Απόκρυψη ανακοίνωσης
Με την πλοήγησή σας στο Travelstories.gr αποδέχεστε τη χρήστη cookies που ενισχύουν την εμπειρία χρήσης. -- ΟΚ --

Roadtrip με παιδιά (Σόφια-Βελιγράδι-Βουδαπέστη-Μπρατισλάβα-Βιέννη-Λιουμπλιάνα-Ζάγκρεπ)

Συζήτηση στο φόρουμ 'Ταξιδιωτικές Ιστορίες σε εξέλιξη' που ξεκίνησε από το μέλος nickro, στις 13 Αυγούστου 2019 στις 12:01.

 1. nickro

  nickro Member

  Μηνύματα:
  5
  Likes:
  26
  Καταρχήν θα ξεκινήσω με κάποια στοιχεία χρήσιμα για το ταξίδι που πολλά από αυτά ίσως έχουν γραφτεί , περισσότερο για μια επικαιροποίηση.
  Επίσης να τονίσω ότι το ταξίδι έγινε με παιδιά ηλικίας 7 και 4 χρονών, μπορείτε να με χαρακτηρίσετε και λίγο τρελό αλλά είχα πάρει τα μέτρα μου για τα παιδιά και τα είχα προπονήσει ήδη με άλλο μεγάλο ταξίδι οδικό δύο χρόνια πριν (Μαύρη θάλασσα- Καρπάθια).

  Ταξιδιωτικά έγγραφα:
  Σε όλες τις χώρες που διήλθα μπορούσες να περάσεις με ταυτότητα αν ήσουν ενήλικας (ακόμα και στην Σερβία που δεν είναι στην ΕΕ) με διαβατήριο ανήλικος.
  Για το αυτοκίνητο χρειάζεται πράσινη κάρτα (χορηγείται από την ασφαλιστική δωρεάν κατόπιν αιτήσεως) , άδεια οδήγησης,η νέου τύπου, και οι βινιέτες σε όποιες χώρες χρειάζεται και άδεια κυκλοφορίας αν ζητηθεί.
   
  #1
  Last edited: 13 Αυγούστου 2019 στις 12:23
  chris7, alvadi and vasiliss like this.

 2. nickro

  nickro Member

  Μηνύματα:
  5
  Likes:
  26
  Χώρες που χρειάστηκε βινιέτα:
  α. Βουλγαρία 7,5€ η εβδομαδιαία (γίνεται και ηλεκτρονικά https://web.bgtoll.bg/) επίσης υπάρχει και η βινιέτα για Σαββατοκύριακο που κοστίζει 5€
  β. Ουγγαρία 12,96€ η δεκαήμερη γίνεται κι αυτή ηλεκτρονικά
  https://e-autopalyamatrica.hu/en
  γ. Σλοβακία 10€ η δεκαήμερη γίνεται επίσης ηλεκτρονικά https://eznamka.sk/en
  δ. Αυστρία 9,20€ η δεκαήμερη γίνεται και ηλεκτρονικά https://shop.asfinag.at/en/ αλλά μέχρι και 14 ημέρες πριν την επιθυμητή ημερομηνία αλλιώς μόνο από αντίστοιχα περίπτερα ή ψιλικατζιδικα που έχουν
  ε. Σλοβενία 15€ η εβδομαδιαία την παίρνεις από κισε που έχει μόλις περάσεις τα σύνορα.

  Site που πωλούν όλες τις βινιέτες:
  https://www.tolltickets.com/en/
  https://e-vignettes.com/

  Διόδια
  α. Σερβία:2€ μόλις περάσεις το τελωνείο και μετά ανάλογα το που θα πας από το Νις παίρνεις κάρτα και στην πόλη που θα βγεις σου βγάζει το ανάλογο ποσό.Για Βελιγράδι είναι 8€ (δέχονται και ευρώ και κάρτα)
  Αναλυτικά υπολογίζονται από εδώ
  http://www.putevi-srbije.rs/index.php/en/kategorizacija-vozila-cenovnik-putarine-2

  β. Κροατία:
  Πληρώνεις 1€ με την είσοδο από Σλοβενία και μετά ισχύει το ίδιο σύστημα με την Σερβία.Ενδεικτικά από Ζάγκρεμπ μέχρι σύνορα για Σερβία πληρώνεις 19€.
  Αναλυτικά υπολογίζονται εδώ
  http://htourist.net/info.php

  Τελωνεία:
  Όσον αφορά τα τελωνεία εξαρτάται από την εποχή που ταξιδεύουμε όπως επίσης παίζει ρόλο αν πηγαίνουμε από χώρα Ε.Ε σε χώρα που δεν είναι Ε.Ε όπως η Σερβία και αντίστροφα.Τελος άλλη κίνηση έχει ο άξονας Βελιγράδι-Βουδαπέστη-Βιέννη-Γερμανία κι άλλη, πολύ λιγότερη, ο άξονας Βιέννη-Λιουμπλιάνα-Ζάγκρεπ-Βελιγράδι.
  Ιδιαίτερα τον Αύγουστο και περισσότερο στα σύνορα Σερβία-Ουγγαρία οι χρόνοι αναμονής μπορεί να είναι 3 ώρες και πάνω. Γι'αυτό τον λόγο έχουμε στο μυαλό μας και εναλλακτικά τελωνεία που δεν είναι το κύριο (Horgos).Μια καλή επιλογή είναι το Asotthalom. Για να δείτε χρόνους αναμονής και να κινηθείτε ανάλογα πηγαίνετε εδώ
  http://www.police.hu/en στο τέλος της σελίδας δείχνει χρόνους αναμονής στα τελωνεία.
  Από Ουγγαρία Σλοβακία και από Σλοβακία Αυστρία δεν υπάρχει καν έλεγχος.

  Νόμισμα:
  Από τις χώρες που πέρασα ευρώ έχουν η Σλοβακία, η Αυστρία και η Σλοβενία. Οι υπόλοιπες έχουν το νόμισμα τους οπότε χρειάζεται να αλλάξουμε ή να χρησιμοποιήσουμε κάρτα. Απλά πρέπει να δείτε τις χρεώσεις των τραπεζών μπορεί να σας συμφέρει για συναλλαγές σε ευρώ μια τράπεζα και για εκτός ευρώ άλλη το ίδιο και για τις αναλήψεις.

  Επικοινωνίες:
  Με εξαίρεση την Σερβία οι υπόλοιπες χώρες που πέρασα είναι στην Ε.Ε οπότε ισχύει οι χρεώσεις που ισχύουν και εδώ.Προσωπική συμβουλή πριν αναχωρήσετε τσεκάρετε αν έχετε ενεργοποιημένο το roaming ακόμα και αν το είχατε.
  Στην Σερβία μπορείτε να πάρετε κάρτα sim η οποία συμφέρει και για λεπτά ομιλίας και για data. Για κάρτα sim από Σερβία μπορείτε να δείτε εδώ https://prepaid-data-sim-card.fandom.com/wiki/Serbia
  https://www.telenor.rs/en/consumer/
  https://www.vipmobile.rs/en/private
  https://mts.rs/

  Καύσιμα:
  Στις περισσότερες χώρες που πέρασα τα καύσιμα ήταν φθηνότερα από Ελλάδα με εξαίρεση την Αυστρία. Για αυτούς που έχουν αέριο θα βρείτε πολύ οικονομικότερα με φθηνότερη την Βουλγαρία. Δυσκολεύτηκα και δεν βρήκα βενζινάδικο με αέριο στον δρόμο από Βιέννη Λιουμπλιάνα. Κατά τα άλλα βρίσκεις αέριο. Για τον υπολογισμό καυσίμων πριν το ταξίδι ή που σας συμφέρει να φουλάρετε μπείτε εδώ
  https://gr.globalpetrolprices.com/lpg_prices/
  https://gr.globalpetrolprices.com/gasoline_prices/

  Διαμονή:
  Συνήθως εγώ προσωπικά κλείνω διαμερίσματα από booking νωρίς (6 μήνες νωρίτερα) με δυνατότητα δωρεάν ακύρωσης μέχρι μια εβδομάδα πριν. Προτιμώ στο κέντρο των πόλεων για να μην χρησιμοποιώ το αυτοκίνητο. Αναλυτικότερα αν άξιζαν αυτά που έκλεισα θα αναφερθώ παρακάτω ανά μέρος.
  Πάρκινγκ:
  Το πάρκινγκ ανάλογα το δωμάτιο που έκλεισα είχε ή όχι χρέωση. Παρακάτω θα αναφερθώ αναλυτικά επί μέρους που χρεώθηκαν και που όχι.
  Παιδιά:
  Εγώ προσωπικά επειδή πρόκειται για μεγάλο ταξίδι προσπαθώ να βρω τρόπους για να περάσει ο χρόνος της οδήγησης πιο ευχάριστα για αυτά και πιο «αναίμακτα» για εμάς. Έτσι φορτώνω παιδικά σε τάμπλετ για να βλέπουν σε βάση που έχω στο αυτοκίνητο, έχω τραπεζάκι για να ζωγραφίζουν και παίρνω παιχνίδια που τους αρέσουν μαζί μας (μικρά) για να απασχολούνται. Φυσικά οι στάσεις είναι απαραίτητες.
   
  #2
  Last edited: 17 Αυγούστου 2019 στις 03:06
  Kanel28, chris7, echo2011 and 12 others like this.
 3. vasiliss

  vasiliss Member

  Μηνύματα:
  439
  Likes:
  2.077
  Επόμενο Ταξίδι:
  Οδικό μέχρι τη Βενετία.
  Ονειρεμένο Ταξίδι:
  Ρωσία -Ισλανδία - Περού
  :welcome2:
  Καλώς όρισες στην παρέα μας @nickro.
  Περιμένουμε τη συνέχεια με φωτογραφίες βέβαια:)
   
  #3
 4. nickro

  nickro Member

  Μηνύματα:
  5
  Likes:
  26
  Ευχαριστώ πολύ!!
   
  #4
 5. nickro

  nickro Member

  Μηνύματα:
  5
  Likes:
  26
  1η ημέρα:

  Ξεκινήσαμε μεσημέρι από Καβάλα για Σόφια κατά τις 3. Το αυτοκίνητο που είχαμε ήταν Hyundai Getz 1300c.c. Σκοπός μας δεν ήταν να επισκεφθούμε την Σόφια γιατι είχαμε πάει στο παρελθόν. Σκοπός μας ήταν να κερδίσουμε χρόνο και να σπάσουμε την διαδρομή έως το Βελιγράδι στα δύο. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν πήγαμε μια βραδινή βόλτα στην boulevard Vitosha (κεντρικός πεζόδρομος) της Σόφιας. Μείναμε στο Tsar Samuil Apartment, το έκλεισα από το booking, με 40€ χωρίς πάρκινγκ αλλά είχε δημόσιο ακριβώς από έξω. Λόγω της ώρας που φτάσαμε ( 8:00 το απόγευμα δεν χρειαζόταν να πληρώσουμε για παρκόμετρο μέχρι τις 8:30 το επόμενο πρωί όπου θα φεύγαμε έτσι κι αλλιώς. Πολύ καλό στο διαμέρισμα με όλα τις ανέσεις και το πολύ θετικό ότι ήταν πολύ κοντά το κέντρο με τα πόδια όπως και ο κεντρικός Σταθμός μετρό Serdika για όσους σκοπεύουν να μείνουν παραπάνω στην Σόφια. Παρακάτω μερικά πλάνα από την νυκτερινή Σόφια.

  IMG_20190731_214116.jpg IMG_20190731_214122.jpg IMG_20190731_214424.jpg IMG_20190731_214513_1.jpg IMG_20190731_230356.jpg IMG_20190731_230421_1.jpg IMG_20190731_231315.jpg
  Όπως είπα δεν είναι πολλές γιατί η Σόφια ήταν πέρασμα.

  2η ημέρα:

  Ξυπνήσαμε πρωί πρωί και 8:30 ήμασταν στο αυτοκίνητο για να ξεκινήσουμε για Βελιγράδι. Ουσιαστικά θα ήταν η πρώτη μέρα. Ξεκούραστοι γεμάτοι όρεξη ξεκινήσαμε για Βελιγράδι. Η απόσταση από Σόφια για τα σύνορα με την Σερβία είναι μικρή ωστόσο ο δρόμος δεν είναι καλός. Ιδιαίτερα 20 χιλιόμετρα πριν τα σύνορα ο δρόμος γίνεται τραγικός, πλακόστρωτο για δέκα χιλιόμετρα όπου χρειαζόταν να πηγαίνεις με 30 χλμ ανά ώρα αν ήσουν τυχερός και δεν είχες κάποιο φορτηγό ή λεωφορείο μπροστά σου. Βέβαια παράλληλα γινόταν έργα οπότε θεωρώ πως ήταν μάλλον προσωρινός ο δρόμος, ωστόσο μάλλον λάθος εποχή διάλεξαν για να κάνουν έργα ( Αύγουστος). Αφού τρανταχτηκαμε καλά και λειτούργησε ως χαλαρωτικό για τα παιδιά έως και νανουρητό φτάσαμε στο τελωνείο. Αρκετή κίνηση αλλά δεν αργήσαμε πάρα πολύ γύρω στην μισή ώρα περνούσαμε στην Σερβία, με δεδομένο ότι περνούσαμε από χώρα Ε.Ε σε χώρα που δεν ανήκει στην Ε.Ε ήμασταν γρήγοροι, για την ακρίβεια οι τελωνειακοί. Λίγα χιλιόμετρα αφού μπήκαμε στην Σερβία ο δρόμος καλός και λίγο μετά πληρώνουμε διόδια, δέχονται και σε ευρώ, κόστισαν 2 ευρώ. Λίγα χιλιόμετρα αργότερα μπαίνουμε σε ένα δρόμο που είναι διπλής κατεύθυνσης με στροφές όπως τα δικά μας Τέμπη όπου οι ταχύτητες είναι μικρές 60-80χλμ/ώρα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα από τα σύνορα έως το Νις να κάνεις περίπου μία ώρα και κάτι όπου μετά βγαίνεις σε αυτοκινητόδρομο και τα πράγματα απλοποιούνται μέχρι το Βελιγράδι. Μπαίνοντας στο αυτοκινητόδρομο περνάς διόδια όπου δεν πληρώνεις, απλά παίρνεις μια κάρτα όπου την δίνεις μόλις βγεις από τον αυτοκινητόδρομο και σου υπολογίζει τα χιλιόμετρα που έχεις κάνει και ανάλογα πληρώνεις. Για το Βελιγράδι είναι 8 €. Επιλέξαμε να μην σταματήσουμε στο Νις γιατί ήμασταν ξεκούραστοι ακόμα και γιατί θα το βλέπαμε στην επιστροφή. Έτσι σε 2μιση με 3 ώρες αφού μπήκαμε στον αυτοκινητόδρομο ήμασταν Βελιγράδι. Μαζί με κάτι μικρό στάσεις και βενζινάδικο στις 1μιση το μεσημέρι ήμασταν Βελιγράδι. Πήγαμε κατευθείαν να βρούμε το δωμάτιο που είχαμε κλείσει για να αφήσουμε πράγματα και αυτοκίνητο για να εξερευνήσουμε το κέντρο του Βελιγραδίου.

  Μια παρένθεση να κάνω σε όλες τις διαδρομές χρησιμοποίησα για GPS από το κινητό το Here το οποίο είναι δωρεάν και χρησιμοποιείται και offline αν κατεβάσεις τους ανάλογους χάρτες που σε ενδιαφέρουν. Γενικά χρησιμοποιώ το gps εντός πόλεως που με βοηθάει πολύ ενώ για αυτοκινητόδρομους το έχω περισσότερο για να παρακολουθώ την πορεία και να με βοηθήσει αν χρειαστεί αλλιώς με τις πινακίδες δεν έχεις πρόβλημα. Πολλές φορές επειδή γίνονται έργα ή τελειώνουν κομμάτια που ήταν υπό κατασκευή δεν είναι περασμένα στα gps και σε μπερδεύουν λίγο.

  Το gps μας πήγε εύκολα στο διαμέρισμα που είχαμε κλείσει και το οποίο βρισκόταν στο κέντρο του Βελιγραδίου. Μας υποδέχτηκε ένας πολύ εξυπηρετικός κύριος που μας είπε όλα όσα χρειαζόμασταν. Το διαμέρισμα το συστήνω ανεπιφύλακτα καθώς όπως είπα βρίσκεται στο κέντρο, έχει όλες τις απαραίτητες παροχές και επίσης πολύ σημαντικό έχει πάρκινγκ σε ιδιωτικό χώρο δωρεάν. Το έκλεισα από το booking και λεγόταν Opal Belgrade City Center με κόστος 63€ την βραδιά. Αφού αφήσαμε πράγματα, αυτοκίνητο και φρεσκαριστήκαμε ήμασταν έτοιμοι να εξερευνήσουμε το Βελιγράδι. Στις φωτογραφίες μπορείτε να δείτε μια ιδέα από τις πρώτες εικόνες που αντικρίσαμε μπαίνοντας στο Βελιγράδι.
  IMG_20190801_143314.jpg IMG_20190801_143320.jpg IMG_20190801_143515.jpg IMG_20190801_144139.jpg IMG_20190801_144251.jpg IMG_20190801_144612.jpg
  IMG_20190801_144125.jpg

  Είχαμε προγραμματίσει για πρώτη μέρα να επισκεφθούμε το κάστρο Kalemegdan του Βελιγραδίου και την γύρω περιοχή καθώς επίσης και τον ζωολογικό κήπο του Βελιγραδίου, το είχα τάξει στα παιδιά και όπως καταλαβαίνετε δεν υπήρχε περίπτωση να το αποφύγω. Ξεκινήσαμε με τα πόδια και στα 15 με λεπτά χαλαρού περπατήματος φτάσαμε στον ζωολογικό κήπο. Έπρεπε να πάμε πρώτα εκεί για να σταματήσουν κάποιες γκρίνιες που άρχισαν να δημιουργούνται. Ο ζωολογικός κήπος είναι περιποιημένος με είσοδο για όλη την οικογένεια κόστισε 14€. Πολύ καλός για τα παιδιά. Όσον αφορά το κάστρο είναι ένα πολύ ωραίο πάρκο το οποίο περιλαμβάνει από κούνιες για τα παιδιά, γήπεδα μπάσκετ και τένις, καφέ, χώρους πρασίνου και υπέροχη θέα στο ποτάμι, το πολεμικό μουσείο, κάποια άλλα μικρά μουσεία καθώς επίσης και πάρκο δεινοσαύρων για τα παιδιά. Παρακάτω παραθέτω μερικές φωτογραφίες από τα προαναφερθέντα.

  IMG_20190801_161909.jpg IMG_20190801_163005.jpg IMG_20190801_171154.jpg IMG_20190801_174205.jpg IMG_20190801_185019.jpg Η κυρία πίσω είναι άσχετη απλά ήταν για ώρα έτσι και δεν έφευγε.
  IMG_20190801_185347.jpg IMG_20190801_185353_1.jpg
  Επίσης στο χώρο του κάστρου υπάρχει και ένας πύργος στον οποίο σκοτώθηκε ο Ρήγας Φεραίος, ονομάζεται Nebojsa Tower. Είναι αυτός που διακρίνεται στο βάθος πριν το ποτάμι δεξιά.

  IMG_20190801_185745_1.jpg IMG_20190801_191746.jpg IMG_20190801_192048.jpg IMG_20190801_193729.jpg IMG_20190801_193821.jpg IMG_20190801_193842.jpg IMG_20190801_194158.jpg
  Μετά από περιήγηση περίπου 3 ωρών στον ευρύτερο χώρο καταλήξαμε στην έξοδο του κάστρου από την άλλη πλευρά από εκεί που είχαμε μπει, η πλευρά αυτή έβγαζε στον μεγαλύτερο, διασημότερο και εμπορικότερο πεζόδρομο του Βελιγραδίου, Knez Mihailova. Πριν βγεις από το πάρκο είχε αρκετά σταντ με σουβενίρ.

  IMG_20190801_195647.jpg IMG_20190801_200041.jpg IMG_20190801_200211.jpg IMG_20190801_200248.jpg IMG_20190801_200332.jpg IMG_20190801_200720.jpg
  H Knez Mihailova μαζί με τους παράλληλους και κυρίως τους κάθετους της δρόμους έχουν από εμπορικό κέντρο, όλα τις γνωστές φίρμες μαγαζιών, καφέ, φαγάδικα πολλούς πλανόδιους καλλιτέχνες, συντριβάνια.

  Τελικά καταλήξαμε κατά τις 9:30 με 10 παρά εξαντλημένοι από το πρωί να γυρνάμε στο διαμέρισμα που απείχε 5 το πολύ 10 λεπτά με περπάτημα. Η ¨εκπαίδευση¨ που είχαν τα παιδιά όπως είπα στην αρχή βοήθησε στο να μην έχουμε γκρίνιες όσον αφορά την κούραση. Επιπλέον βοήθησε ο ζωολογικός κήπος σε συνδυασμό με ένα παγωτάκι. Έτσι αισίως και άκρως ικανοποιητικά τελείωσε και η δεύτερη μέρα.

  Δεν αναφέρθηκα σκόπιμα στο φαγητό διότι είναι λίγο σχετικό το τι θέλει ο καθένας και από άποψη οικονομική. Από την άλλη, εμείς με μικρά παιδιά σε συνδυασμό ότι είναι λίγο ζωηρά και κουρασμένα στο ταξίδι, ιδιαίτερα όσο οι μέρες θα περνούσαν, μας περιόριζε αρκετά στις επιλογές μας. Δε θα μπορούσαμε να πάμε σε κάποιο πολυτελές εστιατόριο με κάποια ιδιαίτερη διακόσμηση διότι θα ήμασταν στην τσίτα μην γίνει ζημιά. Κάποιο λογικά θα καταλαβαίνουν τι θέλω να πω. Οπότε επιλέξαμε κάτι σε πιο απλό και σε γρήγορο φαγητό. Οι επιλογές πολλές. Οι τιμές γενικά στην Σερβία ήταν πιο οικονομικές στο φαγητό, στα ρούχα όσον αφορά τις αλυσίδες ίδιες με την Ελλάδα. Για να βρείς κάτι οικονομικό που να αξίζει ήθελε ψάξιμο. Σε κάθε περίπτωση δεν είμαι ο πλέον αρμόδιος για να σας πω για ψώνια γιατι στα ταξίδια προτιμώ να βλέπω αξιοθέατα, μέρη, μουσεία.

  Λέγοντας για μουσεία, είναι ένα άλλο κεφάλαιο που έχει διαφοροποίηση άμα ταξιδεύεις με μικρά παιδιά. Δεν μπορείς για παράδειγμα να παρακολουθήσεις όπερα με μικρά παιδιά, δεν μπορείς να πας σε μια πινακοθήκη κτλ. Τουλάχιστον για τους δικούς μου αντάρτες αυτά είναι λίγο δύσκολα. Όταν φαντάζομαι τους μικρούς σε μια πινακοθήκη ή σε κάποιο αξιοθέατο ή μουσείο με κάτι πολύ σπάνιο και εύθραυστο μου έρχεται στο μυαλό ο Mr Bean με το Stonehedge που το έριξε ή στην καλύτερη μια ταινία το 90’s με μια οικογένεια που πήγαινε διακοπές και στο πέρασμα της τα κατέστρεφε όλα, το τρελό θηριοτροφείο πάει διακοπές κάπως έτσι λεγόταν.
   

  Επισυναπτόμενα Αρχεία:

  #5
  Last edited by a moderator: 16 Αυγούστου 2019 στις 10:55
  chris7, dimaq, makisg and 5 others like this.
 6. chris7

  chris7 Member

  Μηνύματα:
  2.095
  Likes:
  3.075
  Επόμενο Ταξίδι:
  Ντορτμουντ
  Ονειρεμένο Ταξίδι:
  Καναδάς
  Πολύ ωραίο οδικό ταξίδι με όμορφες φωτογραφίες. Περιμένουμε τη συνέχεια.
  ΥΓ: 1. Η βινιέτα της Σλοβενίας νομίζω ότι στοιχίζει 15 ευρώ την εβδομάδα.
  2. Το συνοριακό πέρασμα Asotthalom (Σερβία - Ουγγαρία) λειτουργεί από τις 7 το πρωί μέχρι τις 7 το απόγευμα.
   
  #6
 7. dimaq

  dimaq Member

  Μηνύματα:
  461
  Likes:
  1.150
  Επόμενο Ταξίδι:
  ΜΑΔΡΙΤΗ
  Επιβεβαιωνω το κοστος για τη βινιετα στα 15 ευρω την εβδομαδα στη σλοβενια
   
  #7
  chris7 likes this.
 8. nickro

  nickro Member

  Μηνύματα:
  5
  Likes:
  26
  Σωστό συγγνώμη για την παραπληροφόρηση εγώ από κεκτημένη ταχύτητα κι από τις πολλές βινιέτες μπερδεύτηκα. Διορθώθηκε άμεσα.
   
  #8