Κούβα "Τρεις γυναίκες μόνες σας στην Κούβα;;;;;" - Ναι, και όμως γίνεται....

maria_va

Member
Μηνύματα
71
Likes
470
Γεια σε όλους,

Πριν καμια εβδομάδα γύρισα κι εγώ από την Κούβα όπου πέρασα τέλεια 10 μέρες και είπα να μοιραστώ κάποια πράγματα που μας χρειάστηκαν.

Παίρνω την πρωτοβουλία να ανοίξω καινούριο θέμα χωρίς να είμαι σίγουρη για τους κανόνες του forum, πρώτον γιατί το θέμα με τις απορίες έχει υπερβολικά πολλές σελίδες νομίζω πια. Υπάρχουν πράγματα που μένουν ίδια στην Κούβα αλλά και κάποια που αλλάζουν και ίσως βοηθάει μια ανανέωση. Προσωπικά όσο διάβαζα κατά την προετοιμασία του ταξιδιού μπερδεύτηκα στις πολλές σελίδες και λυπήθηκα εκείνο τον υπομονετικό άνθρωπο που απαντάει συνεχώς στις ίδιες ερωτήσεις...

Αρχικά να απευθυνθώ στις κοπέλες του forum που θέλουν να πάνε μόνες τους ή με φίλες τους ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος και να μην φοβούνται να πάνε μόνες τους χωρίς γκρουπ. Εμείς όσο προετοιμάζαμε το ταξίδι ακούγαμε συνέχεια αυτό το "Τρεις γυναίκες μόνες σας στην Κούβα;;;;; - Έχετε τρελαθεί, είναι πολύ επικίνδυνα!!" με το απαραίτητο γούρλωμα των ματιών από τον εκάστοτε συνομιλητή.... Στην Ελλάδα κινδυνεύουμε περισσότερο από ότι στην Κούβα. Περπατήσαμε άπειρα, ταξιδέψαμε μόνο με shared taxis, δεν είχαμε κανένα θέμα. Παρακάτω δίνω κι εγώ μαζεμένες κάποιες πληροφορίες που ίσως φανούν χρήσιμες σε κάποιους.

Μετακινήσεις:

Στην Αβάνα που μείναμε τις περισσότερες μέρες μέναμε κοντά στον σταθμό των λεωφορείων που βρίσκεται κοντά στην πλατεία Επανάστασης. Από εκεί μέχρι την παλιά Αβάνα είναι μισή ώρα με τα πόδια (Καπιτώλιο). Εμείς δεν τα καταφέραμε με τα almedrones, ίσως λόγω ανασφάλειας, ίσως γιατί το επίπεδο των ισπανικών μας ήταν εντελώς βασικό...Οπότε χρησιμοποίησαμε τα λεωφορεία και τα ποδαράκια μας φυσικά. Τα λεωφορεία είναι πάμφθηνα και αν έχεις την εμπειρία ελληνικών αστικών δεν σου φαίνεται τίποτα περίεργο...Απλά εάν το δείτε να στρίβει αλλού από την πορεία που περιμένετε κατεβείτε καλύτερα, εμείς στην αρχή κάναμε λίγο παραπάνω τουρισμό του λεωφορείου από ότι αναμέναμε....

Εκτός Αβάνας κινηθήκαμε με taxi είτε οι τρεις μας, είτε shared με άλλους. Αν δεν μας άρεσε πολύ η τιμή που μας έλεγε ο ιδιοκτήτης του casa που μέναμε πηγαίναμε στον σταθμό των λεωφορείων. Εκεί βρισκόταν κάποιος που έκανε τα κανονίσματα κ τα παζάρια και μετά εμφανιζόταν οδηγός με αυτοκίνητο. Με αυτό τον τρόπο μπήκαμε σε ένα σωρό διαφορετικά αυτοκίνητα ή βανάκια, πράγμα που οδηγούσε σε γέλιο κάθε φορά γιατί το αυτοκίνητο ήταν έκπληξη.
Οι τιμές λοιπόν ανά άτομο ήταν:
Αβάνα-Σάντα Κλάρα: 25cuc σε shared
Σάντα Κλάρα-Σιενφουέγος: 20 cuc - Αυτό ήταν μάλλον πολύ ακριβό γιατί η απόσταση είναι μικρή αλλά ήταν στην πρώτη μας βόλτα και ακόμα είχαμε μια ανασφάλεια..
Σιενφουέγος-Τρινιδάδ: 12cuc
Εκδρομή στην Κοιλάδα των Σκλάβων στο Τρινιδάδ: 15cuc
Τρινιδάδ-Αβάνα: 30cuc σε shared
Αβάνα-Βινιάλες: 17cuc σε shared

Στο Τρινιδάδ μας είπαν ότι δεν υπήρχε βενζίνη για τρεις μέρες, οπότε έχετε το νου σας όσοι σκέφτεστε την ενοικίαση αυτοκινήτου για το πώς είναι οι συνθήκες στη χώρα όταν ταξιδεύετε. Γενικά οι δρόμοι όπου κινηθήκαμε ήταν καλοί, αλλά εκτός πόλεων χωρίς φώτα οπότε η νύχτα είναι όντως επικίνδυνη.

Internet:

Σε όλα τα casas που μείναμε είχε wifi. Σε αυτή την περίπτωση συνδέεσαι πρώτα στο router του σπιτιού και μετά χρησιμοποιείς την γνωστή κάρτα με το ξυστό. Δεν χρειάζεται όμως ο καθένας τη δικιά του, μπαίναμε όλες με μία. Αυτό σήμαινε κιόλας ότι μπορεί να άνοιγες το wifi στο κινητό και να συνδεόσουν χωρίς να χρειάζεται να ξύσεις κάρτα γιατί κάποιος άλλος καλός άνθρωπος της γειτονιάς ή ο ιδιοκτήτης είχε συνδεθεί στο ίδιο router. Τα καλά της συλλογικότητας.
Ίσως βέβαια αυτή η συλλογικότητα να έφταιγε που δεν καταφέραμε ποτέ να το κλείσουμε. Είχαμε οργανωθεί ώστε να συνδεόμαστε μια φορά την ημέρα από μία ώρα. Στο ETECSA σου δίνουν μόνο τρεις κάρτες κάθε φορά που πας, οπότε αν σας προτείνει ο ιδιοκτήτης του casa να σας δώσει κάρτες με την επίσημη τιμή δεν είναι κακή ιδέα. Θα αποφύγετε τις ουρές. Η σύνδεση ήταν καλή, κάναμε μια χαρά βιντεοκλήσεις στο messenger.

Φαγητό-Ποτό:

Οι λάτρεις του ρουμιού θα περάσετε τέλεια. Πολύ καλά ρούμια σε πολύ καλές τιμές. Αφήστε τα mojitos για τις μεσημεριανές ώρες και δοκιμάστε σκέτα τα διάφορα παλαιωμένα που θα βρείτε. Μακάρι να μπορούσαμε να πάρουμε περισσότερα από 2 λίτρα...
Δοκιμάστε τα αναψυκτικά τους και τις μπύρες τους, αξίζουν. Ειδικά η bucanero που όμως για κάποιο λόγο είχε έλλειψη.

Στο φαγητό όσοι έχετε ευαίσθητο στομάχι όπως εγώ πρέπει να προσέχετε λίγο γιατί είναι δύσπεπτα τα φαγητά τους... Σαλατικό μια εβδομάδα δεν βρήκα πουθενά και γενικά έπεσε βαρύ το φαγητό στο στομάχι. Οι υπόλοιπες που δεν έχουν ευαισθησίες, τα πήγαν μια χαρά.

Ακολουθεί μια πρόσφατη λίστα εστιατορίων:
https://www.baconismagic.ca/cuba/havana-restaurants/
Σε όσα από αυτά πήγαμε, μείναμε ευχαριστημένες. Από ότι είδα κάποια υπάρχουν και στη λίστα που έδωσε ο Γιώργος στο γνωστό θέμα με τις απορίες.

Αεροδρόμιο:

Κατά την αναχώρηση από Αβάνα, μετά τον έλεγχο, ό,τι cuc σας έχουν μείνει δεν θα μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε. Ούτε καν στα duty free. Θα δινετε ευρώ και το πιο πιθανό είναι να παίρνετε πίσω δολλάρια. Οι κάρτες όμως δουλεύουν για να πληρώσετε. Προσέξτε αν πάρετε ποτά και έχετε transit σε άλλο αεροδρόμιο. Είναι στον κόσμο τους, μπορεί να μην σας τα σφραγίσουν. Εμείς πήραμε κάτι μπύρες και ζητήσαμε να τις σφραγίσουν αλλά μας είπαν ότι δεν χρειάζεται. Δεν καταφέραμε να τον πείσουμε και τελικά στο επόμενο αεροδρόμιο μας τις πήραν....Και τις είχαμε τόσο ανάγκη μετά από 11 ώρες ταξίδι....

Γενικά και άσχετα:

Φυσικά η μελέτη του forum επιβάλλεται, όλα όσα θα διαβάσετε είναι πολύ χρήσιμα, ειδικά τα πιο πρόσφατα. Προσθέτω και κάποια που δεν ήξερα κ μου είπαν εκεί.

Όσοι αγαπάτε την ιστορία με μία δόση κουτσομπολιού να πάτε στο Hotel National που κάνουν μια δωρεάν ξενάγηση στις 10 το πρωί. Την Παρασκευή την κάνουν και στα Αγγλικά, για τις υπόλοιπες μέρες δεν γνωρίζω. Αθεόφοβος Αμερικάνος ρώτησε αν γιορτάζουν στην Κούβα το Thanksgiving!

Στο Σιενφουέγος υπάρχει το Palacio del Valle, ένα πολύ όμορφο αρχιτεκτονικά αρχοντικό-ξενοδοχείο. Μπορείς να ανέβεις να πιεις κάτι στην ταράτσα με θέα τη θαλασσα με 4cuc.

Οι αγορές με τα σουβενίρ στο Τρινιδάδ και το Σιενφουέγος έχουν ωραία πράγματα σε καλές τιμές. Έτσι κ αλλιώς τα σουβενίρ στην Κούβα είναι πάνω-κάτω τα ίδια παντού, αν βρείτε κάτι που σας αρέσει πάρτε το, μην σκεφτείτε ότι στην Αβάνα μπορεί να βρείτε μεγαλύτερη ποικιλία.

Αν πάτε στο Βινιάλες να πάτε με πλάνο να κάνετε κάποια δραστηριότητα έξτρα από την συνηθισμένη εκδρομή στις σπηλιές και την τοιχογραφία που δεν λέει και πολλά. Η φύση είναι υπέροχη, καλό είναι να μπορέσετε να δείτε κάτι περισσότερο από τα μέρη που πηγαίνει το λεωφορείο. Προσωπική γνώμη φυσικά.

Τέλος αφήστε στην Ελλάδα τη γκρίνια και την προσπάθεια να φτιάξετε πλάνο που θα ακολουθήσετε πιστά. Χαλαρώστε, λιώστε στις κουνιστές πολυθρόνες και απολαύστε τις μέρες σας σε αυτή την υπέροχη χώρα. Μην ακούτε τις κοτσάνες ότι δεν είναι αυθεντική, όλα όσα δείτε θα είναι μοναδικά.
 

KIKI

Member
Μηνύματα
2.693
Likes
6.667
Επόμενο Ταξίδι
Ιορδανία
Ονειρεμένο Ταξίδι
Αφρική Ναμιμπια
Πολυ ωραίο και χρησιμο το ποστ σου.
Χαιρομαι που περάσατε ομορφα .
 

psilos3

Member
Μηνύματα
6.089
Likes
44.961
Επόμενο Ταξίδι
?
Ονειρεμένο Ταξίδι
Peru, Japan, Iceland
Πολύ όμορφη η περιγραφή σου. :)
Κατά τη γνώμη μου και αν έχεις χρόνο φυσικά, μην την αδικείς σε ένα απλό ποστ. Εμπλούτισε με λίγα κεφάλαια και φωτογραφικό υλικό και φτάξε ιστορία. Η γραφη σου είναι εξαιρετική!

Φαίνεται ότι περάσατε καλά και ''νιώσατε'' αρκετά πράγματα από τη Κούβα. Είναι υπέροχο το συναίσθημα που σ' αφήνει αυτή η χώρα και μπορώ να σας καταλάβω πολύ καλά!
 

maria_va

Member
Μηνύματα
71
Likes
470
@psilos3 Ευχαριστώ πολύ, η αλήθεια είναι ότι το σκεφτόμουν να γράψω ιστορία γιατί αυτό το ταξίδι την άξιζε....Κινηθήκαμε όμως στους συνηθισμένους προορισμούς στην Κούβα κι έχετε γράψει ήδη τόσο ωραίες ιστορίες :) Τι περισσότερο θα μπορούσα να προσθέσω;

Συγκεκριμένα την ιστορία σου την είχαμε offline στο κινητό. Όταν πέσαμε στην Ο'Reilly πάνω στο μπαράκι της Bilbao νομίζαμε ότι σε είδαμε να πίνεις μπύρα :lol:
 

fenia42

Member
Μηνύματα
3.853
Likes
14.086
Επόμενο Ταξίδι
Азербайджан
Ονειρεμένο Ταξίδι
Γροιλανδία,Σβάλμπαρντ
Όταν σας λένε «δεν είναι μέρος για γυναίκες αυτό» να πηγαίνετε! Κάτι καλό θα συναντήσετε.
Ευχαριστούμε
 

psilos3

Member
Μηνύματα
6.089
Likes
44.961
Επόμενο Ταξίδι
?
Ονειρεμένο Ταξίδι
Peru, Japan, Iceland
@psilos3 Ευχαριστώ πολύ, η αλήθεια είναι ότι το σκεφτόμουν να γράψω ιστορία γιατί αυτό το ταξίδι την άξιζε....Κινηθήκαμε όμως στους συνηθισμένους προορισμούς στην Κούβα κι έχετε γράψει ήδη τόσο ωραίες ιστορίες :) Τι περισσότερο θα μπορούσα να προσθέσω;
Κι όμως είμαι σίγουρος πως θα έχει το δικό της ενδιαφέρον. Φάνηκε άλλωστε αυτό από τα όσα πρώτα μας έγραψες. ;)

Συγκεκριμένα την ιστορία σου την είχαμε offline στο κινητό. Όταν πέσαμε στην Ο'Reilly πάνω στο μπαράκι της Bilbao νομίζαμε ότι σε είδαμε να πίνεις μπύρα :lol:
Αλήθεια; Χαίρομαι γι' αυτό και σας ευχαριστώ!
Αυτό το μπαράκι έσκασα που δε το ξαναβρήκα, ήθελα να αφήσω κι εγώ ένα ποδοσφαιρικό αναμνηστικό του Άρη και κακώς δε το έκανα τη πρώτη φορά.
Μου φαίνεται μαζεύονται πολλές οι εκκρεμότητες στη πόλη της Αβάνας...:cool:
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.113
Μηνύματα
880.688
Μέλη
38.839
Νεότερο μέλος
mgian

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom