#icantbreathe

Sevro

Member
Μηνύματα
130
Likes
824
Μονο εγω βρισκω παντως γελοιο το θεαμα με τις μασκες στους διαδηλωτες και τις ασπιδες προσωπου στους αστυνομικους και την εθνοφρουρα ; Οι ΗΠΑ εχουν τερματισει την υπερβολη με ολες τις εννοιες.
 

Señor_Nada

Member
Μηνύματα
1.529
Likes
8.466
Ονειρεμένο Ταξίδι
Άβυσσος
Αλλα ακομη και να τον βρειτε αυτον τον πλουσιο μαυρο, τι σας ενοχλει αν υποστηριζει τα δικαιωματα των καταπιεσμενων μαυρων; Και γιατι να μην εχει το δικαιωμα να το κανει.
Γιατι να μην μπορει να εκφραστει υπερ και ο λευκος και ο κιτρινος και οποιοσδηποτε πλουσιος; Γιατι ειναι de facto υποκριτης.

Ειλικρινα δεν καταλαβαινω τι ζορι τραβατε. Δυο δεκαετιες στα αντιρατσιστικα κινηματα δεν εχω δει να προβληματιζει κανεναν κατι τετοιο. Ισα ισα που πολλες φορες επιστρατευονται influencers για να περαστουν διάφορα μηνυματα. Κι εχουν βοηθησει και πλουσιοι και διασημοι και γνωστες εταιριες να αρχισει να αποδεχεται η κοινωνια καποια πραγματα. Και εχει κανει μικρα βηματα.


Εννοείται πως συμφωνώ με αυτό και φυσικά και χρειάζονται όλοι στον αντιρατσιστικό αγώνα. Απλά το συγκεκριμένο πρόβλημα δεν είναι μόνο ρατσιστικό. Απ'την στιγμή που δεν αγγίζουμε το πολιτικό κομμάτι η κουβέντα μένει μισή.
 

tripakias

Member
Μηνύματα
7.982
Likes
12.036
Επόμενο Ταξίδι
Άγιος Μαυρίκιος
Ονειρεμένο Ταξίδι
Εκεί
Εννοείται πως συμφωνώ με αυτό και φυσικά και χρειάζονται όλοι στον αντιρατσιστικό αγώνα. Απλά το συγκεκριμένο πρόβλημα δεν είναι μόνο ρατσιστικό. Απ'την στιγμή που δεν αγγίζουμε το πολιτικό κομμάτι η κουβέντα μένει μισή.
Εχω καταλαβει ποιες ειναι οι επιφυλαξεις και οι δικες σου και ορισμενων αλλων. Και δεν εχετε αδικο σε ενα βαθμο.

Ας παρουμε ομως τα πραγματα απο την αρχη. Θα αναφερθω μονο στη φυλετικη διακριση εναντιον των μαυρων.

Η δουλεια καταργηθηκε γιατι καποιοι ανθρωποι στην Ευρωπη κυριως και επειτα στις Βορειες πολιτείες της Αμερικη αρχισαν να διαμαρτυρονται και να πιεζουν τις κυβερνησεις. Οι περισσοτεεροι απο αυτους ηταν ευκαταστατοι και αρκετοι επιφανεις πολιτες της εποχης. Οι μαυροι απο μονοι τους δεν μπορουσαν να κανουν κατι για να αλλαξει η κατασταση, αφου ειχαν λιγοτερα δικαιωματα απο αυτα που εχουν σημερα τα ζωα.

Μετα την καταργηση της δουλειας τα πραγματα δεν ηταν ευκολα για τους μαυρους. Στο μυαλο των περισσοτερων λευκων παρεμεναν "μαιμουδες" και κατωτερα οντα. Ετσι δεν μπορουσαν να βρουν δουλεια και ζουσαν στη φτωχεια. Πολλοι εξ αυτων γυρισαν στα πρωην αφεντικα τους προκειμενου να εχουν μια στεγη και ενα πιατο φαι.

Παραλληλα οι πολιτειες του νοτου με διαφορες πρακτικες στερουσαν στους μαυρους το δικαιωμα ψηφου. Οι νομοι ηταν παντα εναντιον τους και τα δικαιωματα τους ελαχιστα. Ενω η ακροδεξια Κου Κλουξ Κλαν, στην οποια συμμετειχε μεγαλο κομματι του πληθυσμου, θα τους κανει τη ζωη μαρτυριο. Οσπου μια μερα ενας επιφανεις μαυρος ιερεας, ο Μαρτιν Λουθερ Κινγκ θα παρει την κατασταση στα χερια του και θα ξεκινησει τον αγωνα υπερ των δικαιωματων των μαυρων. Στον αγωνα του εκουσια ή ακουσια θα ενταχθουν ανθρωποι ολων των χρωμάτων και των κοινωνικων στρωματων. Το 1964 θα ψηφιστει ο νομος περι πολιτικων δικαιωματων. Τοτε ειναι που ο Μαρτιν Λουθερ Κινγκ θα δηλώσει:

«Τώρα ο αγώνας μας έχει στόχο την γνήσια ισότητα, που σημαίνει την οικονομική ισότητα. Γιατί τώρα ξέρουμε πως δεν είναι αρκετό να επιτρέπεται στους μαύρους να χρησιμοποιούν τα ίδια εστιατόρια με τους λευκούς. Τι αξία έχει για κάποιον να μπορεί να πάει σε ένα εστιατόριο αν δεν έχει χρήματα για να αγοράσει κάτι να φάει ή να πιει εκεί;»

Ακομη και τοτε σε καποιες περιοχες οπως η Σελμα της Αλαμπαμα οι μαυροι παρα το δικαιωμα ψηφου δεν θα ενταχθουν στους εκλογικους καταλογους. Το προσκειμενο στη δεξια Γαλλικο περιοδικο L'Express χαρακτήρισε τη Σελμα ως "το κατ' εξοχήν ρατσιστικό κτήνος, σ' όλη του την αμορφωσιά, σ' όλη του την ανανδρία, σ' όλη του τη βαναυσότητα".

Το 1965 ο Αμερικανος προεδρος Λιντον Τζονσον θα αρχισει συνομιλειες με τον Κινγκ για το δικαιωμα ψηφου των μαυρων βλεποντας τον ως ισοτιμο συνομιλητη.

Με την υποστηριξη του Τζονσον ο Κινγκ θα ειναι κοντα στο πλευρο των μαυρων της Αλαμπαμα. Η αστυνομια της Αλαμπαμα θα συλλαβει τον Κινγκ ο οποιος θα αφεθει ελευθερος επειτα απο αυστηρο διαβημα.
Στις ειρηνικες πορειες απο τη Σελμα στο Μοντγκομερι, ο κυβερνητης της Αλαμπαμα θα αντιδρασει με βια. Αλλα παλι Τζονσον θα ειναι στο πλευρο των διαδηλωτων. Εσπευσμενα θα καταθεσει αντιρατσιστικο νομοσχεδιο προς ψηφιση για τα εκλογικα δικαιωματα των μαυρων. Ενω σε τηλεοπτικο του διαγγελμα θα πει με αυστηρο τονο : "Η πλήρης δύναμη της ομοσπονδιακής κυβέρνησης είναι έτοιμη να κινητοποιηθεί εναντίον των παραβατών του Νόμου". Το μηνυμα του φυσικα ειχε αποδεκτες τους κυβερνητες του νοτου και οχι μονο.

Την ασφαλεια των διαδηλατων της τελευταιας πορειας απο τη Σελμα στις Μοντγκομερι θα την εγγυηθει ο ιδιος ο Τζονσον. Παρολαυτα το βραδι μετα τη ληξη της πορειας θα δολοφονηθει απο μελη της ΚΚΚ η λευκη Βιολα Λουτσιο απο το Ντιτροιτ, που συμμετειχε στην πορεια. Μετα τη συλληψη των δραστων ο Τζονσον θα απευθυνει νεο τηλεοπτικο διαγγελμα:

"Η κυρία Λιούτσο δολοφονήθηκε από εχθρούς της Δικαιοσύνης, που εδώ και δεκαετίες χρησιμοποιούν το σκοινί και το περίστροφο, την πίσσα και τα πούπουλα, για να τρομοκρατούν τους συνανθρώπους τους. Χτύπησαν νύχτα, όπως το συνηθίζουν, γιατί η υπόθεσή τους δεν μπορεί να αντικρύσει το φως της μέρας (...) Άνδρες και γυναίκες έχουν αντιπαλέψει την Κου-Κλουξ-Κλαν, σε άλλους καιρούς, που ο αγώνας αυτός ήταν μία διαρκής δοκιμασία θάρρους. Αν με ακούνε αυτή τη στιγμή οι άνθρωποι της Κου-Κλουξ-Κλαν, ας το βάλουν καλά στο μυαλό τους ότι είμαστε αποφασισμένοι να τους συντρίψουμε και να επιστρέψουμε σε μία κοινωνία αξιοπρέπειας, προτού είναι αργά".

Τον Αυγουστο του 1965, εκατο χρονια μετα την καταργηση της δουλειας, το Κογκρεσο θα ψηφισει τον αντιρατσιστικο νομο που θα δινει εκλογικα δικαιωματα στους μαυρους.

Ολα τα παραπανω γνωστα απο την ιστορια.

Πλεον ειναι υπολογισιμοι, αποκτουν δικαιωματα, αρκετοι τα καταφερνουν με την εργασια τους, σιγα σιγα για καποιους υπαρχει κοινωνικη ανελιξη, ξεφευγουν απο τη φτωχεια, γινονται γνωστοι, διασημοι και επηρεαζουν την κοινη γνωμη. Ολο και περισσοτεροι λευκοι τους αποδεχονται ως ισοτιμους πολιτες.

Ομως η μεγαλη πλειοψηφια παρα το περασμα μισου και βαλε αιωνα εξακολουθει να ζει στη φτωχεια και να αποτελει "μειονοτητα" μεσα στην ιδια της τη χωρα. Αποτελεσμα της ακραιας φτωχειας, να αναπτυχθει απο καποιους παραβατικη συμπεριφορα και να δημιουργηθουν κακοφημες περιοχες οπου οι περισσοτεροι δεν τολμουν να πλησιασουν.

Αυτο ειναι παγκοσμιο κοινωνικο φαινομενο και συμβαινει σε ολες τις πολεις με μεγαλες οικονομικες ανισοτητες μεταξυ διπλανων περιοχων (ΗΠΑ, Γαλλια, ΗΒ, Βραζιλια, Ν. Αφρικη κλπ).

Ετσι η μπαλα παρασερνει ολους τους μαυρους μιας κακοφημης περιοχης και κατ'επεκταση ολους τους μαυρους. Οι λευκοι φοβουνται πως καθε μαυρος που βρισκεται στο δρομο τους ειναι εν δυναμει κλεφτης ή δολοφονος τους. Στο μυαλο των ακροδεξιων λευκων γενναται ο συνειρμος πως οι μαυροι δεν τα καταφερνουν επειδη δεν εχουν αναπτυγμενη νοημοσυνη, ειναι συναισθηματικα κατωτεροι και αποτελουν κινδυνο για την αισθητικη και την ισορροπια της κοινωνιας.

Δεν υπολογιζουν δηλαδη την φτωχεια, που πολυ σωστα βαζετε στο καδρο ορισμενοι, ως αιτια της καταστασης που βρισκονται οι μαυροι σημερα. Για τους ακροδεξιους οι μαυροι ειναι φτωχοι γιατι η κατωτεροτητα του dna τους τους εμποδιζει να γινουν πλουσιοι. Κι οσοι τα καταφερνουν, δεν το αξιζαν απλα ηταν τυχεροι, βοηθηκαν απο αλλου κλπ.

Ο νουμερο ενα εχθρος του αντιρατσισμου ειναι η φτωχεια και η εξαθλιωση. Εκεινο που ισως διαφευγει απο καποιους ειναι πως το αντιρατσιστικο κινημα μαχεται προτιστως κατα της φτωχειας. Οι ανθρωποι που διαδηλωνουν δεν διαδηλωνουν μονο για να σταματησει η αστυνομικη βια εναντιον των μαυρων. Διαδηλωνουν για να καλυτερευσουν οι συνθηκες ζωης των μαυρων, να μην υφιστανται διακρισεις και να μπορεσουν να ξεφυγουν απο τη φτωχεια. Για να γινει ομως αυτο πρεπει να γινουν αποδεκτοι απο την κοινωνια. Αυτο ειναι παγια αρχη για ολες τις μη προνομιουχες ομαδες. Απαιτει μεγαλο αγωνα και πολιτικο θαρρος. Απαιτει να αποτιναξουμε καταλοιπα που ασυνειδητα πολλες φορες χρησιμοποιουμε αλλα κανουν ζημια, δινουν αλλοθι στην ακροδεξια πτερυγα και αναζωπυρωνουν το ρατσισμο.

Ποιος λογικος ανθρωπος θα μπορουσε να φανταστει πως ενας ακροδεξιος ακουγοντας καποιον αλλον να λεει μαιμουδες τα μη αυθεντικα προιοντα θα θεωρουσε πως αυτος ο αλλος συντασσεται ιδεολογικα με την ακροδεξια και τον ρατσισμο; Κι ομως το εχω ζησει. Η ρατσιστικη λεξη "μαιμουδες" -που δεν χρησιμοποιειται ρατσιστικα απο τους περισσοτερους- απευθυνεται στους μαυρους που πουλανε τα μη αυθεντικα προιοντα. Ο ακροδεξιος λοιπον θεωρησε πως ο συνομιλητης του εχει τις ιδιες αποψεις. Κι ετσι στο μυαλο του καταλαβε πως εχει δικιο που θεωρει τους μαυρους ζωα. Παραλογο; Για σενα, οχι για τον ρατσιστη.
 

Borealis

Member
Μηνύματα
3.817
Likes
7.699
βγήκε ο άνθρωπος (που μάλλον δεν είναι ΚΚΕ ούτε αναρχικός) στο ίνσταγκραμ και τα είπε όλα σε δέκα σειρές, τα ελληνικά μέσα δεν κάνουν καν τον κόπο να το μεταφράσουν και να το δημοσιεύσουν.
https://nypost.com/2020/06/03/marc-jacobs-appears-unfazed-after-his-la-store-is-looted/ http://instagr.am/p/CA2_a_YluIQ/ Στο μεταξύ η Σουηδία αφού ξαπόστειλε όσα γερόντια κατάφερε τώρα ανακοινώνει ότι οι συγκεντρώσεις εναντίον της φτώχειας πρέπει να γίνονται διαδικτυακά, κάποιος θα αναρωτιέται αν τον ακούει ο μπαμπάς του!
 

paefstra

Member
Μηνύματα
12.931
Likes
40.771
Ω ναι @paefstra, τώρα θα αρχίσω να το πιστεύω και εγώ! λεφτά θα βγάζω? ή δεν...
https://www.lifo.gr/now/people/2849...egkan-markl-se-mathites?utm_medium=Social&utm
Επρεπε να πει και "συγγνωμη που δεν μπορειτε να πληρωσετε εναν στρατο ψυχολογους για να ξεπερασετε τις στεναχωρια σας οπως εγω, οποια κι αν ειναι, και μπορει να πηδηξετε απο κανενα μπαλκονι απο απελπισια, αλλα μαλλον ζειτε σε ημιυπογειο αλλα χωρις πισινα να πνιξετε τη λυπη οπως εγω, αλλα ειμαστε μια ομοιογενης ομαδα και μη γελατε".
 

Ntt

Member
Μηνύματα
432
Likes
989
βγήκε ο άνθρωπος (που μάλλον δεν είναι ΚΚΕ ούτε αναρχικός) στο ίνσταγκραμ και τα είπε όλα σε δέκα σειρές, τα ελληνικά μέσα δεν κάνουν καν τον κόπο να το μεταφράσουν και να το δημοσιεύσουν.
Συμφωνώ ότι όλα όσα γράφει είναι όντως "VIOLENCE" αλλά και τα σπασμένα καταστήματα όντως βία είναι. Εκτός αν νομίζει ο τύπος ότι επειδή αυτός έχει 100 millions + net worth είναι όλοι οι επιχειρηματίες millionaires, διότι έσπασαν και καταστήματα μεροκαματιάρηδων.

Μετά από τέτοια δήλωση θα περίμενα και αντίστοιχες πράξεις, π.χ. να προσλάβει μερικούς να δουλεύουν στην εταιρεία του, να προσφέρει δωρεάν ρούχα σε ανθρώπους που δεν έχουν. Τι όχι?

Άσε που ο συγκεκριμένος κλάδος (high class fashion κτλ) καταστρέφει ρούχα που θα μπορούσε να δίνει δωρεάν σε ανθρώπους (βέβαια εκεί θα έθιγε τους πλούσιους που τα αγοράζουν) για να μην τα δώσει σε άστεγους. Ο συγκεκριμένος κύριος για χρόνια δούλευε (μπορεί να δουλεύει ακόμη) στη LV που καταστρέφει αξεσουάρ και τσάντες για να μην φτάσουν στα χέρια "φτωχών".

Όταν βλέπω διάσημο/πλούσιο (άνθρωπο ή εταιρεία) να κάνει δηλώσεις υπέρ φτωχών / αδυνάτων κτλ χωρίς να κάνει αντίστοιχες πράξεις , αναρωτιέμαι γιατί τους πιστεύει ο κόσμος.

Η βία είναι βία από όπου και αν προέρχεται.
 

tripakias

Member
Μηνύματα
7.982
Likes
12.036
Επόμενο Ταξίδι
Άγιος Μαυρίκιος
Ονειρεμένο Ταξίδι
Εκεί
βγήκε ο άνθρωπος (που μάλλον δεν είναι ΚΚΕ ούτε αναρχικός) στο ίνσταγκραμ και τα είπε όλα σε δέκα σειρές, τα ελληνικά μέσα δεν κάνουν καν τον κόπο να το μεταφράσουν και να το δημοσιεύσουν.
https://nypost.com/2020/06/03/marc-jacobs-appears-unfazed-after-his-la-store-is-looted/ http://instagr.am/p/CA2_a_YluIQ/
Τελικα δεχεσαι το Black lives matter ή το θεωρεις υποκριτικο; Δεν εχω καταλαβει.

Κι αφου δινεις τοση σημασια στο τι λεει η Μεγκαν Μαρκλ και η καθε Μεγκαν τι προτεινεις; Να καθησουμε απραγοι και αμιλητοι γιατι καποιοι πιθανως εκμεταλλευονται τη δολοφονια του Φλοιντ;

Συγγνωμη αλλα το να κοιταμε το δεντρο και να χανουμε το δασος δεν βοηθαει, μαλλον κακο κανει. Αυτο το νημα ανοιξε για να ακουστουν αποψεις κατα της αστυνομικης βιας και υπερ των δικαιωματων των μαυρων.

Οποιος θελει να βγαλει χολη κατα των πλουσιων, μπορει να ανοιξει αλλο θεμα.

Η εξ' ορισμου κατηγορια για καθε πλουσιο μαυρο ή λευκο πως ειναι υποκριτης και εχει αλλες σκοπιμοτητες με βρισκει αντιθετο και τη θεωρω αηθη, επικινδυνη και οπλο υπερ των διακρισεων.
 
Last edited:

Borealis

Member
Μηνύματα
3.817
Likes
7.699
Τελικα δεχεσαι το Black lives matter ή το θεωρεις υποκριτικο; Δεν εχω καταλαβει;

Κι αφου δινεις τοση σημασια στο τι λεει η Μεγκαν Μαρκλ και η καθε Μεγκαν τι προτεινεις; Να καθησουμε απραγοι και αμιλητοι γιατι καποιοι πιθανως εκμεταλλευονται τη δολοφονια του Φλοιντ;

Συγγνωμη αλλα το να κοιταμε το δεντρο και να χανουμε το δασος δεν βοηθαει, μαλλον κακο κανει. Αυτο το νημα ανοιξε για να ακουστουν αποψεις κατα της αστυνομικης βιας και υπερ των δικαιωματων των μαυρων.

Οποιος θελει να βγαλει χολη κατα των πλουσιων, μπορει να ανοιξει αλλο θεμα.

Η εξ' ορισμου κατηγορια για καθε πλουσιο μαυρο ή λευκο πως ειναι υποκριτης και εχει αλλες σκοπιμοτητες με βρισκει αντιθετο και τη θεωρω αηθη, επικινδυνη και οπλο υπερ των διακρισεων.
Ω μην ανησυχείς την έχω κάνει ήδη, καλό βόλι!
 

paefstra

Member
Μηνύματα
12.931
Likes
40.771
Τελικα δεχεσαι το Black lives matter ή το θεωρεις υποκριτικο; Δεν εχω καταλαβει;

Κι αφου δινεις τοση σημασια στο τι λεει η Μεγκαν Μαρκλ και η καθε Μεγκαν τι προτεινεις; Να καθησουμε απραγοι και αμιλητοι γιατι καποιοι πιθανως εκμεταλλευονται τη δολοφονια του Φλοιντ;

Συγγνωμη αλλα το να κοιταμε το δεντρο και να χανουμε το δασος δεν βοηθαει, μαλλον κακο κανει. Αυτο το νημα ανοιξε για να ακουστουν αποψεις κατα της αστυνομικης βιας και υπερ των δικαιωματων των μαυρων.

Οποιος θελει να βγαλει χολη κατα των πλουσιων, μπορει να ανοιξει αλλο θεμα.

Η εξ' ορισμου κατηγορια για καθε πλουσιο μαυρο ή λευκο πως ειναι υποκριτης και εχει αλλες σκοπιμοτητες με βρισκει αντιθετο και τη θεωρω αηθη, επικινδυνη και οπλο υπερ των διακρισεων.
Ειναι η Μαρξιστικη αναλυση και ειναι ευρεως αποδεκτη θεωρητικα και διδασκεται ευρεως επισης. Στους συνομιλητες εδω φαινεται επικινδυνη, περιεργο.
Αντιστοιχα υπαρχει και η Μαρξιστικη αναλυση του φεμινισμου που δεν ειναι καθολου φεμιναζισμος, αλλα δεν πειραζει που υπαρχει αγνοια, καλο ειναι να ακουμε κατι νεο.
 

tripakias

Member
Μηνύματα
7.982
Likes
12.036
Επόμενο Ταξίδι
Άγιος Μαυρίκιος
Ονειρεμένο Ταξίδι
Εκεί
Ειναι η Μαρξιστικη αναλυση και ειναι ευρεως αποδεκτη θεωρητικα και διδασκεται ευρεως επισης. Στους συνομιλητες εδω φαινεται επικινδυνη, περιεργο.
Αντιστοιχα υπαρχει και η Μαρξιστικη αναλυση του φεμινισμου που δεν ειναι καθολου φεμιναζισμος, αλλα δεν πειραζει που υπαρχει αγνοια, καλο ειναι να ακουμε κατι νεο.
Ο Μαρξισμος δεν εχει καμια σχεση. Δεν καταφερεται κατα ανθρωπων αλλα κατα των ταξεων. Ο ιδιος ο Μαρξ αλλα και ο Ενγκελς ανηκαν σε ανωτερες ταξεις της κοινωνιας. Κατα την αποψη σου δεν θα επρεπε να μιλουν. Κι οταν μιλησαν για παλη των ταξεων δεν εννοουσαν μονο των οικονομικων ταξεων. Για παραδειγμα ο Ενγκελς ειπε:

«Σύμφωνα με τον ιστορικό υλισμό, ο καθοριστικός παράγοντας στην ιστορία είναι σε τελευταία ανάλυση η οικονομία και η παραγωγή… Αν κάποιος από αυτό πει ότι ο παράγοντας της οικονομίας είναι ο μόνος που καθορίζει την ιστορία, τότε θα μετατρέψει την αντίληψη μας σε μια χωρίς νόημα αφηρημένη χαζομάρα…»

Δεν ειναι λοιπον υπευθυνη μονο η οικονομια. Υπαρχουν πολλοι αλλοι παραγοντες που ευθυνονται για την κατασταση.
 
Last edited by a moderator:

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.109
Μηνύματα
880.601
Μέλη
38.837
Νεότερο μέλος
koliswa

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom