Σερβία Србија - Άλλο Πάσχα σε Βελιγράδι και Νόβι Σαντ

giannismits

Member
Μηνύματα
3.494
Likes
11.726
Επόμενο Ταξίδι
?
E καλα τι να λεμε τωρα, οι ιστοριες σου ειναι ΟΔΗΓΟΙ κανονικοι!!! Περιμενω τη συνεχεια για ενα προορισμο που μου κλεινει το ματι απο καιρο... :cool: ;)
E τι..προχειροδουλειές θα κάνουμε? :cool:
Ευχαριστώ κορίτσι..πιστεύω να εξελιχθεί η ιστορία το ίδιο καλά..γι'αυτό και δεν βιάζομαι!
 

giannismits

Member
Μηνύματα
3.494
Likes
11.726
Επόμενο Ταξίδι
?
Επ επ..τι βλέπω εδώ; αγαπημένο Βελιγράδι...
Θα συμφωνήσω απόλυτα για τον Ivan και τη Desa, έμεινα κι εγώ εκεί και τα παιδιά είναι πραγματικά φοβερά. Από τους ανθρώπους που έχω γνωρίσει στα ταξίδια μου και θα τους θυμάμαι. Ο Ivan όντως είναι ντερέκι του μιλούσα και με έπιανε ο αυχένας μου...πήρα όμως εκδίκηση από το φίλο μου που με πειράζει επειδή μου ρίχνει 15 πόντους, ο Ivan του έριχνε 20... :D
Επίσης η Desa ένα απόγευμα περίμενε να γυρίσουμε και μας είχε γεμίσει το δωμάτιο με κόκκινα κεριά και φαναράκια, εμείς μπεκρουλιάζαμε έξω χωρίς να το ξέρουμε και αυτή περίμενε, μας είπε ο Ivan οτι σβήσανε τα κεριά και αυτή επέμενε να τα ξανανάψει να τα βρούμε όταν γυρίσουμε, οπότε ξανά από την αρχή. Τελικά επειδή αργούσαμε έπρεπε να φύγουν και άφησαν τα κεριά μπας και τα προλάβουμε, τελικά τα προλάβαμε αλλά με τόσο που είχαμε πιει και φάει μόνο για το σκοπό που τα άναψε δε χρησίμεψαν... :p
Την άλλη μέρα ο Ivan μας είπε οτι δεν κοιμήθηκε από το άγχος μήπως το δωμάτιο είχε πάρει φωτιά...
Πάντως είναι και οι 2 γλυκύτατοι και εννοείται οτι πλέον για μένα αν ξαναπάω είναι στάνταρ επιλογή.

Για πάμε τώρα στη συνέχεια με πολλές φώτο και τις πολύ χρήσιμες πληροφορίες σου, θα προτιμούσα πάντως να μην είναι απλός οδηγός θα ήθελα να εμπεριέχει και την προσωπική σου ματιά.

Α...ελπίζω να ήπιες καμιά Jelen και για μας!
Καλά η Desa είναι πραγματικά τόσο ευγενική και γλυκιά που σε σκλαβώνει.
Πάλι καλά που δεν πήρε φωτιά το δωμάτιο να έχετε τύψεις :D
Ε σιγά το ύψος που έχει ο Ivan!Eγώ με το συγκλονιστικό 1.70 μου φαντάσου πως τον κοιτούσα!

Φυσικά και ήπια και μια και δύο και τρείς Jelen!
Κοίτα δεν ξέρω ακόμα πως θα μου βγεί η συνέχεια.Απ τη μία βαριέμαι να γράψω λεπτομέρειες τι κάναμε λεπτομερώς κάθε μέρα απ την άλλη για να κάνω οδηγό είναι πιο χρονοβόρο και θέλει καλή μελέτη.

Μάλλον κάτι ενδιάμεσο.Η συνέχεια επί τις οθόνες σας..αλλά θα αργήσει κάπως :)
 

giannismits

Member
Μηνύματα
3.494
Likes
11.726
Επόμενο Ταξίδι
?
Πάσχα στη Σερβία
Πριν ξεκινήσω να διηγούμαι το που πήγαμε και τι είδαμε θα ήθελα να κάνω μια αναφορά σ'αυτό το κεφάλαιο για το πώς βιώσαμε τις μέρες του Πάσχα στο Βελιγράδι.

Όσοι νομίζετε πως στη Σερβία επειδή είναι ορθόδοξοι η μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα έχει το ίδιο κλίμα όπως στην Ελλάδα κάνετε λάθος!
Η Ivana (το μέλος του travelstories) με είχε προετοιμάσει και μου είχε πει λίγα πράγματα επί του θέματος και το διαπίστωσα κι εγώ.

Την μεγάλη Παρασκευή όπως συνηθίζουμε άλλωστε στην Ελλάδα θέλαμε να πάμε στην περιφορά του επιταφίου.Ρωτήσαμε τον Ivan και την Desa τι ώρα να πάμε σε οποιαδήποτε εκκλησία για τον επιτάφιο.Κοιτάχτηκαν με απορία.Μας είπαν πως δεν γνωρίζουν και παραδέχτηκαν πως δεν είναι και πολύ της θρησκείας.

Η Ivana μου είχε προτείνει την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου (Свети Ђорђе) και μάλιστα να πάμε στις 5 το απόγευμα.Μου έκανε εντύπωση επειδή ήταν πολύ νωρίς καθώς στην Ελλάδα η λειτουργία την Μ.Παρασκευή ξεκινάει στις 19:00 και ο επιτάφιος βγαίνει περίπου στις 20:30 με 21:00.

Η εκκλησία βρίσκεται στην περιοχή Banovo brdo περίπου 20 λεπτά από το κέντρο με λεωφορείο και θα το συνδιάζαμε με το νησί-πάρκο αναψυχής Ada CIganlija το οπόιο έχει απόσταση από την συγκεκριμένη εκκλησία 5-10 λεπτά περπάτημα.
astatic.panoramio.com_photos_1920x1280_90050898.jpg

Πράγματι ήμασταν στην εκκλησία στις 17:00.η εκκλησία είναι μικρή και στο προαύλιο είχε λίγο κόσμο.Μπήκαμε μέσα και ήταν σχεδόν γεμάτη.Ο κόσμος ήταν μπροστά στον επιτάφιο μαζεμένος σαν σε κηδεία και δεν μπορέσαμε να περάσουμε να φιλίσουμε την εικόνα.Σε αντίθεση με την Ελλάδα που ο κόσμος κάθεται σε καρέκλες δεξιά και αριστερά και υπάρχει διάδρομος να περάσεις και να προσκυνήσεις τον επιτάφιο.Επίσης ο επιτάφιος δεν ήταν στολισμένος με λουλούδια.Δεν ήταν καθόλου στολισμένος απλά ήταν τοποθετημένες οι εικόνες.
Επίκρατούσε ησυχία ακούσαμε ελάχιστους ψαλμούς δεν ήταν η κλασική λειτουργία που ξέρουμε και γενικά υπήρχε μια περίεργη ατμόσφαιρα.Αναρωτιόμασταν θα γίνει περιφορά?Δεν θα γίνει?Μείναμε ένα 10λεπτο και φύγαμε απορημένοι.

Την επόμενη μέρα τρώγοντας σε ένα μαγαζάκι ο ιδιοκτήτης που είναι Ελληνας μας έπιασε κουβέντα.Τον ρωτήσαμε για το θέμα και μας είπε πως οι Σέρβοι δεν κάνουν περιφορά επιταφίου και πως υπάρχει μια Ελληνική εκκλησία που κάνει.Δυστυχώς δεν συγκράτησα το όνομα.

Πάντως μου έκανε εντύπωση.Πίστευα πως η περιφορά δεν έχει να κάνει με παράδοση αλλά με τον ορθόδοξο Χριστιανισμό και παντού είναι το ίδιο. Είχα στο μυαλό μου μια κατανυκτική ατμόσφαιρα και πως θα κάνουμε περιφορά επιταφίου την ώρα που βράδιαζε στους δρόμους του Βελιγραδίου!Καμία σχέση λοιπόν.

Την ίδια μέρα πρωί Μ.Σαββάτου επισκευτήκαμε την εκκλησία του Αγίου Μάρκου (Црква Светог Марка) που βρίσκεται δίπλα από το κοινοβούλιο.Τουρίστες έβγαιναν φωτογραφίες με φόντο τον επιτάφιο! άλλοι άναβαν κερί κι εμείς φιλίσαμε την εικόνα στον επιτάφιο που επίσης δεν ήταν στολισμένος.
alh4.googleusercontent.com__xV__GS2v7hQ_UcRM02YbtpI_AAAAAAAAHx467925044138f6a86a0a00830124d261.jpg


Το βράδυ της ανάστασης θα πηγαίναμε στον καθεδρικό ναό του Αγίου Σάββα (Храм Светог Саве) την μεγαλύτερη ορθόδοξη εκκλησία των Βαλκανίων.
Η ώρα ήταν 23:30 που ξεκινήσαμε για την εκκλησία και μου έκανε τεράστια εντύπωση που κόσμος τριγυρνούσε στους δρόμους με τις βερμούδες του σαν να μη συμβαίνει τίποτα.Αφού αναρωτήθηκα:σίγουρα σήμερα είναι η Ανάσταση? Στον πεζόδρομο της Knez Mihailova γινόταν πανικός από κόσμο.Πραγματικός χαμός.Και όσα μέρη με μπαρ και καφέ περάσαμε ήταν γεμάτα με κόσμο.
Και σκέφτομαι ότι στην Ελλάδα τέτοια ώρα ο κόσμος είναι ή στις εκκλησίες ή σπίτια τους και ετοιμάζονται να πάνε στην ανάσταση.

Στο δρόμο είδαμε πολύ λίγους που πήγαιναν κι αυτοί προς τον Αγιο Σάββα.Φτάνοντας στο προαύλιο ειδαμε αρκετό κόσμο όχι τόσο όμως όπως φανταζόμουν για την μεγαλύτερη εκκλησία της Πρωτεύουσας.Στο χωριό μου μάλλον μαζεύεται περισσότερος κόσμος!
astatic.panoramio.com_photos_1920x1280_90051769.jpg


Ο καθεδρικός εσωτερικά ήταν κλειστός.Το άγιο φως και οι ιερείς βγήκαν από το διπλανό παρεκκλήσι του Αγ.Σάββα.Δεν ακούστηκε το ''Χριστός Ανέστη '' στις 12.Χτυπούσαν μόνο οι καμπάνες.Έκαναν αθόρυβα περιφορά το φώς γύρω από την εκκλησία και μετά στάθηκαν στο κέντρο του καθεδρικού και έψαλαν.
Άλλο περίεργο ο κόσμος δεν φιλίθηκε μεταξύ του!Ήταν απλά αγαλματωμένοι και ανέκφραστοι.Μετά από λίγα λεπτά το φως πέρασε από χέρι σε χέρι στα κεριά που κρατούσε ο καθένας.

Την Κυριακή του Πάσχα ήμασταν στο Νόβι Σαντ και αν κρίνω από την ερημιά που επικρατούσε συμπέρανα πως οι κάτοικοι την βιώνουν οικογενειακά όπως οι Ελληνες στα σπίτια τους με γιορτινά τραπέζια.
Η δεύτερη μέρα του Πάσχα είναι κανονικά εργάσιμη για τους Σέρβους.

Αν και ήμασταν λοιπόν σε μια ορθόδοξη χώρα τελικά ζήσαμε μια διαφορετική εμπειρία πιο λητή ίσως,της μεγαλύτερης γιορτής του Χριστιανισμού. Τελικά αυτό που λένε ότι το Πάσχα είναι γιορτή Ελληνική μάλλον είναι σωστό!
 

giannismits

Member
Μηνύματα
3.494
Likes
11.726
Επόμενο Ταξίδι
?
Στα αξιοθέατα και τις γειτονιές του Βελιγραδίου Ι
Το Βελιγράδι το απολαύσαμε με υπερβολικά ζεστό καιρό κάπου στους 32 βαθμούς με ήλιο και μόνο την τελευταία μέρα έριξε μια αδύναμη βροχή και ξαναβγήκε ο ήλιος.

Δεν υπήρχε ιδιαίτερος προγραμματισμός καθώς τα βασικά αξιοθέατα είναι συγκεκριμένα και όχι αναρίθμητα.Βέβαια φυσικά και δεν τα είδαμε όλα αλλά το να τρέχω όλη τη μέρα δεν μου ταιριάζει,με κουράζει και με αγχώνει.Πλέον χαλαρά απολαμβάνω κάθε μέρος που επισκέπτομαι.

Η πόλη περπατιέται εύκολα και ένας πολύ βολικός τρόπος να γνωρίσει ένας επισκέπτης το κέντρο και τα αξιοθέατα του είναι το τραμ 2 σε συνδιασμό με τα ποδαράκια του :)
Το τραμ 2 κάνει κυκλική διαδρομή και αρχίζει και τελειώνει στην Pristanište και περνάει από τα βασικά σημεία της παλιάς πόλης.Οι στάσεις που κάνει είναι :
PRISTANIŠTE,
KALEMEGDAN,
BRAĆE BARUH,
KRALjA PETRA,
DORĆOL (ZMAJ JOVINA),
SKADARLIJA PIJACA,
"29. NOVEMPRA",
TAKOVSKA,
PALILULSKA PIJACA,
STARINE NOVAKA,
MAŠINSKI FAKULTET,
VUKOV SPOMENIK,
PRAVNI FAKULTET,
TRG SLAVIJA (NEMANJINA),
GLAVNA ŽELEZNIČKA STANICA,
EKONOMSKI FAKULTET,
BRANKOV MOST,
PRISTANIŠTE
Και η αντίθετη διαδρομή.

Από την πλατεία Republic που ήταν η δική μας αφετηρία οι πιο κοντινές στάσεις του τραμ 2 ήταν η Dorcol και η skadarlija pijaca.

H αρχή και αφετηρία της περιήγησης μας έγινε από την πλατεία Republic το κομβικό σημείο της πόλης.
Η πλατεία Δημοκρατίας είναι η κεντρική πλατεία του Βελιγραδίου.Το κεντρικό της μνημείο είναι αφιερωμένο στον πρίγκιπα Mihailo, Σέρβος ηγεμόνας που δολοφονήθηκε το 1868 και το μνημείο ανεγέρθηκε το 1882. Θεωρήθηκε ο ελευθερωτής της Σερβίας από την Οθωμανική Αυτοκρατορία.
Κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας, η πλατεία ήταν ιδιαίτερα ξακουστή, διότι οι Τούρκοι κρεμούσαν τους ανθρώπους σε αυτόν τον τόπο ως προειδοποίηση προς όλους τους ανυπάκουους κατοίκους του Βελιγραδίου.
Η Πλατεία Δημοκρατίας και το μνημείο του Πρίγκιπα Mihailo είναι το κύριο σημείο συνάντησης των κατοίκων, που συνηθίζoυν να δίνουν ραντεβού "στο άλογο" όπως αποκαλούν το σημείο.

Από την πλατεία Δημοκρατίας (Трг Републике) περνούν τα τρόλεϊ 19, 21, 22, 28, 29, 41 και τα λεωφορεία 16, 24, 26, 31, 37, 46, 95.

Στρίβοντας δεξιά μπήκαμε στον διάσημο πεζόδρομο της πόλης Knez Mihailova. Λόγω της μεγάλης ιστορικής και πολιτιστικής αξίας,ο δρόμος είναι υπό την προστασία του κράτους ως ένα από τα παλαιότερα και πιο πολύτιμα μνημεία της πόλης.Βρίσκεται ανάμεσα στην πλατεία Terazije και το φρούριο Kalemegdan και διαθέτει μια μεγάλη σειρά από εντυπωσιακά κτίρια και αρχοντικά που χτίστηκαν στα τέλη του 1870.
astatic.panoramio.com_photos_1920x1280_90050565.jpg


astatic.panoramio.com_photos_1920x1280_90050573.jpg


astatic.panoramio.com_photos_1920x1280_90050584.jpg

Είναι το κύριο σημείο συνάντησης στην πόλη μαζί με την πλατεία Δημοκρατείας.Η Knez Mihailova θεωρείται ένας από τους πιο όμορφους πεζόδρομους στην Ανατολική Ευρώπη.
Ο πεζόδρομος είναι γεμάτος με επώνυμα καταστήματα,πολιτιστικά κέντρα, βιβλιοπωλεία, εστιατόρια, καφετέριες,γραφεία αεροπορικών εταιρειών καθώς και σημαντικά κτήρια όπως η Σερβική Ακαδημία Επιστημών και Τεχνών (SANU) και η Εθνική βιβλιοθήκη.
Ο πεζόδρομος είναι πολύ περιποιημένος και αισθητικά όμορφος και προσεγμένος και όσες μέρες ήμασταν εκεί όλες τις ώρες τις μέρας έσφυζε από ζωή.

Η βόλτα συνεχίστηκε στρίβοντας στην Kralja Petra όπου ο δρόμος μας έβγαλε στον καθεδρικό ναό του Αγίου Μιχαήλ.Σ’αυτή την διασταύρωση βρίσκεται η διάσημη καφάνα ? το Σερβικό πατριαρχείο ακριβώς απέναντι στον καθεδρικό και η κατοικία της πριγκίπισσας Ljubica (Конак кнегиње Љубице).

Kralja Petra
astatic.panoramio.com_photos_1920x1280_90050590.jpg


Καφάνα ?
astatic.panoramio.com_photos_1920x1280_90050602.jpg


Ο καθεδρικός ναός του Αγίου Μιχαήλ και το Πατριαρχείο
astatic.panoramio.com_photos_1920x1280_90050599.jpg


Ο καθεδρικός ναός του Αγίου Μιχαήλ
astatic.panoramio.com_photos_1920x1280_90050607.jpg


Η κατοικία της πριγκίπισσας Ljubica
astatic.panoramio.com_photos_1920x1280_90050605.jpg


Kneza Sime Markovića
astatic.panoramio.com_photos_1920x1280_90050610.jpg


Το Πατριαρχείο
astatic.panoramio.com_photos_1920x1280_90050613.jpg


Στο συγκεκριμένο σημείο η συγκοινωνία που εξυπηρετεί είναι τα λεωφορεία 24, 26, 31, 79, τραμ 2, 5, 10 και τα trolley 19, 21, 22, 22l, 28, 41.

Από τον καθεδρικό και ελάχιστά μέτρα πιο μετά στην επόμενη διαστάυρωση που βρίσκεται και η πρεσβεία της Αυστρίας,φτάσαμε στο φρούριο Kalemegdan.

Τα μέσα μεταφοράς που εξυπηρετούν για το φρούριο είναι το τραμ 2, τα trolley 19, 21, 22, 28, 29, 41 και το λεωφορείο 31.

Το Φρούριο του Βελιγραδίου είναι το μεγαλύτερο δωρεάν αξιοθέατο της πόλης με τις πύλες του ανοιχτές 24 ώρες και τις 7 ημέρες όλο το χρόνο. Δεν υπάρχουν φύλακες, δεν υπάρχουν περιορισμοί, μόνο πολλά όμορφα τοπία και σημεία χαλάρωσης.
Το επίσημο site (Σέρβικα) http://www.beogradskatvrdjava.co.rs/

Είχε πολύ κόσμο άλλοι χαλάρωναν σε παγκάκια,άλλοι απολάμβαναν την υπέροχη θέα,άλλοι ξάπλωναν στο γρασίδι…οικογένειες,παρέες,ζευγάρια γκρούπ τουριστών…Είναι το σημαντικότερο αξιοθέατο της πόλης και το αγαπημένο μέρος των τουριστών και των κατοίκων.
Εμείς μπήκαμε από το νότιο μέρος που βλέπει στον παραλιακό δρόμο, με θέα στο Νέο Βελιγράδι και τον ποταμό Sava. Γυρίσαμε ένα μεγάλο μέρος του φρουρίου και απολαύσαμε τη θέα από πολλά σημεία.

astatic.panoramio.com_photos_1920x1280_90050616.jpg


astatic.panoramio.com_photos_1920x1280_90050621.jpg


astatic.panoramio.com_photos_1920x1280_90050623.jpg


astatic.panoramio.com_photos_1920x1280_90050635.jpg


astatic.panoramio.com_photos_1920x1280_90050646.jpg


astatic.panoramio.com_photos_1920x1280_90050674.jpg


astatic.panoramio.com_photos_1920x1280_90050692.jpg


Η πύλη του Βασιλιά (Kralj kapija)
astatic.panoramio.com_photos_1920x1280_90050696.jpg


astatic.panoramio.com_photos_1920x1280_90050699.jpg

Μας οδήγησε στο μνημείο της νίκης (Pobednik) το οποίο είναι ίσως το πιο πολυσύχναστο σημείο του φρουρίου καθώς από δω βλέπεις την καλύτερη πανοραμική άποψη της ένωσης των ποταμών Sava και Δούναβη.
astatic.panoramio.com_photos_1920x1280_90050704.jpg


astatic.panoramio.com_photos_1920x1280_90050706.jpg


Ο πύργος Nebojsina
astatic.panoramio.com_photos_1920x1280_90050709.jpg


O πύργος και η πύλη του Ρολογιού (SahatKula)
astatic.panoramio.com_photos_1920x1280_90050714.jpg


astatic.panoramio.com_photos_1920x1280_90050721.jpg


Η πύλη Stambol (Stambol Kapija)
astatic.panoramio.com_photos_1920x1280_90050727.jpg



Η πύλη Karageorge's (Karađorđeva Kapija)
astatic.panoramio.com_photos_1920x1280_90050730.jpg


Στο φρούριο βρίσκεται το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, καθώς και το Παρατηρητήριο, το Πλανητάριο και ο ζωολογικός κήπος του Βελιγραδίου που βρίσκονται στη βόρεια πλαγιά.Επίσης η εκκλησία Ružica και το εκκλησάκι του Αγίου Petka.

Μνημείο ευγνωμοσύνης στη Γαλλία
astatic.panoramio.com_photos_1920x1280_90050736.jpg


Λόγω κούρασης δεν γυρίσαμε όλο το κάστρο και επειδή ο ήλιος μας βάρεσε αλλά και τα πόδια φώναζαν ‘’φτάνει’’ ξαποστάσαμε στη δροσερή σκιά του πάρκου Kalemegdan μπροστά στο συντριβάνι ''Borba'' και χαλαρώσαμε τρώγοντας ένα παγωτάκι και βλέποντας τον κόσμο να πηγαινοέρχεται αμέριμνος και χαλαρός.
astatic.panoramio.com_photos_1920x1280_90050743.jpg


Βγήκαμε από το φρούριο μετά από αρκετή ώρα από το ίδιο σημείο που είχαμε μπεί και κατευθηνθήκαμε και πάλι προς την Kneza Sime Markovića με σκοπό να πάμε στην ξακουστή kafana ?
astatic.panoramio.com_photos_1920x1280_90050747.jpg


Η πρεσβεία της Αυστρίας και ο καθεδρικός ναός του Αγίου Μιχαήλ
astatic.panoramio.com_photos_1920x1280_90050754.jpg


astatic.panoramio.com_photos_1920x1280_90050760.jpg


astatic.panoramio.com_photos_1920x1280_90050768.jpg


Η kafana ? είναι η πιο παλιά παραδοσιακή ταβέρνα του Βελιγραδίου.Το κτίριο βρίσκεται στην οδό Kralja Petra 6 και χτίστηκε το 1823.
astatic.panoramio.com_photos_1920x1280_90050804.jpg


astatic.panoramio.com_photos_1920x1280_90050777.jpg


Στην πίσω αυλή
astatic.panoramio.com_photos_1920x1280_90050788.jpg

Ηταν μεσημέρι και είπαμε να τσιμπήσουμε κάτι.Μεγάλη Παρασκευή και είπα να τηρήσω την νηστεία (για την ώρα) γι’αυτό και πήραμε μια σαλάτα ντομάτα και κάτι σαν πατατόσουπα που όσο ξενέρωτη κι αν ακούγεται ήταν βάλσαμο και φυσικά με τη συνοδεία μιας παγωμένης μπύρας.

Επιστροφή και πάλι στη βάση μας μέσω της πολύβουης Knez Mihailova καταλήγοντας στην πλατεία Δημοκρατίας.

Knez Mihailova
astatic.panoramio.com_photos_1920x1280_90050807.jpg


astatic.panoramio.com_photos_1920x1280_90050813.jpg


astatic.panoramio.com_photos_1920x1280_90050817.jpg


astatic.panoramio.com_photos_1920x1280_90050822.jpg


"Delijska cesma"
astatic.panoramio.com_photos_1920x1280_90050831.jpg


Πλατεία Δημοκρατίας
astatic.panoramio.com_photos_1920x1280_90050839.jpg


astatic.panoramio.com_photos_1920x1280_90050844.jpg
 

greco

Member
Μηνύματα
1.147
Likes
3.320
Επόμενο Ταξίδι
???
Ταξίδι-Όνειρο
Γυρος Τουρκιας
Ενα ευχαριστω ειναι τοσο λιγο!Περιμενω ανυπομονα τη συνεχεια.
 

giannismits

Member
Μηνύματα
3.494
Likes
11.726
Επόμενο Ταξίδι
?
Στα αξιοθέατα και τις γειτονιές του Βελιγραδίου ΙΙ
Επόμενος στόχος θα ήταν το Ada Ciganlija.Μια πρόταση που μου έκανε το μέλος Ivana και την ευχαριστώ πολύ γιατί το πιο πιθανό θα ήταν να μην πήγαινα στο συγκεκριμένο μέρος καθώς δεν το γνώριζα ούτε είδα να αναφέρεται σε κάποια ιστορία.

Ξεκινώντας και πάλι από την βάση μας την πλατεία Δημοκρατίας και στρίβοντας αριστερά από την Knez Mihailova μετά από λίγα μέτρα φτάσαμε στην πλατεία Terazije που βρίσκεται το ХОТЕЛ МОСКВА (hotel Moskva).

Knez Mihailova
astatic.panoramio.com_photos_1920x1280_90050863.jpg


astatic.panoramio.com_photos_1920x1280_90050875.jpg


πλατεία Terazije
astatic.panoramio.com_photos_1920x1280_90050878.jpg


ХОТЕЛ МОСКВА (hotel Moskva)
astatic.panoramio.com_photos_1920x1280_90050883.jpg


Στρίβοντας σ’αυτό το σημείο δεξιά από ψηλά φαίνεται ο σταθμός λεωφορείων Zeleni venac ακριβώς δίπλα στην ομώνυμη λαική αγορά.Κατηφορίζουμε και φτάνουμε στον σταθμό.
astatic.panoramio.com_photos_1920x1280_90050887.jpg


Η αγορά Zeleni venac
astatic.panoramio.com_photos_1920x1280_90050891.jpg


Για Ada Ciganlija εξυπηρετούν τα λεωφορεία 52 και 53 και οι στάσεις που βολεύουν είναι η FABRIKA ŠEĆERA ή BIOSKOP.Υπολογίστε περίπου 6 με 8 στάσεις μετά την αφετηρία Zeleni venac.Είναι εύκολο να το καταλάβετε αφού θα περάσετε την καινούρια καλωδιωτή γέφυρα Ada μετά από λίγο θα κάνει στάση το λεωφορείο και θα κατεβείτε.Η απόσταση από το κέντρο είναι 4χλμ και μετά από 15-20 λεπτά φτάνουμε στο σημείο.

Το Ada Ciganlija λοιπόν είναι ένα νησάκι στον ποταμό Σάβα που τεχνητά έχει μετατραπεί σε μια χερσόνησο.Τις τελευταίες δεκαετίες έχει μετατραπεί από έναν απρόσιτο βάλτο, σε ένα πάρα πολύ δημοφιλές μέρος,σε μια ψυχαγωγική ζώνη, αξιοσημείωτη για τις δύο τεχνητές παραλίες της με βότσαλα και την τεχνητή λίμνη Sava.Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, μπορεί να έχει πάνω από 100.000 επισκέπτες καθημερινά, και μέχρι 300.000 επισκέπτες κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.Λόγω αυτής της δημοτικότητας, έχει το παρατσούκλι "Θάλασσα του Βελιγραδίου’’.

Είναι μια όαση στην αστική περιοχή του Βελιγραδίου.Το νησί έχει έντονη αθλητική δραστηριότητα και διαθέτει ένα μεγάλο αριθμό αθλητικών εγκαταστάσεων 30 στον αριθμό! Έχει πάνω από 70 εστιατόρια, μπαρ και καφετέριες, καθώς και ένα καφέ-cinema.
Το επίσημο site (Σέρβικα) http://www.adaciganlija.rs/page/home/sr.html

Γλυπτική τέχνη στην είσοδο του Ada Ciganlija
astatic.panoramio.com_photos_1920x1280_90050900.jpg


astatic.panoramio.com_photos_1920x1280_90050922.jpg


Είχε πολύ κόσμο που έκανε βόλτα είτε με τα πόδια είτε με ποδήλατα,είτε με το τουριστικό τρενάκι.Σχεδόν όλα τα καφέ και εστιατόρια ήταν γεμάτα ενώ κάποιοι έκαναν και πικ-νικ στο γρασίδι.Ορισμένοι μάλιστα έκαναν μπάνιο στην λίμνη. Το μέρος μου θύμισε το νησί της Μαργαρίτας στην Βουδαπέστη.Βέβαια είναι πολύ πιο μεγάλο και έχει πολλά περισσότερα πράγματα να κάνεις.

Φυσικά νοικιάσαμε ποδήλατα για να απολαύσουμε μια μεγάλη βόλτα σε πολλές γωνιές του νησιού.Αν θυμάμαι καλά για 2 ώρες νοικιάσαμε τα δύο ποδήλατα προς 600 δηνάρια.Με διάθεση για εξερεύνηση ξεκινήσαμε με τα ποδήλατα μας και στάθήκαμε σε πολλά σημεία.

Η μικρή λίμνη του νησιού γνωστή ως Ada Safari που χρησιμοποιείται κυρίως για αλιεία ένω δίπλα της υπάρχουν 2-3 πολύ όμορφα εστιατόρια.
astatic.panoramio.com_photos_1920x1280_90050941.jpg


astatic.panoramio.com_photos_1920x1280_90050955.jpg


astatic.panoramio.com_photos_1920x1280_90050958.jpg


Η όμορφη παραλία της λίμνης Sava
astatic.panoramio.com_photos_1920x1280_90050966.jpg


astatic.panoramio.com_photos_1920x1280_90050980.jpg


astatic.panoramio.com_photos_1920x1280_90050985.jpg


Μπροστά στην παραλία της λίμνης Σαβα κάτσαμε σε ένα από τα πολλά εστιατόρια που υπάρχουν εκεί.Και τι νηστίσιμο να φας εδώ Μ.Παρασκευή?Τι καλύτερο από νηστίσιμη πλεσκαβίτσα (Pljeskavica)!Δεν άντεξα λοιπόν και επειδή έτσι κι αλλιώς δεν ήμασταν σε κλίμα Μ.Παρασκευής ξέχασα νηστείες και Πάσχα και απόλαυσα το μπιφτέκι γίγας που ως γνωστόν είναι το παραδοσιακό χάμπουργκερ της Σερβίας.Ήταν πεντανόστιμο πικάντικο και συνοδεύτηκε από πατάτες ένα τέλειο στρόγγυλο ψωμάκι και φυσικά μια παγωμένη μπύρα!Σύνολο δύο πιάτα,σαλάτα και μπύρα 1100 δηνάρια.
alh6.googleusercontent.com__a8dzD0T2tDs_UcmMYwB1hmI_AAAAAAAAIe29de43cf77f35548355d16b9913254ab.jpg


Ένα από τα πιο αξιοσημείωτα αξιοθέατα του νησιού είναι το συντριβάνι στη μέση της λίμνης Sava
astatic.panoramio.com_photos_1920x1280_90050989.jpg


astatic.panoramio.com_photos_1920x1280_90050993.jpg


Η καλύτερη ώρα για το νησί είναι κατά το ηλιοβασίλεμα και το σούρουπο.Με μοναδικό μειονέκτημα τα επιθετικά σμήνη κουνουπιών που μας έφαγαν!
astatic.panoramio.com_photos_1920x1280_90051001.jpg


astatic.panoramio.com_photos_1920x1280_90050997.jpg


astatic.panoramio.com_photos_1920x1280_90051016.jpg


astatic.panoramio.com_photos_1920x1280_90051023.jpg


astatic.panoramio.com_photos_1920x1280_90051006.jpg


Στην άκρη του νησιού βρίσκεται η γέφυρα Ada .Είναι μια καλωδιωτή γέφυρα πάνω από τον ποταμό Σάβα που διασχίζει το ανατολικό άκρο του νησιού Ada Ciganlija, και συνδέει τους δήμους Novi Beograd και Čukarica ( Banovo Brdo ).Η γέφυρα Ada είναι το νέο ορόσυμο του Βελιγραδίου και άνοιξε την 1η Ιανουαρίου 2012.
astatic.panoramio.com_photos_1920x1280_90051024.jpg


astatic.panoramio.com_photos_1920x1280_90051049.jpg


astatic.panoramio.com_photos_1920x1280_90051052.jpg


Το Ada Ciganlija ο προτείνω ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ.Θεωρώ ελειπές ένα ταξίδι στο Βελιγράδι χωρίς επίσκεψη σ’αυτό το υπέροχο γεμάτο ενέργεια μέρος.

Η επίστροφή μας έγινε και πάλι με το λεωφορείο 52 με τέρμα τον σταθμό Zeleni venac.Έτσι είχαμε την ευκαιρία για μια βραδινή βόλτα στο κέντρο της ζωντανής Πρωτεύουσας.

Η πλατεία Terazije που βρίσκεται και το Ηotel Moskva
astatic.panoramio.com_photos_1920x1280_90051056.jpg


Η πλατεία Nikola Pašić
astatic.panoramio.com_photos_1920x1280_90052048.jpg


astatic.panoramio.com_photos_1920x1280_90052055.jpg


Το επιβλητικό κοινοβούλιο
astatic.panoramio.com_photos_1920x1280_90052060.jpg


astatic.panoramio.com_photos_1920x1280_90052063.jpg


Η Knez Mihailova
astatic.panoramio.com_photos_1920x1280_90051061.jpg


Η πλατεία Republic
astatic.panoramio.com_photos_1920x1280_90051066.jpg


Κάτσαμε για λίγη ώρα στην πλατεία.Γινόταν το αδιαχώρητο και στην Republic και την Knez Mihailova.Η βραδιά ήταν ζεστή και όμορφη και πλήθος κόσμου απολάμβανε την βόλτα του.Δεν περίμενα τέτοιο χαμό.Μου άρεσε που έβλεπα ανέμελους και χαρούμενους ανθρώπους και διαπίστωσα πόσο μοιάζουμε οι δύο λαοί σ’αυτό.Στο ότι όσα προβλήματα και να έχουμε δεν θα μείνουμε μέσα,θα βγούμε να διασκεδάσουμε και έχουμε τέτοια ζωντάνια που τα ξεχνάμε όλα.Στην κουλτούρα των Σέρβων όπως και των Ελλήνων σημαντικό κομμάτι έχει η διασκέδαση!
Τόσο κόσμο για βραδινή έξοδο και βόλτα γενικά ειληκρινά δεν ξέρω αν έχω ξαναδεί σε τουριστικό μέρος ούτε στην Ελλάδα το καλοκαίρι.

Συνεχίσαμε προς την φημισμένη Skadarlija (Скадарлија) άλλο ένα σημείο της πόλης με έντονη νυχτερινή ζωή.Σαν την Άθωνος της Θεσσαλονίκης ή την Πλάκα της Αθήνας.Όλες οι ταβέρνες,παλιές καφάνες και τα μπιστρό ήταν γεμάτα και υπήρχε και ζωντανή μουσική δίνοντας μια κεφάτη ατμόσφαιρα.Ήμασταν έτοιμοι να επιλέξουμε κάποιο μαγαζί για ποτό αλλά τελικά συνεχίσαμε φτάνοντας στο τέλος του δρόμου.
astatic.panoramio.com_photos_1920x1280_90051079.jpg


astatic.panoramio.com_photos_1920x1280_90051073.jpg


Από κει αριστερά ξεκινάει ο άλλος διάσημος δρόμος Strahinjica Bana το Κολωνάκι του Βελιγραδίου.Αφού περάσαμε πολλά μοντέρνα μπαρ καταλήξαμε στο πιο διασημο μαγαζί του συγκεκριμένου δρόμου το Bistro Pastis.To μαγαζί είναι αρκετά μικρό και ήταν γεμάτο και μέσα και έξω με ωραίο και νεαρό κόσμο,αλλά μας βρήκαν ένα τραπεζάκι στο πεζοδρόμιο.Η βραδιά έκλεισε με παγωμένες μπύρες!
 

deka

Member
Μηνύματα
471
Likes
347
Επόμενο Ταξίδι
Mama Africa
Ταξίδι-Όνειρο
Περού/Γουατεμάλα/Ν.Πάσχα
Περιγραφές άκρως κατατοπιστικές και όμορφες φωτογραφίες! Ευχαριστούμε που τα μοιράζεσαι όλα αυτά μαζί μας!
 

echo2011

Member
Μηνύματα
2.398
Likes
3.572
Φανταστικές οι φωτογραφίες κατά το ηλιοβασίλεμα! Επίσης λατρεύω τις λίμνες και η sava φαίνεται υπέροχη!
 

giannismits

Member
Μηνύματα
3.494
Likes
11.726
Επόμενο Ταξίδι
?
Φανταστικές οι φωτογραφίες κατά το ηλιοβασίλεμα! Επίσης λατρεύω τις λίμνες και η sava φαίνεται υπέροχη!
Thanks :)
Oυσιαστικά είναι κομμάτι του ποταμού Sava.Απλά έβαλαν φράγματα στα δύο άκρα και την μετέτρεψαν σε λίμνη.
Είναι φανταστικό μέρος και όταν βλεπω κάτι τέτοια πόσο ζηλεύω και εκνευρίζομαι που στην Ελλάδα δεν έχουμε κάτι παρόμοιο.
 

underwater

Member
Μηνύματα
2.710
Likes
11.219
Επόμενο Ταξίδι
?
Ταξίδι-Όνειρο
Ανταρκτική
Thanks :)
Oυσιαστικά είναι κομμάτι του ποταμού Sava.Απλά έβαλαν φράγματα στα δύο άκρα και την μετέτρεψαν σε λίμνη.
Είναι φανταστικό μέρος και όταν βλεπω κάτι τέτοια πόσο ζηλεύω και εκνευρίζομαι που στην Ελλάδα δεν έχουμε κάτι παρόμοιο.
Από καθαριότητα πώς ήταν; Θα μετανιώσει οικτρά αυτός που θα κολυμπήσει ή είναι εντάξει; Γενικώς δεν με χαλάει να κολυμπάω σε γλυκά νερά, αλλά μόνο και μόνο η σκέψη ότι ο Σάβας συνδέεται με το Δούναβη είναι αρκετή για να με αποτρέψει! :rolleyes-80:
Εγώ δεν επισκέφτηκα αυτό το νησάκι όταν είχα πάει Βελιγράδι διότι δεν με ενέπνεε ο καιρός! Αλλά είναι μια από τις εκκρεμότητες που έχω αφήσει για αυτή την πόλη!
Οι φωτός όπως πάντα τέλειες!
 

giannismits

Member
Μηνύματα
3.494
Likes
11.726
Επόμενο Ταξίδι
?
Από καθαριότητα πώς ήταν; Θα μετανιώσει οικτρά αυτός που θα κολυμπήσει ή είναι εντάξει; Γενικώς δεν με χαλάει να κολυμπάω σε γλυκά νερά, αλλά μόνο και μόνο η σκέψη ότι ο Σάβας συνδέεται με το Δούναβη είναι αρκετή για να με αποτρέψει! :rolleyes-80:
Εγώ δεν επισκέφτηκα αυτό το νησάκι όταν είχα πάει Βελιγράδι διότι δεν με ενέπνεε ο καιρός! Αλλά είναι μια από τις εκκρεμότητες που έχω αφήσει για αυτή την πόλη!
Οι φωτός όπως πάντα τέλειες!
Τα νερά ήταν πολύ καθαρά σχεδόν διαυγή μπορώ να πώ.Φαντάζομαι τώρα καλοκαίρι θα γίνεται χαμός.Η παραλία πάντως ήταν προσεγμένη και όμορφη.Ίσως να δίσταζα αλλά μάλλον θα το τολμούσα να βουτήξω.
Εντάξει δεν είναι λίμνη Οχρίδα που πραγματικά είναι σαν θάλασσα αλλά είναι καθαρά και απ ότι διάβασα έχουν ένα σύστημα καθαρισμού για φιλτράρισμα του νερού και γενικά χρησιμοποιείται αυστηρό σύστημα υγιεινής.
 

giannismits

Member
Μηνύματα
3.494
Likes
11.726
Επόμενο Ταξίδι
?
Στα αξιοθέατα και τις γειτονιές του Βελιγραδίου III
Αρχή της περιήγησης και πάλι από την πλατεία Δημοκρατίας αυτή τη φορά κατευθυνόμενοι προς την Skadarlija (Скадарлија).Η εικόνα του διάσημου πεζόδρομου δεν είχε καμία σχέση με την προηγούμενη βραδιά που ήταν γεμάτη κόσμο.Ήταν σχεδόν έρημη και επικρατούσε απόλυτη ησυχία.
astatic.panoramio.com_photos_1920x1280_90051101.jpg


Η Κρήνη Sebilj, αντίγραφο του σιντριβανιού που βρίσκεται στην Baščaršija στο Σεράγεβο
astatic.panoramio.com_photos_1920x1280_90051107.jpg


astatic.panoramio.com_photos_1920x1280_90051115.jpg


astatic.panoramio.com_photos_1920x1280_90051125.jpg


Το άγαλμα του Σέρβου ποιητή Djura Jakšić
astatic.panoramio.com_photos_1920x1280_90051127.jpg


astatic.panoramio.com_photos_1920x1280_90051136.jpg


astatic.panoramio.com_photos_1920x1280_90051150.jpg


astatic.panoramio.com_photos_1920x1280_90051170.jpg


astatic.panoramio.com_photos_1920x1280_90051194.jpg


Η Skadarlija είναι η μποέμ καρδιά του Βελιγραδίου και αποτελεί ένα δημοφιλές τουριστικό αξιοθέατο με έντονη νυχτερινή ζωή αλλά και για περίπατο την ημέρα στο πλακόστρωτο δρόμο της.Έχει εμπορευματοποιηθεί αρκετά σε βαθμό που αρκετοί διαφωνούν.Πάντως στα 400 μέτρα του δρόμου κατάφερε να διατηρήσει την παλιά εμφάνιση της με κυβόλιθους, με τις ίδιες προσόψεις και τις καφάνες που στέκονται στην ίδια θέση για περισσότερα από 150 χρόνια.

Στα τέλη του 19ου αιώνα, ήταν ο τόπος συγκέντρωσης των Σέρβων ποιητών, καλλιτεχνών, ζωγράφων και όλους όσους τους άρεσε να πίνουν, να συζητούν την πολιτική και να απολαμβάνουν την ατμόσφαιρα των μπιστρό.Η Skadarlija ήταν ο τόπος για όλους, τους πλούσιους ανθρώπους τους καλλιτέχνες και τους υπουργούς.

Φτάνοντας στο τέρμα αριστερά αρχίζει η Strahinjica Bana ή όπως είναι ευρέως γνωστή Silicon Valley επειδή κυκλοφορούν πολλές σιλικονάτες καλλονές που ψάχνουν ώριμους άντρες με γερά πορτοφόλια!Φυσικά και κατά πλειοψηφία κυκλοφορεί φυσιολογικός κόσμος και το προηγούμενο βράδυ που ήμασταν στην περιοχή δεν είδαμε τίποτα περίεργο.Ο δρόμος αντιπροσωπεύει την σύγχρονη διασκέδαση με μοντέρνα μαγαζιά και είναι το Κολωνάκι του Βελιγραδίου!
astatic.panoramio.com_photos_1920x1280_90051200.jpg


astatic.panoramio.com_photos_1920x1280_90051208.jpg


Στον αριθμό 52b βρίσκεται το φημισμένο Bistro Pastis που ήμασταν το προηγούμενο βράδυ.Αν και πρωί κόσμος έπινε το καφεδάκι του καθώς το μαγαζί λειτουργεί από πολύ πρωί.
astatic.panoramio.com_photos_1920x1280_90051221.jpg


Στρίβοντας στο σημείο αυτό δεξιά βρεθήκαμε στην Cara Dusana.Είμαστε στην καρδιά της Dorcol μία από τις παλαιότερες συνοικίες της πόλης.Κάποτε εδώ ζούσαν αρμονικά πολλά έθνη όπως Σέρβοι,Αυστριακοί,Τούρκοι,Εβραίοι,Γερμανοί και έχει κρατήσει από τότε την αίγλη της.Οι κάτοικοι το θεωρούν το κοσμοπολίτικο κομμάτι του Βελιγραδίου και ονειρεύονται να έχουν διαμερισμά εδώ.Πολλοί το αποκαλούν με τον υπερβολικό τίτλο ‘’Το Μανχάταν του Βελιγραδίου’’!!!
Το Dorcol είναι το κέντρο των σχεδιαστών μόδας των ζωγράφων των γκαλερί και των καλλιτεχνών του δρόμου.
astatic.panoramio.com_photos_1920x1280_90051238.jpg


Στον αριθμό 10 της Cara Dusana βρίσκεται το παλαιότερο σπίτι στο Βελιγράδι που χτίστηκε σε στιλ μπαρόκ, το 1727. Στην Cara Dusana, υπήρχαν έξι σπίτια, πανομοιότυπα με αυτό και πιστεύεται ότι όλα ήταν συνδεδεμένα με το φρούριο του Βελιγραδίου μέσω σηραγγών.Το συγκεκριμένο σπίτι έχει μια σήραγγα κάτω από τα θεμέλια και ακόμα δεν έχει προσδιοριστεί που οδηγεί.
Προσωπικά αν δεν το ήξερα θα περνούσε απαρατήρητο αυτό το κτήριο.Δεν μου φάνηκε ούτε παλιό ούτε κάτι ιδιαίτερο!Αφού σκέφτηκα ότι κάποιο λάθος θα έκαναν στον οδηγό που το είχα διαβάσει!
astatic.panoramio.com_photos_1920x1280_90051242.jpg


Ακριβώς μπροστά από το παλαιότερο σπίτι είναι η στάση.Έτσι πήραμε το τραμ 2 με κατεύθυνση προς την εκκλησία του Αγίου Μάρκου (Црква Светог Марка) και το Κοινοβούλιο.Η στάση του τραμ 2 που βολεύει περισσότερο είναι η TAKOVSKA (Таковска) και από κει περίπου 10 λεπτά περπάτημα μέχρι την εκκλησία του Αγίου Μάρκου.
astatic.panoramio.com_photos_1920x1280_90051246.jpg


Πριν τον Αγιο Μάρκο συναντάμε την μικρή Ρωσική εκκλησία της Αγίας Τριάδος (Руска црква Свете Тројице)
astatic.panoramio.com_photos_1920x1280_90051258.jpg


και στη συνέχεια μπήκαμε στην εκκλησία του Αγίου Μάρκου να φιλίσουμε την εικόνα του επιταφίου.
astatic.panoramio.com_photos_1920x1280_90051265.jpg


Η πρώτη στάση για χαλάρωση ήταν στο πάρκο που βρίσκεται ακριβώς δίπλα στον ναό το Tasmajdanski Park ένα από τα πιο αγαπημένα πάρκα μια όαση πρασίνου αν και βρίσκεται σε μια από τις πιο πολυσύχναστες λεωφόρους της πόλης.
astatic.panoramio.com_photos_1920x1280_90051276.jpg


astatic.panoramio.com_photos_1920x1280_90051291.jpg


Αφού βγάλαμε τα παπούτσια και ξαπλώσαμε στα παγκάκια και ξεκουραστήκαμε συνεχίσαμε προς το Pionirski park ακριβώς απέναντι από το Κοινοβούλιο. Το πάρκο βρίσκεται μεταξύ των κύριων λεωφόρων της πόλης Kneza Miloša, Kralja Milana και την πλατεία Nikola Pasic.
astatic.panoramio.com_photos_1920x1280_90051303.jpg


astatic.panoramio.com_photos_1920x1280_90051320.jpg


astatic.panoramio.com_photos_1920x1280_90051340.jpg


astatic.panoramio.com_photos_1920x1280_90051330.jpg


astatic.panoramio.com_photos_1920x1280_90051359.jpg


Η Βουλή της Εθνικής Συνέλευσης, περισσότερο γνωστή ως η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία ή το Κοινοβούλιο, είχε το δυσάρεστο ρόλο να εκπροσωπεί όλα τα αποτυχημένα κράτη που ήρθαν το ένα μετά το άλλο. Το Κοινοβούλιο χτίστηκε το 1936. Το όνομα ''ομοσπονδιακό'' κληρονομείται από τη στιγμή της Σοσιαλιστικής Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας, που ήταν ο πρώτος χρήστης του κτιρίου. Μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, το κράτος άλλαξε την ονομασία του κτιρίου τρεις φορές, και έτσι επικράτησε το Κοινοβούλιο. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του '90, το κτίριο αυτό ήταν σύμβολο της αστάθειας και της κακής ιδεολογίας.Το 2006, ο κύκλος της περιπλάνησης ολοκληρώθηκε και το Κοινοβούλιο έγινε επίσημα η Βουλή της Εθνικής Συνέλευσης της Δημοκρατίας της Σερβίας.

Το κτίριο του Κοινοβουλίου θεωρήθηκε ότι είναι καταραμένο επειδή είναι χτισμένο πάνω σε ένα ρωμαϊκό νεκροταφείο.Λέγεται ότι καθυστέρησε να χτιστεί λόγω της προφητείας ότι ο Βασιλιάς Αλεξάνταρ Καρατζόρτζεβιτς θα σκοτωθεί μετά την ολοκλήρωσή του.Ο βασιλιάς πράγματι σκοτώθηκε, αλλά δύο χρόνια πριν ολοκληρωθεί το κτίριο.
Πάντως το Κοινοβούλιο είναι σήμερα όχι μόνο η Βουλή των Αντιπροσώπων, αλλά και ένα μνημείο του πολιτισμού που σχεδιάστηκε από τους πιο διάσημους αρχιτέκτονες και καλλιτέχνες της εποχής.
astatic.panoramio.com_photos_1920x1280_90051366.jpg

Το επίσημο siteτου Κοινοβουλίου http://www.parlament.gov.rs/national-assembly/history.532.html

Το όμορφο σιντριβάνι στην πλατεία Nikola Pasic
astatic.panoramio.com_photos_1920x1280_90051378.jpg


astatic.panoramio.com_photos_1920x1280_90051389.jpg


Συνεχίζοντας βγήκαμε στην Terazije και μετά από λίγα μέτρα ξεκινάει η Kralja Milana η οποία περιλαμβάνει πολλά σημαντικά κτίρια.Αφού κάναμε μια στάση για να φάμε ένα σνακ σε ένα μαγαζάκι πάνω στο δρόμο συνεχίσαμε την περιήγηση μας.
astatic.panoramio.com_photos_1920x1280_90051421.jpg


astatic.panoramio.com_photos_1920x1280_90051428.jpg


Η πίσω όψη του Stari Dvor (Παλαιό Παλάτι)
astatic.panoramio.com_photos_1920x1280_90051437.jpg


astatic.panoramio.com_photos_1920x1280_90051451.jpg

Το παλάτι χτίστηκε στο στυλ του ακαδημαϊσμού μεταξύ 1882 και 1884 και ήταν η βασιλική κατοικία της δυναστείας Obrenović.

Ηταν μέρος μίας από τις πιο αποτρόπαιες δολοφονίες στην ιστορία της Σερβίας. Τη νύχτα μεταξύ 28 και 29 Μαΐου 1903 συνωμότες σκότωσαν άγρια τον ​​βασιλιά Aleksandar και τη σύζυγό του Draga και τους πέταξαν από το μπαλκόνι του δευτέρου ορόφου στο δρόμο.
Σήμερα, το παλαιό ανάκτορο στεγάζει το Δημοτικό Συμβούλιο του Βελιγραδίου.

Το Novi Dvor (Νέο παλάτι)
astatic.panoramio.com_photos_1920x1280_90051444.jpg

Χτίστηκε μεταξύ 1911 και 1912, με διάταξη της οικογένειας Καρατζόρτζεβιτς και ήταν η επίσημη κατοικία του βασιλιά Αλεξάνταρ Καρατζόρτζεβιτς.Σήμερα είναι η επίσημη έδρα του Προέδρου της Δημοκρατίας της Σερβίας.

Το πάρκο Andricev verac ανάμεσα στα νέα και τα παλιά ανάκτορα
astatic.panoramio.com_photos_1920x1280_90051456.jpg


Συνεχίζοντας ευθεία στην Kralja Milana φτάσαμε στην Beograđanka.

astatic.panoramio.com_photos_1920x1280_90051465.jpg


astatic.panoramio.com_photos_1920x1280_90051472.jpg

Από το σημείο αυτό φαίνεται καθαρά ο ναός του Αγίου Σάββα που απέχει 1 χιλιόμετρο.

Το Beograđanka είναι ένα πολυώροφο κτίριο που η κατασκευή του διήρκεσε από το 1969 έως το 1974.Έχει 101 μέτρα και για μεγάλο χρονικό διάστημα ήταν το ψηλότερο κτίριο του Βελιγραδίου.Στεγάζει σούπερ μάρκετ,κατάστήματα,γραφεία,τηλεοπτικά κανάλια και μέσα ενημέρωσης.
astatic.panoramio.com_photos_1920x1280_90051477.jpg


Σε λίγα μέτρα βγήκαμε στην Kneza Miloša.Το Υπουργείο Οικονομικών της Σερβίας
astatic.panoramio.com_photos_1920x1280_90051487.jpg


astatic.panoramio.com_photos_1920x1280_90051519.jpg


Τα βομβαρδισμένα κτίρια στην Kneza Miloša είναι το Υπουργείου Εσωτερικών και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.Οι Βομβαρδισμοί του ΝΑΤΟ στην Σερβία και το Βελιγράδι διήρκεσαν 78 ημέρες, από τις 24 Μαρτίου έως 10 Ιούνη 1999. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, βιομηχανικά κτίρια, σχολεία, ιατρικές εγκαταστάσεις, μέσα ενημέρωσης, σπίτια, μνημεία, εκκλησίες, και μοναστήρια υπέστησαν σοβαρές ζημιές. Αν και το Βελιγράδι δεν υπέφερε όσο το Νόβι Σαντ, το Νις και το Aleksinac όπου οι βόμβες έπεσαν σε μέρος της αγοράς και κατοικημένες περιοχές, το Βελιγράδι εξακολουθεί να έχει τα πιο εντυπωσιακά ερείπια.

astatic.panoramio.com_photos_1920x1280_90051499.jpg


astatic.panoramio.com_photos_1920x1280_90051503.jpg


astatic.panoramio.com_photos_1920x1280_90051532.jpg


astatic.panoramio.com_photos_1920x1280_90051544.jpg

Τα ερείπια παραμένουν εκεί από το 1999 για να μη ξεχνά ο λαός την φρίκη του πολέμου και την αξία της ζωής!

Στο σημείο αυτό από τη στάση Bircaninova (Бирчанинова) πήραμε το λεωφορείο 37 και επιστρέψαμε στην πλατεία Δημοκρατίας.
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.167
Μηνύματα
882.738
Μέλη
38.880
Νεότερο μέλος
Adamamdia

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom