Ίσως το λιγότερο τουριστικό και πολύσυχναστο νησί των Κυκλάδων και γι αυτό το πιο ιδιαίτερο. Η Φολέγανδρος έχει μάλλον μία απο τις πιο εντυπωσιακές Χώρες, μια ανεπιτήδευτη ομορφιά και χάρη, σοφιστικέ διάθεση και σιγά σιγά τείνει να γίνει αγαπήμενος καλοκαιρινός προορισμός.

Το πολύ δυνατό χαρτί του νησιού είναι η πανέμορφη Xώρα του, όλα τα στοιχεία που την απαρτίζουν είναι “τοποθετημένα” τόσο αρμονικά και ταιριαστά που καθιστούν την επίσκεψη σε αυτή μια εμπειρία ζωής. Τα λευκά παραδοσιακά κυκλαδιτίκα σπίτια με τα φωτεινά παράθυρα, οι πλακόστρωτες πλατείες με τα ονειρικά δρομάκια και τα πλατάνια τους, τα χαμόγελα και τα “καλωσήρθατε” των φιλόξενων ντόπιων, όλα μοναδικά και τόσο σπάνια. Μέσα στην Χώρα επίσης θα βρείτε και το Καστρο, έναν μεσαιωνικό και διατηρητεό οικισμό.

Περίπου ένα τέταρτο περπάτημα από τη Χώρα βρίσκεται η εκκλησία της Παναγιάς, ένα εμβληματικό και διάσημο αξιοθέατο. Η εκκλησία είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου και κάτω από την στέγη της βρίσκεται η φημισμένη- κατά πολλούς και θαυματουργή- βυζαντινή εικόνα της Παναγίας.

Ο “άσχημος” και “’απληστος” τουρισμός δεν έχει πατήσει ευτυχώς το πόδι του στις παραλίες της Φολεγάνδρου. Ξεκινώντας με το Καραβοστάσι, μια ήρεμη παραλία που προσεγγίζεται εύκολα και γρήγορα και που είναι ιδανική για οικογένειες, συνεχίζοντας με το Λιβαδάκι, μια υπέροχη παραλία βορειοδυτικά του νησιού καλυμμένη με το χαρακτηριστικό άσπρο βότσαλο και τελειώνοντας με τα γαλαζοπράσινα νερά του Κάτεργου, μπορείτε να επισκεφείτε την παραλία Κάτεργο με καραβάκι ή αν σας αρέσει η πεζοπορία μπορείτε να παρετε το μονοπάτι που θα σας εκμυστηρευτούν οι ντόπιοι.

Η νυχτερινή ζωή του νησιού έχει κάτι από κέντρο Αθήνας, πιο συγκεκριμένα κάτι απο Εξάρχεια. Μπόλικο οινόπνευμα, πολιτικές συζητήσεις και γόνιμοι προβληματισμοί και παντού μα παντού νότες απο έντεχνο. Δοκιμάστε οπωδήποτε την τοπική σπεσιαλιτέ, τα ντόπια μακαρόνια «ματσάτα» συνοδευόμενο από κοκκινσιτό κρέας ή τα «ταραχτά», μακαρόνια με μυζήθρα στην ταβέρνα Αγκάλη ή στο εστιατόρειο Zefiros Anemos.

Επιλέξτε για τη διαμονή σας τον καλόγουστο ξενώνα Κύμα στο Φως, που βρίσκεται στη Χώρα, ή το Polikandia Hotel κι αυτό στη χώρα, το οποίο μάλιστα παρέχει δωρεάν υπηρεσία μεταφοράς από το λιμάνι του Καραβοστάση, 3χλμ. από το κατάλυμα.