Το σταρτ-απ

interted

Member
Μηνύματα
1.355
Likes
8.197
Επόμενο Ταξίδι
?
Ονειρεμένο Ταξίδι
Ράφτινγκ στον Ουρουμπάμπα
Ο οικοδεσπότης ξέχασε να βάλει το ξυπνητήρι και ετσι ανακαλύψαμε οτι είμασταν και οι δυο ξύπνιοι γύρω στις 8:30. Ετοιμαστηκαμε με ελαφρώς βιαστικούς ρυθμούς και κατεβήκαμε τους 5 οροφους της αδιάφορης πολυκατοικιας λίγο εξω απο την παλια πολη του Ταλιν για να δούμε αλλα γκρίζα σοβιετικά κτιρια γυρω μας. Μολις εκανε τις ανάγκες του ο σκύλος μπήκαμε στο παλιο Γερμανικο αμαξι με κατεύθυνση την γειτονιά Telliskivi που είναι το σταρτ-απ.

Telliskivi σημαινει τουβλο, και δικαιολογημενα, αφου τα περισσοτερα κτηρια ειναι παλιες τουβλινες αποθηκες διπλα στις γραμμες του τρενου. Αρκετες απο αυτες εχουν μετατραπει σε μοντέρνα κτιρια που φιλοξενουν εταιριες. Το κτίριο της μικρης εταιριας σταρταπ που δουλευει ο φιλος μου ειναι απο τα πιο ασχημα και περιτριγυρισμενο με παρκινγκ. Ομως η θεα απο την τζαμαρια του μεγαλου κοινου γραφειου για ολους τους εργαζομενους (και τα σκυλια τους!) ειναι πολυ καλη. Η παλια πολη, με τα μεσαιωνικα ψηλα τοιχη με τους λευκους πυργους φαινεται μεσα στην πρωινη παχνη.

Η εταιρία εξειδικευεται σε, τι αλλο;, εξυπνες τεχνολογικές λυσεις. Συστήματα προτάσεων σε πελάτες, όπως πχ. ποιος πλαστης σου λειπει αν εχεις προσφατα αγοράσει ενα βιβλιο για Ιταλικά ζυμαρικά. Ο φιλος μου, Ιταλος γαρ, θέλει να ανοιξει καποτε το δικο του σάιτ με προτάσεις για κρασιά και έχει αρχίσει ήδη να κανει τα σχεδιαγραμματά του στο σπιτι. Στην δουλειά οι περισσότεροι περιφέρονται και μπαινοβγαινουν σε αίθουσες συναντήσεων (αφηνοντας τα σκυλια απο εξω να παίζουν μεταξύ τους). Το μεσημέρι κατεβαίνουμε στα πολλα νεα εστιατόρια που εχουν ανοίξει με βίγκαν σούπες και μειδιαζουσες πωλήτριες. Οι τουβλινοι τοίχοι γεμάτοι με τοιχογραφιες, συμπληρρωνουν την χιπστερια του τόπου.

Μια ωρα μετα το μεσημεριανο ειναι ωρα για βολτα τον σκυλο στο δασάκι, με το αμαξι. Μετα λιγα ακόμα μιτινγκ απο το σκαιπ (που ειναι παρεπιπτώντως προϊόν Εσθονικού σταρταπ) και μετα ωρα για σάουνα.

Στην γειτονικη περιοχη Kalamaja βρικεται μια σαουνα μεικτή για τα δυο φύλα (και οχι 'πονηρή'). Η αρχη ειναι αναγνωριστικη: οι περισσοτεροι καλύπτονται με πετσέτες και περιμενουν να δουν πως συμπεριφερονται οι άλλοι. Μολις αποκτηθει εμπιστοσύνη κυκλοφορούν ολοι γυμνοι απο την σάουνα στην παγωμένη πισίνα και πισω. Οι Εσθονοι γουσταρουν την σαουνα πολυ καυτή και ριζουν συνεχεια νερο πανω στα κάρβουνα προκαλώντας κύματα 'καύσωνα'. Εμενα η θερμοκρασια μου θυμιζει Ιουλιο στην Ελλάδα, στο αμαξι και εγκλωβισμένος στην κίνηση. Αλλα η κουβεντα με την ντόπια, την Ε., με κανει να αισθανομαι πιο ανετα και σιγά, σιγά να μπαίνω στο κλίμα και να απολαμβάνω. Μου αρέσει ποσο άνετοι ειναι οι Εσθονοι με το να μιλάνε λιγο, αλλα αρκετα ωστε να υπάρχει προσέγγιση και φιλικο κλιμα. Δυστυχως η Ε. εχει δουλεια αποψε αλλα ειναι σταθερή θαμώνας, λέει ο φίλος.

Ακολουθεί ινδική κουζίνα και βόλτα στην παλιά πόλη. Η παλιά πόλη χωρίζονταν στον μεσαίωνα στην κατω συνοικία των λαϊκών και την πανω συνοικία των πλουσίων. Στην κάτω πολη, μπαίνουμε σε μερικα μπαρ, ενα εκ των οποίων στο υπόγειο των τειχών και θυμιζει κατακόμβες. Ολοι οι θαμώνες μιλανε Αγγλικά. 'Ελάχιστοι Εσθονοί βγαίνουν στην παλια πολη' λεει ο φιλος. Καταφτάνουν και αλλοι φιλοι, απο το σταρταπ και αλλα σταρταπ και επισκέπτες τους. Αργοτερα κανουμε μια βόλτα ολοι μαζι στην ανω πολη, με τις πρέσβιες και τις μεγαλες πλατφόρμες/πλατείες παρατηρησης. Το μεσαιωνικο διάκοσμο συμπληρώνει και μια αλεπού που πηγαινοερχεται ποζάροντας.

'Λοιπόν' ρωταω τον φιλο μου. 'Πως σου φαίνεται αυτη η ζωή;'

'Η δουλεια είναι καλή αλλά μην νομιζεις οτι παράγουμε τίποτα σπουδαίο, ο μισθος καλός, αλλά η Εσθονια ειναι νεα χωρα και δεν χρειαζεται να πληρωνεις τις συνταξεις των προηγουμενων. Εχουν και χαμηλη φορολογία'. 'Θα μεινεις εδω τον ρωταω;' 'Οχι. Ο καιρος χαλια, οι ξενοι κανουν παρεα με τους ξενους, οι Εσθονοι με τους Εσθονους, και ειναι μια βαρετη μικρη πολη σε μια βαρετη χωρα'. Δεν εχει αδικο σε ολα αυτα σκεφτομαι.

Ομως, η αισθηση της μερας, στην δουλεια ,το δάσος, την μεσαιωνικη πόλη, την θέα από τις πλατφόρμες. Ισως φταιει και η Ε. με το πονηρο χαμογελο, ή οι μπιρες των Εσθονων. Ευκολα ξεγελιεσαι απο αυτα. Μπερδεμενα πραγματα αυτα τα σταρταπ, δεν τα καταλαβαινω. Αλλα μου φαινεται καλη η ζωη εδω στην ακρουλα της Ευρωπης, την χωρα των σταρταπ και της σαουνας.

73A5B52E-2555-4707-A12E-F5E0B30E1912.jpeg
 

Εκπομπές Travelstories

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.112
Μηνύματα
880.747
Μέλη
38.839
Νεότερο μέλος
mgian

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom