Ανασκαφές πλούσιες σε ευρήματα

Rosa

Member
Μηνύματα
1.635
Likes
1.964
Ονειρεμένο Ταξίδι
Trobriand Islands...
Στην εποχή των παγετώνων
Στην Καλαμπάκα εντοπίστηκε το αρχαιότερο τεχνικό έργο
aassets.in.gr_dGenesis_assets_Content5_Photo_1119193_b.jpg

Το τείχος περιορίζει την είσοδο του σπηλαίου κατά τα 2/3

Αθήνα
http://www.in.gr/news/mail.asp?lngEntityID=1119193&lngDtrID=253http://www.in.gr/news/print.asp?lngEntityID=1119193&lngDtrID=253Στο προϊστορικό σπήλαιο της Θεόπετρας, κοντά στην Καλαμπάκα στη Θεσσαλία, εντοπίστηκε το αρχαιότερο τεχνικό έργο στον ελλαδικό χώρο, ίσως και παγκοσμίως. Πρόκειται για ένα πέτρινο τείχος, που κατασκευάστηκε πριν 23.000 χρόνια, δηλαδή κατά την ψυχρότερη περίοδο της τελευταίας παγετώδους εποχής.
Το τείχος περιορίζει την είσοδο του σπηλαίου κατά τα 2/3 και από τις έρευνες προκύπτει ότι κατασκευάστηκε από τους παλαιολιθικούς οικιστές του σπηλαίου για να προστατευθούν από το τότε δριμύ ψύχος.
Η χρονολόγηση του τείχους έγινε με η μέθοδο της οπτικής φωταύγειας, στο εργαστήριο Αρχαιομετρίας του κέντρου «Δημόκριτος», από την ερευνητική ομάδα των Ν. Ζαχαριά, επίκουρο καθηγητή του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και του Δρ. Ι. Μπασιάκου, διευθυντή ερευνών του Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. «Δημόκριτος».
Στο σπήλαιο έχουν πραγματοποιηθεί συστηματικές ανασκαφές τα τελευταία 25 χρόνια υπό τη διεύθυνση της δρος Ν. Κυπαρίσση – Αποστολίκα, προϊσταμένης της Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας και Σπηλαιολογίας Νοτίου Ελλάδος του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού.
Το σπήλαιο της Θεόπετρας είναι το μόνο μέχρι στιγμής σε όλη την Ελλάδα με συνεχείς ανθρωπογενείς επιχώσεις που ξεκινούν από τη Μέση Παλαιολιθική Εποχή και φθάνουν μέχρι το τέλος της Νεολιθικής (3000 π.Χ.).
Μεταξύ άλλων, στο σπήλαιο έχουν βρεθεί λίθινα εργαλεία Παλαιολιθικής - Μεσολιθικής και Νεολιθικής Εποχής, κεραμικά ευρήματα Νεολιθικά, οστέινα εργαλεία, κοσμήματα από όστρεο, ένα μοναδικό για τον ελλαδικό χώρο χρυσό κόσμημα της Παλαιολιθικής, της Μεσολιθικής και της Νεολιθικής περιόδου, καθώς και τα περίφημα ανθρώπινα αποτυπώματα της Θεόπετρας που χρονολογούνται στα 130.000 χρόνια πριν από σήμερα και αποτελούν σπανιότατο εύρημα όχι μόνο για τον ελλαδικό αλλά και για τον ευρωπαϊκό χώρο.

Newsroom ΔΟΛ
 

Rosa

Member
Μηνύματα
1.635
Likes
1.964
Ονειρεμένο Ταξίδι
Trobriand Islands...
Την πόρτα για τον άλλο κόσμο ανακάλυψαν αρχαιολόγοι στην Αίγυπτο
aassets.in.gr_dGenesis_assets_Content5_Photo_1121642_b.jpg

Το άνω τμήμα της γρανιτένιας πύλης

Κάιρο


http://www.in.gr/news/mail.asp?lngEntityID=1121642&lngDtrID=253http://www.in.gr/news/print.asp?lngEntityID=1121642&lngDtrID=253Πόρτα που οδηγεί σε μυστική κρύπτη ανακάλυψαν αρχαιολόγοι στην Αίγυπτο, κατά τη διάρκεια ανασκαφών στον τάφο του ανώτατου Αιγυπτίου αξιωματούχου Ούσερ, που έζησε τον 15αι π.Χ. Το εύρημα ανακαλύφθηκε σε ναό στο Λούξορ, είναι 3.500 ετών και σύμφωνα με τις δοξασίες των αρχαίων Αιγυπτίων συμβόλιζε το «πέρασμα» των πνευμάτων στη μεταθανάτια ζωή.
Τέτοιου είδους σκαφτές εσοχές υπάρχουν στους περισσότερους τάφους αρχαίων Αιγυπτίων. Οι πόρτες που κάλυπταν την είσοδό των «περασμάτων» τοποθετούνταν πάντα στη δυτική πτέρυγα του κτίσματος. Το εθιμοτυπικό της εποχής επέβαλλε οι συγγενείς του αποθανόντα να αφήνουν μπροστά στην πόρτα φαγητό και ποτό.
Η γρανιτένια «πόρτα», ύψους 1,75 μ. που έφεραν στο φως οι αρχαιολόγοι, είναι εξολοκλήρου καλυμμένη με ιερογλυφικά. Κομμάτια πέτρας από το μνημειώδη τάφο εντοπίστηκαν και σε κτίρια ρωμαϊκής εποχής, στα οποία εικάζεται ότι ενσωματώθηκε μεταγενέστερα.
Ο τάφος του Ούσερ βρέθηκε στο Λούξορ, στην δυτική όχθη του Νείλου, περιοχή όπου θάβονταν μόνο βασιλιάδες και αξιωματούχοι της αρχαίας Αιγύπτου.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press
 

Pandora

Member
Μηνύματα
2.803
Likes
961
Επόμενο Ταξίδι
θα δείξει...
Ονειρεμένο Ταξίδι
Ιαπωνία
Αναγνωρίστηκε το "χέρι" 9 ανώνυμων γραφέων
Της Ν. ΚΟΝΤΡΑΡΟΥ-ΡΑΣΣΙΑ

Χειρ ποιανού, άραγε, γραφέως εποίησε αυτή την αρχαία επιγραφή; Το ερώτημα αυτό, που απασχολεί χρόνια τους αρχαιολόγους, όχι τόσο για να ταυτίσουν τα έργα με τον δημιουργό τους όσο για να χρονολογήσουν με ακρίβεια μια αρχαία επιγραφή, φαίνεται πως έχει τώρα απάντηση.

as.enet.gr_resources_2010_04_27a_thumb_medium.jpg
Γραφέας της αρχαϊκής εποχής, που εκτίθεται στο Μουσείο της Ακρόπολης

η συνέχεια του άρθρου Αναγνωρίστηκε το «χέρι» 9 ανώνυμων γραφέων | Τέχνες | Ελευθεροτυπία
 

Pandora

Member
Μηνύματα
2.803
Likes
961
Επόμενο Ταξίδι
θα δείξει...
Ονειρεμένο Ταξίδι
Ιαπωνία
Ένα πρόσωπο 2.500 ετών πάλι στο φως

Της Ν. ΚΟΝΤΡΑΡΟΥ-ΡΑΣΣΙΑ

Η Μύρτις αναστήθηκε. Ηταν μόλις 11 ετών όταν πέθανε, πριν από 2.500 χρόνια στην Αθήνα, την εποχή του Περικλή, από τυφοειδή πυρετό, όπως εκατοντάδες άλλοι Αθηναίοι, θύματα του Λοιμού των Αθηνών, μιας φοβερής επιδημίας που αποδεκάτισε το 1/3 του πληθυσμού της πόλης.

as.enet.gr_resources_2010_04_34a_thumb_medium.jpg
Το κρανίο της μικρής βρέθηκε το 1994-95 μαζί με τα οστά άλλων 150 ανθρώπων, ενηλίκων και παιδιών, στον λεγόμενο τάφο του Λοιμού κατά τις ανασκαφές για τις εργασίες του Μετρό στον Κεραμεικό.

ΠΩΣ ΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΑΝΕΣΤΗΣΑΝ ΤΗ ΜΥΡΤΙΔΑ
ολόκληρο το άρθρο Ενα πρόσωπο 2.500 ετών πάλι στο φως | Ελλάδα | Ελευθεροτυπία
 

Pandora

Member
Μηνύματα
2.803
Likes
961
Επόμενο Ταξίδι
θα δείξει...
Ονειρεμένο Ταξίδι
Ιαπωνία
Ανακαλύφθηκαν 14 ελληνορωμαϊκοί τάφοι στην Αίγυπτο

Στο φως ήρθαν δεκατέσσερις ελληνορωμαϊκοί τάφοι που χρονολογούνται τον τρίτο αιώνα π.Χ, ανακοίνωσε το αιγυπτιακό υπουργείο Πολιτισμού.
Η ανακάλυψη έγινε ύστερα από ανασκαφές Αιγυπτίων αρχαιολόγων σε όαση, όπου έχει προγραμματιστεί να δημιουργηθεί ένα κέντρο νεότητας.

Σε έναν από τους δεκατέσσερις ελληνορωμαϊκούς τάφους βρέθηκε μία γυναικεία μούμια, ύψους 97 εκατοστών, καλυμμένη με κοσμήματα.
Οι τάφοι εντοπίστηκαν στην όαση Μπαχαρίγια, η οποία βρίσκεται 300 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Καΐρου.

"Προγενέστερες έρευνες αποκάλυψαν τέσσερις μάσκες με ανθρώπινα χαρακτηριστικά φτιαγμένες από γύψο, ένα κομμάτι χρυσό διακοσμημένο με γκραβούρες των τεσσάρων γιων του Χόρους, μια συλλογή νομισμάτων, καθώς και πήλινα και γυάλινα αγγεία", αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου, που επικαλείται τον γενικό γραμματέα του ανωτάτου συμβουλίου αιγυπτιακών αρχαιοτήτων, Ζαχί Χαουάς.

πηγή : Ανακαλύφθηκαν 14 ελληνορωμαϊκοί τάφοι στην Αίγυπτο | Διεθνή | Ελευθεροτυπία
 

Pandora

Member
Μηνύματα
2.803
Likes
961
Επόμενο Ταξίδι
θα δείξει...
Ονειρεμένο Ταξίδι
Ιαπωνία
Ανασκάπτοντας έναν τάφο-πύργο στην Παλμύρα της Συρίας

Λείψανα πυργοειδούς τάφου αποκάλυψε συριακή αρχαιολογική αποστολή η οποία εργάζεται στην περιοχή του βόρειου αμυντικού τείχους της αρχαίας πόλης Παλμύρας (σημερινή Ταντμόρ) στην κεντρική Συρία.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του τμήματος αρχαιοτήτων της Παλμύρας Walid Asa'ad, ο τετράγωνης κάτοψης τάφος είναι προσβάσιμος από διακοσμημένη λίθινη πύλη, η οποία οδηγεί στη σκεπή με σκάλα. Το πολυόροφο μνημειακό κτίσμα φαίνεται ότι περιλάμβανε πολλαπλές ταφές κατανεμημένες σε αίθουσες με κόγχες σε διαδοχικές σειρές. Η κατασκευή του ήταν επιμελημένη καθώς στα ερείπια εντοπίστηκαν γλυπτά ενώ χαρακτηρίζεται από αψίδες και περίτεχνους κίονες. Στη θέση βρέθηκαν χρηστικά αντικείμενα και σκεύη εστίασης και αποτελούν ένδειξη τελετών γύρω από τους τάφους οι οποίες περιλάμβαναν δείπνο. Φαίνεται επίσης ότι ο τάφος είχε χρησιμοποιηθεί αργότερα ως αμυντικός πύργος του τείχους.

Οι πυργοειδείς τάφοι της Παλμύρας είναι μοναδικοί στον κόσμο. Ιδιαίτερα πολυτελείς, αποτελούνται από πολλαπλούς ορόφους. Κάθε όροφος περιλαμβάνει αίθoυσες με ράφια-κόγχες (loculi) για την απόθεση των νεκρών, τα οποία έκλειναν με πλάκες διακοσμημένες με ανάγλυφες μορφές-πορτρέτα των ενταφιασμένων. Οι πυργοειδείς κατασκευές συνυπάρχουν στην Παλμύρα με άλλους δύο τύπους τάφων: τους ναόσχημους και τα υπόγεια συγκροτήματα. Όλες οι ταφικές θέσεις βρίσκονται εκτός της πόλης ενώ οι ίδιοι οι τάφοι αποτελούν ένα ιδιόμορφο συριακό μοντέλο-μετάφραση των ελληνορωμαϊκών ταφικών παραδόσεων που συναντώνται στην Αλεξάνδρεια και τη Ρώμη. Προδίδουν επίσης τον πλούτο της Παλμύρας, η οποία υπήρξε σημαντικός σταθμός στο δρόμο των καραβανιών κατά την Ύστερη Αρχαιότητα.

Πηγή: Global Arab Network, Περιοδικό Αρχαιολογία - Ειδήσεις - Ανασκάπτοντας έναν τάφο-πύργο στην Παλμύρα της Συρίας
 
Last edited by a moderator:

Pandora

Member
Μηνύματα
2.803
Likes
961
Επόμενο Ταξίδι
θα δείξει...
Ονειρεμένο Ταξίδι
Ιαπωνία
Άγνωστος πολιτισμός του Μαρόκου αποκαλύπτει τα μυστικά του

Πλούσια ανθρωπολογικά και υλικά κατάλοιπα ενός πανάρχαιου πολιτισμού αποκαλύπτονται από τις έρευνες μιας διεπιστημονικής ομάδας ανθρωπολόγων, αρχαιολόγων και παλαιοντολόγων στο σπήλαιο Ίφρι ν-Αμρ ου Μούσσα της περιοχής Ουέντ Μπεχτ του Μαρόκου.

Πρόκειται για την πρώτη αποστολή που ασχολείται με τους πολιτισμούς που άκμασαν στο Μαρόκο κατά την τοπική Εποχή του Χαλκού. Η ομάδα εργάζεται στην ευρύτερη περιοχή του Αιτ-Σιμπέρν, όπου βρίσκεται το σπήλαιο, από το 2005 και με επικεφαλής τον ερευνητή καθηγητή του Εθνικού Ινστιτούτου Επιστημών της Αρχαιολογίας και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς (INSAP) Youssef Bokbot. Μέχρι σήμερα οι επιστήμονες έχουν καταφέρει να αποτυπώσουν 26 θέσεις αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, αλλά τα ευρήματα στη θέση του σπηλαίου κρίνονται χωρίς προηγούμενο.

η συνέχεια του άρθρου Περιοδικό Αρχαιολογία - Ειδήσεις - Άγνωστος πολιτισμός του Μαρόκου αποκαλύπτει τα μυστικά του
 

Pandora

Member
Μηνύματα
2.803
Likes
961
Επόμενο Ταξίδι
θα δείξει...
Ονειρεμένο Ταξίδι
Ιαπωνία
«Εργαστήριο» 11.000 ετών στη Γαύδο

ΠΑΛΑΙΟΛΙΘΙΚΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΟΨΙΑΝΟΥ ΑΠΟ ΤΗ ΜΗΛΟ
Του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΓΕΩΡΓΟΥΔΗ

Η Γαύδος αποτελεί έναν προνομιακό χώρο εντοπισμού της ανθρώπινης δραστηριότητας της Παλαιολιθικής περιόδου, αφού εργαλεία που βρέθηκαν στο νησί της νότιας Κρήτης χρονολογούνται από το 200000-120000 π.Χ., όπως ένας χειροπέλεκυς, «χωρίς να αποκλείεται και μία πρωιμότερη χρονολόγηση έως και το 700000», ενώ το εξίσου εντυπωσιακό στοιχείο είναι πως έχουν βρεθεί εργαλεία που καλύπτουν διαχρονικά την Παλαιολιθική περίοδο μέχρι και το 7000 π.Χ. περίπου.

as.enet.gr_resources_2010_05_42_3_thumb_medium.jpg

Ταυτόχρονα γύρω στο 11000 εντοπίζεται οψιανός μεταφερμένος από τη Μήλο και επιπρόσθετα στη θέση Αγιος Παύλος της Γαύδου λειτουργεί ένα είδος πρώιμου «εργαστηρίου» παραγωγής εργαλείων, με ό,τι μπορεί να σημαίνει η έννοια εργαστήριο αυτή την περίοδο. Τα κλιματολογικά και περιβαλλοντικά δεδομένα την περίοδο αυτή στη Γαύδο και στην ευρύτερη περιοχή είναι εντελώς διαφορετικά από τα σημερινά.

Τα ευρήματα :

η συνέχεια του άρθρου «Εργαστήριο» 11.000 ετών στη Γαύδο | Eλλάδα | Ελευθεροτυπία
 

Pandora

Member
Μηνύματα
2.803
Likes
961
Επόμενο Ταξίδι
θα δείξει...
Ονειρεμένο Ταξίδι
Ιαπωνία
Μεγαλώνει ο στρατός του Πρώτου Αυτοκράτορα

BBC News

114 νέες φιγούρες πήλινων στρατιωτών, ξεπρόβαλαν από το χώμα σε μια από τις τρεις τάφρους του μαυσωλείου του Πρώτου Αυτοκράτορα στο Σιάν της Κίνας, κατά την τελευταία ανασκαφική περίοδο στο χώρο. Τον στρατό συνόδευε μεγάλη ομάδα οστράκων από κατεστραμμένα πήλινα αγγεία, όπλα και άλλα αντικείμενα, ενώ το θαυμασμό των αρχαιολόγων προκαλεί η παρουσία έντονων χρωμάτων σε πολλές από τις φιγούρες.

Οι στρατιώτες αποτελούν τμήμα του μεγάλου πήλινου στρατού που συνόδευε στην τελευταία του κατοικία τον αυτοκράτορα Τσιν-σι-χουανγκ-τι, πρώτο ηγεμόνα της ενωμένης Κίνας. Μέχρι σήμερα, η αρχαιολογική σκαπάνη έχει αποκαλύψει περισσότερους από 8000 πήλινους στρατιώτες, ορισμένους ιππείς, που κατασκευάστηκαν το 221 π.Χ. Παρά την καλή διατήρησή τους, οι μέχρι τώρα γνωστές φιγούρες διατηρούν ελάχιστο από το χρώμα που τις κάλυπτε. Θεωρείται λοιπόν ευτύχημα ότι τα νέα ευρήματα σώζουν αρκετά από τα χρώματά τους.

η συνέχεια του άρθρου Περιοδικό Αρχαιολογία - Ειδήσεις - Μεγαλώνει ο στρατός του Πρώτου Αυτοκράτορα
 

Eleni_

Member
Μηνύματα
201
Likes
346
Επόμενο Ταξίδι
Έλα μου ντε... Που?
Ονειρεμένο Ταξίδι
Ιαπωνία
Βρήκαν ρωμαϊκό τείχος στην Ίμπιζα


Τα ερείπια ρωμαϊκού τείχους εντοπίστηκαν στην περιοχή Λα Μαρίνα ντε Βίλα της Ίμπιζα κατά τη διάρκεια οικοδομικών εργασιών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του τοπικού δημοτικού συμβουλίου, τα κατάλοιπα βρέθηκαν σε άμεση γειτνίαση με εκκλησία και χρονολογούνται στον 4ο αι. Πρόκειται για τμήμα κατασκευής από ογκόλιθους διακοσμημένους κατά την προσφιλή ρωμαϊκή τεχνική bossellada. Κοντά στο τείχος αυτό εντοπίστηκε αγωγός, γειτονικά από τον οποίο υπήρχε μια δεύτερη κατασκευή. Κατά τη διάρκεια των ανασκαφών βρέθηκαν στο χώρο και ανθρώπινα κατάλοιπα, τα οποία όμως φαίνεται ότι ανήκουν σε πολύ μεταγενέστερη περίοδο, ίσως στον 18ο αι.

Η Ίμπιζα έχει μακρά αρχαιολογική ιστορία καθώς έχει κατοικηθεί από Φοίνικες, Έλληνες, Ρωμαίους και Άραβες ενώ είχε περιέλθει κατά καιρούς στον έλεγχο των Καρχηδονίων, του Βυζαντίου και των Βανδάλων.

Πηγή: Barcelona Reporter, Περιοδικό Αρχαιολογία - Ειδήσεις - Βρήκαν ρωμαϊκό τείχος στην Ίμπιζα
 
Last edited by a moderator:

Eleni_

Member
Μηνύματα
201
Likes
346
Επόμενο Ταξίδι
Έλα μου ντε... Που?
Ονειρεμένο Ταξίδι
Ιαπωνία
Πυραμίδα 2500 ετών αποκαλύφθηκε στο Μεξικό

Ταφικός θάλαμος επενδεδυμένος με ξύλο εντοπίστηκε από Μεξικανούς και Αμερικανούς αρχαιολόγους στο εσωτερικό πυραμίδας κοντά στη θέση Τσιάπα δε Κόρσο, στην επαρχία Τσιάπας του Μεξικού. Ο θάλαμος εντοπίστηκε με την επίβλεψη του αρχαιολόγου του Πανεπιστημίου Μπρίχαμ Γιάνγκ της Γιούτα Bruce Bachand μετά από εκσκαφή στην ύψους 6 μ. πυραμίδα. Περιλάμβανε τέσσερις σκελετούς, δύο από τους οποίους διέθεταν κοσμήματα από νεφρίτη και ένθετα δόντια από κοχύλια και πυρίτη, ενώ και τα οστά του ενός ήταν βαμμένα με κόκκινη ουσία. Οι άλλοι δύο ήταν εντελώς ακτέριστοι. Για την ταυτότητα των νεκρών γνωρίζουμε μόνο ότι η πλούσια ταφή που βρέθηκε στο κέντρο του θαλάμου ανήκει σε άνδρα ενώ ο δεύτερος κοσμημένος σκελετός έχει ταυτιστεί με γυναίκα. Οι δύο ακτέριστοι σκελετοί, μεταξύ τους ένα παιδί ενός έτους, φαίνεται ότι ήταν θύματα ανθρωποθυσιών.

Η συνέχεια του άρθρου: Περιοδικό Αρχαιολογία - Ειδήσεις - Πυραμίδα 2500 ετών αποκαλύφθηκε στο Μεξικό
 
Last edited by a moderator:

Pandora

Member
Μηνύματα
2.803
Likes
961
Επόμενο Ταξίδι
θα δείξει...
Ονειρεμένο Ταξίδι
Ιαπωνία
Κούροι, «ασπίδα» στην αρχαιοκαπηλία

Από την ευρύτερη περιοχή της αρχαίας Τενέας (Χιλιομόδι Κορινθίας), που σύμφωνα με τις γραπτές πηγές ήταν μια πόλη γεμάτη ιερά εκ των οποίων το σπουδαιότερο ήταν το Ιερό του Απόλλωνα, φαίνεται πως προέρχονται οι δύο πανέμορφοι Κούροι (μήπως Απόλλωνες?)που κατασχέθηκαν σε χέρια αρχαιοκαπήλων το βράδυ της 14ης Μαΐου τη στιγμή της μεταφόρτωσής τους από ένα φορτηγό σε άλλο.
as.enet.gr_resources_2010_05_27a_thumb_medium.jpg
Τα αγάλματα φιλοτεχνημένα από χοντρόκοκκο νησιωτικό μάρμαρο έχουν ύψος περί το 1,90 (το ένα 1,87 και το άλλο 1,92 με τη βάση του) και ζυγίζουν περίπου έναν τόνο. Είναι εξαιρετικής τέχνης και οι λεπτομέρειες στην κόμη και στην πλαστικότητα του κορμού και της πλάτης δείχνουν πως χρονολογούνται κοντά στην κλασική εποχή, δηλαδή γύρω στο 550-520 π.Χ. όπως είπε ο διευθυντής του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου Νίκος Καλτσάς...

η συνέχεια του άρθρου Κούροι, «ασπίδα» στην αρχαιοκαπηλία | Τέχνες | Ελευθεροτυπία
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.112
Μηνύματα
880.674
Μέλη
38.838
Νεότερο μέλος
Crimson_gr

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom