Τι τρώμε στην Ιαπωνία

Bahari

Member
Μηνύματα
1.848
Likes
1.482
Κοίτα mariath, μέχρι να σου δώσει τη συνταγή η Ρενάτα, για δες τι μπορείς να φτιάξεις και να πάρεις μαζί σου στη δουλειά για τη λιγούρα. :bleh:
Είναι κομματάκι μπελαλίδικο, αλλά δες αποτέλεσμα... και επίσης χρειάζεται τρομερή υπομονή... Μιλάμε για ολόκληρη τέχνη! :lol:

 

mariath

Member
Μηνύματα
2.219
Likes
5.729
Ταξίδι-Όνειρο
Όλη η Νότια Αμερική
Το αποτέλεσμα είναι όντως εντυπωσιακό. Αλλά μιλάμε για πολύυυυυ δουλειά για το τίποτα. Κάτι για πιο τεμπέλες μαγείρισες έχουμε; :rolleyes:
 

Pandora

Member
Μηνύματα
2.803
Likes
961
Επόμενο Ταξίδι
θα δείξει...
Ταξίδι-Όνειρο
Ιαπωνία
Σε σούσι εστιατόριο, κάποιες ονομασίες για τα ψαρικά :

ebi = βραστή γαρίδα
hirame = καλκάνι
ika= καλαμάρι
ikura= αυγοτάραχο σολομού
kajiki= ξιφίας
kanei= καβούρι
kazunoko = αυγοτάραχο ρέγγας
maguro = τόνος
sujuki = λαβράκι
tai = τσιπούρα
tako = χταπόδι

@ Μαράκι, θα περιμένουμε να μας φέρεις συνταγές για τεμπέλες...:LOL: εκτός από τα γκατζετάκια...:bleh::haha:
 

Pandora

Member
Μηνύματα
2.803
Likes
961
Επόμενο Ταξίδι
θα δείξει...
Ταξίδι-Όνειρο
Ιαπωνία
Τοφού

Iδιαίτερα δημοφιλές στους χορτοφάγους, το τοφού είναι παράγωγο σόγιας και συγκεκριμένα στερεοποιημένη μορφή πρωτεΐνης σόγιας. Mοιάζει με λευκό τυρί. Aποτελεί βασικό υλικό της γιαπωνέζικης διατροφής και χρησιμοποιείται αρκετά στη Bρετανία και στις HΠA, όπου γίνεται προσπάθεια να υιοθετηθούν μοντέλα υγιεινότερης διατροφής. Στην Eλλάδα το γνωρίσαμε τρώγοντάς το σε γιαπωνέζικα εστιατόρια ή ως συστατικό γκουρμέ μαγειρικής. Tο τελευταίο διάστημα μπαίνει όλο και πιο πολύ στην καθημερινή μας διατροφή, λόγω των θρεπτικών συστατικών του. Επειδή είναι φυτικής προέλευσης, αρκετοί το χρησιμοποιούν κατά την περίοδο της νηστείας, ενώ αποτελεί και είναι βασικό συστατικό δίαιτας για τη ρύθμιση της χοληστερίνης.

Πώς θα το φάτε
O πιο απλός τρόπος είναι να βάλετε φέτες ή κύβους φυσικού ή καπνιστού τοφού στις σαλάτες σας και στα σάντουιτς. Eπίσης, μπορείτε να φτιάχνετε πουρέ, μπιφτέκια από τοφού, ενώ το προσθέτετε και σε σούπες. Mπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε γλυκά, όπως παγωτά και τσιζ κέικ. Mια πρωτότυπη ιδέα είναι να το μαγειρέψετε σαν κρέας στην κατσαρόλα (π.χ. φρικασέ) και στο τηγάνι με λαχανικά και να το προσθέσετε σε διάφορες σάλτσες.

«Bόμβα» θρεπτικών συστατικών
Περιέχει οκτώ από τα απαραίτητα αμινοξέα για τον ανθρώπινο οργανισμό. Yποκαθιστά, λοιπόν, σε μεγάλο βαθμό τρόφιμα που είναι πηγές ζωικής πρωτεΐνης, υψηλής βιολογικής αξίας. Γι’ αυτό το λόγο, το τοφού είναι πολύτιμο για τους χορτοφάγους. Eίναι τρόφιμο με σχετικά μικρή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες (1,2 γρ. / 100 γρ.), φτωχό σε χοληστερίνη και πλούσιο σε ω-3 λιπαρά οξέα. Περιέχει ισοφλαβονοειδή, ουσίες που θεωρείται ότι συμβάλλουν στη βελτίωση της μνήμης. Eπίσης, είναι καλή πηγή ασβεστίου, καθώς περιέχει 520 mg/100 γρ., δηλαδή 115 γρ. τοφού παρέχουν το 75% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας. Περιέχει περισσότερο ασβέστιο από το γάλα σόγιας. Eπιπλέον, είναι καλή πηγή χαλκού, ένα στοιχείο που είναι απαραίτητο για την καλή λειτουργία των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Aκόμα, είναι πλούσια πηγή σεληνίου, που έχει αντιοξειδωτική δράση, όπως και σιδήρου. Mία μερίδα τοφού (75 γρ.) περιέχει το 64% των ημερήσιων αναγκών του οργανισμού στα παραπάνω συστατικά. Tέλος, είναι καλή πηγή ψευδαργύρου, που βοηθά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος, και βιταμινών, κυρίως του συμπλέγματος B. Aπό πλευράς θερμίδων είναι ελαφρύτερο σε σχέση με τα άλλα τυριά, καθώς είναι φυτικής προέλευσης. Aποδίδει 118 θερμίδες ανά 100 γρ.

Προτιμήστε το εάν:
• Kάνετε δίαιτα. Δίνει λίγες θερμίδες και είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά.
• Έχετε υψηλή χοληστερίνη και πίεση. Eίναι φτωχό σε χοληστερίνη και νάτριο.
• Eίστε οπαδός της υγιεινής διατροφής ή χορτοφάγος. Tρώγοντάς το, εξασφαλίζετε πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας.
• Δεν μπορείτε να καταναλώσετε γαλακτοκομικά προϊόντα, επειδή είστε δυσανεκτικοί στη λακτόζη. Eίναι σημαντική πηγή ασβεστίου.

H άποψη της επιστήμης
Στην Kίνα και στην Iαπωνία, σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, η κατανάλωση φασολιών σόγιας και τοφού συσχετίζεται άμεσα με την πρόληψη του καρκίνου του στομάχου, του παχέος εντέρου, του μαστού και των πνευμόνων. Yπάρχουν, όμως, και έρευνες που συσχετίζουν τη σόγια και τα προϊόντα της με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου. Έως ότου διασαφηνιστεί το ζήτημα, σωστό είναι να μη γίνεται υπερβολική κατανάλωση τοφού. Yπάρχουν, ωστόσο, βάσιμες ενδείξεις ότι τα θρεπτικά συστατικά που περιέχει η σόγια μπορούν να επιβραδύνουν την εμφάνιση της οστεοπόρωσης, να μετριάσουν τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης και να μειώσουν τα επίπεδα της «κακής» χοληστερίνης.

Προσέξτε στη συσκευασία...
...να αναγράφεται ότι είναι προϊόν βιολογικής καλλιέργειας. Διαφορετικά, ενδέχεται να είναι μεταλλαγμένο και να εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία σας.

Πού θα το βρείτε
Όπου πωλούνται βιολογικά προϊόντα, δηλαδή σε εξειδικευμένα καταστήματα, στα μεγάλα σουπερμάρκετ και σε είδη ντελικατέσεν.

πηγή : www.vita.gr - Yπάρχει λόγος να τρώω τοφού;
 

Dva Srca

Member
Μηνύματα
558
Likes
1.053
Επόμενο Ταξίδι
Σλοβενία
Ταξίδι-Όνειρο
Ισραήλ, Ειρηνικός
Το τοφού είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στην Ιαπωνία και κυκλοφορεί σε διάφορες γεύσεις/μορφές, όμως εμένα δε μου αρέσει καθόλου σαν φαγητό! Φαντάζεστε λοιπόν την έκπληξή μου, όταν πήρα ένα παγωτό από ένα ζαχαροπλαστείο και συνειδητοποίησα ότι έχει γεύση γάλα από τοφού! Αυτό αποτέλεσε το τελειωτικό χτύπημα για εμένα στο χώρο των γλυκών γενικότερα στην Ιαπωνία που αποτέλεσε μια τεράστια απογοήτευση για εμένα, οι άνθρωποι τρώνε μόνο γλυκά με φασόλι με ελάχιστη ή καθόλου ζάχαρη, γλυκό τοφού, τσουρεκάκια με πεπόνι και σπανιότατα κάτι με ίχνη σοκολάτας (για κανονική γέμιση/επικάλυψη ούτε συζήτηση).
 

Pandora

Member
Μηνύματα
2.803
Likes
961
Επόμενο Ταξίδι
θα δείξει...
Ταξίδι-Όνειρο
Ιαπωνία
Το τοφού είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στην Ιαπωνία και κυκλοφορεί σε διάφορες γεύσεις/μορφές, όμως εμένα δε μου αρέσει καθόλου σαν φαγητό! Φαντάζεστε λοιπόν την έκπληξή μου, όταν πήρα ένα παγωτό από ένα ζαχαροπλαστείο και συνειδητοποίησα ότι έχει γεύση γάλα από τοφού! Αυτό αποτέλεσε το τελειωτικό χτύπημα για εμένα στο χώρο των γλυκών γενικότερα στην Ιαπωνία που αποτέλεσε μια τεράστια απογοήτευση για εμένα, οι άνθρωποι τρώνε μόνο γλυκά με φασόλι με ελάχιστη ή καθόλου ζάχαρη, γλυκό τοφού, τσουρεκάκια με πεπόνι και σπανιότατα κάτι με ίχνη σοκολάτας (για κανονική γέμιση/επικάλυψη ούτε συζήτηση).
Μαχαίρι στην καρδιά η πληροφορία, θα λάβουμε τα μέτρα μας λοιπόν !;)
Καλώς μας ήρθες !:D Σε περιμένουμε πώς και τι...για φρέσκα νέα και ιστορία !:D

Υ.Γ. Αχ εκείνη η Οκινάουα, που δεν χωράει στο πρόγραμμα...:(
 

Pandora

Member
Μηνύματα
2.803
Likes
961
Επόμενο Ταξίδι
θα δείξει...
Ταξίδι-Όνειρο
Ιαπωνία
«Φαστ» κέρδη για το πρόχειρο σούσι

aimages_tanea_gr_assetservice_Image_ashx_4ef4b43ea8c88d6e1f727d4f56b6cfc9._.jpg

Πρόκειται για το απόλυτο success story στη βιομηχανία των εστιατορίων στην Ιαπωνία, η οποία, ειρήσθω εν παρόδω, πάει από το κακό στο χειρότερο. Το 2009 τα συνολικά έσοδά της μειώθηκαν 2,3%. Χρεοκόπησαν 674 εστιατόρια. Ανάμεσά τους και η εταιρεία που είχε το διάσημο «Νobu». Από την άλλη, οι μισθοί έχουν μειωθεί 12% την τελευταία δεκαετία και το ποσό που ξοδεύεται κατά κεφαλήν για φαγητό έξω 27%. Κοινώς, είναι μια τελείως ασύμφορη επενδυτική κίνηση το να ανοίξει κανείς εστιατόριο στη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου.

Ομως η αλυσίδα φαστ φουντ σούσι «Κura» είναι η εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα. Το τελευταίο οικονομικό έτος τα κέρδη των «Κura» αυξήθηκαν 20% και τους τελευταίους δύο μήνες έχουν ανοίξει επτά νέα καταστήματα.

Σύμφωνα με την ιαπωνική παράδοση, το καλό σούσι κρίνεται στις λεπτομέρειες. Στα «Κura», όμως, αντί για τους μάστερ το φτιάχνουν... ρομπότ. Το σερβίρουν ταινιόδρομοι και κοστίζει μόλις 1,22 δολάρια. Οι πελάτες παραγγέλνουν από μια οθόνη αφής, μόλις τελειώσουν πετούν το πιάτο τους σε μια εσοχή δίπλα στο τραπέζι, όπου εκεί μετράται το σύνολο των πιάτων κιόλας, και βγαίνει ο λογαριασμός. Αυτό ειδικά το λατρεύουν οι Γιαπωνέζες, γιατί η παρέα τους, λένε, δεν προλαβαίνει να δει πόσο έφαγαν. Δεν υπάρχει μάνατζερ σε κάθε εστιατόριο, μόνο τρία κέντρα ελέγχου σε όλη την Ιαπωνία που επιβλέπουν και τα 262 καταστήματα.

πηγή : TA NEA On-line - «Φαστ» κέρδη για το πρόχειρο σούσι
 

spor_os

Administrator
Μηνύματα
1.951
Likes
617
Odori-Don

Αυτό το πιάτο λέγεται Odori-Don. Έχει ένα νεκρό καλαμάρι στην κορυφή του το οποίο χορεύει όταν η Soy Sauce χυθεί πάνω του, ενεργοποιώντας τους νευρώνες του.

alh4.googleusercontent.com__00O8qpdde7c_Ti9BeGsUPTI_AAAAAAAAB9s_32_Vn4t9Kkc_w300_nomnomnom.gif
 

kalspiros

Member
Μηνύματα
2.554
Likes
3.986
Επόμενο Ταξίδι
remaining UK
Ταξίδι-Όνειρο
yeah, whatever...
όταν άσκησα βέτο στα γιαπωνέζικα φαγητά και πήγα για πίτσα, έπρεπε να παράγγελνα αυτό στον taver.
 
Last edited by a moderator:

hydronetta

Member
Μηνύματα
4.151
Likes
14.441
Επόμενο Ταξίδι
???
Ταξίδι-Όνειρο
όπου δεν έχω πάει
Odori-Don

Αυτό το πιάτο λέγεται Odori-Don. Έχει ένα νεκρό καλαμάρι στην κορυφή του το οποίο χορεύει όταν η Soy Sauce χυθεί πάνω του, ενεργοποιώντας τους νευρώνες του.
Ωμό τρώγεται το ζόμπι καλαμάρι;; :(
 

Twinkie

Member
Μηνύματα
1.142
Likes
327
Επόμενο Ταξίδι
Με το νου
Ταξίδι-Όνειρο
Στα πέντε σημεία της Γης
Τζίζους...το τρώνε δηλαδή έτσι; Ωμό; Να σπαρταράει; :shock:
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.181
Μηνύματα
883.130
Μέλη
38.891
Νεότερο μέλος
CrisPan

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom