1. Η αναδρομή στο παρελθόν συνεχίζεται! Ψηφίστε την Ταξιδιωτική Ιστορία του μήνα για τους μήνες Ιανουάριο - Απρίλιο 2016! Κάντε κλικ εδώ!
Απόκρυψη ανακοίνωσης
Με την πλοήγησή σας στο Travelstories.gr αποδέχεστε τη χρήστη cookies που ενισχύουν την εμπειρία χρήσης. -- ΟΚ --

Άγιο Όρος

Συζήτηση στο φόρουμ 'Μακεδονία' που ξεκίνησε από το μέλος santiago, στις 19 Ιανουαρίου 2010.

 1. Triplover

  Triplover Member

  Μηνύματα:
  961
  Likes:
  2.674
  Επόμενο Ταξίδι:
  Ελβετία
  Αν δεν σας ξέρουν και πάτε πρώτη φορά, είναι δύσκολο να γίνει αυτό που επιθυμείτε. Απευθυνθείτε στον πνευματικό σας, μπας και μπορεί να κάνει κάτι. Αν πάλι δεν έχετε πνευματικό, τότε όχι.
   
  #37
  chris7 likes this.
 2. soudianos

  soudianos Member

  Μηνύματα:
  3.369
  Likes:
  3.918
  Ονειρεμένο Ταξίδι:
  Βερακρούζ
  Ναι, τις τελευταίες 2 φορές έμεινα από πέντε βράδια χωρίς πρόβλημα σε διαφορετικές μονές. Καμία διαδικασία απλά κάνε κράτηση στη μονή δεν χρειάζεται να αναφέρεις πότε λήγει το διαμονητήριο. Για περισσότερες μέρες στο ίδιο μόνο σε σκήτη όταν είναι μεγάλη π.χ. του Αγ. Ανδρέου για τις μονές θέλει γνωριμίες στις περισσότερες
   
  #38
  chris7 likes this.
 3. japetus

  japetus Member

  Μηνύματα:
  258
  Likes:
  134
  Για να μείνεις πάνω από τέσσερις μέρες 'νόμιμα', θα πρέπει να μεταβεις στο γραφείο της Ιεράς επιστασιας στις Καρυές και να ζητήσεις επέκταση στο διαμονητηριο. Απλή διαδικασία, μια υπογραφή και μια σφραγίδα μπαίνει, αλλά πρέπει να είσαι εκεί τις μέρες και τις ώρες που είναι ανοιχτά.
  Για διαμονή πολλές μονές ή σκητες δέχονται πολυήμερες κρατήσεις αν ρωτήσεις τον αρχονταρη.
  Εχε επίσης υπόψη ότι αν θέλεις να μείνεις σε μια μονή μόνο, επικοινωνείς με τον αρχονταρη και μπορεί να σου εκδώσει ειδικό διαμονητηριο μόνο για τη συγκεκριμένη μονή, το οποίο δεν έχει συγκεκριμένη διάρκεια.

  Κάτι άλλο που θα διαπιστώσεις στο Όρος είναι ότι υπάρχει σωρεία κανονισμών και απαγορευσεων, αλλά υπάρχει και μεγάλη ελαστικότητα.
   
  #39
  Yorgos and chris7 like this.
 4. Δημήτρης X.

  Μηνύματα:
  237
  Likes:
  285
  Επόμενο Ταξίδι:
  Κίνα
  Ισχύει ότι ενώ υπάρχουν πολλοί κανόνες τα πράγματα είναι ελαστικά. Όλα εξαρτώνται από την μονή που θες να κάτσεις παραπάνω, τον αρχοντάρη, τον Ηγούμενο και φυσικά τις καιρικές συνθήκες.

  Τον περασμένο Φεβρουάριο λόγω του χιονιού αποκλειστήκαμε για αρκετές ημέρες στην Αγίου Παύλου και ήταν καταπληκτικά.
   
  #40
  chris7 likes this.
 5. Ματθαίος25565

  Μηνύματα:
  3
  Likes:
  1
  Σας ευχαριστώ όλους πάρα πολύ για τις απαντήσεις σας! Και ζητώ συγγνώμη που δεν απάντησα νωρίτερα. Θα ήθελα επίσης αν γνωρίζεις κάποιος να μου προτείνει πως θα ήταν καλύτερα να περάσω τον χρόνο μου από εκεί. Με ενδιαφέρει περισσότερο να ζήσω για ένα διάστημα όσο πιο απλά γίνεται, επίσης θα ήθελα αν είναι δυνατών να μπορώ να συζητάω αρκετά με Γέροντες και άλλους μοναχούς. Ένας φίλος, μου πρότεινε να επισκεφτώ κελιά και όχι μονές, καθώς η φιλοξενία στα κελιά είναι πιο προσωπική και η φιλοξενία στις μονές είναι συνήθως πολύ τυπική. Ισχύει αυτό; Εσείς τι θα μου προτείνατε;
   
  #41
 6. japetus

  japetus Member

  Μηνύματα:
  258
  Likes:
  134
  Καταρχάς να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Εδώ είμαστε ταξιδιωτικό φόρουμ και ως εκ τούτου οι πληροφορίες που θα λάβεις είναι περισσότερο χρηστικές και αφορούν τη διαδικασία έκδοσης διαμονητηρίου, την μετάβαση, τη διαμονή στις μονές και τη μετακίνηση μέσα στο Όρος. Για τα μικρότερα κελιά δεν έχουμε ευλογία από τους γέροντες να γράψουμε λεπτομέρειες και να κάνουμε δημόσια προτάσεις, καθώς οι ίδιοι δεν το θέλουνε.. Κάποιοι μάλιστα δυσφορούν έντονα όταν βλέπουν τα ονόματά τους ή των κελιών τους στο ίντερνετ καθώς θεωρούν ότι το πνευματικό έργο που παράγουν δεν πρέπει επ'ουδενί να 'διαφημίζεται' σαν τουριστικός προορισμός...

  Αυτό που θα σου πρότεινα πάντως είναι να μην πτοηθείς, δες πότε θέλεις/μπορείς να πας και κανόνισε άμεσα για διαμονητήριο. Κλείσε σε κάποια κεντρική μονή την πρώτη μέρα και εκεί εφόσον το θέλεις, τα βήματά σου θα σε οδηγήσουν στους κατάλληλους ανθρώπους. Μίλα με τους πατέρες εκεί που θα μείνεις για συστάσεις, μίλα και με άλλους προσκυνητές και ακολούθα τα πόδια σου... Μη διστάσεις να χτυπάς τις πόρτες κελιών και να ζητάς να μιλήσεις με τους γέροντες.
   
  #42
 7. soudianos

  soudianos Member

  Μηνύματα:
  3.369
  Likes:
  3.918
  Ονειρεμένο Ταξίδι:
  Βερακρούζ
  Κάθε μονή έχει τον πνευματικό της, ζήτησε τον θα σου κλείσει ραντεβού. Θα σε εξομολογήσει, θα προσευχηθεί για τα προβλήματα της υγείας σου και των δικών σου σε ειδικό χώρο γι αυτές τις δουλειές...
  Δεν είναι δυνατόν να πας στο Α.Ο. και να μην βρεθείς π.χ. στις 3 το πρωί ή σε μια ολονυχτία στη κατασκότεινη βυζαντινή εκκλησία για μια λειτουργία ξεχωριστή απ ότι ήξερες μέχρι τότε. Στο χώρο απ όπου πέρασαν αυτοκράτορες και γνωστοί πατριάρχες. Διάλεξε μικρο μοναστήρι στην αρχή π.χ. Κωνσταμονίτου όπου δεν πάνε πολλοί προσκυνητές. Μην ανησυχείς και μόνο που θα πας στο Α.Ο θα πάρεις τη δόση σου κι εσύ...
  Ρίξε ένα βλέμμα και στις ιστορίες μας, όλα τα γράφουμε ...
   
  #43
  chris7 likes this.
 8. Ματθαίος25565

  Μηνύματα:
  3
  Likes:
  1
  Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση. Έχεις απόλυτο δίκαιο. Θέλω να πιστεύω πως με την βοήθεια του Θεού θα βρώ αυτό που ψάχνω, με τον έναν τρόπο ή τον άλλο.
   
  #44
 9. angelo_kav

  angelo_kav Member

  Μηνύματα:
  344
  Likes:
  291
  Επόμενο Ταξίδι:
  ΤΑΛΙΝ
  Ονειρεμένο Ταξίδι:
  ΟΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΩ ΠΑΕΙ
  Κάθε μοναστήρι έχει τη χάρη του. Έχω πάει σε 18 απ τα 20 μοναστήρια, σε πολλές σκήτες και κελιά. Μόνο ευχαρίστηση νιώθω όταν φεύγω απο αυτό τον Άγιο Τόπο. Πάνε σε οποιο μοναστήρι σε δεχτούν και σιγά σιγά θα πραγματοποιείσεις αυτά που θέλεις.
   
  #45
  chris7 and japetus like this.