Καμπότζη Λάος Ταϊλάνδη «Holiday in Cambodia» κι άλλες ιστορίες από την Ινδοκίνα

psilos3

Member
Επόμενο Ταξίδι
;
Ταξίδι-Όνειρο
Αναζητείται!
Ασία κιόλας τέλος

Κοιμηθήκαμε όσο το δυνατόν περισσότερο αγνοώντας επιδεικτικά το πολύ ωραίο πρωινό, καθώς κανείς δεν ήξερε αν θα τα καταφέρναμε να κοιμηθούμε τις επόμενες 24 και περισσότερες ίσως ώρες…

Δώδεκα ακριβώς αφήσαμε το καταπληκτικό δωμάτιο που βλέπετε στ’ αριστερά και κατεβήκαμε προς το μπαρ προκειμένου να σκοτώσουμε τη μια ώρα που μας χώριζε από την παραλαβή μας, εκμεταλλευόμενοι το Happy hour. Ο οδηγός τελικά ήταν έτοιμος λίγο πριν τη μία όπου και αναχωρήσαμε, αφήνοντας πίσω μας την πόλη με κάποιες τελευταίες εικόνες αντίθεσης, από τη μια παράγκες με λαμαρίνες κι από την άλλη λαμπερούς ουρανοξύστες, δίνοντας παράλληλα υπόσχεση επιστροφής:

IMG_20250318_131932.jpg

Πενήντα λεπτά μετά βρισκόμασταν στο διεθνές αεροδρόμιο, με το παράξενο στην όλη υπόθεση να ‘ναι πως οι διαδικασίες κύλησαν ανέλπιστα γρήγορα, για άλλη μια φορά κατά την αναχώρηση μας στην εκδρομή. Παράδοση αποσκευών (με συνεργασία Star Alliance και παράδοση απευθείας στην Ελλάδα παρόλο που είχαμε διαφορετικές πτήσεις), έλεγχος, σφράγισμα διαβατηρίων και τα σχετικά, οδηγώντας μας μετά από πολύ περπάτημα στο Lounge, μακράν το πιο ωραίο σαλόνι υποδοχής της εκδρομής:

IMG_20250318_134519.jpg
IMG_20250318_143126.jpg

Με την εξαιρετική κουζίνα Ασιατική και μη και το μπαρ στη μέση όπου μπορούσες να ζητήσεις ότι θέλεις από τα πολλά διαθέσιμα ποτά, περιττό να σας πω πόσο εύκολα πέρασαν οι τρεις και πλέον ώρες της αναμονής, με τους μπάρμαν να μας μαθαίνουν για τα καλά κι τη βότκα να έχει την τιμητική της:

IMG_20250318_145002.jpg

Στις έξι τοπική μπαίναμε στο αεροπλάνο της Singapore που θα μας οδηγούσε στη Σιγκαπούρη, σε μια ακόμα υπέροχη και άνετη πτήση δυόμισι ωρών:

IMG_20250318_200339.jpg

Είχαμε βεβαίως προβλέψει να έχουμε κάποιες ώρες μπροστά μας, μιας και στο αεροδρόμιο Changi είναι παραπάνω από απαραίτητες μιας και θέλει ώρα ν’ αλλάξεις Terminal με το τρενάκι, να περπατήσεις κτλ. Απαραίτητες ήταν και μερικές ακόμα βότκες στο εκεί σαλόνι υποδοχής, απόλυτα βοηθητικές για την εντεκάωρη πτήση που μας περίμενε, σε συνδυασμό μ’ ένα ανανεωτικό ντουζάκι που διατίθεται στους επιβάτες κατόπιν αιτήματος και προτεραιότητας:

IMG_20250318_223652.jpg

Για άλλη μια φορά και καλή μας τύχη το αεροπλάνο δε γέμισε δίνοντας μας άπλετο χώρο, διευκολύνοντας έτσι ακόμη περισσότερο την πτήση επιστροφής ακόμα και για μένα, που σπάνια θυμάμαι τον εαυτό μου να κλείνει μάτι σε μέσο που κινείται κάτι που έγινε με ευκολία εν αντιθέσει με τον Νίκο που πάντα κοιμάται εκτός από τη συγκεκριμένη πτήση… Η τελευταία εικόνα της Ασίας, βλέποντας απ’ το παράθυρο τα φώτα της Σιγκαπούρης:

IMG_20250319_014159.jpg
IMG_20250319_020338.jpg

Ομολογουμένως οι ώρες πέρασαν με ανεξήγητη ευκολία, ειδικότερα απ’ όταν ξημέρωσε και μετά και κατάφερα ν’ ανοίξω το βιβλίο μου. Ήταν ήδη πρωί όταν αντίκρυσα την αχανή Κωνσταντινούπολη στα μάτια μου, ως προμήνυμα προσγείωσης:

IMG_20250319_112453.jpg
IMG_20250319_125134.jpg

Το μεγάλο ζόρι είχε φύγει με την ολοκλήρωση του σημαντικότερου πτητικού κομματιού, υπήρχε όμως ακόμα λίγη κούραση που έπρεπε ν’ αντιπαλέψουμε καθώς αρχικά οφείλαμε να περιμένουμε την πτήση για Αθήνα ευτυχώς στο αγαπημένο τραπέζι του Lounge του IST, τρώγοντας εξαιρετικό πρωινό:

IMG_20250319_125134b.jpg

Αναμονή μιάμισης ώρας σε Ελληνικό επιτέλους έδαφος, έλεγχος και παράδοση αποσκευών ξανά ευτυχώς χωρίς ευτράπελα και πτήση για Θεσσαλονίκη. Όλα τα «λάφυρα» από την Ασία έφτασαν ακέραια στον προορισμό τους, τα πολλά ρούχα, τα φαγώσιμα και κυρίως τα υγρά:

(Με τη σειρά, μαύρη Beer Lao, Ταϊλανδέζικο ρούμι, Καμποτζιανό μπανάνολικέρ, το διάσημο Ουίσκι ρυζιού από το Λάος και η κλασσική μπύρα της χώρας)
Drinks.jpg

(Δεξιά & αριστερά τα τσιπς μπανάνας, δίπλα το εξαιρετικό μπλέ τσάι επίσης από το Λάος και ο μυρωδάτος καφές της Καμπότζης)
foods.jpg

Στις πέντε το απόγευμα έβλεπα στο βάθος τον ορεινό όγκο του Χορτιάτη από την πίστα του αεροδρομίου Μακεδονία, αρκετά κουρασμένος αλλά πολύ χαρούμενος, μπαίνοντας στο αμάξι λίγο μετά με κατεύθυνση το σπίτι αντιμετωπίζοντας λίγη ακόμα ταλαιπωρία λόγω των έργων.

IMG_20250319_154737.jpg
IMG_20250319_164407.jpg

Τι να μου πει όμως η κίνηση στον περιφερειακό του Flyover μπροστά στο μποτιλιάρισμα της Bangkok;
Πταίσμα… :cool:

(Δε τελειώσαμε ακόμα, μη πάτε πουθενά, ακολουθεί το καθιερωμένο κεφάλαιο του απολογισμού με κάποιες επιπλέον λεπτομέρειες και συμπεράσματα γύρω απ' το ταξίδι :) )

erodios

Member
Ταξίδι-Όνειρο
Στα φεγγάρια μου!
(Δε τελειώσαμε ακόμα, μη πάτε πουθενά, ακολουθεί το καθιερωμένο κεφάλαιο του απολογισμού με κάποιες επιπλέον λεπτομέρειες και συμπεράσματα γύρω απ' το ταξίδι :) )
Σιγά μη φύγουμε ! Θέλουμε κι άλλο!! :cool:

Smaragda53

Member
Επόμενο Ταξίδι
αχ, μακάρι νάξερα!
Ταξίδι-Όνειρο
Πολυνησία
Ασία κιόλας τέλος

Κοιμηθήκαμε όσο το δυνατόν περισσότερο αγνοώντας επιδεικτικά το πολύ ωραίο πρωινό, καθώς κανείς δεν ήξερε αν θα τα καταφέρναμε να κοιμηθούμε τις επόμενες 24 και περισσότερες ίσως ώρες…

Δώδεκα ακριβώς αφήσαμε το καταπληκτικό δωμάτιο που βλέπετε στ’ αριστερά και κατεβήκαμε προς το μπαρ προκειμένου να σκοτώσουμε τη μια ώρα που μας χώριζε από την παραλαβή μας, εκμεταλλευόμενοι το Happy hour. Ο οδηγός τελικά ήταν έτοιμος λίγο πριν τη μία όπου και αναχωρήσαμε, αφήνοντας πίσω μας την πόλη με κάποιες τελευταίες εικόνες αντίθεσης, από τη μια παράγκες με λαμαρίνες κι από την άλλη λαμπερούς ουρανοξύστες, δίνοντας παράλληλα υπόσχεση επιστροφής:

View attachment 500403

Πενήντα λεπτά μετά βρισκόμασταν στο διεθνές αεροδρόμιο, με το παράξενο στην όλη υπόθεση να ‘ναι πως οι διαδικασίες κύλησαν ανέλπιστα γρήγορα, για άλλη μια φορά κατά την αναχώρηση μας στην εκδρομή. Παράδοση αποσκευών (με συνεργασία Star Alliance και παράδοση απευθείας στην Ελλάδα παρόλο που είχαμε διαφορετικές πτήσεις), έλεγχος, σφράγισμα διαβατηρίων και τα σχετικά, οδηγώντας μας μετά από πολύ περπάτημα στο Lounge, μακράν το πιο ωραίο σαλόνι υποδοχής της εκδρομής:

View attachment 500404 View attachment 500405

Με την εξαιρετική κουζίνα Ασιατική και μη και το μπαρ στη μέση όπου μπορούσες να ζητήσεις ότι θέλεις από τα πολλά διαθέσιμα ποτά, περιττό να σας πω πόσο εύκολα πέρασαν οι τρεις και πλέον ώρες της αναμονής, με τους μπάρμαν να μας μαθαίνουν για τα καλά κι τη βότκα να έχει την τιμητική της:

View attachment 500406

Στις έξι τοπική μπαίναμε στο αεροπλάνο της Singapore που θα μας οδηγούσε στη Σιγκαπούρη, σε μια ακόμα υπέροχη και άνετη πτήση δυόμισι ωρών:

View attachment 500407

Είχαμε βεβαίως προβλέψει να έχουμε κάποιες ώρες μπροστά μας, μιας και στο αεροδρόμιο Changi είναι παραπάνω από απαραίτητες μιας και θέλει ώρα ν’ αλλάξεις Terminal με το τρενάκι, να περπατήσεις κτλ. Απαραίτητες ήταν και μερικές ακόμα βότκες στο εκεί σαλόνι υποδοχής, απόλυτα βοηθητικές για την εντεκάωρη πτήση που μας περίμενε, σε συνδυασμό μ’ ένα ανανεωτικό ντουζάκι που διατίθεται στους επιβάτες κατόπιν αιτήματος και προτεραιότητας:

View attachment 500408

Για άλλη μια φορά και καλή μας τύχη το αεροπλάνο δε γέμισε δίνοντας μας άπλετο χώρο, διευκολύνοντας έτσι ακόμη περισσότερο την πτήση επιστροφής ακόμα και για μένα, που σπάνια θυμάμαι τον εαυτό μου να κλείνει μάτι σε μέσο που κινείται κάτι που έγινε με ευκολία εν αντιθέσει με τον Νίκο που πάντα κοιμάται εκτός από τη συγκεκριμένη πτήση… Η τελευταία εικόνα της Ασίας, βλέποντας απ’ το παράθυρο τα φώτα της Σιγκαπούρης:

View attachment 500409 View attachment 500410

Ομολογουμένως οι ώρες πέρασαν με ανεξήγητη ευκολία, ειδικότερα απ’ όταν ξημέρωσε και μετά και κατάφερα ν’ ανοίξω το βιβλίο μου. Ήταν ήδη πρωί όταν αντίκρυσα την αχανή Κωνσταντινούπολη στα μάτια μου, ως προμήνυμα προσγείωσης:

View attachment 500411 View attachment 500412

Το μεγάλο ζόρι είχε φύγει με την ολοκλήρωση του σημαντικότερου πτητικού κομματιού, υπήρχε όμως ακόμα λίγη κούραση που έπρεπε ν’ αντιπαλέψουμε καθώς αρχικά οφείλαμε να περιμένουμε την πτήση για Αθήνα ευτυχώς στο αγαπημένο τραπέζι του Lounge του IST, τρώγοντας εξαιρετικό πρωινό:

View attachment 500413

Αναμονή μιάμισης ώρας σε Ελληνικό επιτέλους έδαφος, έλεγχος και παράδοση αποσκευών ξανά ευτυχώς χωρίς ευτράπελα και πτήση για Θεσσαλονίκη. Όλα τα «λάφυρα» από την Ασία έφτασαν ακέραια στον προορισμό τους, τα πολλά ρούχα, τα φαγώσιμα και κυρίως τα υγρά:

(Με τη σειρά, μαύρη Beer Lao, Ταϊλανδέζικο ρούμι, Καμποτζιανό μπανάνολικέρ, το διάσημο Ουίσκι ρυζιού από το Λάος και η κλασσική μπύρα της χώρας)
View attachment 500401

(Δεξιά & αριστερά τα τσιπς μπανάνας, δίπλα το εξαιρετικό μπλέ τσάι επίσης από το Λάος και ο μυρωδάτος καφές της Καμπότζης)
View attachment 500402

Στις πέντε το απόγευμα έβλεπα στο βάθος τον ορεινό όγκο του Χορτιάτη από την πίστα του αεροδρομίου Μακεδονία, αρκετά κουρασμένος αλλά πολύ χαρούμενος, μπαίνοντας στο αμάξι λίγο μετά με κατεύθυνση το σπίτι αντιμετωπίζοντας λίγη ακόμα ταλαιπωρία λόγω των έργων.

View attachment 500414 View attachment 500415

Τι να μου πει όμως η κίνηση στον περιφερειακό του Flyover μπροστά στο μποτιλιάρισμα της Bangkok;
Πταίσμα… :cool:

(Δε τελειώσαμε ακόμα, μη πάτε πουθενά, ακολουθεί το καθιερωμένο κεφάλαιο του απολογισμού με κάποιες επιπλέον λεπτομέρειες και συμπεράσματα γύρω απ' το ταξίδι :)
Εκτός από ποτά και φαγώσιμα θέλουμε να μας δείξεις και τα μπλουζακια!!!

psilos3

Member
Επόμενο Ταξίδι
;
Ταξίδι-Όνειρο
Αναζητείται!
Εκτός από ποτά και φαγώσιμα θέλουμε να μας δείξεις και τα μπλουζακια!!!
Εντάξει, δε χαλάω χατήρια ως γνωστόν. Μερικά μόνο απ' αυτού του είδους τα ψώνια:

IMG_20250610_114948.jpg

Σιγά μη φύγουμε ! Θέλουμε κι άλλο!! :cool:
Άλλο από Ασία δύσκολα, αυτό ήταν όλο κι όλο.
Έχουμε όμως τα επόμενα. :cool:

psilos3

Member
Επόμενο Ταξίδι
;
Ταξίδι-Όνειρο
Αναζητείται!
Απολογισμός & συμπεράσματα 🇰🇭 🇱🇦 🇹🇭

Έχω συνηθίσει σε τέτοιες μεγάλες ιστορίες να κάνω τον απολογισμό με τη μορφή ερωταπαντήσεων προς τον εαυτό μου, έτσι λέω ν’ ακολουθήσω την ίδια τακτική και τώρα, εξάγοντας μερικά επιπλέον συμπεράσματα που θέλω να πιστεύω πως θα φανούν χρήσιμα σε κάποιους.

Προέχει όμως να ευχαριστήσω όσους διάβασαν, σχολίασαν κι άνοιξαν περαιτέρω τη συζήτηση και σ’ αυτήν εδώ την ιστορία, βοηθώντας έμμεσα κι εμένα να ξεδιπλωθώ αλλά κι όλους τους υπόλοιπους που ήταν απλοί αναγνώστες της, ελπίζοντας παράλληλα να μη κούρασα. Πάμε:

• Σου έφτασε ο χρόνος που είχες στη διάθεση σου;
Ξεκινάμε με ανέκδοτα βλέπω, ωραία, καλά θα πάει και αυτό! Είναι αστείο να βάζεις στην ίδια πρόταση τρεις προορισμούς στην Ασία κι από δίπλα ένα ενδεκαήμερο, δε γίνεται, δεν αρκεί με τίποτα και φυσικά το γνωρίζεις από την αρχή. Στα πλαίσια όμως του εφικτού βάσει συνθηκών νομίζω πως πήγαμε καλά, συνδυάζοντας τα πάντα, αξιοθέατα, εκδρομές, διασκέδαση, όλα στο βαθμό που μπορούσαμε.

• Πιστεύεις ότι πήρες καλή γεύση από τα μέρη που επισκέφτηκες;
Μικρή σίγουρα, καλή σίγουρα, θεωρώ ότι έτσι όπως κινηθήκαμε μεταξύ των τριών χωρών, πόλεων κατ’ ουσία κάναμε το βέλτιστο δυνατό και γεμίσαμε εικόνες κι εμπειρίες που άλλοι θα ήθελαν περισσότερο χρόνο για να ζήσουν. Καθένας φτιάχνει το πρόγραμμα του βέβαια, ασφαλώς στο δικό μας βοήθησε πολύ η από καιρού οργάνωση μας, όπως έπαιξαν ρόλο στην τελική έκβαση του προγράμματος (πλην εκδρομών) οι δύσκολες συνθήκες υπερβολικής ζέστης και υγρασίας, ευτυχώς καλύτερες σε σχέση με τον Απρίλιο/Μάιο που ακολουθούσαν απ’ ότι μάθαμε. Πρόσημο θετικότατο.

• Πόσες μέρες πιστεύεις ότι θα ήταν ιδανικά να έχεις στη διάθεση σου και γιατί;
Θα σταθώ μόνο στη διαδρομή που κάναμε στο ταξίδι γιατί αν αρχίσω να το πλατειάζω ευρύτερα στις τρεις αυτές χώρες δε θα μπορούσε να μας φτάσει ούτε δίμηνο.
Τώρα που το σκέφτομαι ψυχρά, θα πω 6-7 ημέρες επιπλέον, μοιράζοντας τες με συγκεκριμένο τρόπο. 2 μέρες στη Siem Reap, προκειμένου να κάνουμε ακόμη μια ξενάγηση μόνοι μας επιλεκτικά σε ορισμένα σημεία του Angkor Wat αλλά ίσως και καμιά ακόμη εκδρομή μισής/μίας ημέρας, 1-2 στη Luang Prabang με ακριβώς το ίδιο σκεπτικό, και τις υπόλοιπες στη Bangkok που ούτε αυτές θα έφταναν για να δούμε άνετα και όπως πρέπει την πόλη αλλά και τα κοντινά σημεία ενδιαφέροντος που απαιτούν ημερήσιες δραστηριότητες.

• Θεωρείς πως έχουν μείνει εκκρεμότητες; Μήπως μετάνιωσες για τον τρόπο που έγινε η εκδρομή έχοντας τόσο λίγο χρόνο στη διάθεση σου;
Προφανώς κι έχουν μείνει εκκρεμότητες, κατά κύριο λόγο στην Bangkok όπως προανέφερα, που ελπίζω να καλυφθούν σε μεταγενέστερα ταξίδια. Δε μετανιώσαμε επ’ ουδενί όμως για την εκδρομή και τον τρόπο που επιλέξαμε να γίνει χωρίζοντας τις μέρες με τη δική μας λογική. Το είχαμε καημό, όνειρο, απωθημένο, όπως θέλετε πείτε το δεν έχει σημασία και χαρήκαμε που το βγάλαμε έτσι.

Να αναφέρω κάπου εδώ διευκρινιστικά λοιπόν πως το όλο εγχείρημα στήθηκε σε γνωστά και τουριστικά ίσως μονοπάτια, κάτι που δε μας πειράζει και δεν αποποιούμαστε, γνωρίζοντας πως ναι μεν οι χώρες αυτές είχαν πολλά περισσότερα να προσφέρουν όμως από την άλλη δε γινόταν διαφορετικά τουλάχιστον όσον αφορά την πρώτη μας επίσκεψη σ’ αυτές.

Ας κριθεί παρακαλώ και αυτή η ιστορία ως προς αυτόν τον παρονομαστή, μιας και δεν έχει νόημα να θίξουμε το τι διαφορετικό θα μπορούσαμε να κάνουμε…

• Θα ξαναπήγαινες σε κάποια από αυτές τις πόλεις;
Εύκολη ερώτηση, δύσκολη απάντηση, μιας και δε κάνουμε κάθε μέρα τέτοιου τύπου ταξίδια. Εκτός από την Μπανγκόκ που θα επιδίωκα και ίσως βολέψει γι’ αεροπορικούς λόγους ως πέρασμα, όχι τόσο εύκολα τις άλλες δύο, μόνο αν έβγαινε τυχαία ή είχα πολύ χρόνο στη διάθεση μου σε μελλοντικό ταξίδι, ποιος ξέρει. Δεν είναι πως δε μου άρεσαν, απλά αν ξαναβρεθώ στη μαγική γωνιά του πλανήτη που λέγεται Ινδοκίνα θα επιδίωκα κάτι άλλο, όπως ίσως τη Βιρμανία που αποτελεί κι αυτή άλλωστε στόχος.

• Ένιωσες κάποια στιγμή στις πόλεις αυτές φόβο ή ανασφάλεια;
Γελάει ο κόσμος για δεύτερη φορά στο κεφάλαιο αυτό. Ούτε μας πέρασε καν από το μυαλό, ακόμα και στην πολύβουη Bangkok, ίσως να κινδυνεύαμε πιο πολύ από κάποιον σουρωμένο/μαστουρωμένο καγκουροτουρίστα παρά από Ασιάτη.
Καλά σε Siem Reap και Luang Prabang δε το συζητάω έτσι, δεν υπήρχε ούτε η παραμικρή υποψία φόβου, τουλάχιστον εκεί που συνηθίζει να κινείται κάποιος επισκέπτης, καθιστώντας αυτές τις περιοχές απόλυτα ασφαλείς στα μάτια μας.

• Πόσο τελικά κόστισε το ταξίδι;
Εδώ όπως είπα και στον πρόλογο μου δε ξέρω αν βοήθησα τόσο, δεδομένου ότι το βασικό εισιτήριο και μεγαλύτερο έξοδο του κλείστηκε χρησιμοποιώντας Star Alliance μίλια με σχεδόν τσάμπα φόρους. Τα υπόλοιπα όλα, με ακριβές ενδιάμεσες πτήσεις, βίζες, διαμονές, μεταφορές, ποτά, φαγητά, εξωφρενικά πολλά μα πολλά ψώνια και μικροέξοδα γύρω στο ενάμισι, χωρίς να στερηθούμε απολύτως τίποτα.

• Γινόταν να πραγματοποιηθεί με λιγότερα έξοδα;
Βεβαίως και γινόταν, ίσως εξοικονομώντας χρήματα από κάποιες διαμονές αν και με τόσες λίγες μέρες και μέσο όρο 30€ ανά διανυκτέρευση δεν υπήρχε λόγος. Επίσης θα γινόταν με λιγότερα ψώνια και δώρα σε σχέση με όσα κάναμε εμείς, γιατί μας έπιασε μια υπερβολή μάλλον από την εξαετή έλλειψη Ασίας και φθηνών αγορών, όπως επίσης και μια μικρή εξοικονόμηση χρησιμοποιώντας τα ΜΜΜ έναντι transfer, ακόμα κι από τις οργανωμένες εκδρομές που -ίσως, δεν είναι και σίγουρο- αν κλείναμε επιτόπου να βρίσκαμε φθηνότερα. Για τα ποτά δε λέω, μη κοροϊδευόμαστε και μεταξύ μας…

• Θεωρείς ότι είναι κάτι που μπορούσες να κάνεις και δε το έκανες;
Στα δεδομένα του τόσο στενού χρονικού περιθωρίου, της εξωφρενικής ζέστης, κίνησης και υπερδραστηριότητας όχι, είμαι νομίζω καλυμμένος από την προσπάθεια που κάναμε και είδαμε όσα είδαμε, που αν βοηθούσε ο καιρός θα ήταν λίγο περισσότερα. Το μόνο που θα μου μείνει απωθημένο όμως είναι το περίφημο Skytrain στην Bangkok, το οποίο παρόλο που ‘χα αγοράσει εισιτήρια δε προλάβαμε να δούμε και να χρησιμοποιήσουμε. Ας είναι, την επόμενη φορά καλά να είμαστε.

• Ήταν τελικά το ταξίδι τόσο ωραίο όσο το περίμενες;
Όχι. Ήταν πολύ καλύτερο και χαίρομαι πολύ που επιμείναμε, το περιμέναμε για χρόνια, το σχεδιάσαμε ξανά και ξανά και δε μας απογοήτευσε καθόλου, καθιστώντας το ένα από τα καλύτερα κι αρτιότερα που έχουμε κάνει, παρόλη την ιδιομορφία του.

• Συνιστάς σε κάποιον την εκδρομή την ίδια περίοδο, όσον αφορά τις καιρικές και όχι μόνο συνθήκες;
Ανεπιφύλακτα παιδιά τι να λέμε. Σε περίπτωση που τύχει και βρει οικονομικό αεροπορικό τρόπο μετάβασης προς εκείνα τα μέρη, είναι μια εξαιρετική επιλογή, πανέμορφη, ιδιαίτερη, ασφαλής, μια γαστρονομική απόλαυση, με σπουδαία μνημεία, διασκέδαση, με λίγα λόγια τα έχει όλα ο μπαξές και σε μεγάλες δόσεις. Τώρα όσον αφορά την εποχή θέλει προσοχή, τουλάχιστον απ’ όσο μας είπαν οι ντόπιοι ξεναγοί ειδικά οι μήνες που χτυπάει 45άρια (!) είναι απαγορευτικοί μιας και δε θα μπορέσεις να ευχαριστηθείς τίποτα. Διπλή προσοχή στην Καμπότζη όπου παίζει ρόλο και η βροχερή περίοδος, η στάθμη των νερών και τα σχετικά.

• Υπάρχει κάποιο σχόλιο για τους ανθρώπους που συναναστράφηκες σ’ αυτή την εκδρομή;
Σίγουρα υπάρχει, θέλοντας να σταθώ ιδιαίτερα στους Καμποτζιανούς του Siem Reap όπου μου έκανε μεγάλη εντύπωση η εξωστρέφεια, η ευγένεια και το χαμόγελο τους, γεγονός που σίγουρα δε περίμενα με τίποτα να συναντήσω έχοντας κατά νου την πρότερη εμπειρία μου στην Ασία. Από κοντά και αυτοί του Λάος και Ταϊλάνδη που παρόλο τον υπερτουρισμό διατηρούν ακόμη όπως φαίνεται κάποιες αρχές.

• Τι θα συμβούλευες σε όποιον ψάχνεται να κάνει μια ανάλογη εκδρομή; Να το δοκιμάσει μόνος, οργανωμένα, να επιλέξει και τις τρεις χώρες και γιατί;
Αυτό είναι κάτι που πιστεύω να το απάντησε η έως τώρα εξιστόρηση και το κάθε κεφάλαιο, όμως για να το συνοψίσω θα πω αρχικά πως όντως άξιζε ο οχι περίεργος τελικά συνδυασμός αυτών των χωρών-πόλεων (δεν ήμασταν οι μόνοι, το κάνανε κι άλλοι ταξιδιώτες), ότι δεν ήταν καθόλου δύσκολος παρόλο που φαίνεται, αποτελώντας μια ιδανική εκδρομή που τα συμπεριλαμβάνει όλα μα όλα. Ξαναλέω γιατί πρέπει: Σπουδαία μνημεία, αρχαιολογία, ναούς, φύση, ανθρωπογεωγραφία, γαστρονομία, αγορές, διασκέδαση, αστικό τοπίο, πραγματικά δε ξέρω τι να πρωτογράψω, θέλω να πιστεύω πως σας παρουσίασα ό,τι μπορούσα. Προσωπικά δε βρίσκω κανέναν απολύτως λόγο να απευθυνθεί κάποιος σε πρακτορείο για οργανωμένη εκδρομή, καθώς με στοιχειώδη οργάνωση και διάβασμα μπορεί να φτιάξει κάτι πολύ ωραίο.

• Νομίζεις πως πέρασε το συναίσθημα της ευρύτερης αυτής περιοχής μέσα απ’ την ιστορία σου;
Πάλι θα επικαλεστώ την κρίση των αναγνωστών της ιστορίας, ελπίζω να σας άφησα εν τέλει κάτι για την υπέροχη Ινδοκίνα, θέλοντας να δείξω όσο πιο καλά γινόταν -ίσως και σε υπερβολικό βαθμό- την περιήγηση μας εκεί και όλα όσα βιώσαμε και νιώσαμε.

• Βρήκες ομοιότητες σε σχέση με αντίστοιχα ταξίδια σου;
Προφανώς, είναι κάτι που ανέφερα στον πρόλογο μου και τελικά επιβεβαιώθηκα όπως ίσως να περιμένατε, υπήρχαν ομοιότητες με το Βιετνάμ καθώς μιλάμε για ίδιες περιοχές και έντονη αλληλεπίδραση, ωστόσο όχι αυτή που νομίζει κάποιος μιας και οι μεν έχουν επιρροές από τον Κινεζικό, οι δε από τον Ινδικό πολιτισμό. Αρκετά όμοια πλην όμως διαφορετικά, με την οδήγηση να είναι αυτό που ξεχώρισα από τη πρώτη στιγμή, καμία σχέση με την ηχορύπανση από τις κόρνες στο Βιετνάμ!

• Πιστεύεις ότι μπορεί ν’ ακολουθήσει κάποιος τη ταξιδιωτική σου διαδρομή βρίσκοντας αφορμή αυτήν εδώ την ιστορία ;
Μακάρι να το κάνει, αν όχι την ίδια ένα μέρος της διαδρομής, καθώς θέλω να πιστεύω ότι έδωσα μέσω του γραπτού πειστικά επιχειρήματα για τους λόγους που θα άξιζε να το σκεφτεί κι εν τέλει να το επιχειρήσει. Είμαι εδώ διαθέσιμος να βοηθήσω αν μπορώ όποιον θελήσει, για ό,τι χρειαστεί.

Μέχρι τότε,
Δίνουμε ραντεβού στην επόμενη ιστορία, ίσως στην Ασία, την Αμερική , την Ευρώπη ή οποιαδήποτε άλλη ήπειρο, χώρα ή νησί αυτού του κόσμου.

Ραντεβού πάντα ψηλά πάνω απ’ τα σύννεφα!

Cover end.jpg

Υ.Γ. Το μόνο που θ’ αφήσουμε ιστορίες, και κανα - δυο φωτογραφίες…

Last edited:

maratha

Member
Επόμενο Ταξίδι
Κούβα
Ταξίδι-Όνειρο
Περού
Ενα τέλειο ταξίδι !!! Γραμμένο υπέροχα !!! Απολαυστικό κ πολύ δροσιστικό ( με τόσες παγωμένες ) ! Ευχαριστώ που το μοιράστηκες μαζί μας , σίγουρα όταν έρθει η ώρα θα ακολουθήσω το πρόγραμμα σου , έτσι θα είμαι σίγουρη ! Εύχομαι καλά ταξίδια , πάντα με υγεία !!!

YiannisTS

Member
Επόμενο Ταξίδι
Ψήνεται...
Ταξίδι-Όνειρο
Κούβα
Με αρχική σκέψη Βιετνάμ-Καμπότζη-Λαός και τελική απόφαση (και επίσκεψη) μόνο Βιετνάμ, οι υπόλοιπες δύο χώρες έχουν καταχωρηθεί ως απωθημένο που θα ψάχνει την εκπλήρωσή του! Η περιγραφή σου είναι σίγουρα οδηγός...

varioAthens

Member
Και τιθεται το ερωτημα επειδη σε "βλεπω" πολυ ενθουσιασμενο: πες οτι ενας ανθρωπος εχει χρηματα για να κανει ΜΟΝΟ ενα ταξιδι στη ζωη του και σε ρωταει τη γνωμη σου "Συνδυασμος αυτων των 3 χωρων ή Περου?"

psilos3

Member
Επόμενο Ταξίδι
;
Ταξίδι-Όνειρο
Αναζητείται!
Ενα τέλειο ταξίδι !!! Γραμμένο υπέροχα !!! Απολαυστικό κ πολύ δροσιστικό ( με τόσες παγωμένες ) ! Ευχαριστώ που το μοιράστηκες μαζί μας , σίγουρα όταν έρθει η ώρα θα ακολουθήσω το πρόγραμμα σου , έτσι θα είμαι σίγουρη ! Εύχομαι καλά ταξίδια , πάντα με υγεία !!!
Εγώ ευχαριστώ για τα υπέροχα σου λόγια που με τιμούν. Εύχομαι ολόψυχα να πραγματοποιήσεις άμεσα κάτι ανάλογο εφόσον είναι και στο πρόγραμμα σου, υγεία να έχεις να σχεδιάζεις! :)

Με αρχική σκέψη Βιετνάμ-Καμπότζη-Λαός και τελική απόφαση (και επίσκεψη) μόνο Βιετνάμ, οι υπόλοιπες δύο χώρες έχουν καταχωρηθεί ως απωθημένο που θα ψάχνει την εκπλήρωσή του! Η περιγραφή σου είναι σίγουρα οδηγός...
Ευχαριστώ πάρα πολύ για όσα γράφεις για 'μένα, είδα τον ενθουσιασμό στην ιστορία σου για το Βιετνάμ οπότε είμαι σίγουρος πως όταν με το καλό ξαναβρεθείς σ' εκείνα τα μέρη θα έχεις τον αντίστοιχο και για τις μαγικές αυτές χώρες! :)

Και τιθεται το ερωτημα επειδη σε "βλεπω" πολυ ενθουσιασμενο: πες οτι ενας ανθρωπος εχει χρηματα για να κανει ΜΟΝΟ ενα ταξιδι στη ζωη του και σε ρωταει τη γνωμη σου "Συνδυασμος αυτων των 3 χωρων ή Περου?"
Είπα κι εγώ δε θα σκάσει καμιά δύσκολη ερώτηση, όλο με αβροφροσύνες θα τη βγάζουμε; :haha:
Πολύ δύσκολη όμως, καθώς μιλάμε για ταξιδιωτικούς κολοσσούς, όχι αστεία.
Χωρίς να το λέω με την καρδιά μου και στο 100% της γνώμης μου θα πω Περού, μόνο και μόνο επειδή αν το εξαντλήσεις και το γυρίσεις βλέπεις τα πάντα.
Θα μου πεις από την άλλη στην Ασία δε βλέπεις τα πάντα;
Δε ξέρω, μπερδεύτηκα και δεν είμαι σίγουρος, πάντα με ζόριζαν οι συγκρίσεις...:rolleyes:

evaT

Member
Επόμενο Ταξίδι
?
Ταξίδι-Όνειρο
Ιαπωνία
'Αλλη μια υπέροχη, μεστή ιστορία σου με καταπληκτικές φωτογραφίες όπως πάντα. Να είσαι γερός να ταξιδεύεις παντού! Ευχαριστούμε.

Μην τον βραχυκυκλώνεις έτσι. Καλύτερα μπυρόνια που έχει; εκεί θα προτιμήσει να πηγαίνει :haha:

psilos3

Member
Επόμενο Ταξίδι
;
Ταξίδι-Όνειρο
Αναζητείται!
Μην τον βραχυκυκλώνεις έτσι.
Βραχυκύκλωμα κανονικό, πολύ απαιτητική ερώτηση που νομίζω κανείς δε μπορεί να απαντήσει μ' ευκολία.
Καλύτερα μπυρόνια που έχει; εκεί θα προτιμήσει να πηγαίνει :haha:
Στην Τσεχία, αλλά υστερεί αλλού αυτή η χώρα. Δε πειράζει. :haha: :haha:

'Αλλη μια υπέροχη, μεστή ιστορία σου με καταπληκτικές φωτογραφίες όπως πάντα. Να είσαι γερός να ταξιδεύεις παντού! Ευχαριστούμε.
Ευχαριστώ για όσα γράφεις Εύα, το είχες πιστέψει από την αρχή κιόλας, ελπίζω να κατάφερα να μεταδώσω λίγο τον ενθουσιασμό μου. :)
Υγεία να έχουμε να ταξιδεύουμε!

Smaragda53

Member
Επόμενο Ταξίδι
αχ, μακάρι νάξερα!
Ταξίδι-Όνειρο
Πολυνησία
Βραχυκύκλωμα κανονικό, πολύ απαιτητική ερώτηση που νομίζω κανείς δε μπορεί να απαντήσει μ' ευκολία.

Στην Τσεχία, αλλά υστερεί αλλού αυτή η χώρα. Δε πειράζει. :haha: :haha:

Ευχαριστώ για όσα γράφεις Εύα, το είχες πιστέψει από την αρχή κιόλας, ελπίζω να κατάφερα να μεταδώσω λίγο τον ενθουσιασμό μου. :)
Υγεία να έχουμε να ταξιδεύουμε!
Προσυπογράφω Τσεχία! Έπινα μισό λίτρο μεσημεράκι με ζεστη κι έπαιρνα τον ανήφορο για το κάστρο πετωντας! Αξέχαστη γεύση!

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
34.064
Μέλη
39.795
Νεότερο μέλος
nirou

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom