Η μικρή Ολλανδέζα- η αρχή!

viajante

Member
Μηνύματα
21
Likes
1
Επόμενο Ταξίδι
Δανία
Ταξίδι-Όνειρο
Νέα Ζηλανδία
Εγώ είμαι κάτω των 25 οπότε μ'αυτά που λέτε λογικά εξασφαλίζω την ευρωπαϊκή κάρτα ασφάλισης από το φορέα ασφάλισης των γονιών μου.:D Μετά τη λήξη των σπουδών φαντάζομαι και μέχρι να βρεις εργασία λογικά "είσαι στον αέρα" έτσι? Προσεύχεσαι να μην πάθεις κάνα ατύχημα..:roll:
 

tita

Member
Μηνύματα
732
Likes
223
Ταξίδι-Όνειρο
Ανταρκτική
το θεμα ειναι οτι εισαι ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΣ να έχεις ασφάλιση. αν δεν έχεις και σε πιασουν, θα το χρυσοπληρώσεις....
οποτε καλυτερα να μπεις σε ιδιωτικη και ας πληρωνεις. γνωμη μου...
 

adamandia

New Member
Μηνύματα
2
Likes
0
γεια σας! μπηκα προχθες στο forum και διαβασα με πολυ ενδιαφερον ολες τις πληροφοριες. και εγω, οπως και αλλα παιδια λεω στο τελος του καλοκαιριου να αφησω πισω μου την Ελλαδα, για σπουδες στην Ολλανδια.

Αυτο που μ'ενδιαφερει να μαθω - γιατι σχεδον ολες τις αλλες αποριες μου τις εχετε καλυψει - ειναι τελικα πως να βρεις σπιτι να μεινεις στο Amsterdam?? Εχω ηδη ζητησει να μεινω σε εστια, αλλα κομματι δυσκολο γιατι θα παω με την αδελφη μου (η οποια ειναι σε αλλη σχολη στο Amsterdam) και με δυσκολια καταφερα να κανω αιτηση για εστια για 2 ατομα κ δεν το κοβω να γινεται. Οπως ειπατε πριν - δυσκολη η συνεννοηση με τους Ολλανδους.

Εχω ηδη στειλει email σε ενα μεσιτικο - αλλα ζητανε 4 νοικια μπροστα μονο να μπουμε στο σπιτι. Τι αλλο θα μπορουσα να κανω να βρω σπιτι??
 

tita

Member
Μηνύματα
732
Likes
223
Ταξίδι-Όνειρο
Ανταρκτική
δυσκολα τα πραγματα. δυστυχώς.... δεν έχεις πολλές επιλογές. Άμστερνταμ είναι αυτό και το θέμα με τα σπιτια είναι τεράστιο και δύσκολο!
αν ΔΕΝ βρεις εστία, τότε αναγκαστικά συγκατοίκηση...ψάξε στο craigslist για συγκατοικηση ή σε τετοια sites, αλλά πάντα με προσοχή, ΠΟΤΕ μη δωσεις λεφτά αν δεν δεις το σπιτι και κλεισεις συμβολαιο -τα scams ειναι απειρα στο Αμστερνταμ-. Αλλα και παλι, δεν ξερω ποσο ευκολο ειναι να βρεις αν δεν σε δει ο άλλος κλπ. Δεν θα το δωσει ετσι στον καθε αγνωστο. Θα πρεπει να ερθετε και να συννενοηθειτε. Οποτε μάλλον η λύση είναι:
1. αν δεν βρειτε εστια ερχεστε και κλεινετε κατι πολυ προσωρινο οπως πχ ξενοδοχειο, χοστελ, φιλους κλπ
2. κανετε τις συννενοήσεις σας και συναντησεις για να βρειτε κατι με συγκατοικηση
3. για μερικους μηνες καθεστε σε κατι και ας μη σας αρεσει και παραλληλα ψαχνετε κατι πιο κοντα σε αυτο που θελετε. Θα παρει καιρο ομως, να το ξερετε αυτο, να ειστε προετοιμασμενες. Αλλα ΠΑΝΤΑ παιζει και ενας τρίτος παραγοντας, γνωστος ως...τύχη. Ποτέ δεν ξερεις. Αλλα σίγουρα, μη βαζισεστε σε αυτόν.
Προσπαθειστε και πιεστε πρώτα με εστία, και μετά ό,τι άλλο μπορείτε.

εγώ να κάνω μια -αδιακριτη- ερώτηση; το ok απο το πανεπιστημιο, εννοώ για την εγγραφή- το έχετε ήδη πάρει; αν ναι,τοτε τα πραγματα θα ειναι πιο ευκολα σχετικά, και πιο γρηγορες οι διαδικασιες
 

adamandia

New Member
Μηνύματα
2
Likes
0
Ευχαριστω που απαντησες τοσο γρηγορα! :)

Το ξερω πως απο τα πιο δυσκολα πραγματα στο Amsterdam ειναι να βρεις σπιτι. Γι'αυτο ειχα ξεκινησει μονη μου να το ψαχνω απο τον Μαιο - και ετσι εμαθα ποσο ακριβο ειναι το μεσιτικο γραφειο.

Δεν ειναι αδιακριτη η ερωτηση - μου εχουν ηδη στειλει το site να κανω την εγγραφη και ο λογος που δεν την εχω κανει ακομα ειναι επειδη ηθελα να βγαλω διαβατηριο (εμαθα πως η ταυτοτητα ναι μεν ειναι δεκτη αλλα πολυ πιο ευκολα κινησε - για λογ/σμους στην τραπεζα κτλ - με το διαβατηριο). Αυριο στην δουλεια το σκαναρω και ελπιζω την Τριτη να εχω ολοκληρωσει την εγγραφη.

Οσο για την εστια - προσπαθησε η αδελφη μου με την δικη της σχολη αλλα αμεσως της ειπαν οχι. Οταν ρωτησα εγω την δικια μου σχολη (UvA) ειπαν οτι θα το προσπαθησουν, αλλα πολυ δυσκολο. Τους εχω στειλει αρκετα emails για αυτο το θεμα, και του εχω πιεσει - εξηγησα πως εχουμε χαμηλο budget και ειναι απαραιτητο να μεινουμε μαζι να κρατησουμε χαμηλα τα εξοδα μας.

Νομιζω πως θα ηταν πιο ευκολο για 2 ατομα να βρουμε κατι να μεινουμε μονες απ'οτι να βρουμε σπιτι που ψαχνουν για 2 συγκατοικους. Η αληθεια ειναι πως εχω ψαξει και στο craiglist - αλλα δεν ξερω κατα ποσο μπορεις να το εμπιστευτεις. Βρηκα και καποιο αλλο site που ειχε για συγκατοικηση και ηταν μονο για φοιτητες.

Σκεφτηκα επισης να ερθω να Ιουλιο και να ψαξω για σπιτι - αλλα ηθελα να το αποφευγω - περισσοτερα εξοδα (διπλα αεροπορικα, ξεχοδοχειο, κτλ.)

Ελπιζω να ειμαστε τυχερες κ να κατσει η εστια, αλλα πρεπει να ειμαι προετοιμασμενη οτι ισως δεν γινει.
 

johnjohnooo

New Member
Μηνύματα
1
Likes
0
ΓΕΙΑ ΣΑΣ ΕΙΜΑΙ ΝΕΟΣ ΣΤΟ ΦΟΡΟΥΜ...ΚΑΙ ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΣΤΕΙΛΩ ΑΚΟΜΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΕΙΠΑ ΝΑ ΓΡΑΨΩ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΘΕΛΩ ΕΔΩ.ΕΠΕΙΔΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΑΙ ΓΙΑ ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΗΝ ΟΛΛΑΝΔΙΑ ΚΑΙ ΕΠΕΙΔΗ ΕΧΩ ΧΑΘΕΙ ΜΕ ΤΑ ΤΟΣΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΩ, ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΛΙΓΟ ΝΑ ΜΕ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΕΚΕΙ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΩΣ ΝΑ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΘΕΜΑ.ΑΝ ΕΧΕΤΕ FACEBOOK Ή MSN ΠΙΣΤΕΥΩ ΠΩΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΗ ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ :p
 

eva kas

Member
Μηνύματα
961
Likes
225
Επόμενο Ταξίδι
οσο πιο μακρια γινεται!
Ταξίδι-Όνειρο
Ανταρκτικη + Αρκτικη
ΓΕΙΑ ΣΑΣ ΕΙΜΑΙ ΝΕΟΣ ΣΤΟ ΦΟΡΟΥΜ...ΚΑΙ ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΣΤΕΙΛΩ ΑΚΟΜΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΕΙΠΑ ΝΑ ΓΡΑΨΩ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΘΕΛΩ ΕΔΩ.ΕΠΕΙΔΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΑΙ ΓΙΑ ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΗΝ ΟΛΛΑΝΔΙΑ ΚΑΙ ΕΠΕΙΔΗ ΕΧΩ ΧΑΘΕΙ ΜΕ ΤΑ ΤΟΣΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΩ, ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΛΙΓΟ ΝΑ ΜΕ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΕΚΕΙ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΩΣ ΝΑ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΘΕΜΑ.ΑΝ ΕΧΕΤΕ FACEBOOK Ή MSN ΠΙΣΤΕΥΩ ΠΩΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΗ ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ :p
καλως ορισες!
σε παρακαλω διαβασε τους ορους χρησης του σαιτ.δεν επιτρεπονται τα κεφαλαια,οποτε διορθωσε το μηνυμα σου, αλλα ουτε και τα Greeklish οπως επεισης δεν επιτρεπεται να γραφουν τα μελη τα προσωπικα τους στοιχεια οπως e-mail,τηλεφωνα κτλ.
βεβαια μπορουν ολοι να σου στειλουν προσωπικο μηνυμα ανεξαρτητα αν εσυ μπορεις να τους απαντησεις.
 

LunaDark

Member
Μηνύματα
93
Likes
5
Ταξίδι-Όνειρο
Ο γυρος του κοσμου
Γεια σας και παλι....!
Χρονοτριβησα αρκετα μεχρι να αποφασισω οτι τελικα, στα 27 μου θα ξενιτευτω και θα..."ανεβω" στις "κατω χωρες"!!!!!
Δεν εχω κανει ακομα αιτηση, πρεπει να παρω το IELTS η TOEFL αλλα και τις συστατικες.
Θα κανω αιτηση σε 3 προγραμματα, τα 2 στο UvA και το αλλο στο free university of amsterdam.
Τομεις? Human resources και communications.
Εχω καποιες ερωτησεις, αν βρεθει καμια ψυχη να μου τις απαντησει θα ειμαι πολυ ευγνωμων
1) Θα τα καταφερω με τα αγγλικα? ειμαι σε επιπεδο proficiency αλλα φοβαμαι οτι δεν θα μπορω να κανω εργασιες και να δινω εξετασεις στα αγγλικα....
2)να δωσω IELTS η TOEFL?
3)μπορει καποιος να μου δωσει καποια διευθυνση για να κανω αιτηση απο τρα για εστια?δεν εχω την οικονιμικη δυνατοτητα για σπιτι
4)αν διεκδικησω υποτροφια την δικη μου φορολογικη δηλωση(μικρη) θα υποβαλλω η των γονιων μου?(μεγαλη)
5)η σημαντικοτερη ερωτηση ολων, θα με δεχτουν με βαθμο πτυχιου 7?
6)ποσο ειναι το κοστος ζωης το μηνα περιπου?

πολλα πολλα ευχαριστω!!!
 

tita

Member
Μηνύματα
732
Likes
223
Ταξίδι-Όνειρο
Ανταρκτική
Καλημέρα!
σε ό,τι μπορώ να απαντήσω:

1.μην ανησυχείς καθόλου! όλοι τα καταφέρνουν. Μετά από 1-2 μήνες άλλωστε, και..Ισπανός να είσαι (ξέρεις το θέμα που έχουν με τη γλώσσα:p), αν κάνεις παρέα με μη-Έλληνες, λύνεται η γλώσσα. Και αν οι σπουδές δεν έχουν τόσο άμεση σχέση με τη γλώσσα, μη φοβάσαι, δεν πρόκειται να κοπείς επειδή δεν ξέρεις τη γλώσσα! Τουλάχιστον σε εμάς στο φυσικό, ποτέ δεν μας βαθμολόγησαν με βάση τις ικανότητές μας στα αγγλικά, αλλά πάντα με βάση την επιστήμη.

2. εξαρτάται από εσένα. Εγώ προτίμησα το IELTS. το θεώρησα πιο γρήγορο, πιο εύκολο, πιο κοντά στα δικά μου θέλω. Αλλά περί ορέξεως...Θα ακούσεις άπειρες γνώμες για αυτό. Νομίζω είναι προσωπική επιλογή. Ρίξε μια ματιά στα θέματα και τη διαδικασία των εξετάσεων και από τους δύο φορείς, και αποφάσισε μόνη σου

3. η αίτηση για εστία μπορεί να γίνει ΜΟΝΟ μετά που θα πάρεις το admission letter από το πανεπιστήμιο. Καμία εστία δεν πρόκειται να σου προσφέρει δωμάτιο πριν πάρει το οκ από το UvA ή το VU ότι είσαι φοιτήτρια. Όταν με το καλό σε πάρουν στο πανεπιστήμιο, ΑΝ δεν βρεις σπίτι, ξαναστείλε ένα μήνυμα. Εμένα λήγει το συμβολαιό μου τον Γενάρη, οπότε ήδη έχω αρχίσει να ψάχνω για έξω. Και έχω βρει κάποιες οικονομικές λύσεις (πιο φτηνές από την εστία που έμενα). Οπότε ΑΝ δεν σου βρει το πανεπιστήμιο δωμάτιο, επικοινώνησε μαζί μου να σου στείλω λινκ και να σου πω την εμπειρία μου (τώρα δεν μπορώ να σου πω και πολλά, γιατί κι εγώ είμαι στην αρχη του ψαξιματος)
Να θυμασαι παντως οτι αν το μεταπτυχιακο ειναι 2 έτη, εστια δικαιούσαι μόνο για το 1ο!

4. Δεν έχω ιδέα. Με επιφύλαξη σου λέω ότι από όσο ξέρω στο εξωτερικό, κρίνουν με βάση τη δική σου οικονομική κατάσταση, όχι των γονιων σου. ΑΝ ζητήσεις υποτροφία από φορέα εκτός Ελλάδος εννοώ.

5. φανταζομαι πως ναι....εξαρτάται ποιά είναι τα κριτήρια της σχολής που θέλεις να μπεις. Γιατί άλλο το 7 από μια σχολή όπως το φυσικο πχ και άλλο το 7 από το...παιδαγωγικό! Οι Ολλανδοί έχουν λίστες και..."φακέλωμα" και ξέρουν τι παίζει πάνω κάτω με κάθε τμήμα και κάθε χώρα. Άλλωστε κοιτάζουν και την αναλυτική. Εδώ εμάς ζήτησαν και την αναλυτική του λυκείου!!!! Προσωπικά το 7 για εμένα είναι ένας πολύ καλός βαθμός, αλλά το λέω αυτό με τα δικά μου κριτήρια. Για τη σχολή που τελείωσες μπορεί να πέφτω και έξω....

6.εξαρτάται από τον τρόπο ζωής σου, πόσο μακριά μένεις από το πανεπιστημιο κλπ.
προχειρότατος υπολογισμός:
-400 χοντρά χοντρα για εστια (με ολα μεσα, νερο, τηλεφωνο, ιντερνετ, θερμανση, ρευμα, φορους κλπ) αλλα μπορει να παει και στα 500 αν μενεις μονος σου -σε καποιες περιπτωσεις-
-ΑΝ δεν εχεις ποδήλατο και αν πχ εισαι στο VU αλλά μένεις πιο κέντρο ή ανατολικά, τότε θα σου φεύγουν και χρήματα στις μετακινήσεις. αν κατα μέσο όρο μια διαδρομή έχει το πολύ 1.5 ευρώ, αν δεν κάνω κπ λαθος στις πραξεις, έχεις 50ευρώ το μήνα στις μετακινήσεις (υπολογιζω 4 μερες μάθημα την βδομάδα. συνηθως δινουν 1 μερα τη βδομαδα free. αλλα βαλε και το οτι πιθανον να μετακινεισαι και σ/κ με συγκοινωνια αν δεν εχεις ποδηλατο).
Επίσης, εμείς αυτή την περιοδο (ειναι χωρισμενο καθε εξαμηνο σε 3 περιοδους), εχουμε μαθηματα ΚΑΙ στην Ουτρεχτη, αλλά μας πληρωνει το πανεπιστημιο το τρενο και το λεωφορειο. Αλλά μεχρι να μας τα πληρωσει, βγαινουν από την τσεπη μας..
από εκεί και πέρα:
-κοστος σουπερμαρκετ: πανω κατω όπως στην Ελλαδα, αν θέλεις βρίσκεις και πιο φτηνά, ανάλογα τα γουστα σου, τις διατροφικές σου συνηθειες, πού μένεις και πόσο εύκολα εχεις προσβαση σε πιο φτηνα σουπερμαρκετ
-εξοδοι: φαγητό πανακριβο (δυστυχως εγω παντα κρινω με το Βερολινο που ολα ηταν παμφθηνα) αλλά ποτά πολύ πιο χαμηλές τιμές από ό,τι στην Ελλάδα που δεν ξέρω, ειλικρινά, νομίζω χρυσάφι βάζουν στο ποτό και το χρεώνουν τέτοιες τιμές.
-έξτρα έξοδα: όλα αυτά εξαρτώνται από εσένα...τον τρόπο ζωής όπως σου έχω πει ;)

αυτά προς το παρόν. Πολλά είπα ε; :D
 

LunaDark

Member
Μηνύματα
93
Likes
5
Ταξίδι-Όνειρο
Ο γυρος του κοσμου
Πωπω tita εισαι ολα τα λεφτα!!!!!
Διαβασα και ολα τα ποστς σου και πηρα και μια ιδεα απο τη ζωη στο αμστερνταμ!
Εχω παει 2 φορες και μου αρεσει παρα πολυ σαν πολη αλλα και ο τροπος ζωης τους, βεβαια ειπες οτι ειναι ησυχη πολη, ενω εγω ειχα αλλη εντυπωση αλλα μαλλον διαφερει ο τουρισμος απο την κανονικη ζωη εκει.
Οσο για το θεμα της γλωσσας αγχωνομαι και πολυ μαλιστα γιατι εκανα ερασμους στο παρισι και υποτιθεται οτι ειχα καλη γνωση γαλλικων και απο τα μαθηματα δεν καταλαβαινα ΤΙΠΟΤΑ!!!!!!
Επισης δυσκολευομαι να μιλησω αγγλικα....:(
Απο οικονομικα να υπολογισω δηλαδη περιπου 1000 το μηνα ε?
Επισης ακομα μια ερωτηση, τα μεταπτυχιακα εχουν την ιδια διαρθρωση?
δηλαδη πχ εμενα που ειναι 12μηνο, θα εχω παραδωσεις το πρωτο εξαμηνο κ μετα εργασιες κ εξετασεις?Το ποσα μαθηματα κ ποσες εργασιες να υποθεσω οτι ειναι θεμα τμηματος ε?
Πολλα πολλα ευχαριστω:)
Αν θες να με κανεις add στο fb πες να σου στειλω πμ με το ανομετεπωνυμο μου
 

tita

Member
Μηνύματα
732
Likes
223
Ταξίδι-Όνειρο
Ανταρκτική
ναι, αλλιώς η ζωή στο Άμστερνταμ ως μόνιμος κάτοικος και αλλιώς ως τουρίστας. είναι κάτι αντίστοιχο με τη ζωή στην Μύκονο το καλοκαίρι, και τον χειμώνα στην υπόλοιπη Ελλάδα ;). Αλλά και πάλι, σε σχέση με το πώς είναι η ζωη στην υπόλοιπη Ολλανδία, στο Άμστερνταμ είναι αρκετά πιο ζωντανά. Τουλάχιστον έχεις περισσότερες επιλογές.

το καταλαβαίνω κάπως αυτό με τα γαλλικά, αλλά εδώ με τα αγγλικά...δεν έχεις και πολλές επιλογές :D. Όλοι έξω μιλάνε αγγλικά, στην καθημερινότητά σου αγγλικά, στη σχολή αγγλικά...Σε 1-2 μήνες πίστεψέ με, στα αγγλικά θα σκέφτεσαι. Και αλλιώς τα αγγλικά που μαθαίναμε παλιά στο σχολείο και αλλιώς όταν τα ζεις και τα μιλάς. Σου γίνονται βίωμα. Μιλάς αγγλικά -δεν μεταφράζεις ελληνικά σε αγγλικά. Θα καταλάβεις τη διαφορά. Στο χέρι σου είναι. Αν κάνεις παρέα όμως κυρίως με Έλληνες, τότε ναι, η γλώσσα θα λυθεί πιο δύσκολα. Αλλά επαναλαμβάνω, αυτό είναι το τελευταίο που πρέπει να σε στεναχωρεί.

από οικονομικά, ναι..πάνω κάτω ναι. Μπορεί να βγεις και με 800, μπορεί τους πρώτους 2 μήνες να χρειαστείς και 1200 ή παραπάνω.

για το μεταπτυχιακό δεν ξέρω. Αυτό μπορείς να το δεις στο πρόγραμμα σπουδών της σχολής από το ίντερνετ. Η Αμάντα βέβαια που ξεκίνησε το θέμα αυτό, και είχε μεταπτυχιακό 1 έτους, μπορεί να βοηθήσει πολύ περισσότερο πιστεύω. (αν και δεν ξέρω κατά πόσο θέλει να θυμάται τα της Ολλανδίας τώρα πια :p)
 

LunaDark

Member
Μηνύματα
93
Likes
5
Ταξίδι-Όνειρο
Ο γυρος του κοσμου
amadaaaaaaa?????????????που εισαι????
tita μεχρι ποτε θα εισαι πανω???
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.254
Μηνύματα
885.288
Μέλη
38.934
Νεότερο μέλος
msayath

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom