16 χρόνια Travelstories

mariath

Member
Μηνύματα
2.219
Likes
5.727
Ταξίδι-Όνειρο
Όλη η Νότια Αμερική
Δεν νομίζω ότι χρειάζεται κάποια ανταπόδοση (κάτι σαν προνόμια) για να στηρίξουμε το φόρουμ. Όσοι είμαστε χρόνια εδώ μέσα ξέρουμε τι έχουμε κερδίσει απ' αυτό και θα στηρίξουμε. Το θέμα είναι πόσοι είμαστε αυτοί, και πόσοι από τους τριάντα τόσους χιλιάδες γραμμένους θα δείξουν την ίδια διάθεση. Καλό είναι να οριστεί ένα ποσό - στόχος για να ξέρουμε για τι μιλάμε.
Δεν πιστεύω ότι μπορεί να λειτουργήσει η υποχρεωτική συνδρομή. Πάμε μάλλον σε δωρεές τύπου patreon. Αρκεί να υπάρξει ένα σεβαστό νούμερο ανθρώπων που θα δείξει την αλληλεγγύη του σ' αυτή την προσπάθεια, όχι μόνο φέτος αλλά και τα επόμενα χρόνια.
Χρόνια πολλά travelstories!
 

Yorgos

Member
Μηνύματα
9.658
Likes
50.480
Επόμενο Ταξίδι
Umhlanga
Ταξίδι-Όνειρο
Περού τότε, τώρα, πάντα
Δεν νομίζω ότι χρειάζεται κάποια ανταπόδοση (κάτι σαν προνόμια) για να στηρίξουμε το φόρουμ. Όσοι είμαστε χρόνια εδώ μέσα ξέρουμε τι έχουμε κερδίσει απ' αυτό και θα στηρίξουμε. Το θέμα είναι πόσοι είμαστε αυτοί, και πόσοι από τους τριάντα τόσους χιλιάδες γραμμένους θα δείξουν την ίδια διάθεση. Καλό είναι να οριστεί ένα ποσό - στόχος για να ξέρουμε για τι μιλάμε.
Δεν πιστεύω ότι μπορεί να λειτουργήσει η υποχρεωτική συνδρομή. Πάμε μάλλον σε δωρεές τύπου patreon. Αρκεί να υπάρξει ένα σεβαστό νούμερο ανθρώπων που θα δείξει την αλληλεγγύη του σ' αυτή την προσπάθεια, όχι μόνο φέτος αλλά και τα επόμενα χρόνια.
Χρόνια πολλά travelstories!
Συμφωνώ ως προς το νούμερο-στόχο.
 

fotast

Member
Μηνύματα
9.370
Likes
14.270
Σας ευχαριστώ όλους για τις ευχές και για τις ιδέες/προτάσεις σας όσον αφορά το πώς μπορούμε να καλύψουμε κάποια έξοδα του φόρουμ. Οι δικές μου σκέψεις είναι:

  • Θεωρώ πολύ δύσκολο ως και απίθανο να βάλουμε υποχρεωτική συνδρομή, θα δημιουργήσει πολύ περισσότερα προβλήματα από όσα λύσει, και θα αλλάξει το χαρακτήρα του Travelstories εντελώς.
  • Η πιο συνηθισμένη λύση σε φόρουμ είναι να υπάρχει μια κατηγορία μελών "υποστηρικτές" ας πούμε, που έχει κάποια έξτρα προνόμια με μια μικρή μηνιαία συνδρομή, και όποιος θέλει μπορεί να συμμετέχει. Από την εμπειρία που έχω από φόρουμ αυτό θα έχει απειροελάχιστη συμμετοχή - διαβάζω για 500 και 1000 μέλη που γράψατε παραπάνω που δεν πιστεύω ότι μπορεί να γίνει πραγματικότητα ποτέ, ένα ρεαλιστικό νούμερο για μια τέτοια περίπτωση είναι τα... 50. Και ακόμα και αν πιάσει καλά νούμερα δεν είναι βιώσιμο γιατί αργά ή γρήγορα τα όποια προνόμια μέσα στο φόρουμ δεν έχουν και τεράστια βαρύτητα σε σχέση με τη βασική χρήση που οι περισσότεροι κάνουμε εδώ. Το πιο βασικό όμως είναι ότι δε ξέρω τί προνόμια θα μπορούσαν να είναι αυτά - πράγματα που όταν ξεκίνησε το φόρουμ είχαν νόημα τώρα δε στέκουν (πχ περισσότερος χώρος για φωτογραφίες - τώρα πια όλοι ανεβάζουν φωτογραφίες στο instagram και στο facebook).
  • Γι'αυτό το λόγο εμένα πιο βιώσιμη μου φαίνεται η λύση του Patreon, στην οποία πάλι θα έχουμε κατηγορίες μελών που θέλουν να υποστηρίζουν το φόρουμ, αλλά θα υπάρχει κάποιου είδους ανταπόδοση μέσω παροχής έξτρα περιεχομένου. Για παράδειγμα, και νομίζω τόχω ξαναγράψει, στο podcast που κάνουμε εδώ με τα επιτραπέζια παιχνίδια, έχουμε πολλά μέλη της κοινότητάς μας που ήθελαν να μας στηρίξουν, και έτσι φτιάξαμε κάποια επίπεδα συνδρομής για όσους θέλουν, και όσοι γράφονται σε αυτά έχουν πρόσβαση σε κάποια επεισόδια του podcast που δημοσιεύουμε μόνο για αυτούς. Εδώ όμως για να κάνουμε κάτι τέτοιο θα πρέπει να υπάρξει δημιουργία περιεχομένου που δε ξέρω πώς θα γίνει - οι εκπομπές που έγιναν στο κανάλι μας πχ είχαν τόση πολύ δουλειά που δε θα μπορούσα να κάνω επιπλέον. Ένα ατομικό podcast είναι η πιο απλή περίπτωση διότι είναι το πιο εύκολο που μπορώ να δεσμευτώ να κάνω σε τακτική βάση, αλλά δε ξέρω τί περιεχόμενο θα μπορούσε να έχει αυτό ώστε να έχει νόημα (πχ στα επιτραπέζια έχω συνέχεια υλικό να μιλάω στο podcast που έχουμε εδώ, στα ταξίδια δε ξέρω τι θα ήταν αυτό, αφού δεν ταξιδεύω).

Ρεζουμέ: εμένα μου φαίνεται ότι μια περίπτωση τύπου Patreon, που θα προσφέρει κάποια επεισόδια μέσω podcast αποκλειστικά στους υποστηρικτές, συν μια αποκλειστική ενότητα εδώ στο φόρουμ για τα μέλη αυτά, είναι οι πιο ρεαλιστικές ιδέες, αλλά πραγματικά είμαι ανοιχτός σε κάθε ιδέα που μπορεί να πέσει στο τραπέζι.
΄Ισως ένας συνδυασμός Patreon και/ή εθελοντική υποστήριξη(χωρίς προνόμια) θα μπορούσε να λειτουργήσει.΄Οπως είπα καλό είναι να ξεκινήσει κάτι και στην πορεία διορθώνεται και αλλάζει.
 

AERAS

Member
Μηνύματα
772
Likes
1.122
Συμφωνώ στην στήριξη χωρίς προνόμια . Ειμαι διατεθειμένος να δίνω μία ετήσια χαμηλή συνδρομή ως ευχαριστώ για ότι μας έχει χαρίσει το forum μέχρι τώρα.
Χωρίς να έχω γνώσεις στο αντικείμενο, δεν είμαι σίγουρος ότι η ετήσια χαμηλή συνδρομή λύνει το πρόβλημα.
Σε περίπτωση που υιοθετηθεί η λύση συνδρομής με επιπλέον περιεχόμενο, θέλω να βλέπω την φάτσα του Def όταν αγανακτισμενοι πελάτες θα του στέλνουν ότι να ναι σε μορφή παραπόνων... Απλά επειδή πληρώνουν και έχουν δικαιώματα και πάντα δίκιο.
Θεωρώ μεγαλύτερα προβλήματα θα δημιουργήσει μιά τέτοια κίνηση πάρα θα λύσει.
Ίσως η συνεργασία με κάποιο άλλο site είναι μια λύση. Πχ σε έναν ιστοτοπο που φιλοξενεί παιχνίδια, chat ή ακόμη και ειδησεογραφικα site ίσως τους ενδιαφέρει να εντάξουν ένα forum έτοιμο στημένο με την δυναμική 30000 μελών που θα αυξήσουν την επισκεψιμοτητα στο δικό τους χώρο. Να μπαίνουμε δηλαδή πρώτα να logaroume στο site www.foufoutos.gr και μέσα από εκεί να βρίσκουμε το travelstories.
 

mourohavlos

Member
Μηνύματα
2.428
Likes
4.412
Πολύ ενδιαφέροντα αυτά που γράφτηκαν ως τώρα, θα ήθελα να μοιραστώ με τη σειρά μου μερικές σκόρπιες σκέψεις:
Είναι καλό που (ξαν)ανοίγει αυτή η κουβέντα, παρόλο που συνήθως λογαριάζουμε χωρίς τον ξενοδόχο (Defkalion), ο οποίος είναι αυτός που έχει κάνει αυτή τη μεγάλη προσπάθεια όλα αυτά τα χρόνια και φαντάζομαι και πολλά πράγματα που προφανώς εμείς δεν τα γνωρίζουμε. Και να σημειώσω ότι το forum έχει σημαντικά πάγια έξοδα, τα οποία πολύ δύσκολα θα μπορέσουν να καλυψθούν από αντίστοιχα έσοδα, ο στόχος νομίζω θα έπρεπε να είναι να βάζει ο Def το χέρι στην τσέπη λιγότερο. Οτιδήποτε άλλο, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, είναι ουτοπικό. Και δε βάζω προφανώς στα "έξοδα" τον προσωπικό του χρόνο.
Να σημειώσω πως (διαψεύστε με αν κάνω λάθος) οι προσπάθειες για ένα ελάχιστο έσοδο, όπως για παράδειγμα το να αναζητούμε πτήσεις μέσω του travelstories, δεν είχαν το αποτέλεσμα που μπορεί να περιμέναμε. Αυτό ίσως να καταδεικνύει και το ότι δεν είμαστε έτοιμοι ακόμη να στηρίξουμε ενεργά ένα διαφορετικό μοντέλο λειτουργίας - συνδρομητικό μοντέλο ή όπως αλλιώς θέλετε πέστε το.
Όπως, σωστά κατά τη γνώμη μου, προαναφέρθηκε, η υποχρεωτική συνδρομή δε θα είχε επιτυχία. Αντίθετα, η προαιρετική (με ενδεχομένως συγκεκριμένα προνόμια) νομίζω είναι εφικτή, σε συνδυασμό με τυχόν δωρεές που μπορεί να κάνει ο οποιοσδήποτε. Αν η προαιρετική συνδρομή είναι για παράδειγμα 20 ευρώ (τυχαίο το ποσό) να μπορεί κάποιος που έχει περισσότερη διάθεση και χρήμα να δώσει και 100.
Θα πρέπει επίσης να γίνει μια προσπάθεια προώθησης του site/forum, ενδεχομένως με προσωπικές γνωριμίες του καθενός μας. Να καλέσουν τον Defkalion να δώσει μία συνέντευξη, να διαπραγματευτούμε μία τύπου χορηγία/διαφήμιση κλπ. Θεωρητικό, το ξέρω, στην πράξη είναι πιο δύσκολο. Η απόσταση Αυστραλία-Ελλάδα είναι δεδομένη, δεν ξέρω αν ο Def θα ήταν διατεθειμένος να ορίσει μία μικρή ομάδα που να έχει ορισμένες ελευθερίες και να διαχειρίζεται ορισμένα πιο "οργανωτικά" θέματα (όπως είναι για παράδειγμα οι moderators για τα του forum).
Επίσης θεωρώ πως θα πρέπει να γίνει μια κουβέντα για το εάν θα πρέπει να δοθεί περισσότερη προτεραιότητα στο site ή στο forum. Αυτή τη στιγμή συζυτάμε για το forum, θα πρέπει να το δει ο Def (και ο καθένας μας) as a whole.
Και μια τελευταία ιδέα, η οποία δεν ξέρω αν είναι εφικτή: Να οργανώνονται ημερήσιες (αρχικά) και ολιγο- ή πολυήμερες (εφόσον πιάσει) στη συνέχεια, κάτω από την ομπρέλα και με οργάνωση του travelstories, μέσω των οποίων όμως να μπορεί να βγαίνει κι ένα εξτραδάκι για το forum.
Συγγνώμη για το μεγάλο κείμενο, ελπίζω να μην κούρασα
 

panpan

Member
Μηνύματα
6.873
Likes
26.672
Χρόνια πολλά κι από μένα στο φόρουμ. Διαβάζω με προσοχή αυτές τις ημέρες, αλλά έλειπα
ταξίδι και δεν τοποθετήθηκα. Είμαι υπέρ της συνεισφοράς ,αλλά σε εθελοντική (προαιρετικά) βάση.
ο οποίος είναι αυτός που έχει κάνει αυτή τη μεγάλη προσπάθεια όλα αυτά τα χρόνια και φαντάζομαι και πολλά πράγματα που προφανώς εμείς δεν τα γνωρίζουμε.
Μην ξεχνάμε τους mod που τραβάνε κι αυτοί κουπί, ειδικά όταν σαχλαμαρίζουμε.
ο στόχος νομίζω θα έπρεπε να είναι να βάζει ο Def το χέρι στην τσέπη λιγότερο.
Πάρα πολύ σωστά.
Αντίθετα, η προαιρετική (με ενδεχομένως συγκεκριμένα προνόμια)
Στο προαιρετική συμφωνώ. Στα προνόμια όχι. Ίσως αν καθιερωθεί Πχ εισφορά (δωρεά)
20 ευρώ, 10 ευρώ, 5 ευρώ. Οι πρώτοι να γίνουν Gold member, οι δεύτεροι silver και οι τρίτοι bronze. Αν κάποιος θέλει να κάνει μεγαλύτερη δωρεά να μπαίνει στην κατηγορία
platinum. χωρίς όμως κάποιο έξτρα προνόμιο κανείς. Απλά θα είναι τιμητική αναγραφή.
Να οργανώνονται ημερήσιες (αρχικά) και ολιγο- ή πολυήμερες (εφόσον πιάσει) στη συνέχεια, κάτω από την ομπρέλα και με οργάνωση του travelstories,
Εδώ μπαίνουμε σε μονοπάτια γραφείων τουριστικών και ίσως τα πράγματα γίνουν
περίπλοκα. Πάντως ότι αποφασιστεί είμαι σύμφωνος σε όλα.
 

Borealis

Member
Μηνύματα
3.817
Likes
7.700
Πρώτος χρόνος για τους νέους δωρεάν, για τους υπόλοιπους που είμαστε μέσα χρόνια ετήσια συνδρομή. Φυσικά 5 ευρώ είναι πολύ λίγα, θα πρέπει να είναι αρκετά περισσότερα, πόσες φορές περισσότερα δεν ξέρω, ας υπάρξουν προτάσεις.
Αν πάμε για πλάτινουμ και γκολντ μέμπερς και το ιωβηλαίο της βασίλισσας Ελισάβετ εγώ θα προτιμήσω να τη κάνω με βαριά πηδηματάκια.
 

Yorgos

Member
Μηνύματα
9.658
Likes
50.480
Επόμενο Ταξίδι
Umhlanga
Ταξίδι-Όνειρο
Περού τότε, τώρα, πάντα
Πολύ ενδιαφέροντα αυτά που γράφτηκαν ως τώρα, θα ήθελα να μοιραστώ με τη σειρά μου μερικές σκόρπιες σκέψεις:
Είναι καλό που (ξαν)ανοίγει αυτή η κουβέντα, παρόλο που συνήθως λογαριάζουμε χωρίς τον ξενοδόχο (Defkalion), ο οποίος είναι αυτός που έχει κάνει αυτή τη μεγάλη προσπάθεια όλα αυτά τα χρόνια και φαντάζομαι και πολλά πράγματα που προφανώς εμείς δεν τα γνωρίζουμε. Και να σημειώσω ότι το forum έχει σημαντικά πάγια έξοδα, τα οποία πολύ δύσκολα θα μπορέσουν να καλυψθούν από αντίστοιχα έσοδα, ο στόχος νομίζω θα έπρεπε να είναι να βάζει ο Def το χέρι στην τσέπη λιγότερο. Οτιδήποτε άλλο, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, είναι ουτοπικό. Και δε βάζω προφανώς στα "έξοδα" τον προσωπικό του χρόνο.
Να σημειώσω πως (διαψεύστε με αν κάνω λάθος) οι προσπάθειες για ένα ελάχιστο έσοδο, όπως για παράδειγμα το να αναζητούμε πτήσεις μέσω του travelstories, δεν είχαν το αποτέλεσμα που μπορεί να περιμέναμε. Αυτό ίσως να καταδεικνύει και το ότι δεν είμαστε έτοιμοι ακόμη να στηρίξουμε ενεργά ένα διαφορετικό μοντέλο λειτουργίας - συνδρομητικό μοντέλο ή όπως αλλιώς θέλετε πέστε το.
Όπως, σωστά κατά τη γνώμη μου, προαναφέρθηκε, η υποχρεωτική συνδρομή δε θα είχε επιτυχία. Αντίθετα, η προαιρετική (με ενδεχομένως συγκεκριμένα προνόμια) νομίζω είναι εφικτή, σε συνδυασμό με τυχόν δωρεές που μπορεί να κάνει ο οποιοσδήποτε. Αν η προαιρετική συνδρομή είναι για παράδειγμα 20 ευρώ (τυχαίο το ποσό) να μπορεί κάποιος που έχει περισσότερη διάθεση και χρήμα να δώσει και 100.
Θα πρέπει επίσης να γίνει μια προσπάθεια προώθησης του site/forum, ενδεχομένως με προσωπικές γνωριμίες του καθενός μας. Να καλέσουν τον Defkalion να δώσει μία συνέντευξη, να διαπραγματευτούμε μία τύπου χορηγία/διαφήμιση κλπ. Θεωρητικό, το ξέρω, στην πράξη είναι πιο δύσκολο. Η απόσταση Αυστραλία-Ελλάδα είναι δεδομένη, δεν ξέρω αν ο Def θα ήταν διατεθειμένος να ορίσει μία μικρή ομάδα που να έχει ορισμένες ελευθερίες και να διαχειρίζεται ορισμένα πιο "οργανωτικά" θέματα (όπως είναι για παράδειγμα οι moderators για τα του forum).
Επίσης θεωρώ πως θα πρέπει να γίνει μια κουβέντα για το εάν θα πρέπει να δοθεί περισσότερη προτεραιότητα στο site ή στο forum. Αυτή τη στιγμή συζυτάμε για το forum, θα πρέπει να το δει ο Def (και ο καθένας μας) as a whole.
Και μια τελευταία ιδέα, η οποία δεν ξέρω αν είναι εφικτή: Να οργανώνονται ημερήσιες (αρχικά) και ολιγο- ή πολυήμερες (εφόσον πιάσει) στη συνέχεια, κάτω από την ομπρέλα και με οργάνωση του travelstories, μέσω των οποίων όμως να μπορεί να βγαίνει κι ένα εξτραδάκι για το forum.
Συγγνώμη για το μεγάλο κείμενο, ελπίζω να μην κούρασα
Αυτό με τις εκδρομές δεν ξέρω πόσο νόμιμο είναι, πρέπει να
Χρόνια πολλά κι από μένα στο φόρουμ. Διαβάζω με προσοχή αυτές τις ημέρες, αλλά έλειπα
ταξίδι και δεν τοποθετήθηκα. Είμαι υπέρ της συνεισφοράς ,αλλά σε εθελοντική (προαιρετικά) βάση.

Μην ξεχνάμε τους mod που τραβάνε κι αυτοί κουπί, ειδικά όταν σαχλαμαρίζουμε.

Πάρα πολύ σωστά.

Στο προαιρετική συμφωνώ. Στα προνόμια όχι. Ίσως αν καθιερωθεί Πχ εισφορά (δωρεά)
20 ευρώ, 10 ευρώ, 5 ευρώ. Οι πρώτοι να γίνουν Gold member, οι δεύτεροι silver και οι τρίτοι bronze. Αν κάποιος θέλει να κάνει μεγαλύτερη δωρεά να μπαίνει στην κατηγορία
platinum. χωρίς όμως κάποιο έξτρα προνόμιο κανείς. Απλά θα είναι τιμητική αναγραφή.

Εδώ μπαίνουμε σε μονοπάτια γραφείων τουριστικών και ίσως τα πράγματα γίνουν
περίπλοκα. Πάντως ότι αποφασιστεί είμαι σύμφωνος σε όλα.
Συμφωνώ με τη λογική σου.
 

panpan

Member
Μηνύματα
6.873
Likes
26.672
για τους υπόλοιπους που είμαστε μέσα χρόνια ετήσια συνδρομή.
Δεν μπορείς να ζητάς συνδρομή για κάτι που προσφέρουν τα μέλη δωρεάν.
Αν πάμε για πλάτινουμ και γκολντ μέμπερς και το ιωβηλαίο της βασίλισσας Ελισάβετ εγώ θα προτιμήσω να τη κάνω με βαριά πηδηματάκια.
Ήταν μια σκέψη για την επιβράβευση των μελών. Δεν σε είδα να την κάνεις όταν βραβεύονται τα μέλη με μετάλλια για τις ιστορίες που γράφουν . Ούτε με βαριά, ούτε με ελαφριά πηδηματάκια.
 

Borealis

Member
Μηνύματα
3.817
Likes
7.700
Δεν μπορείς να ζητάς συνδρομή για κάτι που προσφέρουν τα μέλη δωρεάν.

Ήταν μια σκέψη για την επιβράβευση των μελών. Δεν σε είδα να την κάνεις όταν βραβεύονται τα μέλη με μετάλλια για τις ιστορίες που γράφουν . Ούτε με βαριά, ούτε με ελαφριά πηδηματάκια.
Δεν ξέρω πότε ζητάς συνδρομή ή όχι, η δική μου λογική είναι ότι αφού θέλει μια κοινότητα να συνεχίσει να υπάρχει πρέπει να αυτοχρηματοδοτηθεί.
Διάβασα όλα τα μηνύματα και φυσικά δεν θυμάμαι ποιος και τι πρότεινε, αν ήθελα κάτι να πω για σένα ξέρεις πολύ καλά ότι δεν θα είχα κανένα πρόβλημα. Τα μετάλλια δίνονται για ταξιδιωτικά δοκίμια και πολύ σωστά, για πιο λόγο να φύγω? τι ακριβώς θέλεις να πεις?
 

panpan

Member
Μηνύματα
6.873
Likes
26.672
τι ακριβώς θέλεις να πεις?
Εκείνο που θέλω να πω και να μην παρεξηγηθεί ο γραπτός λόγος (που κάποιες φορές κάνω λάθη) είναι ότι υπάρχουν μέλη που έχουν προσφέρει απίστευτα. Ενδεικτικά αναφέρω
ydro, baba, traveller,dimosf, αλλά και πολλοί -πολλοί άλλοι και δεν είναι σωστό ότι πρέπει
να είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν και συνδρομή για να με ξεστραβώσουν με τις γνώσεις τους. Μπορεί από μόνοι τους να θέλουν να προσφέρουν και παραπάνω από την υποχρεωτική συνδρομή, αλλά αυτό το υποχρεωτικό μου φαίνεται κάπως.
 

Defkalion

Administrator
Μηνύματα
11.400
Likes
17.206
Ταξίδι-Όνειρο
Αλάσκα
Για να μην ανακυκλώνεται η ίδια κουβέντα, να πω ότι υποχρεωτική συνδρομή δε πρόκειται να υπάρξει, για πολλούς λόγους. Η μόνη περίπτωση να κάναμε κάτι τέτοιο θα ήταν εάν δημιουργηθεί κάτι εντελώς καινούριο (ξερωγω σχολή ταξιδιωτικής συγγραφής :haha: ) αλλά το φόρουμ θα είναι πάντα δωρεάν, αυτός είναι ο σκοπός ύπαρξής του.

Ίσως λοιπόν ξεκινήσω να φτιάξω μια σελίδα στο Patreon και πριν την ανοίξουμε τη δώσω εδώ να τη δουν όσοι ενδιαφέρονται και θέλουν να βοηθήσουν με ιδέες για να ανοίξει στη συνέχεια στο κοινό.
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Ενεργά Μέλη

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.167
Μηνύματα
882.725
Μέλη
38.879
Νεότερο μέλος
fanisfanisfanis

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom