Φαραγγι Σαμαριας-Κουρταλιωτικο

psilos3

Member
Επόμενο Ταξίδι
;
Ταξίδι-Όνειρο
Αναζητείται!
Επίσης έχει να κάνει και με το πόσες στάσεις θα κάνει κάποιος. Εγώ έκανα δυο του 3λεπτου και άλλες δύο του 10λεπτου.
Είναι η πιο σωστή τακτική αυτή γιατί όσο περισσότερο κάθεσαι τόσο «βαραίνεις» από τη διαδρομή και μετά δυσκολεύεσαι.
Πιστεύω ότι ωραία θα είναι μια διανυκτέρευση στην Αγία Ρουμέλη, αν και μου φάνηκε λίγο τουριστική. Αλλά όπως έγραψε κι ο Νίκος πιο πάνω, λογικά θα είναι χαλαρά όταν φεύγουν οι πολλοί το απόγευμα. Και το Λουτρό μου φάνηκε ωραία επιλογή, το οποίο είναι περίπου μία ώρα με το φέρρυ.
Το ρώτησα από την άποψη της λιγότερης ταλαιπωρίας, μιας και το να πας για το μπανάκι σου και να χαλαρώσεις μετά την πεζοπορία αντί να σκέφτεσαι την επιστροφή φαντάζει δελεαστικότερο.
Για το Λουτρό το ξέρω, θέλω να πάω έτσι κι αλλιώς απλά δε γνώριζα ότι μπορεί να συνδυαστεί.
Χρήσιμη πληροφορία. ;)

underwater

Member
Επόμενο Ταξίδι
?
Ταξίδι-Όνειρο
Ανταρκτική
Το ρώτησα από την άποψη της λιγότερης ταλαιπωρίας, μιας και το να πας για το μπανάκι σου και να χαλαρώσεις μετά την πεζοπορία αντί να σκέφτεσαι την επιστροφή φαντάζει δελεαστικότερο.
Για το Λουτρό το ξέρω, θέλω να πάω έτσι κι αλλιώς απλά δε γνώριζα ότι μπορεί να συνδυαστεί.
Χρήσιμη πληροφορία. ;)
Το μόνο μείον είναι ότι θα χρειαστεί να κουβαλάς περισσότερα πράγματα κατά την πεζοπορία σε σχέση με κάποιον που το κάνει day trip.

Sam-chal

Member
Επόμενο Ταξίδι
Απρογραμμάτιστο
Ταξίδι-Όνειρο
Περού, Χιλή, Βολιβία
Ισως είμαστε από τους ελάχιστους που διασχίσαμε κατηφορίζοντας το φαράγγι της Σαμαριάς και την ίδια μέρα γυρίσαμε πίσω στο Ομαλό, νέοι, άμυαλοι και με άγνοια της κούρασης τότε, είχαμε αφήσει τη μηχανή επάνω... Οπότε δεν υπήρχε άλλη επιλογή. Το πως φτάσαμε και πως ανεβήκαμε το ξυλόσκαλο αξίζει μια ...ταξιδιωτική ιστορία να γραφτεί. Αύγουστος 1984.

agmi

Member
Kαλησπερα, περι φαραγγιου απο ενα κατεχαρη! Λοιπον φετον δεν θυμουμαι καλα ισως ητανε η 5η ή η 4η. Την πρωτη φορα το περασα με τους γονεις μου, πολυ πριν γεννηθειτε πολλοι απο σας, νμζ 75 με 76. Εκδρομη του ΟΤΕ με απογευματινη εισοδο και διανυκτερευση στον πατο του φαραγγιου εκει που εχει τελειωσει το 'ξυλοσκαλο', στο εκκλησακι του Αγιου Νικολαου. Το δρομολογιο των λεωφορειων ΧΑΝΙΑ>ΟΜΑΛΟΣ/ΞΥΛΟΣΚΑΛΟ και επιστροφη απο Χ. ΣΦΑΚΙΩΝ απο εδω!
ΚΤΕΛ Χανίων - Ρεθύμνου - Αρχική
Υπαρχει η δυνατοτητα της on line πληρωμης οπως πιστευω δεν τρο ψαχνω, το αφηνω για σας (να μην τα'χετε ολα στο πιατο) κρατηση κ'επιστροφη με το καραβι της ΑΝΕΔΥΚ για ΣΦΑΚΙΑ η ΣΟΥΓΙΑ., ακομα και για Γαυδο.
Το τηλεφωνο του ΚΤΕΛ 28210 93306.
Αααα και κατι αλλο! Το λεωφορειο δεν αναχωρει παρα μονο οταν εχει φτασει το καραβακι της ΑΝΕΔΥΚ.
Ο ιστιοπος της ΑΝΕΔΥΚ με δρομολογια, αγορα εισητηριων κλπ Travel to the top destinations of South Crete | ANENDYK SEAWAYS S.A.

Τα τουριστικα λεωφορεια με προορισμο το ΗΡΑΚΛΕΙΟ/ΡΕΘΕΜΝΟΣ φευγουνε απο Σφακια, τα Χανιωτικα απο ΣΟΥΓΙΑ, γιατι ειναι αλογυριδα να φυγεις απ΄τα Σφακια για τους Χανιωτηδες!
Αναχωρηση απ'τα Σφακια επιτρεπει στους περιπατητες να διανυκτερευσουν ισως στο Λουτρο και να επισκευθουν τις πανεμορφες παραλιες εκεια γυρω.

Φετος για να λεει η 15χρονη κορη μας οτι περασε το φαραγγι με τους γονεις της, διαλεξαμε και μεις τον δρομο των τουριστικων λεωφορειων με προορισμο τα Χανια και πηγαμε με ΙΧ στο Ξυλοσκαλο. Παρκαραμε τ'αμαξι στο πλαϊ του δρομου, οχι στο παρκιγκ γιατι νμζ οτι χρεωνουν ΑΛΛΑ γινεται και ο χαμος γιατι οταν ερθουν τα λεωφορεια της επιστροφης ολοι του επισκεπτες 'ξενομπατηδες και μη θελουν αρον αρον να φυγουνε". Λοιπον περασαμε το φαραγγι, εχει τωρα την πολυτελεια και σε κατεβαζει στην Αγια Ρουμελη ενα λεωφορειο απο την εξοδο του φαραγγιου (την πλατεια του νεκροταφειου) για την παραλια της Αγιας Ρουμελης. Εισητηρια αγοραζετε απο ενα αναφυκτηριο αριστερα μετα την εξοδο , ισως το μονο και το τελευταιο στην εξοδο. Απο την Αγια Ρουμελη παιρνετε το καραβακι (αναχ. νμζ στις 17:00, συμβουλευτητε πρωτα) γτια τη ΣΟΥΓΙΑ! Στη Σουγια περιμενουνε αρκετα λεωφορεια του ΚΤΕΛ με προορισμο ΑΛΛΑ για Ξυλοσκαλο Ομαλου (εισοδο του φαραγγιου) και αλλα για Χανια, καθως και μπολικα τουριστικα για τα γκρουπ/οργανωμενες εκδρομες! Το λεωφορειο παιρνει τον λεγομενο ΣΕΛΙΝΙΩΤΙΚΟ ΓΥΡΟ και καταληγει στο Ξυλοσκαλο και απο κει οι επισκεπτες καβαλουνε τ'αμαξια τους/τις μηχανες τους/ τα αλογα κλπ τους για τον προορισμο τους στο Ν. Χανιων.
Το καραβι (μεχρι χθες ηταν το Δασκαλογιαννης) οταν δεσει στη Σουγια ΤΟΤΕ ΑΝΑΧΩΡΟΥΝ τα λεωφορεια του ΚΤΕΛ!

Καλο ξετελεμα που λενε εδω, προσθετες πληροφοριες και εκδοση εισητηριων:
Εθνικός Δρυμός Σαμαριά
Εισιτήρια για το Εθνικό Πάρκο της Σαμαριάς

Εισητηρια εκδιδονται επι τοπου, στην εισοδο επισης.
Επισης τα 2 τελευτα URL καθως και το ΚΤΕΛ και η ΑΝΕΔΥΚ ξερουν αν το φαραγγι ειναι ανοικτο ή κλειστο λογω καιρικων συνθηκων!

Καλο περπατημα!

Υ Γ: Ααααα κ'ευχομαι να'στε πιο τυχεροι απο μενα, απο πριν το χωριο Σαμαρια, μεσα στο φαραγγι, διαλυθηκε το παπουτσι, και με ενα μαντηλι + 2 δεματικα απο ενα τεως συναδελφο/κοντοχωρισνο της γυναικας συνεχισα το περπατημα:(
20250717_133001.jpg 20250717_172717.jpg

Last edited:

dammys

Member
Πρώτον:Μην ρωτάς κρητικούς ,το καλοκαίρι δουλεύουνε και δεν έχουν πάει στα περισσότερα μέρη τσι Κρήτης...Να φανταστείς πήγα τον κουμπάρο μου , τη γυναίκα μου και την αδερφή της(όλοι κρητικοί) πριν λίγα χρόνια στις Αρχάνες γιατί δεν είχαν ξαναπάει..
Δεύτερον: Το φαράγγι αξίζει ΜΟΝΟ από αθλητικής απόψεως,να περηφανεύεσαι ότι το έχεις περάσει και άντε να δεις τις Πόρτες. Με τόσο κόσμο που έχει σε πολλά σημεία απλά προχωράς για να μην σε πατήσουν.Κοιτάς κάτω τις κοτρόνες να μην παραπατήσεις. Δεν θα δεις πουλί ή ζώο με τόσο κόσμο και φασαρία παρά μόνο τα εξημερωμένα κρι κρι .
Τρίτον: Η Κρήτη έχει πάρα πολλά φαράγγια πιο όμορφα απλά δεν είναι τόσο οργανωμένα και γνωστά.(Κουρταλιώτη-Ρίχτη-Αράδαινας ,Μύλων,Χα, Νεκρών,Ασκύφου)
Τέταρτον: Προτείνεται η διαμονή στην Αγία Ρουμέλη αλλά αν κάποιος/α μπορεί να πάει Λουτρό και να το συνδυάσει με πεζοπορία και βουτιά στην παραλιάρα στα Μάρμαρα ενδείκνυται...
Πέμπτον: το μόνο δύσκολο σημείο στο φαράγγι είναι το ξυλόσκαλο , όπου εκεί οφείλεται το αυριανό πιάσιμο στα πόδια που θα κλήρονομήσεις..
Εκτον: Οπωσδήποτε καλό παπούτσι και σίγουρα και 2ο ζευγάρι κάλτσες για να αλλάξεις όταν ιδρώσουν τα πόδια σου.
Η βουτιά και μια ρακί στο τέλος αξίζουν ΟΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ...

underwater

Member
Επόμενο Ταξίδι
?
Ταξίδι-Όνειρο
Ανταρκτική
Πρώτον:Μην ρωτάς κρητικούς ,το καλοκαίρι δουλεύουνε και δεν έχουν πάει στα περισσότερα μέρη τσι Κρήτης...Να φανταστείς πήγα τον κουμπάρο μου , τη γυναίκα μου και την αδερφή της(όλοι κρητικοί) πριν λίγα χρόνια στις Αρχάνες γιατί δεν είχαν ξαναπάει..
Δεύτερον: Το φαράγγι αξίζει ΜΟΝΟ από αθλητικής απόψεως,να περηφανεύεσαι ότι το έχεις περάσει και άντε να δεις τις Πόρτες. Με τόσο κόσμο που έχει σε πολλά σημεία απλά προχωράς για να μην σε πατήσουν.Κοιτάς κάτω τις κοτρόνες να μην παραπατήσεις. Δεν θα δεις πουλί ή ζώο με τόσο κόσμο και φασαρία παρά μόνο τα εξημερωμένα κρι κρι .
Τρίτον: Η Κρήτη έχει πάρα πολλά φαράγγια πιο όμορφα απλά δεν είναι τόσο οργανωμένα και γνωστά.(Κουρταλιώτη-Ρίχτη-Αράδαινας ,Μύλων,Χα, Νεκρών,Ασκύφου)
Τέταρτον: Προτείνεται η διαμονή στην Αγία Ρουμέλη αλλά αν κάποιος/α μπορεί να πάει Λουτρό και να το συνδυάσει με πεζοπορία και βουτιά στην παραλιάρα στα Μάρμαρα ενδείκνυται...
Πέμπτον: το μόνο δύσκολο σημείο στο φαράγγι είναι το ξυλόσκαλο , όπου εκεί οφείλεται το αυριανό πιάσιμο στα πόδια που θα κλήρονομήσεις..
Εκτον: Οπωσδήποτε καλό παπούτσι και σίγουρα και 2ο ζευγάρι κάλτσες για να αλλάξεις όταν ιδρώσουν τα πόδια σου.
Η βουτιά και μια ρακί στο τέλος αξίζουν ΟΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ...
Μονη ένσταση σε όσα χρήσιμα λες, ότι δεν αξίζει το φαράγγι. Έχω πεζοπορησει σε πολλά φαράγγια της Ελλάδος, μεταξύ των οποίων κάποια πολύ φημισμένα όπως πχ του Βίκου και του Βουραϊκού και μπορώ να σου πω ότι η άγρια ομορφιά της Σαμαριάς μου έκανε πολύ κλικ. Ίσως να βοηθησε και η εποχή που πήγα, φαντάζομαι Ιούλιο και Αύγουστο θα έχει πολύ περισσότερο κόσμο και θα είναι ίσως too much.

Κατά τα άλλα το ξέρω ότι η Κρήτη έχει πολύ όμορφα φαράγγια. Πέρα από αυτά που λες κάποιοι από έναν ορειβατικό του Ρεθύμνου που κάθονταν κοντά μου χθες στο φέρρυ έλεγαν για αυτό της Αγίας Ειρήνης.

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
34.199
Μέλη
39.918
Νεότερο μέλος
mkouini

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom