ThanasisU2
Member
- Μηνύματα
- 3.483
- Likes
- 3.467
- Επόμενο Ταξίδι
- Brno
- Ταξίδι-Όνειρο
- RTW
Περιεχόμενα
- Κεφάλαιο 1
- Visa stuff]Κι φτάνει έτσι ο Απρίλιος, 2 βδομάδες πριν το Πάσχα κι εγώ να ψάχνομαι πως να βγάλω την βίζα. Στην Πολώνια υπάρχει πρεσβεία κι προξενεία της Λευκορωσίας αλλά μόνο σε Βαρσοβία, Gdańsk & Białystok αλλά στην Κρακοβία, γιοκ. Αυτό σήμαινε ότι έπρεπε να χάσω δύο μέρες, κάμποσα λεφτά για τα ταξίδια κι 2 διανυκτερεύσεις, για να μπορέσω να είμαι πρωί πρωί απέξω από την Πρεσβεία. Πάλι καλά, υπάρχουν κι τα τουριστικά πρακτορεία που θα κάνουν την δουλεία για σένα. Ένα πολλή καλό είναι το [URL="http://www.tbalces.com/"]TB Alces[/URL
- Vltava 407
- Vodka κι πρασινή γραμμή. Γίνεται? Γίνεται!]Η Πολωνικός συνοριακός έλεγχος έγινε γρήγορα κι απλά, κι τότε το τρένο ξεκίνησε σιγά σιγά την διαδρομή προς την (παλιά Πολωνική κι τώρα Λευκορωσική) πόλη Brest (Брест), περνώντας πάνω από το ποτάμι [URL="http://i31.photobucket.com/albums/c366/Thanasis_U2/Belarus%202011/DSC07228.jpg"]Bug[/URL], το οποίο χωρίζει την Ευρωπαϊκή Ένωση με την Κοινοπολιτεία Ανεξάρτητων Κρατών. Με την είσοδο μας στο Μπρεστ, κι τον έλεγχο ξεκίνησαν όλα τα πανηγύρια. Στο κάθε βαγόνι μπαίνουν 3 άτομα, ένας τελωνειακός, ένας στρατιωτικός κι μια υπάλληλος ιατρικής ασφάλειας. Η εισπράκτορας μοίρασε τις [URL="http://farm2.static.flickr.com/1058/882826050_b5e88e5586.jpg"]immigration cards[/URL
- Minsk Part 1]Η πρώτη μέρα μου στο Μινσκ ξεκίνησε με την χαρακτηριστική μουσική από το διάσημο καρτούν [media=youtube]mM8qgX3vbuI"[/media
- Minsk Part 2]Από το μουσείο θα συνεχίσουμε τον δρόμο προς τα πάνω, περνώντας το διάσημο (για τα ανατολικά κράτη) [URL="http://i31.photobucket.com/albums/c366/Thanasis_U2/Belarus%202011/DSC07292.jpg"]Τσίρκο[/URL] τους κι μετά το μεγαλύτερο πάρκο στο κέντρο του Μινσκ, το πάρκο [URL="http://i31.photobucket.com/albums/c366/Thanasis_U2/Belarus%202011/DSC07293.jpg"]Gorky (парк Горького)[/URL
- On The road to Katyn
- Katyn (Катынь)
- Last night in Minsk]Η άφιξη στo Minsk έγινε το απογευματάκι, κι με πρώτο [URL="http://i31.photobucket.com/albums/c366/Thanasis_U2/Belarus%202011/DSC07333.jpg"]σταθμό[/URL], τον σιδηροδρομικό σταθμό των τρένων του Μινσκ, για να μπορέσω να αγοράσω το εισητήριο για το τρένο για το Гродно. Η τιμή για μια θέση σε platskartny (μιας κι το ταξίδι θα είναι σχεδόν 8 ώρες την νύχτα, κι δε θα παλευόταν να την περάσω σε καρέκλα) στην αστεία τιμή των 12000 BYR (κάτι λιγότερο από 2 ευρώ [attach=full]30737[/attach
- τρένο 615BJ Гомель-Мінск-Гро́дна
- Гро́дна κι λαθρέμπορας
- Photos/Φωτογραφίες
- Κεφάλαιο 13ο
To Grodno (όπως κι το Brest) άνηκε στην Πολωνία μέχρι το 39, που μπήκαν οι Ρώσοι (Σοβιετικοί μετά το Γερμανοσοβιετικό Σύμφωνο μη Επίθεσης ή ποιο απλά Σύμφωνο Μολότωφ – Ρίμπεντροπ ). Στις 18 Μαρτίου του 1921, μετά το σύμφωνο της Ρίγας, το Grodno, εντάσσεται στην Πολώνια (ξανά μετά από πολλά χρόνια) κι ξεκινάει η ανάπτυξή της. Ανοίγουν 3 ζυθοποιίες, σχολεία, εργοστάσια ποδηλάτων/μοτοσυκλετών μάρκας Niemen αλλά κι εργοστάσιο κλωστοϋφαντουργίας.
Δυστυχώς όλα τα καλά τελείωσαν στις 20 Σεπτέμβρη του 39, όταν ο Κόκκινος Στρατός έφτασε έξω από την πόλη, ο στρατός ήταν αδύνατος να προστατέψει την πόλη (πολεμώντας παράλληλα σε 2 μέτωπα δε είναι κι ότι ποιο εύκολο), κι το βράδυ τις 21 Σεπτέμβρη η πόλη έπεσε στα χέρια των Σοβιετικών. Το μίσος του Κόκκινου στρατού ήταν τόσο μεγάλο που την ίδια μέρα εκτέλεσαν 300 άτομα (μεταξύ τους κι πολλά παιδιά) στο δάσος Psia Górka.
Μέχρι το 41 το Grodno αποτελούσε πόλη της Σοβιετικής Λευκορωσίας, οπού μετά την επιχείριση Μπαρμπαρόσα το Grodno έπεσε στη Ναζιστική Γερμανία. Μιας κι το 47% του πληθυσμού ήταν Εβραίοι, η δημιουργία των γκέτο δε άργησε. Μέσα σε λίγο καιρό σκότωσαν ή μετάφεραν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης Auschwitz-Birkenau κι Treblinka, κι το 43 περηφανευόταν ότι η πόλη έγινε judenrein, δηλαδή ελεύθερο απο Εβραίους.
Μετά την συνδιάσκεψη της Γιάλτας, κι με την συνθήκη Curzon, το Grodno έπρεπε να μπει στο χάρτη της Πολωνίας, αλλά δυστυχώς έπεσε στα χώρια της ΕΣΣΔ κι μετά στην Λευκορωσία.
Η άφιξη έγινε μια χαρά, κι άμεσα πήγα στο γκισέ να πάρω το εισιτήριο για τo Białystok. Βάση τις πληροφορίες των ‘φίλων του αδερφού μου’, το εισιτήριο θα κόστιζε γύρω στα 7000 ρούβλια. Λέω οκ, θα μου μείνουν κι λίγα για ψώνια. Πάω στο γκισέ, με σπαστά ρωσικά κι με ελάχιστα αγγλικά της υπάλληλου μου είπε ότι κάνει 60000 ρούβλια, μιας κι είναι τρένο international. Έλα που έχω μόνο 50000 ρούβλια στο πορτοφόλι μου. Την ρωτάω:
- крэдытная карта (Credit Card? )
- няма! (No!)
Exchange δε είχε στο σταθμό, τα ΑΤΜ του χαλασμένα, κι γω μες τα νευρά να ρίχνω χριστό πανάγιες στο αδερφό μου. Τι να κάνω, πείρα την τσάντα μου κι πήγα προς την πόλη, είχα 4 ώρες μέχρι να έρθει το τρένο. Μιας κι δε ήξερα ποιο λεωφορείο να πάρω, πείρα τον κεντρικό δρόμο E. Ažeški/вул. Э. Ажэшкі.
Στο δρόμο βρήκα αρκετά ενδιαφέρωντα μνημεία, με καλύτερο την Μητρόπολη της Παναγίας της Προστάτιδας (Свято-Покровский кафедральный собор /Sviata -Pakroŭski kafiedraĺny sabor)για να φτάσουμε στην κέντρικη πλατεία, στο δημαρχείο με το κλασικό άγαλμα του Λενιν. βλέποντας που ποντάρει το δάκτυλό του, εκεί βρήκα το ΑΤΜ (βλέπετε, τα είχε προνοήσει όλα ο κομουνισμός, μέχρι κι το σύντροφο Βλαντίμιρ Ιλίτς Ουλιάνοφ να μας ποντάρει το κακό καπιταλισμό).
Με το που έβγαλα τα λεφτά, άρχισα τη επιστροφή προς το σταθμό μέσω του υπέροχου πάρκου αλλά κι του μνημείου των πεσόντων στρατιωτών του κόκκινου στρατού. Ένα επείσης όμορφο πράγμα που είδα στο Grodno, ήταν τα υπέροχα μπρούτζινα αγαλματίδια που υπήρχαν στο δρόμο.
Αγορά εισιτηρίου κι με τα υπόλοιπα ρούβλια, πήγαν για %Shopping% therapy. Στο δίπλα σουπερ μάρκετ γίνανε τα ποιο σημαντικά ψώνια: 2 πακετάκια Camel, ένα λίτρο βότκα, 7 λίτρα μπύρας, διάφορα περίεργα πατατάκια κι μου μείναν κάμποσα χιλιάρικα ακόμα.
Ο έλεγχος διαβατηρίων θα γινόταν στο σταθμό, κι μετά θα περίμενες στο θάλαμο μέχρι να έρθει το τρένο. Περιμένοντας στην είσοδο, για τον έλεγχο των διαβατηρίων παρατήρησα πως είμαι ο μόνος τουρίστας στο υπέροχο τρένο αυτό. Κάθε λογή γιαγιά (μπαμπουσκα), παππού, νέου που επαγγελώντε «λαθρέμπορες» μπορούσες να βρεις εκεί (υπήρχαν μερικές εξαιρέσεις).
Ανοίγει η πόρτα, περνάμε χαλαρά τον έλεγχο, μέχρι κι γω με το περίεργο διαβατήριο, κι στην άλλη πύλη υπάρχει duty free με τσιγάρα κι αλκοόλ μόνο, κι 2 φαντάρους να μοιράζουν ενημερωτικό υλικό για το πως να ζητήσεις άσυλο στην Λευκορωσία (ότι να ναι).
Η αναμονή ήταν ευχάριστη, προσπαθώντας να καταλάβω, πως οι αθεόφοβοι, που αγόρασαν 10 κούτες τσιγάρα (σημείωση, στην ΕΕ μπορείς να φέρεις μόνο 2 πακέτα τσιγάρα) κι τα πακέταραν σε σακούλες. Κατά τις 11 έφτασε το τρένο από την Πολώνια στο σταθμό, κι όλος ο κόσμος μαζεύτηκε στην πύλη. Πήγα κι γω μαζί τους, κάτι παραπάνω θα ξέρανε. Μόλις οι φαντάροι ανοίγουν την πόρτα, έγινε το έλα να δεις. Η μάνα να χάνει το παιδί κι το παιδί την μάνα. Τρέχαν όλοι προς το τρένο, κι εγώ από πίσω. Μπήκαμε στο βαγόνι, βρήκα μια θέση, έκατσα, κι εκεί είδα όλο το μεγαλείο. Ο κάθε Λευκορώσος είχε μαζί του από μια πένσα, ένα κατσαβίδι κι ένα καθαρό t shirt. Μέσα σε 5 λεπτά, οι αθεόφοβοι ξεβίδωσαν όλο το βαγόνι κι έκρυβαν όπου μπορούσαν τα πακέτα τσιγάρα. Ξεβιδώνανε περβάζια, λάμπες, την λεκάνη της τουαλέτας γενικά όπου μπορούσαν. Σε μια στιγμή, μια ξανθιά Λευκορωσίδα, με ρώτησε αν μπορώ να σηκωθώ για λίγο, λέω ΟΚ, κι εκείνη κλοτσάει το κάθισμα μου. Εκείνη την στιγμή, το κάθισμα ανοίγει, λες κι ήταν από οριγκάμι, σε 5 κομμάτια κι εκεί κρύψανε άλλες κούτες. Ο λόγος που το κάνανε αυτό? Το ένα πακέτο τσιγάρα στην Λευκορωσία κάνει 1 ζλότυ (0,25 λεπτά) κι στην πολώνια το φθηνότερο 15 με 12 ζλότυ (4 με 3 ευρώ), άρα ο λαθρέμπορας αν θα πουλήσει το ένα πακετάκι 7 ζλότυ, κερδισμένος βγαίνει.
Το τρένο αναχωρεί για από το σταθμό, κι σε λίγο περνάμε το ποτάμι Νιέμεν, κι γεωγραφικά μπήκαμε στην Πολωνία. Εκεί είδα το άλλο κουλό. Οι Λευκορώσοι άνοιγαν τα παράθυρα κι πετάγανε τα πακέτα τσιγάρα, κι οι Πολώνοι βγαίναν από το δάσος κι τα μαζεύανε.
Μετά από κάνα 10λεπτό, μη μπορώντας να κοιμηθώ από το σοκ, φτάσαμε στην Kuznica, στο πρώτο σταθμό στην πολώνια, στο οποίο μπαίνουν οι συνοροφυλακες μαζί με τους τελωνειακούς.
Ό έλεγχος κράτησε λίγο παραπάνω, λόγο του ελέγχου της schengen visa κι των $/? που πρέπει να έχει ο κάθε Λευκορώσος για την κάθε μέρα που θα μείνει στην ΕΕ. Η συμπεριφορά των στρατιωτών προς τους Λευκορώσους κι τους Πολωνούς που είχαν από 5 σφραγίδες εισόδου/εξόδου στην Πολώνια/Λευκορωσία, ήταν η χειρότερη, μιας κι ξέραν ότι ήταν λαθρέμποροι. Στο δικό μου διαβατήριο, ο στρατιώτης με καλώς όρισε στα ελληνικά, με βοήθησε να κατεβάσω, στα αλήθεια βαρυ σάκο, κι ούτε καν ήθελε να ανοίξει το σάκο να ελέγξει τη έχω μέσα.
Μόλις τελείωσε ο έλεγχος, μας κατέβασαν από το βαγόνι, κι μας βάλανε να περιμένουμε. Εκείνη την στιγμή μπήκαν οι τελωνειακοί κι ξανάκανε φίλο κι φτερό όλο το τρένο, βρίσκοντας το 90% των τσιγάρων. Μόλις ο μηχανοδηγός πείρε το ΟΚ, μας έκανε νόημα να ανέβουμε στο τρένο. Τα μούτρα των ποιον πολλών Λευκορώσων ήταν χάλια, άλλα μερικοί με ένα χαμόγελο μπανάνα επειδή βρήκαν μερικές κούτες τους άγγιχτες. Με αυτά κι με άλλα φτάσαμε στο Białystok κι στο τέλος αυτής της υπέροχης εκδρομής
.
Δυστυχώς όλα τα καλά τελείωσαν στις 20 Σεπτέμβρη του 39, όταν ο Κόκκινος Στρατός έφτασε έξω από την πόλη, ο στρατός ήταν αδύνατος να προστατέψει την πόλη (πολεμώντας παράλληλα σε 2 μέτωπα δε είναι κι ότι ποιο εύκολο), κι το βράδυ τις 21 Σεπτέμβρη η πόλη έπεσε στα χέρια των Σοβιετικών. Το μίσος του Κόκκινου στρατού ήταν τόσο μεγάλο που την ίδια μέρα εκτέλεσαν 300 άτομα (μεταξύ τους κι πολλά παιδιά) στο δάσος Psia Górka.
Μέχρι το 41 το Grodno αποτελούσε πόλη της Σοβιετικής Λευκορωσίας, οπού μετά την επιχείριση Μπαρμπαρόσα το Grodno έπεσε στη Ναζιστική Γερμανία. Μιας κι το 47% του πληθυσμού ήταν Εβραίοι, η δημιουργία των γκέτο δε άργησε. Μέσα σε λίγο καιρό σκότωσαν ή μετάφεραν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης Auschwitz-Birkenau κι Treblinka, κι το 43 περηφανευόταν ότι η πόλη έγινε judenrein, δηλαδή ελεύθερο απο Εβραίους.
Μετά την συνδιάσκεψη της Γιάλτας, κι με την συνθήκη Curzon, το Grodno έπρεπε να μπει στο χάρτη της Πολωνίας, αλλά δυστυχώς έπεσε στα χώρια της ΕΣΣΔ κι μετά στην Λευκορωσία.
Η άφιξη έγινε μια χαρά, κι άμεσα πήγα στο γκισέ να πάρω το εισιτήριο για τo Białystok. Βάση τις πληροφορίες των ‘φίλων του αδερφού μου’, το εισιτήριο θα κόστιζε γύρω στα 7000 ρούβλια. Λέω οκ, θα μου μείνουν κι λίγα για ψώνια. Πάω στο γκισέ, με σπαστά ρωσικά κι με ελάχιστα αγγλικά της υπάλληλου μου είπε ότι κάνει 60000 ρούβλια, μιας κι είναι τρένο international. Έλα που έχω μόνο 50000 ρούβλια στο πορτοφόλι μου. Την ρωτάω:
- крэдытная карта (Credit Card? )
- няма! (No!)
Exchange δε είχε στο σταθμό, τα ΑΤΜ του χαλασμένα, κι γω μες τα νευρά να ρίχνω χριστό πανάγιες στο αδερφό μου. Τι να κάνω, πείρα την τσάντα μου κι πήγα προς την πόλη, είχα 4 ώρες μέχρι να έρθει το τρένο. Μιας κι δε ήξερα ποιο λεωφορείο να πάρω, πείρα τον κεντρικό δρόμο E. Ažeški/вул. Э. Ажэшкі.
Στο δρόμο βρήκα αρκετά ενδιαφέρωντα μνημεία, με καλύτερο την Μητρόπολη της Παναγίας της Προστάτιδας (Свято-Покровский кафедральный собор /Sviata -Pakroŭski kafiedraĺny sabor)για να φτάσουμε στην κέντρικη πλατεία, στο δημαρχείο με το κλασικό άγαλμα του Λενιν. βλέποντας που ποντάρει το δάκτυλό του, εκεί βρήκα το ΑΤΜ (βλέπετε, τα είχε προνοήσει όλα ο κομουνισμός, μέχρι κι το σύντροφο Βλαντίμιρ Ιλίτς Ουλιάνοφ να μας ποντάρει το κακό καπιταλισμό).
Με το που έβγαλα τα λεφτά, άρχισα τη επιστροφή προς το σταθμό μέσω του υπέροχου πάρκου αλλά κι του μνημείου των πεσόντων στρατιωτών του κόκκινου στρατού. Ένα επείσης όμορφο πράγμα που είδα στο Grodno, ήταν τα υπέροχα μπρούτζινα αγαλματίδια που υπήρχαν στο δρόμο.
Αγορά εισιτηρίου κι με τα υπόλοιπα ρούβλια, πήγαν για %Shopping% therapy. Στο δίπλα σουπερ μάρκετ γίνανε τα ποιο σημαντικά ψώνια: 2 πακετάκια Camel, ένα λίτρο βότκα, 7 λίτρα μπύρας, διάφορα περίεργα πατατάκια κι μου μείναν κάμποσα χιλιάρικα ακόμα.
Ο έλεγχος διαβατηρίων θα γινόταν στο σταθμό, κι μετά θα περίμενες στο θάλαμο μέχρι να έρθει το τρένο. Περιμένοντας στην είσοδο, για τον έλεγχο των διαβατηρίων παρατήρησα πως είμαι ο μόνος τουρίστας στο υπέροχο τρένο αυτό. Κάθε λογή γιαγιά (μπαμπουσκα), παππού, νέου που επαγγελώντε «λαθρέμπορες» μπορούσες να βρεις εκεί (υπήρχαν μερικές εξαιρέσεις).
Ανοίγει η πόρτα, περνάμε χαλαρά τον έλεγχο, μέχρι κι γω με το περίεργο διαβατήριο, κι στην άλλη πύλη υπάρχει duty free με τσιγάρα κι αλκοόλ μόνο, κι 2 φαντάρους να μοιράζουν ενημερωτικό υλικό για το πως να ζητήσεις άσυλο στην Λευκορωσία (ότι να ναι).
Η αναμονή ήταν ευχάριστη, προσπαθώντας να καταλάβω, πως οι αθεόφοβοι, που αγόρασαν 10 κούτες τσιγάρα (σημείωση, στην ΕΕ μπορείς να φέρεις μόνο 2 πακέτα τσιγάρα) κι τα πακέταραν σε σακούλες. Κατά τις 11 έφτασε το τρένο από την Πολώνια στο σταθμό, κι όλος ο κόσμος μαζεύτηκε στην πύλη. Πήγα κι γω μαζί τους, κάτι παραπάνω θα ξέρανε. Μόλις οι φαντάροι ανοίγουν την πόρτα, έγινε το έλα να δεις. Η μάνα να χάνει το παιδί κι το παιδί την μάνα. Τρέχαν όλοι προς το τρένο, κι εγώ από πίσω. Μπήκαμε στο βαγόνι, βρήκα μια θέση, έκατσα, κι εκεί είδα όλο το μεγαλείο. Ο κάθε Λευκορώσος είχε μαζί του από μια πένσα, ένα κατσαβίδι κι ένα καθαρό t shirt. Μέσα σε 5 λεπτά, οι αθεόφοβοι ξεβίδωσαν όλο το βαγόνι κι έκρυβαν όπου μπορούσαν τα πακέτα τσιγάρα. Ξεβιδώνανε περβάζια, λάμπες, την λεκάνη της τουαλέτας γενικά όπου μπορούσαν. Σε μια στιγμή, μια ξανθιά Λευκορωσίδα, με ρώτησε αν μπορώ να σηκωθώ για λίγο, λέω ΟΚ, κι εκείνη κλοτσάει το κάθισμα μου. Εκείνη την στιγμή, το κάθισμα ανοίγει, λες κι ήταν από οριγκάμι, σε 5 κομμάτια κι εκεί κρύψανε άλλες κούτες. Ο λόγος που το κάνανε αυτό? Το ένα πακέτο τσιγάρα στην Λευκορωσία κάνει 1 ζλότυ (0,25 λεπτά) κι στην πολώνια το φθηνότερο 15 με 12 ζλότυ (4 με 3 ευρώ), άρα ο λαθρέμπορας αν θα πουλήσει το ένα πακετάκι 7 ζλότυ, κερδισμένος βγαίνει.
Το τρένο αναχωρεί για από το σταθμό, κι σε λίγο περνάμε το ποτάμι Νιέμεν, κι γεωγραφικά μπήκαμε στην Πολωνία. Εκεί είδα το άλλο κουλό. Οι Λευκορώσοι άνοιγαν τα παράθυρα κι πετάγανε τα πακέτα τσιγάρα, κι οι Πολώνοι βγαίναν από το δάσος κι τα μαζεύανε.
Μετά από κάνα 10λεπτό, μη μπορώντας να κοιμηθώ από το σοκ, φτάσαμε στην Kuznica, στο πρώτο σταθμό στην πολώνια, στο οποίο μπαίνουν οι συνοροφυλακες μαζί με τους τελωνειακούς.
Ό έλεγχος κράτησε λίγο παραπάνω, λόγο του ελέγχου της schengen visa κι των $/? που πρέπει να έχει ο κάθε Λευκορώσος για την κάθε μέρα που θα μείνει στην ΕΕ. Η συμπεριφορά των στρατιωτών προς τους Λευκορώσους κι τους Πολωνούς που είχαν από 5 σφραγίδες εισόδου/εξόδου στην Πολώνια/Λευκορωσία, ήταν η χειρότερη, μιας κι ξέραν ότι ήταν λαθρέμποροι. Στο δικό μου διαβατήριο, ο στρατιώτης με καλώς όρισε στα ελληνικά, με βοήθησε να κατεβάσω, στα αλήθεια βαρυ σάκο, κι ούτε καν ήθελε να ανοίξει το σάκο να ελέγξει τη έχω μέσα.
Μόλις τελείωσε ο έλεγχος, μας κατέβασαν από το βαγόνι, κι μας βάλανε να περιμένουμε. Εκείνη την στιγμή μπήκαν οι τελωνειακοί κι ξανάκανε φίλο κι φτερό όλο το τρένο, βρίσκοντας το 90% των τσιγάρων. Μόλις ο μηχανοδηγός πείρε το ΟΚ, μας έκανε νόημα να ανέβουμε στο τρένο. Τα μούτρα των ποιον πολλών Λευκορώσων ήταν χάλια, άλλα μερικοί με ένα χαμόγελο μπανάνα επειδή βρήκαν μερικές κούτες τους άγγιχτες. Με αυτά κι με άλλα φτάσαμε στο Białystok κι στο τέλος αυτής της υπέροχης εκδρομής

Attachments
-
35,5 KB Προβολές: 95
Last edited by a moderator: