• Χριστουγεννιάτικος Ρετρό Διαγωνισμός 2007-2009 !

Αργεντινή Το πέρασμα από τη Σάλτα της Αργεντινής

erodios

Member
Ταξίδι-Όνειρο
Στα φεγγάρια μου!
Στην Purmamarca

Μετά από κάποιο χρόνο φτάσαμε με το βαν αργά το μεσημέρι στην Πουρμαμάρκα. Η ώρα είχε περάσει και το πρώτο μας μέλημα ήταν να βρούμε ένα εστιατόριο για φαγητό. Οι περισσότεροι κατευθυνθήκαμε στο Casa del Sol που μας πρότεινε η ξεναγός. Παρεμπιπτόντως να πω ότι η ξεναγός μας ήταν εξαιρετική. Μας έδινε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για αυτά που συναντούσαμε, εμπλούτιζε την εμπειρία μας με υλικά (ορυκτές πέτρες, παραδοσιακά αντικείμενα, κλπ.) και ομόρφαινε το ταξίδι μας με αργεντίνικη μουσική αλλά και κομμάτια από το διεθνές ρεπερτόριο που τα συμπλήρωνε με διαγωνισμούς.

IMG_20251130_135425.jpg

Στο εστιατόριο κάθισα παρέα με μια νεαρή γυναίκα που ταξίδευε μόνη της. Συζητήσαμε για τις εμπειρίες μας από την εκδρομή αλλά και για τον τρόπο ζωής μας στις χώρες μας. Αυτή ζούσε μόνιμα στις ΗΠΑ, αλλά λόγω της εργασίας της βρισκόταν συχνά σε άλλες χώρες της Αμερικής, όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση που ήταν στην Αργεντινή. Είχε όμως αρμένικη καταγωγή και έτσι όποτε μπορούσε πήγαινε στην Αρμενία, όπου ζούσαν οι γονείς της. Το πιο ενδιαφέρον όμως ήταν ότι μία προγιαγιά της ήταν Ελληνίδα και πως επισκεπτόταν πολύ συχνά και την Ελλάδα, την οποία αγαπούσε πολύ. Μπορέσαμε λοιπόν να μιλήσουμε και για τις εμπειρίες της από τη χώρα μας, ενώ την κάλεσα να επισκεφτεί τον τόπο μου στο επόμενο ταξίδι της. Η πείνα μας πάντως ήταν τέτοια που η συζήτηση διακόπηκε μόλις έφτασε το φαγητό μας, για να συνεχιστεί αμέσως μετά από αυτό. Εγώ είχα παραγγείλει ένα άλλο παραδοσιακό φαγητό της Αργεντινής με κρέας από λάμα, λαχανικά και ρύζι, το οποίο συνοδευόταν θαυμάσια με κρασί, παρόλο που όσο έτρωγα άθελα το μυαλό μου πήγαινε στα ελεύθερα λάμα, που είχαμε συναντήσει νωρίτερα στον δρόμο.

IMG_20251130_100332.jpg

Αφού ικανοποιήσαμε την πείνα μας, βγήκαμε στη συνέχεια να περιηγηθούμε στην Πουρμαμάρκα. Η οικονομία του μεγάλου αυτού χωριού των 1.000 κατοίκων στηρίζεται σε σημαντικό βαθμό στον τουρισμό, αφού αποτελεί προορισμό ή σημείο εκκίνησης για την εξερεύνηση των γύρω τοποθεσιών της βόρειας Αργεντινής. Η ίδια η Πουρμαμάρκα εκτός από τον Λόφο των 7 Χρωμάτων της, έχει να επιδείξει το Mirador el Porito ένα σημείο πανοραμικής θέας των γύρω βουνών και την πλατεία με την λιτή της εκκλησία του 1648, που είναι αφιερωμένη στην Αγία Ρόζα της Λίμας.

IMG_20251130_151538.jpg

IMG_20251130_151533.jpg

IMG_20251130_150959.jpg

Σε κάθε περίπτωση από τα τρία σημεία των επισκέψεων της εκδρομής μας (Salinas Grandes, Cuesta de Lipan, Purmamarca) η Πουρμαμάρκα ερχόταν μάλλον τρίτη στην κατάταξη, αν και δεν μπορώ να παραβλέψω το γεγονός πως διέθετε το ανθρώπινο στοιχείο, το οποίο απουσίαζε από τις άλλες δύο.

IMG_20251130_152918.jpg

IMG_20251130_152701.jpg

IMG_20251130_154613.jpg

Μετά την περιήγησή μας επιβιβαστήκαμε στο βαν για να πάρουμε τον μακρύ δρόμο της επιστροφής. Μια απρόσμενη βλάβη του κλιματιστικού μάς δυσκόλεψε λίγο και μας υποχρέωσε να ανοίξουμε τα παράθυρα. Όλα πήγαιναν καλά μέχρι που μια ψιχάλα στα μέσα της διαδρομής μάς υποχρέωσε να τα ξανακλείσουμε. Εμένα δεν με προβλημάτισε καθόλου το κλείσιμο των παραθύρων, αλλά ανησύχησα μήπως αυτή η βροχή ήταν προάγγελος για την επιδείνωση του καιρού. Ευτυχώς δεν επαληθεύτηκα, αφού το φαινόμενο ήταν τοπικό και φτάνοντας στη Σάλτα ο ουρανός είχε ήδη ανοίξει. Έτσι, μετά από μια σύντομη ανάπαυλα στο ξενοδοχείο ετοιμάστηκα για τη δεύτερη έξοδό μου στην πόλη.

Last edited:

erodios

Member
Ταξίδι-Όνειρο
Στα φεγγάρια μου!
Δεύτερη βραδιά στη Σάλτα με όμιλο αυτοκινητιστών

Βράδιαζε όταν ξεκίνησα να κάνω τη βόλτα μου στους δρόμους της πόλης, έχοντας ως τελικό προορισμό την Πλατεία της 9ης Ιουλίου.

IMG_20251130_201912.jpg

IMG_20251130_202157.jpg

Η εικόνα της πλατείας με το σιντριβάνι και τα μνημεία της, μου ήταν πλέον γνώριμη. Αφού περπάτησα αρκετά, πήρα φαγητό του δρόμου με κύριο συστατικό του το βραστό λουκάνικο, που το συμπλήρωνες με ό,τι άλλο ήθελες από μια ποικιλία συνοδευτικών, και στη συνέχεια πήγα να ξαποστάσω σε ένα από τα παγκάκια της πλατείας.

IMG_20251129_203348.jpg

IMG_20251129_203458.jpg

Ξαφνικά ακούστηκαν από μακριά δυνατά κορναρίσματα αυτοκινήτων να πλησιάζουν. Μετά από λίγο εμφανίστηκαν τα ίδια τα αυτοκίνητα και έκαναν τον καθιερωμένο όπως φαίνεται γύρο της πλατείας. Πρέπει να πω ότι ο περιμετρικός δρόμος τής πλατείας πεζοδρομείται και γι' αυτό η τοπική αστυνομία ήταν παρούσα, ώστε να διευθετήσει την είσοδό τους. Τα αυτοκίνητα έμοιαζαν να είναι της δεκαετίας του ’70 και μετά τη βαβούρα τους παρατάχτηκαν μπροστά από το κτήριο του Μουσείου Ιστορίας του Βορρά, όπου υπήρχε ακόμα η εξέδρα από τη χτεσινή εκδήλωση.

IMG_20251130_205159.jpg

IMG_20251130_205434.jpg

IMG_20251130_205948.jpg

Πηγαίνοντας να δω από κοντά τα αυτοκίνητα, μαζί με άλλους που ήδη τα περιεργάζονταν, διαπίστωσα πως οι ιδιοκτήτες τους συναπάρτιζαν έναν όμιλο αυτοκινητιστών, που ονομαζόταν Sangre Torinera Salta, και μοιράζονταν την αγάπη τους για το αυτοκίνητο Torino. Όχι όμως το Gran Torino, που φέρνει στο μυαλό μας η ομώνυμη ταινία του Κλιντ Ίσγουντ. Το Torino της Σάλτα είχε ως έμβλημά του έναν ταύρο και δεν ήταν καν όχημα της Ford. Επρόκειτο για το εθνικό αυτοκίνητο της Αργεντινής. Κατασκευαζόταν από την Industrias Kaiser Argentina SA με αμερικάνικες προδιαγραφές και ιταλικές αισθητικές καταβολές από το 1966 έως το 1982, παρά το γεγονός ότι η IKA αγοράστηκε από τη Renault το 1977.

Στη συνέχεια οι αυτοκινητιστές ανέβηκαν στην εξέδρα, ξεδίπλωσαν τα πανό τους, μίλησαν, φωτογραφήθηκαν και κάπως έτσι έληξε η εκδήλωσή τους. Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως στη Σάλτα, εκτός από τον προηγούμενο όμιλο, δραστηριοποιείται η Λέσχη Αυτοκινήτου ACS, η οποία διαχειρίζεται την πίστα αγώνων Autódromo Martín Miguel de Güemes. Σε αυτήν την πίστα μήκους 4.106 μ., που βρίσκεται έξω από την πόλη σε ένα όμορφο φυσικό περιβάλλον, διεξάγονται από το 1974 σημαντικοί εθνικοί και διεθνείς αγώνες.

IMG_20251130_212552.jpg

IMG_20251130_205547.jpg

Η βραδιά πάντως στην πλατεία δεν είχε ακόμα τελειώσει. Μια ομάδα ατόμων με ένα ηχητικό σύστημα και κάποια μουσικά όργανα εμφανίστηκε και πήρε θέση στην πλατεία. Υποθέτω πως ήταν κάποια προγραμματισμένη δράση πιθανώς από τον Δήμο, αφού όταν οι μουσικοί άρχισαν να παίζουν, δεν φάνηκε κανείς να νιώθει την ανάγκη να τους προσφέρει χρήματα. Αντίθετα, οι ντόπιοι τραγουδούσαν μαζί με την μπάντα τους στίχους των μελωδιών που ακούγονταν και στο τσακίρ κέφι άρχισαν να χορεύουν. Δυστυχώς δεν έβγαλα κάποια ιδιαίτερη φωτογραφία, εκτός από μία προς το τέλος του δρώμενου, αφού πάνω στον ενθουσιασμό μου προτίμησα πάλι να βιντεοσκοπήσω.

IMG_20251130_212946.jpg

Ήταν ένα πολύ όμορφο θέαμα, που όμως δεν συνεχίστηκε μέχρι αργά. Είχα δηλαδή τον χρόνο να καθίσω σε ένα μαγαζί της πλατείας για ένα ποτό πριν πάρω τον δρόμο της επιστροφής για το ξενοδοχείο.

Last edited:

alma

Member
Οι φωτο από Σάλτα το σούρουπο μου αρέσουν περισσότερο κι από τις πρωινές.

Πώς σου φάνηκε το κρέας από λάμα;

erodios

Member
Ταξίδι-Όνειρο
Στα φεγγάρια μου!
Οι φωτο από Σάλτα το σούρουπο μου αρέσουν περισσότερο κι από τις πρωινές.

Πώς σου φάνηκε το κρέας από λάμα;
Το κρέας από λάμα ήταν πολύ νόστιμο και σε αντίθεση με ό,τι έχω διαβάσει ήταν και πολύ μαλακό. Δεν ξέρω αν αυτό οφειλόταν στον τρόπο μαγειρέματός του, αφού αυτό που πήρα ήταν φαγητό κατσαρόλας.

Yorgos

Member
Επόμενο Ταξίδι
Cape Verde
Ταξίδι-Όνειρο
Περού τότε, τώρα, πάντα
Το κρέας από λάμα ήταν πολύ νόστιμο και σε αντίθεση με ό,τι έχω διαβάσει ήταν και πολύ μαλακό. Δεν ξέρω αν αυτό οφειλόταν στον τρόπο μαγειρέματός του, αφού αυτό που πήρα ήταν φαγητό κατσαρόλας.
Γενικά μαλακό ειναι το λάμα, εξαρτάται απο το κομμάτι βέβαια.

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
34.351
Μέλη
40.000
Νεότερο μέλος
Vasilis_BE

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom