Ουκρανία Євромайдан - Μεταξύ κιτς και ιστορίας

ThanasisU2

Member
Μηνύματα
3.469
Likes
3.433
Επόμενο Ταξίδι
Brno
Ταξίδι-Όνειρο
RTW

2.jpg

Євромайдан

Τέλη Νοεμβρίου αρχές Δεκέμβρη, 2013

Λαμβάνω ένα τηλεφώνημα, από έναν γνωστό μου.

-Zeus (έτσι με λένε εδώ, για ευκολία), πως πας με τα Ουκρανικά;
- Έλα, κάτι κάνουμε, το Α2 κάπου το έχω. Γιατί;
-Το ΣΚ τι κάνεις;
-Τίποτα, θα μου πεις, για ποιο λόγο το τηλεφώνημα;
-Πολλύ απλά, το ΣΚ, φεύγεις για Λβιβ, με ανθρωπιστική βοηθεία.

Έχω μείνει κόκαλο. Ξεκίνησε ο πόλεμος με την Ρωσία, και δε ξέρουμε τίποτα; Κάτι άκουσα για τις πορείες, και το κλείσιμο της Κεντρικής Πλατείας, του Μάιδαν, άλλα νόμιζα πως θα ήταν ήσυχα όπως το 2004, υπό της Πορτοκαλής Επανάστασης(Για όσους δε γνωρίζουν: https://el.wikipedia.org/wiki/Πορτοκαλί_Επανάσταση)

Τι να κάνω, δε έχω άλλη επιλογή. Την Παρασκευή λαμβάνω την βοήθεια, τα τιμολόγια, μεταφράσεις και φεύγουμε με 2 μινι βαν για τα σύνορα με την Ουκρανία, στην Κορτσόβα.

Στα σύνορα, ο έλεγχος από τους Πολωνούς σχολαστικός σε μερικά σημεία παραπάνω από σχολαστικός.
Στα Ουκρανικά, οι συνοριοφύλακες, μας αγκαλιάζουν και ευχαριστούν για την βοήθεια. Ακόμα, κάγκελο, γιατί για εμένα πρόκειται ακόμα για μια απλή "απεργία/πορεία".

Φτάνουμε το Λβιβ, και βρίσκουμε τον Βίταλι. Τον υπεύθυνο για την παραλαβή της Α Βοήθειας. Όλο χαρές, χαμόγελα ότι φτάσαμε με όλα τα πράγματα που χρειάζονται.

Μετά την εκφόρτωση όλων των πραγμάτων, πάμε για το καθιερωμένο σοτ, της ουκρανικής βότκας, δηλαδή την χορίλκα.

Μεταξύ χορίλκας και λαρδιού, ο Βίταλι μας λέει, ότι η Ουκρανία πάει σιγά σιγά προς την επανάσταση. Κάτι η προεδρία του Βίκτορ Γιανουκόβιτς, οι αυξήσεις στα βασικά προϊόντα άλλα η απομάκρυνση της Ουκρανίας από την είσοδο στην ΕΕ είναι τα κύρια αιτία της "επανάστασης".

Όλο τον Δεκέμβρη, βοηθάγαμε με προϊόντα πρώτων βοηθειών, για τους τραυματίες των μικρών διαδηλώσεων στις δίπλα περιοχές του Λβιβ.

Γενάρης 2014

Ο Δεκέμβρης, πέρασε, δύσκολα για τους περισσότερους Ουκρανούς, άλλα ακόμα είναι όλα ύσηχα.

Ο Γενάρης παράλληλα, ήταν οι πρώτες σπίθες στον δυναμίτη του Κιέβου Οι Μπερκούτ (τα Ματ της αστυνομίας) αρχίζαν να πυροβολάνε τους διαδηλωτές. 22 Γενάρη οι Μπερκούτ σκοτώνουν 5 Ουκρανούς, και το φιτίλι έχει πια ανάψει. Ο Vitali Klitschko (https://en.wikipedia.org/wiki/Vitali_Klitschko) καλεί τον κόσμο σε επανάσταση κατά του Γιανούκοβιτς.

Όλη η Ουκρανία γίνεται ένα, και πολεμάει την προεδρία του Γιανούκοβιτς. Και εγώ, από 2 βαν που μετάφερα, έχουμε έτοιμες 2 με 3 νταλίκες βοήθεια, για το Λβιβ.

Φλεβάρης 2014

Ξεκινάει η επανάσταση. Από τις 18 Φεβρουαρίου, το Κίεβο, και ειδικότερα το κέντρο είναι μες τις φωτιές.


Τότε η βοήθεια χτύπησε κόκκινο. Από όλη την Πολωνία, φεύγαν οι βοήθειες για την Ουκρανία. Εγώ έτοιμος για να φύγω για Κίεβο Να βοηθήσω όσο μπορώ. Άρνηση, δε θα πας, έχουμε είδη αρκετούς εκεί εθελοντές, εσένα σε χρειάζονται στην περιοχή του Λβιβ.
Ξανά δηλώνω, ότι θέλω να πάω στο Κίεβο, ξανά όχι.

Μέχρι τις 22 Φλεβάρη, στην Ουκρανία, στείλαμε κοντά στους 300 τόνους βοήθεια. Από απλές γάζες μέχρι κράνη και αλεξίσφαιρα γιλέκα.

Στις 22 Φλεβάρη, τελειώνει και η επανάσταση. Και από εκεί αρχίζει το "πολιτικό χάος" για το οποίο μπορούμε να μιλήσουμε κάπου αλλού.

Μάιος 2014

Γυρνάω από το Αζερμπαϊτζάν (βλέπε εδώ: http://www.travelstories.gr/community/threads/Η-Χώρα-της-φωτιάς-ή-αλλιώς-azərbaycan.52230/)

Έχω την ευκαιρία να γυρίσω ξανά στην Ουκρανία, αυτή την φορά όμως στο Κιέβο, και να δω το Μάιδαν.

Παίρνω το λεωφορείο από το Αεροδρόμιο του Ζουλιάνι (δεύτερο αεροδρόμιο του Κιέβου) και μετά το μετρό για το Maidan Nezalezhnosti (Майдан Незалежності), για να δω ότι απέμεινε από το Μάιδαν.

1.jpg

Το διάσιμο δέντρο

Παθαίνω ένα μικρό σοκ. 2 χρόνια πριν εδώ, περπάταγα αμέριμνος πριν τον τελικό και μετά του Euro.
Τώρα απέμεινε οτιδήποτε από την Επανάσταση του Φλεβάρη. Με μερικά συν, τύπου μαγαζιά με κεμπάμπ, φουσκωτοί κλόουν και άνθρωποι με στολές Γουίνι το αρκουδάκι.
Λίγο ειρωνεία, αν κανείς σκεφτεί, ότι εδώ, 3 μήνες πριν σκοτώθηκαν 99 άνθρωποι και τραυματιστήκαν πάνω από 3000.

3.jpg

Σουβενίρς

4.jpg

5.jpg
6.jpg
7.jpg

8.jpg
9.jpg
10.jpg


Παντού θα δείτε τις κόκκινομαυρες σημαίες του Πράβυ Σέκτορ, δηλαδή του Δεξιού Κόμματος

11.jpg


12.jpg


13.jpg

Euro 2012

14.jpg
15.jpg
16.jpg
17.jpg

Hotel Europa

18.jpg
19.jpg
20.jpg
21.jpg
22.jpg
23.jpg
24.jpg
25.jpg
26.jpg


Παντού σκηνές με στρατιώτες και πολίτες που προστατεύουν το Μάιδαν, από "προσεχές" επανάσταση των Μπερκουτ.
Κοζάκοι, φαντάροι, εθελοντές και απλοί πολίτες, το βράδυ μαζεύονται στις φωτιές που έχουν ανάψει πριν από λίγο, πίνοντας χοριλκα ή τσαι.

Βράδυ
30.jpg


31.jpg


32.jpg


33.jpg


Τα μεσάνυχτα με περίμενε το τρένο για το Λβιβ.

Στην κουκέτα μου. Ξαπλωμένος, με ανάμεικτα συναισθήματα.

Ήταν αυτό που περίμενα; Αυτό που μας δείχνανε στην τηλεόραση; Πως καταφέραν και μετατρέψαν ένα μνημείο επανάστασης σε ένα μεγάλο τσίρκο/λούνα παρκ.

Όσο για την Ουκρανία. Πάντα την αγαπούσα, και πάντα θα την αγαπώ, και θα την επισκέπτομαι όσο περισότερο μπορώ. Πόσο μάλλον τώρα, που το χρειάζεται πραγματικά.

Αυτά, αύριο θα ανεβάσω φωτογραφίες, από το Κίεβο, άλλα από το 2015.
 

Attachments

  • 155,3 KB Προβολές: 0
  • 164,9 KB Προβολές: 0
  • 177,3 KB Προβολές: 0

10900km

Member
Μηνύματα
392
Likes
4.190
Όπως έγραψα τις προάλλες έχοντας ανεβάσει φωτογραφίες από την Πολωνία, με κουράζει αφάνταστα η όλη διαδικασία με τις φωτογραφίες, αλλά έχοντας μόλις δει το ποστ σου, σκέφτομαι ότι αξίζει να το κάνω μια φορά ακόμα. Έγραψες ότι θα ανεβάσεις φωτογραφίες από το 2015, έτσι; Αύριο-μεθαύριο θα ανεβάσω κι εγώ στη δική μου ιστορία φωτογραφίες από σήμερα-τελευταία βδομάδα-τελευταίο μήνα, κατά προτίμηση από τα ίδια σημεία που είδα στις δικές σου φωτογραφίες, για να φαίνεται η διαφορά (και κάποιες ομοιότητες).
 

ThanasisU2

Member
Μηνύματα
3.469
Likes
3.433
Επόμενο Ταξίδι
Brno
Ταξίδι-Όνειρο
RTW
2015 Δεκέμβρης

Ξανά στο Κίεβο Αυτή την φορά, λόγο ανταπόκρισης για Νέα Υόρκη. 24 ώρες αναμονή, παίρνω ένα ξενοδοχείο δίπλα στο αεροδρόμιο άλλα και δίπλα στο μετρό. Μέσα λίγα λεπτά είμαι έτοιμος για να κατέβω στην πόλη, να δω τι άλλαξε.

Δε έχει μείνει τίποτα. Όλα μαζεύτηκαν τον Αύγουστο του 2014 με την βοήθεια των πολιτικών και βουλευτών της Ουκρανίας άλλα και της Πολωνίας και Λιθουανίας.

http://www.kyivpost.com/multimedia/photo/cleaning-maidan-360018.html

Το Μάιδαν τώρα, θυμίζει παλιές εποχές, προ επανάστασης. Καθαρό, στολισμένο, με όλα τα φώτα αναμμένα. Όπως και γεμάτο με "ενθύμια" της επανάστασης.

DSC05945.jpg

Μάιδαν

DSC05946.jpg

Μάιδαν

DSC05947.jpg

Μάιδαν

DSC05950.jpg


DSC05951.jpg

Євромайдан

DSC05952.jpg

Україна

DSC05953.jpg


DSC05954.jpg

Євромайдан

DSC05956.jpg

Κοζάκος με την Μπαλαλάικα

DSC05959.jpg

Στάση μετρό Maidan Nezalezhnosti

DSC05960.jpg

Κτίριο Συντεχνιών - Ακόμα υπό ανακαίνιση

DSC05961.jpg

Μάιδαν και το Ξενοδοχείο Ουκρανία από πίσω

DSC05962.jpg


Άλλαξε. Πάρα πολλή Φαίνεται ότι οι Ουκρανοί θέλουν να φτιάξουν την πόλη, άλλα δε θέλουν να ξεχάσουν την επανάσταση. Με το που προσγειωθείτε στο Κίεβο, θα βρείτε εικόνες από την επανάσταση.

Στο δρόμο θα βρούμε φαντάρους που μαζεύουν λεφτά για να βοηθήσουν το στρατό που είναι στο Ντονμπάς, ή στα εστιατόρια θα μας βάλουν υποχρεωτικό κουβέρ 1 UAH στο κάθε λογαριασμό, για βοήθεια του στρατού.
Άλλα δε υπάρχει κανένας κίνδυνος. Ούτε στο Κίεβο ούτε στο Λβιβ.

Η ανατολική Ουκρανία παραμένει ακόμα ασφαλής τουριστικός προορισμός. Για αυτό, όποιος θέλει και έχει στα πλάνα την επίσκεψη στην Ουκρανία, να το κάνει.
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.162
Μηνύματα
882.488
Μέλη
38.878
Νεότερο μέλος
pennykk

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom