Τουριστικά Επαγγέλματα

Alexakios

New Member
Μηνύματα
0
Likes
0
Καλημέρα φίλε μου! Όπως σωστά αναφέρεις ο τουρισμός είναι ΄΄ καψούρα ΄΄ και είναι για ανθρώπους που πραγματικά αγαπάνε αυτό το αντικείμενο!
Είτε επιλέξεις τα ξενοδοχειακά είτε τουριστικού γραφείου οι προοπτικές είναι αρκετά καλές.
Εγώ έχω ολοκληρώσει σπουδές στα ξενοδοχειακά στην Ακμή στη Θεσσαλονίκη και έχω μείνει ιδιαίτερα ικανοποιημένος από την επιλογή που έκανα.
Οι εγκαταστάσεις είναι πραγματικά οι καλύτερες που υπάρχουν στα Ιεκ της πόλης - νιώθεις λες και βρίσκεσαι σε πραγματικό περιβάλλον εργασίας αλλά το πιο σημαντικό για εμένα ήταν το γεγονός, οτι από το τέλος του πρώτου έτους ξεκίνησα πρακτική σε ξενοδοχείο της Χαλκιδικής με αμοιβή και εξασφαλισμένη διαμονή και διατροφή.
Το πρόγραμμα καλύπτει όλα τα κομμάτια της διοίκησης ξενοδοχείων, μαθαίνει προγράμματα κρατήσεων συν ξένες γλώσσες που θα σου είναι απαραίτητες όποια ειδικότητα και να ακολουθήσεις.
Ο,τι επιπλέον πληροφορία χρειαστείς, πες μου! Καλή αρχή στις σπουδές σου :)

Καλησπερα θα ηθελα να μ πεις μια γενικη αποψη αν αξιζει να παω σε ιεκ για να ασχοληθω με τα τουριστικα και αν το χαρτι σε βοηθαει να εξεληχτεις...επειδη απετυχα στις πανελληνιες κ δν εχω πολυ κουραγιο να ξαναδωσω κ θελω πολυ να ασχοληθω με τουρισμο γτ γνωριζω 4 συνολικα γλωσσες δν θελω να πανε χαμενες θελω να ξερω αν θα αξιζε να παω σε καποιο ιεκ ειτε ιδιωτικο ειτε δημοσιο
 

Stefanos_TS

New Member
Μηνύματα
0
Likes
0
Συνοδοί Γκρουπ Εξωτερικού

Παιδιά θα ήθελα την βοήθεια όσον είναι στον τομέα αυτόν.
Οι ερωτήσεις είναι απλές :
Που κυμαίνονται οι αμοιβές / (ημέρα μιας και έτσι πληρώνουνόλοιι)?
Παίζουν ρόλο οι γλώσσες ή όλοι στο ίδιο τσουβάλι ?
Πόσο ευκολά πιέζεις τον πιθανό εργοδότη ?

Και τι αμοιβή (αν γνωρίζεται αντίστοιχο skill set) θα έπαιρνε ένας άνθρωπος με 3 γλώσσες πέραν της ελληνικής με εμπειρία στα ταξίδια μονός του και εμπειρία με γκρουπ για 2 χρονιά.
 
Last edited by a moderator:

Yorgos

Member
Μηνύματα
9.614
Likes
50.258
Επόμενο Ταξίδι
Umhlanga
Ονειρεμένο Ταξίδι
Περού τότε, τώρα, πάντα
Οι αμοιβές ξεκινάνε από τα 50 ευρώ την ημέρα (στην ξεφτίλα) μεχρι τα 250. Αλλα σε νορμάλ καταστάσεις συνηθως παιζει στα 80 με 150.

Η αμοιβή εξαρτάται από πολλά πράγματα, αλλά κυρίως από τη διαπραγμάτευση που θα κάνεις με το πρακτορείο. Γενικώς παίζουν ρόλο τα εξής με τη συγκεκριμένη σειρά:
- Εμπειρία. Το βασικότερο από όλα. Να έχεις διαχειριστεί γκρουπ σε δύσκολες καταστάσεις και να υπάρχει track record , να σε ξέρει η αγορά
- Αν φέρνεις πελάτες στο πρακτορείο. Ένας αρχηγός που "τραβάει " ως όνομα πληρώνεται παραπάνω
- Ο προορισμός. Η Ευρώπη πληρώνει λιγότερα, η Αφρική περισσότερα. Είναι και συνάρτηση του κόστους και της δυσκολίας του ταξιδιού, καθώς και του κόστους ζωής. Δεν μπορεί να σε στείλουν στη Σκανδιναβία με 60 ευρώ τη μέρα.

Από κει και πέρα έξτρα μπόνους είναι αν έχεις και άδεια ξεναγούς στη χώρα που πας η αν μένεις μόνιμα εκεί διότι και στις δύο περιπτώσεις εξοικονομεις χρήματα στο πρακτορείο. Επίσης, όπως σε όλες τις δουλειές, πληρώνεται η εξειδίκευση αλλά και η ευελιξία. Ένας αρχηγός με σπουδές στον Ινδουισμό θα διεκδικήσει περισσότερα χρήματα στην Ινδία ενώ ως πρακτορείο θα κρατούσα αρχηγό που έχει εμπειρία και από Αίγυπτο και από Περού διότι μπορώ να τον έχω μπαλαντέρ και μου λύνει διαφορά προ νήματα τη χαι σιζον.

Υπαρχουν αρχηγοί που κάνουν συμφωνίες ανάλογα και με τον αριθμό των ατόμων (Πχ για κάθε άτομο άνω των 20 συν 10 ευρώ την ημέρα), όπως και πρακτορεία που πληρώνουν λιγότερο με αντάλλαγμα να πουν στους πελάτες "Μην παραλείψετε να πάτε στο τάδε κατάστημα ", οπότε και ο αρχηγός εχει προμηθεια. Το τελευταιο παντως ειναι δειγμα κακου πρακτορείου , δε θα δεχόμουν να εργαστώ με τέτοιες συμφωνίες, αλλά όταν είσαι νέος και μπαίνεις στην αγορά μάλλον είσαι υποχρεωμένος να κάνεις τέτοιες υποχωρήσεις, να εργαστείς δηλαδή με πολύ μειωμένο ημερομίσθιο.


Οι γλώσσες παίζουν λιγότερο ρόλο απ όσο φαντάζεται κανείς. Ειδικά οι γλώσσες που δε θα χρησιμοποιήσεις, δεν το πολυενδιαφερει το πρακτορείο αν μιλάς Γερμανικά, Γαλλικά, Ισπανικά αν πας στην Κορέα. Ξέρω καπατσο αρχηγό που πληρώνεται πολύ καλά, αλλά μιλάει.μονο σάπια Αγγλικά. Το βασικό είναι να γυρίζουν οι πελάτες ικανοποιημένοι, αυτό μετράει.

Το πόσο εύκολα πιέζεις τον εργοδότη εξαρτάται από το τι διαπραγματευτικα χαρτιά έχεις και... από τον εργοδότη. Το να σε συστήσει κάποιος αρχηγός εγγυημένος είναι σημαντικότερο από το βιογραφικό.

Στο παράδειγμα για την αμοιβή που Ρωτάς η απάντηση ειναιβοως εξαρτάται από τι εμπειρία και σε τι γκρουπ είναι αυτά τα 2 χρόνια: ποιο πρακτορείο, τι προορισμούς , τι είδους πελάτες, πόσο σε ξέρει η αγορά. Ορισμένοι μένουν και ως γκρουπ τη συνοδεία πελατών από το αεροδρόμιο ή την ημερήσια από κρουαζιερόπλοιο, άλλοι τη συνοδεία VIPs σε αρχαιολογικό ταξίδι στο Νησί του Πάσχα.

Γενικά πάντως, χωρίς να ξέρω λεπτομέρειες και τι προορισμους γνωρίζεις (που είναι και το σημαντικότερο) θα σου έλεγα να ζητήσεις 70 για Ευρώπη και 90 για εκτός. Είναι χαμηλά, αλλά όχι ξεφτίλα, και αν αποδείξεις ότι είσαι καλός εύκολα στα ανεβάζουν μετά από λίγο καιρό. Νέος σε μεγάλο πρακτορείο δεν πας να ζητήσεις 150 με το καλημέρα. Όπως σε όλα οι πρωτοδευτερες ευκαιρίες είναι ευκαιρίες για να ανελιχθεις και να εδραιωθεις, όχι να κάνεις καλή μπάζα.

Οι τιμές που λέω είναι για ελληνικά πρακτορεία, για κενά ποικίλλει πολύ και όχι μόνο προς τα πάνω. Πάντως τέτοια εποχή που ανεβαίνουν τα ελληνικά outgoing είναι καλή εποχή για ψάξιμο, πριν 3-4 Χρόνια ήταν απογοητευτικά τα πράγματα.
 

Yorgos

Member
Μηνύματα
9.614
Likes
50.258
Επόμενο Ταξίδι
Umhlanga
Ονειρεμένο Ταξίδι
Περού τότε, τώρα, πάντα
Κάτι ακόμη, παίζει τεράστιο ρόλο η εντύπωση που θα κάνεις ως προσωπικότητα και ως καλώς εννοουμενος τσαμπουκάς. Ο αρχηγός πάνω απ όλα έχει μα διαχειριστεί ανθρώπους: πρέπει να επιβάλλεται, να είναι ευχάριστος, να ενδιαφέρεται, να έχει φιλότιμο, χιούμορ, υπομονή, στομάχι και να βάζει τον άλλον στη θέση του όταν πρέπει. Να είναι ετοιμολογος και ενθουσιώδης. Αυτά μετράνε περισσότερο ακόμη κι από τη γνώση του προορισμού. Αν στη συνέντευξη φανεις βαρετός, ντροπαλός, σπασικλε, συνεσταλμένος ή στρατηγός Σβαρτσκοπφ δε θα σε πάρει κανείς. Πρέπει να μπεις και να δείξεις ότι είσαι ο τύπος που ένα γκρουπ θα ακολουθήσει, θα εμπιστευτεί, θα νιώσει ασφαλές. Τι να το κάνει ο ιδιοκτήτης του πρακτορείου που μιλάς Ισπανικά αν χάσεις τον έλεγχο του γκρουπ; Εγώ ως ιδιοκτήτης αυτά και την ταξιδιωτική εμπειρία θα κοιτούσα.

Προσωπικά θα εκτιμούσα κι έναν αρχηγό που έχει ταξιδέψει μόνος του και πολύ, εκτός οργανωμένων. Γύρισες την Αφρική μονος σου; Μου κάνεις, έχεις τρέλα για ταξίδια, ιστορίες να πεις και καταλαβαινεις τη διψα του πελατη να μάθει όσο περισσότερα γίνεται και τη μοναδικότητα της εμπειρίας. Δυστυχώς τα περισσότερα πρακτορεία δεν το κοιτάμε αυτό, προτιμούν να έχεις 5 ταξίδια ως συνοδός του πρακτορείου Χ στην "πενθήμερη απόδραση σε Βιεννη-Βουδαπεστη-Πραγα" παρά να έχεις γυρίσει τον κόσμο. Αυτοί που τα κοιτάνε πάντως βρίσκουν καλύτερους αρχηγούς.
 

panpan

Member
Μηνύματα
6.865
Likes
26.630
Σε πολύ μεγάλο βαθμό,ο Γιώργος κάλυψε το θέμα.
Θα μπορούσες να πας σε γραφεία που κάνουν μαζικό ,εξαγώγιμο τουρισμό,ειδικά τώρα τις γιορτές σε προορισμούς Χριστουγεννιάτικους πχ.Αυστρία,Ελβετία,Πράγα,Βουδαπέστη,αν κι εφ'όσον έχεις γνώση από τους προορισμούς.
Αυτόν τον καιρό τα γραφεία έχουν ανάγκη από άτομα και είναι ευκαιρία να αποδείξεις
τις ικανότητες σου.
Πάντως η εμπειρία με γκρουπ που έχεις ,είναι λίγο.Σκέψου ότι πλέον δεν είσαι εκδρομέας,αλλά
ότι πρέπει να διαχειριστείς τον κόσμο αυτό.Με όλα τα καλά και τα στραβά που μπορούν να συμβούν
σε ένα ταξίδι.Έχω δει συνοδούς να κλαίνε,αλλά και συνοδούς να εγκαταλείπουν το γκρουπ και να
φεύγουν.Πλέον δεν είσαι εκδρομέας,αλλά εργάζεσαι και πρέπει ο κόσμος να περνάει καλά.
 

Yorgos

Member
Μηνύματα
9.614
Likes
50.258
Επόμενο Ταξίδι
Umhlanga
Ονειρεμένο Ταξίδι
Περού τότε, τώρα, πάντα
Εγώ κατάλαβα ότι όταν έγραψες "εμπειρία με γκρουπ 2 χρονια" εννοούσες εργασία. Κατάλαβα λαθος;
 

panpan

Member
Μηνύματα
6.865
Likes
26.630
Μάλλον,Γιώργο σαν τουρίστας.Αλλιώς θα ήξερε και τα μεροκάματα σ αυτά τα δύο χρόνια.Θα μας το διευκρινίσει πιστεύω.
 

tripakias

Member
Μηνύματα
7.965
Likes
12.004
Επόμενο Ταξίδι
Άγιος Μαυρίκιος
Ονειρεμένο Ταξίδι
Εκεί
Μάλλον,Γιώργο σαν τουρίστας.Αλλιώς θα ήξερε και τα μεροκάματα σ αυτά τα δύο χρόνια.Θα μας το διευκρινίσει πιστεύω.
Οχι ρε συ, αμα ειναι ετσι ο παππους μου πριν πεθανει ειχε πανω απο 15 χρονια εμπειρια
 
Μηνύματα
0
Likes
1
Καλησπέρα σε όλους, χαίρομαι πολύ που βρήκα αυτό το forum γιατί όπου και να ψάξω δεν βρίσκω τις απαντήσεις που θέλω και από ότι είδα υπάρχουν άτομα εξειδικευμένα στον τομέα του τουρισμού οπότε θα ήθελα την διαφώτισή σας
Είμαι 18 χρόνων και θέλω να γίνω ξεναγός (τουριστική συνοδός). Μπορείτε να μου πείτε τρόπους με τους οποίους μπορώ να το πετύχω; Προς το παρόν κατέχω μόνο lower στα αγγλικά και αυτή τη χρονιά τελειώνω και το σχολείο (γενικό).
 

Farmas

Member
Μηνύματα
9
Likes
24
Θα μπορούσες να δοκιμάσεις να εισαχθεις στη Σχολή Ξεναγων του Υπουργείου Τουρισμού, η οποία δέχτηκε μετά από χρόνια φέτος σπουδαστές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Φυσικά κανείς δεν ξέρει πότε θα ξαναδεχτεί. Απαραίτητη προϋπόθεση βέβαια είναι η γνώση μιας ξένης γλώσσας σε άριστο επίπεδο (Γ2/C2). Για πληροφορίες μπορείς να δεις τη σχετική ιστοσελίδα του Υπουργείου Τουρισμού.
 

panpan

Member
Μηνύματα
6.865
Likes
26.630
Καλησπέρα Ευαγγελία και καλώς ήρθες στο φόρουμ.
Σαν πρώτη κίνηση που πρέπει να κάνεις ,είναι να βελτιώσεις το επίπεδο των αγγλικών σου
και να προσθέσεις μια ακόμα γλώσσα.
Μια περίπτωση είναι να ψάξεις σε πρακτορεία την δυνατότητα να γίνεις μαθητευόμενη τους.
Είναι μια δύσκολη περίπτωση όμως γιατί υπάρχει αρκετός ανταγωνισμός και κόσμος που περιμένει
στην ουρά.Θα πρέπει να χτίσεις με τον καιρό ένα όνομα για να σε προτιμήσουν.
Δυστυχώς κι εδώ υπάρχει το πρόβλημα με τις γνωριμίες .Αν αποφασίσεις να συνοδεύεις γκρουπ
στο εξωτερικό θα πρέπει να γνωρίσεις τους προορισμούς με δικά σου έξοδα,γιατί κανένα γραφείο
δεν επενδύει σε νέους,που στο φινάλε μπορεί να τους φύγουν.
Είναι μια δύσκολη δουλειά που όλοι νομίζουν ότι ο συνοδός κάνει εκδρομή με το γκρουπ,αλλά
στην ουσία εκείνος δουλεύει και πρέπει να είναι στην τσίτα για να προλάβει τυχόν δύσκολες καταστάσεις.Βρες γκρουπ συνοδών που έχουν δημιουργηθεί στο φβ και ρώτα την γνώμη τους.
Ίσως εδώ στο φόρουμ να υπάρχουν κάποιοι συνοδοί που θα μπορέσουν σου πουν περισσότερες
λεπτομέρειες .Πάντως θέλει γερό στομάχι.
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.108
Μηνύματα
880.499
Μέλη
38.836
Νεότερο μέλος
ipagou

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom