Ισπανία Ανδαλουσία - Ερωτήσεις

panpan

Member
Γιατί 7 χρόνια εδώ, κέρασμα δε θυμάμαι να έχω λαβει, τί κάνω λάθος;
Μετά την ανακατάληψη της Βαλένθια από τον Ιάκωβο τον Α , στην περιοχή εγκαταστάθηκαν
Καταλανοί και Αραγωνέζοι. Τσιφούτηδες.

mikrh tsopana

Member
Επόμενο Ταξίδι
Ελλάδα-Παλέρμο-Μπιλμπάο
Ταξίδι-Όνειρο
θα το αποφασίσω αύριο
Μετά την ανακατάληψη της Βαλένθια από τον Ιάκωβο τον Α , στην περιοχή εγκαταστάθηκαν
So it's not me, it was Jacob...😅

gkalla

Member
Επόμενο Ταξίδι
Αργεντινή,Χιλή,Ουρουγουάη
Ταξίδι-Όνειρο
Κούβα, Περού, Ν. Ζηλανδία
Υπάρχει κι αυτός ο χάρτης με τα στερεότυπα για τις διάφορες περιοχές της Ισπανίας που χαρακτηρίζει τους Καταλανούς ως τσιφούτηδες (Tacaños).

IMG_3792.jpeg

Sanna1971

Member
Επόμενο Ταξίδι
????
Ταξίδι-Όνειρο
Ανταρκτικη
γιατί με έχουν αγχώσει αυτές οι ανηφόρες που ακούω από όλους. 🥹
Θα ανέβεις με λεωφορείο και θα κατέβεις με τα πόδια.:haha: Το λεωφορείο πάει μέχρι Αλάμπρα. Για ΜΜΜ μιλάω. Ή ταξί αν θες.

psilos3

Member
Επόμενο Ταξίδι
;
Ταξίδι-Όνειρο
Αναζητείται!
Επίσης και μερικές φωτογραφίες από τη Γρανάδα γιατί με έχουν αγχώσει αυτές οι ανηφόρες που ακούω από όλους. 🥹
Πόσους μήνες γυμναστήριο πρέπει να κάνω για να τις ανέβω ή έστω να τις κατέβω;
Αρκετά κομμάτια της πόλης όπως για παράδειγμα η Αλάμπρα ή απέναντι η Sacromonte βρίσκονται σε λόφο, αν αποφασίσεις να το κάνεις με τα πόδια απαιτεί ανάβαση, όχι κάτι απαγορευτικό, με τις εικόνες όμως σε κάθε γειτονιά να σ' αποζημιώνουν αν θελήσεις να τις δεις μ' αυτό τον τρόπο. Σε κάθε περίπτωση μπορείς ν' ανέβεις με τα ΜΜΜ και να κατηφορίσεις πεζή, το θέλει σίγουρα το περπάτημα της η Γρανάδα.
Τα γράφω μαζεμένα κάπου εδώ. :)

reisender

Member
Να ρωτήσω κάτι; Σε ποιά πόλη σε κέρασαν στα μπαρ; Γιατί 7 χρόνια εδώ, κέρασμα δε θυμάμαι να έχω λαβει, τί κάνω λάθος;
:) Σε μπαρ στη γρανάδα με κέρασε ο διπλανός μου που τα λέγαμε στο πάσο. Στη Σεβίλλη παρήγγειλε το αγαπημένο του tapa ένας εργάτης που τα λέγαμε λίγο νοηματική λίγο ισπανικά -"αυτό είναι το νοστιμότερο, δοκίμασε το"- όταν ανταπόδωσα το κέρασμα, αυτός συνέχισε με μπίρες, βερμούτ, όλα :)
Το καλύτερο όμως είναι όμως σε ένα μανάβικο στην Κόρδοβα που ο βοηθός με κερνούσε φρούτα ενώ περιμέναμε τον ιδιοκτήτη να έρθει με τα ρέστα.. Εμένα ως άντρα δε μου τυχαίνει τόσο συχνά τόσο κέρασμα :)

Και τονίζω η ψυχική τους γενναιοδωρία φαίνεται σε πολλές εκφάνσεις της ζωής τους. το πώς δίνονται στη μουσική, το πόσο ανεπιτήδευτα σηκώνοντα να χορέψουν, πώς σε παίρνουν από το χέρι να σε οδηγήσουν στην πόλη τους.

Καταλανοί έχω πια την αίσθηση πως είναι είναι οι πιο αντιπαθείς μεταξύ των Ισπανών, όλες οι άλλες περιοχές έχουν γινάτι μαζί τους

panpan

Member
Υπάρχει κι αυτός ο χάρτης με τα στερεότυπα για τις διάφορες περιοχές της Ισπανίας που χαρακτηρίζει τους Καταλανούς ως τσιφούτηδες (Tacaños).

View attachment 516961
Δεν τον ήξερα αυτόν τον χάρτη. Έπεσα διάνα.
Καταλανοί έχω πια την αίσθηση πως είναι είναι οι πιο αντιπαθείς μεταξύ των Ισπανών, όλες οι άλλες περιοχές έχουν γινάτι μαζί τους
Σαν άνθρωποι είναι μια χαρά,αν εξαιρέσουμε ότι είναι τσιγκούνηδες.Οι άλλοι τα έχουν μαζί τους γιατί θέλουν την ανεξαρτησία τους από την Ισπανία. Και το πιο βασικό. Είναι η πλουσιότερη Περιφέρεια. Καταλαβαίνεις ότι αν φύγουν , χάνουν την αγελάδα που αρμεγουν.

mikrh tsopana

Member
Επόμενο Ταξίδι
Ελλάδα-Παλέρμο-Μπιλμπάο
Ταξίδι-Όνειρο
θα το αποφασίσω αύριο
:) Σε μπαρ στη γρανάδα με κέρασε ο διπλανός μου που τα λέγαμε στο πάσο. Στη Σεβίλλη παρήγγειλε το αγαπημένο του tapa ένας εργάτης που τα λέγαμε λίγο νοηματική λίγο ισπανικά -"αυτό είναι το νοστιμότερο, δοκίμασε το"- όταν ανταπόδωσα το κέρασμα, αυτός συνέχισε με μπίρες, βερμούτ, όλα :)
Το καλύτερο όμως είναι όμως σε ένα μανάβικο στην Κόρδοβα που ο βοηθός με κερνούσε φρούτα ενώ περιμέναμε τον ιδιοκτήτη να έρθει με τα ρέστα.. Εμένα ως άντρα δε μου τυχαίνει τόσο συχνά τόσο κέρασμα :)

Και τονίζω η ψυχική τους γενναιοδωρία φαίνεται σε πολλές εκφάνσεις της ζωής τους. το πώς δίνονται στη μουσική, το πόσο ανεπιτήδευτα σηκώνοντα να χορέψουν, πώς σε παίρνουν από το χέρι να σε οδηγήσουν στην πόλη τους.

Τί να πω μάλλον είσαι συμπαθής
Παρατηρώ πάντως μια τάση ρομαντισμού της Ανδαλουσίας από πολλούς, θα φταίει η μηδενιστική μου φύση που δεν το βλέπω

Σαν άνθρωποι είναι μια χαρά,αν εξαιρέσουμε ότι είναι τσιγκούνηδες.Οι άλλοι τα έχουν μαζί τους γιατί θέλουν την ανεξαρτησία τους από την Ισπανία. Και το πιο βασικό. Είναι η πλουσιότερη Περιφέρεια. Καταλαβαίνεις ότι αν φύγουν , χάνουν την αγελάδα που αρμεγουν.
Και συνεχίζω τη μισανθρωπιά, δε ξέρω πολλούς Καταλανούς αλλά φίλη ελληνιδα που εμενε Βαλένθια και έχει μετακομίσει εδώ και τρία χρονια Βαρκελώνη, ισχυριζεται ότι εκτός από τσιγκούνηδες είναι και πάρα πολλοί κλειστοί και απροσιτοι (σνομπ το λενε στο χωριό μου). Και μιλαμε για απίστευτα κοινωνικό και συμπαθητικό άτομο (η φίλη μου)

Εντωμεταξυ σήμερα στην Κόρδοβα
IMG_20251126_161408.jpg
IMG_20251126_103946.jpg
IMG_20251126_153104.jpg
IMG_20251126_104248.jpg

Ταξίδι-Όνειρο
ΛΑΣ ΒΕΓΚΑΣ ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ
Μαλλον εδω οι αποψεις διίστανται.
Εμεινα σχεδον μια βδομαδα στην Ανδαλουσια και πηγα σε τουλαχιστον 4 πολεις και ειναι η 3η μου επισκεψη στην χωρα.Μετακινηθηκα και με bla bla car,οπου οι οδηγοι και οι συνταξιδιωτες μου ηταν κυριως Ισπανοι,δεν μπορω να πω οτι τρελαθηκα με την φιλοξενεια τους και την ευγενεια τους.
Σε καμμια περιπτωση δεν θεωρειται ψυχρος λαος ,ειναι μεσογειακοι ,ειναι νοτος,γελανε ,ειναι εκφραστικοι,βγαινουν εξω ,αλλα ολο αυτο το κρατανε μεταξυ τους.Δυσκολα αν εισαι ξενος θα σου ξεδιπλωθουν τοσο ευκολα ,αν αρχισεις και μιλας Ισπανικα τοτε ξαφνικα μπορεις ευκολα να γινεις ενα με την παρεα.
Συναντησα αντιπαθητικους σερβιτορους οχι παντου αλλα σε καποια μαγαζια σε σημειο να εκνευριστω και εγω ,ακομα και σε τουριστικες περιοχες γρι αγγλικα.

Παραδειγμα ας πουμε,ημουνα στο bla bla car εγω η κοπελα μου και αλλοι 2 φοιτητες και ο οδηγος μαζι.Και οι 3 Ισπανοι μονοι εμεις τουριστες.Εαν και ο ενας ηξερε καλα αγγλικα ,προσπαθουσα να κανουμε κουβεντα ,παρολο που ειμασταν στην ιδια μεσογειακη ενεργεια ,αλλα ενιωθα δεν κολλαγαμε με αποτελεσμα να μιλανε μεταξυ τους ισπανικα και οσο και να προσπαθουσα να πω κατι στα αγγλικα δεν...

Το ιδιο και στην Βαρκελωνη δεν ενιωθα πολυ εκπροσδεκτος ,ειναι ο υπερτουρισμος ειναι το γλωσσικο εμποδιο που δεν ξερουν αγγλικα.

Θετικη εντυπωση μου κανε το ποσο με βοηθησανε στην ιστορια που εγραψα με το μαγαζι που κλειδωθηκα εξω απο το airbnb.Παρολο που με βοηθησανε και παλι κατι τους μαγκωνε.

panpan

Member
Και συνεχίζω τη μισανθρωπιά, δε ξέρω πολλούς Καταλανούς αλλά φίλη ελληνιδα που εμενε Βαλένθια και έχει μετακομίσει εδώ και τρία χρονια Βαρκελώνη, ισχυριζεται ότι εκτός από τσιγκούνηδες είναι και πάρα πολλοί κλειστοί και απροσιτοι (σνομπ το λενε στο χωριό μου). Και μιλαμε για απίστευτα κοινωνικό και συμπαθητικό άτομο (η φίλη μου)
Κάνουμε ένα μεγάλο λάθος. Αποκαλούμε Καταλανούς αυτούς που απλά έχουν γεννηθεί στην Καταλονία. Η πιθανότητα η φίλη σου να έχει βρει καταλανό ορίτζιναλ στην Βαρκελώνη είναι πιο δύσκολο από το να κερδίσεις το τζόκερ. Σχεδόν κανένας δεν μένει στο κέντρο. Πολλές φορές οι ίδιοι Ισπανοί για ένα περίεργο λόγο σου λένε είναι Καταλανοί και το μόνο που έχουν σχέση με την Καταλονία είναι είτε είναι εδώ πολλά χρόνια, είτε έχουν έρθει εδώ οι γονείς τους και απλά γεννήθηκαν εδώ. Το καταλαβαίνεις από την ομιλία τους, από το όνομα τους. Τις προάλλες μιλούσα με έναν οδηγό και τον ρώτησα από πού είναι και μου λέει Καταλανός. Αν ήταν Καταλανός, όταν χτυπούσε το τηλέφωνο θα απαντούσε στα καταλανικά και όχι ισπανικά. Θα τον έλεγαν Ζορντί και όχι Χόρχε. Οι νέοι εδώ στο σχολείο τα μαθήματα τα κάνουν στα καταλανικά. Σαν δεύτερη γλώσσα έχουν τα ισπανικά. Αν έχουν άνεση στην χρήση της ισπανικής γλώσσας είναι γιατί στο σπίτι τους έχουν ισπανική καταγωγή και είναι η ομιλούμενη γλώσσα τους. Ο Ορίτζιναλ Καταλανός θα μιλήσει στην δουλειά του,στο σπίτι του,με τους φίλους του κλπ μόνο καταλανικά και σπάνια τα ισπανικά. Αν η φίλη σου θέλει να κοινωνικοποιηθεί με Καταλανούς, το μόνο που έχει να κάνει είναι να μάθει στέκια που συχνάζουν και να μάθει πέντε λέξεις στα καταλανικά. Αν τους μάθεις είναι έξω καρδιά. Αλλά είναι τσιγκούνηδες. Όχι όλοι, αλλά ένα μεγάλο μέρος αυτών.
Υγ. Ένα μεγάλο ποσοστό Καταλανών είναι φιλέλληνες. Δύσκολα μπορείς να το πεις για τους Ισπανούς.

mikrh tsopana

Member
Επόμενο Ταξίδι
Ελλάδα-Παλέρμο-Μπιλμπάο
Ταξίδι-Όνειρο
θα το αποφασίσω αύριο
Κάνουμε ένα μεγάλο λάθος. Αποκαλούμε Καταλανούς αυτούς που απλά έχουν γεννηθεί στην Καταλονία. Η πιθανότητα η φίλη σου να έχει βρει καταλανό ορίτζιναλ στην Βαρκελώνη είναι πιο δύσκολο από το να κερδίσεις το τζόκερ. Σχεδόν κανένας δεν μένει στο κέντρο. Πολλές φορές οι ίδιοι Ισπανοί για ένα περίεργο λόγο σου λένε είναι Καταλανοί και το μόνο που έχουν σχέση με την Καταλονία είναι είτε είναι εδώ πολλά χρόνια, είτε έχουν έρθει εδώ οι γονείς τους και απλά γεννήθηκαν εδώ. Το καταλαβαίνεις από την ομιλία τους, από το όνομα τους. Τις προάλλες μιλούσα με έναν οδηγό και τον ρώτησα από πού είναι και μου λέει Καταλανός. Αν ήταν Καταλανός, όταν χτυπούσε το τηλέφωνο θα απαντούσε στα καταλανικά και όχι ισπανικά. Θα τον έλεγαν Ζορντί και όχι Χόρχε. Οι νέοι εδώ στο σχολείο τα μαθήματα τα κάνουν στα καταλανικά. Σαν δεύτερη γλώσσα έχουν τα ισπανικά. Αν έχουν άνεση στην χρήση της ισπανικής γλώσσας είναι γιατί στο σπίτι τους έχουν ισπανική καταγωγή και είναι η ομιλούμενη γλώσσα τους. Ο Ορίτζιναλ Καταλανός θα μιλήσει στην δουλειά του,στο σπίτι του,με τους φίλους του κλπ μόνο καταλανικά και σπάνια τα ισπανικά. Αν η φίλη σου θέλει να κοινωνικοποιηθεί με Καταλανούς, το μόνο που έχει να κάνει είναι να μάθει στέκια που συχνάζουν και να μάθει πέντε λέξεις στα καταλανικά. Αν τους μάθεις είναι έξω καρδιά. Αλλά είναι τσιγκούνηδες. Όχι όλοι, αλλά ένα μεγάλο μέρος αυτών.
Υγ. Ένα μεγάλο ποσοστό Καταλανών είναι φιλέλληνες. Δύσκολα μπορείς να το πεις για τους Ισπανούς.
Μιλάει όντως καταλανικά και ο σύντροφός της είναι Καταλανός (απ την Καταλονία). Δε διαφωνώ με την άποψή σου γιατί δε μπορώ να εκφέρω γνώμη, απλά υπάρχει και αυτή η εμπειρία
Όσο για τους Καταλανούς ως φιλέλληνες, συμφωνώ

Georgie

Member
Δε νομιζω να έχουν κάποιο ιδιαίτερο θεμα οι Ισπανοί με τους Ελληνες.
Την ιδια συμπεριφορά έχουν και με τους Ιταλούς Γάλλους Άγγλους κλπ.
Γενικά από όσο τους εχω ζήσει ειναι παρα πολυ παραδοσιακοί και κρατουν το δικό τους κοσμο μιλώντας τη γλώσσα που γνωρίζουν και δεν ενδιαφέρονται ιδιαίτερα αν τους κατάλαβες η οχι.
Το μενού στη χωρα εχει μια γλώσσα.
Αυτο αυτόματα σε βάζει σε κατηγορία με δυσκολια προσέγγισης.
Έχουν το δίκιο τους αφου και οι αλλοι λαοί δεν ενδιαφέρονται να μιλήσουν αλλη γλώσσα απο αυτη που εχουν μαθει.
Εξαιρούνται οι Ελληνες Σκανδιναβοι Ολλανδοι
Σιγά μη προσπαθήσει ο Άγγλος να μιλήσει Ισπανικά η Ιταλικά για να συνεννοηθεί στη χωρα του με κάποιο πελάτη η τουρίστα.
Ειναι μεγαλο έθνος με αποικιοκρατικη ιστορια

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
34.290
Μέλη
39.966
Νεότερο μέλος
Νομός Δράμας - Χ

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα