ΗΠΑ Φωτο-review: Νέα Υόρκη

Defkalion

Administrator
Μηνύματα
11.398
Likes
17.200
Ονειρεμένο Ταξίδι
Αλάσκα
Μια μυθική πόλη. Μια πόλη - χωνευτήρι. Μια σύγχρονη Βαβέλ. Ένα μέρος που μπορεί να ανυψώσει τα όνειρα των ανθρώπων, μπορεί και να τα ρίξει στο πιο βαθύ πηγάδι. Το μοναδικό μέρος από όλα όσα έχω δει από κοντά στα ταξίδια μου που... έβλεπα στον ύπνο μου μετά την 1η φορά που το επισκέφθηκα, το 2000.

Δεν ήταν όμως θέμα ηλικίας και μεγαλύτερης επιρροής λόγω της "πρώτης φοράς". Στο 2ο ταξίδι μου στη μεγαλύτερη πόλη των ΗΠΑ, οι εντυπώσεις και οι εμπειρίες που μου έμειναν είναι ακόμη εντονότερες.

Όσοι έχουν ταξιδέψει στην αμερικάνικη ήπειρο ξέρουν ότι είναι σα να βλέπεις έναν άλλο πλανήτη. Για τη Νέα Υόρκη όμως, ακόμα και οι ίδιοι οι αμερικάνοι θα πουν ότι "This, this is not America. This is something else"...

Και πως να μην είναι; Όταν πρόκειται για την πόλη με το μεγαλύτερο ποσοστό μεταναστών; Όταν στην πόλη μπορεί κανείς να βρει ανθρώπους προερχόμενους από 170 διαφορετικές χώρες; Όταν σχεδόν το 40% του πληθυσμού της έχει γεννηθεί εκτός ΗΠΑ;

Πράγματι, η Νέα Υόρκη δεν έχει αδίκως αποκτήσει το χαρακτηρισμό "χωνευτήρι των λαών". Εδώ μπορεί να βρει κανείς κάθε λογής ανθρώπους. Στη Νέα Υόρκη ο πιο πλούσιος και ο πιο φτωχός μπορεί να έχουν διαφορά ένα πεζοδρόμιο. Οι λιμουζίνες που πηγαινοέρχονται στους δρόμους είναι τόσες πολλές όσοι και οι άστεγοι που ψάχνουν μια εφημερίδα για να ξαπλώσουν στο δρόμο. Οι μαγευτικές - σχεδόν ουτοπικές - γειτονιές του Brooklyn απέχουν από το Manhattan όσες στάσεις μετρό απέχουν και τα γκέτο του Bronx.

Αυτή είναι η Νέα Υόρκη. Η πόλη με τις μεγαλύτερες αντιθέσεις στον πλανήτη. Εδώ το "θα τα δεις ΟΛΑ" δεν είναι τρόπος του λέγειν, αλλά κυριολεξία. Αρκεί κάποιος να περιπλανηθεί στους δρόμους της πόλης για να συναντήσει τύπους ανθρώπων και πραγμάτων που δεν έχει ξαναδεί στη ζωή του.


Φυσικά το πρώτο πράγμα που κάνει εντύπωση στον επισκέπτη που δεν έχει ξαναδεί το "Μεγάλο Μήλο" είναι το μέγεθος της πόλης. Παλιότερα οι μετανάστες έφταναν από το λιμάνι βλέποντας το άγαλμα της ελευθερίας. Πλέον οι επισκέπτες φτάνουν στο Manhattan από ανατολικά ή δυτικά, ανάλογα με το αεροδρόμιο που χρησιμοποιούν. Και στις δύο περιπτώσεις πάντως, το Skyline του κέντρου της πόλης αποκαλύπτεται από πολύ μακριά στον επισκέπτη, προσφέροντάς του ένα εντυπωσιακό θέαμα.

Η Νέα Υόρκη είναι η πόλη στην οποία πραγματοποιήθηκαν τα μεγαλύτερα επιτεύγματα του ανθρώπου στην τεχνολογία της αστικής ζωής. Ο άνθρωπος εδώ δημιούργησε τον κάθετο τρόπο δόμησης σε τόσο μεγάλα ύψη, με αποτέλεσμα σήμερα το θέαμα του ορίζοντα του Manhattan να μοιάζει με ένα δάσος από κτίρια που το ύψος τους ξεπερνάει κατά πολύ τις περίφημες Σεκόγιες, τα ψηλότερα δέντρα στον πλανήτη. Η Νέα Υόρκη φυσικά δε ζει 2,000 χρόνια όπως οι Σεκόγιες, ή η Ρώμη την περίοδο της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, αλλά δικαίως θεωρείται η αδιαμφισβήτητη πρωτεύουσα του κόσμου. Η παγκόσμια οικονομία κινείται γύρω από τις αποφάσεις που λαμβάνονται μέσα στους δρόμους και τα κτίρια του Manhattan, ενώ οι πολιτικές εξελίξεις πολλές φορές ξεκινούν από το συγκρότημα κτιρίων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στο ανατολικό τμήμα της πόλης.


Τα "αξιοθέατα" που μπορεί κανείς να δει σε μια επίσκεψη στη Νέα Υόρκη είναι στην κυριολεξία άπειρα. Γιατί? Γιατί αξιοθέτα μπορεί να είναι τα τουριστικά μέρη και κτίρια, αλλά μπορεί να είναι και ένας από τους απλούς ανθρώπους που καθαρίζουν τους δρόμους της πόλης με τον οποίο μπορεί να πιάσετε κουβέντα. Η Νέα Υόρκη δεν είναι μέρος για τουρίστες. Είναι γεμάτη από τέτοιους, αλλά όσοι την επισκέπτονται χωρίς να προσπαθήσουν να τη ζήσουν πραγματικά, έχουν χάσει όλη τη μαγεία της. Με άλλα λόγια?

"If you reject the food, ignore the customs, fear the religion and avoid the people, you might better stay home."


Η Νέα Υόρκη αποτελείται από 5 boroughs ("συνοικίες"), το Manhattan, το Brooklyn, το Queens, το Bronx και το Staten Island. Τα τέσσερα από αυτά βρίσκονται στα τρία νησιά, του Manhattan, του Staten Island και του Long Island. Το περίφημο Bronx είναι η μόνη από τις 5 περιοχές της πόλης που βρίσκεται στην ηπειρωτική Αμερική.

Το αδιαμφισβήτητο κέντρο της πόλης είναι το νησί του Manhattan, και παρότι όλα τα boroughs έχουν τη δική τους ταυτότητα, δε νοείται να επισκεφθεί κανείς τη Νέα Υόρκη και να μην περπατήσει στους δρόμους του Manhattan. Παρότι η ατμόσφαιρα της πόλης και το γενικότερο feeling που δίνει στους επισκέπτες είναι αδύνατο να περιγραφεί μέσα από λίγες γραμμές, θα προσπαθήσω εδώ να σας μεταφέρω στην καρδιά του Manhattan μέσα από όσα αποτυπώθηκαν από τη φωτογραφική μου μηχανή.

Περπατώντας στην 5η λεωφόρο, από το ύψος του Central Park προς το νότο, δεσπόζουν οι ουρανοξύστες και τα τεράστια high-class καταστήματα, όπως το Tiffany's. Τρομερό θέαμα προσφέρουν όμως ο γιγαντιαίος καθεδρικός του St. Patrick's, o μεγαλύτερος καθολικός γοτθικός ναός της Αμερικής, και η Δημόσια Βιβλιοθήκη της Νέας Υόρκης:


: : : : : : : : : : : : : : :



Ένα απο τα πιο χαρακτηριστικά γνωρίσματα της αρχιτεκτονικής και του αστικού τοπίου της πόλης είναι οι αμέτρητες γέφυρες που έχει. Οι μεγαλύτερες από αυτές ενώνουν το νησί του Manhattan με τις γύρω περιοχές. Οι πιο διάσημες, φυσικά, είναι η Brooklyn Bridge και η Manhattan Bridge:


: : : : : : : : :


Μια βόλτα στην Times Square το βράδυ είναι άκρως εντυπωσιακή και θα σας φέρει μπροστά στα πιο διάσημα θέατρα του Broadway όπως το Majestic, αν και μέσα σε ατελείωτες ορδές μανιασμένων τουριστών :lol: , ενώ ο βασιλιάς των παιχνιδομάγαζων FAO Schwarz έχει βρει τον αντίπαλό του στο αχανές "Toys R Us" στην καρδιά της Times Square:


: : : : : : : : : : : :


"A day in the park", σίγουρα η πλειοψηφία των ανθρώπων όταν σκέφτεται αυτή τη φράση έχει στο μυαλό της κάτι πολύ διαφορετικό από αυτό που βλέπει και ζει κανείς όταν περνάει λίγες ώρες μέσα στο Central Park. Η "πίσω αυλή" της Νέας Υόρκης, το πιο διάσημο αστικό πάρκο του κόσμου, μια γιγαντιαία έκταση 3,5 τετραγωνικών χιλιομέτρων σε απόλυτα ορθογώνιο σχήμα, ένας πραγματικός παράδεισος όχι μόνο για μια πόλη που κυριαρχείται από πανύψηλα κτίρια και απέραντους τσιμεντένιους δρόμους, αλλά για κάθε άνθρωπο που η φύση δεν του είναι αδιάφορη. Οι βόλτες μέσα στις απέραντες εκτάσεις του Central Park δίνουν ευκαιρίες για τοπία που κόβουν την ανάσα:


: : : : : : : : : : : :


αλλά και για... γνωριμίες με ανθρώπους όπως ο συμπαθέστατος Alberto Arroyo, Επίτιμος Δήμαρχος του Central Park, ο πρώτος άνθρωπος που ξεκίνησε τη "μόδα" του jogging μέσα στο πάρκο, το 1939.


: : :


Περπατώντας στην πόλη και κυρίως νοτιότερα του Midtown, οι ουρανοξύστες στην κυριολεξία καλύπτουν τον ουρανό, και οι ευκαιρίες για... χαζευτήρι και φωτογράφηση ανεξάντλητες:


: : : : : : : : : : : :


Από τις πιο όμορφες περιοχές της πόλης είναι η περίφημη Αποβάθρα 17, και βέβαια απόλυτο must η βόλτα επάνω στην Brooklyn Bridge, από το Brooklyn προς το Manhattan:

: : : : : : : : : : : :

H Νέα Υόρκη είναι γεμάτη από σύμβολα δύναμης και οικονομικής κυριαρχίας, γεμάτη με αμερικάνικες σημαίες, όμως αυτό δεν εμποδίζει τους ανθρώπους που συναντάει κανείς στο δρόμο και τα μαγαζιά να είναι πολύ απλοί και πολύ συνειδητοποιημένοι, μιλώντας μου με εξαιρετική ευγένεια και μη διστάζοντας να κατακρίνουν την τακτική της ίδιας τους της κυβέρνησης στα πολιτικά θέματα που ανακατεύουν τη χώρα τους σε άλλα μέρη του κόσμου με στρατιωτικές επιχειρήσεις. Έχοντας ζήσει τους ανθρώπους χωρίς καμία προκατάληψη, μου έκανε τρομερή εντύπωση το γεγονός ότι στην πόλη που υπέστη ένα τραγικό γεγονός, δε βρήκα ούτε έναν άνθρωπο που να νιώθει διάθεση για "εκδίκηση" , που να μην εκφράσει την αντίθεσή του για όσα επίσης τραγικά γίνονται από την κυβέρνησή του στη μέση ανατολή.

: : : : : : : : : : : :

Αυτή είναι η Νέα Υόρκη. Μπορώ να σκεφτώ πολλά επίθετα με τα οποία θα τη χαρακτήριζα, όπως και άλλες πανέμορφες πόλεις που έχω δει από κοντά. To Παρίσι είναι μαγευτικό, η Βαρκελώνη πανέμορφη, και η λίστα μπορεί να συνεχιστεί με αντίστοιχα επίθετα. Μόνο η Νέα Υόρκη όμως μου έχει προκαλέσει τόσο έντονα συναισθήματα, και έτσι μπορεί να μείνει στο μυαλό μου ως αυτό που πραγματικά είναι: Συγκλονιστική.
 

Attachments


Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.109
Μηνύματα
880.589
Μέλη
38.837
Νεότερο μέλος
koliswa

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom