Γερμανία Χριστουγεννιάτικο Βερολίνο

La_viajera

Member
Μηνύματα
21
Likes
94
Επόμενο Ταξίδι
Tel Aviv
Ταξίδι-Όνειρο
Colombia
Τα τελευταία χρόνια διατηρώ μια στάση εσωστρέφειας όσον αφορά το φόρουμ..διαβάζω τα πάντα και οργανώνω τα ταξίδια μου παίρνοντας πολλές χρήσιμες πληροφορίες χωρίς όμως να έχω γράψει κάτι παρόμοιο. Ωστόσο, μετά το πρόσφατο ταξίδι μου στο Βερολίνο αποφάσισα να μοιραστώ μαζί σας την εμπειρία μου κυρίως επειδή χωρίς τα πολύτιμα σχόλια των υπόλοιπων μελών του forum η οργάνωσή μου θα ήταν τουλάχιστον ελλιπής.

Περνώντας λοιπόν στα βασικά!

Το ταξίδι κλείστηκε 2 μήνες περίπου πριν την αναχώρηση. Όντας παρέα τριών φοιτητών δεν μπορέσαμε να αντισταθούμε στα 50Ε πήγαινε-έλα της Ryan Air για την περίοδο λίγο πριν τα Χριστούγεννα. Τα κλείσαμε επιτόπου για 16-21/12 κ ξεκινήσαμε την αναζήτηση καταλύματος μέσω booking. To budget μας γενικώς σε όλο το ταξίδι ήταν χαμηλό, αφού προτιμάμε να κάνουμε περισσότερα ταξίδια μεν, πιο οικονομικά δε. Κάπως έτσι καταλήξαμε στο Meininger Hotel Berlin Hauptbahnhof με 300Ε συνολικά και για τα 5 βράδια. Η τοποθεσία του ξενοδοχείου ήταν καταπληκτική! 10 λεπτά από το Κοινοβούλιο με τα πόδια κ δίπλα στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό. Παρ’ όλα αυτά δεν θα το πρότεινα σε όλους αφού είχε αρκετή «κίνηση», καθώς το προτιμούν για σχολικές εκδρομές κ τα σχετικά.

Η άφιξη μας έγινε χωρίς απρόοπτα στο αεροδρόμιο του Schoenefeld απ’ όπου πήραμε τον προαστιακό (S-bahn) για το κέντρο της πόλης. Ο καιρός υπέροχος!! Γεμίσαμε αισιοδοξία, βάλαμε κ το γυαλί ηλίου μας κ συνεχίσαμε. Αφού τακτοποιηθήκαμε στο ξενοδοχείο αποφασίσαμε να βγούμε για μια πρώτη, διερευνητική βόλτα στην πόλη. Η ώρα περίπου 16.00 και είχε σχεδόν νυχτώσει. Το κρύο κάνει την εμφάνιση του κ εμείς συνειδητοποιούμε πλέον για τα καλά ότι έχουμε αφήσει πίσω το κλίμα της Ελλαδίτσας. Προορισμός η Alexanderplatz αλλά χωρίς βιασύνη, γιατί εκτός απ’ το κρύο θερίζει κ η πείνα. Αφού περνάμε μπροστά από το επιβλητικό Κοινοβούλιο κ την Πύλη του Βραδεμβούργου, συνεχίζουμε προς τον Spree περπατώντας κατά μήκος της στολισμένης Unter den Linden.
DSC_0049.JPG
DSC_0067.JPG


Λίγο μετά το κτήριο της Όπερας (στο οποίο πραγματοποιούνται έργα συντήρησης) και τον Καθεδρικό Ναό του Βερολίνου «πέσαμε» πάνω στην πρώτη χριστουγεννιάτικη αγορά δίπλα από τον Πύργο της Τηλεόρασης τον οποίο και θαυμάσαμε. Γενικώς σε αυτή την πρώτη γνωριμία μας με την πόλη ο Πύργος αποτέλεσε σημείο αναφοράς κ προσανατολισμού μιας κ όντως φαινόταν σχεδόν από παντού.Η αγορά αποδείχτηκε η καλύτερη λύση αφού δοκιμάσαμε με το καλησπέρα σας bratwurst k curry wurst. Η ατμόσφαιρα ήταν πολύ γιορτινή και χαλαρή σε αντίθεση με το υπόλοιπο κέντρο (για να μην μιλήσω γενικά για την πόλη) όπου κυκλοφορούσε λίγος κόσμος εκτός απ’ τους τουρίστες. Με γεμάτο στομάχι πλέον συνεχίσαμε τη διερευνητική βόλτα μας χωρίς κάποιο ιδιαίτερο πλάνο κ όταν πια είχε νυχτώσει για τα καλά αποφασίσαμε να γυρίσουμε στο ξενοδοχείο για να ξεκουραστούμε. Η επόμενη μέρα προβλεπόταν κάτι παραπάνω από γεμάτη...
 

chris7

Member
Μηνύματα
3.091
Likes
23.843
Επόμενο Ταξίδι
Λουξεμβούργο
Ταξίδι-Όνειρο
Καναδάς
Ωραίο ξεκίνημα.
Περιμένουμε τη συνέχεια.
 

La_viajera

Member
Μηνύματα
21
Likes
94
Επόμενο Ταξίδι
Tel Aviv
Ταξίδι-Όνειρο
Colombia
Η επόμενη μέρα δεν είχε καμία απολύτως σχέση με την προηγούμενη. Ήλιος δεν ξαναβγήκε μέχρι και την τελευταία μέρα που φύγαμε, ενώ το κρύο, συνδυασμένο με μια απίστευτη ομίχλη, ήταν κάτι παραπάνω από τσουχτερό. Είχαμε προετοιμαστεί όμως καταλλήλως, οπότε δεν πτοηθήκαμε και ξεκινήσαμε δυναμικά το πρόγραμμά μας.

Πρώτο στο πρόγραμμα ένα free walking tour διάρκειας 3 ωρών περίπου, για να μάθουμε κάποια βασικά πράγματα σχετικά με την πόλη και τα μνημεία της. Γενικώς επιλέγω τις συγκεκριμένες ξεναγήσεις όπου προσφέρονται, γιατί είναι αρκετά ενδιαφέρουσες, κατατοπιστικές και οικονομικές, αφού ο καθένας μπορεί να δώσει στο τέλος ένα μικρό ποσό της επιλογής του.

Αφετηρία του τουρ η Alexanderplatz όπου συναντήσαμε τον ξεναγό μας, έναν συμπαθέστατο Ιρλανδό, φοιτητή Ευρωπαϊκής ιστορίας στο Hamboldt, ένα από τα σημαντικότερα πανεπιστήμια του Βερολίνου. Σημαντική λεπτομέρεια..ο Πύργος της Τηλεόρασης που την προηγούμενη μέρα ήταν η πυξίδα μας πλέον είχε καλυφθεί από την ομίχλη και δεν φαινόταν σχεδόν καθόλου. Χαρήκαμε λοιπόν που δεν είχαμε πληρώσει το εισιτήριο για να ανέβουμε, μιας και δεν θα βλέπαμε απολύτως τίποτα.
DSC_0075.JPG


Η πρώτη στάση ήταν μπροστά από το Urania Weltzeituh, ή αλλιώς το παγκόσμιο ρολόι, το οποίο για άγνωστο λόγο εκείνη τη στιγμή είχε σταματήσει. Το ρολόι αυτό τοποθετήθηκε στην πλατεία το 1969 στα πλαίσια ανακατασκευής της, δείχνοντας την ώρα σε διάφορες πόλεις ανά τον κόσμο. Η λεπτομέρεια που κάνει τη διαφορά είναι ότι μέχρι κ πριν την πτώση του τείχους οι πόλεις που υπήρχαν στο ρολόι ήταν οι «φιλικές» προς το καθεστώς της Ανατολικής Γερμανίας. Μετά την ένωση προστέθηκαν κ οι υπόλοιπες που βλέπουμε μέχρι σήμερα.
DSC_0115.JPG


Έπειτα κατευθυνθήκαμε προς την Marienkirche, μια από τις παλαιότερες εκκλησίες του Βερολίνου που χρονολογείται στον 13ο αιώνα. Η συγκεκριμένη εκκλησία είναι αρκετά ενδιαφέρουσα αν και έχει υποστεί αρκετές ανακατασκευές τόσο τον 19ο αιώνα όσο και μεταπολεμικά λόγω σημαντικών φθορών. Στη συνέχεια σειρά είχε ο περίφημος καθεδρικός ναός, Berliner Dom, η κατασκευή του οποίου ολοκληρώθηκε το 1905. Στη διάρκεια του πολέμου υπέστη μεγάλες ζημιές λόγω πυρκαγιάς κ η απόφαση για την επισκευή του πάρθηκε αρκετά χρόνια αργότερα, παραδόξως, με πρωτοβουλία του κομμουνιστικού καθεστώτος της Ανατολικής Γερμανίας.
DSC_0142.JPG


Ένα από τα πολλά κτήρια που χρησιμοποιούνται συμβολικά ως χώροι μνήμης είναι και το Neue Wache, το οποίο χρησιμοποιούταν αρχικά ως φυλάκιο. Από το 1931 αποτελεί μνημείο αφιερωμένο στα θύματα του πολέμου και αργότερα της δικτατορίας. Στο εσωτερικό υπάρχει το άγαλμα μιας μητέρας που θρηνεί τον νεκρό γιο της, ενώ στο ταβάνι υπάρχει μια τρύπα από όπου μπαίνει το χιόνι και το νερό της βροχής, συμβολίζοντας τις κακουχίες που επέμειναν οι πολίτες στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
DSC_0146.JPG


Αφού περάσαμε μπροστά από την όπερα η οποία λόγω ανακαίνισης δεν πολυφαίνεται, βρεθήκαμε μπροστά από το ιστορικό κτήριο του Hamboldt University, απ΄ όπου αποφοίτησαν προσωπικότητες όπως ο Karl Marx. Μπροστά από το συγκεκριμένο κτήριο ήταν που στη διάρκεια του Γ’ Ράιχ έκαψαν 20.000 βιβλία που θεωρήθηκαν «ακατάλληλα» από το ναζιστικό καθεστώς. Στο σημείο αυτό υπάρχει και ένα μνημείο μνήμης του συγκεκριμένου γεγονότος. Πιο συγκεκριμένα έχει τοποθετηθεί μια γυάλινη πλάκα κάτω από την οποία μπορεί κανείς να δει ένα άσπρο δωμάτιο με άδεια ράφια που συμβολίζουν τα βιβλία που καταστράφηκαν.

Επόμενη στάση η πλατεία Gendarmenmarkt, με την ομώνυμη χριστουγεννιάτικη αγορά, και τους «δίδυμους» καθεδρικούς ναούς τον Γαλλικό και τον Γερμανικό. Ακολούθησε το Checkpoint Charlie το οποίο δεν είναι κάτι παραπάνω από τουριστικό αξιοθέατο. Περισσότερο εντύπωση μου έκαναν οι επιγραφές από αλυσίδες τύπου KFC και McDonalds. Θεωρώ ότι έστω και κατά λάθος ο συμβολισμός αυτός ήταν από τους πιο πετυχημένους που είδα στην πόλη… ο κομμουνισμός στη Γερμανία αποτελεί παρελθόν.
DSC_0175.JPG


Στάση για καφέ και αναζήτηση ζέστης, διότι έπεται συνέχεια…
 

La_viajera

Member
Μηνύματα
21
Likes
94
Επόμενο Ταξίδι
Tel Aviv
Ταξίδι-Όνειρο
Colombia
Συνεχίζουμε λοιπόν την ξενάγηση μας στο ιστορικό κέντρο της πόλης. Επόμενο σημείο ενδιαφέροντος το πάρκινγκ δίπλα σε ένα συγκρότημα κατοικιών της δεκαετίας του ‘80. Όπως μας ενημέρωσε ο ξεναγός μας, κάτω ακριβώς από το πάρκινγκ βρίσκεται η κρύπτη που πέρασε τις τελευταίες ώρες του ο Χίτλερ λίγο πριν αυτοκτονήσει. Στο σημείο υπάρχει μόνο μια πινακίδα (τοποθετημένη σχετικά πρόσφατα, μόλις το 2006) με πληροφορίες για την κρύπτη. Είναι αρκετά εύκολο να βρει κανείς το σημείο με μια απλή αναζήτηση στο google maps.

Και για να κάνουμε ωραία αντίθεση, οδηγηθήκαμε στο μνημείο του Ολοκαυτώματος, το Memorial to the Murdered Jews of Europe. Το μνημείο αποτελείται από 2.711 πλίνθους που καλύπτουν μια έκταση 19.000 τ.μ. Το ακριβές μήνυμα του μνημείου και ο συμβολισμός του είναι αμφιλεγόμενα… το ίδιο και οι απόψεις γύρω από αυτό.
DSC_0213.JPG

Και κάπως έτσι ολοκληρώσαμε το τουρ μπροστά από την Πύλη του Βρανδεμβούργου, ορόσημο της πόλης.

Μετά από μικρό διάλειμμα για φαγητό επισκεφτήκαμε το DDR Museum στην όχθη του Spree, που σχετίζεται με την καθημερινότητα των πολιτών στην Ανατολική Γερμανία. Μας άρεσε πολύ γιατί είναι αρκετά διαδραστικό και ενδιαφέρον ξεφεύγοντας από το κλασικό στυλ των μουσείων που έχουμε συνηθίσει- στην Ελλάδα τουλάχιστον.

Tο βράδυ είχαμε κανονίσει να βγούμε με φίλους που βρίσκονταν για Εράσμους στην πόλη. Αφήσαμε πάνω τους την επιλογή του μέρους (κακώς:p) και καταλήξαμε να τρώμε enchiladas και να πίνουμε πάμφθηνα κοκτέιλ σε μια μέτρια έκδοση μεξικάνικου. Το αποκορύφωμα ήταν η περιοχή που βρισκόταν το συγκεκριμένο μαγαζί (κοντά στο Gorlitzer Park) και για την οποία είχαν παραλείψει να μας ενημερώσουν οι φίλοι μας… κατεβαίνοντας από το σταθμό του μετρό βρεθήκαμε σε μια υπαίθρια αγορά…ναρκωτικών!! Μέχρι να καταλάβουμε τι μας έλεγαν στα γερμανικά είχαμε κατατρομάξει και αρχίσαμε να τρέχουμε η καθεμία προς διαφορετική κατεύθυνση. Ίσως η πιο σουρεάλ στιγμή του ταξιδιού. Aφού τελειώσαμε τα κοκτέιλ, επιστρέψαμε στο ξενοδοχείο-και την ζέστη- για ξεκούραση. Η επόμενη μέρα είχε εξόρμηση στο Potsdam!!
 

8avos

Member
Μηνύματα
651
Likes
6.359
Ωραία τα γράφεις καθώς και οι φωτογραφίες σου μ αρέσουν. Ωστόσο τα McDonald's μόνο συμβολικά δεν ήταν μιας που η σχέση με την πτώση του τοίχους είναι η εξής : πρωτού γκρεμίσουν το τοίχος με τα ίδια τους τα χέρια οι πολίτες, είχε δοθεί ( δεν θυμάμαι το όνομα του πολιτικού) η εντολή ότι μπορούσαν οι ανατολικοί να συναντούν τους δυτικούς με άνοιγμα των "θυρών " μόνο υπό προϋποθέσεις. Αυτές ποιές ήταν; Επρεπε να υπάρχει μια "πρόσκληση " και έτσι άνοιγαν. Τα Mcdonald's λοιπόν που είναι λίγο πιο κάτω επί της Friedrichstraße ,μοίραζαν προσκλήσεις στον κόσμο ο οποίος με την σειρά του τα έδειχνε στους αρμόδιους ώστε να τους επιτραπεί η διέλευση.
 

Grerena

Member
Μηνύματα
1.298
Likes
17.151
Επόμενο Ταξίδι
Πορτογαλία
Ταξίδι-Όνειρο
Tromso, Las Vegas
Συνεχίζουμε λοιπόν την ξενάγηση μας στο ιστορικό κέντρο της πόλης. Επόμενο σημείο ενδιαφέροντος το πάρκινγκ δίπλα σε ένα συγκρότημα κατοικιών της δεκαετίας του ‘80. Όπως μας ενημέρωσε ο ξεναγός μας, κάτω ακριβώς από το πάρκινγκ βρίσκεται η κρύπτη που πέρασε τις τελευταίες ώρες του ο Χίτλερ λίγο πριν αυτοκτονήσει. Στο σημείο υπάρχει μόνο μια πινακίδα (τοποθετημένη σχετικά πρόσφατα, μόλις το 2006) με πληροφορίες για την κρύπτη. Είναι αρκετά εύκολο να βρει κανείς το σημείο με μια απλή αναζήτηση στο google maps.

Και για να κάνουμε ωραία αντίθεση, οδηγηθήκαμε στο μνημείο του Ολοκαυτώματος, το Memorial to the Murdered Jews of Europe. Το μνημείο αποτελείται από 2.711 πλίνθους που καλύπτουν μια έκταση 19.000 τ.μ. Το ακριβές μήνυμα του μνημείου και ο συμβολισμός του είναι αμφιλεγόμενα… το ίδιο και οι απόψεις γύρω από αυτό. View attachment 164988
Και κάπως έτσι ολοκληρώσαμε το τουρ μπροστά από την Πύλη του Βρανδεμβούργου, ορόσημο της πόλης.

Μετά από μικρό διάλειμμα για φαγητό επισκεφτήκαμε το DDR Museum στην όχθη του Spree, που σχετίζεται με την καθημερινότητα των πολιτών στην Ανατολική Γερμανία. Μας άρεσε πολύ γιατί είναι αρκετά διαδραστικό και ενδιαφέρον ξεφεύγοντας από το κλασικό στυλ των μουσείων που έχουμε συνηθίσει- στην Ελλάδα τουλάχιστον.

Tο βράδυ είχαμε κανονίσει να βγούμε με φίλους που βρίσκονταν για Εράσμους στην πόλη. Αφήσαμε πάνω τους την επιλογή του μέρους (κακώς:p) και καταλήξαμε να τρώμε enchiladas και να πίνουμε πάμφθηνα κοκτέιλ σε μια μέτρια έκδοση μεξικάνικου. Το αποκορύφωμα ήταν η περιοχή που βρισκόταν το συγκεκριμένο μαγαζί (κοντά στο Gorlitzer Park) και για την οποία είχαν παραλείψει να μας ενημερώσουν οι φίλοι μας… κατεβαίνοντας από το σταθμό του μετρό βρεθήκαμε σε μια υπαίθρια αγορά…ναρκωτικών!! Μέχρι να καταλάβουμε τι μας έλεγαν στα γερμανικά είχαμε κατατρομάξει και αρχίσαμε να τρέχουμε η καθεμία προς διαφορετική κατεύθυνση. Ίσως η πιο σουρεάλ στιγμή του ταξιδιού. Aφού τελειώσαμε τα κοκτέιλ, επιστρέψαμε στο ξενοδοχείο-και την ζέστη- για ξεκούραση. Η επόμενη μέρα είχε εξόρμηση στο Potsdam!!
Ωραία η ιστορία σου και καλογραμμένη. Επίσης ωραίες και οι φωτογραφίες σου.
 

La_viajera

Member
Μηνύματα
21
Likes
94
Επόμενο Ταξίδι
Tel Aviv
Ταξίδι-Όνειρο
Colombia
Ωραία τα γράφεις καθώς και οι φωτογραφίες σου μ αρέσουν. Ωστόσο τα McDonald's μόνο συμβολικά δεν ήταν μιας που η σχέση με την πτώση του τοίχους είναι η εξής : πρωτού γκρεμίσουν το τοίχος με τα ίδια τους τα χέρια οι πολίτες, είχε δοθεί ( δεν θυμάμαι το όνομα του πολιτικού) η εντολή ότι μπορούσαν οι ανατολικοί να συναντούν τους δυτικούς με άνοιγμα των "θυρών " μόνο υπό προϋποθέσεις. Αυτές ποιές ήταν; Επρεπε να υπάρχει μια "πρόσκληση " και έτσι άνοιγαν. Τα Mcdonald's λοιπόν που είναι λίγο πιο κάτω επί της Friedrichstraße ,μοίραζαν προσκλήσεις στον κόσμο ο οποίος με την σειρά του τα έδειχνε στους αρμόδιους ώστε να τους επιτραπεί η διέλευση.
Πολύ ενδιαφέρουσα πληροφορία που δεν είχα ξανακούσει! Τα περί συμβολισμού ήταν καθαρά προσωπική εντύπωση...περνώντας από εκεί μου φάνηκε πως η ύπαρξη των McDonalds και KFC δίπλα σε ένα τέτοιο σημείο αναφοράς στον ψυχρό πόλεμο δημιουργεί μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα αντίθεση.
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.164
Μηνύματα
882.632
Μέλη
38.879
Νεότερο μέλος
Τonia

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom