gio87
Member
- Ταξίδι-Όνειρο
- Περού-Βολιβία-Εκουαδορ
Murals (μέρος 1ο)
Στα ταξίδια που έχω κάνει μέχρι και τη στιγμή που γράφω αυτό το κείμενο, δεν έχω συναντήσει άλλη πόλη που να την έχω συνδέσει τόσο έντονα με τα murals ειδικότερα και με την street art γενικότερα. Ειδικά τα murals, τα τεράστια δηλαδή graffitti που καλύπτουν συνήθως ολόκληρες πλευρές κτιρίων, συνήθως τις πλευρικές, τα ΄΄κυνηγάω΄΄ και προσπαθώ πάντα να τα εντοπίζω όταν ταξιδεύω. Στο Βερολίνο όσα και να εντοπίζω, πάντα ξεφυτρώνουν καινούρια, σε καθένα από τα τρία ταξίδια μου έχω δει διαφορετικά και ήδη έχω σημειώσει κάποια καινούρια ή που δεν έχω δει για την επόμενη επίσκεψη. Τα περισσότερα από τα murals δημιουργούνται στο πλαίσιο δράσεων και festival σε συνεργασία με το δήμο ή επίσημες αρχές, αλλά υπάρχουν και κάποια που απλά ξεφυτρώνουν ένα βράδυ, είναι δηλαδή ας πούμε παράνομα, αλλά πολλές φορές οι αρχές δεν ασχολούνται καν με το σβήσιμό τους, άλλωστε αποτελούν πλέον κατά κάποιο τρόπο κομμάτι της ταυτότητας του τόπου. Το περιεχόμενο τους έχει συνήθως κάποιο πολιτικό, κοινωνικό μήνυμα κλπ. Κάποιοι δημιουργοί είναι αρκετά γνωστοί με δημιουργίες τους σε όλο τον κόσμο. Υπάρχουν αρκετά tours όσον αφορά τη street art στο Βερολίνο, δεν έχω κάνει κάποιο για να προτείνω, ό,τι έχω δει, το είδα μόνος μου, είναι άλλωστε ωραία αφορμή για να δεις και τις τριγύρω περιοχές. Άλλες πόλεις στην Ευρώπη με έντονη παρουσία murals είναι η Βαρσοβία, η Κρακοβία και το Λοτζ στην Πολωνία, η Βουδαπέστη και η Κοπεγχάγη. Στις φωτογραφίες παρακάτω θα προσπαθήσω να τα χωρίσω ανά περιοχή, όσο αυτό είναι δυνατόν. Έχω βάλει φωτογραφίες και στο topic Τοιχογραφίες τριών διαστάσεων, (μηνύματα 321-325).
Περιοχή ανάμεσα στους σταθμούς U Heinrich-Heine-Straße και U Moritzplatz
Unter der Hand, γωνία Kopenicker Str. με Bruckenstrasse

Face Time mural, Heinrich Heine Str. 36

Luckauer Str

Prinzenstrasse 34

Mural by Herakut, Luckauer Str. 14

Susse Sunde Mural, Prinzenstrasse 19

Ανάμεσα σε U Kottbusser Tor και U Görlitzer Bahnhof
Cosmonaut by Victor Ash, Mariannenstrasse 8

γωνία Oranienstrasse με Manteufelstrasse

Ανάμεσα σε Hallesches Tor και U Kochstraße
Tommy Haus, Wilhelmstrasse 9