Κούβα Χρειάζομαι βοήθεια για Κούβα...

Yorgos

Member
Μηνύματα
9.676
Likes
50.530
Επόμενο Ταξίδι
Umhlanga
Ταξίδι-Όνειρο
Περού τότε, τώρα, πάντα
Γιώργο σ ευχαριστώ πολυ. Μια τελευταία ερώτηση. Κατι γνωστοί που είχαν παει στο νησί πριν 4 χρονια μου πρότειναν να επισκεφτώ το Cayo ensenachos (δεν ξέρω αν το γράφω σωστά) ως προορισμό χαλάρωσης στην παραλια. Αξίζει τον κόπο ; (Γιατι ειναι λιγο εκτός διαδρομής...)
Και πάλι ευχαριστώ
Πραγματικά καλή παραλία αλλά το αν αξίζει εξαρτάται από το τι προτεραιότητες έχεις στο ταξίδι σου. Εγώ δε θα χαλούσα λεπτό για μια παραλία, και μάλιστα με ξενοδοχεία πάνω. Άλλοι πάνε μόνο για τις παραλίες. Ως παραλία πάντως πολυ καλή.
 
M

member 18228

Guest
Πανσωστος ο Γιωργαρος και επειδη πρεπει να ασχοληθουμε και με πιο σημαντικα θεματα και εχω μερες να σε δω στο αλλο..πως βλεπεις την προσθηκη Νικολς?
 

vasilis84

Member
Μηνύματα
25
Likes
123
Yorgos, από τη στιγμή που μετακομίζει και λαμβάνει μεταναστευτική βίζα, θεωρώ αυτονόητο ότι είναι κάτοικος των ΗΠΑ. Πόσο δύσκολη είναι η έκδοση της άδειας και τι κόστος έχει;
Όσον αφορά την πρεσβεία, μπορώ να βγάλω για τον πατέρα μου, χωρίς να παρευρεθεί ο ίδιος;
Τέλος, είδα στο google earth τους δρόμους και το ξανασκέφτηκα. Δεν ξέρω αν έχεις διαβάσει το οδικό μου ταξίδι στη Μολδαβία, αλλά δεν έχω ζήσει πιο δύσκολες στιγμές σε ταξίδι και το μάθημα που πήρα είναι όχι αμάξι σε τέτοιες χώρες. Εσύ θα μας πεις καλύτερα βέβαια αν περπατιούνται ή όχι οι δρόμοι της χώρας. Επιπλέον, είδα ότι το κόστος του αμαξιού είναι 60? την μέρα, πράμα που καθιστά τα ΜΜΕ σαφώς οικονομικότερα υποθέτω. Τέλος, αν νοικιάσεις δικό σου αμάξι, δε θα βρεθείς αντιμέτωπος με την γνωστή γραφειοκρατία?(είπαμε, κομμουνιστικό κράτος)
Ευχαριστώ για τις πληροφορίες, είσαι πραγματικά απίστευτος.
 
Last edited:

sxetikos

Member
Μηνύματα
5
Likes
13
Μπορώ να σου πω εγώ για το αυτοκίνητο, μιας και έχω πρόσφατη εμπειρία..
Πριν 3 εβδομάδες γυρίσαμε από Κούβα και είχαμε νοικιάσει ένα αυτόματο (μάρκας BYD=χρέπι), που ήταν προβληματικό από την αρχή.. Μας άφησε κιόλας κανα 2 φορές αλλά αυτό είναι άλλη ιστορία (gasolina 83 octanos ftw!).

Με τη γραφειοκρατία δεν είχαμε θέμα (σοσιαλισμός είναι το πολίτευμα, όχι κομμουνισμός, έτσι νομίζαμε και εμείς αλλά το μάθαμε εκεί). Δε μιλούσε κανείς Αγγλικά, απλά τους δώσαμε το voucher, το δίπλωμα και το deposit και ξεμπερδέψαμε μέσα σε 10 λεπτά. Βέβαια περιμέναμε γύρω στις 2μισι ώρες να φέρουν το αμάξι για κάποιο ανεξήγητο λόγο.. αλλά στο τέλος όλα καλά (το πήραμε από το αεροδρόμιο της Αβάνας). Το είχαμε κλείσει πριν φτάσουμε στη χώρα. Τις ώρες που περιμέναμε μέχρι να μας το φέρουν, παρατηρούσαμε να πέφτουν απανωτά άκυρα από το γραφείο ενοικίασης σε ταξιδιώτες που ήθελαν να νοικιάσουν χωρίς κράτηση.

Με το που έρχεται το αμάξι, πριν καλά το δούμε μπροστά μας, ακούγαμε διάφορα περίεργα τριξίματα, που στην αρχή υποθέσαμε ότι θα ήταν από τα διερχόμενα Αμερικάνικα του '50, αλλά με το που φτάνει μπροστά μας και μας κάνουν νοήματα ότι αυτό είναι, διαπιστώσαμε ότι όλα αυτά ακούγονταν από το BYD..

Το πρώτο πράγμα που μας έδειξε ο υπάλληλος είναι ότι υπάρχει ρεζέρβα και είναι φουσκωμένη!! Αυτό μας προβλημάτισε λίγο αλλά εν τέλει αποδείχθηκε προφητικό, καθώς χρειάστηκε να τη χρησιμοποιήσουμε στη μέση του ταξιδιού που χάσαμε τη μία ρόδα :D Επειδή το γραφείο δε διέθετε το κλασσικό χαρτί με τις προσόψεις του αυτοκινήτου όπου σημειώνεις τα χτυπήματα (το δικό μας δε, είχε γρατσουνιές από όλες τις πλευρές και σπασμένο μπροστινό προφυλακτήρα), ξεκινήσαμε να τραβάμε φωτογραφίες με το κινητό, σαν αποδεικτήριο της κατάστασης που το παραλαμβάνουμε. Τελικά, κάτι φωνάζει στα Ισπανικά ο υπάλληλος που μας εξυπηρετούσε και ένας τρίτος του φέρνει ένα χαρτί με τις προσόψεις για να υπογράψουμε, το οποίο ήταν όμως για scooter! Αφού σημείωσε τις ζημίες του αυτοκινήτου πάνω στο scooter, του υποδείξαμε και καμιά 20 αριά ακόμα που είχε ξεχάσει, υπογράψαμε το χαρτί και φύγαμε!

Τώρα για τους δρόμους, κάναμε αρκετά χιλιόμετρα μέσα σε μία εβδομάδα και μπορώ να πω πως σε γενικές γραμμές παλεύεται. Σίγουρα όταν γυρίζεις Ελλάδα βλέπεις δρόμους σαν την Αγίου Κωνσταντίνου (και την συνέχεια της) χαλί, και γενικά αναθεωρείς ότι οι Ελληνικοί δρόμοι είναι άθλιοι..

Στην autopista (εθνική οδό) δεν κυκλοφορούν και πάρα πολλά αυτοκίνητα. Στην αρχή θα δεις κάποια ανησυχητικά πράγματα, όπως φορτηγά να κάνουν αναστροφή, να κόβουν κάθετα τρεις λωρίδες, να περνάνε το διάζωμα και να γυρίζουν στο άλλο ρεύμα, καθώς επίσης και πεζούς να πετάγονται στη μέση της αριστερής λωρίδας (έχει τρεις), κρατώντας τεράστιες πλεξούδες από σκόρδα, όμως στο τέλος συνηθίζεις και προσαρμόζεσαι. Επίσης, τα λίγα αυτοκίνητα που κυκλοφορούν, έχουν τη κακή συνήθεια να οδηγούν στην αριστερή λωρίδα με όποια ταχύτητα και αν πηγαίνουν, οπότε θα αναγκαστείς αρκετές φορές να προσπεράσεις από τα δεξιά. Για ταχύτητα δε θα συνιστούσα πάνω από 140 γιατί υπάρχουν τεράστιες λακκούβες που εμφανίζονται σε τακτά χρονικά διαστήματα. Με λίγη αυξημένη προσοχή δεν υπάρχει πρόβλημα. Το μεγαλύτερο πρόβλημα που συναντήσαμε είναι η κακή τοποθέτηση που έχουν κάνει στις ταμπέλες. Π.χ γυρίζεις από Βινάλες στην Αβάνα, και δεν υπάρχει ταμπέλα ότι τελειώνει η autopista σε κάποιο σημείο (για να πάρεις την τελευταία έξοδο) και καταλήγεις από 3ς λωρίδες δρόμο κατευθείαν σε χωράφι!

Εκτός autopista, οι υπόλοιποι δρόμοι μπορεί να είναι αρκετά καλύτεροι (π.χ. Βαραδέρο - Αβάνα, Remedios - Cayo Santa Maria) ή απείρως χειρότεροι (π.χ. Τρινιδάδ - Σάντα Κλάρα via Topes de Collantes). Σε κάποιους δρόμους χρειάστηκε να οδηγούμε συνεχόμενα στο αντίθετο ρεύμα, καθώς το δικό μας ήταν σε άθλια κατάσταση. Σε άλλους δρόμους, είχαν στρώσει χιλιόμετρα με καλαμπόκι πάνω στο ένα ρεύμα, οπότε η κυκλοφορία γινόταν μόνο από το άλλο και για τους δύο, και κάποιος θα έπρεπε να βγει εκτός (εμείς δε το ρισκάραμε και το πατήσαμε είναι η αλήθεια :D). Αν πιάσει καταιγίδα, τουλάχιστον στην επαρχία, όλοι οι δρόμοι γίνονται ποτάμια (στην κυριολεξία). Ιδανικά, αν έχεις το χρόνο, αυτό που κάνουν οι περισσότεροι είναι να σταματήσουν στη άκρη του δρόμου, και να περιμένουν να περάσει η μεγάλη μπόρα ώστε να φαίνεται που είναι ο δρόμος. Αν δε υπάρχει χρόνος, τότε το καλύτερο που έχεις να κάνεις, είναι να βρεις ένα μεγάλο όχημα που να πηγαίνει μπροστά με 20-30km, μέχρι να σε βγάλει από το δύσκολο σημείο.

Τέλος, να ξέρεις ότι παίζει άπειρο autostop και κυνήγι με τα ποδήματα από τους ντόπιους, σε κάθε χωρίο που θα μπαίνεις. Επίσης όπου παρκάρεις, υπάρχει νταβατζιλίκι 2ευρω για το πάρκινγκ και όπου δεν υπάρχει θα είναι κάποιος στο απέναντι παγκάκι που θα σου το προσέχει περιμένοντας να επιστρέψεις.
 

Irie

New Member
Μηνύματα
3
Likes
10
Επόμενο Ταξίδι
ΙΣΡΑΗΛ
Ταξίδι-Όνειρο
Λ.ΑΜΕΡΙΚΗ, ΜΟΖΑΜΒΙΚΗ
Πάντως κι εμείς που είχαμε παέι στην Κούβα πριν τρία χρόνια και νοικιάσαμε αυτοκίνητο μπορώ να πω οτι δε το μετανιώσαμε ούτε στιγμή. Τα πράγματα δεν ήταν τόσο χάλια (π.χ. ήταν καλύτερα απο το Μαρόκο) αλλά οι δρόμοι ήταν χειρότεροι. Το αυτοκίνητο επ'ισης που νοικιάσαμε μια χαρά και σχετικά καινούριο (απορρήσαμε κι εμείς). Το καλό της υπόθεσης τα ελάχιστα αυτοκίνητα και οτι το νησί δεν έχει ιδιάιτερα δύσκολους δρόμους μιας και είναι επίπεδο (οδήγησα κι εγώ που ήμουν καινούρια οδηγός). Ηταν βέβαια αρκετά ακριβό και αυτό είναι ένα θέμα. Επίσης εξαρτάται μάλλον και τι θες να κάνεις στο νησί. Αν θες απλά να πας στα γνωστά μέρη που πάνε και τα λεωφορεία μάλλον δεν χρειάζεται γιατι έχεις πάντα και το άγχος του αυτοκινήτου και αν είναι ασφαλές. Εμεις απο την άλλη δε θα μπορούσαμε να πάμε στα μερη που πήγαμε και στις παραλίες χωρίς αυτοκίνητο. Τώρα αν αξίζανε είναι άλλο θέμα... Ηταν πάντως εμπειρία.

Επίσης πηραμε πολλούς ανθρώπους που κάνανε ωτοστοπ, αν και προτιμούσαμε τα γυναικόπαιδα. Ηταν όλοι τους ευγενέστατοι και οι ιστορίες που ακούγαμε ήταν ιστορίες μιας άλλης Κούβας. Οι συγκοινωνίες είναι ανύπαρκτες σε αυτά τα μέρη, ειδικά μετά το Τρινιδάδ και στα βόρεια.
 

rena1988

Member
Μηνύματα
294
Likes
139
Επόμενο Ταξίδι
Ζανζιβάρη (11/2021)
Ταξίδι-Όνειρο
Περου
Παιδιά μια κόμη ερώτηση. Το ελληνικό δίπλωμα (ροζ) περνάει οταν θα παω να παρω το αμάξι; Πρέπει να το έχω μεταφρασμένο;
 

gatath

Member
Μηνύματα
108
Likes
62
Ταξίδι-Όνειρο
Ο γύρος του κόσμου
Παιδιά μια κόμη ερώτηση. Το ελληνικό δίπλωμα (ροζ) περνάει οταν θα παω να παρω το αμάξι; Πρέπει να το έχω μεταφρασμένο;
Δεν ξέρω αν στην Κούβα κάνουν τα στραβά μάτια αλλα κανονικά χρειάζεσαι διεθνή άδεια οδήγησης που την παίρνεις απο την ΕΛΠΑ. Αν θυμάμαι καλά κοστίζει 50 ευρώ για ισχύ ενός έτους και χορηγείται αυθημερόν. Θα χρειαστείς και μια φωτογραφία.
http://www.yme.gr/index.php?tid=378

@vasilis84 και δική μου γνώμη είναι πως θα κάνεις λάθος αν δεν πας στην Αβάνα. Είναι μοναδική πόλη. Γούστα είναι βέβαια αυτά, αλλά εκτός απ το οτι την βρίσκω πανέμορφη, θεωρώ πως είναι σύμβολο της Κούβας και αν δεν πας θα φύγεις έχοντας μισή εικόνα για την χώρα.
 
Last edited by a moderator:

buffon85

Member
Μηνύματα
594
Likes
1.560
Επόμενο Ταξίδι
Κολομβία
Ταξίδι-Όνειρο
Χιλή, Ιαπωνία, Αμερική
Δεν ξέρω αν στην Κούβα κάνουν τα στραβά μάτια αλλα κανονικά χρειάζεσαι διεθνή άδεια οδήγησης που την παίρνεις απο την ΕΛΠΑ. Αν θυμάμαι καλά κοστίζει 50 ευρώ για ισχύ ενός έτους και χορηγείται αυθημερόν. Θα χρειαστείς και μια φωτογραφία.
http://www.yme.gr/index.php?tid=378
Για Μεξικό πάντως αυτή είχα βγάλει κ εγώ. Αν θυμάμαι καλά υπήρχε κ 5ετης αλλά με διαφορετικές χώρες πανω ή κάτι τέτοιο κουλο. Αν νοικιασουμε τελικά Κούβα σίγουρα θα πάω να ξαναβγαλω. Βέβαια πέρυσι ειχαμε το τρίπτυχο ενω τώρα θα έχουμε την Καρτουλα αλλά κ παλι δεν το ρισκαρω
 

Yorgos

Member
Μηνύματα
9.676
Likes
50.530
Επόμενο Ταξίδι
Umhlanga
Ταξίδι-Όνειρο
Περού τότε, τώρα, πάντα
Πόσο δύσκολη είναι η έκδοση της άδειας και τι κόστος έχει;

Πολύ. Πρέπει να πάει υποχρεωτικά με αμρικάνικο πρακτορείο που κάνει ταξίδια προεγκεκριμένα με θρησκευτικό, πολιτιστικό ή επιστημονικό περιεχόμενο...
Όσον αφορά την πρεσβεία, μπορώ να βγάλω για τον πατέρα μου, χωρίς να παρευρεθεί ο ίδιος;
Η πρεσβεία ξέρει. Φαντάζομαι πως ναι, δεν είναι υποχρεωτικό να παραβρίσκονται όλοι οι αιτούτες βίζα. Μην αναφέρεις τίποτε περί Αμερικής.
Τέλος, είδα στο google earth τους δρόμους και το ξανασκέφτηκα. Δεν ξέρω αν έχεις διαβάσει το οδικό μου ταξίδι στη Μολδαβία, αλλά δεν έχω ζήσει πιο δύσκολες στιγμές σε ταξίδι και το μάθημα που πήρα είναι όχι αμάξι σε τέτοιες χώρες. Εσύ θα μας πεις καλύτερα βέβαια αν περπατιούνται ή όχι οι δρόμοι της χώρας
Εγώ μια χαρά τους βρίσκω τους δρόμους της Κούβας και πανεύκολους, απλά να μην οδηγείτε βράδυ διότι κυκλοφορούν αγελάδες, άλογα, κάρα, πατίνια κλπ, αλλά ακόμη και στην Ελλάδα δεν ήταν καλύτεροι οι δρόμοι μέχρι πριν από μερικά χρόνια. Εύκολη οδήγηση γενικώς.
. Επιπλέον, είδα ότι το κόστος του αμαξιού είναι 60? την μέρα, πράμα που καθιστά τα ΜΜΕ σαφώς οικονομικότερα υποθέτω.
Εξαρτάται από το τι αποστάσεις θα κάνετε. Π.χ. για να πάτε Τρινιδάδ από Αβάνα τα ΜΜΕ κοστίζουν 50€ για 2 άτομα, πρέπει να πας με ταξί μέχρι τα ΚΤΕΛ. Εγώ θα προτιμούσα αυτοκίνητο και είμαι και από αυτούς που τα αντιπαθούν, δεν ξέρω να οδηγώ.

Τέλος, αν νοικιάσεις δικό σου αμάξι, δε θα βρεθείς αντιμέτωπος με την γνωστή γραφειοκρατία?(είπαμε, κομμουνιστικό κράτος)
Υπάρχει τρελή χρονοκαθυστέρηση σε παραλαβή και παράδοση, αν ακι μπορεί να είσαι και τυχερός.
 

Yorgos

Member
Μηνύματα
9.676
Likes
50.530
Επόμενο Ταξίδι
Umhlanga
Ταξίδι-Όνειρο
Περού τότε, τώρα, πάντα
Παιδιά μια κόμη ερώτηση. Το ελληνικό δίπλωμα (ροζ) περνάει οταν θα παω να παρω το αμάξι; Πρέπει να το έχω μεταφρασμένο;
τιποτε δε χρειαζεσαι, κανενα διεθνές δίπλωμα, με το ελληνικό μια χαρά εισαι. Έχω νοικιάσει αμάξι (εγώ που δεν ξέρω να οδηγώ) με πιστοποιητικού γάμου, μόνο και μόνο επειδή είχε πάνω έναν αριθμό, μια φωτό και το όνομά μου...

Εννοείται ότι παίρνετε ωτοστόπερ, εκτός από το ότι διευρύνει την εμπειρία σας, είναι και γυφτιά να μην παίρνεις ανθρώπους που βρέχονται ή ψήνονται κάτω από τον ήλιο για ώρες.
 

rena1988

Member
Μηνύματα
294
Likes
139
Επόμενο Ταξίδι
Ζανζιβάρη (11/2021)
Ταξίδι-Όνειρο
Περου
Όποτε να παω απλως με το ελληνικό μου δίπλωμα; Ήμουν στο τσακ να παω να δώσω το 50αρι για τη διεθνή άδεια που πρότεινε συμφορουμιτης. Αλλα αν ειμαι οκ θα παω με το ροζ. Άλλωστε και στην ενοικίαση του αυτοκινήτου τον αριθμό του ελληνικού διπλώματος έδωσα. Γιώργο ευχαριστώ πολυ και πάλι, με γλύτωσες απο περιττό έξοδο.

Υ.Γ. Εννοείται πως θα παίρνουμε ωτοστοπερ!!
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Ενεργά Μέλη

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.205
Μηνύματα
883.760
Μέλη
38.903
Νεότερο μέλος
Akis2002

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom