Αίγυπτος ΑΙΓΥΠΤΟΣ- διαπλέοντας το Νείλο και δραπετεύοντας από την Ταχρίρ

varioAthens

Member
Μηνύματα
5.488
Likes
7.991

Το πρωι ξυπνησαμε σε καλυτερη κατασταση, ο husband ειχε ανακαμψει σωματικα και εγω ψυχολογικα.
Υπο το φως του ηλιου ολα εμοιαζαν διαφορετικα: το ξενοδοχειο οχι τοσο αποκοσμο, οι σκιες που βλεπαμε την προηγουμενη νυχτα ειχαν αποκτησει υποσταση και ηταν (οπως ειχαμε υποθεσει) ομορφοι κηποι, ενω στο εστιατοριο ειχαν εμφανιστει κι αλλοι πελατες (μοναχικοι επιχειρηματιες κυριως). Το ξενοδοχειο φαινοταν οτι καποτε ειχε ζησει μεγαλες δοξες, σημερα ομως χρηζει ανακαινισης και κυριως πελατων, ωστοσο ειναι πεντακαθαρο, με ωραιους χωρους και το κυριοτερο χτισμενο πανω στο Νειλο. Αφου απολαυσαμε τον πρωινο μας καφε εχοντας το Νειλο στα ποδια μας, καναμε τσεκ αουτ και επιβιβαστηκαμε στο αυτοκινητο που θα μας πηγαινε στο ποταμοπλοιο.

Να σημειωσουμε εδω μια ακομα λαμογια του Τακη... Αφου ειχε τσεπωσει τα λεφτα που του ειχαμε στειλει (οσο ημαστε ακομα Ελλαδα) μετα ειχε αρχισε να μας λεει οτι το δικο του ποταμοπλοιο τελικα δεν θα λειτουργουσε την εβδομαδα που ειχαμε κλεισει. Ολα τα αλλα που μας προτεινε ειτε δεν μας αρεσαν, ειτε αυτα που μας αρεσαν τελικα κατα μια διαβολικη συμπτωση επισης δεν θα λειτουργουσαν την εβδομαδα που μας ενδιεφερε. Τελικα βρηκαμε εμεις ποταμοπλοιο και του ζητησαμε να το κλεισει, το οποιο αποδειχτηκε το καλυτερο σημειο του ταξιδιου(επειδη δεν ενεπλακη ο Τακης προφανως... :p ). Πιο συγκεκριμενα, το ποταμοπλοιο ηταν καινουριο, ομορφα διακοσμημενο, με μονο 18 καμπινες (που ομως μονο οι 6 ηταν γεματες για την κρουαζιερα), και καθε μια ή δυο το πολυ καμπινες ειχαν προσωπικο ξεναγο-αιγυπτιολογο. Το καλυτερο δε ηταν οτι η 5ημερη κρουαζιερα ηταν σε εκπτωση 60% (ο Τακης ειχε αφησει να εννοηθει οτι η εκπτωση αυτη ηταν προσωπικη του επιτυχια, αλλα οπως καταλαβαμε ηταν λογω της τουριστικης κρισης).
Εμας μας ετυχε να "μοιραστουμε" τον ξεναγο με εναν Δανο που ταξιδευε μονος του, ηταν τεραστια μορφη και γιναμε κολλητοι.

Αφησαμε τα μπαγκαζια μας και κατευθειαν εξω για ξεναγηση.
Το Λουξορ ειναι οι αρχαιες Θηβες και η ολη περιοχη βριθει αρχαιολογικων θησαυρων κανοντας την την πλουσιοτερη αρχαιολογικη τοποθεσια στον κοσμο. Στην Ανατολικη Οχθη του Νειλου βρισκονται ο Ναος του Καρνακ και ο Ναος του Λουξορ, ενω στη Δυτικη Οχθη η Κοιλαδα των Βασιλεων, η Κοιλαδα των Βασιλισσων, ο Ναος της Χατσεψουτ, οι Ταφοι των Ευγενων κ.λ.π.

Η πρωινη ξεναγηση περιλαμβανε το Ναο του Καρνακ. Τι να πει κανεις γι' αυτο το Ναο? Ειναι τοσο επιβλητικος που σου κοβει την ανασα, ειδικα η υποστηλη αιθουσα με τις 134 γιγαντιαιες κολονες (η φωτο στο πρωτο κεφαλαιο ειναι απο την υποστυλη αιθουσα). Στο κεντρο ειναι ο Ναος του Αμμωνα, του βασιλια των θεων, ομως καθε φαραω που ερχοταν στην εξουσια εβαζε τις δικες του προσθηκες με αποτελεσμα να προκυψει αυτος το τεραστιος ναος που σημερα σωζεται σε καλη κατασταση μιας και εμεινε γυρω στα 1000 χρονια θαμμενος στην αμμο.

Το μεσημερι καναμε διακοπη για φαγητο, αλλωστε η ζεστη ηταν αφορητη για να τριγυριζουμε στον καυτο ηλιο της ερημου.
Κατα τη διαρκεια του φαγητου με τον Δανο φιλο μας και τον ξεναγο μας, εναν καταπληκτικο αιγυπτιολογο που εχοντας ζησει αρκετα χρονια στην Αγγλια περα απο απιστευτες γνωσεις ειχε και ενα εξαιρετικο φλεγματικο χιουμορ, μαθαμε οτι οι μονοι μ***κες που δεν γνωριζαν για την προγραμματισμενη μεγαλη διαδηλωση της 30/6 ημαστε εμεις.
"Μα ειναι προγραμματισμενη εδω και πολυ καιρο...", "Μα δεν σας ενημερωσε ο ταξιδιωτικος σας πρακτορας? Ειχε υποχρεωση να σας ενημερωσει..." μας ελεγαν εκπληκτοι...
Τι ηταν να μας τα πουν αυτα? Ξαναφορτωσαμε και πανω που ετοιμαζομασταν να παρουμε πια τον Τακη (και πολυ το ειχαμε καθυστερησει) για να ζητησουμε εξηγησεις, να κατα φωνη ο Τακης να μας καλει στο τηλεφωνο. Μετα τα εισαγωγικα "πως περνατε κ.λ.π." μπαινει στο ψητο: "Παιδια, δεν θα το πιστεψετε! Κανονιστηκε να γινει μια μεγαλη διαδηλωση στο Καϊρο την Κυριακη και θα πρεπει να αλλαξετε εισητηρια!". Με αυτο το καινουριο του ψεμα, εξερραγην. Αρχισα να φωναζω εγω στο background κατι γαλλικα, ο husband να μου κανει νοηματα να ησυχασω για να το χειριστει εκεινος (ηθελε βλεπεις να τον παρει με το καλο ωστε να μας αλλαξει τα εισητηρια χωρις να χρεωθουμε εξοδα για την αλλαγη) τελικα η συνομιλια τερματιστηκε με τον Τακη να μας λεει οτι θα μας αλλαξει τα εισητηρια προσθετοντας: "και τα βρισκουμε μετα τα λεφτα" (ε το θρασσος και ο αντιεπαγγελματισμος αυτου του ανθρωπου δεν εχει ορια).

Αφου ηρεμησαμε καπως, ηρθε και η ωρα να αναχωρησουμε για την απογευματινη ξεναγηση. Τι απογευματινη δηλαδη? 15.00 και νταλα ηλιος ηταν, ωστοσο εκει θεωρειται απογευμα δεδομενου οτι ο ηλιος δυει κατα τις 18.30. Η απογευματινη ξεναγηση, λοιπον, περιλαμβανε τη Δυτικη Οχθη, τουτεστιν την Κοιλαδα των Βασιλεων, την Κοιλαδα των Βασιλισσων, το Ναο της Χατσεψουτ κ.λ.π.
Ο Ναος της Χατσεψουτ ηταν αφιερωμενος στην ομωνυμη φαραω. Επειδη ηταν η πρωτη γυναικα φαραω και ο λαος δεν ηταν ιδιαιτερα θετικος σε αυτο, απεικονιζοταν συνηθως ως ανδρας και μαλιστα γενειοφορος. Ο ναος ειναι παρα πολυ εντυπωσιακος καθως ειναι λαξευμενος σε εναν τεραστιο βραχο που ξεπροβαλλει μεσα στην ερημο.
Η Κοιλαδα των Βασιλεων ειναι η περιοχη με τους βασιλικους ταφους, ενω η Κοιλαδα των Βασιλισσων ειναι η περιοχη με τους ταφους των βασιλικων συζυγων και παιδιων. Και οι 2 περιοχες ειναι μεσα σε ενα αγονο, αγριο, σχεδον σεληνιακο τοπιο. Οι ταφοι, ειδικα των φαραω, σκαβονταν παρα πολυ βαθια μεσα στους βραχους προκειμενου να γλυτωσουν απο τους τυμβωρυχους, ωστοσο οι περισσοτεροι απο τους 62 που συνολικα εχουν βρεθει μεχρι σημερα, βρεθηκαν λεηλατημενοι. Γι' αυτο και ο ταφος του Τουταγχαμων που βρεθηκε ασυλλητος ηταν μια συγκλονιστικη αρχαιολογικη ανακαλυψη.
Στην Κοιλαδα των Βασιλισσων, ο πιο σημαντικος και ομορφος ταφος ειναι αυτος της Νεφερταρί που δυστυχως ομως ειναι πλεον κλειστος για το κοινο. Αντ' αυτου μπηκαμε στον ταφο του Αμμωνα-Χερ-Χεπεσεφ, ενος γιου του Ραμση Γ', οπου μεσα βρισκεται και ο σκελετος ενος 5μηνου εμβρυου.
Στην Κοιλαδα των Βασιλεων ανοιγουν για το κοινο εκ περιτροπης καποιοι απο τους 62 ταφους, ποτε ολοι μαζι για λογους συντηρησης τους. Την περιοδο που ημαστε εμεις εκει ηταν ανοιχτος και ο ταφος του Τουταγχαμων με εξτρα χρεωση. Μιας και ειχαμε πληρωσει ηδη για την εισοδο μας σε 3 ταφους και ο χρονος μας πιεζε, ρωτησαμε τον ξεναγο αν αξιζει να μπουμε και στου Τουταγχαμων. Μας ειπε οτι για να ειναι απολυτως ειλικρινης δεν ειναι ουτε ο μεγαλυτερος ουτε ο ωραιοτερος ταφος, απλα ειναι ο πιο celebrity ταφος, οποτε τελικα μπηκαμε στους 3 αλλους ταφους που ηταν πιο εντυπωσιακοι: του Ραμση Γ΄, του Ραμση Δ΄ και του Μερνεφθα (γιος του Ραμση Β΄). Πραγματικα ειναι ολοκληρα συμπλεγματα θαλαμων και γεματα εντυπωσιακες τοιχογραφιες. Στον 3ο ταφο ειχαν κατασκευασει μεχρι και ψευτικο ταφικο θαλαμο για να ξεγελασουν τους πιθανους κλεφτες αλλα αυτοι δεν μασησαν.
Σε καθε ταφο που κατεβαινεις ειναι σα να καταδυεσαι στα βαθη της ιστοριας και του ανθρωπινου πολιτισμου. Ξαφνικα προσωπα οπως οι φαραω που εχουν παρει μυθικες διαστασεις στο μυαλο σου, συνηδειτοποιεις οτι ηταν υπαρκτα προσωπα με σαρκα και οστα.

Με το μυαλο ακομα κολλημενο σε ολους αυτους τους αρχαιολογικους θησαυρους που ειδαν τα ματια μας πηραμε το δρομο της επιστροφης για το πλοιο.
Το βραδυ μας βρηκε στο καταστρωμα ημιξαπλωμενους να απολαμβανουμε αλκοολ (φτου ντροπη μας σε μουσουλμανικη χωρα) βλεποντας την πολυ εντυπωσιακα φωτισμενη Κοιλαδα των Βασιλεων.


 

Attachments

Last edited:

hydronetta

Member
Μηνύματα
4.152
Likes
14.442
Επόμενο Ταξίδι
???
Ταξίδι-Όνειρο
όπου δεν έχω πάει
Επιτέλους.... να διαβάσουμε και κάτι....
Να'σαι καλά ακούραστη vario
 

getxowoman

Member
Μηνύματα
2.207
Likes
1.289
Μπραβο που παντα δε μας ξεχνας και μας γραφεις στορυζ! Να σου πω, βαλε και φωτος.... Και εμενα ειναι ονειρο η συγκεκριμενη χωρα....
 

giannoula

Member
Μηνύματα
1.299
Likes
2.429
Επόμενο Ταξίδι
who knows???
πεθαίνω με την παραστατικότητα που τα γράφεις, σαν να σ'έχω μπροστά μου!!!!! Δώσε Egypt στο λαό όπως μόνο εσύ ξέρεις!!!!!!! :)
 

go2dbeach

Member
Μηνύματα
5.966
Likes
9.373
Επόμενο Ταξίδι
Λατινική Αμερική
Ταξίδι-Όνειρο
Λατινική Αμερική
-"Τακη πως ειναι η κατασταση στην Αιγυπτο?"
-"Ολα καλα... μια χαρα... εχουν ησυχασει τα πραγματα"

:haha: :haha:
Υποψιάζομαι ότι το ταξίδι θα σας μείνει αλησμόνητο όπως σας υποσχέθηκε ο Τάκης!
 
Last edited by a moderator:

varioAthens

Member
Μηνύματα
5.488
Likes
7.991
:haha: :haha:
Υποψιάζομαι ότι το ταξίδι θα σας μείνει αλησμόνητο όπως σας υποσχέθηκε ο Τάκης!
Οσο γι'αυτο... Αλλα κι εμεις του Τακη αλησμονητοι πρεπει να του μειναμε με τα μπινελικια (σικ) που του χωσαμε!! ;)
 

LULLU

Member
Μηνύματα
3.517
Likes
7.746
Επόμενο Ταξίδι
το ψαχνω....
Ταξίδι-Όνειρο
Νιγηρας-Μαλι

elenara88

Member
Μηνύματα
1.789
Likes
1.817
Επόμενο Ταξίδι
Πορτογαλία
Ταξίδι-Όνειρο
Ανταρκτική, Περού, Ινδία
δωσεεεεεε Αιγυπτο στο λαο! αντε αντε καθυστερεις!
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.191
Μηνύματα
883.456
Μέλη
38.897
Νεότερο μέλος
Ρεκομπα

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom