Πας στο τελωνείο στο Ελ. Βενιζέλος (δίπλα στους ελέγχους διαβατηρίων, όπως πας για τα gates A του αεροδρομίου), και λες ότι θες να σου δώσουν μια απόδειξη εξαγωγής. Κανονικά από κει περνάς μόνο αν πετάς απευθείας, αν πετάς με ανταπόκριση θα πρέπει να πας εκεί επί τούτου. Ανάλογα με τον υπάλληλο που θα πέσεις (έχω πέσει και στον πιο εξυπηρετικό και στον πιο δυσκοίλιο), θα ξεμπερδέψεις μετά από μερικά λεπτά, έχοντας ένα χαρτάκι με τα serial numbers των συσκευών που τους δείχνεις.Πως γίνεται η διαδικασία αυτή στο τελωνείο? πρέπει να δηλώσουμε Laptop, φωτογραφικές μηχανές κτλ?
Πας στο τελωνείο στο Ελ. Βενιζέλος (δίπλα στους ελέγχους διαβατηρίων, όπως πας για τα gates A του αεροδρομίου), και λες ότι θες να σου δώσουν μια απόδειξη εξαγωγής. Κανονικά από κει περνάς μόνο αν πετάς απευθείας, αν πετάς με ανταπόκριση θα πρέπει να πας εκεί επί τούτου. Ανάλογα με τον υπάλληλο που θα πέσεις (έχω πέσει και στον πιο εξυπηρετικό και στον πιο δυσκοίλιο), θα ξεμπερδέψεις μετά από μερικά λεπτά, έχοντας ένα χαρτάκι με τα serial numbers των συσκευών που τους δείχνεις.
Από ηλεκτρονικά, πρέπει να δηλώσεις στον υπάλληλο:
- Laptop(s)
- Φωτογραφικές και φακούς (DSLR μόνο)
- άλλες ακριβές/επαγγελματικές συσκευές
καθώς και οτιδήποτε άλλο αντικείμενο αξίας (π.χ. κοσμήματα) έχεις μαζί σου.
Την απόδειξη αυτή μπορείς να τη χρησιμοποιήσεις και σε επόμενα ταξίδια.
Θεωρητικά θα γίνει ο έλεγχος στο Λονδίνο για ότι έχεις πάνω σου, και στην Αθήνα για ότι έχεις στην αποσκευή (εφόσον οι βαλίτσες θα έρθουν απευθείας). Αλλά αν ο υπάλληλος στο Αγγλικό τελωνείο δεν καταλαβαίνει Ελληνικά (στα οποία είναι το χαρτί), υπάρχει το θεωρητικό ενδεχόμενο να ταλαιπωρηθείς για τα είδη που θα έχεις στη χειραποσκευή. Από την άλλη, ότι έχεις στην αποσκευή, θα έρθει απευθείας στην Αθήνα, οπότε και να θέλει ο Βρετανός τελωνειακός δε μπορεί να κάνει τίποτε.αυτό το κάνεις για να μην έχεις θέμα στην επιστροφή σε περίπτωση που σε ελέγξουν φαντάζομαι..εγώ δεν πάω απευθείας, πάω μέσω Λονδίνου οπότε ο τυχόν έλεγχος θα γίνει εκεί στην επιστροφή, το χαρτί από το Ελληνικό τελωνείο με καλύπτει σε αυτή τη περίπτωση?
Μην τα μπερδεύουμε, άλλο ο τελωνειακός έλεγχος, άλλο ο έλεγχος ασφαλείας. Τελωνειακό έλεγχο είσαστε τυχεροί που δεν περάσατε...Βρε παιδιά εγώ την προηγούμενη εβδομάδα που πέταξα για Φιλαδέλφεια δεν έγινε τίποτα από τα παραπάνω. Ούτε το δηλώσαμε, ούτε τίποτα. Απλά η συνταξιδιώτισσά μου το είχε στην χειραποσκευή της, το έβγαλε, το έβαλε σε ένα πανεράκι από αυτά του ελέγχου με σκάνερ, το περάσανε το ανοίξανε πατήσανε τα κουμπιά και τέλος. Ούτε καν το ανοίξανε. Στην επιστροφή πιο ενδελεχώς το κοιτάξανε στη Γερμανία, όπου κάναμε stop-over, αλλά μη φανταστείτε τίποτα. Απλά το ακουμπήσανε σε ένα μηχάνημα σα φωτοτυπικό που λογικά ήταν σκάνερ, το είδανε και μας το επέστρεψαν. Αυτό ήταν όλο. Και με τους άλλους ταξιδιώτες τα ίδια ακριβώς.
Πολλοι εχουν φερει πολλα πραγματα, αλλα απλα δεν τους σταματησανε οι τελωνιακοι στο Ελ. Βεν. Κυριως απο χωρες της Αραβιας (ΗΑΕ, Καταρ, Μπαχρειν κλπ.) και τις ΗΠΑ φερνουν πολλοι ηλκετρονικες συσκευες. Τωρα αν σας τυχει να εχουν βαρεθει το καθησιο οι τελωνιακοι και για κακη σας τυχη ειστε εσεις αυτος που ετυχε να σταματησουν και του ζητησαν να ανοιξει τη βαλιτσα, τοτε θα πληρωσετε δασμο. Μου εχει τυχει να με σταματησουν μια φορα αλλα επειδη η προισταμενη του τελωνειου θεωρησε το δασμο που θα πληρωνα μικρο ποσο, με αφησε να φυγω. Παρα διπλα σταματησανε και βρηκανε ηλεκρονικα σε καποιο νεαρο και τον βαλανε να πληρωσει.Εγω προσωπικά κατα καιρούς είχα φέρει 2 laptop (όχι στο ίδιο ταξίδι), 1 φωτογραφική και 1 βιντεοκάμερα.