Κροατία Hvala ne! Στην Κροατία… με τον ακατανόμαστο!

giannismits

Member
Μηνύματα
3.494
Likes
11.726
Επόμενο Ταξίδι
?
Ντουμπρόβνικ: Η τρελή πεζοπορία και το ωραιότερο ηλιοβασίλεμα!

Το μεγάλο στοίχημα στο Ντουμπρόβνικ και για να μη πω όλου του ταξιδιού, ήταν η ανάβαση στον λόφο Srd. Η μεγάλη πρόκληση της ανάβασης για την ωραιότερη θέα του Ντουμπρόβνικ και της Αδριατικής θάλασσας. Και εύλογα θα αναρωτιέστε. Μα δεν υπάρχει άλλος τρόπος να ανέβεις εκεί πάνω? Φυσικά και υπάρχει. Ο λόφος Srd είναι εύκολα προσβάσιμος με το εναέριο τελεφερίκ, ο σταθμός του οποίου είναι στην οδό Ulica kralja Petra Krešimira IV, σε μικρή απόσταση με τα πόδια από την ανατολική πύλη της παλιάς πόλης Vrata od Ploča. Το κόστος του τελεφερίκ είναι 90,00 kn (12€) μονή διαδρομή, και 170,00 kn (22€) με επιστροφή.

Όμως δεν είναι πολύ ξενέρωτο να ανέβεις σε λίγα λεπτά έτσι εύκολα? Εκτός του ότι γλιτώνεις αυτά τα χρήματα, ο πιο περιπετειώδης και ενδιαφέρων τρόπος να ανέβεις πάνω είναι η πεζοπορία από το μονοπάτι του λόφου, μια από τις πιο επίπονες αλλά και θεαματικές πεζοπορίες στην πόλη! Το μήκος της διαδρομής μέχρι την κορυφή είναι περίπου 2,5 χλμ. ωστόσο, το ανηφορικό μονοπάτι κάνει την ανάβαση να μοιάζει μεγαλύτερη. Η google βγάζει τη διαδρομή στα 30 λεπτά αλλά από σχόλια που διάβασα στο ίντερνετ όλοι έλεγαν πως είναι κοντά στα 60 λεπτά! Εγώ βέβαια είπα στον Rose πως δεν είναι κάτι δύσκολο μωρέ! Σε 35 λεπτά περίπου θα φτάσουμε! Που να'ξερε!

Η έναρξη της διαδρομής είναι κοντά στο κατάλυμα μας, γι’αυτό πρώτα πήγαμε στο δωμάτιο μας, να σενιαριστούμε να αλλάξουμε ρούχα και να προετοιμαστούμε. Ναι μεν η απόσταση από το δωμάτιο μας ήταν μικρή, όμως έπρεπε να ανέβουμε πολλά πολλά σκαλοπάτια για να βρεθούμε στον κεντρικό δρόμο Jadranska cesta. Με λίγα λόγια το ζόρι ξεκίνησε από πολύ νωρίς! Και φτάνουμε στην είσοδο για το ελικοειδές μονοπάτι που οδηγεί στο φρούριο στην κορυφή του λόφου Srd. Ο χωματόδρομος ξεκινά στο δάσος. Τα ψηλά αειθαλή δέντρα παρέχουν σκιά από τον ήλιο, το άρωμα της γης και τα άνθη στα δέντρα, μας έκαναν ένα με τη φύση και έκαναν ευχάριστη την αρχή της πεζοπορίας μας.

Croatia 2020-365.jpg


Αν και πίστευα πως μόνο εμείς θα ήμασταν οι τρελοί που θα ανεβαίναμε με τα πόδια το λόφο, συναντήσαμε πολλές παρέες και ζευγάρια που ανηφόριζαν και μας προσπερνούσαν! Στη συνέχεια το μονοπάτι από το δάσος αναδύεται προς το λόφο και αρχίζει ο ζικ-ζακ χωματόδρομος. Αυτό που μας δυσκόλεψε πιο πολύ, δεν ήταν η ανηφόρα αλλά ο κακοτράχαλος χωματόδρομος που δεν είχε χαλίκια αλλά ολόκληρες κοτρόνες και βράχια που δυσκόλευαν την πεζοπορία και τα παπούτσια μας. Όπως καταλαβαίνετε οι παντόφλες είναι απαγορευτικές εκεί πάνω.

Croatia 2020-369.jpg


Σε κάθε στροφή φουρκέτας υπάρχουν πάνελ - καλλιτεχνικές παρεμβάσεις με τους σταθμούς του Σταυρού, που απεικονίζουν τον Χριστό να μεταφέρει το σταυρό του. Σε κάθε στροφή κάναμε στάση να πάρουμε μερικές ανάσες, να πιούμε νερό και να σκουπίσω τον ιδρώτα του Rose, γιατί είχε αρχίσει να ζορίζεται. Ο καημένος τι έχει τραβήξει μαζί μου στα ταξίδια! Αυτό ήταν σίγουρα το πιο σκληροπυρηνικό που έχουμε κάνει!

Croatia 2020-368.jpg


Croatia 2020-373.jpg


Croatia 2020-376.jpg


Croatia 2020 (377 of 1440).jpg


Εκεί όμως που άρχισε η κούραση, η εξάντληση και η ανυπομονησία να φτάσουμε στην κορυφή, άρχισε και η υπερπαραγωγή της εκπληκτικής θέας προς την Αδριατική θάλασσα και την παλιά πόλη που αποκαλύπτεται σιγά σιγά και αποζημιώνει την απαιτητική προσπάθεια. Η εντυπωσιακή θέα εκτείνεται από το Ντουμπρόβνικ έως τα νησιά Elaphite στην Αδριατική Θάλασσα. Απλά ουάου! Ήταν η χρυσή ώρα, στο ωραιότερο σημείο του Ντουμπρόβνικ, βλέποντας μια από τις πιο μαγευτικές θέες σε όλη την Κροατία!

Croatia 2020-377.jpg


Croatia 2020-382.jpg


Μετά από περίπου 65 λεπτά φτάσαμε επιτέλους στο τέλος της διαδρομής, στο στρατιωτικό προπύργιο του Fort Imperial, που ολοκληρώθηκε το 1812 υπό την κυριαρχία του Ναπολέοντα. Κάποια στιγμή στη δεκαετία του '80 χρησίμευσε ως ντισκοτέκ (ω ναι) πριν χρησιμοποιηθεί ξανά ως στρατιωτική βάση κατά τη διάρκεια του πολέμου στη δεκαετία του '90 ενάντια στη Σερβία. Το Αυτοκρατορικό Φρούριο, στεγάζει το Μουσείο της Κροατικής Ανεξαρτησίας. Εκεί βρίσκεται και ο πύργος τηλεόρασης που μοιάζει με πύραυλο!

Περπατήσαμε αριστερά σε μια μεγάλη ανοιχτωσιά πάνω στον βραχώδη λόφο εκεί που ήταν συγκεντρωμένος ο περισσότερος κόσμος, να απολαύσουμε ξανά και ξανά το εκπληκτικό ηλιοβασίλεμα και τη μαγική θέα. Χαλάλι την κούραση της ανάβασης. Όταν κάτι το κατακτάς με κόπο, το απολαμβάνεις ακόμα περισσότερο. Καθίσαμε στα βράχια και ατενίσαμε τη θέα χαρούμενοι που κατακτήσαμε την κορυφή και που καμιά βροχή και καμιά συννεφιά δεν μας στέρησε αυτή τη στιγμή!

Croatia 2020-399.jpg


Croatia 2020-395.jpg


Croatia 2020 (396 of 1440).jpg


Λίγο πριν βραδιάσει, πήγαμε προς το Panorama Dubrovnik Restaurant δίπλα από τον σταθμό του τελεφερίκ. Εκεί βρίσκεται ο μεγάλος λευκός πέτρινος σταυρός και βωμός 20 μέτρων, που στέκεται μεγαλοπρεπής στο βουνό και έχει θέα την παλιά πόλη. Ο ήλιος έπεσε, τα φώτα στην πόλη άρχισαν να ανάβουν και βλέποντας τη θέα είπαμε και πάλι… ουάου!

Croatia 2020-404.jpg


Croatia 2020-406.jpg


Croatia 2020-403.jpg


Croatia 2020-407.jpg


Η ώρα της επιστροφής είχε έρθει. Αν και περιμέναμε την κατάβαση πιο εύκολη, η πλήρης συσκότιση σε συνδυασμό με την αντίσταση που βάζαμε να μη γλιστρήσουμε στους βράχους μας δυσκόλεψαν αρκετά. Όμως μέσα στο σκοτεινό λόφο, είδαμε αυτή τη συγκλονιστική θέα!

Croatia 2020-412.jpg


Τα φώτα στην παλιά πόλη έχουν ανάψει...
Croatia 2020-411.jpg


Είχε βραδιάσει για τα καλά αλλά είχαμε τους φακούς από τα κινητά μας. Για να κάνουμε πιο ευχάριστη τη διαδρομή βάλαμε mp3, όπως και μια παρέα Γάλλων που ήταν κοντά μας. Έτσι τραγουδώντας και αψηφώντας τις δυσκολίες, βγήκαμε επιτέλους από το σκοτάδι και είδαμε φως στο τούνελ! Φτάσαμε ξανά στον πολιτισμό και στην κεντρική οδό Jadranska cesta. Τα πόδια μας πήραν φωτιά αλλά το περπάτημα δεν είχε τελειώσει αφού η παλιά πόλη μας περίμενε για να μας αποχαιρετήσει. Μέσα από στενά, σκαλιά και ξανά μανά σκαλιά βρεθήκαμε στη μεγάλη βεράντα της οδού Bernarda Shawa που ήμασταν το μεσημέρι. Τα τείχη και η παλιά πόλη έλαμπαν μέσα στο σκοτάδι!

Croatia 2020-414.jpg


Κατηφορίσαμε και φτάσαμε στην πύλη Pile. Η παλιά πόλη έσφυζε από ζωή και η εικόνα της δεν είχε καμία σχέση με το προηγούμενο βράδυ της θεομηνίας. Δεν γινόταν χαμός αλλά υπήρχε ζωντάνια. Η Stradun ήταν γεμάτη κόσμο όπως και τα εστιατόρια και τα καφέ στα κάθετα στενά. Η πόλη έμοιαζε να ζει στους ρυθμούς του καλοκαιριού και τίποτα δεν θύμιζε τον ακατανόμαστο!

00049.MTS_000003440.png


Croatia 2020-417.jpg


Croatia 2020-418.jpg


00050.MTS_000012800.png


Φάγαμε στην πιτσαρία OLIVA στο στενό Lučarica ul. 5, πολύ κοντά στις μπαρόκ σκάλες. Και επειδή μιλάμε για Ντουμπρόβνικ και παλιά πόλη ήταν προφανές πως οι τιμές θα ήταν ανεβασμένες. Οι πίτσες έκαναν γύρω στα 13 ευρώ η μία αλλά η τιμή της μπύρας ήταν νορμάλ περίπου στα 4€. Πάντως και οι πίτσες ήταν πολύ ποιοτικές και το προσωπικό φιλικό με εξαιρετική εξυπηρέτηση.

Croatia 2020-425.jpg


Η βραδιά έκλεισε με ένα κρασί στο πιο ζωηρό μέρος της παλιάς πόλης. Στο καφέ-μπαρ La Bodega Dubrovnik στην πλατεία Luža.
Croatia 2020-420.jpg


Μια τελευταία βόλτα στις πλατείες Luža και Gundulićeva poljana...
Croatia 2020-421.jpg


Croatia 2020-422.jpg


Croatia 2020-424.jpg


Αυτό ήταν. Το ‘’μαργαριτάρι’’ της Αδριατικής για μας είχε τελειώσει. Μια απίθανη φαντασμαγορική πόλη που μας έδειξε το ανθρώπινο πρόσωπό της, και που θα ήθελα να ξαναδώ στο μέλλον. Δεν μου έμεινε κάποιο απωθημένο. Σε μια μέρα είδαμε με την άνεση μας όσα είχα προγραμματίσει και ένοιωθα υπερπλήρης. Όμως αν είχα ακόμα μια μέρα θα την αφιέρωνα στις παραλίες του Ντουμπρόβνικ όπως την Plaža Bellevue, Betina Cave Beach και την Plaža Sveti Jakov καθώς και μια εξόρμηση στο νησάκι Lokrum ακριβώς απέναντι από την παλιά πόλη. Τι κι αν μας υποδέχτηκε με μια ακραία καταιγίδα! Μας αποζημίωσε τελικά και μας χάρισε μοναδικές στιγμές και απίστευτα πανέμορφα πανοράματα. Επιστρέψαμε στο δωμάτιο μας εξουθενωμένοι αλλά χαρούμενοι. Αύριο έχουμε πρωινό ξύπνημα. Το Σπλιτ μας περιμένει!
 
Last edited:

escursione

Member
Μηνύματα
1.412
Likes
4.501
Μπράβο Γιάννη καλά το πας, πολύ ενδιαφέρουσα μοναδική κορονοιστορία που τη περίμενα με μεγάλη ανυπομονησία. πω ρε τι τράβηξε ο καημένος ο rose! την πρώτη μέρα έγινε λούτσα ενώ ήθελε να αράξει στο δωμάτιο να γλυτώσει τη βροχή, ενώ κατά την ανάβαση στο λόφο τα 35 λεπτά έγιναν 65, το πέθανες το παλικάρι! βάλε μία φωτο του απο τον λόφο! Ελπίζω να μην είχε και άλλα "απρόοπτα" τις υπόλοιπες ημέρες! αναμένω τη συνέχεια με το αγαπημένο σπλιτ που μου θυμιζει λίγο σαλόνικα και σιγουρα θα έχει τεράστιο ενδιαφέρον...
 

georgeant

Member
Μηνύματα
603
Likes
2.518
Ονειρεμένο Ταξίδι
Road trip B. Αμερική
Σε μισώ λίγο, γιατί αυτό που βλέπω στις φωτογραφίες είναι το King's Landing (προσπερνώ το σχόλιό σου για το Game of Thrones για να μη γίνουμε μπίλιες :) )

Τι να πω ρε Γιάννη, η ιστορία σου είναι σουπερ, σφιχτή, ωραία δομημένη, με εξαιρετικές φωτογραφίες φυσικά, είναι απόλαυση. Και νομίζω είναι και κάτι που χρειαζόταν το φορουμ!

Το Ντουμπρόβνικ μοιάζει να είναι από τις πιο γραφικές πόλεις που έχεις επισκεφτεί ή μου φαίνεται; Ίσως είναι και λίγο τα τείχη, λίγο η θάλασσα, λίγο που το πέτυχες χωρίς κόσμο... Αλήθεια, ήσασταν πολύ τυχεροί σε αυτό το θέμα. Από αυτά που διαβάζω από άλλα μέλη του φορουμ η επίσκεψη σε αυτή την πόλη υπό κανονικές συνθήκες πρέπει να είναι εφιάλτης! Δεν έχω καμία ελπίδα... Και ήθελα να το βάλω στο υπερ-βαλκανικό road trip που έχω στα σχέδια για το μέλλον. :confused:
Αναμένουμε εναγωνίως το Σπλιτ!
 

giannismits

Member
Μηνύματα
3.494
Likes
11.726
Επόμενο Ταξίδι
?
Μπράβο Γιάννη καλά το πας, πολύ ενδιαφέρουσα μοναδική κορονοιστορία που τη περίμενα με μεγάλη ανυπομονησία. πω ρε τι τράβηξε ο καημένος ο rose! την πρώτη μέρα έγινε λούτσα ενώ ήθελε να αράξει στο δωμάτιο να γλυτώσει τη βροχή, ενώ κατά την ανάβαση στο λόφο τα 35 λεπτά έγιναν 65, το πέθανες το παλικάρι! βάλε μία φωτο του απο τον λόφο! Ελπίζω να μην είχε και άλλα "απρόοπτα" τις υπόλοιπες ημέρες! αναμένω τη συνέχεια με το αγαπημένο σπλιτ που μου θυμιζει λίγο σαλόνικα και σιγουρα θα έχει τεράστιο ενδιαφέρον...
Ο Rose είναι σκληροπυρηνικός. Αντέχει τις αντίξοες συνθήκες :D Αλλά όχι και απρόοπτό. Μια δυσκολουτσικη πεζοπορία ήταν! Θα κάνω μια προσθήκη και θα βάλω μια φωτό του χαχαχα

Ναι αυτό το σχόλιο είχα κάνει κι εγώ για το Σπλιτ, θυμίζει λίγο Θεσσαλονίκη :)
 

giannismits

Member
Μηνύματα
3.494
Likes
11.726
Επόμενο Ταξίδι
?
@georgeant ήξερα πως θα είχα την καταδίκη σου για το Game of thrones. Συγχώρεσε με τι να κάνω, δεν έχω δει ούτε δευτερόλεπτο :oops:

Σ'ευχαριστώ πολύ Γιώργο! Και είδες ε! Κρατήθηκα και βάζω λίγες φωτογραφίες ;) ! Σίγουρα είναι από τις πιο γραφικές πόλεις που έχω δει και προσφέρει απίστευτα πανοράματα όπως είδες. Το λέω και θα το ξαναπώ. Ήμασταν τυχεροί φέτος όπως και όσοι επισκέφθηκαν προορισμούς που υπό κανονικές συνθήκες βουλιάζουν από τουρισμό. Να το κάνετε το Βαλκανικό road trip είναι εξαιρετική ιδέα. Αλλά αν το κάνετε το καλοκαίρι με όλες τις διελεύσεις συνόρων και την κίνηση, πολύ πιθανό να μετατραπεί σε εφιάλτη! Καλύτερα Άνοιξη πιστεύω.
 

dimaq

Member
Μηνύματα
630
Likes
1.908
Επόμενο Ταξίδι
ΜΑΔΡΙΤΗ
Σοβαρά? Έκανες πρωτοχρονιά στο Ντουμπρόβνικ? Ποιος θα το φανταζόταν όταν ευχόμασταν καλή χρονιά, τι τέλειο 2020 θα είχαμε!

Ναι κι ομως εκανα....που να ξερα οταν εβλεπα τα πυροτεχνηματα τι μαγικο 2020 θα χαμε....Παντως ειναι ιδανικο απο αποψη κρυου το χειμωνα,ηταν ενας λογος που το επελεξα.

Οποτε ησουν ατυχος με τη βροχη.αρχες γεναρη ο καιρος ηταν ηλιολουστος ολες τις μερες.
 

KIKI

Member
Μηνύματα
2.693
Likes
6.667
Επόμενο Ταξίδι
Ιορδανία
Ονειρεμένο Ταξίδι
Αφρική Ναμιμπια
@georgeant ήξερα πως θα είχα την καταδίκη σου για το Game of thrones. Συγχώρεσε με τι να κάνω, δεν έχω δει ούτε δευτερόλεπτο :oops:

Σ'ευχαριστώ πολύ Γιώργο! Και είδες ε! Κρατήθηκα και βάζω λίγες φωτογραφίες ;) ! Σίγουρα είναι από τις πιο γραφικές πόλεις που έχω δει και προσφέρει απίστευτα πανοράματα όπως είδες. Το λέω και θα το ξαναπώ. Ήμασταν τυχεροί φέτος όπως και όσοι επισκέφθηκαν προορισμούς που υπό κανονικές συνθήκες βουλιάζουν από τουρισμό. Να το κάνετε το Βαλκανικό road trip είναι εξαιρετική ιδέα. Αλλά αν το κάνε
χαχαχα δεν εχω δει τη σειρά ουτε ένα λεπτό επίσης!
Ειδα όμως κιτσάτα αναμνηστικά να τα πουλάνε πανάκριβα. Κατι κουπες με 25 ευρώ που αν μου τις φερει καποιο δωρο θα τις κρυψω και θα κλαιω τα χρηματα που εδωσαν!

Οσο για τα Βαλκανια τα ανακαλυψα περυσι , ειχα παει μόνο λιγες μερες Σοφια και Φιλλιπουπολη.
Εκανα δυο οδικα το πρωτο Μαρτιο και το δευτερο αρχες Οκτωβριου και ηταν υπέροχα.
Σερβια , Κροατια , Μαυροβουνιο , Βοσνια, Αλβανια (πέρασμα μόνο) και πάνω απο όλα στην αγαπημενη πλεον Σλοβενια ( ενταξει ημιβαλκανική ! ) .
Δεν πηγα Καλοκαιρι γιατί πιστευα το ίδιο με εσένα.
Τόσα χρόνια με φάγανε τα μακρινά εξωτικα ! Τους ειχα υποτιμησει τους γείτονες.
Λαθος μεγάλο. Πανέμορφα τοπια , ενδιαφεροντες ανθρωποι ,πλούσια ιστορία παλιά και νέα, καλο φαγητό και οικονομικά.
 
Last edited:

giannismits

Member
Μηνύματα
3.494
Likes
11.726
Επόμενο Ταξίδι
?
@KIKI μη λες τέτοια θα μας βάλει black list ο Γιώργος 😁

Νομίζω πως οι περισσότεροι έχουν σε δεύτερη ταξιδιωτική μοίρα τις βαλκανικές χώρες και κάποιοι τις σνομπαρουν. Όμως όταν τελικά ταξιδεύουν και τις ανακαλύπτουν τις αγαπάνε. Εμένα μου έμεινε η Ρουμανία, το Μαυροβούνιο και το Κόσοβο και θέλω πολύ να τις επισκεφτώ άμεσα.
 

PhysioDuck

Member
Μηνύματα
286
Likes
489
Επόμενο Ταξίδι
Είναι τόσο πολλά...
Ονειρεμένο Ταξίδι
Warwick, NY
@KIKI μη λες τέτοια θα μας βάλει black list ο Γιώργος 😁

Νομίζω πως οι περισσότεροι έχουν σε δεύτερη ταξιδιωτική μοίρα τις βαλκανικές χώρες και κάποιοι τις σνομπαρουν. Όμως όταν τελικά ταξιδεύουν και τις ανακαλύπτουν τις αγαπάνε. Εμένα μου έμεινε η Ρουμανία, το Μαυροβούνιο και το Κόσοβο και θέλω πολύ να τις επισκεφτώ άμεσα.
Γιάννη, σε ευχαριστούμε για τη φοβερή ιστορία!!
Όντως έχεις δίκιο σε αυτό που λες για τις βαλκανικές χώρες.
Πήγαμε γαμήλιο Σλοβενία και τη λατρέψαμε! Και φυσικά, ξαναπήγαμε! We ❤ Ljubljana
Τι φύση, τι πράσινο, τι μαγαζιά, τι καθαριότητα... Τι τιμές...! ΟΚ, όχι πάντα φτηνά (έχει και φτηνά φυσικά) αλλά πολύ τίμια για αυτό που σου δίνει. Είδαμε και λίγο Κροατία αλλά δεν πήγαμε πιο κάτω. Επόμενος στόχος: Plitvice.

Καλή συνέχεια στην ιστορία σου!
Γιώργος
 

georgeant

Member
Μηνύματα
603
Likes
2.518
Ονειρεμένο Ταξίδι
Road trip B. Αμερική
Ειδα όμως κιτσάτα αναμνηστικά να τα πουλάνε πανάκριβα. Κατι κουπες με 25 ευρώ που αν μου τις φερει καποιο δωρο θα τις κρυψω και θα κλαιω τα χρηματα που εδωσαν!
Αγαπώ κιτσάτες κούπες :) Δηλώνω ένοχος, σίγουρα θα έπαιρνα μία από Ντουμπρόβνικ! :rolleyes:
 

giannismits

Member
Μηνύματα
3.494
Likes
11.726
Επόμενο Ταξίδι
?
Γιάννη, σε ευχαριστούμε για τη φοβερή ιστορία!!
Όντως έχεις δίκιο σε αυτό που λες για τις βαλκανικές χώρες.
Πήγαμε γαμήλιο Σλοβενία και τη λατρέψαμε! Και φυσικά, ξαναπήγαμε! We ❤ Ljubljana
Τι φύση, τι πράσινο, τι μαγαζιά, τι καθαριότητα... Τι τιμές...! ΟΚ, όχι πάντα φτηνά (έχει και φτηνά φυσικά) αλλά πολύ τίμια για αυτό που σου δίνει. Είδαμε και λίγο Κροατία αλλά δεν πήγαμε πιο κάτω. Επόμενος στόχος: Plitvice.

Καλή συνέχεια στην ιστορία σου!
Γιώργος
Γιώργο σ'ευχαριστώ πολύ.

Μπράβο φοβερή ιδέα το γαμήλιο στη Σλοβενία. Τη λατρεύω αυτή τη χώρα. Για τόσο μικρή έχει να προσφέρει πάρα πολλά. Έρωτας η Λιουμπλιάνα.

Θα έχω σπέσιαλ κεφάλαιο για τις λίμνες Πλίτβιτσε, οπότε συντονίσου ;)
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.108
Μηνύματα
880.533
Μέλη
38.837
Νεότερο μέλος
koliswa

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom