Έλληνες σε σχέση με άλλους λαούς

Μηνύματα
410
Likes
1.351
Ονειρεμένο Ταξίδι
ΛΑΣ ΒΕΓΚΑΣ ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ
Απο τα ταξιδια που εχω κανει θα μιλησω για Ευρωπαιους βγαζω το συμπερασμα οτι στις βορειες χωρες που εχω παει Ισλανδια,Ιρλανδια για παραδειγμα μονο ψυχροι και μελαγχολικοι δεν ειναι .Ειδικα οι Ιρλανδοι εχουν τρελη αισθηση του χιουμορ,πολυ φιλικοι και εχουν πολυ καλη γνωμη για τους Ελληνες.Εμενα μου αφησαν τις καλυτερες εντυπωσεις και στο θεμα φιλοξενιας και στον τροπο που θα σου μιλησει και θα κανει χιουμορ ο σερβιτορος.Ακριβως το αντιθετο ψυχροι και λιγομιλητοι θα λεγαν οι ανατολικοευρωπαιοι και οι Βαλκανιοι Ρουμανια,Βουλγαρια .Οι Ρουμανοι δεν λεω ευγενικοι ειναι και αγαπουν εμας αλλα μονο θερμους δεν τους ειδα.Οι Ισπανοι θα ελεγα ειναι οτι πιο κοντα στην κουλτουρα μας και σαν μερος αλλα και σαν φυσιογνωμιες.Τελος επειδη κατι ειδα για βρωμια πρωτα βαζουν τους Αγγλους.
 

alice~

Member
Μηνύματα
714
Likes
1.167
Ονειρεμένο Ταξίδι
Iceland
Εγώ πέρασα 6 μηνες στην Πολωνία και ταξίδεψα αρκετά εκείνη την περίοδο. Αυτό που μου άρεσε πολύ ήταν το ποσο διακριτικοί είναι οι άνθρωποι. Δεν θα σε φέρουν σε δύσκολη θέση, δεν θα ρωτήσουν αδιάκριτες λεπτομερειες, είναι ευγενικοί και πρόθυμοι να σε βοηθήσουν. Κάτι που μου είχε κάνει εντύπωση ήταν ότι, ειδικά οι άντρες, αν έβλεπαν ότι χρειαζόσουν βοήθεια με τα ψωνια σου έπαιρναν ακόμα και τις σακούλες από τα χέρια για να βοηθήσουν, ενώ ο κόσμος ήταν πάντα ευγενικός και άνοιγε πχ τις πόρτες όταν έβλεπε ότι κουβαλούσες πράγματα, περίμεναν να περάσεις κτλ. Στην Ελλάδα σπρώχνονται όλοι να μπουν πρώτοι, ενώ για βοήθεια δεν το συζητώ καν.
Το αποκορύφωμα ήταν όταν επέστρεφα Ελλάδα το καλοκαίρι από Βερολίνο και φυσικά η πτήση ήταν γεμάτη Έλληνες. Εκτός από το ότι όλοι έκαναν παράπονα που δεν μπαίναμε στο αεροπλάνο (περιμέναμε πέντε λεπτά παραπάνω ξερωγω), διπλα μου στο αεροπλάνο καθόταν μια κυρία και εκτός από το ότι με ρώτησε τα πάντα, από το ποια ειμαι μέχρι και τι ζώδιο ειμαι, στο τέλος ήθελε να μου προξενευσει τον γιο της και μου ευχήθηκε να βρω έναν καλό γαμπρό :p Ε και κάπως ετσι κατάλαβα για τα καλά ότι επέστρεφα Ελλάδα... :p
Αυτό που δεν μου αρέσει σίγουρα είναι το ποσο πίνουν!! Πραγματικά πινουν συνέχεια, γίνονται λιώμα και αυτό το θεωρούν διασκέδαση. Και όχι μόνο οι Πολωνοί αλλά συνάντησα και Γάλλους που το έκαναν αυτό, Ισπανούς και Σουηδούς. Αν το ποτό και το να γίνεσαι τυφλα κάθε βράδυ είναι η μόνη διασκέδαση τότε οκ, δεν ξέρω να διασκεδάζω μαλλον.
Και φυσικά να αναφέρω τον αντικαπνιστικό νόμο που στο εξωτερικό ισχύει ΠΑΝΤΟΥ ενώ στην Ελλάδα κάνουμε ακόμα τα στραβά ματια. Μπορούσαμε, και στην Πολωνία και στην Γερμανία και σε όλες τις χώρες βασικά, να βγούμε για μια μπυρα και ξέραμε ότι δεν θα γυρίσουμε σπίτι με ρούχα που μυρίζουν τσιγαριλα από πάνω ως κάτω. Όσοι ήθελαν να καπνίσουν ή θα πήγαιναν σε συγκεκριμένα δωμάτια καπνιστών, ή θα έβγαιναν έξω. Ίσως σε καμία δεκαετία να εφαρμοστεί αυτό και εδώ, ίσως... :p
 
Last edited:

La_viajera

Member
Μηνύματα
21
Likes
94
Επόμενο Ταξίδι
Tel Aviv
Ονειρεμένο Ταξίδι
Colombia
Λόγω Εράσμους έζησα αρχικά 6 μήνες στην Ισπανία. Λίγο το κλίμα αφασίας, η πρωτόγνωρη εμπειρία κ η γενικότερη ανεξαρτησία με έκαναν να ωραιοποιήσω τη χώρα και τους ανθρώπους σε βαθμό που η οποιαδήποτε σύγκριση με την Ελλάδα ήταν απλώς αδύνατη. Γυρίζοντας πίσω λοιπόν με τις καλύτερες εντυπώσεις βρέθηκα να εργάζομαι σε εταιρεία με ξένους κυρίως συναδέλφους ξαναζώντας κατά κάποιο τρόπο το Εράσμους. Δουλεύοντας σε καθημερινή βάση με Ισπανούς κυρίως, η γνώμη μου άλλαξε εντελώς... τζαμπατζήδες που προκειμένου να γλιτώσουν 1 ευρώ δεν λογαριάζουν ούτε φιλίες ούτε τίποτα. Αμέτρητες φορές σε κοινές εξόδους μου έτυχε να αποχωρούν διακριτικά χωρίς να έχουν πληρώσει αφήνοντας τους "φίλους" να βγάλουν το φίδι απ'την τρύπα. Άλλο παράδειγμα, άτομα που κάποια στιγμή γύρισαν Ισπανία και άφησαν κάτι τρελά φέσια σε φίλους που συγκατοικούσαν. Γενικώς κατάλαβα ότι δεν είναι άνθρωποι στους οποίους μπορείς να στηριχτείς αλλά σίγουρα μπορείς να περάσεις τέλεια κάνοντας απλή παρέα μαζί τους. Οι Λατινοαμερικάνοι πάλι είναι μακράν το αντίθετο...αν σε θεωρούν φίλο θα σε βοηθήσουν και θα σου σταθούν χωρίς δεύτερη σκέψη. Θεωρώ ότι είναι πολύ πιο κοντά στη δική μας κουλτούρα.

Λίγα χρόνια μετά το Εράσμους, ζώντας πλέον στα βόρεια της Αγγλίας οι άνθρωποι που μου έχουν κάνει περισσότερο εντύπωση είναι οι Κινέζοι. Γενικώς κυκλοφορούν όλοι μαζί κ είναι αλήθεια ότι δεν θα πλησιάσουν εύκολα τους Ευρωπαίους λόγω γλώσσας. Υπάρχουν πολλοί όμως που είναι εδώ για να γνωρίσουν νέες κουλτούρες κ το προσπαθούν πολύ! Μου έχει κάνει εντύπωση το πόσο γενναιόδωροι είναι..καμία σχέση με τους Ολλανδούς που περιγράφετε πιο πάνω. Αν τους καλέσεις κάπου θα κεράσουν, προσφέρουν τσιγάρα αβέρτα (πράγμα ανύκουστο εδώ πέρα:p) και μάλιστα μια κοπέλα μου είχε φέρει κ αναμνηστικό από την Κίνα μετά τις διακοπές της (ποτέ κανένας Ισπανός :p).

Το γενικό συμπέρασμα που έχω βγάλει πάντως είναι πως πλέον τα στερεότυπα υπάρχουν απλώς για να καταρρίπτονται. :)
 

fenia42

Member
Μηνύματα
3.853
Likes
14.086
Επόμενο Ταξίδι
Азербайджан
Ονειρεμένο Ταξίδι
Γροιλανδία,Σβάλμπαρντ
Μιας και αναφέρεις τους Κινέζους να πω ότι για κάποιο λόγο, όταν δεν υπάρχει το χάσμα της επικοινωνίας αισθάνομαι ότι ταιριάζω πολύ με το λαό αυτό. Τους συναναστρέφομαι χρόνια λόγω δουλειάς και με μερικές συνεργάτιδες μου έχω έρθει πολύ κοντά. Ειδικά αυτές που ζουν στην Ελλάδα είναι πιο Ελληνίδες μάνες κι απο εμάς! Έχω διαπιστώσει ότι ταιριάζω τόσο με αυτές που ζουν στην Ελλάδα όσο και με αυτές που ζουν στην Κίνα αλλά μπορώ να επικοινωνήσω μαζί τους στα αγγλικα.Κι όσο πιο πολλές Κινέζες γνωρίσω τόσο περισσότερες νέες φίλες δημιουργώ. Μιλάω στο θηλυκό γένος γιατί μόνο με γυναίκες συναναστρέφομαι. Βέβαια υπάρχουν και πολλά αρνητικά στη νοοτροπία τους που δε μου αρέσουν. Πχ είναι πολλοί αυστηροί με τα παιδιά τους, τους γεμίζουν δραστηριότητες, τα βάζουν να μελετούν όλη μέρα, τα διδάσκουν κινεζικά τρεις ώρες τη μέρα χωρια από το ελληνικό σχολείο κοκ κι επίσης πολλές νταντάδες θεωρούν φυσιολογικό να νουθετούν τα παιδιά με χειροδικία. Αυτό είναι κάτι που δε μπορώ να ανεχτώ καθόλου αλλά οι ιδιεσ Οι μάνες δεν αντιδρούν.
Όσον αφορά την καθαριότητα είναι κάτι που συνειδητοποίησα όταν άρχισα να μπαίνω σε σπίτια εκτός Ελλάδας και κυρίως εκτός Ευρώπης. Ειδικά στο Ιράν είχα φρικάρει και το μυαλό μου δε μπορούσε να συλλάβει πως είναι δυνατόν να περιμένουν επισκέπτες και να είναι βρωμικο το σπίτι τους. Αφού για να χρησιμοποιήσω το μπάνιο τους είχα πάρει τη χλωρίνη και το καθάριζα μόνη μου.Τότε κατάλαβα πως το θέμα της καθαριότητας είναι καθαρά υποκειμενικό και ότι εμείς σαν λαος είμαστε υπερβολικά καθαρός.
 

viktoria

Member
Μηνύματα
168
Likes
434
Αυτο που με ενοχλει εως και τρομαζει σε καποιους λαους της Ευρωπης ειναι η τρελη ανοδος του εθνικισμου. Τα περι καθαριοτητος και χαμογελων τα θεωρω δευτερευοντα.
View attachment 266291
Καλημερα,γιατι αραγε?(για τον εθνικισμο η ερωτηση)
 

paefstra

Member
Μηνύματα
12.925
Likes
40.760
Νομιζω οτι ειναι μεγαλη η αναλυση του φαινομενου. Παντως ειναι μια εκδοχη γιατι αν ενας στους 3 Αυστριακους η Ελβετους σας στραβοκοιταει, θα ειναι γιατι ειστε μαυροτσουκαλη, νοτια, κοντη, φτωχια κλπ και οχι γιατι ειναι ετσι τα γονιδια η νοοτροπια του.
 

North66

Member
Μηνύματα
4.297
Likes
5.032
Ονειρεμένο Ταξίδι
Γροιλανδία
Νομίζω ότι έχουν συνηθίσει πια στην Ευρώπη με τους Άραβες και τους Βορειοαφρικανούς και εμείς τους φαινόμαστε σχετικά λευκοί. Συν ότι έχουμε το πλεονέκτημα να μη μας στραβοκοιτάνε οι πιο σκουρόχρωμοι στις συνοικίες τους σε σχέση του να είμασταν κεντροευρωπαίοι λευκοί.
 

viktoria

Member
Μηνύματα
168
Likes
434
Δλδ οι (παρα)μορφωμενοι βορειοι που καταλλους ,πρεπει να μιμηθουμε εμεις οι αξεστοι ,μαυριδεροι,κοντοι ,φτωχοι Βαλκανιοι(αλλωστε μας ψεγουν συχνα για ρατσισμο εναντι των παρατυπων,sic,μεταναστων .Ειναι ρατσιστες?πιπερι στο στομα που λεμε τετοια πραγματα για τους παντα πολιτικα ορθους βορειοευρωπαιους!
 

Yorgos

Member
Μηνύματα
9.614
Likes
50.260
Επόμενο Ταξίδι
Umhlanga
Ονειρεμένο Ταξίδι
Περού τότε, τώρα, πάντα
Για την καθαριότητα μόνο να σχολιάσω ότι τους Έλληνες στη λατινική Αμερική κανείς δεν τους θεωρεί καθαρούς, αντίθετα εντάσσονται στο πλαίσιο των "βρωμικων Ευρωπαίων". Όταν με σύστησε η πρώην μου στον παππού της και του είπε "από εδώ ο Γιώργος, από την Ελλάδα είναι" , με κοίταξε από πάνω μέχρι κάτω και τη ρώτησε "Α, και δε βρωμάει;".

Γενικά οι Έλληνες τουρίστες σε χώρες όπως το Μεξικό η Κούβα ή η Βραζιλία δεν ξεφεύγουν από την κατηγορία "δεν τους μίλησε κανείς για το rexona" ,πολύ συχνά δε φοράνε αποσμητικό και , όπως και οι περισσότεροι Ευρωπαίοι, ιδρώνουν και μυρίζουν. Άπειρα τα παραδείγματα, από οδηγό τουριστικού λεωφορείου που αρνείται αρνείται να μπει "γιατί εκείνο το ζευγάρι κι αυτός ο κύριος βρωμάνε, δε δουλεύω με αυτές τις συνθήκες!" μέχρι δεξίωση της ελληνικής πρεσβείας όπου λατινοαμερικανοι διπλωμάτες σχολίαζαν χωρίς να ξέρουν την καταγωγή μου "τουλάχιστον σήμερα την έκαναν βράδυ την εκδήλωση και δε μυρίζουν οι οικοδεσπότες μας, χαχα".

Έχει να κάνει και με τους ελληνες ναυτικούς και με τους ελληνες τουρίστες που μη συνηθισμένοι στα τροπικά κλίματα μυρίζουν. Δηλαδή τους Έλληνες τους βλέπουν όπως βλέπουν εκείνοι τους Άγγλους...

Σε Ιαπωνία και Σιγκαπούρη έχω συναντήσει αντίστοιχες αντιλήψεις, πάλι λόγω ελληνων ναυτικών. Σε άλλες χώρες η βρώμα από τον καπνό των Ελλήνων θεωρείται δεδομένη, ενώ ως παιδί θυμάμαι οδική εκδρομή που περνώντας τα σύνορα για Ελβετία οι συνοριοφυλακες μπήκαν στο λεωφορείο και μοίρασαν πλαστικές σακούλες μόνο στους Έλληνες "για να μην πετάνε τα σκουπίδια από τα παράθυρα του λεωφορείου".

Αυτό που οι Έλληνες θεωρούν τους εαυτούς τους πεντακαθαρους κοινώς, δεν έχει απήχηση παντού. Σε πάρτι Ελληνίδας στην Ισπανία στα φοιτητικά μου χρόνια θυμάμαι ότι δεν πήγε σχεδόν κανείς "επειδή στο σπίτι της βρωμάνε τσιγαριλα ακόμη και τα ποτήρια".
 

interted

Member
Μηνύματα
1.355
Likes
8.197
Επόμενο Ταξίδι
?
Ονειρεμένο Ταξίδι
Ράφτινγκ στον Ουρουμπάμπα
Δλδ οι (παρα)μορφωμενοι βορειοι που καταλλους ,πρεπει να μιμηθουμε εμεις οι αξεστοι ,μαυριδεροι,κοντοι ,φτωχοι Βαλκανιοι(αλλωστε μας ψεγουν συχνα για ρατσισμο εναντι των παρατυπων,sic,μεταναστων .Ειναι ρατσιστες?πιπερι στο στομα που λεμε τετοια πραγματα για τους παντα πολιτικα ορθους βορειοευρωπαιους!
Αν πας να μιμιθείς αυτό το ποσοστό των Βορειοευρωπαίων κάτι κάνεις λάθος.
Και η πολιτική ορθότητα βέβαια πρέπει να έχει τα όριά της. Τις προάλλες απελύσαν τον συγκάτοικό μου από την δουλεία του με συνοπτικές διαδικασίες για ρατσισμό, γιατί κάποιος παραπονέθηκε στο αφεντικό του για μια σελίδα που διαχειρίζεται με χιουμοριστικές ειδήσεις (σαν το Ελληνικό "Κουλούρι"), γιατί το θεώρησε ώς κανονική είδηση και τον πρόσεβαλε. (Για την ιστορία η είδηση ήταν κάτι για ένα Μπρεξιτά αφεντικό, που τώρα που θα βγούμε από την ΕΕ είναι ενθουσιασμένος που θα προσλαμβάνει νταντάδες από την Σαουδική Αραβία. ΟΚ ίσως λίγο κακόγουστο).
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.109
Μηνύματα
880.572
Μέλη
38.837
Νεότερο μέλος
koliswa

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom