Τρομοκρατία και ταξίδια

katkats

Moderator
Μηνύματα
9.606
Likes
12.424
Επόμενο Ταξίδι
?
Ταξίδι-Όνειρο
Ν. Αμερική
Από το Link που έστειλες προκύπτει ότι στις 31/12 /2017 που φτάνει η PEN δυστυχώς κλείνουν και οι τελευταίες χριστουγεννιάτικες αγορές και απομένει μόνο ένα "Christmas garden"στο Βοτανικό κήπο που δεν ξέρω τι ακριβώς είναι.
Οπότε ότι προλάβει η φίλη μας μέχρι το βράδυ της Παραμονής. Πάντως η πόλη παραμένει στολισμένη από ότι μου μετέφερε μια φίλη που επισκέφτηκε πέρσι το Βερολίνο ακριβώς μετά την Πρωτοχρονιά.
Προφανώς δεν θυμόμουν/ήξερα πότε φτάνει.
ευχαριστώ @katkats στολισμένα τουλάχιστο θα είναι; π.χ. alexander Plaz που έχει και καρουσελ και τέτοια δεν θα υπάρχουν άραγε;
Δεν έχω ιδέα :)
 

underwater

Member
Μηνύματα
2.712
Likes
11.263
Επόμενο Ταξίδι
?
Ταξίδι-Όνειρο
Ανταρκτική
Γύρισα χθες από ένα όμορφο 4ήμερο στην αγαπημένη μου πόλη, την Κωνσταντινούπολη. Ήταν η 5η μου επίσκεψη και πραγματικά το ευχαριστήθηκα. Νιώθω πολύ οικεία εκεί και πάντα χαλαρώνω.

Παρ' όλα αυτά μου έκανε πάρα πολύ μεγάλη εντύπωση η έλλειψη Ελλήνων τουριστών. Οι πτήσεις έγιναν με μικρά ελικοφόρα της Ολυμπιακής και στην επιστροφή δεν είχε καν γεμίσει το 1/3 του μικρού αυτού αεροσκάφους. Οι περισσότεροι επιβάτες δεν ήταν Έλληνες. Στην Πόλη τέσσερις ολόκληρες μέρες νομίζω ότι δεν άκουσα καθόλου ελληνικά, μόνο ένα παλικάρι κάπου στο Σουλταναχμέτ καταλάβαμε ότι ήταν Έλληνας από την προφορά του στα αγγλικά.

Θυμάμαι παλιά όταν πήγαινα άκουγα συνέχεια ελληνικά, έβλεπα συχνά γκρουπ Ελλήνων κλπ. Όχι ότι με χάλασε βέβαια η απουσία τους, αλλά προβληματίστηκα. Έχει φοβηθεί τόσο ο κόσμος λοιπόν; Λίγες μέρες πριν το ταξίδι οι συνάδελφοί μου μου έκαναν παραγγελιές για μπακλαβαδάκια πολίτικα και στο καπάκι μου έλεγαν ότι εκείνοι θα φοβόντουσαν να πάνε! Νομίζω ότι ούτε όταν είχα πάει προ διετίας στο Ιράν δεν είχα "οσφρηστεί" τόσο φόβο!

Αναρωτιόμουν αν το παραπάνω είναι γενικευμένο φαινόμενο. Αν το έχετε παρατηρήσει και σε άλλους "κλασικούς" προορισμούς για Έλληνες, στους οποίους έχουν λάβει χώρα τα τελευταία χρόνια τρομοκρατικά χτυπήματα.
 

tripakias

Member
Μηνύματα
8.027
Likes
12.135
Επόμενο Ταξίδι
Άγιος Μαυρίκιος
Ταξίδι-Όνειρο
Εκεί
Τεραστια διαφοαρα. Η αναλογια φιλων/γνωστων που ερχονταν στο Παρισι πριν και μετα τα τρομοκρατικα χτυπηματα πρεπει να ειναι 10 προς 1 (ισως και μεγαλυτερη).
 

underwater

Member
Μηνύματα
2.712
Likes
11.263
Επόμενο Ταξίδι
?
Ταξίδι-Όνειρο
Ανταρκτική
Τεραστια διαφοαρα. Η αναλογια φιλων/γνωστων που ερχονταν στο Παρισι πριν και μετα τα τρομοκρατικα χτυπηματα πρεπει να ειναι 10 προς 1 (ισως και μεγαλυτερη).
Το Παρίσι (και η Γαλλία γενικότερα) ήταν από τους προορισμούς που είχα έντονα στο μυαλό μου σαν πιθανώς επηρεασμένους, παρότι συχνά-πυκνά ακούω φίλους-γνωστούς να ταξιδεύουν εκεί. Προσωπικά έχω να έρθω αρκετά χρόνια και δεν είχα εικόνα.

Αλήθεια, αυτή τη διαφορά τη βλέπεις κυρίως όσον αφορά Έλληνες ταξιδιώτες ή είναι γενικότερη;

Κων/πολη είδα να κινείται γενικά το πράγμα, πολλοί τουρίστες, κυρίως Αμερικάνοι και Ασιάτες. Αλλά και πάλι δεν μπορώ καθόλου να κρίνω, δεν γνωρίζω, δεν άκουσα και ντόπιους να παραπονιούνται για μείωση του τουρισμού ξέρω εγώ, όπως μου έχει τύχει σε άλλους προορισμούς.
 

tripakias

Member
Μηνύματα
8.027
Likes
12.135
Επόμενο Ταξίδι
Άγιος Μαυρίκιος
Ταξίδι-Όνειρο
Εκεί
Αλήθεια, αυτή τη διαφορά τη βλέπεις κυρίως όσον αφορά Έλληνες ταξιδιώτες ή είναι γενικότερη;
Οπως λενε οι αριθμοι υπηρχε μια γενικη ταση προς κατω τον πρωτο χρονο μετα τα χτυπηματα (πλεον ειναι σταθεροι) αλλα αυτο οφειλεται σε μεγαλο βαθμο και στο μεγαλο κοστος και στην αδιαφορια των κατοικων για τον τουρισμο. Αυτα για το Παρισι γιατι η υπολοιπη Γαλλια μολις προχθες πανηγυρισε για τα 90+ εκατομμυρια ξενων τουριστων, την πρωτη θεση στον κοσμο και το νεο ρεκορ.

Μου ειναι δυσκολο να εχω αποψη για τα σκαμπανεβασματα του τουρισμου σε μια πολη που κινουνται καθημερινα στο κεντρο της 8-10 εκατομμυρια ανθρωπων και οι τουριστες αποτελουν λιγοτερο απο το 10% των κατοικων. Με εξαιρεση τα γκρουπ που συνοστιζονται στα τουριστικα σημεια (που ετσι κι αλλιως ειναι γεματα απο κοσμο) δεν μπορω να καταλαβω ευκολα ποιοι ειναι τουριστες και ποιοι οχι.

Για τους Ελληνες ομως μπορω να εχω αποψη γιατι και γνωστους και φιλους εχω (που δεν μπορεις να φανταστεις τι ακουω) και εικονα απο τις πτησεις εχω και ζω και κοντα σε ενα απο τα τουριστικοτερα μερη του Παρισιου. Ελληνα τουριστα συνανταω πλεον 1-2 το μηνα, ενω παλιοτερα μπορει να συναντουσα και 1-2 τη μερα.

Παρ' ολα αυτα δεν ξερω αν φταινε τα τρομοκρατικα, η οικονομικη δυσχερεια των Ελληνων ή κατι αλλο γι αυτην τη θεαματικη πτωση.

Εκεινο που ξερω ειναι πως 1,5 χρονο τωρα παρακαλαμε τη γυναικα του κολλητου μου να ερθουν Γαλλια και αρνειται πεισματικα. Με σταθερη απαντηση: "Εχω παιδια να μεγαλωσω" και υφος που δεν επιδεχεται περαιτερω συζητηση.
 

underwater

Member
Μηνύματα
2.712
Likes
11.263
Επόμενο Ταξίδι
?
Ταξίδι-Όνειρο
Ανταρκτική
Παρ' ολα αυτα δεν ξερω αν φταινε τα τρομοκρατικα, η οικονομικη δυσχερεια των Ελληνων ή κατι αλλο γι αυτην τη θεαματικη πτωση.
Πολύ χρήσιμα όσα λες γενικά. Όσο για το παραπάνω που αναφέρεις κι εγώ το σκέφτηκα, μήπως δεν είναι τόσο θέμα τρομοκρατίας, αλλά και οικονομικών κλπ. Και η αλήθεια είναι ότι τα τελευταία χρόνια γενικώς παρατηρώ λιγότερους Έλληνες στα ταξίδια μου, από την άλλη είχα χρόνια να πάω σε τόσο "mainstream" προορισμό.

Δεν ξέρω για το Παρίσι αλλά για Κωνσταντινούπολη παίζει σημαντικό ρόλο εκτός από την τρομοκρατία και η τρέλα του ''σουλτάνου'' που δεν ξέρεις τι μπορεί να ξημερώσει.
Ίσως. Πολύ πιθανό. Σε μένα βέβαια όλοι όσοι μιλούσαν για φόβο αναφέρονταν στα τρομοκρατικά.
 

mourohavlos

Member
Μηνύματα
2.431
Likes
4.415
Ο πιο σημαντικός παράγοντας κατά τη γνώμη μου είναι η οικονομική κρίση. Δε μπορεί κάποιος να δώσει χρήματα για διακοπές-αναψυχή όταν έχει μειωθεί το διαθέσιμο εισόδημά του, ενώ οι περισσότεροι νιώθουν μια κάποια αβεβαιότητα για το μέλλον και προτιμούν να τα κρατήσουν για... παν ενδεχόμενο (θέματα υγείας, πιθανή απώλεια δουλειάς, ακόμη και η πιθανότητα κουρέματος των καταθέσεων παίζει το ρόλο της). Επίσης, είναι και η γενικότερη μιζέρια που διακατέχει πλέον πολλούς Έλληνες (ξέρω αρκετούς οι οποίοι μια χαρά είναι οικονομικά, αλλά τα ΜΜΕ τους έχουν πιπιλίσει τόσο πολύ το μυαλό και φτάνουν στο σημείο να λένε: "κρίση έχουμε, ποιος πάει διακοπές τώρα...").
Ένα άλλο ζήτημα είναι αυτό των low cost αεροπορικών εταιριών. Από τη μια έχουν τη δυνατότητα να ταξιδέψουν περισσότεροι άνθρωποι πιο οικονομικά, σε σχέση με τις τις τιμές των πρακτορείων για τις οργανωμένες εκδρομές , αλλά και αυτές των regular αεροπορικών εταιριών (ειδικά σε σχέση με τις τιμές που είχαν πριν μια 10ετία). Από την άλλη όμως, ενώ παλιότερα πολλοί ταξίδευαν οργανωμένα και συνήθως σε κλασικούς προορισμούς (Παρίσι, Ρώμη κλπ.) με διάρκεια εκδρομής περίπου 1 εβδομάδα, πλέον πολλοί ψάχνουν εναλλακτικούς προορισμούς (οπότε μειώνεται ο αριθμός των Ελλήνων στο Παρίσι κλπ.) και επιπλέον τείνουν να παραμένουν σε αυτούς για μικρότερο χρονικό διάστημα (συχνά 3-4 ημέρες).
Εννοείται ότι και ο φόβος της τρομοκρατίας παίζει το ρόλο του, αλλά δεν είναι ο βασικότερος λόγος μείωσης του τουρισμού (εξαιρώ την Κωνσταντινούπολη που είναι μια κατηγορία μόνη της για τους Έλληνες και ειδικά τους Βορειοελλαδίτες).
 

Orfeasraf

Member
Μηνύματα
581
Likes
484
Nα πεταχτώ κι εγω πάλι κ να πω τη γνώμη μου :bleh: . Δε θεωρω πως το χειρότερο είναι πως πολύς κόσμος φοβάται να ταξιδέψει πλεον σε Παρισια, Λονδίνα, Βερολινα κλπ.

Το χειρότερο θεωρω πως είναι πως, ειδικα την περίοδο τέλη 2015 - αρχές 2017, μπορεί να έκανες μια συζήτηση με κάποιον και να σου έλεγε οτι φοβάται να παέι ταξίδι σε αυτούς τους προορισμούς και πέντε λεπτά μετά να παραπονιόταν για τους πρόσφυγες "γιατι δε κάθονται στη χώρα τους να πολεμήσουν" κλπ. Οκ, ναι, δεν είναι όλοι οι πρόσφυγες που ήρθαν Ελλάδα από εμπόλεμες ζώνες, σίγουρα όμως οι βόμβες και οι τρομοκρατικές επιθέσεις στις χώρες τους είναι εβδομαδιαίο, αν όχι καθημερινό φαινόμενο. Στα Παρίσια μια φορά το χρόνο...

Το χειρότερο ειναι πως βλέπεις νέους ανθρώπους να παραπονιούνται για τους ηλικιωμένους πως παραπληροφορουνται από τις τηλεοράσεις, ακούνε και ενστερνίζονται ότι μπουρδα ακούσουν χωρις να σκέφτονται πρώτα κλπ και λίγο μετά θα σου πουν "μην πας Πολη, θα εχει βόμβες" κλπ.

Πόσοι άραγε έχουν πεθάνει σε όλη την ΕΕ τον τελευταίο χρόνο από τρομοκρατικές επιθέσεις και πόσοι από τροχαία μόνο στην Αθήνα; Νομίζω πως αν ψάξει κανεις η διαφορά στα νούμερα θα τα λέει όλα...

Ο πιο σημαντικός παράγοντας κατά τη γνώμη μου είναι η οικονομική κρίση.
Η οικονομική κρίση αν δεν με απατα η μνήμη μου :lol: ξεκίνησε πριν μια δεκαετια. Δε νομίζω σ αυτόν τον παράγοντα να οφείλεται τόσο μεγάλη πτώση των Ελλήνων τουριστών στη Γαλλία τα τελευταία 2 χρόνια μονο...
 
Last edited by a moderator:

fenia42

Member
Μηνύματα
3.880
Likes
14.421
Επόμενο Ταξίδι
Азербайджан
Ταξίδι-Όνειρο
Γροιλανδία,Σβάλμπαρντ
Η αιτζίαν κάποτε είχε τρεις πτήσεις ημερησίως και ήταν όλες κατάμεστες, ενώ η πλειοψηφία των επιβατών ήταν Ελληνες και φυσικά άπειροι Έλληνες έκαναν και τουρισμό στην Πόλη ανέκαθεν, ακόμα και εν μέσω κρίσης.
Έχω πετύχει φοβερά δακρυγόνα στην Ταξιμ, αλλά είμαι συνηθισμένη από τα γήπεδα και τη ΔΕΘ
Αν δεν είσαι μες τα γεγονότα δε νομίζω ότι κινδυνεύεις, και για να βρίσκεσαι ακριβώς στον τόπο που μπορεί κάποιος να έχει βάλει βόμβα, οι πιθανότητες είναι ίδιες με αυτές του να κερδίσεις το τζόκερ.
Στην Ελλάδα είναι γνωστό ότι πάσχουμε από τρομολαγνεία η οποία ενδεχομένως να οφείλεται στα ΜΜΕ.
Τις προάλλες μπήκα σε ένα ασανσέρ κρατώντας ένα τεράστιο κουτί από playmobil. Μπαίνει παππούς μαζί μου και μου λέει «δε πιστεύω να έχεις βόμβα εκεί μέσα»
Δε περνάει μισο λεπτό και τρίζει το ασανσέρ και άρχισε να μουρμουράει ότι θα πέσουμε και θα σκοτωθούμε και που μας κατάντησαν οι αλήτες.
Υπαγεται στη γενική μιρλα γκρίνια και
Άγνοια του Έλληνα, στοιχεία θανατηφόρα που σκοτώνουν την ελεύθερη σκέψη.
 

underwater

Member
Μηνύματα
2.712
Likes
11.263
Επόμενο Ταξίδι
?
Ταξίδι-Όνειρο
Ανταρκτική
@Orfeasraf και @fenia42 συμφωνώ απόλυτα και με τους δυο σας!

Έτσι είναι όπως τα λέτε και το γνωρίζω κι εγώ. Όταν πριν 2+ χρόνια πήγαμε Ιορδανία με τη @fenia42 και την αδερφή μου λίγες μέρες μετά το τρομοκρατικό του Λιβάνου μας τα είχαν κάνει τσουρέκια ότι ξεκινούσαμε να πάμε στα έγκατα του isis και δεν ξέρω εγώ τι άλλο και πηγαίνοντας εκεί είδαμε μια υπέροχη και ασφαλή χώρα. Φυσικά Έλληνες δεν έπαιζαν, αλλά δεν περίμενα και να έχει, δεν μου έκανε εντύπωση.

Αλλά αυτό που βίωσα στην Κων/πολη αυτές τις μέρες πραγματικά με εντυπωσίασε, μου φάνηκε περίεργο, δεν ξέρω. Γι' αυτό και το μοιράστηκα μαζί σας.
 

taver

Member
Μηνύματα
12.487
Likes
28.956
Ταξίδι-Όνειρο
Iles Kerguelen
Τεραστια διαφοαρα. Η αναλογια φιλων/γνωστων που ερχονταν στο Παρισι πριν και μετα τα τρομοκρατικα χτυπηματα πρεπει να ειναι 10 προς 1 (ισως και μεγαλυτερη).
Εγώ πάντως, καθώς και όλοι στον κύκλο μου που ερχόμαστε τακτικά Παρίσι, δεν έχουμε αλλάξει τίποτα. Ούτε έχω δει κάποια διαφορά στις τιμές αεροπορικών, ξενοδοχείων κλπ που να οδηγεί σε συμπέρασμα ότι μειώθηκε η ζήτηση.
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.190
Μηνύματα
883.422
Μέλη
38.895
Νεότερο μέλος
tsala

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom