Βολιβία Περού Το πουλί των Άνδεων!!!

mikrh tsopana

Member
Μηνύματα
1.715
Likes
7.789
Επόμενο Ταξίδι
Ελλάδα-Παλέρμο-Μπιλμπάο
Ονειρεμένο Ταξίδι
θα το αποφασίσω αύριο
γκουάου
πολύ όμορφα μέρη, ωραία αφήγηση και πολύ χρήσιμες οι πρακτικές πληροφορίες
 

italiano

Member
Μηνύματα
33
Likes
161
Ημέρα 27η

Νωρίς το πρωί ξεκινήσαμε με το λεωφορείο της Inka Express (που παραλίγο θα χάναμε) τη διαδρομή που θα μας πήγαινε στο Cusco. Το εισιτήριο περιλάμβανε μεταφορά με το λεωφορείο, ξεναγό και είσοδο σε κάποιους αρχαιολογικούς χώρους κατά μήκος της διαδρομής και γεύμα. Πρώτη στάση στην Pukara όπου επισκεφθήκαμε το τοπικό μουσείο με εκθέματα από τον ομώνυμο πολιτισμό και ολιγόλεπτη παραμονή στην πλατεία του χωριού, κυρίως για σουβενίρ. Χαρακτηριστικό των σπιτιών της περιοχής οι ταύροι που υπάρχουν στις στέγες.
DSCN4516.JPG
Στη συνέχεια πήγαμε στη λεγόμενη «La Raya», το ψηλότερο σημείο της διαδρομής, στα 4.300 μ περίπου, όπου υπάρχουν διάφοροι πωλητές που πουλάνε την πραμάτεια τους σε αρκετά ακριβές τιμές πάντως και ευκαιρία για μερικές φωτογραφίες με τις χιονισμένες βουνοκορφές των Άνδεων.
DSCN4528.JPG
Έπειτα, στάση για μεσημεριανό στην περιοχή Sicuani με πλούσιο μπουφέ. Αφού σκάσαμε, σειρά είχε το Raqchi, όπου επισκεφθήκαμε το ναό του Wiracocha.
DSCN4543.JPG
Όλο το σύμπλεγμα βρίσκεται πάνω στο οδικό δίκτυο που είχαν δημιουργήσει οι Ίνκας κατά την επέκταση της αυτοκρατορίας τους και χρησιμοποιήθηκε ως σημείο ελέγχου αλλά και θυσιών. Εξωτερικά του χώρου, είχαμε κ πάλι την ευκαιρία να αγοράσουμε κάποια σουβενίρ σε αρκετά καλές τιμές. Επόμενος σταθμός ήταν το χωριό Checacupe όπου περπατήσαμε πάνω από μία παραδοσιακή γέφυρα των Ίνκας, όχι κάτι το σημαντικό για αυτό και η στάση δεν ήταν πάνω από 5 λεπτά.
DSCN4544.JPG
Τελευταία στάση πριν φτάσουμε στο Cusco η εκκλησία στην πόλη Andahuaylillas που θεωρείται η Cappella Sistina της Ν. Αμερικής.
DSCN4549.JPG
Ξεναγηθήκαμε για λίγο στο εσωτερικό της, όπου απαγορεύεται η λήψη φωτογραφιών, και ομολογουμένως ήταν εντυπωσιακή. Φτάσαμε στο Cusco αργά το απόγευμα οπότε μέχρι να βρούμε το κατάλυμά μας δεν είχαμε χρόνο για κάτι άλλο. Πήγαμε μόνο μέχρι την Plaza de Armas για να παραλάβουμε τα εισιτήρια του τρένου που θα μας οδηγούσε στο Machu Picchu από τα γραφεία της Peru Rail και κλείσαμε από τη ρεσεψιόν την εκδρομή για την ιερή κοιλάδα την επόμενη μέρα.

* Το εισιτήριο του λεωφορείου Inka Express κόστισε 65$ μαζί με τις εισόδους στα αξιοθέατα και γεύμα σε μπουφέ. Μπορείτε να παραλείψετε αν θέλετε τους αρχαιολογικούς χώρους και να πληρώσετε 50$. Υπάρχει επίσης και η επιλογή κάποιου μη τουριστικού λεωφορείου για απευθείας μετάβαση στο Cusco σε πολύ χαμηλότερη τιμή.

Ημέρα 28η

Άλλη μια μέρα ξεκίνησε νωρίς και με μίνι βαν κατευθυνθήκαμε στο Pisac, πρώτο σταθμό του τουρ. Μιας κι ήταν Κυριακή επισκεφθήκαμε την τοπική αγορά, όπου άνθρωποι από όλη την περιοχή συγκεντρώνονται για να πουλήσουν φρούτα, λαχανικά αλλά και διάφορα μάλλινα είδη και πολλά άλλα. Περιπλανηθήκαμε για λίγη ώρα στην αγορά και μετά συνεχίσαμε για τον αρχαιολογικό χώρο που βρίσκεται κοντά στο Pisac. Μετά από αρκετά ανηφορική διαδρομή με λεωφορείο και με τα πόδια απολαύσαμε αυτή την ωραία θέα
DSCN4567.JPG
και πήραμε μια γεύση από το συνωστισμό που θα συναντούσαμε τις επόμενες μέρες. Ήταν και η πρώτη φορά που είδαμε το σύστημα των αναβαθμίδων που χρησιμοποιούσαν οι Ίνκας για να δημιουργούν μικροκλίματα και έτσι να καλλιεργούν πολλά διαφορετικά είδη. Στη συνέχεια σταματήσαμε κοντά στην πόλη Urubamba για γεύμα πριν φτάσουμε στην τελευταία στάση για εμάς, το Ollantaytambo. Οι υπόλοιποι θα συνέχιζαν για Chinchero και θα επέστρεφαν στο Cusco ενώ εμείς θα παίρναμε αργά το απόγευμα το τρένο που θα μας οδηγούσε στο Machu Picchu. Η επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο ήταν πολύ ενδιαφέρουσα και είδαμε κάποια πρώτα δείγματα της αρχιτεκτονικής των Ίνκας με εντυπωσιακές αναβαθμίδες και πάλι και συστήματα άρδευσης της περιοχής.
DSCN4597.JPG
Στο τέλος της ξενάγησης είχαμε και πολύ επιπλέον χρόνο να περιπλανηθούμε μόνοι μας σε όλο το χώρο καθώς οι υπόλοιποι του γκρουπ θα έφευγαν ενώ εμείς είχαμε μπροστά μας 2-3 ώρες. Αφού άρχισε να πέφτει το φως του ήλιου καθίσαμε για ένα καφεδάκι μέχρι να φτάσει η ώρα της αναχώρησης. Ξεκινήσαμε στις 19:00 με το άνετο τρένο της Peru Rail
IMG_5366.JPG
και μετά από διαδρομή σχεδόν δύο ωρών φτάσαμε στο Aguas Calientes ή Machu Picchu Pueblo όπως είναι τώρα η επίσημη ονομασία του. Αφήσαμε τα πράγματα στο ξενοδοχείο και πήγαμε κατευθείαν να αγοράσουμε τα εισιτήρια του λεωφορείου που θα μας πήγαινε την επόμενη μέρα στο Machu Picchu.

* Το εισιτήριο του τρένου για τη διαδρομή Ollantaytambo – Aguas Calientes – Ollantaytambo έγινε με το τρένο Expedition και κόστισε περίπου 110 €. Η κράτηση είχε γίνει 3 μήνες πριν από την επίσημη ιστοσελίδα της Peru Rail με πιστωτική κάρτα.

*Η εκδρομή στην Ιερή Κοιλάδα με μεταφορές, μεσημεριανό μπουφέ κ ξεναγό κόστισε 80 soles αλλά όπως διαπιστώσαμε τις επόμενες μέρες μάλλον την πήρε την προμήθειά του ο ρεσεψιονίστ μας αφού πολύ εύκολα τη βρήκαμε και με 50. Έχει πάρα πολλά γραφεία γύρω από την Plaza de Armas οπότε αν σας παίρνει κάντε μια έρευνα αγοράς προτού κλείσετε μια εκδρομή


Ημέρα 29η

Η μέρα που τόσο καιρό περιμέναμε επιτέλους είχε φτάσει!! Νομίζω ότι από την αγωνία μου κοιμήθηκα ελάχιστα. Ξυπνήσαμε πολύ νωρίς, νομίζω πριν από τις 5 για να πάρουμε από τους πρώτους το λεωφορείο. Μετά από ένα γρήγορο πρωινό πήγαμε στη στάση του λεωφορείου όπου πάθαμε ένα ψιλοσόκ μόλις αντικρύσαμε τον κόσμο αλλά τα λεωφορεία είναι τόσο πολλά που πραγματικά δεν περιμένεις πολύ. Μετά από διαδρομή μισής περίπου ώρας φτάσαμε στην είσοδο όπου κανονίσαμε ξενάγηση μαζί με ένα ζευγάρι Ινδονήσιων. Ο ξεναγός ευτυχώς μιλούσε πολύ καλά Αγγλικά, κάτι που το είχαμε λίγο άγχος γιατί οι περισσότεροι που είχαμε συναντήσει ως τότε δεν το είχαν και πολύ με την αγγλική!! Πιστεύω ότι το συναίσθημα που ένιωσα όταν πρωτοείδα την εικόνα που τριγύριζε στο μυαλό μου τα τελευταία τρία χρόνια δε θα το ξαναζήσω σύντομα.
DSCN4638.JPG
Ο μεγαλύτερος ταξιδιωτικός μου πόθος είχε πλέον εκπληρωθεί. Από τη χαρά μου νομίζω ότι δεν πρόσεχα και πολύ τι έλεγε ο ξεναγός. Ευτυχώς τα έχω καταγράψει όλα στην action cam και τώρα αυτοξεναγούμαι σχεδόν καθημερινά!! Μετά από δύο περίπου ώρες τελείωσε η ξενάγηση και είχαμε πολύ χρόνο να περιπλανηθούμε μόνοι μας. Δεν είχαμε κανονίσει ανάβαση στην Huayna Picchu γιατί εγώ τουλάχιστον μια υψοφοβία την έχω και οι υπόλοιποι όταν είδαν βίντεο από την ανάβαση στο ίντερνετ αποθαρρύνθηκαν. Πήγαμε όμως μέχρι την πύλη του ήλιου ή Inti Punku, από όπου η θέα ήταν εξίσου εντυπωσιακή
DSCN4750.JPG
και περπατήσαμε και το μονοπάτι μέχρι την Inca Bridge.
DSCN4774.JPG
Βγάλαμε άπειρες φωτογραφίες και μείναμε σχεδόν μέχρι το κλείσιμο.
DSCN4797.JPG
Να ενημερώσω ότι τουαλέτες, εστιατόρια κλπ βρίσκονται πριν από την είσοδο και με το εισιτήριο δικαιούστε να μπείτε μέχρι 3 φορές σε μία μέρα. Αν βγείτε εκτός παραπάνω από δύο θα πρέπει να ξαναπληρώσετε. Σχετικά με τον περιορισμό των 2.500 επισκεπτών /μέρα ο ξεναγός μας είπε ότι δεν ισχύει πάντα απλά είναι πρόταση της UNESCO για να διατηρείται σε καλή κατάσταση το μνημείο. Δεν ξέρω αν αληθεύει, εγώ πάντως θα πρότεινα να έχετε κάνει κράτηση νωρίτερα. Είναι τόσο εύκολο και επιπλέον δε χρειάζεται να έχεις άγχος για το αν σε αφήσουν να περάσεις ενώ έχεις κάνει τόσο δρόμο να φτάσεις ως εκεί. Αργά το απόγευμα επιστρέψαμε στο ξενοδοχείο και μιας και δεν έχει και πολλά σημαντικά να δεις στο “χωριό”
DSCN4833.JPG
απολαύσαμε μετά από πολύ καιρό παγωμένες μπύρες προσπαθώντας να συνειδητοποιήσουμε τι είχαμε δει.


* Το εισιτήριο του λεωφορείου κοστίζει 25$ μετ’ επιστροφής αλλά μπορείτε να πληρώσετε και με sol αλλά σε όχι και τόσο καλή ισοτιμία

* Το εισιτήριο για το Machu Picchu κόστισε περίπου 36 € και η κράτηση είχε γίνει από την επίσημη ιστοσελίδα 3-4 μήνες πριν http://www.machupicchu.gob.pe/


Ημέρα 30η

Πλήρως ικανοποιημένοι από την προηγούμενη μέρα πήραμε και πάλι το τρένο της επιστροφής στις 9 το πρωί. Μετά από πολύ ωραία διαδρομή την οποία αυτή τη φορά απολαύσαμε γιατί ήταν μέρα φτάσαμε και πάλι στο Ollantaytambo. Η μετάβαση από εκεί στο Cusco γίνεται πολύ εύκολα με βαν. Με το που θα βγείτε εκτός σταθμού θα σας πλησιάσουν πολλοί οδηγοί. Αγνοείστε μερικούς και η τιμή θα πέσει αρκετά. Εμείς πήγαμε με 7 soles για διαδρομή περίπου 2 ωρών και πάλι στο Cusco περίπου στις 13:00. Επισκεφθήκαμε κάποια αξιοθέατα εντός της πόλης με το τουριστικό εισιτήριο που είχαμε αγοράσει την πρώτη μέρα, όπως το Museo Municipal de Arte Contemporaneo (δεν θα το πρότεινα, εκτός αν σας αρέσει η σύγχρονη τέχνη), το Museo de Arte Popular (μικρό με κάποια δείγματα λαϊκής τέχνης), το Museo de sitio del Qorikancha ( υποδεέστερο του ίδιου του μνημείου που επισκεφθήκαμε τις επόμενες μέρες) και το Museo Historico Regional
DSCN4857.JPG
το οποίο στεγάζεται στο σπίτι του Garcilaso, διάσημου συγγραφέα και γιο Ισπανού κατακτητή και μητέρα μέλος βασιλικής οικογένειας των Ίνκας. Η επίσκεψη στο τελευταίο μουσείο ήταν πολύ ενδιαφέρουσα και υπάρχει και μια σύντομη προβολή σε μία αίθουσα που εξηγεί αρκετά καλά κάποια ιστορικά στοιχεία. Τέλος, το βράδυ παρακολουθήσαμε μια παράσταση με παραδοσιακούς χορούς στο Centro Qosqo de Arte Nativo (περιλαμβάνεται κι αυτή στο εισιτήριο).
DSCN4865.JPG
Δεν ξετρελαθήκαμε αλλά ήταν μια καλή εμπειρία. Δείπνο φάγαμε σε κοντινό ινδικό εστιατόριο με μπουφέ και πολύ καλή τιμή για τα δεδομένα της πόλης.


* Το τουριστικό εισιτήριο κοστίζει 130 soles, ισχύει για 10 μέρες και είναι απαραίτητο για τις επισκέψεις στα περισσότερα αξιοθέατα της Ιερής Κοιλάδας αλλά περιλαμβάνει και κάποια μουσεία εντός πόλεως και λίγο έξω από το Cusco. Τα αξιοθέατα χωρίζονται σε 3 ομάδες και αν κάποιος δε διαθέτει πολύ χρόνο μπορεί να τα αγοράσει μεμονωμένα με κόστος 70 soles αλλά με ισχύ 2 ημερών. Αν σκοπεύετε πάντως να μείνετε αρκετές μέρες η αγορά αξίζει γιατί γλιτώνεις 80 soles. Τα μουσεία που περιλαμβάνονται δεν είναι και τόσο ενδιαφέροντα κατά τη γνώμη μου αλλά ακόμα και τις 2 από τις 3 ομάδες αξιοθέατων να επισκεφθείτε πάλι κερδισμένοι βγαίνετε με την αγορά του ενιαίου.
Ημέρα 31η

Αφού δεν είχαμε κανονισμένο κάποιο πρωινό τουρ ευκαιρία ήταν να επισκεφθούμε την κλειστή αγορά της πόλης, το San Pedro.
DSCN4894.JPG
Περπατήσαμε αρκετά από τη γειτονιά που μέναμε, το San Blas, περάσαμε και πάλι από την Plaza de Armas, την Plaza Regocijo και τις εκκλησίες San Francisco και Santa Clara. Αποφασίσαμε ότι δε θα μπαίναμε σε καμιά εκκλησία καθώς είχαμε ήδη κουραστεί από όλες τις προηγούμενες που είχαμε δει (μπήκαμε μόνο για λίγα λεπτά στον καθεδρικό κατά τη διάρκεια λειτουργίας). Περιπλανηθήκαμε αρκετή ώρα στην αγορά και αφού αγοράσαμε και τα τελευταία σουβενίρ στις καλύτερες τιμές που βρήκαμε σε όλο το ταξίδι κατά το μεσημέρι επιστρέψαμε στην Plaza de Armas από όπου θα ξεκινούσε το απογευματινό τουρ για τα αξιοθέατα που βρίσκονται λίγο εκτός πόλεως. Πριν από αυτά όμως επισκεφθήκαμε τον ναό Qorikancha, πολύ σημαντικό για τους Ίνκας, στη θέση του οποίου όμως οι Ισπανοί έχτισαν καθολικό ναό.
DSCN4934.JPG
Έπειτα, πήγαμε στο Sacsayhuaman, τα τείχη της πόλης την εποχή των Ίνκας, φτιαγμένα από τεράστιους μονόλιθους.
DSCN4958.JPG
Συνέχεια στο Qenko που θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα “wakas” δηλαδή ιερό μέρος και χρησιμοποιήθηκε όπως μας είπε η ξεναγός ως τόπος θυσίας αλλά και ως χώρος μουμιοποίησης βασιλιάδων των Ίνκας τους οποίους διατηρούσαν στο εσωτερικό του βράχου όπου η θερμοκρασία είναι πολύ χαμηλότερη της εξωτερικής.
DSCN4961.JPG
Αργότερα, επισκεφθήκαμε το Tambomachay, το οποίο χρησιμοπoιήθηκε ως χώρος αναψυχής των βασιλιάδων αλλά και ως στρατιωτικό φυλάκιο.
DSCN4973.JPG
Στο χώρο υπάρχουν πολλά κανάλια και μικροί καταρράκτες. Τέλος, λίγο πριν πέσει ο ήλιος είδαμε και την Puka Pukara
DSCN4977.JPG
, στρατιωτικό κτίσμα το οποίο χρησιμοποιήθηκε ίσως και ως διοικητικό κέντρο.

* Η εκδρομή στα παραπάνω 5 αξιοθέατα κόστισε 15 soles για μεταφορά και αγγλόφωνο ξεναγό συν 10 soles για την είσοδο στο Qorikancha, διαρκεί 3-4 ώρες και γίνεται συνήθως το απόγευμα

Ημέρα 32η

Ουσιαστικά αυτή ήταν η τελευταία μέρα του ταξιδιού μας αφού την επομένη θα πετούσαμε για Λίμα και από εκεί επιστροφή στην Κωνσταντινούπολη. Έτσι, αποφασίσαμε να εκμεταλλευτούμε στο έπακρο το τουριστικό εισιτήριο και κλείσαμε τουρ για Maras και Moray. Επισκεφθήκαμε τις αλυκές ή Salinas
DSCN5005.JPG
κοντά στο χωριό Maras και τις ομόκεντρες αναβαθμίδες στο Moray, έναν έξυπνο τρόπο καλλιέργειας από τους Ίνκας με τη δημιουργία μικροκλιμάτων σε κάθε επίπεδο για την καλλιέργεια διαφορετικών ειδών σε τόσο μεγάλο υψόμετρο.
DSCN5014.JPG
Στην επιστροφή μας στο Cusco επισκεφθήκαμε το μουσείο σοκολάτας όπου δοκιμάσαμε διάφορα είδη ποτών και γλυκών από σοκολάτα και χαλαρώσαμε μετά από μια μέρα κάτω από τον καυτό ήλιο. Στην επιστροφή στο κατάλυμά μας πετύχαμε για ακόμη μία φορά εκδηλώσεις. Πολύς κόσμος είχε μαζευτεί στην Plaza de Armas για τον εορτασμό του Corpus Christi όπως μας είπαν.
DSCN5027.JPG
DSCN5031.JPG

Ντυμένοι με παραδοσιακές στολές και κουβαλώντας άρματα χιλιάδες ντόπιοι ήταν σε εορταστικό κλίμα το οποίο όμως μας θύμιζε και ολίγον από καρναβάλι παρά το θρησκευτικό του χαρακτήρα. Έτσι, έκλεισε ακόμα πιο όμορφα η παραμονή μας στο Cusco και στο Περού γενικότερα. Αυτό ήταν και το τελευταίο βράδυ μας κι έτσι επιστρέψαμε νωρίς στο δωμάτιο για να πακετάρουμε για τελευταία φορά.


*Η εκδρομή σε Maras και Moray με αγγλόφωνο ξεναγό κόστισε 25 soles αλλά οι Salinas δεν περιλαμβάνονται στο τουριστικό εισιτήριο και νομίζω πληρώσαμε επιτόπου άλλες 10 soles


Ημέρα 33η

Με βαριά καρδιά αποχαιρετίσαμε το Cusco και με ταξί φτάσαμε στο αεροδρόμιο. Όπως πάντα η πτήση μας είχε καθυστέρηση και αντί για τις 08:45 που έπρεπε να είχαμε φύγει για Λίμα, αναχωρήσαμε κατά τις 11:30. Είχαμε σκοπό να αφήσουμε τα πράγματα στο αεροδρόμιο και να περάσουμε την ημέρα στο εμπορικό κέντρο Larcomar στην περιοχή Miraflores, στο οποίο δεν είχαμε πάει στην αρχή του ταξιδιού, αλλά τα χρήματα που μας είχαν απομείνει ήταν περιορισμένα και αποφασίσαμε να τα ξοδέψουμε στο αεροδρόμιο αντί να τα δώσουμε σε ταξί και φύλαξη αποσκευών. Η αναμονή ήταν αρκετά μεγάλη αλλά με φαγητό και καφέδες πέρασε σχετικά εύκολα. Η πτήση μας ήταν προγραμματισμένη για τις 21:35 αλλά και πάλι είχε καθυστέρηση μιας ώρας περίπου. Αυτή τη φορά η υπερατλαντική πτήση ήταν με Air France, από την οποία μείναμε πολύ απογοητευμένοι για πολλούς λόγους. Με ενδιάμεσους σταθμούς και πάλι σε Παρίσι και Άμστερνταμ, φτάσαμε στις 00:45 της 35ης μέρας στο αεροδρόμιο Ατατούρκ της Πόλης. Αλλά η Air France μετά από μία τραγική πτήση μου επιφύλασσε και μία ακόμη έκπληξη!! Ο σάκος μου είχε αποφασίσει να μείνει στο Παρίσι κι εγώ κατάκοπος έψαχνα να βρω άκρη σε ένα σχεδόν έρημο αεροδρόμιο. Ευτυχώς στο γραφείο lost & found βρήκα ίσως τον μοναδικό Τούρκο που μιλούσε καλά αγγλικά και μου πρότεινε να κανονίσει να πάνε οι αποσκευές μου στην Αθήνα. Μόλις του εξήγησα που μένω τελικά βρέθηκε μια πιο βολική λύση και ευτυχώς μετά από 3 μέρες παρέλαβα το σάκο μου από γραφείο μεταφορικής στη γειτονική Αδριανούπολη. Τέλος καλό, όλα καλά!!!


* Η πτήση Cusco – Lima έγινε με Peruvian Airlines και κόστισε 78 € με κράτηση 4 μήνες πριν

Επίλογος

Κλείνοντας θα ήθελα να πω ότι με διαφορά αυτό το ταξίδι ξεπέρασε όλα μου τα προηγούμενα και πιστεύω ότι πολύ δύσκολα θα ξανακάνω κάτι παρόμοιο (τουλάχιστον σε διάρκεια). Ήταν το τρίτο εκτός Ευρώπης μετά από Ν.Α. Ασία και Κούβα και αρκετά σε Ευρώπη. Οφείλω να ομολογήσω ότι αν δεν είχα τόσο μεγάλη εμμονή με το Machu Picchu (όχι άδικα κατά την προσωπική μου άποψη) θα με εντυπωσίαζε περισσότερο η Βολιβία και κυρίως το τριήμερο στο Salar de Uyuni. Τα τοπία που είδαμε είναι κυριολεκτικά από άλλον πλανήτη. Σχετικά με τη διαμονή αποφύγαμε τα μεγάλα ξενοδοχεία τα οποία από ότι κατάλαβα δεν είναι και πολλά και μείναμε σε guesthouse, B&Bs και σε κάποια hostel με ιδιωτικό μπάνιο. Ήμασταν 3 άτομα και δεδομένου και του οικονομικού επιπέδου των δύο χωρών η διαμονή κόστισε ελάχιστα, λιγότερο από 10 € το άτομο ανά μέρα. Όλες οι κρατήσεις έγιναν από το Booking εκτός από το δωμάτιο στο Rurrenabaque το οποίο κλείστηκε μέσω Hostelbookers. Λίγα έξοδα κάναμε και για τη διατροφή αφού εκτός του πρωινού που είχαμε δωρεάν στα περισσότερα δωμάτια τρώγαμε κυρίως το μενού της ημέρας ή menu del dia, σε εστιατόρια που σύχναζαν κυρίως ντόπιοι, με 6-7 soles στο βορρά και γύρω στις 10-15 στα πιο τουριστικά μέρη του Περού, για ορεκτικό και κυρίως πιάτο. Τα ίδια περίπου και στη Βολιβία. Γενικά είναι δύο οικονομικές χώρες με κάποιες ακριβές δραστηριότητες, όπως για παράδειγμα η διαμονή στη ζούγκλα, κάτι το οποίο θα πρέπει να προσέξετε στον προγραμματισμό του ταξιδιού. Για παράδειγμα 2 βράδια διαμονής στην ζούγκλα (με φαγητό και δραστηριότητες βέβαια) μας κόστισαν περισσότερο από όσο όλη η υπόλοιπη διαμονή ενός μήνα. Και όλα αυτά στη Βολιβία γιατί ότι έψαξα στο Περού ήταν κατά πολύ ακριβότερο. Όπως και το όλο πακέτο για το Machu Picchu (τρένα, εισιτήριο κλπ) είναι και αυτό σχετικά ακριβό, τηρουμένων των αναλογιών, αλλά απλά δε γίνεται να φτάσεις ως εκεί και να μην πας. Όπως είπα και στην αρχή όλο το ταξίδι κόστισε λίγο λιγότερο από 3.500 € με το 40% όμως εξ αυτών να πηγαίνει στα αεροπορικά εισιτήρια. Γενικά όμως θα πρότεινα στον καθένα που έχει στα πλάνα του να επισκεφθεί αυτές τις χώρες να το κάνει χωρίς δεύτερη σκέψη. Θέλει ένα βασικό πλάνο και εναλλακτικά σχέδια γιατί υπάρχουν πολλές καθυστερήσεις και ίσως απεργίες αλλά κατά τη γνώμη μου βγαίνει εύκολα. Μας βοήθησε το γεγονός ότι μιλάω αρκετά καλά ισπανικά αλλά και με αγγλικά πάλι θα γίνει η δουλειά σας. Ελπίζω η ιστορία μου να βοηθήσει κάποιους μελλοντικούς ταξιδιώτες ωστόσο αν κάποιος έχει οποιαδήποτε απορία ας μου στείλει πμ και θα χαρώ πολύ να βοηθήσω όσο μπορώ.

Καλά ταξίδια σε όλους!!
Κώστας
 
Last edited:

KIKI

Member
Μηνύματα
2.693
Likes
6.667
Επόμενο Ταξίδι
Ιορδανία
Ονειρεμένο Ταξίδι
Αφρική Ναμιμπια
Σε ευχαριστουμε για την ωραια περιεκτική σου ιστορια και τις πολυ χρησιμες πληροφοριες !
Πάντα τέτοια ....
 

italiano

Member
Μηνύματα
33
Likes
161
Σε ευχαριστουμε για την ωραια περιεκτική σου ιστορια και τις πολυ χρησιμες πληροφοριες !
Πάντα τέτοια ....
Ευχαριστώ κ γω με τη σειρά μου όσους μπήκατε στον κόπο να τη διαβάσετε και οφείλω να ομολογήσω ότι χάρη στην ιστορία έζησα κατά κάποιο τρόπο ξανά το ταξίδι.
 

Action

Member
Μηνύματα
117
Likes
411
Ονειρεμένο Ταξίδι
Γαλλική Πολυνησία
Τι υπέροχο ταξίδι! Ποιά ταλαιπωρία, ποιά αυπνία, ποιά κούραση, όταν τα μάτια σου αντικρύζουν τέτοιες ομορφιές; Ζήλεψα!!! Με το καλό το επόμενο.
 

sif.....

Member
Μηνύματα
366
Likes
1.690
Επόμενο Ταξίδι
Κιργιστάν - Ιαπωνία
Ονειρεμένο Ταξίδι
Περού - Κίνα
Υπέροχο ταξίδι...πόσο διαφορετικές εικόνες...και γενέθλια στη ζούγκλα:shock:!!!Από ότι κατάλαβα υπήρχαν πολλές καθυστερήσεις στις πτήσεις,που μπορούν να χαλάσουν το πρόγραμμα σου:mad:όμως μας ταξιδεψες σε άγνωστα μέρη,πάντα τέτοια!!:)
 

italiano

Member
Μηνύματα
33
Likes
161
Τι υπέροχο ταξίδι! Ποιά ταλαιπωρία, ποιά αυπνία, ποιά κούραση, όταν τα μάτια σου αντικρύζουν τέτοιες ομορφιές; Ζήλεψα!!! Με το καλό το επόμενο.
Υπέροχο ταξίδι...πόσο διαφορετικές εικόνες...και γενέθλια στη ζούγκλα:shock:!!!Από ότι κατάλαβα υπήρχαν πολλές καθυστερήσεις στις πτήσεις,που μπορούν να χαλάσουν το πρόγραμμα σου:mad:όμως μας ταξιδεψες σε άγνωστα μέρη,πάντα τέτοια!!:)
Σας ευχαριστώ πολύ!!
Η αλήθεια είναι ότι ακόμα δεν έχω συνέλθει μετά την επιστροφή... Δεν υπάρχει καμία κούραση όταν βρίσκομαι σε ταξίδι, την κρατάω για την επιστροφή στα πάτρια εδάφη ;). Όσο για τις καθυστερήσεις, δυστυχώς ήταν πολλές, ευτυχώς δε χάλασαν ουσιαστικά το πρόγραμμά μας αν και θα μπορούσαν. Τα γενέθλια στη ζούγκλα ήταν δωράκι στον εαυτό μου για να χωνέψει τα πρώτα άντα :D Εύχομαι καλά ταξίδια και σε σας!!
 

skoumpi

Member
Μηνύματα
1.206
Likes
1.100
Πολυ ωραία περιγραφή, χρήσιμες πληροφορίες, και ωραίες φωτογραφίες!! Άντε να παρουμε σειρά και οι επόμενοι να πάμε ένα τόσο ωραίο ταξίδι!
 

buffon85

Member
Μηνύματα
594
Likes
1.559
Επόμενο Ταξίδι
Κολομβία
Ονειρεμένο Ταξίδι
Χιλή, Ιαπωνία, Αμερική
σε ευχαριστουμε πολυ. ενδιαφερουσα ιστορια με χρησιμες πληροφοριες.
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.108
Μηνύματα
880.499
Μέλη
38.836
Νεότερο μέλος
ipagou

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom