• Η αναδρομή στο παρελθόν συνεχίζεται! Ψηφίστε την Ταξιδιωτική Ιστορία του μήνα για τους μήνες Ιούλιο - Αύγουστο 2016! Κάντε κλικ εδώ!

jmar

Member
ΗΜΕΡΑ 12η, 20 Ιουνίου 2017

Kirkeporten Camping Nordkapp - Rovaniemi

Χλμ ημέρας 720
Το επόμενο πρωί ξυπνήσαμε λιγο πιο αργά (όχι οτι κοιμηθήκαμε κιόλας :cool: ) λόγω της μεταμεσονύχτιας βόλτας στην ''μπάλα''! Βλέποντας έξω τον καιρό δεν είχαν αλλάξει πολύ τα πράγματα, βροχερός με ψωφόκρυο :rolleyes:. Κάνουμε μια μίνι σύσκεψη για το τι θα κάναμε κι αν θα πηγαίναμε ξανά στο Nordkapp μήπως μπαίναμε και στο μουσείο και αράζαμε και λίγο έξω. Σκεπτόμενοι όμως τον καιρό αλλά και τα 30 ευρά είσοδο αποφασίσαμε ότι δεν θα μας δώσει το κάτι παραπάνω η σημερινή μέρα. Αν ο καιρός ήταν καλός σίγουρα θα καθόμασταν μήπως βλέπαμε και τον ήλιο του μεσονυκτίου στο βορειότερο άκρο, θα μπορούσαμε να κάτσουμε έξω και να απολαύσουμε το τοπίο, το να καθόμασταν όμως μέσα στο κέντρο λόγω του καιρού δεν είχε νόημα. Έτσι αφού μιλήσαμε για το πόσο γεμάτος ένιωθε ο καθένας αποφασίσαμε να τραβήξουμε προς Ροβανιέμι, άλλωστε είχαμε αρκετά χλμ να καλύψουμε και ο καιρός δεν ήταν και ο ιδανικότερος! Αφού λοιπόν πήραμε το πρωινό μας στα ζεστά (τα ξύλινα σπιτάκια αυτά με ένα θερμοπομπό που έχουν μέσα γίνονται φούρνος), ετοιμάσαμε σιγά σιγά τα πράγματα!
Στο συγκεκριμένο ταξίδι είχαμε 2 ημέρες καβάτζα για έκτακτη ''αργοπορία'', ο Γιάννης ως φωτογράφος πιεζόταν περισσότερο χρονικά καθώς είχε γάμο να καλύψει στην Κρήτη. Την αργοπορία στα Λοφότεν λόγω της βροχής την είχαμε καλύψει ουσιαστικά, οπότε πάλι το 2ημερο υπήρχε. Τελικά αργότερα ξοδεύτηκε η μια μέρα απ τις δύο.

Ξεκινάμε λοιπόν σιγά σιγά αφού η ώρα είχε περάσει και τα χλμ που είχαμε να καλύψουμε ήταν αρκετά! Πράγματι ο καιρός ήταν αρκετά δύσκολος με αέρα σε κάποια σημεία αλλά και βροχή με το κρύο να είναι τσουχτερό! Με το που μπήκαμε Φιλανδία η θερμοκρασία στη μηχανή μου έδειχνε 3 βαθμούς (ενώ στο Νορντκαπ ήταν 5-6), οι ευθείες ήταν το κυριότερο γνώρισμα του δρόμου! Φωτογραφίες δεν έχω καθώς όπως προείπα το κουμπί της κάμερας μια δούλευε μια όχι, έτσι ήταν η μέρα του ΟΧΙ η σημερινή :rolleyes-80: . Στάσεις πολλές δεν έγιναν (οι απαραίτητες για βενζίνη και κολατσιο) λόγω του καιρού. Κάποια στιγμή μάλιστα χαθήκαμε μεταξύ μας για κάποια χλμ, έβρεχε πολύ, μπήκαμε σε ένα δρόμο που φτιαχνόταν με χώματα λάσπες, και ολόκληρες τρύπες κυριολεκτικά o_O εγώ με τον Παύλο ανοίξαμε μπροστά, κι όταν σταματήσαμε κάπου να περιμένουμε τα παιδιά λόγω της βροχής δεν είχαμε βάλει τις μηχανές σε απόλυτα ευκρινές σημείο με αποτέλεσμα όσο και να φωνάζαμε να μην μας ακούσουν τα παιδιά που ερχόντουσαν :(. Καβαλήσαμε όμως εμείς γρήγορα και τους φτάσαμε παρακάτω.
Το κακό με την Φιλανδία είναι ενώ αποκαλείται η χώρα των 1000ων λιμνών δυστυχώς ο δρόμος ΔΕΝ περνάει από τις περισσότερες οχθες αυτών! Έτσι το τοπίο είναι ατελείωτες ευθείες μονοτονίας καθώς η χώρα είναι φλάτ χωρίς ορεινούς όγκους να θαυμάσεις το τοπίο από ψηλά! Έτσι δεν μας άφησε σχεδόν τπτ οδηγικα :confused:. Σίγουρα βέβαια αν οδηγήσεις προς κάποιες λίμνες και μείνεις στις όχθες τους θα σου προσφέρει κάποιες ομορφιές.

Ευτυχώς πριν το Ροβανιέμι ο καιρός άλλαξε άρδην, η θερμοκρασία ανέβηκε στους 15 και ο ήλιος έκανε την εμφάνιση του! Είχαμε σκοπό να κάναμε μια στάση στο περιβόητο χωριό του Αη Βασίλη που βρίσκεται πριν το Ροβανιέμι. Αν και μεγάλα παιδιά πια, θέλαμε να δούμε ένα από τα παιδικά μας όνειρα :D. Σίγουρα αυτή την εποχή θα ήταν άδειο, και καμία σχέση η ομορφιά του όταν θα είναι χιονισμένο, στολισμένο, φωτισμένο και με κόσμο! Τελικά αργά το απόγευμα ήμασταν εκεί

Φυσικά δεν υπήρχε καθόλου κόσμοςΆλλο ένα πέρασμα του Αρκτικού κύκλου απ την αντίθετη κατεύθυνση αυτή τη φορά!Βγάλαμε φώτο και στην γνωστή ταμπέλα με τις χιλιομετρικές αποστάσεις από διάφορες πόλεις-πρωτεύουσεςSanta is NOT here! :haha:

Κάναμε και μια βόλτα εσωτερικά του πάρκου που βρίσκονταν τα διάφορα παιχνίδια και δραστηριότητεςΈνα Snowmobile θα το οδηγούσα στο χιόνι πάντως! :cool:Μια χαρά θερμοκρασία, σε σχέση με αυτήν που μας υποδέχτηκε η Φιλανδία

Το χωριό είναι αρκετά μεγάλο και με πολλές εγκαταστάσεις!Μετά από κάποια ώρα που περιηγηθήκαμε στο χωριό του Άη Βασίλη, στη συνέχεια οδηγήσαμε προς την πόλη του Ροβανιέμι, όπου είχαμε κλείσει ένα Airbnb σπίτι εκμεταλλευόμενοι πάλι την μία απ τις 3 εκπτώσεις που είχαμε. Έτσι συνολικά δώσαμε 28 ευρώ για ένα υπέροχο πραγματικά σπίτι με έναν ακόμα πιο υπέροχο οικοδεσπότη, τον Lauri! Πλέον απ ότι βλέπω το σπίτι αυτό νοικιάζεται με 115 ευρώ την ημέρα! :eek: Με εξαιρετικές κριτικές πάντως https://www.airbnb.gr/rooms/16063054?guests=1&adults=1&sl_alternate_dates_exclusion=true&source_impression_id=p3_1559048010_Fb69Tn2kM1puHSEH&fbclid=IwAR0O41jjnRt-VG7XjdSyEswkEbyOlUCLr498gms_ofgNIUwJ4feIS2e3sVg

Οι κούκλες μπήκαν στον εξωτερικό χώρο της πολυκατοικίας που έκλεινε με μπάρα.O Lauri μας περίμενε ενθουσιασμένος καθώς ήταν κι αυτός μοτοσυκλετιστής! Μας σκλάβωσε με την φιλικότητα και την φιλοξενία του, το σπίτι δε ήταν εξοπλισμένο με τα πάντα όλα και πεντακάθαρο! ήταν διατεθειμένος να μας βγάλει έξω και για μπύρες αλλά με την κούραση που είχαμε μαζέψει αλλά και τις ανέσεις και την ζεστασιά που θα είχαμε, του αρνηθήκαμε ευγενικά λέγοντας του οτι χρειαζόμασταν ξεκούραση! Πραγματικά δεν κατεβήκαμε καθόλου στην πόλη που άλλωστε δεν έχει κάτι ιδιαίτερο να προσφέρει, την επόμενη μέρα άλλωστε θα είχαμε άλλα 870 χλμ για Ελσίνκι!Η θέα απ το κλειστό με τζαμαρία, εξωτερικό μπαλκόνιΟι αναπαλαιωμένες μοτοσυκλέτες αλλά και τα αυτοκίνητα που ο Lauri έχει στο κλειστό υπόγειο γκαράζ!Έτσι το βράδυ κύλισε με ζεστασιά, κουβεντούλα και ριλάξ στην σπιταρόνα μας, Hyvää yötä :cool:

ΤΕΛΟΣ 12ης ΗΜΕΡΑΣ
 

jmar

Member
ΗΜΕΡΑ 13η, 21 Ιουνίου 2017

Rovaniemi - Ελσίνκι

Χλμ ημέρας 850
Το βραδάκι ξέχασα να κλείσω τον αυτοσχέδιο διακόπτη της αντλίας κι έτσι η μπαταρία μετά από κάποιες ώρες που το θυμήθηκα είχε αδειάσει, έτσι την έβγαλα και την πήρα πάνω για φόρτισμα (Ναι κρατούσαμε και φορτιστή :p )
Μετά το ομολογουμένως ξεκούραστο χτεσινό βράδυ (λιώσαμε κυριολεκτικά μέσα στο σπίτι) η επόμενη ημέρα θα ήταν εξίσου απαιτητική με πολλά χλμ σε ευθείες. Η μονοτονία των ευθειών είναι φυσικά πολύ πιο κουραστική απ την απόλαυση που σου δίνουν οι στροφές και τα βουνά ανεβαίνοντας τα με την μηχανή :cool:
Ξυπνήσαμε λοιπόν και φάγαμε την πρωινάρα μας, καθώς ο οικοδεσπότης μας είχε τα πάντα!
Σήμερα θα αποχαιρετούσαμε μετά από πολλές ημέρες, την ευρύτερη περιοχή της Λαπωνίας, αλλά και του Αρκτικού Κύκλου. Οι on board φωτογραφίες κι εδώ λιγοστές λόγω της #$^%# κάμερας που μου έκανε πάλι νάζια.

Αφήνουμε σιγά σιγά την πόλη του Ροβανιέμι και κατευθυνόμαστε νότια για Ελσίνκι μέσω του Ε75Ο καιρός αυτή τη φορά ήταν σούπερ ηλιόλουστος αμέσως μετά που φύγαμε απ το Ροβανιέμι
Απ την μέση της διαδρομής και μετά την Oulu περνούσαμε από πανέμορφα πάρκα με καταπράσινα λιβάδια και αρκετά δάση

Φτάνοντας στην Jyväskylä, όπου από κει ξεκινάει η πανέμορφη και μεγάλη λίμνη paijanne. Σίγουρα αν είχαμε περισσότερο χρόνο θα την απολαμβάναμε καλύτερα καθώς σε διάφορα σημεία της έχει περάσματα με λωρίδες γης να την συνδέουν. Αξίζει μια επίσκεψη εκέι καθώς είναι σχετικά κοντά με το Ελσινκι (από 150-270 χλμ μέχρι πάνω)

Η λίμνη paijanne είναι η 2η μεγαλύτερη λίμνη της Φιλανδίας με έκταση 1,080 km2. Καταλήγει στο Φιλανδικό κόλπο μέσω του ποταμού Κυμι. Τα κυριότερα νησιά από το βορρά προς νότο είναι τα Vuoritsalo, Muuratsalo, Onkisalo, Judinsalo, Edessalo, Taivassalo, Haukkasalo, Vehkasalo, Mustassalo, Virmailansaari και Salonsaari, με το μεγαλύτερο να είναι το Virmailansaari.
Οι μεγαλύτερες πόλεις στις ακτές της λίμνης Πάιγιανε είναι η Γυβάσκιλα στον Βορρά και το Λάχτι στο Νότο.
Ένα υπόγειο υδραγωγείο, η Σήραγγα Νερού Πάιγιανε συνδέει τη λίμνη με το Ελσίνκι, παρέχοντας στην περιοχή νερό. Το βαθύτερο σημείο από κάθε άλλη λίμνη της Φινλανδίας βρίσκεται στην Πάιγιανε (95.3 m)Διασχίζουμε την λίμνη paijanne, μέσω του 314 περνώντας κυριολεκτικά από μέσα της! (φωτο google) Δυστυχώς δεν είχαμε κάποιο drone να βγάλουμε την πανέμορφη αυτή φωτογραφία που θαυμάζαμε στο διαδίκτυο!

Η γέφυρα της φύσης !Κι εμείς περνώντας μέσα απ αυτήν!

Ο καιρός ιδανικός μας προσφέρει μοναδικές εικόνες!Μετά το Lahti ο δρόμος γίνεται κανονικός αυτοκινητόδρομος κι έτσι τα χιλιόμετρα περνούν πολύ γρήγορα μέχρι το Ελσίνκι. Η αλήθεια είναι πως δεν κάναμε πολλές στάσεις καθώς τα 900 περίπου χλμ και ειδικά σε δρόμους με μια λωρίδα ανα κατεύθυνση για να βγούν θέλουν αρκετή ώρα οδήγησης (πρέπει να κλείσαμε το 8-9ωρο)
 

jmar

Member
Φτάνοντας Ελσίνκι, είχαμε κλείσει ένα μικρό διαμέρισμα σε πολυκατοικία πολύ κοντά στο κέντρο το οποίο ανέφερε ότι είχε ιδιωτικό πάρκινγκ (όπως είπαμε ήταν το πρώτο που κοιτούσαμε!) Φτάνουμε στην οδό που μας είπε ο νοικάρης και αρχίσαμε το ψάξιμο στο μεγάλο μπλοκ κατοικιών, η αλήθεια ήταν πως το κτίριο βρισκόταν υπό ανακαίνιση και εξωτερικά ήταν κλειστό με ψηλές καγκελόπορτες και εσωτερικά στην ιδιωτική του αυλή υπήρχαν πολλά μπάζια και μηχανήματα σκαλωσιές κλπ. Εκεί καθώς ήμασταν στο δρόμο και ψάχναμε πως θα βάλουμε τις μηχανές μέσα, μας πλησιάζει ένα ζευγάρι από Έλληνες γύρω στα 55. Είχαν ακούσει τα Ελληνικά που μιλούσαμε προφανώς.
Γεια σου πατρίδα! Πως απ τα μέρη μας, μας ρώτησε ο κυριούλης! Του αναφέραμε το ταξίδι μας κι από που ερχόμαστε και γούρλωσε τα μάτια!
Κάπου εκεί τον ρωτήσαμε κι εμείς πως και βρίσκεται στο Ελσίνκι κι ακούσαμε φυσικά τον αυτονόητο λόγο...για δουλειά φυσικά και καλύτερες συνθήκες διαβίωσης! Όλα δουλεύουν ρολόι εδώ και είμαστε ήσυχοι οτι θα περάσουμε ήρεμα γεράματα, με την περίθαλψη μας και την σύνταξη μας, χωρίς να έχουμε άγχος...α ρε πατριώτη του λέω, είναι ακριβώς έτσι που τα λες! Φαντάσου κι εμάς που ουσιαστικά είμαστε στα 30αντα... Σίγουρα η ζωή εκεί είναι πολύ διαφορετική και πρέπει να μπορείς να την αποδεχθείς, εμείς επιλέξαμε την οικογενειακή ασφάλεια γαλήνη μας είπε! Βέβαια νοσταλγούν την Ελλάδα και την ζωή εκεί αλλά δεν μπορούμε να τα έχουμε όλα!
Μας ευχήθηκε καλό ταξίδι και χάθηκε ήρεμος στους άδειους δρόμους...

Απ ότι μας ανέφερε μπορούσαμε να αφήσουμε τις μηχανές κι έξω απλά μέχρι της 9 το πρωί, μετά το πρόστιμο θα ήταν τσουχτερό :rolleyes: Αλλά δεν θέλαμε να τις αφήσουμε έξω κι εν τέλη βρήκαμε τρόπο και ανοίξαμε τις εξωτερικές καγκελόπορτες και τις βάλαμε σε μια γωνίτσα μέσα, να μην εμποδίζουν όσο το δυνατό!

Ανεβήκαμε να βρούμε το διαμέρισμα και εσωτερικά η πολυκατοικία ήταν εργοτάξιο o_O
Δεν μας πείραξε και ιδιαίτερα άλλωστε έναν ύπνο θα κάναμε, το σπίτι ήταν αρκετά μεγάλο κι από καθαριότητα έτσι κι έτσι...αλλά με 55 ευρώ τα 4 άτομα ήταν σούπερ :haha:. Άλλωστε το προσον του ηταν που βάλαμε τις μηχανές μέσα και το οτι ήταν πάρα πολύ κοντά στο κέντρο.
Αφού μπανιαριστήκαμε κατεβήκαμε κάτω για βολτούλα και μαμ

Κάτω φορτίζαμε το καινούργιο μας Tesla :pΤα παιδεία παίζει :cool:

Μέχρι να κατέβουμε ο ήλιος είχε ήδη δύσει, ο καιρός ήταν πολύ καλός χωρίς κρύο. Καλοκαίρι βέβαια δεν το λες, την είχε την ψυχρούλα του :haha:Κατευθυνθήκαμε προς την Plaza Narinkka, μια μεγάλη πλατεία με πολλά εμπορικά καταστήματα, αλυσίδες φαγητου ξενοδοχεία κλπ Κόσμος πολύς δεν κυκλοφορούσε η αλήθεια είναι...
Που και που μόνο κάποια αξιόλογα κορίτσια :p

Η μεγάλη ''σαλατιέρα'' στην μια πλευρά της πλατείας :rolleyes:

Είναι το παρεκκλήσι Kamppi, είναι επίσης γνωστό ως το "Παρεκκλήσι της Σιωπής", δεδομένου ότι προορίζεται να είναι ένας χώρος ηρεμίας γαλήνης και σιωπής, σε μία από τις πιο πολυσύχναστες περιοχές της Φινλανδίας. Το παρεκκλήσι είναι οικουμενικό και καλωσορίζει όλους ανεξάρτητα από τη θρησκεία ή τη φιλοσοφία της ζωής τους(Φωτο google)

Κάνουμε απλά χούμορ :DΓενικά σε πρώτη εντύπωση η πόλη του Ελσίνκι δεν μας ξετρέλανε, ήταν κλασική μεγαλούπολη με κάποιες μοντέρνες αρχιτεκτονικά πινελιές, έχει κι αρκετά παλιά κτίρια, όχι όμως ιδιαίτερης ομορφιάς (προσωπική πάντα γνώμη). Εν ολίγοις κατ εμέ είναι μια πόλη που δεν θα μου άρεσε να επισκεφθώ εξ επί τούτου και να κάτσω μέρες όπως πχ άλλες πρωτεύουσες ή πόλεις

Ακόμα και μικρές υπαίθριες καντινούλες αλλά και κάποια εστιατόρια ήταν άδεια!

Κατευθυνθήκαμε προς τον επιβλητικό και όμορφο κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης
Το κτίριο του σταθμού σχεδιάστηκε από τον Eliel Saarinen και εγκαινιάστηκε το 1919. Το Helsinki Central επιλέχθηκε ως ένας από τους πιο όμορφους σιδηροδρομικούς σταθμούς στον κόσμο από το BBCRailway Square

Μουσείο Τέχνης Αθήναιον (Konstmuseet Ateneum)Statue of Aleksis Kivi (Φιλανδός συγγραφέας)Το Εθνικό θέατρο στο ΕλσίνκιLightrails στους (σχεδόν) άδειους δρόμους του ΕλσίνκιΚινηθήκαμε προς τους πλακόστρωτους πεζόδρομους Kluuvikatu και Mikonkatu στους οποίους βρίσκονται πολλά εμπορικά καταστήματα αλλά και αρκετά ρεστοραν καφέ μπαρ κλπ
Σιγά σιγά πήραμε τον δρόμο του γυρισμού αποκαμωμένοι από τα πολλά οδηγικά χλμ. Την επόμενη μέρα (ατυχώς) ευελπιστούσαμε να περάσουμε απέναντι, στο Ταλιν, λογαριάζαμε όμως χωρίς τον ''ξενοδόχο'' (αργία τριημερου ισημερίας) που ούτε καν είχαμε αντιληφθεί. Ίσως γι αυτό το λόγο και στο Ελσίνκι επικρατούσε...''νέκρα'' :rolleyes:Τέλος 13ης μέρας
 

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
30.244
Μηνύματα
706.335
Μέλη
34.980
Νεότερο μέλος
Nikolettamat

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom