ΗΠΑ New York,New York!

Rivendell

Member
Μηνύματα
31
Likes
56
Επόμενο Ταξίδι
Βερολίνο
Ταξίδι-Όνειρο
Ιαπωνία
Αν με ρωτούσατε πριν μερικά χρόνια για το αν ήθελα να επισκεφτώ τις ΗΠΑ, θα γέλαγα και θα σας έλεγα "δεν υπάρχει περίπτωση". Από την μία, το κουραστικό ταξίδι που είχα στο μυαλό μου, από την άλλη, αυτή η προκατάληψη του τυποποιημένου αμερικανικού στύλ που είναι μακριά από τα δικά μας δεδομένα..έ,δεν θέλει και πολύ να με αναστείλει.
Λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων όμως, έπρεπε έστω για μια εβδομάδα να κάνω "ξερό κουράγιο" και να επισκεφτώ την Νέα Υόρκη.

Τελικά, μετά από 1,5 χρόνο, επισκέφτηκα την Αμερική και 2η φορά (για αναψυχή) στο Σικάγο (θα τα πούμε σε ένα άλλο πόστ).

Μάρτιος λοιπόν του 2005!

Η επιβίβαση στο Ελ.Βενιζέλος γίνεται με όλα τα τυπικά της διαδικασίας σε ένα αεροπλάνο της Iberia με προορισμό το αεροδρόμιο ανταπόκρισης της Μαδρίτης. Ώρα: 06.00 π.μ.
Φτάνοντας στην Μαδρίτη (το 90% των επιβατών ήταν Έλληνες) περιμέναμε μόλις 2,5 ώρες την επόμενη πτήση της ανταπόκρισης μας για Ν.Υ. Η αναμονή οφείλω να πώ, ήταν απολαυστικότατη. Και μετά, ξεκινάει το υπερατλαντικο ταξίδι.Είναι περίεργο το συναίσθημα. Πολύ περίεργο θα έλεγα. Ευτυχώς, το πλήρωμα του αεροπλάνου ήταν στις...επάλξεις και η πτήση ήταν πραγματικά, συναρπαστική! Οι ώρες πέρασαν πολύ ευχάριστες και μέχρι να καταλάβουμε που βρισκόμαστε και για πού πάμε, το σύνθημα για ετοιμότητα προσγείωσης έπεσε από τις οθόνες και τα μεγάφωνα και η άφιξη μας στο JFK ήταν γεγονός!! Δεν μπορώ να πώ ότι η πρώτη μου εντύπωση ήταν και η πιο θετική, ίσως γιατί όπως προείπα,είχα αρκετή προκατάληψη για την χώρα αυτή! Γιατί το λέω; Πέρα από το ότι κάναμε ακριβώς 1 ώρα για να πάρουμε τις αποσκευές μας, μας ξεσκόνισαν στην κυριολεξία στις διατυπώσεις!!!!Λές και προερχόμασταν από άλλο πλανήτη!Εν αντιθέσει με μια πτήση της British Airways, που μόνο κόκκινο χαλί δεν τους έστρωσαν!Τέλος πάντων.
Ευτυχώς, οι εκεί συνεργάτες μας, είχαν στείλει έναν ευγενικότατο οδηγό που μας περίμενε καρτερικά να τελειώσουμε και να μας οδηγήσει επιτέλους στο ξενοδοχείο μας.
Μείναμε στο πολύ καλό Giraffe hotel, στην Park Avenue, στην καρδιά του Μανχάταν με σχεδόν όλα τα high lights της περιοχής σε απόσταση αναπνοής!

Το ξενοδοχείο όπως είπα,πολύ καλό, επίσης πολύ καλό και το προσωπικό του, ευγενέστατοι και με προθυμία να μας εξυπηρετήσουν στα πάντα. Βέβαια, λίγο η αλλαγή περιβάλλοντος, λίγο η αλλαγή ώρας, ήταν ικανά στοιχεία για να με κάνουν να ξεραθώ στον ύπνο τουλάχιστον για 3 ώρες! Το βραδάκι, πήγαμε μαζί με τους συνεργάτες μας για φαγητό, σε ένα πολύ καλό εστιατοριο στο Μανχάταν, το Pastis. Αν και γαλλικό, ήταν πολύ όμορφο με πολύ ιδιαίτερα πιάτα. Το δέ εσωτερικό του, για όσκαρ!Οι τιμούλες του αρκετά τσιμπημένες, αν δεν απατόμαι, 60 δολλάρια το άτομο περίπου χωρίς το κρασί (είχε πανάκριβα γαλλικά κρασιά που αξίζει να τα δοκιμάσει κάποιος).

Η νύχτα στο Μανχάταν,είναι εντυπωσιακή. Όχι από θέμα έντονης ζωής(που στάνταρ έχει), αλλά από την θέα των φωταγωγημένων κτιρίων. Παντού ψηλά κτιρια που σου κόβουν την ανάσα, μεγάλοι φωτεινοί πίνακες, σου δίνουν την εντύπωση ότι είσαι κάπου..."αλλού".!Πρώτη νύχτα λοιπόν στην Ν.Υ. και αρκετά κουρασμένος από το ταξίδι, δεν ήθελα να συνεχίσω την βραδιά μου σε κάποιο από τα εκατοντάδες μπάρ του Μανχάταν,προτίμησα να γυρίσω στο ξενοδοχείο. Στον τελευταίο όροφο υπήρχε ένα άψογο πιάνο μπάρ με πολύ καλή θέα στην Union square και στους κεντρικές λεωφόρους της περιοχής, ότι έπρεπε για ένα ποτό πρίν τον βαθύ ύπνο.

Το πρωί, επισκέφτηκα την εταιρεία των συνεργατών στο updown του Μανχάταν, πολύ "δυνατή" περιοχή, γεμάτη από πολυκαταστήματα και μεγάλους οίκους μοδας. Ο κόσμος; Ένα χαλί από εθνικότητες!!Άκουγες στον δρόμο ό,τι γλώσσα μπορούσες να φανταστείς!
Από αγγλικά και ισπανικά, έως γερμανικά-ιταλικά-σουαχίλι !!!!Βέβαια, φαίνεται ότι οι κάτοικοι της Ν.Υ. είναι γεμάτοι άγχος, κι αυτό το λέω γιατί όλοι έτρεχαν να προλάβουν...τί?Δεν ξέρω!Αλλά,όλοι έτρεχαν. Μετά το επαγγ/κο ραντεβού, τι άλλο, μια βόλτα στην Μάντισον. Με μια λέξη: Χλιδή! Σε αυτό τον δρόμο, άλλος κόσμος, άλλη αισθητική, άλλη ποιότητα. Λές και είναι ξεχωριστό κράτος,στο "κράτος" του Μανχάταν.Και γενικά, αυτή η εναλλαγή παρατηρείται πολύ έντονα σε αυτή την πόλη. Λές και είναι ένα πάζλ, σκόρπια κομμάτια, τόσο διαφορετικά μεταξύ τους.

Φαγητό, πολύ καλό, στο Pravda.Ναί, Τσέχος το είχε από ότι έμαθα, πολλά χρόνια πρίν, οι γεύσεις όμως του εν λόγω εστιατορίου πλέον, είναι σύγχρονες, ακολουθούν όμως και κάποια ευρωπαϊκά στερεότυπα. Σας το προτείνω ανεπιφύλακτα, κυρίως ένα σούπερ πιάτο ελαφιού, σβησμένο με λικέρ και σάλτα φράουλας!!!! Το τίπ της ιστορίας: Κάντε κράτηση εγκαίρως, αλλιώς λυπάμαι, δεν θα βρείτε ούτε σκαμνάκι. Κι όταν λέω εγκαίρως, εννοω, 1 ημέρα πρίν.Ευτυχώς, οι συνεργάτες μας, είχαν κανονίσει και γι'αυτό!

Το βράδυ, έξοδος σε ένα κοσμικότατο μπάρ, στο Λότους, με πολυ "περίεργο" αλλά και ψαγμένο κόσμο, λειτουργεί και σαν εστιατόριο, ξεχωρίζει όμως για την μπάρα και τα κοκταίηλς του. Εκεί βέβαια, δέχθηκα με μεγάλη μου έκπληξη την απορία ενός Αμερικάνου να μου λέει "Η Ελλάδα είναι δίπλα στην Ισπανία έ;". Γενικώς, αυτό που καταλαβα, οι Αμερικάνοι εκτός από ανιστόρητοι, είναι και παντελως άσχετοι με την γεωγραφία. Και κυρίως, με χώρες της νότιο-ανατολικής Ευρώπης και της Ασίας. Δεν ξέρω αν μας θεωρούν υποδιαίστερους, το σίγουρο είναι ότι αυτό το "μίγμα" λαών που λέγονται "Αμερικάνοι", δεν ξέρουν που πάνε τα τέσσερα!! Ένας λαός που συνεχώς...καταναλώνει. Αυτό το είδα και την επόμενη ημέρα, σε μια βόλτα μου στο Σέντραλ Πάρκ και στις τριγύρω εμπορικές λεωφόρους. Ψωνίζουν μανιωδώς τα πάντα.Μα τα πάντα! Θα περίμενε κανείς να δεί τουρίστες να κάνουν γιουρούσι στα μεγάλα εμπορικά κέντρα, κι όμως, οι Αμερικάνοι λυσσάνε στην κυριολεξία. Και το "μετρητό" είναι σπάνιο είδος. 8 στις 10 συναλλαγές γίνονται με πιστωτικές κάρτες. Ακόμα (μην σας φανεί περίεργο) και για 2 μπουκάλια κοκα κόλα.

Και ήρθε η ώρα της επίσκεψης στο διάσημο και πολυπόθητο Εμπάϊαρ Στέητ.Ναί, είναι εντυπωσιακό. Έχει αυτό το "κάτι" που βλέπουμε στις ταινίες και μας τρελαίνει. Η θέα,κόβει την ανάσα, νομίζεις ότι βρίσκεσαι στην κορυφή του κόσμου και έχει τα πάντα από κάτω σου. Στις άκρες του, στιβάζονται οι επισκέπτες (τουρίστες-Ιάπωνες ως επι το πλείστον) και οι φωτογραφικές μηχανές παίρνουν φωτιά. Μια ώρα παραμονής στην κορυφή του κτιρίου είναι ικανή να σε γεμίσει με τόσες πολλές εικόνες που θα σε συνοδεύουν για μια ζωή. Νέα Υορκη λοιπόν...μεγαλείο....

Μόνο που το μεγαλείο...έμελλε να απομυθοποιηθεί την ακριβώς επόμενη ημέρα.Και το λέω, γιατί έπρεπε να κάνουμε μια μίνι-επίσκεψη στην άλλη πλευρά της πόλης, σε μια αθέατη για πολλούς,περιοχή, μακριά από τους τουριστικούς περιηγητές! Μπρόνξ λοιπόν.
Η συνοικία των μεταναστών, των μαύρων, των ισπανόφωνων. Υποβαθμισμένη μέχρι εκεί που δεν πάει άλλο, μιζέρια και αναρχία, παντού πολυκατοικίες-τρώγλες που η καθε μια στεγάζει 60 διαμερίσματα των 30 τετραγωνικών. Δεν μπορώ να περιγράψω αυτό που αντίκρυσα. Στην ουσία, είναι ένα γκέτο,μακριά από τα μάτια των τουριστών, το κρύβουν πολύ καλά οι Αμερικάνοι, για να μην χαλάσει η εικόνα της λαμπερής τους πόλης. Παρόλα αυτά, πολλές προσωπικότητες της Ν.Υ. προέρχονται από το Μπρόνξ, όπως και άλλες υποβαθμισμένες γειτονιές. Περίπου το 70% των συνοικιών της Ν.Υ. είναι στα όρια της υποβάθμισης. Αφού λοιπόν πήρα και μια 3ωρη γεύση από την "αλλη" πλευρά της πόλης, επιστροφή, που αλλού, στα "πάτρια" εδάφη της..Αστόρια!!!Ναί ναί, εδώ ο ελληνισμός δίνει στην κυριολεξία...ρέστα! Στην διαδρομή, ο συνεργάτης μου ο Τίμ,μου εξηγούσε τις διαφορετικότητες των εθνών της Ν.Υ. και έδινε μεγάλη αίγλη στο ελληνικό στοιχείο, εν αντιθέσει με τους ισπανόφωνες που τους θεωρεί (όπως και όλοι οι Νεοϋρκέζοι) παράσιτα(!!!)

Μου έλεγε επίσης για την αιώνια κόντρα Δύσης-Ανατολής, δηλαδή, για την κόντρα Νέας Υόρκης και Λός Άντζελες. Η Νέα Υόρκη θεωρείται μια πόλη της κουλτούρας, του πνεύματος, της αστικής και χρηματιστηριακής τάσης, των γραμμάτων και των τεχνων, των πολιτισμών της γής, ενώ το Λ.Α. θεωρείται η πόλη του φωτός, του γκλάμουρ, της μόδας, του lifestyle και του νεοπλουτισμού. Και βέβαια, οι κάτοικοι των 2 αυτών μεγαλουπόλεων, σνομπάρουν ο ένας τον αλλον.

Στην Αστόρια λοιπόν τώρα. Λές από μέσα σου "Είμαι στην Μύκονο;Είμαι στο Λιανοκλάδι;Είμαι στον Βόλο;Που είμαι;". Οι ταμπέλες των καταστημάτων φέρουν ελληνικά ονοματα από τοπονύμια, μυθολογία κλπ. Οι δέ Ελληνες εκεί...είναι καθαρά..Ελληνάρες(με την καλή έννοια). Πέρα από τα "σπαστά" τους ελληνικά(οι νεώτεροι,σαν την Καλομοίρα μιλάνε σχεδόν) οι πιο "παλιοί" μιλάνε άπταιστα την ελληνική γλώσσα,κουβαλώντας ο καθένας την ιδιοτυπη προφορά από το μέρος που κατάγονται.Η Astoria Boulevard είναι μια λεωφόρος που σφύζει από ελληνικό στοιχείο και πραγματικά, είναι πολύ συγκινητικό το όλο κλίμα που επικρατεί εκεί, αν αναλογιστεί κάνεις πόσο πολύ έχουν παλέψει όλες αυτές οι γενιές των Ελλήνων μεταναστών. Φάγαμε στο εστιατόριο "Ζεύς" του κυρίου Παύλου από την Τρίπολη. Ο κύριος Παύλος, 60 ετών τότε, είχε πάει στην Ν.Υ. από 22 ετών και δημιούργησε σιγά σιγά αυτό το πολύ καλό εστιατόριο κοντά στην πλατεία....Σωκράτους!!!Φάγαμε και σκάσαμε....κυρίως λαδερά (εγώ προτίμησα Ιμάμ)!!Από την Αστόρια έφυγα μπορώ να πώ, αρκετά συγκινημένος αλλά και υπερήφανος!!!!
Η επόμενη ημέρα ήταν ευτυχώς χωρίς πολλά επαγγελματικά(καθόλου δηλαδή) και αποφάσισα να πάω να δώ(επιτέλους) το άγαλμα της Ελευθερίας. Όλα αυτά όμως έγιναν αφού πρώτα εκανα μια μικρή επίσκεψη στην εντυπωσιακή γέφυρα του Μπρούκλιν και στην ευρύτερη περιοχή.Το Μπρούκλιν θεωρείται μια από τις κλασσικές συνοικίες της πόλης, πολύ κοντά στο Μανχάταν, με το οποίο ενώνεται με 2 μεγάλες γέφυρες). Εκεί, επισκέφτηκα την βιβλιοθήκη του Μπρούκλιν,καθώς και το πολύ καλό μουσείο του.Επίσης, πολύ όμορφα είναι και τα "καφέ" κτίρια,μια σειρά σε 3-4 οικοδομικά τετράγωνα με παραδοσιακα οικήματα του 19ου αιώνα.

Το άγαλμα της Ελευθερίας είναι εντυπωσιακό.Πολύ εντυπωσιακό. Δυστυχώς, δεν μπορεσα να πάω στο νησάκι να το δώ από το 1 μέτρο, όπως και να έχει όμως, το να πίνεις τον καφέ σου στην μαρίνα του Μπρούκλιν έχοντας απέναντι σου αυτό το σύμβολο της Ν.Υ.,είναι μια εμπειρία πανέμορφη.

Η επόμενη ημέρα,εκτός από μια 2ωρη συνάντηση, είχε βόλτα που αλλού, στην Ουάσιγκτων.Αρκετή ώρα από το Μανχάταν,περάσαμε με το αυτοκίνητο στους σούπερ αυτοκινητόδρομους της πόλης και αφού είδαμε το Νιού Τζέρσεϋ και την Φιλαδέλφεια, βρεθήκαμε λοιπόν στην πόλη των...προέδρων. Το τι τουρίστες υπήρχαν, δεν λέγεται!!!
Αλλά και αστυνομία!Τόση αστυνομία δεν έχω ξαναδεί. Παντού ένστολοι-πάνοπλοι αστυνομικοί, αλλά και ομάδες της εθνοφρουράς. Η Ουάσινγκτον φυλάσσεται πάρα πολύ καλα, περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη περιοχή των ΗΠΑ. Επισκεφτήκαμε το μουσείο Λίνκλολν, το Καπιτώλειο, περάσαμε έξω από τον Λευκό Οίκο(σε απόσταση....200 μέτρων και πάλι καλά). Τα αξιοθέατα εκεί διαδεχονται το ένα το άλλο, όλη η ιστορία(?) των ΗΠΑ σε 5-6 οικοδομικά τετράγωνα. Εκεί που ξετρελάθηκα και σας το προτείνω, να επισκεφθείτε το μουσείο του Σμίθσόνιαν,αξίζει πραγματικά!

Επίσης, το κτίριο-βιβλιοθήκη του Κογκρέσσου είναι αρκετά αξιόλογο, αλλά πρέπει να είστε υπομονετικοί γιατί τα γκρούπ των τουριστών σχηματίζουν ουρές 200 μέτρων. Τα μέτρα ασφαλείας σε αυτή την περιοχή είναι δρακόντια και για αυτό μην θυμώνετε όταν σας ψάχνουν εξωνυχιστικά σε κάθε αξιοθέατο που θα θελήσετε να μπείτε. Σε περιπτωση που πεινάσετε, σας προτείνω το εστιατόριο "Ουάσινγκτον", 10 μέτρα από το ίδρυμα του Τζώρτζ Ουάσινγκτον. Έχει πολύ καλά πιάτα με ιδιαίτερη έμφαση στα θαλασσινά, οι δέ τιμές του,πολύ καλές. Φεύγοντας από την Ουάσινγκτον, σίγουρα θα έχετε στο μυαλό σας τις εικονες της πόλης αυτής και πιστέψτε με, μία μέρα δεν είναι ποτέ αρκετή για να τα δείτε όλα! Αν μένετε στην Ν.Υ. η απόσταση για εκεί είναι ένα θέμα,αν υπάρχει και κίνηση στους δρόμους,θέλετε αρκετές ώρες. Εκτός κι αν πάτε με το πολύ βολικό τρένο.

Νέα Υόρκη χωρίς Μπρόντγουαίη γίνεται; Όχι βέβαια. Μια επίσκεψη θα σας κάνει να καταλάβετε τι εννοώ. Κι αν προλάβετε να πάρετε και εισιτήριο για παράσταση, έ, έχετε κάνει την τύχη σας. Ειδάλλως, ένα γεύμα στα διπλανά αξιολογα εστιατόρια, είναι μια πολύ καλή νυχτερινή πρόταση.

Από Γουώλ Στρήτ; Μια χάρα!Δεν είναι κάτι το τοοοοοοσοοοοο τρομερό, αλλά έχει την αξία του κι αυτό, άλλωστε, δεν είστε περίεργοι να δείτε που στο καλό παίζεται το παγκόσμιο χρήμα; Κι εμένα, αυτή η περιέργεια με οδήγησε εκεί, όπως είπα,δεν έπαθα πλάκα, αλλά πιστεύω ότι ένας περίπατος από εκεί, αξίζει τον κόπο.

Για να σας είμαι ειλικρινής, δεν πήγα από το world trade center. Δεν ξέρω το γιατί, αλλά δεν με τράβηξε κάτι κατά εκεί. Οι Αμερικάνοι που ζούν με τον φόβο μην γίνει πάλι κανέναν "μπαμ", έχουν κάνει την περιοχή αυτή, εθνικό μνημείο..και όπως ο κάθε σωστός επιχειρηματίας, έτσι κι αυτοί πλέον(δυστυχώς) το εκμεταλλεύονται τουριστικά!Οι ορδές των τουριστικών γκρούπ είναι γεγονός! Και μάλιστα, από ότι έμαθα, πωλούνται σουβενίρ των διδύμων πύργων από τα μικρομάγαζα που έχουν δημιουργηθεί στην περιοχή αυτή.
Η Νέα Υόρκη είναι αδύνατον να περιγραφεί σε ένα κείμενο, σίγουρα πολλά δεν ανέφερα και δεν περιέγραψα, σίγουρα όμως θα ακολουθήσει και ένα 2ο κειμενάκι με τα παρελειπόμενα. Συνοπτικά ομως θα ήθελα να σας πώ:

Φαγητό: Από καλό, έως πολύ καλό.Πλήν των εστιατορίων που ανέφερα, αξίζει να πάτε στα Pop Burgers, Matzuri. Το τελευταίο είναι ιαπωνικο με πιάτα που δεν τα τρώτε(όπως έλεγε ο μέτρ) ούτε στο Τόκιο.

Ποτό: Παντού!Η Ν.Υ και κυρίως το Μανχάταν εχουν μια πλειάδα μπάρ και κλάμπ. Στα κλάμπ βέβαια θα έχετε ένα θέμα αν δεν συνοδεύεστε από κάποιον ντόπιο γιατί το face control είναι για αυτούς...νόμος!!Σε γενικές γραμμές όμως, υπάρχουν σε όλους τους ουρανοξύστες εντυπωσιακά μπάρ με άπλετη θέα στο φωτισμένο Μανχάταν.

Ψώνια: Ανάλογα το βαλάντιο. Η Μάντισον, η 14η οδός, η 5η και 6η, έχουν πολύ καλα καταστήματα, πανάκριβα όμως. Αν θέλετε κάτι πιο φθηνό, κάντε τα ψώνια σας από την East Side και το Μπρούκλιν.

Ασφάλεια: Έτσι κι έτσι, ανάλογα που θα κινηθείτε. Δηλαδή, στο Μπρόνξ οι ρομαντικοί περίπατοι δεν ευνοούνται από κάποια ώρα και μετά.
Στο κέντρο του Μανχάταν, μπορείτε να κυκλοφορείτε άφοβα, άλλωστε τα περιπολικά και η έφιππη(!!) αστυνομία κάνουν...παρέλαση.Αποφεύγετε όμως κάτι βόλτες στην Τσάϊνα Τάουν χωρίς ξεναγό(αν πάτε με γκρούπ) γιατί θα επιστρέψετε στο ξενοδοχείο χωρίς παπούτσια!
Η Ν.Υ. εκεί που σου δίνει το αίσθημα της πιο ασφαλούς πόλης, στο παίρνει πίσω όταν γυρίσεις την πλάτη. Απλά,να είστε προσεκτικοί και όχι αφηρημένοι, κι όλα θα πάνε καλά.

Ο κόσμος: Ως επί το πλείστον, ο καθενας εκεί για την πάρτη του. Δεν είναι και οι πιο φιλόξενοι, αρκετά αποξενωμένοι οι κάτοικοι της πόλης αυτής. Έχει πλάκα όμως να περπατάτε στην 7η λεωφόρο παρέα με 100.000 στο ίδιο πεζοδρόμιο και όλοι μα όλοι να μιλάνε ό,τι γλώσσα μπορείτε να φανταστείτε. Υπάρχουν και οι τυπικοί Αμερικάνοι που ενδιαφέρονται μόνο για τα λεφτά και τα χότ ντόγκ, πράγμα που δεν μας κάνει έκπληξη και δεν χρίζουν πιστεύω κάποιου ενδιαφέροντος.

Περπάτημα: Όλη η πόλη είναι ένας ατελείωτος διάδρομος που πρέπει να βαδίσετε. Το Σέντραλ Πάρκ-που το λάτρεψα πιο πολύ από όλα-είναι τεράστιο και θέλει αρκετές ώρες να το ψάξετε.Πιστεύω όμως, ότι είτε νύχτα-είτε μέρα πάτε εκεί, θα σας αρέσει πολυ.

Μεταφορές: Επειδή μετακινήθηκα με αυτοκίνητο,δεν δοκίμασα την συγκοινωνία,πλήν του ταξί.Ξέρω όμως ότι υπάρχει ένα μετρό-λαβυρινθος(θέλει πολύ κουράγιο για να το μάθει κάποιος), ταξί-χιλιάδες και τρένα με τοπικές γραμμές στα προάστια. Ειδικά για τα ταξί επειδή τα χρησιμοποίησα 2 φορές, οι τύποι είναι μουρλοί!Ξέρουν την πόλη τους(αυτό το τεράστιο χιλιομετρικό κατασκεύασμα) σαν την τσέπη τους και σε πάνε στον προορισμό σου με τρομερό αυτοσχεδιασμό.

Επόμενο ανακοινωθέν στο κείμενο Νο 2(εντός ολίγων ημερών) και στο κείμενο για Σικάγο.
 

Attachments

chrikky

Member
Μηνύματα
1.122
Likes
274
Επόμενο Ταξίδι
Στη Μόσχα αδερφές μου...
Ταξίδι-Όνειρο
Νέα Υόρκη ξανά...
είσαι πολύ τυχερός που έκανες αυτό το ταξίδι :)

σ' ευχαριστούμε για την περιγραφή!
 

Rivendell

Member
Μηνύματα
31
Likes
56
Επόμενο Ταξίδι
Βερολίνο
Ταξίδι-Όνειρο
Ιαπωνία
Δεν ξέρω αν είναι τύχη(όπως κατάλαβες, κατα λάθος πήγα), τύχη πάντως ήταν το 2ο ταξίδι μου στις ΗΠΑ και ειδικότερα,στο Σικάγο!
 

chrikky

Member
Μηνύματα
1.122
Likes
274
Επόμενο Ταξίδι
Στη Μόσχα αδερφές μου...
Ταξίδι-Όνειρο
Νέα Υόρκη ξανά...
αφού πήγες κατά λάθος είσαι διπλά τυχερός :)

περιμένουμε τα παραλειπόμενα!
 

go2dbeach

Member
Μηνύματα
5.968
Likes
9.384
Επόμενο Ταξίδι
Λατινική Αμερική
Ταξίδι-Όνειρο
Λατινική Αμερική
Rivendell οντως πολυ περιγραφικος , το απολαυσα το κειμενο :).
Μου αρεσε που διαβασα και για τους πισω δρομους και συνοικιες εκτος απο τα γνωστα μερη που πανε ολοι.
 

Lachesis

Member
Μηνύματα
22
Likes
3
Επόμενο Ταξίδι
Ζαγορά Πηλίου
Ταξίδι-Όνειρο
Τζαμάικα Κόστα Ρίκα Χαβάη
Το κείμενό σου είναι πολύ ενδιαφέρον και κατατοπιστικό. Ευχαριστώ! :) Ζηλεύω.......
 

rainbow_326

Member
Μηνύματα
59
Likes
27
Επόμενο Ταξίδι
Ελλάδα
Ταξίδι-Όνειρο
Φίτζι
Πολύ ωραίο και κατατοπιστικότατο το κείμενο σου! Σ' ευχαριστώ πολύ!
 

vendetta

Member
Μηνύματα
21
Likes
65
Επόμενο Ταξίδι
Ρώμη
Ταξίδι-Όνειρο
Λατινική Αμερική
Κάποιοι έχετε πάει και θα σας φανούν γνωστά...
Κάποιοι τα έχετε διαβάσει κάπου αλλού και θα σας φανούν επίσης γνωστά...
Για όσους δεν έχετε πάει κλείστε τα εισητήρια σας τώρα...

Υπάρχει απευθείας πτήση από την Ελλάδα με Delta Airlines (Delta Air Lines - Airline Tickets and Airfare to Worldwide Destinations) και Continental Airlines ...Η πρώτη φθάνει στο αεροδρόμιο Kennedy, ενώ η δεύτερη στο Newark...Μεγάλο ταξίδι σε διάρκεια - κάπου 11 ώρες για να φθάσεις και 10 ώρες για την επιστροφή...Η σύνδεση είναι μόνο με την Αθήνα (για την Ελλάδα )...

Τα ξενοδοχεία στη Νέα Υόρκη είναι ακριβά και παλιά...Χρειάζεται να το ψάξετε αρκετά και να έχετε στο νου σας ότι οι φωτογραφίες που υπάρχουνε στο ίντερνετ δεν ανταποκρίνονται πιστά στην πραγματικότητα...

Πάρα πολλά μουσεία να επισκεφτείτε...Από που να ξεκινήσεις και που να τελειώσεις...
Πρώτα από όλα το Metropolitan Museum of Art... Εκθέματα από πολλούς πολιτισμούς και από διάφορες περιόδους αυτών...Οι τομείς με τα Ελληνικά - Ρωμαϊκά, τα Ασσυριακά (...μου έκαναν ίσως τη μεγαλύτερη εντύπωση και ακόμα προσπαθώ να καταλάβω το γιατί...), τα Αφρικανικά με τα τοτέμς και τις μάσκες, τα Αιγυπτιακά με έναν ολόκληρο ναό να τον έχουνε μεταφέρει από την Αίγυπτο και τον έχουνε στήσει σε ξεχωριστή αίθουσα μέσα στο μουσείο και οι τομείς με εκθέματα της Άπω Ανατολής θα σας εντυπωσιάσουν...Πολύ γραφικό ένα σπιτάκι που έχουνε δημιουργήσει και το οποίο είναι πιστό αντίγραφο παραδοσιακής ιαπωνικής κατοικίας...Θα σας εκπλήξει το εισιτήριο του μουσείου το οποίο είναι μία κονκάρδα... :D
Το φοβερό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας... Πληροφορίες για κάθε ζωντανό οργανισμό, φοβερή έκθεση για το κύτταρο και το DNA, μεγάλη συλλογή πετρωμάτων και τόσοι πολλοί σκελετοί δεινοσαύρων που χάνεις το μέτρημα...Μη διανοηθεί κανείς και δεν κλείσει παράσταση για το πλανητάριο...Πρέπει να το ζητήσετε εγκαίρως στην είσοδο του μουσείου και να το περιλάβουν στο εισιτήριό σας...Εγώ είδα τη δημιουργία του σύμπαντος και το Big Bang...Μπορεί να σας κουράσουν λιγάκι τα αγγλικά αλλά σας αποζημιώνει το βίντεο και το ίδιο το πλανητάριο...
Το MoMA... Σε http://www.moma.org/)...Σε όσους αρέσει η μοντέρνα τέχνη...Σε όσους δε γνωρίζουν τη μοντέρνα τέχνη ευκαιρία να τη γνωρίσουν...Υπήρχαν εκθέματα που μου άρεσαν, μερικά που με προβλημάτισαν και μερικά που με έκαναν να γελάσω...
Το Guggenheim... Ένα πολύ ωραίο κτίριο και αρκετοί πίνακες γνωστών ζωγράφων...Όταν το επισκέφτηκα ήμουν τυχερός διότι είδα μία έκθεση με πίνακες του Ελ Γκρέκο...Αξίζει...
Το Madame Tussaud... Δεν έχω επισκεφτεί κάποιο άλλο στον κόσμο και το συγκεκριμένο μου άρεσε ιδιαίτερα...Όχι τόσα εκθέματα όσα περίμενα και λίγο τσιμπημένο εισιτήριο (κάπου 27 δολάρια νομίζω)...Ίσως εδώ βγάλετε τις περισσότερες φωτογραφίες σας μετά το Empire... :D

Καλύτερα να βγάλετε μία κάρτα (ή ένα σαν βιβλιαράκι είναι με πολλά εισιτήρια που σας συμφέρει αρκετά - νομίζω λέγεται ΝΥ PASS και πληρώνετε σχεδόν τα μισά από ότι εάν πηγαίνατε ξεχωριστά σε κάθε ένα που περιλαμβάνει) και περιλαμβάνει είσοδο σε μερικά μουσεία και σημεία ενδιαφέροντος...Συμφέρει και μπορείτε να το βγάλετε και από εδώ μέσω ίντερνετ και να το παραλάβετε εκεί όπου σας πουν...Συμβουλή μου είναι να το αγοράσετε εκεί στο πρώτο μουσείο που θα επισκεφτείτε...

Ανεβείτε στο Empire State Building (Empire State Building: Official Internet Site) θέα της πόλης σας αποζημιώνει...Θα δείτε πολλές από τις γέφυρες, το Downtown το σημείο της πόλης όπου βρισκότανε οι Δίδυμοι Πύργοι, το Άγαλμα της Ελευθερίας (με τη βοήθεια και του ζουμ της φωτογραφικής σας ;) ) και είναι καλύτερα να το επισκεφτείτε όταν ανάβουν τα φώτα της Νέας Υόρκης...

Το Central Park...Ένα τεράστιο πάρκο...Κάντε βαρκάδα στη λιμνούλα του ή ποδηλατάδα μέσα στο πάρκο, επισκεφτείτε το μικρό κάστρο στο εσωτερικό του πάρκου και προσέξτε μήπως συναντήσετε κάποιο σκίουρο...Αξίζει να περάσετε και τη γέφυρα στη μεγάλη λίμνη εντός του πάρκου (όχι αυτή με τη βαρκάδα)...

Περπατήστε στην Πέμπτη Λεωφόρο...Πηγαίνετε στον καθεδρικό ναό του Αγίου Πατρικίου που είναι γοτθικού ρυθμού...Τα καταστήματα είναι πολύ ακριβά εδώ...Τα περισσότερα είναι ¨μάρκες¨...Μπείτε στο κατάστημα του nba και της disney και στρίψτε στο σημείο που πρέπει για να δείτε τη Rockfeller Plaza γνωστή από το χριστουγεννιάτικο δέντρο που ανάβει εκεί κάθε Χριστούγεννα και το χρυσό άγαλμα του Προμηθέα...

Πηγαίνετεστην Times Square...Θα χαζέψετε...Θα κοιτάζετε γύρω γύρω τις διαφημίσεις και τα κτίρια...Ειδικά το βράδυ τα πάντα εδώ είναι φωτισμένα...Προσέξτε τη διαφήμιση των M&Ms...

Στο Downtown θα δείτε το Battery Park από όπου φεύγουνε καραβάκια για το Άγαλμα της Ελευθερίας (εδώ να πω ότι εγώ δεν πήγα προς τα εκεί...Χρειάζεται ειδική άδεια πλέον για να επισκεφτείς το άγαλμα...Σας συνιστώ να κάνετε με καραβάκι το γύρω του Μανχάταν και να δείτε έτσι και το άγαλμα αλλά και πιο φτωχές συνοικίες όπως το Μπρονξ όπου έχουνε και το στάδιο τους οι Yankees και θα το δείτε κι αυτό...Νομίζω περιλαμβάνεται και αυτή η κρουαζιέρα με το καραβάκι στο Pass που σας ανέφερα πιο πάνω...), το χρηματιστήριο στη Wall Street, το ναό της Αγίας Τριάδας που έχει δημιουργηθεί από Έλληνες επιχειρηματίες της Νέας Υόρκης και το σημείο όπου έπεσαν οι Δίδυμοι Πύργοι...Πηγαίνετε και σε μία έκθεση που υπάρχει εκεί για την 11η Σεπτεμβρίου κυρίως για να καταλάβετε το ύψος που είχανε τα δύο αυτά κτίρια...Λίγο πιο δίπλα από την έκθεση είναι και ένα εστιατόριο που έχει ένας Έλληνας, ένας φοβερός κύριος που θα θα χαρεί πραγματικά όταν θα σας ακούσει να του μιλάτε ελληνικά...Έχει πολλά ελληνικά πιάτα εκεί...Πηγαίνετε να δείτε το δημαρχείο της Νέας Υόρκης, τη γέφυρα του Brooklyn (αξίζει να περάσετε απέναντι) και βγάλτε φωτογραφίες από το Pier 17 (κάπως έτσι νομίζω λέγεται) που βρίσκεται κάτω από τη γέφυρα...Επισκεφτείτε τη Washington Square με τη γνωστή της αψίδα και την περιοχή του Greenwich Village με πολύ ωραία μπαράκια...

Εμείς είχαμε κλείσει από εδώ και εισιτήρια για αγώνα nba...Αξίζει...Το φθηνότερο ήταν 37,5 δολάρια νομίζω και θα δείτε ένα πολύ καλό σόου...Το λέω, γιατί εκτός από τον αγώνα εμφανίζονται και χίλιοι άλλοι δύο στα διαλείμματα...Πολύ καλές οι cheerleaders :D ...Επίσης, εξαρτάται και από τον αγώνα...Εμείς είδαμε τους Knicks με τους Cavaliers και ήταν πιο ακριβό από το να δεις τους Knicks με τους Οrlando Magic επειδή οι Cavaliers ήταν καλύτερη ομάδα...Αγοράστε και τα δάχτυλα που βλέπετε να κρατάει ο Joey στα φιλαράκια... :D

Επίσης, ψάξτε να δείτε και παράσταση στο Broadway...Το Φάντασμα της Όπερας θα σας αφήσει άφωνους...Τρομερά σκηνικά, ζωντανή μουσική και φοβεροί ηθοποιοί...Να πω ότι τα σκηνικά εναλλάσσονται με πολύ γρήγορο ρυθμό και ότι είναι πολύ πειστική η αναπαράσταση όλων των χώρων που αναφέρονται στο έργο...Ψάξτε εισητήρια στο TKTS (TKTS Discount Booths) στην Times Square...Είναι πιο φτηνά επειδή είναι αυτά που έχουνε επιστραφεί τελευταία στιγμή...Σχεδόν μισή τιμή...Μου είπανε πολύ καλές εντυπώσεις και για το Mamma Mia...

Επισκεφτείτε πρωί (νύχτα είναι λίγο επικίνδυνα μας είχανε πει) την Chinatown...Είναι λίγο άσχημες οι συνθήκες που ζούνε οι άνθρωποι εκεί αλλά είναι ένα must σημείο της Νέας Υόρκης...Όπως και η Little Italy...Εκεί φάτε οπωσδήποτε ιταλικό σε κάποιο εστιατόριο και δοκιμάστε την πίτσα του Lombardi...Είναι αρκετά καλή και φημισμένη...

Για φαγητό τρώγαμε συνήθως πίτσα, burgers και pannini...Έχει πολύ καλά εστιατόρια με μπριζόλες (steak houses) αλλά ίσως σας φανούν κομματάκι ακριβά...Θα βρείτε επίσης Friday's (τα οποία δεν τα συνιστώ - είναι λίγο βρώμικα) και Applebees (καθίσαμε στην Times Square σε αυτά και ήταν μια χαρά - τιμές ίδιες με εδώ)...Δοκιμάστε bagels (κάτι ψωμάκια είναι αλλά πολύ νόστιμα και τα γεμίζουνε με τυρί κρέμα ή τα βρίσκεις με γεύσεις όπως κρεμμύδι) και cupcakes από εδώ http://www.magnoliacupcakes.com/ ...Σε κάθε γωνιά θα βρείτε και Starbucks...Μερικά σε απόσταση λιγότερη των 100 μέτρων μεταξύ τους...Και οπωσδήποτε τσιζκέικ...Πραγματικά θα δοκιμάσετε ίσως το καλύτερο τσιζκέικ...

Για ψώνια καλό είναι να κοιτάξετε για κανένα mall πιο έξω από την πόλη...Υπάρχουνε πολλά και με πολύ φτηνά ρούχα...

Προσέξτε λίγο τα tips και τους φόρους...Σε κάθε μέρος που κάθεστε για φαγητό υπολογίστε και ένα περίπου 10% για φιλοδώρημα και σε κάθε τιμή που βλέπετε ένα περίπου 8% φόρο...Είναι "κανόνας" τα φιλοδωρήματα...

Είχα ακούσει ότι κάποια παιδιά είχανε κλείσει αεροπορικώς μονοήμερη για καταρράκτες Νιαγάρα...Είναι κοντά στη Νέα Υόρκη και μας είπανε ότι άξιζε μία μέρα για εκεί...Σε απόσταση περίπου 5 ωρών με λεωφορείο είναι και η Βοστόνη...Με τρένο είναι λιγότερο και με αεροπλάνο κάπου μία ώρα (όπως και η Ουάσιγκτον)...Μία οικογενειακή πόλη αλλά δε συνιστώ να δώσετε μία μέρα εκεί...Ένα πάρκο, μερικά πολύ αξιόλογα και παλιά κτίρια κορυφαίας αρχιτεκτονικής, μερικά από τα πιο διάσημα πανεπιστήμια στον κόσμο (ΜΙΤ, Χάρβαρντ) είναι όλο κι όλο...Βέβαια μία μέρα ήταν οπότε δεν μπορώ να δώσω περισσότερες πληροφορίες...

Το μετρό πηγαίνει παντού...Αλλά είναι πολύ παλιό και βρώμικο...Σας συμφέρουν οι εβδομαδιαίες κάρτες...Τα ταξί είναι ακριβά...

Είναι ένας προορισμός πάντως που αξίζει να επισκεφτείς για μια φορά στη ζωή σου...Το κακό είναι ότι μετά θα θέλεις να ξαναπάς...Δε σου φτάνει μία φορά...Είναι πολλά αυτά που έχεις να δεις και να κάνεις...
Αυτά και καλό σας ταξίδι... :D
 

giannoula

Member
Μηνύματα
1.299
Likes
2.429
Επόμενο Ταξίδι
who knows???
αχ τι μου 'κανες τώρα, και έχει μόλις 2 εβδομάδες που επέστρεψα από αυτήν. Και η πλάκα ήταν ότι δεν ήθελα να πάω και ιδιαίτερα.. Αλλά πραγματικά χάζεψα! Μεγάλη εμπειρία.. Σε όποιον δοθεί η ευκαιρία να την εκμεταλλευτεί δεόντως...
 

taver

Member
Μηνύματα
12.490
Likes
29.004
Ταξίδι-Όνειρο
Iles Kerguelen
Στο Downtown θα δείτε ..... το ναό της Αγίας Τριάδας που έχει δημιουργηθεί από Έλληνες επιχειρηματίες της Νέας Υόρκης ......
Απίστευτο. Απλά απίστευτο. Όχι ότι τα υπόλοιπα είναι εντάξει (Μα Madame Tussaud? Έλεος πια!), αλλά αυτό πραγματικά καταρρίπτει κάθε προηγούμενο ρεκόρ.
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.215
Μηνύματα
883.829
Μέλη
38.904
Νεότερο μέλος
pstrougaris@yahoo

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom