Ήμαρτον...Άγιος ο Μ. Αλέξανδρος!

ΕΡΣΗ

Member
Μηνύματα
6.454
Likes
2.531
Επόμενο Ταξίδι
Βερολίνο (ξανά!)
Ταξίδι-Όνειρο
Λάος, Βιετνάμ, Καμπότζη
Eγώ πάλι έχω την αίσθηση ότι άλλες πιο πλούσιες, φιλελεύθερες και μάλλον πιο πολιτισμένες δυτικοευρωπαικές χώρες έχουν προχωρήσει πέρα απ' τα μεταπολιτευτικά συμπλέγματα απ' τα οποία πάσχει η Ελλάδα και δε ντρέπονται ούτε να σηκώσουν τη σημαία ούτε αραδιάζουν κατεβατά ώστε να υποστηρίξουν ότι αυτοί που τιμούν τη σημαία είναι γερμανοτσολιάδες ή δοσίλογοι.?
Εχε την! Καταρχην οι "πιο πολιτισμένες δυτικοευρωπαικές χώρες" δεν εχουν "μεταπολιτευτικά συμπλέγματα". Ενδεχομενως ομως να εχουν μεταπολεμικα συμπλεγματα. Εμεις εχουμε επιπλεον και τραυματα εμφυλιου πολεμου, πως να το κανουμε; Στις υπολοιπες νικητριεες χωρες της Ευρωπης δεν ακολουθησε εμφυλιος. Δικη μας πρωτοτυπια υπηρξε αυτο. Ενδεχομενως λοιπον ενας εμφυλιος πολεμος να μας πολιτικα κανει πιο "απολιτιστους" σε σχεση με τους υπολοιπους ευρωπαιους. Δεκτον.
Εγω ομως παλι εχω την αισθηση, οτι η υπαρξη της φραξιας Κοκκινος Στρατος στη Γερμανια και των Ερυθρων Ταξιαρχιων στην Ιταλια ειναι και αποτελεσμα της ευρειας ατιμωρησιας που ακολουθησε το τελος του Δευτερου Παγκοσμιου Πολεμου. Επισης μετα την πτωση του Τειχους οι αποκαλυψεις οτι πολλοι δυτικογερμανοι υψηλα ισταμενοι, υπηρξαν επιτυχημενοι πρακτορες του ανατολικου μπλοκ δειχνει οτι ουτε αυτοι υπηρξαν πολυ ευχαριστημενοι με τον τροπο που ειχε σταματησει η καθαρση στη Δικη της Νυρεμβεργης. Με καποια εννοια αυτη καταπατουσαν πολυ χειροτερα τη σημαια της χωρας τους.

Δηλαδή με τη δική σου λογική ο προοδευτικός Νορβηγός θα έπρεπε να αποκαλέσει αυτόν που σηκώνει τη νορβηγική σημαία Κουίσλινγκ?
Η διαφορα ειναι οτι τον Κουισλιγκ τον δικασαν και τον εκτελεσαν: τον Οκτωβριο του 1945 δε ζουσε πλεον. Μαζι του εκτελεσθηκαν και αλλοι 25 υψηλα ισταμενοι Νορβηγοι συνεργατες των γερμανων. Οποτε υπηρξε και καποια καθαρση για το νορβηγικο εθνος.
Εμεις, εξ οσων γνωριζω, αν μου ξεφευγει τιποτε ειμαι βεβαιη οτι θα με διορθωσεις, βαλαμε καποιους για τα ματια του κοσμου στη φυλακη και μετα απο μερικα χρονια τους αφησαμε ελευθερους.
Θυμιζω:
-Κυβερνηση Γεωργιου Τσολακογλου 29/4/1941 (δυο ημερες μετα την καταληψη της Αθηνας απο τους γερμανους) εως 2/12/1942. Ο Τσολακογλου καταδικαστηκε απο το Ειδικο Δικαστηριο σε θανατο το Μαιο του 1945. Εκτελεσθηκε; Οχι φυσικα! Το Συμβουλιο Χαριτων μετετρεψε την ποινη του σε ισοβια καθειρξη. Το 1947 μεταφερεται στο ΝΙΜΙΤΣ οπου νοσιλευεται για λευχαιμια και πεθαινει το 1948.
-Κυβερνηση Κωνσταντινου Λογοθετοπουλου: Δεκεμβριος του 1942 εως 7 Απριλιου 1943. Το 1945 καταδικασθηκε ερημην (ειχε αποδρασει στη Βιεννη) απο το Ειδικο Δικαστηριο σε θανατο. Το 1946 οι συμμαχοι μας μας τον γυρισαν στην Ελλαδα. Εκτελεσθηκε συμφωνα με την ποινη του; Οχι. Το 1951 του απενεμηθη χαρη και αφεθηκε ελευθερος και ετσι πεθανε εκτος φυλακης στο κρεβατι του δεκα χρονια αργοτερα.
-Κυβερνηση Ιωαννη Ραλλη. Απριλιος 1943 εως 12 Οκτωβριου του 1944.
Δικασθηκε ομοιως απο το Ειδικο Δικαστηριο το 1945 σε ισοβια δεσμα. Δεν ηταν πολυ τυχερος να προλαβει να αφεθει ελευθερος, γιατι πεθανε το 1946 απο καρκινο.
Ο Τσολακογλου και ο Ραλλης ηταν ατυχοι: τους εγκατελειψε η υγεια τους πριν απελευθερωθουν
Ιδια ακριβως πορεια ειχαν και ολοι οι υπουργοι ολων αυτων των κυβερνησεων, αρκετοι εκ των οποιων μετα την αμνηστευση τους συνεχισαν την πολιτικη τους καριερα.
Δε βλεπω -εγω τουλαχιστον- καμια σχεση Ελλαδας Νορβηγιας.
Αυτα οσον αφορα τη σημαια, τους συνεργατες των γερμανων και την καθαρση που εγινε σε καποιο βαθμο στην Νορβηγια και σε κανενα στην Ελλαδα.
Αλλα η κουβεντα μου δεν ηταν για τη σημαια και για τα συμβολα της χωρας. Ως γνωστον παλι διαστρεφεις τα λεγομενα μου-και οχι μονο τα δικα μου. Συνηθης η πολιτικη σου. Δε με εκπλησσει.

Η κουβεντα μου αφορουσε τους πατριδοκαπηλους, οι οποιοι φωνασκουν και ωριονται για την πατριδα, προκειμενου να βγαλουν ιδιον και προσωπικο ωφελος απο αυτες τις φωνες. (Στη σημερινη πραγματικοτητα βλεπε μυστικα κονδυλια). Και μολις ζορισουν τα πραγματα πανε κατευθειαν και προσκυνουν τον εχθρο, μπας και βγαλουν επιπελον και αλλα κερδη απο την αλλη μερια. (επι κατοχης βλεπε περιουσιες των Εβραιων).
Δυστυχως η νεοτερη ελληνικη ιστορια βριθει μονο τετοιων παραδειγματων. Οι σωστοι πατριωτες βρισκονται μονιμως χαμενοι σε φυλακες και ξερονησια η το χειροτερο εκτελεσμενοι σε μπλοκα. Δε φωνασκουν: οταν ερθει η ωρα πραττουν. Δεν ξερω αν μπορεις να καταλαβεις τη διαφορα μεταξυ φωνασκιας και πραξης.

Το παρελθον μας, ως χωρας, δε με κανει καθολου αισιοδοξη οτι αν ζορισουν τα πραγματα για τη πατριδα μας (κουφια η ωρα) η εξελιξη θα ειναι καθολου διαφορετικη απο αυτη που υπηρξε ως εδω.

Δεν εχω προβλημα με τη σημαια φυσικα. Ομως με αυτους που θελουν να τη σηκωνουν εκ του ασφαλους εχω, τους τζαμπα μαγγες, οι οποιοι, οσο εχουν κερδος θα τη σηκωνουν, και μολις βρουν τα σκουρα θα την πεταξουν και τη σημαια και τη πατριδα και θα ντυθουν χωρις καμια αναστολη τη στολη του εχθρου (και θα βαλουν και κουκουλα αν χρειασθει) για να κερδισουν οσο μπορουν παρα πανω απο την προδοσια τους.
Διοτι ως γνωστον αν ειναι να τουρκεψουμε να γινουμε και αγαδες. Αλιμονο!
Αυτοι, εμενα, μου προξενουν εμετο. Γιατι εχω ενα dejavu με αυτην την κατηγορια κοσμου. Εσυ παλι να τους χαιρεσαι!
 

elefinor

Banned
Μηνύματα
187
Likes
59
Εγω παλι εχω την αισθηση οτι αυτοι οι οποιοι σε καιρο ειρηνης πρωι μεσιμερι βραδι μιλουν για τη σημαια ειναι οι πρωοι οι οποιοι σε δυσκολες στιγμες την κανουν με αλαφρα πηδηματακια προς το μερος του οχθρου.
Καπως οπως οι γερμανοτσολιαδες-δοσιλογους ενα πραγμα, οι οποιοι μολις εχασαν οι γερμανοι, ηταν οι πρωτοι οι οποιοι εδιναν μαθηματα "πατριωτισμου" σε οσους αντιπαραταχθηκαν ενοπλως στους κατακτητες. Ειναι και προς "τιμην" της χωρας μας αλλωστε που εξαιτιας αυτης της δρασης τους κανεναν δεν εχωσε στην φυλακη, αλλα τους προηγαγε σε αξιωματα για να εχουν ακομη πιο επιτυχη εθνικη δραση. Παραδειγμα: Ξενοφών Γιοσμάς - Βικιπαίδεια
Μετα συνεργαστηκαν και με τη χουντα κιολας και ξεπουλησαν την Κυπρο εν μια νυκτι. Μη μας τη λες λοιπον: δεν ειμαστε εμεις εξαιτιας των οποιων πασχει η εθνικη μας κυριαρχια, αλλα κοιτα λιγο προς τον Σαμσων για παραδειγμα και τα τσιρακια του...

Πιο εμπεριστατωμενα: -

PERIZITITO -Βιβλία: Έλληνες εναντίον Ελλήνων, Δορδανάς Στράτος, Επίκεντρο, Epikentro, ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ, EPICENTRO
Έρση, τι σχέση έχει η φιλοπατρία και η αγάπη για τη σημαία και τα λοιπά εθνικά σύμβολα με τον δοσιλογισμό; Γιατί μπερδεύεις εσκεμμένα τις δυο έννοιες; Επίσης δεν μας εξηγείς ακριβώς τί εννοείς ως " δοσιλόγους"; Τους ταγματασφαλίτες που όντως ήταν ή το σύνολο της εθνικής παράταξης που το γνωστό κόμμα του εγκλήματος και της προδοσίας ( κατά Γεώργιο Παπανδρέου Α') θεωρεί ως δοσιλόγους επειδή αντιστάθηκε με πείσμα στην δολοφονική βία και τρομοκρατία του και απέτρεψε την μετατροπή της χώρας σε σοσιαλιστικό παράδεισο τύπου Αλβανίας; Γιατί αν θεωρείς ως δοσιλόγους την ΕΚΚΑ, τον ΕΔΕΣ, την ΠΑΟ, τον Τσαούς Αντών ή τη Γ'Ορεινή Ταξιαρχία τότε...ζήτω ο δοσιλογισμός! Αν δεν υπήρχαν κάτι τέτοιοι " δοσίλογοι" σήμερα πάμπολλες Ελληνίδες θα ήταν πόρνες χαμηλής αξίας (γιατί πώς να κοντράρουν τις πολύ καλύτερες Ρωσίδες, Ουκρανές κτλ) στα μπορντέλα της Τουρκίας, του Λιβάνου και της Αιγύπτου.
Και κάτι για τον Σαμψών ( τον Κύπριο, όχι της φυλής Δαν) Κανείς δεν έχει τολμήσει να αμφισβητήσει τον πατριωτισμό του. Ήταν ο φόβος και ο τρόμος των Άγγλων κατακτητών και των Τουρκοκυπρίων τρομοκρατών. Έχεις διαβάσει για τη μάχη στην Ομορφίτα; Έτσι είναι οι δοσίλογοι;Ποιοι είναι πατριώτες τότε; Το ΑΚΕΛ που δεν έριξε μια σφαίρα; Επειδή συμμετείχε στο αποτυχημένο κίνημα ανατροπής του Μακαρίου ήταν προδότης; Έβλεπε την εγκληματική συμπεριφορά του Μακαρίου και προσπάθησε να την αποτρέψει. Δεν ευθύνεται για την άθλια στάση που τήρησε η προδοτική χούντα της Αθήνας απέναντι στην εισβολή. Αν όλοι οι Ελλαδίτες και Ελληνοκύπριοι είχαν τη μισή μαχητικότητα του Σαμψών, τώρα θα διαβάζαμε στο φόρουμ trip reports από την ελληνική ...Αττάλεια!
 

panpan

Member
Μηνύματα
6.883
Likes
26.818
Για να γυρισουμε στο θεμα
Ποτε γιορταζει η χαρη του?
Ειναι αγιος Αλεξανδρος η οσιος?
 

maltakias

Member
Μηνύματα
2.538
Likes
3.226
Επόμενο Ταξίδι
Όπου λάχει
Ταξίδι-Όνειρο
Περού
Επίσης δεν μας εξηγείς ακριβώς τί εννοείς ως " δοσιλόγους"; Τους ταγματασφαλίτες που όντως ήταν ή το σύνολο της εθνικής παράταξης που το γνωστό κόμμα του εγκλήματος και της προδοσίας ( κατά Γεώργιο Παπανδρέου Α') θεωρεί ως δοσιλόγους επειδή αντιστάθηκε με πείσμα στην δολοφονική βία και τρομοκρατία του και απέτρεψε την μετατροπή της χώρας σε σοσιαλιστικό παράδεισο τύπου Αλβανίας; Γιατί αν θεωρείς ως δοσιλόγους την ΕΚΚΑ, τον ΕΔΕΣ, την ΠΑΟ, τον Τσαούς Αντών ή τη Γ'Ορεινή Ταξιαρχία τότε...ζήτω ο δοσιλογισμός! Αν δεν υπήρχαν κάτι τέτοιοι " δοσίλογοι" σήμερα πάμπολλες Ελληνίδες θα ήταν πόρνες χαμηλής αξίας (γιατί πώς να κοντράρουν τις πολύ καλύτερες Ρωσίδες, Ουκρανές κτλ) στα μπορντέλα της Τουρκίας, του Λιβάνου και της Αιγύπτου.
Έτσι μου άρεσε να το ξαναπαραθέσω για να θυμόμαστε τι ιδέες εκφράζουν μερικοί εδώ μέσα.
 

maltakias

Member
Μηνύματα
2.538
Likes
3.226
Επόμενο Ταξίδι
Όπου λάχει
Ταξίδι-Όνειρο
Περού



Ο γνωστός και ως Αντών Τσαούς
Η ημερομηνία είναι έξι μήνες πριν την απελευθέρωση.
 

elefinor

Banned
Μηνύματα
187
Likes
59



Ο γνωστός και ως Αντών Τσαούς
Η ημερομηνία είναι έξι μήνες πριν την απελευθέρωση.
Όντως, προδότης κι αυτός...
Η ΕΛΛΑΣ ΤΟΥ ΟΧΙ (1940-44):

Μια από τις πολλές μάχες που το μεταπολιτευτικό σάπιο αριστερόστροφο κατεστημένο "φρόντισε" να ξεχασθεί...
 

elefinor

Banned
Μηνύματα
187
Likes
59
jawohl herr commandant[/quote

Τί έγινε; Το έριξες στα γερμανικά τώρα; Δεν υπάρχει κανένα άλλο χαλκευμένο τηλεγράφημα από αυτά που το ΚΚΕ έχει εκδώσει κατα δεκάδες για την περίοδο της Κατοχής; Ψάξε καλύτερα, όλο και κάτι θα βρεις. Πάντως αφού έβγαλες τον Φωστερίδη συνεργάτη των Βουλγάρων, τους οποίους ξέσκισε (μαζί με τους ντόπιους συμμάχους τους βέβαια) μπράβο σου. Όντως πρωτοτύπησες...
 

maltakias

Member
Μηνύματα
2.538
Likes
3.226
Επόμενο Ταξίδι
Όπου λάχει
Ταξίδι-Όνειρο
Περού
Εντάξει.Άντε τώρα με το καλό.Κάνε κανένα ζάπινγκ μπας και πουλάει πουθενά βιβλία ο Άδωνης.
 

ΕΡΣΗ

Member
Μηνύματα
6.454
Likes
2.531
Επόμενο Ταξίδι
Βερολίνο (ξανά!)
Ταξίδι-Όνειρο
Λάος, Βιετνάμ, Καμπότζη
Έρση, τι σχέση έχει η φιλοπατρία και η αγάπη για τη σημαία και τα λοιπά εθνικά σύμβολα με τον δοσιλογισμό; Γιατί μπερδεύεις εσκεμμένα τις δυο έννοιες;!
Οντως δεν εχει καμια σχεση η φιλοπατρια και τα εθνικα συμβολα με τον δοσιλογισμο. Η δε θα επρεπε. Αλλα ελα που οι δοσιλογοι χρησιμοποιησαν μεταξυ αλλων και τα εθνικα συμβολα (φιλοπατρια ουτως η αλλως δεν ειχαν καμια) για να κλεισουν στις φυλακες και στα ξερονησια παρα πολλους αντιστασιακους, ονοματιζοντας τη προδοτικη σταση τους -τη συνεργασια με τους γερμανους "φιλοπατρια για να σωσουν την Ελλαδα απο τον κομμουνισμο" ; "Εμεις ειμαστε οι πατριωτες-εσεις οι κομουνιστοσυμοριτες" ηταν η κεντρικη ιδεα. Στον περιορισμενο χωρο ενος φορουμ δε μπορω να το αναπτυξω περισσοτερο, αλλα αν σε ενδιαφερει το θεμα σε προγενεστερο ποστ μου, εχω παραθεσει σχετικη βιβλιογραφια.

Επίσης δεν μας εξηγείς ακριβώς τί εννοείς ως " δοσιλόγους"; Τους ταγματασφαλίτες που όντως ήταν ή το σύνολο της εθνικής παράταξης που το γνωστό κόμμα του εγκλήματος και της προδοσίας ( κατά Γεώργιο Παπανδρέου Α') θεωρεί ως δοσιλόγους επειδή αντιστάθηκε με πείσμα στην δολοφονική βία και τρομοκρατία του και απέτρεψε την μετατροπή της χώρας σε σοσιαλιστικό παράδεισο τύπου Αλβανίας; Γιατί αν θεωρείς ως δοσιλόγους την ΕΚΚΑ, τον ΕΔΕΣ, την ΠΑΟ, τον Τσαούς Αντών ή τη Γ'Ορεινή Ταξιαρχία τότε...ζήτω ο δοσιλογισμός! Αν δεν υπήρχαν κάτι τέτοιοι " δοσίλογοι" σήμερα πάμπολλες Ελληνίδες θα ήταν πόρνες χαμηλής αξίας (γιατί πώς να κοντράρουν τις πολύ καλύτερες Ρωσίδες, Ουκρανές κτλ) στα μπορντέλα της Τουρκίας, του Λιβάνου και της Αιγύπτου.
Εγω για μια κατηγορια ανθρωπων μιλησα. Για τους πατριδοκαπηλους. Τάγματα Ασφαλείας - Βικιπαίδεια
Αντιγραφω:
Η πρώτη αυτόνομη ενέργεια των Ταγμάτων Ασφαλείας στην Αθήνα ήταν η επιδρομή, στις 27 Νοεμβρίου 1943, στα στρατιωτικά νοσοκομεία και η εκκαθάρισή τους από κομμουνιστές. Διενεργούσαν επίσης ελέγχους σε σπίτια, που αποτελούσαν αφορμή για λεηλασίες και εκφοβισμό των πολιτών. Σε άλλες περιπτώσεις, ξυλοκοπούνταν και βιάζονταν γυναίκες που είχαν συγγενείς στον ΕΛΑΣ, και τα σπίτια τους καίγονταν. Το πρώην ορφανοτροφείο Χατζηκώνστα αποτέλεσε φυλακή όπου τα Τάγματα κρατούσαν όσους αιχμαλώτους τους δεν έπαιρναν οι Γερμανοί στο Στρατόπεδο συγκέντρωσης Χαϊδαρίου ή δεν στέλνονταν για καταναγκαστική εργασία στη Γερμανία. Τα Τάγματα συμμετείχαν επίσης ενεργά στα μπλόκα, όπως στο πρώτο και δεύτερο μπλόκο της Κοκκινιάς, στο μπλόκο της Καισαριανής, σε επιδρομές μαζί με τα SS στην Καισαριανή, το Βύρωνα και αλλού, καθώς και στην πολιορκία και τη μάχη στο λεγόμενο "Κάστρο του Υμηττού". Φρουρούσαν επίσης τα πτώματα όσων κρεμούσαν οι Γερμανοί έτσι ώστε να μην τα απομακρύνουν οι συγγενείς και να παραμένουν σε δημόσια θέα προς εκφοβισμό.
Τόσο τα Τάγματα Ευζώνων όσο και αυτά του Παπαδόγκωνα συμμετείχαν σε εκκαθαριστικές επιχειρήσεις εναντίον των ανταρτών μαζί με το γερμανικό στρατό. Τον Ιανουάριο του 1944, το Τάγμα Βρεττάκου συμμετείχε στην εκκαθαριστική "Επιχείρηση Κότσυφας" σε συνεργασία με Γερμανούς. Στις 26 Φεβρουαρίου '44 τα Τάγματα συμμετείχαν σε επιδρομή στην Αχαία, το Μάρτιο του ίδιου χρόνου στη Λακωνία και Μεσσηνία, όπου δεν έδειξαν κανένα οίκτο για τον πληθυσμό, και τον Απρίλιο πάλι σε Αχαία και Ηλεία όπου φέρθηκαν με μεγάλη βαρβαρότητα. Οι επιχειρήσεις συνεχίστηκαν στην Πελοπόννησο και κατά το καλοκαίρι. Τα Τάγματα Ασφαλείας βοήθησαν επίσης στην φύλαξη των Εβραίων της Πάτρας, που στάλθηκαν στο Άουσβιτς, και συμμετείχαν στην προετοιμασία της "Επιχείρησης Καλάβρυτα", που κατέληξε στη Σφαγή των Καλαβρύτων, συλλέγοντας πληροφορίες στα Καλάβρυτα και τις γύρω περιοχές για λογαριασμό των Γερμανών. Στην Εύβοια το εκεί Τάγμα έγινε διαβόητο για την απειθαρχία και τη βιαιότητά του, επιδιδόμενο επίσης σε εκβιασμούς και μαύρη αγορά.
Τα Τάγματα Ασφαλείας έκαναν και αρκετές εκτελέσεις ως αντίποινα για τους φόνους Γερμανών από τους αντάρτες. Στις 15 Μαρτίου του 1944 στην Πάτρα εκτελέστηκαν 200 κομμουνιστές υπό γερμανική επιτήρηση, 40 το Μάρτιο του '44 από το Τάγμα Καλαμάτας, ενώ στις 25 Απριλίου τουφεκίστηκαν 110 με πρωτοβουλία του Παπαδόγκωνα σε αντίποινα για τη δολοφονία από τους αντάρτες του Γερμανού στρατηγού Κρεχ, τον οποίο εκτιμούσε.Παράλληλα στις 31 Ιουλίου άντρες του Τ.Α. Αγρινίου κρέμασαν στα Καλύβια 60 αιχμάλωτους ΕΛΑΣίτες και ΕΑΜίτες. Αντίστροφα, οι γερμανικές αρχές τιμωρούσαν με αντίποινα (εκτελέσεις) το φόνο μελών των Ταγμάτων Ασφαλείας, μέτρο που ίσχυε και για τα δικά τους στρατεύματα. Όταν το Μάιο του '44 οι Γερμανοί κήρυξαν την Πελοπόννησο ζώνη πολέμου και απαγόρευσαν την επικοινωνία, τις συγκεντρώσεις, τις μετακινήσεις καθώς και την κυκλοφορία τα βράδυα, με την ποινή σύλληψης ή θανάτου, τα Τάγματα Ασφαλείας ανέλαβαν την τήρηση του μέτρου αυτού.
Σχέσεις με τις δυνάμεις κατοχής

Τα Τάγματα Ασφαλείας συνεργάζονταν στενά με τις γερμανικές δυνάμεις κατοχής, τόσο ως μάχιμη δύναμη σε επιχειρήσεις όσο και σαν σώμα φύλαξης αιχμαλώτων, υποστηρικτική δύναμη, και ως αποσπάσματα θανάτου. Η συνεργασία τους χαρακτηριζόταν από τους ίδιους τους Γερμανούς σε αναφορές τους ως εξαιρετική. Είχαν επίσης συμμετοχή στις γιορτές για τα γενέθλια του Χίτλερ και για την 25η Μαρτίου που διοργάνωσαν οι Γερμανοί. Μετά την απόπειρα δολοφονίας του Χίτλερ, στις 20 Ιουλίου 1944, ο Παπαδόγκωνας του έστειλε συγχαρητήριο τηλεγράφημα για τη διάσωσή του. Στο τηλεγράφημα απάντησε ο Χάινριχ Χίμλερ, αρχηγός των SS, ευχαριστώντας εκ μέρους του Φύρερ και υποσχόμενος επιπλέον εξοπλισμό για τα Τάγματα. Η συγκρότηση των στρατιωτικών αυτών σωμάτων αποτέλεσε και αντικείμενο προπαγάνδας για τη ναζιστική πολεμική προσπάθεια. Προβλήθηκαν από το Υπουργείο Προπαγάνδας του Βερολίνου ως τα "σκληροτράχηλα παλικάρια στο πλευρό της Βέρμαχτ".
Ένα από τα τελευταία πράγματα που έκαναν οι Γερμανοί αποχωρώντας από την Πελοπόννησο, ήταν να αφήσουν στα Τάγματα Ασφαλείας αποθήκες με πυρομαχικά και οπλισμό, για να συνεχίσουν τον πόλεμο εναντίον των κομμουνιστών. Ο Διοικητής των ευζωνικών Ταγμάτων Πλυτζανόπουλος υποστήριξε, καθώς πλησίαζε η απελευθέρωση, ότι οι Γερμανοί έπρεπε να αποχωρήσουν από την Ελλάδα χωρίς προβλήματα, για να αποφευχθεί περαιτέρω αιματοκύλισμα. Τα Τάγματα Ασφαλείας κάλυψαν την αποχώρηση των Γερμανών, εντυπωσιάζοντας τον Σιμάνα με την πίστη και την αγωνιστικότητά τους. Στην Πάτρα, ένας από τους όρους που έθεσε ο διοικητής του εκεί Τάγματος Κουρκουλάκος, προκειμένου να παραδοθεί, ήταν να αφεθούν οι Γερμανοί να αποχωρήσουν ανενόχλητοι.
Τα Τάγματα Ασφαλείας καταδικάστηκαν ως προδοτικά με διάγγελμα της κυβέρνησης του Καίρου τον Ιανουάριο του 1944, και με κοινή ανακοίνωση των αντιστασιακών οργανώσεων ΕΚΚΑ, ΕΔΕΣ και ΕΑΜ το Φεβρουάριο του ίδιου χρόνου. Στη Συμφωνία της Καζέρτας, που προηγήθηκε της απελευθέρωσης της Ελλάδας, τα Τάγματα Ασφαλείας χαρακτηρίστηκαν όργανα του εχθρού.
Απελευθέρωση

Με την αποχώρηση των γερμανικών στρατευμάτων Κατοχής από την Ελλάδα τα Τάγματα πολιορκήθηκαν σε διάφορες πόλεις από τις δυνάμεις του ΕΛΑΣ (Ναύπλιο, Αγρίνιο, Τρίπολη, Κόρινθο, Πάτρα) και παραδόθηκαν είτε σε αυτόν είτε σε βρετανικές δυνάμεις που κατέφθαναν στη χώρα. Ο διοικητής των Ταγμάτων της Πελοποννήσου Διονύσιος Παπαδόγκωνας, μετά την άρνησή του να συμπτυχθεί στην Αθήνα, περικυκλώθηκε στην Τρίπολη από τις δυνάμεις του Άρη Βελουχιώτη στα τέλη Σεπτεμβρίου του '44. Αφού πρώτα απέκρουσε επίθεση του ΕΛΑΣ, έσπειρε την τρομοκρατία στην πόλη, και τελικά παραδόθηκε την 1η Οκτωβρίου σε βρετανικό απόσπασμα μετά από μεσολάβηση του Παναγιώτη Κανελλόπουλου και τις εγγυήσεις των Άγγλων αξιωματικώνκαι μεταφέρθηκε αρχικά στις Σπέτσες και από εκεί στην Αθήνα. Το Τάγμα Ασφαλείας Μελιγαλά μαζί με τους εναπομείναντες Ταγματασφαλίτες της Καλαμάτας εξολοθρεύτηκε από τον ΕΛΑΣ μέσα στην κωμόπολη ύστερα απο τριήμερη μάχη (13-15 Σεπτεμβρίου) την οποία ακολούθησε εκτέλεση των αιχμαλώτων Ταγματασφαλιτών, ενώ κατόπιν λυντσαρίστηκαν από το πλήθος στην Καλαμάτα ο νομάρχης Περωτής και άλλοι 17 επιφανείς πολίτες ως κύριοι υποστηρικτές των Ταγμάτων. Δολοφονίες δοσιλόγων έγιναν καθώς και στους Γαργαλιάνους και στον Πύργο. Το Τάγμα Ασφαλείας της Πάτρας αποχώρησε από την πόλη και οι άντρες του απομακρύνθηκαν από τους Βρετανούςκαι το Τάγμα Ασφαλείας Αγρινίου παραδόθηκε στις 14 Σεπτεμβρίου στον ΕΛΑΣ έπειτα από τριήμερη αντίσταση. Στην Αθήνα τα Τάγματα Ευζώνων αφοπλίστηκαν και οδηγήθηκαν στο στρατόπεδο του Γουδή.
Οι δοσιλογικές δυνάμεις της Μακεδονίας συγκεντρώθηκαν στο Κιλκίς, περικυκλώθηκαν όμως από τον ΕΛΑΣ και κλήθηκαν να παραδοθούν. Μετά την άρνησή τους ακολούθησε φονική και για τις δυο πλευρές μάχη, που τέλειωσε με την κατάληψη της πόλης από τον ΕΛΑΣ, την οποία ακολούθησαν εκτελέσεις όσων κρίθηκαν ως δοσίλογοι.
Μετά την Κατοχή

Δυνάμεις των Ταγμάτων Ασφαλείας παρέμειναν επιτηρούμενες στο στρατόπεδο στο Γουδί, απελευθερώθηκαν όμως από εκεί από την κυβέρνηση Παπανδρέου, οπλίστηκαν και πολέμησαν στο πλευρό της κυβέρνησης και των Βρετανών κατά τα Δεκεμβριανά, την ένοπλη σύρραξη στην Αθήνα που σηματοδότησε την αρχή του Ελληνικού Εμφύλιου. Αρκετά μέλη τους δε, ενσωματώθηκαν στα Τάγματα Εθνοφυλακής, το στρατό που δημιουργήθηκε μετά την Κατοχή, επιδιδόμενοι σε βιαιότητες και εκδικητικές πράξεις εναντίον των αριστερών. Στη λογική της συμμετοχής τους στον εμφύλιο με την πλευρά του κυβερνητικού στρατού, αμνηστεύθηκαν πολλοί από τους καταδικασθέντες, μερικοί από τους οποίους ακολούθησαν καριέρα στον Ελληνικό Στρατό.Ο Παπαδόγκωνας, που σκοτώθηκε κατά τα Δεκεμβριανά, προάχθηκε μετά θάνατο με βάση κατοχικούς νόμους, ωστόσο η προαγωγή αποσύρθηκε ως "λάθος" μετά την κατακραυγή που ακολούθησε. Ο εμπνευστής των Ταγμάτων, Ιωάννης Ράλλης, αν και αθωώθηκε από το δικαστήριο των δοσιλόγων για τη δημιουργία των Ταγμάτων, όπως και ο Πάγκαλος, ωστόσο κρίθηκε ένοχος εσχάτης προδοσίας και πέθανε το 1946 στη φυλακή. Μολονότι τελικά τα πρώην μέλη των Τ.Α. βρέθηκαν στην πλευρά των νικητών μετά τον εμφύλιο πόλεμο, ουδέποτε κατάφεραν να κερδίσουν αισθήματα συμπάθειας ή έστω ουδετερότητας. Μέχρι και σήμερα ο χαρακτηρισμός "ταγματασφαλίτης" είναι στη λαϊκή κουλτούρα ύβρις, συνώνυμη της προδοσίας και του δοσιλογισμού.

Και γι αυτους: kathimerini.gr | Οι «άνθρωποι-σκιές» του δωσιλογισμού


Απο ποιο λοιπον σημειο των γραπτων μου συμπεραινεις οτι σε αυτην την κατηγορια τοποθετω τον Ζερβα και τον Ψαρο;
Η τριτη Ορεινη Ταξιαρχεια παλι τι σχεση ειχε με την αντισταση εναντι των γερμανων επι ελληνικου εδαφους; Στο Ριμινι εδωσε τη μαχη της. Πως θα μπορουσε να εχει σχεσεις με γερμανους και να εχει δοσιλογικο χαρακτηρα; Μηπως λοιπον οι δικες σου "αποριες" ειναι εσκεμενες;

Οσο για τον Αντων Τσαους μπορει και να προασπισε καποια χωρια απο τους Βουλγαρους κατακτητες (οποτε μαλλον εν τη στενη εννοια δοσιλογος δεν ηταν), αλλα κατα τη διαρκεια του εμφυλιου καθε αλλο παρα παρεδωσε τα οπλα και πηγε σπιτι του. Φιλησυχος πολιτης ουδεποτε υπηρξε. Οσα περιπου χωρια εσωσε απο τους Βουλγαρους σε τοσα περιπου κατεσφαξε παρα πολυ αμαχο πληθυσμο επι εμφυλιου πολεμου. Αλλα το θεμα του εμφυλιου ειναι μια αλλη τεραστια κουβεντα η οποια αλλωστε ξεφευγει απο το θεμα "δοσιλογοι-συνεργατες των γερμανων" και του μετεμφυλικακου κρατους.

Απο εκει και επειτα στο παραληρημα τι θα ειχε γινει αν ειχαν κερδισει "οι κοκκινοι", αν θα ειχαμε γινει πουτανες τριτης διαλογης η οχι λεω να απαντησω με ενα αλλο παραληρημα δικο μου:
Τι θα ειχε γινει η ελληνικη κυβερνηση δεν την ειχε κοπανησει ελαφρα τη καρδια στη μεση ανατολη, αλλα καθοταν να προασπισει την Κρητη τουλαχιστον; (Ο Τσουδερος ηταν και ρεθυμνιωτης -τρομαρα του!) Αν οργανωνε εκεινη την αντισταση προς τους γερμανους; Δεν ειχε καμια τεχνογνωσια ανταρτικου ο ελληνικος σρατος; Αδυνατω να πιστεψω κατι τετοιο. Αντ' αυτου προτιμησε να αφησει κενο το οποιο το καλυψε το ΕΑΜ και ο ΕΛΑΣ! Αναξιοι ηγετες σε κρισιμους καιρους. Ισως τοτε να μην ειχαμε καν εμφυλιο πολεμο που μας κατεστρεψε πολυ περισσοτερο απο τον Β Παγκοσμιο Πολεμο. Μετα φυσικα οταν γυρισαν, ωραιοι και ατσαλακωτοι, σιγα μην οι κομμουνιστες τους παρεδιδαν εξουσια. Και αρχισαν φυσικα τα οργανα. Και φυσικα δεν ηταν η τοτε κυβερνηση του Καιρου με τους δοσιλογους των γερμανων που μας εσωσαν απο τη μοιρα να γινουμε τριτοκλασατες πορνες χαμαιτυπειων της Ανατολης. Η συνθηκη της Γιαλτας καθορισε το αποτελεσμα και μετεπειτα η συνθηκη του Ποτσνταμ. Οι Εμποροι των Εθνων.

Απο εκει και περα οι δοσιλογοι απλως επρεπε να σφαξουν τους κομμουνιστες και να τρομοκρατησουν τον κομσο ετσι ωστε να εδραιωθουν οι συμφωνιες.

Και κάτι για τον Σαμψών ( τον Κύπριο, όχι της φυλής Δαν) Κανείς δεν έχει τολμήσει να αμφισβητήσει τον πατριωτισμό του. Ήταν ο φόβος και ο τρόμος των Άγγλων τρομοκρατών και των Τουρκοκυπρίων τρομοκρατών. Έχεις διαβάσει για τη μάχη στην Ομορφίτα; Έτσι είναι οι δοσίλογοι;Ποιοι είναι πατριώτες τότε; Το ΑΚΕΛ που δεν έριξε μια σφαίρα;Επειδή συμμετείχε στο αποτυχημένο κίνημα ανατροπής του Μακαρίου ήταν προδότης; Έβλεπε την εγκληματική συμπεριφορά του Μακαρίου και προσπάθησε να την αποτρέψει. Δεν ευθύνεται για την άθλια στάση που τήρησε η προδοτική χούντα της Αθήνας απέναντι στην εισβολή. Αν όλοι οι Ελλαδίτες και Ελληνοκύπριοι είχαν τη μισή μαχητικότητα του Σαμψών, τώρα θα διαβάζαμε στο φόρουμ trip reports από την ελληνική ...Αττάλεια!
Μη μπλεκεις την ΕΟΚΑ με την ΕΟΚΑ Β της οποιας ενθερμο μελος υπηρξε ο Σαμσων και ο ρολος της οποιας μονο εκ του αποτελεσματος ως καταστροφικος μπορει να χαρακτηρισθει. Χασαμε εξ αιτιας του πραξικοπηματος του το βορειο τμημα της Κυπρου, το 40% της νησου, για ποια ελληνικη Ατταλεια μου μιλας; Αν ειχαμε πολλους τετοιους στην Ελλαδα μπορει και να μιλουσαμε στο travelstories για το kokorec στην τουρκικη Λαμια. Παλι καλα που δεν χασαμε ολη την Κυπρο να λες! Δεν ηταν ο Σαμσων που σταματησε τον Αττιλα-μην τρελλαθουμε κιολας!
Τι μου λες οτι δεν ευθυνεται "για την άθλια στάση που τήρησε η προδοτική χούντα της Αθήνας απέναντι στην εισβολή". Δεν ηξερε, δεν ρωταγε με ποιους παει να συνεργασθει; Με δικτατορικη κυβερνηση ανδρικελων; Τοσο βλακας δε μπορει να ηταν. Πουλημενο -στους αμερικανους -τομαρι ηταν. Με το παρντον δηλαδη, αλλα για πολυ ευκολο μου το εχεις να καταλυει πραξικοπηματικα ο πασα ενας τις νομιμες αρχες μιας χωρας! (Τωρα για αυτα που λες για τον ρολο του Σαμσων εναντι των Αγγλων και τη θεση του στη μαχη της Ομορφιτα, αν ισχυουν, δε μπορω παρα να πω τους στιχους του Βαρναλη "Που εισαι νιοτη που δειχνες πως θα γινομουν αλλος"). Και ο Πεταιν μεγαλος ηρωας των γαλλων στον Πρωτο Παγκοσμιο Πολεμο υπηρξε και προδοτης ως συνεργατης των γερμανων στο Δευτερο.
ΥΓ Εγω τον Σαμψων της φυλης των Δαν δεν τον γνωριζω. Γνωριζω μονο την ιστορια της Βιβλου "Σαμσων και Δαλιδα". Τουλαχιστον αυτος πεθανε με των αλλοφυλων και δεν την κοπανησε στο Παρισι...
 
Last edited by a moderator:

North66

Member
Μηνύματα
4.303
Likes
5.039
Επόμενο Ταξίδι
Γεωργία
Ταξίδι-Όνειρο
Γροιλανδία
Η κουβεντα μου αφορουσε τους πατριδοκαπηλους, οι οποιοι φωνασκουν και ωριονται για την πατριδα, προκειμενου να βγαλουν ιδιον και προσωπικο ωφελος απο αυτες τις φωνες.
Δεν εχω προβλημα με τη σημαια φυσικα. Ομως με αυτους που θελουν να τη σηκωνουν εκ του ασφαλους εχω, τους τζαμπα μαγγες, οι οποιοι, οσο εχουν κερδος θα τη σηκωνουν, και μολις βρουν τα σκουρα θα την πεταξουν και τη σημαια και τη πατριδα και θα ντυθουν χωρις καμια αναστολη τη στολη του εχθρου (και θα βαλουν και κουκουλα αν χρειασθει) για να κερδισουν οσο μπορουν παρα πανω απο την προδοσια τους.
Οδηγείσαι σε μια συμπερασματολογία την οποία ούτε μπορώ να εξηγήσω ούτε να ακολούθησω.

Το γεγονός ότι κάποιοι από αυτούς που σηκώνουν τη σημαία μπορεί να είναι πατριδοκάπηλοι, άρα θα πρέπει να σκεφτόμαστε αν θα σηκώσουμε τη σημαία είναι, κατά τη γνώμη μου, τόσο σαθρό επιχείρημα όσο ότι όλοι οι κομμουνιστές μόλις βρουν τα σκούρα, θα πετάξουν και τη σημαία και την πατρίδα και θα ντυθούν χωρίς καμιά αναστολή τη στολή του εχθρού (βλπ ΚΚΕ και Ανεξάρτητη Μακεδονία και Θράκη).

Όπως βλέπεις, πατριδοκάπηλοι και προδότες υπάρχουν και απ' τις δύο μεριές, όταν κάποιοι τακιμιάζανε με τους Γερμανούς κάποιοι άλλοι προετοίμαζαν τη σλαβοποίηση και βουλγαροποίηση του ενός τρίτου του σημερινού ελληνικού κράτους, αυτό όμως δεν πρέπει να μας εμποδίζει να τιμάμε τη σημαία της Ελλάδας πέρα από κομματικές και ιδεολογικές πεποιθήσεις.
 

elefinor

Banned
Μηνύματα
187
Likes
59
1. (Τωρα για αυτα που λες για τον ρολο του Σαμσων εναντι των Αγγλων και τη θεση του στη μαχη της Ομορφιτα, αν ισχυουν, δε μπορω παρα να πω τους στιχους του Βαρναλη "Που εισαι νιοτη που δειχνες πως θα γινομουν αλλος"). Και ο Πεταιν μεγαλος ηρωας των γαλλων στον Πρωτο Παγκοσμιο Πολεμο υπηρξε και προδοτης ως συνεργατης των γερμανων στο Δευτερο.
2.ΥΓ Εγω τον Σαμψων της φυλης των Δαν δεν τον γνωριζω. Γνωριζω μονο την ιστορια της Βιβλου "Σαμσων και Δαλιδα". Τουλαχιστον αυτος πεθανε με των αλλοφυλων και δεν την κοπανησε στο Παρισι...
1. Αν ισχύουν όσα είπα για την Ομορφίτα; Διάβασε όποια πηγή επιθυμείς. Παραθέτω απλά μία.
Ινφογνώμων Πολιτικά: Η ιστορική μάχη και η απελευθέρωση της Ομορφίτας το Δεκέμβριο του 1963

Επίσης όλα τα μέλη της ΕΟΚΑ Β' πολέμησαν και στην ΕΟΚΑ, φυσικά και ο Νικόλαος Γεωργιάδης ( Σαμψων). Οι λεβέντες του ΑΚΕΛ τα είχαν κάνει πλακάκια με Άγγλους και Τούρκους.

2. Κι όμως τον Σαμψών της φυλής Δαν τον γνωρίζεις, γιατί είναι αυτός που αναφέρεις.
Samson - Wikipedia, the free encyclopedia
 

Εκπομπές Travelstories

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.223
Μηνύματα
884.253
Μέλη
38.916
Νεότερο μέλος
NioviG

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom