Μεξικό Viva Mexico! Ένας μήνας στο Yucatan, με εξωτικές παραλίες, πυραμίδες των Μάγια, cenotes και salbutes!

DrG

Member
Μηνύματα
145
Likes
834
Επόμενο Ταξίδι
Μαλαισία - Σιγκαπούρη
Ονειρεμένο Ταξίδι
Μπόρα Μπόρα
CHICHEN ITZA

- 1.jpg


Το Chichen Itza είναι ο διασημότερος αρχαιολογικός χώρος του Μεξικού και ένας από τους διασημότερους του κόσμου. Εξ ου και η θέση του στα 7 νέα θαύματα του κόσμου. Αυτό φυσικά το οφείλει στη φημισμένη συμμετρική πυραμίδα El Castillo, που πρωταγωνιστεί σε εξώφυλλα τουριστικών περιοδικών.

Μετάβαση: Τον αρχαιολογικό χώρο επισκέπτονται καθημερινά χιλιάδες τουρίστες, οι οποίοι ξεκινούν από όλα τα διάσημα τουριστικά θέρετρα του Yucatan. Συνεπώς, αν δεν θέλεις να τους έχεις όλους αυτούς μέσα στις φωτογραφίες σου, θα πρέπει να φτάσεις εκεί πριν από αυτούς. Τα τουριστικά λεωφορεία ξεκινούν γύρω στις 9 από το Cancun, την Playa del Carmen, την Tulum, τη Merida και άλλα μέρη και φτάνουν στο Chichen Itza μετά τις 11. Συνεπώς, για να απολαύσεις τον αρχαιολογικό χώρο πρέπει να φτάσεις πριν από αυτούς! Και για να φτάσεις πριν από αυτούς, θα πρέπει να επιλέξεις να μείνεις σε ένα κοντινό μέρος. Αρκετοί επιλέγουν το χωριό Piste, το οποίο απέχει μόλις 2 χλμ. από τον αρχαιολογικό χώρο. Δεν θεωρώ ότι υπάρχει λόγος να μείνει κάποιος εκεί. Δεν έχει απολύτως τίποτα. Εμείς επιλέξαμε μία άλλη κοντινή πόλη της περιοχής το Valladolid, μια μικρή, πανέμορφη πόλη της περιοχής, αρκετά αυθεντική και με λίγους τουρίστες. Από την πόλη έχει τακτικά δρομολόγια με colectivos για το Chichen Itza και αν πάρεις τα πρώτα πρωινά δρομολόγια θα φτάσεις στον αρχαιολογικό χώρο με το άνοιγμά του και θα μπεις μέσα πριν πλακώσει ο κόσμος. Έτσι μπορείς να βγάλεις μία από τις κορυφαίες φωτογραφίες του κόσμου ολομόναχος.

- 2.jpg
- 3.jpg
- 4.jpg
- 5.jpg
- 6.jpg
- 7.jpg
- 8.jpg
- 9.jpg
- 10.jpg
- 11.jpg
- 12.jpg
- 13.jpg


Πέρα από τη διάσημη πυραμίδα, υπάρχουν αρκετά ακόμα οικοδομήματα.

- 14.jpg
- 15.jpg
- 16.jpg
- 17.jpg
- 18.jpg
- 19.jpg
- 20.jpg
- 21.jpg
- 22.jpg
- 23.jpg
- 24.jpg
- 25.jpg
- 26.jpg
- 27.jpg


Καθώς και μια μικρή cenote, η cenote sagrado.

- 28.jpg
- 29.jpg


Κανένα από αυτά όμως δεν προσεγγίζει το μεγαλείο της διάσημης πυραμίδας El Castillo.

Συμπέρασμα: Είναι το Chichen Itza ο καλύτερος αρχαιολογικός χώρος του Μεξικού; Και ναι και όχι. Σίγουρα είναι ο πιο διάσημος. Σίγουρα η πυραμίδα του είναι το πιο εμβληματικό αξιοθέατο του Μεξικού. Σίγουρα είναι αδύνατον να επισκεφτείς το Yucatan και να μην πας στο Chichen Itza. Τη δική μας καρδιά όμως έκλεψε η Palenque και το υπέροχο φυσικό της τοπίο.

Τέλος, αν βρεθείτε εκεί γύρω, μην παραλείψετε να βουτήξετε στη διασημότερη cenote του Μεξικού, την cenote Ik Kil, η οποία απέχει 4 χλμ. από τον αρχαιολογικό χώρο. Είναι μία ακόμη μοναδική εμπειρία.
 

DrG

Member
Μηνύματα
145
Likes
834
Επόμενο Ταξίδι
Μαλαισία - Σιγκαπούρη
Ονειρεμένο Ταξίδι
Μπόρα Μπόρα
CENOTE IK KIL

1.jpg


Οι cenotes (καταβόθρες) αποτελούν ένα από τα διασημότερα αξιοθέατα του Yucatan. Υπάρχουν χιλιάδες και η επιλογή είναι δύσκολη. Αναμφισβήτητα, η διασημότερη όλων είναι η cenote Ik Kil, η οποία βρίσκεται 4 χλμ. μακριά από το Chichen Itza, οπότε, μετά την επίσκεψή σας στον αρχαιολογικό χώρο, περάστε από εκεί για μια δροσιστική βουτιά.
Η συγκεκριμένη cenote θυμίζει το σπήλαιο της Μελισσάνης στην Κεφαλονιά, αλλά είναι πολύ εντυπωσιακότερη, λόγω της οργιώδους βλάστησης, με τις ρίζες των δέντρων να κρέμονται κυριολεκτικά μέσα στην cenote, αναζητώντας το πολυπόθητο νερό. Και επιπλέον, στην cenote μπορείς να κάνεις και μπάνιο, πράγμα που δεν επιτρέπεται στη Μελισσάνη.
Πάρτε λοιπόν και το μαγιό σας, μια αδιάβροχη τσάντα, γιατί το δάπεδο είναι μούσκεμα και τη φωτογραφική σας μηχανή.

Μετάβαση: Υπάρχουν colectivos που κάνουν τη διαδρομή Valladolid – Chichen Itza. Η cenote είναι πάνω στη διαδρομή τους, οπότε η μετάβαση είναι εύκολη.

Καλύτερη ώρα: Δύσκολη η απάντηση. Η cenote είναι διάσημη και αποτελεί συνήθη στάση των τουριστικών λεωφορείων που επισκέπτονται το Chichen Itza. Κατά συνέπεια, είναι σχεδόν αδύνατον να την πετύχετε χωρίς κόσμο. Ίσως μόνο νωρίς το πρωί, αλλά τότε δεν θα έχετε τον ήλιο από πάνω να την φωτίζει. Έτσι, νομίζω ότι καλύτερη ώρα είναι ντάλα μεσημέρι, 2 – 3, που και ο ήλιος είναι ψηλά και οι περισσότεροι τουρίστες βρίσκονται κάπου για να φάνε μεσημεριανό!

2.jpg

3.jpg
4.jpg
5.jpg
6.jpg
7.jpg
8.jpg
9.jpg
10.jpg
11.jpg
12.jpg
13.jpg
14.jpg
15.jpg
16.jpg
17.jpg
18.jpg
19.jpg
20.jpg
21.jpg
22.jpg
23.jpg
24.jpg
25.jpg
26.jpg
27.jpg


Συμπέρασμα: Η cenote Ik Kil είναι must see. Είναι ένα εντυπωσιακό θέαμα, ένα θαύμα της φύσης. Είναι σίγουρα η διασημότερη cenote του Μεξικού. Είναι όμως και η ωραιότερη; Ο guru θα τη βάλει στη δεύτερη θέση. Στην πρώτη θέση θα βάλει τη δίδυμη αδερφή της, την cenote Oxman (San Lorenzo), λίγο έξω από το Valladolid. Είναι σχεδόν ίδια, με μία ουσιώδη διαφορά: Την ξέρουν ελάχιστοι και μπορείτε να την απολαύσετε ολομόναχοι!
 

DrG

Member
Μηνύματα
145
Likes
834
Επόμενο Ταξίδι
Μαλαισία - Σιγκαπούρη
Ονειρεμένο Ταξίδι
Μπόρα Μπόρα
VALLADOLID

1.jpg


Το Valladolid είναι μια μικρή, όμορφη, ήσυχη και μη τουριστική πόλη, σε ιδιαίτερα κομβικό σημείο στο Yucatan. Μείναμε τέσσερις ημέρες και τη χρησιμοποιήσαμε ως βάση για τις ημερήσιες εκδρομές σε Chichen Itza, Las Coloradas και στις cenotes της περιοχής, οι οποίες είναι οι ωραιότερες του Yucatan.

Υπάρχουν αρκετές (όχι πολλές) επιλογές διαμονής. Εμείς είχαμε την τύχη να μείνουμε σε ένα ολόκληρο διαμέρισμα, με εξωτερική πισίνα, το οποίο είχε μετατραπεί σε ξενοδοχείο με 3 ανεξάρτητα δωμάτια, αλλά επειδή ήμασταν οι μόνοι που μέναμε εκεί, το είχαμε όλο για την πάρτη μας! Τιμή μόλις 400P.

40.jpg
41.jpg
42.jpg
43.jpg


Η πόλη έχει αρκετά αξιοθέατα. Πέρα από την κεντρική της πλατεία, με τον καθεδρικό ναό και το πάρκο,

2.jpg
3.jpg
4.jpg
5.jpg
6.jpg
7.jpg
8.jpg
9.jpg


υπάρχει το πάρκο Candelaria, το μοναστήρι San Bernadino de Siena, όπου βρίσκεται και η ταμπέλα Valladolid,

1.jpg
10.jpg
11.jpg
12.jpg


η calle Los Frailes, ένα δρομάκι με όμορφα σπίτια και μπαράκια,

13.jpg
14.jpg
15.jpg
16.jpg


η cenote Zaci (στο κέντρο της πόλης)

19.jpg


και η πολύχρωμη κεντρική αγορά της πόλης.

17.jpg
18.jpg


Μη χάσετε το light show κάθε Σάββατο στις 21:00, στο μοναστήρι San Bernadino de Siena. Η πρόσοψη του μοναστηριού μετατρέπεται σε οθόνη κινηματογράφου, πάνω στην οποία προβάλλονται σκηνές από την ιστορία της πόλης. Ιδιαίτερα εντυπωσιακό θέαμα, ακόμα και για εμένα που δεν συγκινούμαι με τέτοιες «αμερικανιές».

Για φαγητό, στην κεντρική πλατεία, υπάρχει ένας στεγασμένος χώρος με διάφορα εστιατόρια. Εκεί φάγαμε ίσως τα καλύτερα πιάτα που φάγαμε σε ολόκληρο το ταξίδι μας (όχι ότι κάπου δεν φάγαμε καλά, από φαΐ άλλο τίποτα στο Μεξικό).

Εκτός πόλης, πέρα από το Chichen Itza, που θα πάτε σχετικά εύκολα και το Las Coloradas, που θα πάτε αρκετά δύσκολα, πλην όμως ευκολότερα από ότι από κάποιο άλλο μέρος που θα μπορούσατε να έχετε ως βάση, μπορείτε να επισκεφτείτε μερικές από τις ωραιότερες cenotes του Yucatan, όπως οι cenotes Samula, Xkeken, Suytun, Hubiku, Xcanche κ.ά.

20.jpg
21.jpg
22.jpg
23.jpg
24.jpg


Πολύ κοντά στην πόλη θα βρείτε και την ωραιότερη cenote του Yucatan, τη cenote Oxman ή San Lorenzo, όπως είναι πιο γνωστή. Είναι μία cenote σχεδόν ίδια με τη φημισμένη cenote Ik Kil, με τη διαφορά ότι έχει ελάχιστο ως καθόλου κόσμο. Και πέραν αυτού, στον ίδιο χώρο θα βρείτε μία όμορφη Hacienda και μία πισίνα για να ρίξετε τις βουτιές σας όταν κλείσει η cenote (στις 17:00). Τα δε εισιτήρια για την είσοδο στην cenote (100P το άτομο) μπορείτε να τα καταναλώσετε σε ποτά και φαγητό στην πισίνα! Not bad!

25.jpg
26.jpg
27.jpg
28.jpg
29.jpg
30.jpg
31.jpg
32.jpg
33.jpg
34.jpg
35.jpg
36.jpg
37.jpg
39.jpg


Οι τέσσερις «γεμάτες» ημέρες που περάσαμε στο Valladolid ήταν από τις ωραιότερες του ταξιδιού. Νομίζω αποτελεί το ιδανικότερο σημείο για βάση επίσκεψης του Chichen Itza, αλλά και για πολλά ακόμα αξιοθέατα της γύρω περιοχής. Άνετα μπορείτε να περάσετε μία βδομάδα εκεί χωρίς να βαρεθείτε!
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
31.363
Μηνύματα
760.148
Μέλη
35.936
Νεότερο μέλος
elissavet1102

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom