Βαρκελώνη Στα πέριξ της Βαρκελώνης: Το μοναστήρι του Μοντσεράτ

StellAnna

Member
Μηνύματα
921
Likes
362
Επόμενο Ταξίδι
Αίγυπτος επιτέλους!!!!!!!
Ταξίδι-Όνειρο
Μποτσουάνα? Γιατί όχι?
Για πολλούς επισκέπτες το αποκορύφωμα του ταξιδιού τους στη Βαρκελώνη είναι η επίσκεψη στο Μοναστήρι του Μονσεράτ.

Το Μονσεράτ, είναι ένα πανέμορφο Μοναστήρι των Βενεδικτίνων, που βρίσκεται βορειοδυτικά της Βαρκελώνης και απέχει περίπου μία ώρα με το τρένο. Η λέξη “Μονσεράτ” κυριολεκτικά σημαίνει “ακανόνιστο βουνό” στα καταλανικά. Σε αυτό το βουνό και σε υψόμετρο 1024 μέτρων ορθώθηκε τον 11ο αιώνα το πρώτο μοναστήρι. Οι εγκαταστάσεις διευρύνθηκαν και η φήμη του γιγαντώθηκε κυρίως κατά τον μεσαίωνα. Στα σπλάχνα του, στην Βασιλική του Μοναστηριού, κρύβεται η Παρθένος του Μονσεράτ, η Santa Maria de Montserrat, η Μαύρη Μαντόνα, η la Moreneta. Όποιο όνομα και να χρησιμοποιήσεις για το άγαλμα, της καθήμενης Παναγίας με τον Ιησού στα γόνατά της, θα νοιώσεις δέος και ευλάβεια. Η Παρθένος του Μονσεράτ είναι κέντρο προσκυνήματος, από τα πιο γνωστά στην Ευρώπη, αλλά και του παγκόσμιου καθολικισμού, που προσελκύει πλήθος πιστών που προστρέχουν στην θαυματουργή Παναγία.

Η ιστορία του Montserrat είναι ενδιαφέρουσα. Άρχισε το 880, όταν μια ομάδα παιδιών που ήταν βοσκοί, είδε ένα δυνατό φως να κατεβαίνει από τον ουρανό, στα βουνά του Montserrat. Την ίδια στιγμή τα παιδιά άκουσαν ψαλμωδίες αγγέλων και ουράνια μουσική, που γέμισε τις καρδιές τους χαρά και αγαλίαση.

Έτρεξαν στα σπίτια τους και το είπαν στους γονείς τους, οι οποίοι τα άκουσαν με επιφύλαξη. Γνωρίζοντας όμως ότι ήταν ειλικρινή, πήγαν στο σημείο που τα παιδιά είχαν δει τα οράματα. Για έναν ολόκληρο μήνα οι γονείς ήταν μάρτυρες της ίδιας εμπειρίες που έζησαν και τα παιδιά τους, συμπέρασμα ότι όλο αυτό, ήταν σημάδι από το Θεό. Το όραμα επαναλαμβανόταν στην ίδια θέση σε μια σπηλιά του βουνού Μονασεράτ. Γι΄ αυτό και αποφάσισαν να ερευνήσουν το σπήλαιο. Έτσι βρέθηκε το μικρό άγαλμα της Παναγίας. Ο Μητροπολίτης της Manresa, που παρίστατο κατά την αποκάλυψη, πρότεινε να μεταφερθεί στην Manresa, αλλά το μικρό άγαλμα ήταν τόσο βαρύ που δεν μπορούσε να μεταφερθεί. Έτσι, η Παναγία δήλωσε η ίδια την επιθυμία της να παραμείνει στο Μονσεράτ.

Σύμφωνα με την Καθολική παράδοση, το άγαλμα της Μαύρης Παναγίας Μονσεράτ είναι σκαλισμένο σε ξύλο, από τον Άγιο Λουκά, γύρω στο 50 μ.Χ., που το έφερε στην Ισπανία. Οι Μαυριτανοί, το έκρυψαν σε μια σπηλιά, στην Αγία Σπηλιά, (Santa Cova) στο Ιερό Βουνό, όπου και ανακαλύφθηκε το 880 μ.Χ. Η Παναγία του Μονσεράτ, είναι ευρέως γνωστή ως La Moreneta (Dark One), λόγω του σκοτεινού χρώματος, που εμφανίζει η μορφή της. Ο Πάπας Λέων ΧΙΙΙ κήρυξε την Παναγία των Μονσεράτ, Πολιούχο της Καταλονίας, το 1881. Το άγαλμα της Παναγίας φυλάσσεται στη Βασιλική του Μοναστηριού, στην οποία εισέρχεσαι από την δεξιά πόρτα. Λόγω των πολλών επισκεπτών, κυρίως τις Κυριακές, πρέπει να θυμηθείς ότι χρειάζεσαι το λιγότερο 1 ώρα για να προσκυνήσεις.

Ένα άλλο κορυφαίο γεγονός της επίσκεψης στο Μοναστήρι είναι η ευκαιρία να ακούσεις την περίφημη και ξακουστή Βασιλική παιδική χορωδία, που χρονολογείται από τον 13ο αιώνα. Οι παραστάσεις είναι χωρίς χρέωση και λαμβάνουν χώρα στη Βασιλική, κάθε ημέρα στις 1 το μεσημέρι, με εξαίρεση τις διακοπές των Χριστουγέννων, τον Ιούλιο και ορισμένες εορταστικές περιόδους κατά τη διάρκεια του χρόνου.

Σήμερα, εκεί που εμφανίστηκαν τα οράματα είναι το ΄Αγιο Σπήλαιο στο Ιερό Βουνό, (Santa Cova), στο οποίο μπορείς να περπατήσεις και να δεις ακριβώς το ιερό σημείο, το οποίο συγκεντρώνει προσκυνητές από όλο τον κόσμο. Μονοπάτια, αλλά και ένα τελεφερίκ φέρνουν τους επισκέπτες μέχρι το Santa Cova. Το τελεφερίκ πηγαίνει μέχρι τη μέση, και συνεχίζεις με τα πόδια.

Υπάρχει ακόμα ένα μουσείο για να δεις (με είσοδο), όπως και υπαίθριοι πραματευμάδες, που στήνουν τους πάγκους τους ολόγυρα. ΄Ενα χάζεμα, ποτέ δεν έβλαψε. Για να έρθεις στο Μονσεράτ παίρνεις το τρένο R5 που πηγαίνει στο Manresa, από τον σταθμό Espanya. Επειδή ο σταθμός είναι πολύ μεγάλος, πρόσεξε τις ενδείξεις που θα σε οδηγήσουν στη σωστή πλατφόρμα. Δεν είναι δύσκολο, θέλει όμως χρόνο και προσοχή. Υπολόγισε ότι το τρένο φεύγει κάθε μία ώρα. Εισιτήρια θα βρεις ακριβώς έξω από την πλατφόρμα του R5
Στον ίδιο σταθμό, θα αγοράσεις και το εισιτήριο για το Μοναστήρι. Για να ανέβεις στο Μοναστήρι, μπορείς να το κάνεις με δύο τρόπους. ΄Η εναέρια, με το τελεφερίκ, (Aeri de Montserrat) Aeri de Montserrat ή επίγεια, με τον οδοντωτό, (Funicular Cremallera). Επειδή και τα δύο είδη ανάβασης έχουν την ίδια τιμή, καλό είναι να διευκρινήσεις πιο ακριβώς εισιτήριο θέλεις να αγοράσεις, γιατί δεν είναι εναλλάξιμα μεταξύ τους.

Η διαδρομή με το εναέριο τελεφερίκ, διαρκεί 5 λεπτά και έχει υπέροχη θέα. Ερχόμενος με το τρένο από τη Βαρκελώνη, θα κατέβεις στη στάση Aeri de Montserrat από την οποία θα πάρεις το τελεφερίκ. Εάν θέλεις να πάρεις τον οδοντωτό, τότε θα κατέβεις μια στάση αργότερα, στην Monistrol de Montserrat. Ο οδοντωτός κάνει 15 λεπτά να ανέβει στο μοναστήρι και βεβαίως δεν δίνει την ίδια θέα με το εναέριο, αν και το τελευταίο βαγόνι, έχει πολύ καλές εικόνες. Όμως μπορείς να καθίσεις, να νοιώσεις πιο άνετα και επίσης έχει τη δυνατότητα να δέχεται και αμαξίδια των ΑΜΕΑ.

Η γιορτή της Παναγίας του Μονσεράτ είναι 27 Απριλίου. Η αγρυπνία, που γίνεται το προηγούμενο βράδυ, είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στους νέους, που συγκεντρώνεται στον ιερό χώρο, για τη μουσική. Το 2025, το Μοναστήριο του Μονσεράτ, θα εορτάσει την χιλιετία του. Το Μοναστήρι, πέραν της μεγάλης θρησκευτικής σημασίας, περιβάλλεται από υπέροχο τοπίο. Μπορείς να περπατήσεις σε πολύ καλές πεζοπορικές διαδρομές στα βουνά, και να απολαύσεις μερικούς από τους πιο ασυνήθιστους βραχώδεις σχηματισμούς, σε όλη την Καταλονία. Θα πάρεις το τελεφερίκ μέχρι την κορυφή του βουνού και από εκεί θα επιλέξεις κάποιο από τα μονοπάτια. Όλα έχουν υπέροχη θέα και μεγάλο γεωφυσικό ενδιαφέρον.

Εάν θέλεις να έρθεις με δικό σου αυτοκίνητο, πάρε το N-2 νοτιοδυτικά της Βαρκελώνης προς Tarragona. Στρίψε δυτικά στη διασταύρωση, παίρνοντας τον N-11. Οι πινακίδες και η έξοδος για το Μονσεράτ θα είναι στα δεξιά σου. Από την Βαρκελώνη είναι 56 χιλιόμετρα, και από τον κεντρικό δρόμο, έως το μοναστήρι, είναι 14,5 χιλιόμετρα, μέσω εκπληκτικής διαδρομής, που πολλοί το χαρακτηρίζουν ως «φυσικό δραματικό σκηνικό».
 

Attachments


Εκπομπές Travelstories

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.254
Μηνύματα
885.271
Μέλη
38.934
Νεότερο μέλος
msayath

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom