμαι πολύ τις αναλύσεις, είμαι από τους ανθρώπους που δεν ξέρουν που πέφτει η Αφρική αν με ρωτήσεις που είναι η Κένυα θα χρειαστεί να την ψάξω στο χάρτη, δεν έχω πάει ποτέ εκεί, έχω όμως μελετήσει περιπτώσεις, έχω προσπαθήσει να εναντιωθώ σε καταστάσεις που με κάνουν να αγανακτώ, να θυμώνω και πάνω από όλα να αισθάνομαι εντελώς αδύναμη να παρέμβω ουσιαστικά σε θέματα που είναι εξόφθαλμες αδικίες, η περίπτωση της Νιγηρίας που αναφέρει η Lullu ήταν μεγάλο σοκ η απόφαση για την θανάτωση του αρχηγού πάρθηκε τόσο γρήγορα που καμιά οργάνωση δεν πρόλαβε να αντιδράσει. Η εταιρία έστειλε ένα πολύ ξεκάθαρο μήνυμα για το που μας έχει γραμμένους.

Τraveladdict σε θαυμάζω για τα ταξίδια του και έχω διαβάσει όλες σου τις ιστορίες, θεωρώ ότι είσαι από τους πιο συνειδητοποιημένους ταξιδευτές αλλά τη θεωρία περί τεμπελιάς κάποιων λαών την έχω ακούσει με διαφορετικό τρόπο από πολλούς όμως συνεχίζω να νομίζω ότι είναι μια αυθαίρετη και εύκολη δικαιολογία.
 
Last edited by a moderator:

ΕΡΣΗ

Member
Μηνύματα
6.454
Likes
2.529
Επόμενο Ταξίδι
Βερολίνο (ξανά!)
Ονειρεμένο Ταξίδι
Λάος, Βιετνάμ, Καμπότζη
Όσοι πήγατε στο Μάλι, στην Αιθιοπία στο Νίγηρα κλπ θα είδατε την απίστευτη τεμπελιά των ντόπιων που κάθονται όλη τη μέρα και ούτε τις μύγες δεν διώχνουν από πάνω τους. Έχουν το ποτάμι δίπλα τους και τα περιβόλια ξεραίνονται γιατί βαριούνται να τα φροντίσουν.
Εμενα αυτη η εικονα που περιγραφεις μου κανει κατι σε πολυ βαριας μορφης καταθλιψης και απωλειας καθε ειδους αυτοσεβασμου παρα σε εγγενη τεμπελια μιας ολοκληρης κοινοτητας. Και ναι η ελεημοσυνη δημιουργει εξαρτησεις απο τις οποιες ειναι εξαιρετικα δυσκολο να σπασει ο φαυλος κυκλος. Οπως πολυ σωστα εχει ειπωθει δε χαριζεις ψαρι σε καποιον που πεινα, του χαριζεις συνεργα ψαρεματος και τον μαθαινεις να ψαρευει (αρκει βεβαια μετα να μην του βουτας τα ψαρια που μαζεψε).

Και οσον αφορα τη σχεση του δυτικου ανθρωπου με την ενοχη. Εξ οσων εχω διαβασει (παντως δεν ειναι και πολλα επι του θεματος, οποτε σιγουρα σηκωνει αναθεωρηση) οντως οι "δυτικοι" (οσο ετεροκλητο και αν ειναι αυτο) ειναι οι μονοι στην ιστορια (μεχρις στιγμης) που εχουν ενοχες για οσα κατα καιρους εχουν διαπραξει. Πραγματι και αλλοι λαοι εχουν διαπραξει φρικαλαιοτητες οι οποιες δεν φαινεται να βασανιζουν το συλλογικο υποσυνειδητο τους, οπως στους δυτικους. Και λοιπον; Για μενα ειναι θετικο μεγεθος και οχι αρνητικο, ακομη και αν ειναι ανισχυρο να εμποδισει το παραμικρο επομενο μικρο η μεγαλο εγκλημα. Η προτροπη δεν πρεπει να ειναι εφοσον οι Αραβες εκαναν δουλεμποριο και δεν εχουν ενοχες, το ιδιο πρεπει να πραξουμε και εμεις οι υπολοιποι. Εμεις ας εχουμε ενοχες για αυτα που καναμε και οι αλλοι ας μην εχουν: So what; Γινομαστε ετσι πιο ανισχυροι; Διακυβευεται η θεση μας στον κοσμο; Εμποδιζομαστε απο το να διαπραξουμε καινουργια εγκληματα; Ολη η αμερικανικη ενοχη για το Βιετναμ, για παραδειγμα, δεν εμποδισε σε τιποτα τον πολεμο στο Ιρακ. Ας το παραδεχθουμε: οι δυτικοι ειναι (ειμαστε;) πιο αντιφατικοι ως συμπεριφορα και ως εκ τουτου ισως πιο ενδιαφεροντες. Αν και τα τελευταια χρονια (ισως ειναι δικια μου αισθηση, γερναω κιολας και εχω αυτο τα αισθημα του deja vu) ολοι οι ρολοι ειναι ψιλο καθορισμενοι: καποιοι θα φωναξουν για την αδικια και οι ιθυνοντες θα κανουν την αιμοσταγη δουλεια τους οπως παντα.
 

traveladdict

Member
Μηνύματα
1.380
Likes
1.341
Επόμενο Ταξίδι
Λος Άντζελες
Ονειρεμένο Ταξίδι
ΣριΛάνκα,Βενεζουέλα ξανά!
Εμενα αυτη η εικονα που περιγραφεις μου κανει κατι σε πολυ βαριας μορφης καταθλιψης και απωλειας καθε ειδους αυτοσεβασμου παρα σε εγγενη τεμπελια μιας ολοκληρης κοινοτητας.
Αμφιβάλλω. Οι Ντογκόν στο Μάλι - βέροι Αφρικανοί - για παράδειγμα, φτιάχνουν πεζούλες και καλλιεργούν τα λαχανικά και το σόργο και είναι όλη την ημέρα στα χωράφια. Αυτοί έφτασαν και σε άλλα πολιτισμικά επίπεδα, έχουν χορούς και λαική τέχνη. Κερδίζουν με κόπο τη ζωή τους.
Οι γειτονικοί λαοί δεν σηκώνονται να πιουν νερό. Έχουν χιλιάδες βοοειδή και πεθαίνουν της πείνας.
Δεν μπαίνει θέμα ρατσισμού - όπως κάποιοι πιο πάνω υπονόησαν. Και δεν είναι οι Ευρωπαίοι οι ανώτεροι. Υπάρχουν λαοί - Καμπότζη, Περού, Γουατεμάλα, Μεξικό, Κίνα, Ινδία κλπ ακόμα και στην Αφρική όπως η Αίγυπτος, που ανέπτυξαν πολιτισμούς απίστευτους. Μη μου πείτε ότι φταίνε οι δυτικοί που οι λαοί της Αφρικής δεν αναπτύχθηκαν.
Αυτό που θέλω να πω, είναι ότι υπάρχουν πολλές συνιστώσες και παράγοντες μη ανάπτυξης ενός λαού και εμείς παίρνουμε την ευκολότερη: για όλα φταίει η Δύση.
Δηλαδή φταίει η Γαλλία που το 1600 οι Άραβες όργωναν το Σαχέλ και γέμιζαν τα σκλαβοπάζαρα της Ανατολής με Αφρικανούς?
Φταίει η Αγγλία που οι φυλές έτρωγαν η μία την άλλη σε απίστευτες σφαγές σε όλο το διάστημα πριν την αποικιοκρατία? Ποιος φταίει που οι βασιλιάδες του Μπενίν έσφαζαν χιλιάδες υπηκόους τους και τους έτρωγαν κιόλας μέσα στα κατά τα άλλα πολυτελή παλάτια τους? Η αποικιοκρατία είναι πολύ πρόσφατη και είναι υπαίτια για πολλά δεινά της Αφρικής, αλλά όχι για όλα, όπως πολύ εύκολα ισχυριζόμαστε.
 

ΕΡΣΗ

Member
Μηνύματα
6.454
Likes
2.529
Επόμενο Ταξίδι
Βερολίνο (ξανά!)
Ονειρεμένο Ταξίδι
Λάος, Βιετνάμ, Καμπότζη
Καταρχην να ξεκαθαρισω οτι το θεμα που εχεις θεσει το θεωρω ενδιαφερον και κατα καιρους με εχει απασχολησει πολυ. Δεν νομιζω οτι μπορω να πω καποια συγκεκριμενη αποψη γιατι οι Dogon βρισκονται σε υψηλοτερο (ας μην το περιορισουμε μονο στο πολιτιστικο, ας πουμε γενικοτερα αναπτυξιακο) επιπεδο απο τις γειτονικες φυλες. Δεν γνωριζω σχεδον τιποτε για την ιστορια τους και την εξελιξη τους στο χρονο, αλλα ουτε και για καμια αλλη αφρικανικη φυλη απο τις χιλιαδες που υπαρχουν. Γενικα η αγνοια μου για την Αφρικη ειναι εξισου τεραστια με το μεγεθος της ηπειρου.
Αν μαλιστα καποιος ηξερε και καποια σχετικη με την ιστορια της Αφρικης βιβλιογραφια ας κανει τον κοπο να την καταθεσει. Οι δικες μου γνωσεις περιοριζονται στα απελπιστικα λιγα αρθρα που κατα καιρους πεφτουν στα χερια μου- πολυ συχνα απο το National Geographic και οτι τυχει να διαβασω απο εδω και απο εκει στις εφημεριδες που πραγματικα δεν ειναι και τοσα πολλα. Το μονο πιο συστηματικο, αλλα μαλλον πρεπει να ειναι αρκετα παρωχημενο τωρα πια ειναι το σχετικο κεφαλαιο για την Αφρικη απο την Ιστορια του Παγκοσμιου Πολιτισμου του Will Durant
Και φυσικα εχεις δικιο οτι η Αφρικη υπεστη πολλα δεινα οχι μονο απο τους ευρωπαιους, αλλα και απο τους Αραβες και παραλληλα υπηρξε και αναμεταξυ τους τεραστιες σφαγες. Λιγα πραγματα ξερω για την Αφρικη, αλλα ενα που θυμαμαι ειναι οτι η μοναδικη αυτοκρατορια (με την εννοια οτι σε αυτη την οντοτητα υπαγονταν αρκετες φυλες) στην Αφρικη που προσεγγιζε μια κρατικη οντοτητα παραπλησια με ευρωπαικη ηταν το βασιλειο της Δαχομεης (νυν Μπενιν). Και μια απο τις πλουτοπαραγογικες πηγες του, μια και ηταν εντελως στρατοκρατουμενο, ηταν το εμποριο σκλαβων (αντιπαλων φυλων φυσικα). Εννοειται οτι κανεις λευκος η αραβας δουλεμπορος δε θα μπορουσε να μεταφερει τοσους πληθυσμους αν δεν ειχε ντοπιους αφρικανους συνεργατες. Και η οποια Shell στη Νιγηρια σημερα με τις πλατες αφρικανων κυβερνητικων συνενοχων της δουλευει.
Και φυσικα μαλλον το μεγαλυτερο μερος της ηπειρου ηταν ηδη σε καθεστως αδυναμιας εξαιτιας ολων αυτων που αναφερεις και ενδεχομενως και εξαιτιας πολλων αλλων παραγοντων που δεν εχουν αναφερθει, και εξηγειται το γεγονος οτι μαλλον ευκολα επιβληθηκε και επικρατησε το καθεστως της αποικιας οχι μονο απο τις μεγαλες δυναμεις της εποχης οπως η Γαλλια και η Μεγαλη Βρετανια αλλα και απο αδυναμα σχετικα κρατη (βλ Βελγιο, Πορτογαλλια). Ομως νομιζω οτι πιο λογικο ειναι να αρχισουμε να σχολιαζουμε τα πιο προσφατα γεγονοτα, οπως την ιδια την αποικιοκρατια και κυριως τον τροπο με τον οποιον εγινε η μεταβαση απο την αποικιοκρατια στα συγχρονα αφρικανικα κρατη και ιδιως την συνυπαρξη στην ιδια κρατικη οντοτητα παραδοσιακα εχθρικων μεταξυ τους φυλων παρα γεγονοτα πιο απομακρυσμενα στο χρονο, οπως αυτα που αναφερεις, οχι φυσικα οτι δεν εχουν παιξει και αυτα το ρολο τους, κυριως στην ευκολια με την οποια επικρατησε η αποικιοκρατια στην Αφρικη.
Α! και κατι που θυμηθηκα: Πολυ ενδιαφερον βιβλιο για την προπολεμικη Αιθιοποια (πιο σωστα Αβυσηνια) ειναι το πρωτο μερος της αυτοβιογραφιας του σκηνοθετη Νικου Παπατακη:ολοι οι δρομοι προς την απογνωση Εκδοσεις Χατζηνικολη. Γεννηθηκε το 1918 στην Αντις Αμπεμπα απο πατερα ελληνα καταγωγης απο την τοτε τουρκοκρατουμενη Μακεδονια και μητερα Αβυσηνη. Δινει πολλα στοιχεια για τον πλουτο του πολιτισμου της Αβυσηνιας και για την μεταπειτα λυσωδη αντισταση τους στον ιταλο κατακτητη. Τωρα τι εγινε μετα την ανατροπη του Χαιλε Σελασιε και με τον Μεγκιστου Χαιλε Μαριαμ στα πραγματα, και μετα την πτωση του των επομενων που ανελαβαν την εξουσια τρεχα γυρευε, πολυ φοβαμαι τα χειροτερα.
 

Dorotija

Member
Μηνύματα
1.297
Likes
701
Επόμενο Ταξίδι
Να είναι η Κρακοβία?
Ονειρεμένο Ταξίδι
Yemen
Παρακολουθώ με μεγάλο ενδιαφερον ολα όσα γράφετε, αν και οι γνώσεις μου είναι μικρές ώστε να μπορέσω να συμμετάσχω. Θα με ενδιέφερε κι εμένα βιβλιογραφία σχετικά με την πολιτική και ιστορία της Αφρικής...
 

traveladdict

Member
Μηνύματα
1.380
Likes
1.341
Επόμενο Ταξίδι
Λος Άντζελες
Ονειρεμένο Ταξίδι
ΣριΛάνκα,Βενεζουέλα ξανά!
To βιβλίο αυτό το διάβασα. Και μια και μιλάμε για καταπίεση, τι καταπίεση έκαναν οι χιλιάδες Έλληνες που ζούσαν στην Αιθιοπία, το Κογκό, το Καμερούν και την Σαντραφρίκ?
Δούλεψαν, δημιούργησαν και μάλιστα πήραν και υψηλές θέσεις δίπλα στον Χαιλέ Σελασιέ. Όπως χιλιάδες άλλοι Ευρωπαίοι που καμία σχέση δεν είχαν με τις αποικιακές δυνάμεις. Αυτοί έβαλαν τα θεμέλια των σύγχρονων υποδομών της Αφρικής. Δεν μπορούμε να βάζουμε όλους τους δυτικούς στο ίδιο καλάθι.
Στο Μάλι, το Νίγηρα, το Τσαντ και το Μπενίν, τα εργοστάσια, τα τρένα, οι δρόμοι έμειναν όπως τα άφησαν οι δυτικοί όταν έφυγαν το 60. Εγκαταλείφθηκαν, ερήμωσαν, ερειπώθηκαν. Και άντε να δεχτώ ότι κανείς ντόπιος δεν είχε εκπαίδευση τότε για να συνεχίσει αυτά που έκαναν οι άποικοι. Μετά όμως? Εκατομμύρια πάνε στη Γαλλία και δουλεύουν σαν εργάτες. Κανένας δεν σπούδασε? Κανένας δεν γύρισε στην πατρίδα του?

Στην Ερυθραία, οι Ιταλοί είχαν κατασκευάσει ένα θαύμα της τότε τεχνολογίας, τον μεγαλύτερο εναέριο σιδηρόδρομο του κόσμου. Χρησίμευε για να μεταφέρει τα μεταλλεύματα από το εσωτερικόστην ακτή. Μόλις έφυγαν οι Ιταλοί, οι ντόπιοι τον κατέστρεψαν! Και μετά κουβαλούσαν το μετάλλευμα με μουλάρια και καμήλες. Ότι έκανε και ο Γκαντάφι με τις υπέροχες - επίσης ιταλικές - μαρμάρινες προκυμαίες της Τρίπολης, που τις ξήλωσε και που που αν υπήρχαν σήμερα θα προστατεύονταν από την ουνέσκο. Και με τα ιταλικά αρδευτικά συστήματα που πρασίνισαν όλη την Κυρηναϊκή και σήμερα βρίσκονται σε αχρηστία.

Υ.Γ 1. Να διαβάσεις το¨"Ιστορία της Αφρικής" του Basil Davidson, εκδόσεις Αλμπατρός.
Υ.Γ 2. Πέρα από το Μπενίν, πολιτισμός άνθισε και στη Γκάνα και στη μακρινή Ζιμπάμπουε, η οποία έχει και ένα από τα θεαματικότερα Αφρικανικά μνημεία της Ουνέσκο.
 

ΕΡΣΗ

Member
Μηνύματα
6.454
Likes
2.529
Επόμενο Ταξίδι
Βερολίνο (ξανά!)
Ονειρεμένο Ταξίδι
Λάος, Βιετνάμ, Καμπότζη
Σιγουρα οτι δεν ειναι να μπουν ολοι οι δυτικοι στο ιδιο τσουβαλι, ειναι πλεον η βεβαιον. Δεν θα βαλλουμε επι παραδειγματι τον Αλβερτο Σβαιτσερ στο ιδιο καλαθι με τους ιθυνοντες της Shell και τα τσιρακια τους. Ουτε ολοι οι αφρικανοι ειναι αγιοι φυσικα. Ειμαι βεβαιη οτι θα υπαρχουν κατι μπουμπουκια αναμεσα τους ολκης. Και τα δυο ειναι υπεραπλουστευσεις που συσκοτιζουν παρα βοηθουν σε κατι.
Την καταστροφη του εναεριου σιδηροδρομου, που αναφερεις, θα μπορουσα να την δω και ως λουδιτισμο στην Αφρικη: το αντιστοιχο δηλαδη του οτι συνεβει στην αγγλια με την καταστροφη των μηχανοκινητων αργαλειων απο τους ιδιους τους εργατες, προκειμενου να μην χασουν τις δουλειες τους οι εργατες-υφαντες. Ποιος ξερει ποσοι αγωγιατες ειχαν μεινει χωρις δουλεια εξαιτιας της υπαρξης αυτου του εναεριου σιδηροδρομου; Ενα τετοιο στοιχειο προοδου το οποιο εισαγεται αξαφνα σε μια αγροτικη κτηνοτροφικη κοινωνια, σιγουρα θα φερει κραδασμους. Προφανως οσο ηταν οι Ιταλοι δεν μπορουσαν να αντιδρασουν, οταν εκαμφθη η κρατικη επιβολη τον εσπασαν. Στην Αγγλια που δεν εκαμφθη η κρατικη επιβολη και εστελναν στην αγχονη τους καταστροφεις των μηχανων, μετεξελιχθηκαν σε βιομηχανικη δυναμη. (Αν αυτο παλι συνετεινε στην ευτυχια των κατωτερων βρεττανικων ταξεων πολυ αμφιβαλλω).
Και αν ο Κανταφι γκρεμισε τις υπεροχες μαρμαρινες προκυμαιες επειδη θυμιζαν τους ιταλους και την επιβολη τους τι διαφορετικο εκανε απο τοσους και τοσους Ευρωπαιους που κατα καιρους καταστρεφουν τα μνημεια των κατακτητων τους ακομη και αν ειναι εξαιρετικα ομορφα;
Εδω οι ιδιοι οι γερμανοι γκρεμισαν το πανεμορφο Berliner Stadtschloss το 1950, επειδη τους θυμιζε τον πρωσσικο μιλιταρισμο τους. Δεν θεωρω λοιπον γεγονος αξιο αναφορας την καταστροφη των προκυμαιων με την εννοια οτι ειναι συνηθης πρακτικη και πολυ εφαρμοζομενη και στις ημερες μας ακομη. (βλ Αμερικανους και Βαβυλωνα/ Αμερικανους και λεηλασια του μουσεου της Βαγδατης). Και φυσικα και οι ευρωπαιοι κατεστρεψαν αριστουργηματα του δυτικου πολιτισμου (του δικου τους δηλαδη) απο αγνοια, απο μισος και απο ιδεοληψια. Σε αυτο το σημειο τουλαχιστον δε διαφερουμε ιδιαιτερα νομιζω.
Τωρα αν οι αφρικανοι γυριζουν πισω, προσφερουν η δεν προσφερουν και τι ακι ποσο και αν τους δεχονται οι κοινωνιες τους η τους παραπετανε (αληθεια εμεις εχουμε καλοδεχθει ολους τους ξενοσπουδαγμενους που μας ηρθαν απο το εξωτερικο; Η μηπως ξαναπηραν πισω οι ανθρωποι το δρομο του γυρισμου προς την ξενιτεια ξανα οριστικα αυτη τη φορα;) δεν ξερω και δεν γνωριζω. Παντως δε θα μου εκανε εντυπωση αν μαθαινα οτι εν πολλοις τους ειχαν στο περιθωριο.
 

ΕΡΣΗ

Member
Μηνύματα
6.454
Likes
2.529
Επόμενο Ταξίδι
Βερολίνο (ξανά!)
Ονειρεμένο Ταξίδι
Λάος, Βιετνάμ, Καμπότζη
Και σε ευχαριστω πολυ για τα βιβλια. Θα τα διαβασω.
 

traveladdict

Member
Μηνύματα
1.380
Likes
1.341
Επόμενο Ταξίδι
Λος Άντζελες
Ονειρεμένο Ταξίδι
ΣριΛάνκα,Βενεζουέλα ξανά!
Δεν ξέρω για ποιο λόγο κατέστρεψαν τον εναέριο σιδηρόδρομο της Ερυθρέας, πάντως η καταστροφή του μόνο κακό έκανε και όχι καλό. Το 1941 οι Άγγλοι διέλυσαν τα απομεινάρια του και έγινε μια ανάμνηση.
Οι αποβάθρες της Τρίπολης είχαν και χρηστική σημασία και δεν ήταν απλώς ωραίες. Το αποτέλεσμα το βλέπει κανείς σήμερα στην Τρίπολη με την άσχημη και κυρίως άχρηστη προκυμαία με έναν μαντρότοιχο που δεν σου επιτρέπει να δεις ούτε τη θάλασσα που είναι δίπλα.
Στην Κυρηναϊκή, στοιχειώνουν τα ιταλικα εργοστάσια και τα αγροκτήματα που έφτιαξαν με πολλή δουλειά οι Ιταλοί. Αν δεν ήταν το πετρέλαιο, σήμερα η Λιβύη θα ήταν Μπαγκλαντές, θα ψωμολυσούσαν άπαντες. Και δεν είναι μόνο θέμα του Γκαντάφι, αλλά και επί Ιντρίς η ίδια κατάσταση επικρατούσε.
Σήμερα γίνεται το ίδιο με τον Μουγκάμπε στη Ζιμπάμπουε. Έδιωξε τους λευκούς και η χώρα πήρε την κατρακύλα. Και όχι από αντίποινα των δυτικών χωρών- σήμερα το χρήμα δεν έχει χρώμα, οι εταιρίες δεν νοιάζονται αν οι λευκοί καλοπερνάνε σε μια χώρα ή όχι, το είδαμε και στη Σερβία αυτό - αλλά γιατί οι λευκοί ήξεραν να καλλιεργούν τη γη και είχαν τις γνώσεις. Σήμερα όλη η Δύση είναι με το μέρος του λαού της Ζιμπάμπουε, αλλά ο Μουγκάμπε έχει κατσικωθεί στο σβέρκο των υπηκόων του και δεν λέει να φύγει.
Όσο για τους Ντογκόν του Μάλι, οι ίδιοι δεν θέλουν να έχουν πολλά πολλά με τις τριγύρω φυλές, γιατί τις θεωρούν ανίκανες και άχρηστες. Οι Ντογκόν κατάφεραν πολλά με σκληρή εργασία, εξαίρεση σε μια περιοχή που όλοι είναι αργόσχολοι.
Αν πας στο Μάλι θα δεις ΟΛΟΥΣ τους άντρες να κάθονται πάνω σε σχοινένια κρεβάτια έξω από τα χαμόσπιτα. Και όσοι δεν χωράνε πάνω στα κρεβάτια, ξαπλώνουν από κάτω εκμεταλλευόμενοι τη σκιά που κάνουν οι από πάνω...
Οι γυναίκες δυστυχείς όπως στα περισσότερα μέρη της Αφρικής, κοπανάνε το σόργο και θηλάζουν τα μωρά, που με πιθανότητες 50% πεθαίνουν.
Βλέπεις το Νίγηρα, που είναι ευλογία να περνάει δίπλα τους και τα περιβόλια είναι κατάξερα, δεν παίρνουν ούτε ένα κουβά να ποτίσουν. ( ενώ στο Νείλο έχουνε 2 σοδιές το χρόνο και εκμεταλλεύονται τη κάθε πιθαμή εδάφους). Έχουν εκατομμύρια βόδια και δεν ξέρουν να φτιάχνουν βούτυρο ή τυρί. Ποτέ δεν ασχολήθηκαν με οποιοδήποτε είδος παραγωγής γενικότερα. Ο τριτογενής τομέας είναι σε χειρότερη κατάσταση από εκείνη όταν έφυγαν οι Γάλλοι.
Το Sofitel του Μπαμάκο είναι ακριβώς όπως χτίστηκε το 60 για να φιλοξενήσει τους διπλωμάτες της νεόκοπης χώρας. Δεν έχουν αλλάξει ούτε λαμπτήρα.
Τα ίδια και χειρότερα στο Τσαντ και στην Αιθιοπία - που δεν γνώρισε αποικιοκρατία αυτή. Εκεί ειδικά, αν και ο λιμός πέρασε και έχουν και πολλά ζώα, τα χέρια παραμένουν απλωμένα στη ζητιανιά.
Και γεννάται το ερώτημα: Δεν προοδεύουν οι Αφρικανοί, γιατί τους κατάκτησαν οι Ευρωπαίοι? ή τους κατάκτησαν οι Ευρωπαίοι γιατί δεν προοδεύουν?
Φίλη ΕΡΣΗ τα λέω όλα αυτά, γιατί και μεις σαν έλληνες ζήσαμε παρόμοιες καταστάσεις στο παρελθόν.
Προπολεμικά, αλλά και μεταπολεμικά, η παιδική θνησιμότητα ήταν στο ζενίθ, ο κόσμος πέθαινε από φυματίωση και ελονοσία, τα σπίτια ήταν καλύβες, δεν υπήρχε ηλεκτρικό, δρόμοι, υποδομές, οι άνθρωποι ζούσαν μέσα σε ακαθαρσίες ο ένας πάνω στον άλλο, τα παιδιά ήταν ξυπόλητα και τα κούρευαν γιατί είχαν ψείρες. Αλλά όλοι δούλευαν. Ή προσπαθούσαν τέλος πάντων.
Δηλαδή, η μάνα παρά την απίστευτη φτώχεια της θα ασβέστωνε την αυλή, οι άντρες της οικογένειας θα σκοτωνόταν στη δουλειά στα χωράφια ή στις ψαρόβαρκες, θα γινόταν χαμάληδες ή λούστροι.
Εννοώ ότι ο φτωχός μπορεί μέσα στην απόλυτη ένδοια να είναι αξιοπρεπής.
Ε στην Αφρική εγώ αυτό δεν το είδα, δεν παει να φταίει η Σελ, οι Άγγλοι, οι Αμερικάνοι, ή ο Μομπούτου.
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.113
Μηνύματα
880.683
Μέλη
38.839
Νεότερο μέλος
mgian

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom