nickro

Member
Μηνύματα
16
Likes
130
12 ημέρες
8 χώρες
5.160 χλμ
αμέτρητες εικόνες

Καταρχάς υπόσχομαι να ολοκληρώσω αυτήν την ιστορία όσο χρόνο πάρει γιατί στο παρελθόν λόγω έλλειψης χρόνου και με τον καιρό άφησα την ιστορία στη μέση.
Την στιγμή που γράφω έχουν συμπληρωθεί μόλις 5 ώρες που επέστρεψα στο σπίτι. Αυτή την στιγμή έχεις μια περίεργη αίσθηση πολύ ανάμικτη, νιώθεις χαρά που επέστρεψες υγιής, νιώθεις ικανοποίηση που αυτό που περίμενες και σχεδίαζες τόσο καιρό πραγματοποιήθηκε και πέρασες όμορφα, νιώθεις πίκρα που τελείωσε, νιώθεις λαχτάρα για το επόμενο ταξίδι και ήδη πιστεύω πολλοί όπως εγώ σκέφτονται που θα είναι το επόμενο.
Όπως έχω ξαναγράψει το roadtrip με παιδιά είναι δύσκολο από εκεί και πέρα προσαρμόζεις το πρόγραμμα σου σε μεγάλο βαθμό σε αυτά , από εκεί και πέρα όσο τα παιδιά κάνουν τέτοιου είδους ταξίδια τόσο εκπαιδεύονται.
Το πρόγραμμα που σχεδιάστηκε και ακολουθήθηκε σε γενικές γραμμές ήταν:

1η μέρα από Καβάλα προς Βελιγράδι και διανυκτέρευση
2η μέρα από Βελιγράδι προς Λίμνη Μπλεντ και στη συνέχεια Λιουμπλιάνα διανυκτέρευση
3η μέρα από Λιουμπλιάνα προς Βενετία, στη συνέχεια Μπολόνια και διανυκτέρευση
4η μέρα από Μπολόνια προς Μαρανέλλο (βλέπε μουσείο Ferrari) και στη συνέχεια Φλωρεντία και διανυκτέρευση
5η μέρα από Φλωρεντία προς Σιένα, Σαν Τζίμι ιανό, κάποια χωριά στην Τοσκάνη, Πίζα και στη συνέχεια επιστροφή Φλωρεντία και διανυκτέρευση
6η μέρα από Φλωρεντία προς Βερόνα και στη συνέχεια Ριέκα και διανυκτέρευση (Βερόνα τελικά δεν πήγαμε)
7η μέρα από Ριέκα προς Ζαντάρ και στη συνέχεια Σπλιτ και διανυκτέρευση
8η μέρα από Σπλιτ προς καταρράκτες Kravica στη συνέχεια Μόσταρ και μετά Τρεμπινιε και διανυκτέρευση
9η μέρα από Τρεμπινιε προς Ντουμπρόβνικ και στη συνέχεια Περαστ και στο τέλος Κότορ και διανυκτέρευση
10η μέρα από Κότορ προς Μπούντβα, Αγ. Στέφανο και γύρω περιοχή και διανυκτέρευση στο Κότορ
11η μέρα λέγαμε να ανεβούμε προς Μόκρα Γκόρα και στη συνέχεια να διανυκτερεύσουμε Νις αλλά τελικά για πιο ξεκούραστα αποφασίσαμε να πάμε από Αλβανία προς Οχρίδα και διανυκτέρευση
12η μέρα από Οχρίδα προς Φλώρινα και στη συνέχεια επιστροφή Καβάλα.

Σημείωση:
Βελιγράδι και Λιουμπλιάνα τα είχαμε επισκεφτεί ξανά και ήταν περάσματα αναγκαστικά.
Έπεται η συνέχεια προσεχώς...

Screenshot_2022-08-28-13-26-14-683_com.android.chrome.jpg

Screenshot_2022-08-28-15-11-47-134_com.android.chrome.jpg

Ο πρώτος χάρτης είναι το πλάνο που αρχικά σχεδιάζαμε και ο δεύτερος αυτό που τελικά πραγματοποιήσαμε.

1η ημέρα
Επειδή είχαμε πάει στο παρελθόν Σόφια επιλέξαμε να πάμε Βελιγράδι μέσω Ευζώνων. Επίσης επειδή και το Βελιγράδι το είχαμε επισκεφθεί εκτενώς στο παρελθόν θα ήταν ένα πέρασμα και μια σύντομη βόλτα. Για το λόγο αυτό αποφασίσαμε την πρώτη μέρα να το πάμε απευθείας παρά τις αρκετές ώρες οδήγησης και πιο συγκεκριμένα γύρω στις 8 ώρες από έναν οδηγό όπως και στο σύνολο του ταξιδιού ο οδηγός ήταν ένας και δυστυχώς ο τυχερός ήμουν εγώ. Ξεκινήσαμε 4 το πρωί ξεκούραστοι και με μεγάλη λαχτάρα για να προλάβουμε και λίγο από Βελιγράδι και με τον φόβο μήπως συναντήσουμε στα σύνορα κίνηση λόγω πιθανής επιστροφής τουριστών καθώς ήταν 16 Αυγούστου. Τελικά φτάσαμε γύρω στις 6.15 στα σύνορα και περάσαμε γρήγορα, από το αντίθετο ρεύμα ήδη άρχιζε και φόρτωνε αυτοκίνητα.
Το ίδιο και στα σύνορα της Σερβίας δεν αντιμετωπίσαμε ιδιαίτερη κίνηση και κατά τις 2 το μεσημέρι φτάναμε στο Βελιγράδι με μια μέτρια κίνηση. Κατευθείαν πήγαμε στο δωμάτιο που είχαμε κλείσει μέσω booking που βρισκόταν στο κέντρο ακριβώς δίπλα από τον κεντρικό πεζόδρομο knez Mihailova, η μόνη δυσκολία ήταν το πάρκινγκ το οποίο βρήκαμε πολύ κοντά στο δωμάτιο και το οποίο κόστιζε 13 ευρώ για όλη την ημέρα. Λόγω της θέσης του δωματίου μας δεν ξανακουνήθηκε το αυτοκίνητο μέχρι την επόμενη μέρα. Η Σερβία δεν είναι στην ΕΕ οπότε δεν έχει roaming ΕΕ άρα χρεώνεστε παραπάνω. Μία λύση καλή είναι η αγορά κάρτας sim Σερβίας Υettel με 600 δηνάρια (5 ευρώ) την οποία την αγοράζετε στο πρώτο βενζινάδικο μετά τα σύνορα ενεργοποιείται με την κλήση ενός αριθμού που γράφει πάνω και έχετε 15 GB και περίπου 9.000 δηνάρια χρόνο ομιλίας για 15 ημέρες.
Η βενζίνη σαφώς φθηνότερη γύρω στα 1,49 ευρώ την εποχή που πήγα. Τα διόδια συνολικά με Ελλάδα μαζί ήταν στα 23,5 ευρώ.
Συνεχίζοντας μετά την παρένθεση που έκανα, αφήσαμε τα πράγματα στο δωμάτιο φρεσκαριστήκαμε και είχε ήδη φτάσει 4 και κάτι, είχαμε κερδίσει και μία ώρα με την αλλαγή ώρας, ξεχυθήκαμε στο κέντρο του Βελιγραδίου αρχικά για να φάμε κάτι. Στο Βελιγράδι έχεις αρκετές επιλογές για να φάς από οικονομικά μέχρι ακριβά. Προτιμήσαμε κάτι ενδιάμεσο και στη συνέχεια ξεκινήσαμε την βόλτα στο πεζόδρομο παίζοντας το ''παλιοί'' μιας και το είχαμε επισκεφθεί εκτενώς πριν 3 χρόνια, και στη συνέχεια κινηθήκαμε προς το πάρκο και φρούριο του Βελιγραδίου το Kalemegdan. Για να κρατήσουμε το ενδιαφέρον και για να προλάβουμε τυχόν γκρίνιες από τα παιδιά πήγαμε στο πάρκο δεινοσαύρων που έχει εντός του πάρκου, μιας και δεν το είχαμε επισκεφθεί την προηγούμενη φορά. Εντός του πάρκου είναι και ο ζωολογικός κήπος, ο οποίος είναι πολύ ωραίος για αυτούς που τους αρέσει τέτοιου είδους επισκέψεις καθώς και το πολεμικό μουσείο το οποίο είναι δωρεάν.
Ολοκληρώσαμε την βόλτα μας στο πάρκο, φάγαμε κάτι πρόχειρο γιατί είχαμε φάει και αργά, κάναμε μια βόλτα αποχαιρετιστήρια στον πεζόδρομο με τη συνοδεία παγωτού και επιστρέψαμε στο δωμάτιο κατά τις 10μιση ύστερα από μία μέρα με πολύ οδήγηση, πολύ πρωινό ξύπνημα και ερχόταν επίσης μία μέρα με πολλά χιλιόμετρα. Έτσι τελείωσε η πρώτη μέρα. Για τους λάτρεις των φωτογραφιών θα ακολουθήσουν απλά είναι στην φάση της επιλογής και της επεξεργασίας (δεν εννοώ φίλτρα χαχα).Οι φωτογραφίες είναι περιορισμένες από Βελιγράδι και Λιουμπλιάνα διότι είχαμε εμπιστευτεί τις πόλεις στο παρελθόν.

2η μέρα
Ξεκινήσαμε πολύ πρωί για άλλη μια μέρα κατά τις 6, με τον φόβο μη συναντήσουμε ουρές στα σύνορα μιας και είχαμε να διασχίσουμε την Κροατία και να περάσουμε στη Σλοβενία. Ευτυχώς επειδή φύγαμε πρωί δε συναντήσαμε κίνηση και μείναμε στην είσοδο για Κροατία και για Σλοβενία περίπου μισή ώρα στο καθένα. Μ ε το που περάσαμε στη Σλοβενία ένα άγχος που είχα για τους χρόνους αναμονής μου έφυγε. Στην Κροατία έχει διόδια τα οποία παίρνεις χαρτάκι με το που μπαίνεις στον αυτοκινητόδρομο και πληρώνεις όταν βγαίνεις, δέχονται και κάρτα. Στη Σλοβενία έχει βινιετα και μπορείς να την πάρεις ηλεκτρονικά 15€/ εβδομάδα. Πλέον ο δρόμος ήταν ανοιχτός για λίμνη Μπλεντ, που την είχα απωθημένο από προηγούμενη φορά. Τελικά όντως άξιζε η επιμονή μου. Πλησιάζοντας νιώθεις ότι μπαίνεις σε ένα κλίμα αλπικό με βουνά, δάση με πολλά κάμπινγκ και πολύ κόσμο. Φαντάζομαι το χειμώνα θα είναι ακόμα καλύτερο με χιόνια και χειμερινό κλίμα. Γενικότερα το Μπλεντ είναι ένα χωριό που βασίζεται σε ξένους επισκέπτες με ξενοδοχεία, εστιατόρια, μαγαζιά, πολλά πολύ όμορφα σπίτια και προς ενοικίαση, όπου βλέπεις πολλά άτομα να έρχονται για βόλτα, για πεζοπορία, για ποδηλασία για διάφορα αθλήματα, μέχρι και κλειστό παγοδρόμιο έχει. Τα πάντα φυσικά βασίζονται στη Λίμνη όπου έχει ένα πολύ ωραίο περίπατο και με βάρκες μπορείς να επισκεφτείς το νησάκι που υπάρχει στη μέση της λίμνης. Στη λίμνη επίσης μπορείς να κάνεις μπάνιο. Έχουν οργανώσει ένα χώρο όπου έχουν χωρίσει τη λίμνη σε φυσικές πισίνες ανάλογα με το βάθος από παιδιά μέχρι μεγάλους, με νεροτσουλήθρα, φουσκωτά και όλες τις υποδομές φαγητό, ντούς, χώρο να αλλάξεις, παιχνίδια για καφέ κ.α. Ένας πολύ ωραίος χώρος που φυσικά δεν υπήρχε περίπτωση με τα παιδιά να μην τον επισκεφθούμε. Ο χώρος είχε είσοδο, δε θυμάμαι ακριβώς τη γενική τιμή γιατί εμείς πήγαμε μετά τις 5 που η τιμή μειωνόταν για δύο ενηλίκους και δύο παιδιά πληρώσαμε 22€. Γενικά οι τιμές ήταν ελαφρώς πιο πάνω από Ελλάδα. Μετά από περίπου 4 ώρες συνολικά στο Μπλεντ αναχωρήσαμε για Λιουμπλιάνα, 40 λεπτά περίπου. IMG_20220817_122438.jpg
IMG_20220817_143849.jpg
IMG_20220817_144614.jpg
IMG_20220817_144617.jpg
IMG_20220817_155932.jpg
IMG_20220817_162020.jpg
IMG_20220817_162023.jpg
IMG_20220817_172207.jpg
IMG_20220817_165950.jpg
IMG_20220817_164048.jpg
Φτάνοντας στη Λιουμπλιάνα πήγαμε στο δωμάτιο μας να αφήσουμε τα πράγματα και να φρεσκαριστουμε και στη συνέχεια δεν μπορούσαμε να μην πάμε μια βόλτα στην πόλη παρά την κούραση μας και παρά το γεγονός ότι την είχαμε επισκεφτεί στο παρελθόν εκτενέστερα. Κλασσικά πήγαμε στον δράκο στις γέφυρες και την τριπλή γέφυρα και αναζητήσαμε το λουκέτο που είχαμε βάλει πριν τρία χρόνια, φυσικά έτσι για την πλάκα διότι οι ρυθμοί που μπαίνουν τα λουκέτα φαντάζομαι πρέπει να είναι πολύ γρήγοροι και οι άνθρωποι του δήμου σίγουρα τα αλλάζουν πολύ τακτικά. IMG_20220817_221132.jpg
IMG_20220817_221957.jpg
IMG_20220817_222007.jpg
IMG_20220817_222047.jpg
Παράλληλα με τη βόλτα φάγαμε κάτι με τη συνοδεία απαραίτητα κι ενός παγωτού στη συνέχεια και κατά τις 11 όντας πολύ κουρασμένοι, αφού είχαμε ξεκινήσει από τις 6 επιστρέψαμε στο δωμάτιο για ξεκούραση και προετοιμασία για την επόμενη μέρα. Το πρόγραμμα είχε Ιταλία.

3η ημέρα
Σε αντίθεση με τις δύο προηγούμενες ημέρες ξυπνήσαμε αργότερα κατά τις 8 και κατά τις 8μιση ξεκινήσαμε για Ιταλία, το πλεονέκτημα ήταν ότι δε θα περιμέναμε σε ουρές στο τελωνείο όπως και έγινε δεν υπήρξε καν έλεγχος μπαίνοντας στην Ιταλία. Πρώτη στάση Βενετία κάναμε περίπου τρεις ώρες παρά.Είχαμε προγραμματίσει να πάμε αυθημερόν και να παραμένουμε 4 με 5 ώρες. Για τους μεγάλους ήταν η δεύτερη φορά, για τα παιδιά η πρώτη. Όταν πηγαίνεις Βενετία με το αυτοκίνητο παρκάρεις σε πάρκινγκ και πας με τα πόδια. Υπάρχει η επιλογή να παρκάρεις μακριά και να πάρεις από εκεί μεταφορικό μέσο που θα σε πάει στο κέντρο και υπάρχει η δυνατότητα να παρκάρεις στην Piazzale Roma όπου υπάρχει πάρκινγκ κοστίζει 35€ τη μέρα είτε παρκάρεις μια ώρα είτε όλο το 24ωρο και από εκεί πας με τα πόδια αφού σε αφήνει στην αρχή των καναλιών και δίπλα στο σταθμό του τρένου, έχεις επίσης τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσεις τα πλοία λεωφορεία για να πας πιο κεντρικά ή να τα χρησιμοποιήσεις για να επιστρέψεις πίσω από τον Άγιο Μάρκο. Εμείς επιλέξαμε τον δεύτερο τρόπο 35€ πάρκινγκ και επιστροφή από την πλατεία του Αγ. Μάρκου για τους 4, 30€ λίγο τσουχτερό για αστικό. Με το που βγήκαμε από το πάρκινγκ έδειχνε ότι θα βρέξει ελαφρά όμως ο ουρανός σιγά σιγά μάζευε και από την ψιχάλα σε 5 λεπτά πήγαμε στην βροχή και πολύ γρήγορα στην καταιγίδα, σαν να μην έφτανε αυτό άρχισε έντονος αέρας και ξαφνικά η θερμοκρασία έπεσε. Ευτυχώς η εμπειρία προηγούμενων ταξιδιών μας έχει κάνει σοφούς και είχαμε πάρει τα μέτρα μας, συγκεκριμένα αδιάβροχα. Επειδή η βροχή ήταν πολύ έντονη παρέμεινε όλος ο κόσμος όπου υπήρχε υπόστεγο και μετά από μισή ώρα άρχισε η βροχή να χαλαρώνει μέχρι που σταμάτησε. Μπορούσαμε πλέον να κυκλοφορήσουμε στα υπέροχα κανάλια και να περιηγηθούμε με τελικό προορισμό την πλατεία του Αγ. Μάρκου και ενδιάμεσα τη γέφυρα του Ριάλτο. Φυσικά δεν έλειψε το χάζεμα στα μαγαζιά και κάποιες αγορές όπως και τσίμπημα τρώγοντας φοκατσια και πίτσα . Φυσικά δε θα παραλείπαμε κι ένα παγωτό στην Ιταλία είμαστε χωρίς παγωτό και μάλιστα το πρώτο ιταλικό για το ταξίδι.
Περπατώντας χαζεύοντας είχε περάσει ένα τετράωρο χωρίς να το καταλάβουμε. Από την πλατεία του Αγίου Μάρκου μέχρι την Piazzale Roma πήραμε το πλοίο λεωφορείο το οποίο κάνει περίπου 50 λεπτά. Παραλάβαμε το αυτοκίνητο από το πάρκινγκ, είχε πάει 3μιση και ξεκινήσαμε με προορισμό τη Μπολόνια, θα φτάναμε σε 2 παρά ώρες. Ξέχασα να αναφέρω ότι στην Ιταλία έχει διόδια με το που μπαίνεις στον αυτοκινητόδρομο παίρνεις χαρτάκι και το δίνεις στην έξοδο, δέχονται και κάρτα. Οι δρόμοι πολύ καλοί και άνετοι. IMG_20220818_145529.jpg
IMG_20220818_145229.jpg
IMG_20220818_145032.jpg
IMG_20220818_143721.jpg
IMG_20220818_143413.jpg
IMG_20220818_142004.jpg
IMG_20220818_141713.jpg
IMG_20220818_121648.jpg
IMG_20220818_121329.jpg
IMG_20220818_121131.jpg
IMG_20220818_150157.jpg
IMG_20220818_151728.jpg
IMG_20220818_151901.jpg
IMG_20220818_152713.jpg
IMG_20220818_154318.jpg
IMG_20220818_154322.jpg
Περίπου σε δύο ώρες φτάσαμε στην Μπολόνια. Με το που φτάσαμε στην πόλη άρχισε να βρέχει καταρρακτωδώς, έτσι με το που φτάσαμε στο ξενοδοχείο είχαμε να αντιμετωπίσουμε την βροχή από το πάρκινγκ μέχρι την ρεσεψιόν. Αφού γίναμε μούσκεμα πήγαμε στο δωμάτιο φρεσκαριστήκαμε αλλάξαμε ρούχα, χαλαρώσαμε λίγο περιμένοντας μήπως σταματήσει η βροχή. Τελικά η βροχή δε σταμάτησε αλλά είχε αισθητά χαλαρώσει. Το ξενοδοχείο βρισκόταν περίπου 20 λεπτά μακριά με τα πόδια από το κέντρο. Ευτυχώς για εμάς όλη η απόσταση από τη μια πλευρά του δρόμου ήταν καλυμμένη με καμάρες οπότε βροχή επί της ουσίας συναντήσαμε στις διασταυρώσεις.Ειναι το επονομαζόμενο Portico - A Portico, ένας μερικώς κλειστός διάδρομος που είναι επενδεδυμένος με καμάρες και κολώνες. Η Μπολόνια φημίζεται για το φαγητό της αφού παράγονται πολλά από τα ζυμαρικά που γνωρίζουμε όπως και αλλαντικά και τυροκομικά. Δεν είναι τυχαίο το ένα από τα παρατσούκλια της η "χοντρή". Φυσικά το εκμεταλλευτήκαμε και τσιμπήσαμε κάτι. Στο κέντρο πήγαμε στην Piazza Maggiore, η οποία είναι γεμάτη με σημαντικά κτήρια, όπως το Pallazo d'Accursio, το Palazzo del Podesta, η Βασιλική του Αγίου Πετρώνιου και το Palazzo Comunale, δίπλα είναι το άγαλμα του Ποσειδώνα, , η Santa Maria de la vita, οι δίδυμοι πύργοι Asinelli & Garisenda στην Piazza di Porta Ravegnana. Επίσης μπορείτε να δείτε το Archiginnasio που ήταν κάποτε το κύριο κτήριο του Πανεπιστημίου της Μπολόνια και στεγάζει τώρα το διάσημο Ανατομικό Θέατρο, βρίσκεται στην Piazza Galvani. Όσοι έχουν περισσότερο χρόνο μπορούν να δουν περισσότερα πράγματα όπως το αρχαιολογικό μουσείο, την εθνική πινακοθήκη. Φτάνοντας στο κέντρο η βροχή σταμάτησε σαν να το είχαμε κανονίσει. Στην piazza Maggiore υπάρχει μια καμάρα που λέγεται ότι μιλάς από τη μια πλευρά στον τοίχο και ακούγεται από την απέναντι διαγώνια πλευρά. Το δοκιμάσαμε με τα παιδιά και όντως ισχύει ή έτσι νομίζουμε... Αφού επισκεφθήκαμε όλο το κέντρο και τα υπέροχα κτήρια, γευθήκαμε τις νοστιμιές της πόλης σιγά σιγά κατά τις έντεκα και κάτι αρχίσαμε να επιστρέφουμε στο ξενοδοχείο. Ήταν μια κουραστική ημέρα αλλά επίσης περάσαμε πολύ όμορφα και είδαμε αρκετά πράγματα παρά τις αντιξοότητες με την βροχή. Άλλωστε κι αυτές έχουν την γλύκα τους, επίσης σε ένα οδικό ταξίδι 12 ημερών ακόμα και καλοκαίρι πρέπει να είσαι προετοιμασμένος ότι δε θα είναι απαραίτητα όλες οι μέρες ηλιόλουστες. Επιπλέον σε ένα οδικό ταξίδι με πολλά μέρη για να επισκεφτείς ξέρεις ότι πολλά από τα μέρη δε θα τα δεις αναλυτικά θα πάρεις μια γεύση. Αυτό κάναμε στη Μπολόνια, πήραμε μια γεύση. Η γεύση από την πόλη ήταν ωραία όπως το φημισμένο φαγητό της, αφήνοντας εκκρεμότητες για το μέλλον.
 

Attachments

Last edited:

chronis7

Member
Μηνύματα
30
Likes
4
Ήδη η ιστορία μπήκε προς παρακολούθηση και κάτι μου λέει ότι θα τα πούμε αρκετά μιας και σκέφτομαι για παρόμοια εκδρομή την άνοιξη που μας έρχεται με την διαφορά ότι εγώ θέλω να πάω από Λουμπλιάνα βόρεια προς Σάλτσμπουργκ και Γερμανιαυστριακές Άλπεις και όχι προς Ιταλία.
 

nickro

Member
Μηνύματα
16
Likes
130
4η Ημέρα
Το πρόγραμμα ξεκίνησε με Μαρανελλο. Το Μαρανελλο είναι μια κωμόπολη η οποία στηρίζεται στην Ferrari εκεί είναι το εργοστάσιο της Ferrari όπως και ένα από τα δύο μουσεία, το άλλο βρίσκεται στη Μόντενα. Ξεκινήσαμε σχετικά χαλαρά σε σχέση με τις προηγούμενες μέρες κάναμε μια σύντομη βόλτα στη Μπολόνια, χωρίς βροχή αυτή τη φορά, και κατά τις 11 φύγαμε για Μαρανελλο. Τα εισιτήρια τα είχαμε κλείσει διαδικτυακά μέσω της εφαρμογής tiqets, κι έτσι δεν είχαμε να περιμένουμε στην ουρά 12 η ώρα μπήκαμε στο μουσείο. Το πάρκινγκ από έξω είναι δημοτικό με παρκόμετρο και όχι του μουσείου γιατί αν δεν έχετε χαρτάκι μπορεί να σας γράψουν. Τα παιδιά περίμεναν με μεγάλη αγωνία αυτή τη μέρα οπότε ήταν πολύ ενθουσιασμένοι. Το μουσείο έχει τόσο συμβατικά αυτοκίνητα κυρίως όσο και από φόρμουλα 1 και αρκετά πράγματα από την ιστορία της Ferrari. Γενικά αξίζει και ιδιαίτερα για τους λάτρεις του είδους, επιπλέον όποιος θέλει να οδηγήσει μπορεί με 150€ αν θυμάμαι καλά να κάνει test drive. Κατά τις δύο παρά τελειώσαμε από το μουσείο και πήγαμε να τσιμπήσουμε κάτι στην πόλη. Αφού φάγαμε ενώ αρχικά έλεγα να πάμε Μόντενα οι χρόνοι δε μας έβγαιναν και αποφασίσαμε να πάμε κατευθείαν για Φλωρεντία όπου θα μέναμε για 2 μέρες. Θα κάναμε περίπου δύο ώρες παρά κάτι. Το πλάνο ήταν να μείνουμε δύο μέρες με βάση την Φλωρεντία και θα κάναμε βόλτα στην Τοσκάνη το δυτικό κομμάτι της Σιένα, Σαν Τζιμινιάνο, Μοντεριτζιονι, Πίζα και Λούκα.
Κάτι που δεν ανέφερα πριν για την Μπολόνια που ισχύει για όλες τις πόλεις της Ιταλίας και είναι πολύ σημαντικό: οι "Ζώνες περιορισμένης κυκλοφορίας" (ZTL). Οι δήμοι των τουριστικών πόλεων έχουν περιορισμένες ζώνες κυκλοφορίας με ηλεκτρονικές πύλες που παρακολουθούνται από κάμερες. Σε αυτούς που τις παραβιάζουν πολλές φορές άθελά τους μπορούν να επιβληθούν πρόστιμα και μάλιστα τσουχτερά (πάνω από 100 €) ή ακόμη και διώξεις. Στη Σιένα για παράδειγμα το πρόστιμο είναι 125 € .Για να αποφύγετε τέτοιες δυσάρεστες καταστάσεις, προσοχή στο σήμα που έχει κόκκινο κύκλο και γράφει zona traffico limitato. Αν νομίζετε ότι δε θα σας βρουν στέλνετε στην εφορία. Γι'αυτό προσοχή και καλό είναι να μελετήσετε από πριν τη περιοχή που θα επισκεφτείτε ώστε να γνωρίζετε που περίπου είναι τα όρια αυτών των ζωνών. Στην περίπτωση που το ξενοδοχείο σας είναι εντός ζώνης επικοινωνήστε μαζί τους για να έχετε πρόσβαση.Στο διαδίκτυο μπορείτε να βρείτε αρκετές σελίδες που παρέχουν σχετικές πληροφορίες όπως οι παρακάτω,
Scopri tutte le Ztl
Don't Get A Ticket When Driving In Italy
ή ακόμη και εφαρμογές για κινητά. Προσωπικά ελπίζω πως τα αποφύγαμε θα δείξει η αλληλογραφία τους επόμενους μήνες χαχα. Δε θέλω να σας τρομάξω απλά να είστε προετοιμασμένοι.
Μετά την πολύ σημαντική παρένθεση κατά τις 6μιση φτάσαμε στο ξενοδοχείο το οποίο βρισκόταν στα όρια της ζώνης που ανέφερα. Για πάρκινγκ υπάρχουν με πληρωμή για ασφάλεια επειδή ήταν Σάββατο απόγευμα παρκαρα στο δρόμο σε χώρους που ήταν για παρκόμετρο δύο μέρες δεν είχα πρόβλημα. Αφού τακτοποιηθήκαμε και φρεσκαριστήκαμε βγήκαμε άλλη μια φορά στους δρόμους την ώρα που σουρούπωνε. Την πόλη την είχαμε επισκεφτεί ξανά πριν χρόνια χωρίς τα παιδιά οπότε είχαμε μια καλή εικόνα από κοντά το να περιμένουμε. Η απόφαση να την επισκεφθούμε ξανά μας δικαίωσε γιατί εξακολουθεί να είναι μια φανταστική πόλη μια πόλη μουσείο. Με τα πόδια σιγά σιγά φτάσαμε στην πλατεία Duomo στον Καθεδρικό ναό (Duomo) και το βαπτιστήριο μετά συνεχίσαμε προς την Piazza Della Signoria, μια πλατεία υπαίθριο μουσείο όπου θα δεις ανάμεσα σε πολλά αγάλματα, το αντίγραφο του βασιλιά Δαβίδ (το αυθεντικό άγαλμα του Μιχαήλ Άγγελου βρίσκεται στην Πινακοθήκη της Ακαδημίας), τον Περσέα και το συντριβάνι του Ποσειδώνα. Εκεί δεσπόζει το Palazzo Vecchio με το εντυπωσιακό κωδωνοστάσιο, παλάτι των Μεδίκων που σήμερα είναι το Δημαρχείο της πόλης αλλά και ακριβώς δίπλα βρίσκεται η περίφημη Πινακοθήκη Uffizi. Την πινακοθήκη λόγω ώρας και λόγω παιδιών δεν την επισκεφθήκαμε, σίγουρα αξίζει. Η συνέχεια είχε Ponte Vecchio η διάσημη γέφυρα. Περάσαμε επίσης από την Fontana del porcellino στην piazza del mercato nuovo που είναι διάσημο άγαλμα ενός αγριογούρουνο όπου ρίχνεις κέρμα για ευχή. Επίσης μπορείτε να επισκεφθείτε την Piazza Michelangelo από την άλλη όχθη με ωραία θέα της Φλωρεντίας και λίγο παρακάτω το παλάτι Πόρτο και τους κήπους Μπόμπολα. Φυσικά Ιταλία είμαστε άρα οι επιλογές για φαγητό πολλές και για παγωτά ακόμα περισσότερες. Κατά τις 11 ξεκινήσαμε για την επιστροφή περνώντας από όλα τα δρομάκια της Φλωρεντίας με θετικό απολογισμό και για αυτή την ημέρα.
IMG_20220819_124301.jpg IMG_20220819_124344.jpg IMG_20220819_124837.jpg IMG_20220819_124948.jpg IMG_20220819_130107.jpg IMG_20220819_130234.jpg IMG_20220819_130325.jpg IMG_20220819_130316.jpg IMG_20220819_132634.jpg IMG_20220819_204548.jpg IMG_20220819_205549.jpg IMG_20220819_205852.jpg IMG_20220819_210310.jpg IMG_20220819_210807.jpg IMG_20220819_223029.jpg IMG_20220819_223206.jpg IMG_20220819_223927.jpg IMG_20220819_224056.jpg IMG_20220819_224146.jpg IMG_20220819_230312.jpg IMG_20220819_230522.jpg IMG_20220819_230938.jpg IMG_20220819_230933.jpg IMG_20220819_231935.jpg
 
Last edited:

nickro

Member
Μηνύματα
16
Likes
130
5η ημέρα

Η μέρα ξεκίνησε κατά τις 8:30, αφού πήραμε το πρωινό μας το πρόγραμμα είχε ξεκίνημα από Siena στη συνέχεια Monteriggioni, μετά San Gimignano, Pisa και εάν προλαβαίναμε κάτι άλλο από την επαρχία της Τοσκάνης γυρνώντας από Lucca προς Φλωρεντία. Η απόσταση μικρή φτάσαμε στη Σιένα λίγο λιγότερο από μία ώρα αφού παραλίγο να μπούμε στη ZTL που ανέφερα πριν κατά λάθος παρκάραμε στο δρόμο σε θέση με παρκόμετρο στο Fortezza Medicea το οποίο δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο αντιθέτως με αυτά που συναντήσαμε αργότερα, ωστόσο μια βόλτα αξίζει. Το πάρκινγκ εάν πάτε νωρίς είναι μια πολύ καλή περίπτωση γιατι και οικονομικό είναι και πολύ κοντά από το γραφικό κέντρο της Σιένα. Αφού κάναμε μια σύντομη βόλτα από το κάστρο βρεθήκαμε στα σοκάκια της Σιένα και αρχικά στο Palazzo Salimbeni στη συνέχεια ο δρόμος μας πήγε στη Basilica di San Domenico και στη συνέχεια φτάσαμε στην φανταστική πλατεία της Σιένα, Piazza del Campo, μία από τις πιο ωραίες πλατείες η οποία είναι κατηφορική προς το κέντρο. Στην συγκεκριμένη πλατεία μπορείτε να δείτε υπέροχα κτήρια όπως το Torre del Mangia, συγκεκριμένα πύργος, το Palazzo Pubblico και το Museo Civico. Πήγαμε στις 20 Αυγούστου όπου ήταν ακόμα τα μεθεόρτια του Palio. Το Palio για όσους δεν γνωρίζουν είναι από τα σημαντικότερα γεγονότα της πόλης όπου δύο φορές τον χρόνο 2 Ιουλίου και 16 Αυγούστου γίνονται αγώνες ιπποδρομίας μεταξύ των γειτονιών περιμετρικά της πλατείας που είναι ειδικά διαμορφωμένη και με πλήθος κόσμου στο κέντρο της πλατείας. Πήγαμε μόλις 4 ημέρες μετά όπου ακόμα ο δήμος μάζευε το χώμα από την διαδρομή που είχε φτιάξει στην πλατεία για τα άλογα, όλα τα φωτογραφεία είχαν αναρτημένες φωτογραφίες από τους συμμετέχοντες και τους νικητές, όπως εμείς βάζουμε τις παρελάσεις, έβλεπες πρωτοσέλιδα τοπικών εφημερίδων αναρτημένων με το νικητή και μεγάλες κυρίες να σχολιάζουν το γεγονός και το αποκορύφωμα πετύχαμε το άλογο νικητή να τριγυρνάει στην πόλη με συνοδεία από άτομα της γειτονιάς. Όλο αυτό το κλίμα στα υπέροχα στενά της Σιένα συνέθεταν ένα πολύ όμορφο σκηνικό. Εμείς είχαμε ένα επιπλέον λόγο διότι ο μεγάλος γιός μας κάνει ιππασία και λατρεύει τα άλογα οπότε καταλαβαίνετε ότι ακολουθούσαμε για αρκετή ώρα το νικητήριο άλογο από πίσω. Στη συνέχεια βαδίσαμε για τον καθεδρικό της Σιένα σε μια εξίσου υπέροχη πλατεία όπου βρίσκεται επίσης το Battistero di San Giovanni. Στην πλατεία στον καθεδρικό κολατσίσαμε σε ένα μαγαζί και ήπιαμε τον καφέ μας απολαμβάνοντας τη θέα και στη συνέχεια ήμασταν έτοιμοι μετά από περίπου 3μιση ώρες να αναχωρήσουμε γιατι είχαμε και συνέχεια. Φυσικά χαζέψαμε και ψωνίσαμε και κάτι από τα μαγαζιά της πόλης. Κατά τις 1μιση ξεκινούσαμε
για Monterrigioni.
. IMG_20220820_095639.jpg IMG_20220820_100359.jpg IMG_20220820_100357.jpg IMG_20220820_100522.jpg IMG_20220820_100602.jpg IMG_20220820_100928.jpg IMG_20220820_101443.jpg IMG_20220820_101636.jpg IMG_20220820_101711.jpg IMG_20220820_101717.jpg IMG_20220820_101731.jpg IMG_20220820_102054.jpg IMG_20220820_102534.jpg IMG_20220820_102533.jpg IMG_20220820_102704.jpg IMG_20220820_111246.jpg IMG_20220820_112138.jpg IMG_20220820_113129.jpg IMG_20220820_113254.jpg IMG_20220820_113256_1.jpg

To Monteriggioni είναι ένα πολύ μικρό γραφικό χωριό της Τοσκάνης το οποίο βρίσκεται στα 15χλμ. από την Σιένα. Ακολουθήσαμε το επαρχιακό δίκτυο της Τοσκάνης όπου απολαύσαμε το υπέροχο και ξακουστό τοπίο της Τοσκάνης και στο μισάωρο βρισκόμασταν στο χωριό. Πριν μπει έχει ένα πάρκινγκ το οποίο βρίσκεται στα 500 περίπου μέτρα από την είσοδο στο χωρίο με ανηφοριά χωρίς όμως κάτι το ιδιαίτερα κουραστικό και στη συνέχεια έχει και ένα ακόμα πάρκινγκ πιο κοντά το οποίο σε ώρες και μέρες αιχμής είναι πιο δύσκολο να βρεις πάρκινγκ. Το Monteriggioni είναι ένα υπέροχο μικροσκοπικό χωριό που διατηρεί όλη την φυσιογνωμία της Τοσκάνης με το κάστρο. Με το που περάσαμε την είσοδο του χωριού κάναμε την βόλτα μας κάτι που δε μας πήρε ιδιαίτερο χρόνο, γιατι όπως είπα ήταν μικρό, πήραμε τις φωτογραφίες μας και επειδή η ώρα ήταν για φαγητό και επιπλέον ήμασταν στην Τοσκάνη δε γινόταν να μη τσιμπήσουμε μια ποικιλία αλλαντικών και τυριών συνοδεία με τοπικό κρασί σε ένα από τα πολύ ωραία μαγαζιά που είχε. Φυσικά οι γεύσεις ήταν οι αναμενόμενες, ειδικά για εμένα που είμαι λάτρης του είδους, υπέροχες. Στη συνέχεια χαζέψαμε λίγο στα μαγαζάκια που είχε φάγαμε και το παγωτάκι μας για τις θερμίδες που χάσαμε στην ανηφόρα και είμασταν έτοιμοι για τον επόμενο σταθμό μας, San Gimignano.

Η απόσταση από το San Gimignano εξίσου μικρή γύρω στα 30 χλμ οπότε κάναμε περίπου μισή ώρα για να φτάσουμε και άλλη μισή ώρα, ίσως και λίγο παραπάνω για να παρκάρουμε διότι η την ώρα που φτάσαμε είχε πολύ κίνηση μην ξεχνάμε ότι ήταν και Αύγουστος. Έχει αρκετά πάρκινγκ περιμετρικά και από εκεί μπαίνεις στην πόλη με τα πόδια. Σε μερικά σημεία έχει και ασανσέρ όπως επίσης σε κάποια πάρκινγκ που είναι πιο απομακρυσμένα περνάει και λεωφορείο που σε αφήνει κεντρικά. Με το που περάσαμε τα τείχη μια διαφορετική αύρα μας άγγιξε ήταν όντως αυτό που διαβάζαμε μια υπέροχη γραφική κωμόπολη με γραφικά στενά. Ο κόσμος όπως έγραψα πριν πολύς αλλά δεν ήταν απαγορευτικό να κυκλοφορείς δεν πατούσε ο ένας το άλλον. όλο το κέντρο είναι ένα αξιοθέατο. Τα σημαντικότερα που μπορείτε να δείτε είναι οι εκκλησίες San´t Agostino και San Gimignano, το Palazzo Comunale, η Piazza della Cisterna, το μουσείο San Gimignano1300 και να ανεβείτε στον Torre Grossa. Στην Piazza della Cisterna βρίσκεται και το διάσημα παγωτατζίδικο Gelateria Dondoli, την στιγμή που περάσαμε είχε μια ουρά τουλάχιστον 50 ατόμων. Αφού περιπλανηθήκαμε στην πόλη για κανένα δίωρο ήρθε η ώρα να συνεχίσουμε για Πίζα. Η απόσταση γύρω στη μια ώρα και ένα τέταρτο.
 
Last edited:

nickro

Member
Μηνύματα
16
Likes
130
Η ώρα είχε φτάσει 6 και κάτι ο στόχος ήταν να πάμε απευθείας να πάμε στην Piazza dei Miracoli, που βρίσκεται ο γνωστός πύργος, το βαπτιστήριο και ο καθεδρικός ναός. Είχαμε ξαναέρθει παλιά μόνοι χωρίς τα παιδιά αλλά αφού βρισκόμασταν στην Τοσκάνη δε γινόταν να μην περάσουμε, είχαμε πει και στα παιδιά για τον στραβό πύργο οπότε η περιέργεια τους ήταν μεγάλη. Στην ουσία πήγαμε μόνο στην πλατεία και όχι στην υπόλοιπη πόλη. Πάρκινγκ υπάρχει κοντά στην πλατεία σε νορμάλ τιμή (το λέω για κάποια παρκινγκ που θα ακολουθήσουν παρακάτω) υπάρχει και μια εναλλακτική για κάποιους που δεν θέλουν να πληρώσουν ή γιατί είναι γεμάτο το πάρκινγκ. Υπάρχει πίσω από το πάρκινγκ ένα super market με το αντίστοιχο πάρκινγκ. Η πλατεία γεμάτη από τουρίστες οι οποίοι απολαμβάναν την ομορφιά της πλατείας και φυσικά έβγαζαν την κλασσική φωτογραφία που σπρώχνουν τον πύργο να ισιώσει. Αν και ταξιδευτές εμείς (λέμε τώρα) και όχι τουρίστες βγάλαμε κι εμείς φωτογραφία. Μπορείς να ανεβείς στον πύργο λόγω του ότι είχε πολύ κόσμο, όχι γιατί φοβόμασταν μη γείρει, δεν ανεβήκαμε. Η ώρα πλέον είχε πάει 7μιση και ήμασταν έτοιμοι να αναχωρήσουμε. Τα σχέδια που κάναμε για Λούκα άρχισαν να εγκαταλείπονται αλλά επειδή είμαι και λίγο πεισματάρης τελικά κάναμε ένα πέρασμα μέσα από την πόλη με το αυτοκίνητο χωρίς στάσης. Κατά τις 9 φτάσαμε στο ξενοδοχείο στην Φλωρεντία αρκετοί κουρασμένοι αλλά γεμάτοι από χαρά που είχαμε δει εικόνες από την όμορφη Τοσκάνη και τα χωριά της. Παρολαυτά επειδή δεν ησυχάζουμε ποτέ και παρασέρνουμε μέσα σε όλα και τα παιδιά , είπαμε Φλωρεντία είσαι στο ξενοδοχείο θα κάτσουμε , οπότε φρεσκαριστήκαμε και ξαναβγήκαμε για να πάρουμε ξανά την βραδινή αύρα της Φλωρεντίας. Κατά τις 12 παρά επιστρέψαμε για ξεκούραση και σχεδιασμό επόμενης ημέρας. Το πρόγραμμα την επόμενη ημέρα είχε αλλαγή χώρας, Κροατία. IMG_20220820_184134.jpg IMG_20220820_183026.jpg IMG_20220820_184407.jpg IMG_20220820_183621.jpg
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.109
Μηνύματα
880.625
Μέλη
38.838
Νεότερο μέλος
Crimson_gr

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom