tita
Member
- Ταξίδι-Όνειρο
- Ανταρκτική
Παρόλα αυτά, τόσο εγώ όσο και ο άλλος Έλληνας φοιτητής που ξεκίνησε μαζί μου πέρυσι το Φεβρουάριο, είχαμε κάποια προβλήματα “δεσίματος” με τους συμφοιτητές μας. Λίγο το ότι είμαστε ξένοι, λίγο το ότι “εισχωρήσαμε” το δεύτερο για αυτούς εξάμηνο, λίγο το ότι μόνο 3 μαθήματα είχαμε κοινά, δεν μπορέσαμε να πούμε στο τέλος του εξαμήνου ότι “ναι, κάναμε φίλους”. Φίλος με τη βαθύτερη έννοια βέβαια, όχι απλά μερικές κουβέντες στη σχολή. Αυτό ευτυχώς άλλαξε το χειμερινό εξάμηνο, που οι περισσότεροι ήταν καινούριοι, που προσπαθήσαμε από την αρχή να έρθουμε κοντά με άτομα, να τους γνωρίσουμε μεταξύ τους, να οργανώσουμε πράγματα.
Οι Ολλανδοί αποδείχθηκαν οι πιο δύσκολοι. Αρχικά, πάντα οι Ολλανδοί είναι φιλικοί, ειδικά αν είσαι τουρίστας. Όταν πρέπει να ζήσεις μαζί τους όμως για μεγάλο χρονικό διάστημα, τότε γίνονται λιγάκι επιφυλακτικοί. Θα προτείνουν κάτι την πρώτη φορά, αλλά μετά δύσκολα. Και τελικά, θεωρούμε τους εαυτούς μας πολύ τυχερούς που 4 μήνες μετά μπορούμε να λέμε ότι έχουμε κάνει τουλάχιστον δύο φίλους Ολλανδούς (με 2 είμαστε και χαρούμενοι, βλέπετε
και σιγά σιγά ο κύκλος διευρύνεται. Δεν είναι τυχαίο που η παρέα μου αποτελείται κυρίως από Έλληνες, Ινδούς και γενικά ανθρώπους με “μεσογειακή νοοτροπία”. Όχι ότι οι Ολλανδοί δεν είναι φιλικοί. Οι περισσότεροι από αυτούς, όταν τους μιλήσεις, θα σου μιλήσουν. Αλλά δεν πρόκειται να σε προσεγγίσουν μόνοι τους εύκολα ή να ανοιχτούν. Και κυρίως αν αυτοί είναι άντρες κι εσύ είσαι κοπέλα. Διάφοροι λόγοι, που έχουν να κάνουν με τον πολιτισμό και τις συνήθειες της χώρας... Αν είσαι άντρας, τότε είναι λίγο καλύτερα τα πράγματα. Αλλά και πάλι, το άκουσα πολλές φορές φέτος “προσπάθησα 3 μήνες για να έρθω κοντά στους Ολλανδούς. Και τελικά...εγκατέλειψα τις προσπάθειες! Δεν γίνεται συνέχεια εσύ να τους παρακαλάς για να βγείτε έξω, να περνάνε δύο τρεις μήνες για να βρεθείτε για έναν καφέ στο σπίτι. Ναι, είναι φιλικοί στη σχολή, αλλά για να τους ψήσεις για έξω είναι πολύ δύσκολο!Οπότε τελικά κάνω παρέα με άλλους ξένους, που από την πρώτη βδομάδα νιώθεις ότι είστε αδέρφια”. Τεράστια εντύπωση μου είχε κάνει το σχόλιο ενός εκ των δύο φίλων Ολλανδών, όταν πήγαμε να επισκεφτούμε τον δεύτερο “α! Επιτέλους έχω την τιμή να έρθω σπίτι σου”. Και τον ρωτάω “καλά, είστε φίλοι 3.5 χρόνια τώρα! Δεν έχεις πάει ποτέ σπίτι του;”. Η απάντηση; “όχι, δεν έτυχε!”. Ή ένα άλλο περιστατικό κατά το οποίο ανακαλύψαμε μετά από 4 μήνες ότι μένουμε στο ίδιο συγκρότημα εστιών με έναν Ολλανδό!
Οι Ολλανδοί αποδείχθηκαν οι πιο δύσκολοι. Αρχικά, πάντα οι Ολλανδοί είναι φιλικοί, ειδικά αν είσαι τουρίστας. Όταν πρέπει να ζήσεις μαζί τους όμως για μεγάλο χρονικό διάστημα, τότε γίνονται λιγάκι επιφυλακτικοί. Θα προτείνουν κάτι την πρώτη φορά, αλλά μετά δύσκολα. Και τελικά, θεωρούμε τους εαυτούς μας πολύ τυχερούς που 4 μήνες μετά μπορούμε να λέμε ότι έχουμε κάνει τουλάχιστον δύο φίλους Ολλανδούς (με 2 είμαστε και χαρούμενοι, βλέπετε