1821 - 2021 200 χρόνια Ελλάδα...

paefstra

Member
Μηνύματα
13.016
Likes
40.985
Εξοχη ως τωρα η αναπαρασταση της εποχης της επαναστασης: οι προεστοι τρωνε σε τραπεζι με τους Αγγλους, ενω ο κοσμος αντι να συμμετεχει στη γιορτη πεθαινει σρον "πολεμο με τον ιο" χωρις να τους ενοχλει.
 

interted

Member
Μηνύματα
1.355
Likes
8.197
Επόμενο Ταξίδι
?
Ταξίδι-Όνειρο
Ράφτινγκ στον Ουρουμπάμπα
Τόμας Γκόρντον: Ο Σκωτσέζος συνταγματάρχης του 1821 και το σπίτι του στο Άργος

Ο Τόμας Γκόρντον (ή Θωμάς Γόρδων ή αντιστράτηγος Θωμάς Γόρδας, όπως αναφερόταν στην Ελλάδα, αγγλικά: Thomas Gordon, 1788 – 20 Απριλίου 1841) ήταν Βρετανός (Σκωτσέζος) συνταγματάρχης, μεγαλοκτηματίας και περιηγητής, ένας από τους πρώτους Ευρωπαίους εθελοντές που ήλθαν στην Ελλάδα κατά την Επανάσταση του 1821.

Γεννήθηκε στο Κέρνες, του Αμπέρντηνσιρ, στη Σκωτία. Από το 1808-1810 υπηρέτησε στο «Royal Scots Greys», σύνταγμα ιππικού του βρετανικού στρατού ως δραγώνος και προάχθηκε στο βαθμό του λοχαγού. Κληρονόμησε μεγάλη περιουσία και τον Μάιο του 1810 παραιτήθηκε από την υπηρεσία, για χάρη των ταξιδιών.

Το 1815 πήγε στην Κωνσταντινούπολη, όπου παντρεύτηκε την ελληνοαρμένισα Μπάρμπαρα Καν ή Βαρβάρα Σανά (αργότερα βαρόνη de Sedaiges). Την ίδια χρονιά βρέθηκε στο σαράι του Αλή Πασά στα Ιωάννινα και το φθινόπωρο στο Βουκουρέστι. Εκεί γνώρισε τους Αλέξανδρο και Δημήτριο Υψηλάντη.

Έλαβε ενεργό μέρος στην πολιορκία της Τριπολιτσάς αλλά οι απόψεις διίστανται για το αν υπήρξε αυτόπτης μάρτυρας της ανθρωποσφαγής, μέρους της, ή τη συνόψισε μεταγενέστερα. Μετά την άλωση διαμαρτυρήθηκε έντονα για τη σφαγή αυτή. Καθώς αγνοήθηκε, αποσύρθηκε από τη στρατιωτική υπηρεσία.

Αρνήθηκε την πρόσκληση της επιτροπής να πάει στην Ελλάδα, επειδή ήταν εναντίον των Πελοποννήσιων οι οποίοι ήταν μέλη της κυβέρνησης και «τους θεωρούσε κοινούς ληστές» αλλά ως μέλος της επιτροπής υποστήριξε σθεναρά τον διορισμό του Μπάιρον. Σύμφωνα με τον ιστορικό της τέχνης Άλμπερτ Μπόιμ, «Οι φιλέλληνες συνειδητά παρέβλεπαν ορισμένες από τις αντιφατικές ιστορίες για τις φρικαλεότητες των Ελλήνων, γιατί δεν είχαν πουθενά αλλού να καταθέσουν τις φιλελεύθερες παρορμήσεις τους».

Το 1826 οι Έλληνες βουλευτές στο Λονδίνο τον έπεισαν να επιστρέψει για την προώθηση της ενότητας και της στρατιωτικής πειθαρχίας. Έφτασε στο Ναύπλιο τον Μάιο του 1826 και διαπίστωσε ότι οι διαφορές ανάμεσα στους Έλληνες είχαν σβήσει ακόμη και την εχθρότητα κατά των Τούρκων. Ο ίδιος είχε καλή υποδοχή και έφτασε εγκαίρως για να αποτρέψει τη διάλυση του τακτικού σώματος.

Επανήλθε στην Ελλάδα το 1828. Από το 1828 έως 1831, διενήρησε τις ανασκαφές στον Ναό της Ήρας, κοντά στο Άργος. Ο Γκόρντον έλαβε μέρος στην αλυσίδα των γεγονότων που οδήγησαν στη δολοφονία του πρώτου κυβερνήτη της Ελλάδας, Ιωάννη Καποδίστρια. Αμέσως μετά τα γεγονότα αυτά, ο Γκόρντον επέστρεψε στη Σκωτία, όπου τελείωσε το βιβλίο του «Ιστορία της Ελληνικής Επανάστασης» το 1833.

Το προσωπικό του αρχείο δωρήθηκε από την δισέγγονή του, Marjory Gordon, στη βιβλιοθήκη του πανεπιστημίου του Αμπερντήν και το σχετικό με την Ελλάδα τμήμα του περιέχει πλέον των 800 επιστολές, έγγραφα, περιγραφές αυτοπτών μαρτύρων, χάρτες και εγκυκλίους, όπως επίσης και σχέδια μαχών της ελληνικής επανάστασης.


Οικία Γκόρντον στο Άργος


Στο Άργος ο Γκόρντον έκτισε την οικία του, το 1829. Από το όνομά του, μερικά χρόνια αργότερα, η συνοικία (γειτονιά) ονομαζόταν πλέον “συνοικία Γόρδωνος”, αντί της προηγούμενης ονομασίας “συνοικία Αρβανιτιά”, που είχε επί τουρκοκρατίας. Η οικία Γκόρντον, στην οδό Γόρδωνος 14, ανακηρύχθηκε διατηρητέα, ενώ το 1987 το οίκημα το αγόρασε η Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή Αθηνών προκειμένου να δημιουργήσει βιβλιοθήκη, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων στο ισόγειο και κατάλυμα για τους αρχαιολόγους και τους ερευνητές. Το κτίριο στη συνέχεια αναπαλαιώθηκε.


Όλο το άρθρο: Τόμας Γκόρντον: Ο Σκωτσέζος συνταγματάρχης του 1821 και το σπίτι του στο Άργος
 

panpan

Member
Μηνύματα
6.879
Likes
26.743
Τι αναφέρουν τα μμε για την επίσκεψη του Καρόλου, αλλά και τα 200 της Ελλάδας;
Αν λένε τίποτα βεβαίως.
 

interted

Member
Μηνύματα
1.355
Likes
8.197
Επόμενο Ταξίδι
?
Ταξίδι-Όνειρο
Ράφτινγκ στον Ουρουμπάμπα
Τι αναφέρουν τα μμε για την επίσκεψη του Καρόλου, αλλά και τα 200 της Ελλάδας;
Αν λένε τίποτα βεβαίως.
Από όσο μπορώ να πω, για το BBC και την guardian σαν να μην έχει γίνει το γεγονός. Ο independent έχει ένα άρθρο που δίνει έμφαση στην στρατιωτική παρέλαση και τον αποκλεισμό των διαδηλώσεων.
Η μόνη που έχει συνεχή κάλυψη με άρθρα κάθε λίγες ώρες είναι η Daily Mail, αλλά νομίζω στην αρχή τους τράβηξε λογο κουτσομπολίστικου ενδιαφέροντος για το πως επιτράπηκε στο ζεύγος να ταξιδέψει. Και γενικώς έχουν ένα κόλλημα να παρακολουθούν τους βασιλικούς.
 

Thalassaki

Member
Μηνύματα
767
Likes
4.751
Επόμενο Ταξίδι
........

Borealis

Member
Μηνύματα
3.817
Likes
7.700
Μια ιστορία μάλλον άγνωστη και ο τάφος του γιου του Ανδρούτσου στο νεκροταφείο του Μονάχου που πρέπει να δούμε
Είμαι βλαστάρι ανθηρό, από άνδρες αρίστους βγαλμένο, οι οποίοι αντί για καλά, οδυνηρά έπαθαν. Τον παππού μου τον κυνήγησε και τον σκότωσε ο τύραννος όχι με τη δύναμη αλλά με δόλο, φαρμάκι δίδοντάς του ολέθριο. Τον πατέρα μου τον αδάμαστο στους πολέμους, μοχθηροί τον γκρέμισαν από πύργο ψηλό. Η μητέρα μου, που σε μια σπηλιά με γέννησε του Παρνασσού, κλαίει εδώ και τον δωδεκαετή καταστραμμένο.
Διαβάστε όλο το άρθρο: Η "φυγή" του μικρού γιού του Οδυσσέα Ανδρούτσου μετά την δολοφονία στην Ακρόπολη. Ο τάφος του είναι στο Μόναχο και στην επιτύμβια στήλη "καταγγέλλει" τους διώκτες του - ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ
leonidas-androutsos-tafos-696x870.jpg
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.183
Μηνύματα
883.264
Μέλη
38.893
Νεότερο μέλος
stefanoss

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom