Π.Γ.Δ.Μ. Day Trip to Skopje

Desiro

Member
Μηνύματα
284
Likes
581
Επόμενο Ταξίδι
Τοσκάνη
Ονειρεμένο Ταξίδι
Νέα Υόρκη
Θέλοντας να ξεφύγουμε λίγο από τα συνηθισμένα,αποφασίσαμε την πραγματοποίηση μιας ημερήσιας εκδρομής στη γείτονα χώρα! Σκόπια για μας (ή FYROM αν προτιμάτε), Macedonia για σχεδόν όλο τον υπόλοιπο πλανήτη!Αν και νομίζω το νούμερο ένα αξιοθέατο των Σκοπίων είναι η λίμνη Ωχρίδα εμείς αποφασίσαμε να επισκεφτούμε την πρωτεύουσα!Έχοντας μελετήσει την απόσταση στο googlemaps την οποία έδειχνε 2 ώρες και 40 λεπτά σκεφτήκαμε ότι δεν θα διέφερε πολύ από την πραγματικότητα! Την κανονίσαμε κυριολεκτικά τελευταία στιγμή μετά από μια συζήτηση με την παρέα, και μιας και επρόκειτο για ημερήσια διαδρομή δεν είχαμε να οργανώσουμε τίποτα!Είχαμε ακούσει ότι είχαν αναπτυχθεί αρκετά τα τελευταία χρόνια οπότε, από περιέργεια και μόνο,όλοι μας είπαμε ναι!Δώσαμε ραντεβού την επόμενη μέρα αρκετά πρωί (07.00) για τα απαραίτητα εφόδια (καφέδες,σνακς) και ξεκινήσαμε!Μόνη μας υποχρέωση να έχουμε διαβατήρια ή καινούριες ταυτότητες,πράσινη κάρτα για το αμάξι και συνάλλαγμα! Για το τελευταίο, μετά από συζήτηση με ένα ανταλλακτήριο ,με ενημέρωσαν ότι δεν θα είχα πρόβλημα και με το που περνούσα τα σύνορα θα έβρισκα αρκετά για να κάνω συνάλλαγμα!

Η διαδρομή για τους Ευζώνους γνωστή και ευχάριστη!Μετά από μια ώρα και κάπου 100km, δεν καταλάβαμε καν πότε φτάσαμε στα σύνορα!Κίνηση ελάχιστη μιας και επρόκειτο για καθημερινή!Ζητάω από την παρέα τις ταυτότητες και τι να δώ? Ο ένας είχε ξεχάσει το διαβατήριο και είχε μόνο την ταυτότητα παλαιού τύπου!:icon_eek: Κάνω την προσευχή μου και δίνω τα χαρτιά με μια δόση νευρικότητας γτ υπήρχε πιθανότητα να πάει χαμένη η μέρα!Δυστυχώς δεν ήμουν τυχερός μιας και ο συνοριοφύλακας σε άπταιστα ελληνικά με ενημέρωσε ότι ο ένας από τους τρείς δεν μπορεί να περάσει!Άρχισα τα παρακάλια λέγοντας του ότι κάναμε τόσο δρόμο και είναι κρίμα, αλλά ήταν ανένδοτος!Αφού μας ρώτησε τι θέλαμε να κάνουμε στα Σκόπια και αφού του φάνηκε περίεργο ότι πάμε εκδρομή (λογικό μου ακούγεται) μου έκανε την πρόταση να βάλω 10 ευρώ μέσα στην πράσινη κάρτα και να του τα δώσω!Μάλλον περίμενε να το προτείνω από μόνος μου αλλά εγώ μάλλον δεν ήξερα πως λειτουργούσε το σύστημα:icon_wink:!Αφού πέρασε και αυτό μπήκαμε στα Σκόπια και βλέποντας τα τόσα καζίνο που υπήρχαν μάλλον χάσαμε τα ανταλλακτήρια! Δε βαριέσαι είπαμε,θα βρούμε άλλα! Ο δρόμος από την αρχή πολύ καλός!Αυτοκινητόδρομος (όχι τέλειου οδοστρώματος) αλλά και μόνο που ήταν αυτοκινητόδρομος και δεν είχαμε στο μυαλό μας προσπεράσματα φορτηγών, ηρεμήσαμε!Μετά από λίγο συναντάμε τα πρώτα διόδια και η κοπέλα μας λέει ότι αφού δεν είχαμε δηνάρια (1 ευρώ ισούταν τον Απρίλιο του 2013 με 62,5 δηνάρια) το μόνο που μπορούσε να μας κάνει ήταν να της δώσουμε 5 ευρώ και να μας δώσει τα ρέστα σε δηνάρια! Το κόστος των 3 διοδίων που συναντήσαμε ως τα Σκόπια δεν ξεπέρασε τα 2 με 2,5 ευρώ συνολικά! Μετά από μιάμιση περίπου ώρα,μπαίναμε στα Σκόπια αντικρύζοντας τον κόσμο να πηγαίνει στις δουλειές του,μιας και τα Σκόπια είναι μια ώρα πίσω και φτάσαμε γυρω στις 9.00!

Κατευθυνθήκαμε ακολουθώντας τις ταμπέλες προς το κέντρο και αντικρύζοντας την πλατεία και το Άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου,αρχίσαμε να ψάχνουμε για πάρκινγκ!Αφού δεν μπορέσαμε να βρούμε,βλέπουμε μπροστά μας ένα ιδιωτικό, και πάει ο ένας της παρέας να ρωτήσει!Γυρνάει γελώντας, και μας λέει ότι το πάρκινγκ στοιχίζει 25 δηνάρια την ώρα (περίπου 0,40 ευρώ):icon_smile: Αφού κοιταχτήκαμε,γελάσαμε όλοι γτ σκεφτήκαμε πόσο χρόνο χάσαμε να ψάχνουμε πάρκινγκ μιας και το ποσό ήταν ελάχιστο!Παρκάραμε και κατευθυνθήκαμε προς την πλατεία! Στην διαδρομή κάναμε συνάλλαγμα και τσιμπήσαμε κάτι πίτες με σπανάκι που βρήκαμε (το ποσό το αναφέρω και πάλι γτ στοίχιζε γύρω στα 0,30 του ευρώ η πίτα).Μετά από 5 λεπτά περπάτημα μπήκαμε στην πλατεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου!Το άγαλμα έστεκε αρχοντικό στη μέση της πλατείας!! Πολύ όμορφο οφείλω να ομολογήσω και μου δόθηκε η εντύπωση ότι όντως οι άνθρωποι τον λατρεύουν ,όπως οι Τούρκοι τον Κεμάλ Ατατούρκ! Προσπαθήσαμε εκείνη τη μέρα να μην σκεφτόμαστε εθνικιστικά ότι ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν Έλληνας και τι δουλειά είχε το άγαλμα του εκεί,γιατί το μόνο που θα γινότανε θα ήταν να μας χαλάσει η εκδρομή!Η πλατεία είχε αρκετό κόσμο ,ντόπιους στην πλειοψηφία (ποιος τουρίστας θα βρισκόταν καθημερινή στα Σκόπια? :icon_razz:) και στο βάθος μια πολύ όμορφη γέφυρα σε οδηγούσε πάνω από τον ποταμό Βαρδάρη στην απέναντι πλευρά!Στο βάθος φαινόταν ένα μουσείο και στην απέναντι πλευρά ,πάνω σε ένα λόφο, ένα κάστρο (Kale Fortress)το οποίο αποφασίσαμε να επισκεφτούμε !Από την άλλη πλευρά της πόλης δέσποζε πάνω στο βουνό ένας τεράστιος σταυρός,που απ'ότι διάβασα μετά είχε σχέση με κάποιο μοναστήρι στο ίδιο βουνό! Σας παραθέτω μερικές φωτογραφίες πριν συνεχίσω την ιστορία μου!

IMG_2428.JPG


IMG_2443.JPG


IMG_2449.JPG


IMG_2469.JPG


Διασχίζοντας τη γέφυρα ,περάσαμε σε μια άλλη πλευρά της πόλης, την Παλιά Πόλη!Στενά,πλακόστρωτα δρομάκια μιας ιδιαίτερης ομορφιάς,όπως και κάθε παρόμοια περιοχή άλλων πόλεων! Σαν ξεχασμένη από το χρόνο,λούστροι έψαχναν για πελάτες,μικρά μαγαζάκια με αντίκες και χειροποίητες δημιουργίες κάθε είδους,καθώς και παραδοσιακά καφενεία και κουτουκάκια! Μετά την περιπλάνηση μας στην Παλιά Πόλη φτάσαμε στην αρχή μιας λαικής αγοράς την οποία διασχίσαμε αναγκαστικά ,γτ θέλαμε μέσω μιας κυκλικής διαδρομής να προσεγγίσουμε το κάστρο! Μετά από μια 15λεπτη διαδρομή φτάσαμε στο Kale Fortress στο οποίο δυστυχώς αντικρίσαμε μια ταμπέλα που έλεγε "No Visitors" (που να το ξέραμε?) Το θετικό ήταν ότι μπορούσαμε να χαζέψουμε απέξω τα τείχη και τις παλιές πόρτες που θύμιζαν σκηνικά από ταινία εποχής!Το κάστρο περιβαλλόταν από ένα πολύ όμορφο πάρκο με άρματα μάχης και στην άκρη του είχε ένα ξέφωτο απ' όπου μπορούσες να θαυμάσεις πανοραμικά σχεδόν όλη την πόλη! Το μάτι μας τράβηξε αμέσως, δίπλα από την πλατεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου,ένα τεράστιο πάρκο, στη μέση του οποίου δέσποζε ένα πανέμορφο στάδιο ποδοσφαίρου (το οποίο καλυπτόταν 100% από σκέπαστρο όσο και αν αυτό ακούγεται περίεργο στους ποδοσφαιρόφιλους της σελίδας).Για να φτάσουμε εκεί,έπρεπε να ακολουθήσουμε μια κατηφόρα δίπλα από το κάστρο και περνώντας τη γέφυρα που περάσαμε πριν,να πάρουμε τον παραποτάμιο δρόμο! Η ώρα είχε πάει 12,η μέρα ήταν ηλιόλουστη οπότε κανένας δεν παραπονέθηκε:icon_wink:

IMG_2458.JPG


Περνώντας τη γέφυρα ακολουθήσαμε μια ολιγόλεπτη διαδρομή παράλληλα με τον ποταμό Βαρδάρη όπου κόσμος με τα παιδιά του περπατούσε μαζί μας ,διάφορα άλλα παιδιά κάνανε ποδήλατο ενώ κάποιο σχολείο λίγο πιο πέρα λογικά πήγαινε εκδρομή και περάσανε από δίπλα μας! Ηλικιωμένοι κάθονταν στα παγκάκια που κοιτούσαν στον ποταμό και απολάμβαναν τη θέα του κάστρου! Περπατώντας περάσαμε έξω από το στάδιο που βλέπαμε από ψηλά που είχε την επιγραφή "National Arena of Phillip II of Macedonia"! Ένα πολύ όμορφο στάδιο και μας έκανε εντύπωση η τιμή του εισητηρίου για το επερχόμενο ντέρμπι της πόλης το οποίο είχε μόλις 1,5 ευρώ περίπου!Το στάδιο στην ουσία ήταν η είσοδος για το "Park City" το μεγάλο πάρκο της πόλης όπου έσφυζε από κόσμο! Είχε αρκετές λιμνούλες και δρομάκια ενώ σε κάποιο σημείο δέσποζε ένας μικρός "λαβύρινθος" από θάμνους σαν αυτά που βλέπουμε στις ταινίες (με μικρό ύψος βέβαια) όπου γονείς παρακολουθούσαν τα παιδιά τους να προσπαθούν να βγουν :icon_biggrin:!Αφού απολαύσαμε ένα χυμό από ένα πλανώδιο τρέηλορ στη μέση του πάρκου και χωρίς καν να το καταλάβουμε είχαμε διασχίσει όλο το πάρκο και στην άκρη του διαβάσαμε μια επιγραφή που έλεγε "Skopje Zoo"! Γενικά είμαι της άποψης ότι άμα έχεις επισκεφτεί μια φορά ζωολογικό κήπο,μετά δεν είναι ανάγκη να επισκέπτεσαι κάθε ζωολογικό κήπο πόλης που πηγαίνεις!Η τιμή όμως ήταν πολύ ελκυστική (0,8 του ευρώ παρακαλώ) και μιας και είχαμε ακόμα αρκετή ώρα το τολμήσαμε και νομίζω δεν το μετανιώσαμε μιας και ο ζωολογικός κήπος κάθε άλλο παρά φτωχός ήτανε! Ειδικά ένας φίλος μου δεν είχε ξαναδεί καμηλοπάρδαλη και ιπποπόταμο και έμεινε με το στόμα ανοιχτό! Μετά από περίπου μιάμιση ώρα,τις απαραίτητες φωτογραφίες,τα γέλια και τα πειράγματα που προσφέρε η επίσκεψη εγκαταλείπαμε το ζωολογικό κήπο,απόλυτα ικανοποιημένοι με την επιλογή μας

IMG_2472.JPG


IMG_2478.JPG


IMG_2482.JPG


IMG_2484.JPG


IMG_2487.JPG


IMG_2491.JPG


IMG_2492.JPG


Στην έξοδο του ζωολογικού κήπου άρχισε μια συζήτηση για το τι θα έπρεπε να κάνουμε μετά!Συμφωνήσαμε όλοι ότι είχαμε αρχίσει να πεινάμε και θεωρήσαμε ότι δεν υπήρχε κάτι άλλο αξιοπρόσεκτο αξιοθέατο εκεί κοντά να δούμε ,οπότε πέταξα την ιδέα να κάνουμε κάτι που εμένα προσωπικά δεν με κουράζει ποτέ!Μια επίσκεψη στο εμπορικό κέντρο των Σκοπίων ,το Skopje City Mall, που βρισκόταν σχετικά κοντά μας και μέσα στην πόλη,και θα μας προσέφερε κάποιες επιλογές φαγητού και μια χαλαρωτική βόλτα στα μαγαζιά!! Μπορεί να ήταν σχετικά κοντά,αλλά μια πιάτσα ταξί έξω από τον ζωολογικό κήπο αποδείχθηκε άκρως δελεαστική,και δεδομένου του μικρού κόστους μετακίνησης ,συγκριτικά με τη Θεσσαλονίκη, μας ώθησε αμέσως στο να μπούμε σε ένα ταξί!
Το Skopje City Mall εξωτερικά θύμιζε το City Gate (για τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης) και μπαίνοντας μέσα κατευθείαν διαπιστώσαμε ότι έσφυζε από κόσμο!Πάρα πολλά μαγαζιά,γνωστές αλυσίδες ρούχων ,πολλές των οποίων και ελληνικές,με τιμές όχι ιδιαίτερα χαμηλές θα έλεγα και όπως σχεδόν όλα τα εμπορικά κέντρα είχε αφιερωμένο έναν όροφο για super market (Carrefour) ,και τον τελευταίο όροφο σε μαγαζιά εστίασης και σινεμά! Αφού κάναμε μια μάλλον τυπική βόλτα στα μαγαζιά ,μιας και δεν επρόκειτο να ψωνίσουμε κάτι ,και μετά από μια επίσκεψη στο Carrefour όπου προμηθευτήκαμε κάτι περίεργες μπύρες με φρούτα,μια μπλε "ανάποδη" Fanta (!!!) και κάτι σοκολάτες για τη Θεσσαλονίκη , ανεβήκαμε στον τελευταίο όροφο για να φάμε!! Οι επιλογές όχι πάρα πολλές και δύσκολες στην επιλογή!!Τελικά καταλήξαμε σε Fish Burger από Burger King,κάτι κομμάτια πίτσα Dominos και κάτι αυτοσχέδια προφιτερόλ με φρέσκα φρούτα που τα κάνανε εκείνη τη στιγμή και ήταν εκπληκτικά!! Στην έξοδο είδαμε 2 καφετέριες γεμάτες κόσμο και δεν μπορούσαμε σαν κλασικοί Έλληνες να μην απολαύσουμε έναν καφέ,έτσι για το γμτ βρε αδερφέ :D!
Μετά από μια ώρα περίπου και αφού είχαμε πάρει και τις απαραίτητες ανάσες πήραμε ταξί για το πάρκινγκ!!
Αφού πληρώσαμε το εξωφρενικό ποσό των 3 ευρώ :clap: για 8 ώρες πάρκινγκ ,ξεκινήσαμε το ταξίδι του γυρισμού με μοναδική στάση πλέον,την καθιερωμένη στάση σε βενζινάδικο λίγο πριν τα σύνορα,για γέμισμα του αυτοκινήτου!

IMG_2493.JPG


IMG_2498.JPG


IMG_2503.JPG
 
Last edited by a moderator:

chris7

Member
Μηνύματα
2.246
Likes
4.738
Επόμενο Ταξίδι
Ντορτμουντ
Ονειρεμένο Ταξίδι
Καναδάς
Ευχαριστούμε για την ιστορία που μοιράστηκες μαζί μας.
 

Desiro

Member
Μηνύματα
284
Likes
581
Επόμενο Ταξίδι
Τοσκάνη
Ονειρεμένο Ταξίδι
Νέα Υόρκη
Ευχαριστούμε για την ιστορία που μοιράστηκες μαζί μας.
Να σαι καλά φίλε chris7!! Δυστυχώς ήταν ημερήσια και δεν είχα πιο πολύ φωτογραφικό υλικό αλλά ελπίζω να κάλυψα τουλάχιστον όποιον ενδιαφέρεται για μια "εναλλακτική" εξόρμηση!!
 

AngieP

Member
Μηνύματα
16
Likes
2
Επόμενο Ταξίδι
Iordania
Ονειρεμένο Ταξίδι
Peru
Ενδιαφέρουσα η διήγησή σου. Θέλω κι εγώ να πάω στην ΠΓΔΜ και συγκεκριμένα στηνΟχρίδα.
 
Last edited by a moderator:

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
30.883
Μηνύματα
743.371
Μέλη
35.561
Νεότερο μέλος
Βάσω Βάσω

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom