Ένα μικρό διαμάντι αποικιοκρατικής αρχιτεκτονικής και μια από τις πρώτες πόλεις που ίδρυσαν οι Ισπανοί κονκισταδόρες αποτελεί εξαιρετικό ορμητήριο για να εξερευνήσουμε την ευρύτερη περιοχή του Γιουκατάν. Σε κοντινή απόσταση από παγκόσμιου φήμης αξιοθέατα, η πόλη αυτή προσφέρει οικονομική διαμονή και ασφάλεια σε όσους θέλουν να γυρίσουν την πλάτη τους στις παραλίες – έστω και για λίγο – και να ανακαλύψουν τις ομορφιές της Μεξικάνικης ενδοχώρας.

Ο καλύτερος τρόπος για να γνωρίσουμε την πόλη, τους πανέμορφους δρόμους πλαισιωμένους με πολύχρωμα χαμηλά κτίρια, επιβλητικές καθολικές εκκλησίες και πανέμορφα πάρκα είναι να νοικιάσουμε ένα ποδήλατο. Μπορούμε να ενταχθούμε σε κάποιο ποδηλατικό τουρ της πόλης ή να κρατήσουμε την αυτονομία μας και να απευθυνθούμε στα τοπικά ποδηλατάδικα που νοικιάζουν ποδήλατα σε πολύ ανταγωνιστικές τιμές.   

Cenote Zaci, Valladolid

Ίσως η ωραιότερη εμπειρία που έχει να μας προσφέρει η Βαγιαδολίδ είναι οι βουτιές σε σενότε, δηλαδή φυσικές υπόγειες λιμνούλες που λούζονται από φως λόγω της ανοιχτής οροφής τους, με σταλαγμίτες, σταλακτίτες, βλάστηση και εκτυφλωτικά τυρκουάζ νερά που φιλοξενούν μαύρα ψάρια με μουστάκια. Με το Cenote Zací να βρίσκεται ακριβώς στην καρδιά της πόλης και μερικά ακόμη προσβάσιμα με ποδήλατο όπως το Cenote Oxman, το μαγιό, η πετσέτα και το βιοδιασπώμενο αντιηλιακό είναι απαραίτητα αξεσουάρ για την εξερεύνηση μας.  

Francisco Canton Rosado park, Valladolid

Η κουκλίστικη κεντρική πλατεία Francisco Canton Rosado, εκτός από σημείο αναφοράς για τις εξερευνήσεις μας, είναι και ο λόγος που θα ερωτευτούμε παράφορα αυτή τη μικρή πόλη. Υπό την μουσική συνοδεία των πουλιών που κελαηδούν νυχθημερόν, οι εικόνες της καθημερινότητας που φιλοξενεί μας προσφέρουν μια διεισδυτική ματιά στην αληθινή ζωή του τόπου, με παππούδες και γιαγιάδες να κάθονται στα σκαλιστά παγκάκια και παιδιά που παίζουν ανέμελα μέχρι τις βραδινές ώρες. Μια στάση κάτω από τον ίσκιο των δέντρων με ένα παγωτό ή κάποιο μεξικάνικο street snack στο χέρι από τους πάγκους των μικροπωλητών που στέκουν στις παρυφές της πλατείας, απλά επιβάλλεται.

Εκτός από τα παραδοσιακά τάκος, μπουρίτος, τόρτας και εντσιλάδας, το Μεξικό φημίζεται για το ευφάνταστο street food του και η Βαγιαδολίδ είναι ένα ιδανικό σημείο για να το δοκιμάσουμε. Όπως το Elotes που φτιάχνεται με βραστό καλαμπόκι, μαγιονέζα, τυρί τριμμένο, λάιμ και αρκετό τσίλι, τα Dorilocos (!) που είναι τα γνωστά σε εμάς doritos που εμπλουτίζονται με σάλτσες, πικάντικα καρυκεύματα, λαχανικά και λάιμ και τρώγονται μέσα στην ίδια τους τη σακούλα, και τέλος τα Marquesitas που είναι η Μεξικάνικη εκδοχή της γλυκιάς ή αλμυρής τραγανής κρέπας.

Βέβαια οι Μάγια είναι γνωστοί ως οι πρώτη φυλή που ανακάλυψε το κακάο και για αυτό θα τους είμαστε για πάντα ευγνώμονες. Στη Βαγιαδολίδ υπάρχει το εργοστάσιο σοκολάτας Cacao – Fabrica de Chocolate, ένα μουσείο που μας ξεναγεί στην ιστορία και την παράδοση του πιο αμαρτωλού καρπού των Μάγια, το φαγητό των θεών! Η επίσκεψη περιλαμβάνει δοκιμές με διάφορες ποικιλίες σοκολάτας σε πλάκες ή σε ρόφημα, ενώ το μουσείο διαθέτει και κατάστημα για αγορές πρωτότυπων σουβενίρ.

Η παραδοσιακή κεντρική αγορά της πόλης μαγεύει με τα χρώματα και τα αρώματά της. Εδώ ίσως είναι το ιδανικό σημείο για να ψωνίσουμε μπαχαρικά και σπόρους ή σκόνη κακάο στις τιμές που τα αγοράζουν οι ντόπιοι εφόσον έχουμε ξεσκονίσει λίγο τα ισπανικά μας. Επίσης μπορούμε να δοκιμάσουμε την παραδοσιακή Μεξικάνικη φρουτοσαλάτα που σερβίρεται σε σακουλάκι, με φρούτα όπως ανανάς, μάνγκο, αγγούρι, πεπόνι, καρπούζι, όλα πασπαλισμένα με τσίλι και λάιμ!

Για αγορές λαϊκής τέχνης, όπως χειροποίητα ρούχα και αξεσουάρ, αιώρες και διάφορα άλλα σουβενίρ, οι μαιτρ των πωλήσεων είναι οι μικροσκοπικές abuelitas (γιαγιάδες) οι οποίες θα μας κλέψουν την καρδιά. Τις συναντάμε σχεδόν σε κάθε σημείο της πόλης με λευκές παραδοσιακές φορεσιές με πολύχρωμα κεντήματα, συνήθως καθισμένες στον ίσκιο να πλέκουν και να κεντάνε δίπλα στην πραμάτεια τους.

photo by Marv Watson

Αναφορικά με τις ημερήσιες εξορμήσεις μας, σε κοντινή απόσταση βρίσκονται τα ερείπια της Chichen Itza, της σημαντικότερης πόλης των Μάγια και ένα από τα επτά θαύματα του κόσμου. Την ίδια μέρα μπορούμε συνδυάσουμε την επίσκεψή μας και με μια βουτιά στο Cenote Ik Kil. Από τη Βαγιαδολίδ επίσης είναι εύκολα προσβάσιμος ο αρχαιολογικός χώρος του Ek balam όπως και τα ερείπια της Coba. Αν όμως έχουμε χορτάσει από αρχαίες πόλεις κατευθυνόμαστε προς το Rio Lagartos, ένα παραδοσιακό ψαροχώρι περιτριγυρισμένο από απαράμιλλης ομορφιάς φυσικό τοπίο. Γνωστό για την ομώνυμη λίμνη που αποτελεί προστατευόμενο πάρκο από την UNESCO, εκτός από φλαμίνγκο και πολλά άλλα σπάνια είδη πουλιών, στα νερά της ελλοχεύουν κροκόδειλοι, οι οποιοι έπαιξαν τον ρόλο τους στην ιδιόμορφη ονομασία της πόλης που στα Ελληνικά μεταφράζεται ως “το ποτάμι με τους αλιγάτορες”! Επίσης μόλις είκοσι λεπτά μακριά μπορούμε να αντικρίσουμε τις ροζ λίμνες Las Coloradas.

Calzada De Los Frailes, Valladolid

Όταν πια πέσει η νύχτα η Βαγιαδολίδ μας περιμένει με εξαιρετικά εστιατόρια και δροσιστικά κοκτέιλ μαργαρίτας για να κλείσουμε τη μέρα μας!

Tip: Στη διασταύρωση των οδών 39 και 38 το Tacos y Tortas Mexican Snacks προσφέρει γρήγορες μεξικάνικες συνταγές που μαγειρεύονται μπροστά στα μάτια μας. Με έξυπνες επιλογές στο μενού και τιμές που θα μας εκπλήξουν ευχάριστα, σε συνδυασμό με την άριστη εξυπηρέτηση του ιδιοκτήτη και του προσωπικού, γίνεται από την πρώτη επίσκεψη αγαπημένο στέκι για ντόπιους και ταξιδευτές!