Τι νόημα έχει στη ζωή σας σήμερα το να ταξιδεύετε;

Sokratis

Member
Μηνύματα
1.414
Likes
1.056
Επόμενο Ταξίδι
Puerto Rafti
Για να επανελθω λοιπον, ταξιδευω για να γνωρισω νεους τοπους, εικονες, συνηθειες, και οσο και αν φαινεται παραδοξο για να αποτυπωσω οτιδηποτε μου κανει εντυπωση με το φακο της μηχανης μου. Αυτα δυστυχως δεν απαντωνται εντος Ευρωπης οπου ολα ειναι γνωστα και προβλεψιμα αν και λογω κρισης τα τελευταια χρονια περιοριζομαι σε αυτην.
Οσο για το χιλιοειπωμενο ¨τα ταξιδια σε κανουν καλυτερο ανθρωπο", εχοντας γνωρισει πολλους που ταξιδεψαν πολυ και ειναι ντιπ μα#ακες, επιτρεψτε μου να αμφιβαλλω.
 

tripakias

Member
Μηνύματα
8.032
Likes
12.173
Επόμενο Ταξίδι
Άγιος Μαυρίκιος
Ταξίδι-Όνειρο
Εκεί
αλλά είμαι σίγουρος ότι όταν ταξιδέψει σε χώρες του τρίτου κόσμου η συνείδηση του τι εστί τρίτος κόσμος περνάει σε ένα άλλο επίπεδο, πιο κοντά στην πραγματικότητα.
Και που βοηθα τον τριτο κοσμο αυτη η συνειδητοποιηση της πραγματικοτητας; Δεν μπορω να φανταστω πως υπαρχει πολιτικος ή μεγιστανας στον κοσμο που να μην εχει επισκεφθει χωρο του τριτου κοσμου. Εχετε κατι να αλλαζει; Εχετε δει πολλους να συγκινουνται; Σχεδον κανενας. Αντιθετα ολες οι βοηθειες στηριζονται κυριως σε ανθρωπους που δεν εχουν παει ποτε σε αυτες τις χωρες και πιθανοτατα δεν θα πανε ποτε. Ποιους θεωρειται καλυτερους; Τους πολυταξιδεμενους ή τους αταξιδευτους; Περιμενω απαντηση γιατι θα με τρελανετε.

Το Παρισι ειναι ο κατεξοχην προορισμος που μπορει να δει κανεις συνθηκες απολυτης φτωχειας. Οι αστεγοι των πολεων ειναι μια απο τις χειροτερες μορφες φτωχειας (χειροτερη αρκετες φορες και απο τη φτωχεια του τριτου κοσμου). Και στο Παρισι οι αστεγοι δεν ειναι κρυμμενοι σε παραγκουπολεις και φαβελες. Ειναι διπλα στους τουριστες. Δηλαδη κατω απο τους τουριστες. Στην εισοδο της Galeries Lafayette, μπροστα απο την Οπερα, στον Πυργο του Αιφελ, στη Champs Elysees, σε καθε κεντρικο σημειο της πολης, παντου. Δεν υπαρχει τουριστας (καλα για τους κατοικους δεν το συζητω) που να μην δει εστω 2-3 με μια απλη βολτα. Πολυ απ'αυτους εχουν παει και στον τριτο και στον δευτερο και στον πρωτο κοσμο ταξιδι. Τι καταλαβαν;

Στην αρχη παθαινεις ΣΟΚ. Μια, δυο, τρεις, μετα τους συνηθιζεις, τους βλεπεις και σου φαινεται κατι το απολυτως φυσιολογικο καποια στιγμη καποιοι αρχιζουν και ενοχλουνται απο την παρουσια τους. Δεν κουναω το δαχτυλο σε κανεναν, μη νομιζετε κι εγω τους συνηθισα. Ετσι γινεται με οποιαδηποτε ασχημη εικονα, βια ή συμφορα. Στην αρχη μας σοκαρει μετα συνηθιζεται και γινεται αποδεκτη. Κτηνος, εγωιστης και ματαιοδοξος ο ανθρωπος οσο υπαρχει χρημα και κοινωνικη διαστρωματωση θα αδιαφορει για τα παντα προκειμενου να ανεβει οσο ψηλοτερα μπορει. Και δεν το σωζουν ουτε ταξιδια, ουτε τιποτα. Δεν πα να γυρισει ολη τη γη, το κτηνος κτηνος θα παραμεινει.

Αναγνωριζω πως στον κοσμο υπαρχει ενας αριθμος ανθρωπων που εχει καταφερει να αποκομισει κερδη θετικα και για το ευρυτερο συνολο μεσα απο τα ταξιδια. Αλλα θεωρω πως ειναι ελαχιστοι. Ισως μεσα στο φορουμ να υπαρχει μεγαλυτερο ποσοστο τετοιων ανθρωπων απο το ποσοστο ολων των ταξιδιωτων παγκοσμιως αλλα και παλι ειναι πολυ μικρο. Εγω παντως δεν ανηκω σ' αυτους.

Και κατα βαθος πιστευω πως αυτοι θα προσφεραν στην κοινωνια ακομη κι αν δεν ταξιδευαν. Ας σταματησουμε να παραμυθιαζομαστε πως με τα ταξιδια γινομαστε καλυτεροι. Κι οποιος νομιζει πως με τα ταξιδια ανοιγουν οι οριζοντες του ας μας δωσει ενα παραδειγμα κατι που αλλαξε ριζικα τον τροπο σκεψης του για να καταλαβουμε τι εννοει.

Π.χ. "Μετα τα ταξιδια μου σε χωρες οπου επιτρεπουν τους γκεη γαμους και την επαφη με ομοφυλους ανθρωπους, ενω πριν δεν υπηρχε περιπτωση να αποδεχτω ο γιος να παντρευτει αλλον αντρα τωρα δεν εχω κανενα προβλημα", "Μετα το ταξιδι μου στην Ουγκαντα και βλεποντας τη φτωχεια και τη δυστυχια των ανθρωπων εκει κι ενω πριν αγνοουσα τους μεταναστες, τωρα αποφασισα να στηριξω με καθε τροπο μια οικογενεια απο εκει για να ερθει στην Ελλαδα για μια καλυτερη ζωη", "Εγω ενω πριν τους σιχαινομουν τους Πακιστανους τωρα αν η κορη μου μου φερει Πακιστανο για γαμπρο δεν θα καμια αντιρρηση" , " Κι εμενα ποσο μου αρεσε το αρωμα της ανατολης στις αραβικες χωρες που ταξιδεψα! Κακως δεν ηθελα το τζαμι να γινει στην Αθηνα, τωρα θα αιτηθω να γινει διπλα στο σπιτι μου", "Τι καθαρες παραλιες ηταν αυτες στα εξωτικα νησια που καναμε τα μπανια μας; Το καλοκαιρι θα αναλαβω κι εγω την παραλια στο χωριο μου να ειναι συνεχεια τοσο καθαρη. το ιδιο μεροκαματο με αυτους που καθαριζαν τις εκει παραλιες ας παιρνω, δεν με νοιαζει", "Τρελαινομαι να εμπλουτιζω το εβδομαδιαιο μενου με νεες γευσεις απ' ολο τον κοσμο. Απο την αλλη βδομαδα καθε Τριτη θα τρωμε steak tartare που το δοκιμασα στη Γαλλια και καθε Σαββατο σκυλο στα καρβουνα που εφαγα στην Κινα και ξετρελαθηκα"

Περιμενω απαντησεις απ' οσους θελουν να απαντησουν. Μεχρι τοτε ας συνεχισουμε να μιλαμε για φρου φρου κι αρωματα και γνωσεις -για να μην σας χαλαω το ονειρο τελειως- που αποκομιζουμε απο τα ταξιδια μας. Μ' αυτα συμφωνω κι εγω.
 

Defkalion

Administrator
Μηνύματα
11.407
Likes
17.242
Ταξίδι-Όνειρο
Αλάσκα
Νομίζω ότι κάνεις μια γενίκευση πολύ επικίνδυνη και πολύ υποτιμητική για πολύ κόσμο. Το να έχει αποκομίσει κάποιος κάτι από ένα του ταξίδι δε σημαίνει απαραίτητα ότι βοηθάει τους φτωχούς του κόσμου - αν και ακόμα και σε αυτήν την περίπτωση το ποσοστό των ατόμων που βοηθάνε πιστεύω είναι μεγαλύτερο ανάμεσα σε ταξιδιώτες παρά σε μη ταξιδιώτες.

Προσωπικά δε ξέρω από πού να αρχίσω και πού να τελειώσω. Όταν ταξίδεψα στις ΗΠΑ στα 21 μου για πρώτη φορά, και είδα πώς λειτουργούν τα πανεπιστήμια, μίλησα με τους καθηγητές και τους φοιτητές και περπάτησα στους διαδρόμους του Princeton και του ΜΙΤ, γύρισα πίσω στην Ελλάδα με ανοιγμένο μυαλό που μέχρι τότε ήταν περιορισμένο να σκέφτεται τον κόσμο και τον χώρο (πανεπιστημιακό και φιλικό/προσωπικό) γύρω μου, μου έδωσε κίνητρο να ξεκινήσω επαφές με καθηγητές που είχα γνωρίσει, μου άνοιξε δρόμους για πιθανές επαγγελματικές μετακινήσεις, και με έκανε για πρώτη φορά ανοιχτό στο να μετακινηθώ σε μια ξένη χώρα. Το ότι σήμερα βρίσκομαι στην Αυστραλία, με προοπτική να προσφέρω στα παιδιά μου ένα μέλλον εκατό φορές καλύτερο από αυτό που θα είχαν στην Ελλάδα, καθώς και το ότι έχω μάθει να αντιμετωπίζω το διαφορετικό στη ζωή ως κάτι ευπρόσδεκτο και όχι ως κάτι απορριπτέο, το οφείλω σε ένα σημαντικό βαθμό στα ταξίδια που έκανα νεαρός.
 

GTS

Member
Μηνύματα
6.841
Likes
19.006
Εμένα με εκφράζει σε μια χούφτα λέξεις η Καζαντζάκεια οπτική: για να βλέπεις πάλι τον κόσμο με τη ματιά μικρού παιδιού. Παρθένα, αγνά. Όπως τον βλέπουν με άδολη χαρά τα μικρά μας αγγελούδια.
 

georgeant

Member
Μηνύματα
603
Likes
2.520
Ταξίδι-Όνειρο
Road trip B. Αμερική
Για μένα τα ταξίδια είναι παιδεία. Και ναι, θεωρώ πως μέσα απο τα ταξίδια γίνεσαι καλύτερος άνθρωπος. Θα συμφωνήσω με τα περισσότερα σχόλια και δε θα τα επαναλάβω, θα υπογραμμίσω ωστόσο κι εγώ ότι μαθαίνεις τη διαφορετικότητα σε οποιαδήποτε μορφή της και αποδέχεσαι πράγματα με πιο ανοικτό μυαλό.
Απο μικρός θυμάμαι στα τετράδιά μου ζωγράφιζα το Άγαλμα της Ελευθερίας και τον Πύργο του Άιφελ, χάζευγα καρτ ποσταλ του θείου μου (που ήταν ναυτικός) και όλα αυτά τα μέρη φάνταζαν στο μυαλό μου σαν ένας κόσμος φανταστικός και μακρινός. Έλεγα ότι κάποια στιγμή θα τα δω απο κοντά όλα αυτά! :)
Προσωπικά μου αρέσει να ανακαλύπτω μέρη, να βλέπω την αρχιτεκτονική τους, τα μνημεία τους, να μαθαίνω ιστορία και να εμπλουτίζω τις γνώσεις, να επισκέπτομαι μουσεία, να κάνω περιπάτους σε δάση και λίμνες, να παρατηρώ τη συμπεριφορά των κατοίκων, να νιώθω την αύρα της κάθε πόλης... και όλα αυτά πάντα με την κάμερά μου στο χέρι που εκτός απο δουλειά μου είναι και το πάθος μου.
Αν και ξεκίνησα να ταξιδεύω μόλις πριν 3 χρόνια μ στα 27 μου, πλέον δεν μπορώ να σκεφτώ να μην κάνω έστω και ένα μικρό ταξίδι 1 φορά το χρόνο.
 

paefstra

Member
Μηνύματα
13.173
Likes
41.574
Κτηνος, εγωιστης και ματαιοδοξος ο ανθρωπος οσο υπαρχει χρημα και κοινωνικη διαστρωματωση θα αδιαφορει για τα παντα προκειμενου να ανεβει οσο ψηλοτερα μπορει. Και δεν το σωζουν ουτε ταξιδια, ουτε τιποτα. Δεν πα να γυρισει ολη τη γη, το κτηνος κτηνος θα παραμεινει.

Αναγνωριζω πως στον κοσμο υπαρχει ενας αριθμος ανθρωπων που εχει καταφερει να αποκομισει κερδη θετικα και για το ευρυτερο συνολο μεσα απο τα ταξιδια. Αλλα θεωρω πως ειναι ελαχιστοι. Ισως μεσα στο φορουμ να υπαρχει μεγαλυτερο ποσοστο τετοιων ανθρωπων απο το ποσοστο ολων των ταξιδιωτων παγκοσμιως αλλα και παλι ειναι πολυ μικρο. Εγω παντως δεν ανηκω σ' αυτους.

Και κατα βαθος πιστευω πως αυτοι θα προσφεραν στην κοινωνια ακομη κι αν δεν ταξιδευαν. Ας σταματησουμε να παραμυθιαζομαστε πως με τα ταξιδια γινομαστε καλυτεροι. Κι οποιος νομιζει πως με τα ταξιδια ανοιγουν οι οριζοντες του ας μας δωσει ενα παραδειγμα κατι που αλλαξε ριζικα τον τροπο σκεψης του για να καταλαβουμε τι εννοει.
.
Δεν είναι ψέμα. Σε έναν άνθρωπο απαίδευτο ή με αμβλύ συναίσθημα δεν έχουν να προσφέρουν τίποτα τα ταξίδια. Πρέπει να θέλεις να ανοίξουν οι ορίζοντές σου για να ανοίξουν. Ή να σου συμβεί κάτι τραυματικό που να σου αλλάξει την κοσμοθεωρία- που θα μπορούσε να σου συμβεί και στον τόπο σου. Το πιθανότερο είναι ότι αν ξεκινήσεις κάφρος, κάφρος θα επιστρέψεις. Αλλά σε μια μερίδα ταξιδιωτών θα συμβαίνει- αν εκ των προτέρων επιθυμούν να γίνουν καλύτεροι άνθρωποι, πιστεύω.
Παρόλα αυτά είναι ένα αγαπημένο κλισέ ότι τα ταξίδια κάνουν καλύτερο τον άνθρωπο- και μια τέτοια γενίκευση χρειάζεται επιχείρημα εφόσον δεν απαντάει κανείς για τον εαυτό του και μόνο.
Έθεσα το ερώτημα επιδιώκοντας προσωπικές απαντήσεις. Ανάλογα με τις προσλαμβάνουσές του ο καθένας, την κοσμοθεωρία του, το χαρακτήρα του νοηματοδοτεί διαφορετικά- αν τη νοηματοδοτεί- την κάθε του δραστηριότητα, μαζί και τα ταξίδια.
Αν όμως κάποιος χρησιμοποιεί γενικεύσεις , καλό θα ήταν να ακουστεί και το επιχείρημά του.
 

GTS

Member
Μηνύματα
6.841
Likes
19.006
Εγώ πάντως πιστεύω ότι τα ταξίδια δεν έχουν καμία σχέση με τη βελτίωση του εαυτού μας. Αυτή απαιτεί άλλα πράγματα, επίπονα.
Επίσης, ταξιδεύω για το φαγητό. Πεζό, ξέρω, αλλά ειλικρινές.
 

georgeant

Member
Μηνύματα
603
Likes
2.520
Ταξίδι-Όνειρο
Road trip B. Αμερική
Αν κάποιος παραδειγματιστεί πχ. σε θέματα περιβαλλοντικής αγωγής ή σε οδική συμπεριφορά (τυχαία παραδείγματα) δεν έχει γίνει καλύτερος πολίτης μαθαίνοντας να σέβεται το περιβάλλον και κατ'επέκταση το συνάνθρωπο;
Όταν κάποιος στη Σουηδία πχ. δει ομοφυλόφιλα ζευγάρια να έχουν δικαιώματα και να μην κρύβουν αυτό που είναι γυρνώντας στην Ελλάδα θα ακούγονται το ίδιο στα αυτια του τα κυρήγματα του κάθε μισάνθρωπου μητροπολίτη;
Γενικότερα αρχίζεις και συνειδητοποιείς ότι οι κοινωνίες διαφέρουν. Το ξέρεις, αλλά όταν το ζήσεις το συνειδητοποιείς πραγματικά.
Επίσης, ρίξ'τε μια ματιά σε αυτό http://www.huffingtonpost.com/clayton-b-cornell/traveling-around-the-world_b_4065797.html
 

GTS

Member
Μηνύματα
6.841
Likes
19.006
Όταν κάποιος στη Σουηδία πχ. δει ομοφυλόφιλα ζευγάρια να έχουν δικαιώματα και να μην κρύβουν αυτό που είναι γυρνώντας στην Ελλάδα θα ακούγονται το ίδιο στα αυτια του τα κυρήγματα του κάθε μισάνθρωπου μητροπολίτη;
Αν περίμενες να πας στη Σουηδία για να το καταλάβεις αυτό...δηλαδή πρέπει να πάω στην Αφρική για να καταλάβω ότι υπάρχουν άνθρωποι δεν έχουν τίποτα να φάνε, σταγόνα νερό να πιούνε κτλ? Που ζούμε, στο 1800? Αν είναι να πρέπει να πάω Σουηδία για να μην παίρνω στα σοβαρά τον Σεραφείμ Πειραιώς καήκαμε...
 

georgeant

Member
Μηνύματα
603
Likes
2.520
Ταξίδι-Όνειρο
Road trip B. Αμερική
Αν περίμενες να πας στη Σουηδία για να το καταλάβεις αυτό...δηλαδή πρέπει να πάω στην Αφρική για να καταλάβω ότι υπάρχουν άνθρωποι δεν έχουν τίποτα να φάνε, σταγόνα νερό να πιούνε κτλ? Που ζούμε, στο 1800? Αν είναι να πρέπει να πάω Σουηδία για να μην παίρνω στα σοβαρά τον Σεραφείμ Πειραιώς καήκαμε...
Εσύ κι εγώ όχι, αλλά κάποιοι ναι, πρέπει να πάνε και στη Σουηδία και στην Αφρική για να το δουν. Υπάρχει και αυτή η μερίδα ανθρώπων. Εσυ δεν έχεις καταλάβει ότι στο 2014 κάποιοι έχουν ακόμα τα μυαλά του 1800? Αν ένα ταξίδι μπορεί να αλλάξει έστω και λίγο τον τρόπο που αντιλαμβάνεται κάποιος την κοινωνία ή να τον βοηθήσει να απομυθοποιήσει ορισμένα στερεότυπα τότε αυτό το ταξίδι ναι, τον έκανε καλύτερο ανθρωπο.
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.300
Μηνύματα
887.390
Μέλη
38.973
Νεότερο μέλος
vkaravasili@d-mar

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom