Λευκορωσία Ρωσία Από την Τρόικα στην Περεστρόικα!

ThanasisU2

Member
Μηνύματα
3.469
Likes
3.433
Επόμενο Ταξίδι
Brno
Ταξίδι-Όνειρο
RTW
Я люблю Минск! Πίνοντας τσάι με τον Σάσα 1

Για το Μινσκ τι να πω; Πήγα πέρυσι και το αγάπησα (τόσο όσο και την Λευκορωσία). Δε είναι Πράγα, δε είναι Παρίσι ή Μόσχα, άλλα έχει μια άλλη μαγεία που με έκανε να το αγαπήσω. Δε ξέρω τι, άλλα πάντα ανυπομονώ να ξαναπεράσω από εκεί. Δυστυχώς αυτή την φορά μόνο για 1 νύχτα (μιας και η βίζα μου δε το επιτρέπει), και την επόμενη μέρα για να πάρω το αεροπλάνο για την Μόσχα!

Για την νύχτα, θα με φιλοξενούσε, η Άννα, νέα αρχιτέκτων, στο νέο διαμέρισμα της, μαζί με τον σύντροφο της Ίγκορ.

Ο προαστιακός δε φτάνει στο κεντρικό σταθμό τρένων του Μινσκ, άλλα μια στάση πριν, στο институт культуры (institut kultury), πρώτη στάση της Μπλε Γραμμής του Μετρό, κι από εκεί μπορείτε να πάτε σχεδόν παντού. Η τιμή του Μετρό παραμένει αστεία (1200 ρούβλια πάνω κάτω 10 λεπτά του ευρώ), και με ένα ζέτον (πλαστικό νόμισμα) μπορείτε να κάνετε όσες διαδρομές επιθυμητέ, αρκεί να μην βγείτε από το σταθμό.

Για μένα ο επόμενος σταθμός μου, θα ήταν η στάση Πλατς Ιακουμπ Κολας (пл. Якуба Коласа), από όπου θα με έπαιρνε η Άννα με το αμάξι της στο σπίτι της.





Η βραδιά πέρασε όμορφα, με τσάι και σοκολατάκια, και ακούγοντας ιστορίες για τον σύντροφο Σάσα, και την "δημοκρατία" του στην Λευκορωσία. Κάτι η αλλαγή ώρας (2 ώρες μπροστά από την Πολωνία), κάτι το τρέξιμο, στις 1 την νύχτα το λείξαμε και πέσαμε για ύπνο.
 

ThanasisU2

Member
Μηνύματα
3.469
Likes
3.433
Επόμενο Ταξίδι
Brno
Ταξίδι-Όνειρο
RTW
Я люблю Минск! Πίνοντας τσάι με τον Σάσα 2

Η Λευκορωσία ήταν και παραμένει ακόμα μια φθηνή χώρα, χωρίς μεγάλο τουρισμό. Το μόνο δύσκολο σε άτομα που δε κατέχουν Πολωνικό διαβατήριο είναι η πανάκριβη βίζα, και η δυσκολία να βρεις πρεσβεία (μιας και στην Ελλάδα δε υπάρχει). Αλλά το Μινσκ, αξίζει μια επίσκεψη όπως και 2 με 3 πόλεις στην Λευκορωσία, έστω και μια φορά. Οι άνθρωποι είναι φιλόξενοι όσο δε μπορεί κανείς να φανταστεί, και έστω αν δε ξέρουν Αγγλικά, πάντα θα προσφερθούν να σας βοηθήσουν να βρείτε το δρόμο ή την σωστή στάση Μετρό.

Μιας και είχα ξαναπάει στο Μινσκ, αυτήν την φορά, ήταν για ένα μικρό περίπατο στο κέντρο, για αγορά card postal, μερικές μπύρες για συλλογή για επιστροφή στο αεροδρόμιο για την πτήση για την Μόσχα!

Η βόλτα ξεκίνησε από την Πλατεία Ιακουμπ Κολας (пл. Якуба Коласа)



όπου πήραμε το μετρό για την στάση Ploshchad Lenina (Площадь Ленина)



από όπου μπορεί κανείς να πάει στο σιδηροδρομικό σταθμό του Μινσκ ή στο νέο εμπορικό κέντρο "Столица" (Στολιτσα), στο οποίο κανείς μπορεί να βρει μαγαζιά με μάρκες της δύσης, άλλα και ένα καλό σουπερ μάρκετ με αρκετά καλούδια, μπόλικα περιπτερά που έχουν πάρει το ρόλο των σουβενίρ

συνοπτικές τιμές (1 ευρώ = 11000 Ρούβλια)

12 καρντ ποστάλ 11000 ρούβλια
1 πακέτο τσιγάρα ΜΙΝΣΚ 1500 ρούβλια
Lucky Strike 7000 Ρούβλια
Davidoff 15500 ρούβλια

καλές μπύρες ξεκινάνε από τα 4000 ρούβλια όπως και καλή βότκα (μάρκας Брэст) άπο 30000 ρούβλια το 0,5 λίτρα

όλα τα εισαγωγής είναι ακριβά, με σύγκριση με τα πράγματα από Λευκορωσία ή από την Μαμά Ρωσία, άλλα ποιος πάει σε μια τέτοια χώρα, για να πιει Coca Cola, όταν μπορεί να πιει το κλάσης ανώτερο квас (kvas)! Το Κβάς είναι ένα ζυμωμένο ελαφρώς αλκοολούχο ποτό που γίνεται από μαύρη σίκαλη ή ψωμί σικάλεως, άκρος δροσιστικό και προ πάντων πάρα πολλή υγιεινό. Περισσότερες πληροφορίες εδώ Κβας - Βικιπαίδεια

Λίγες φωτογραφίες από την Πλατεία του Λένιν, (πρώην πλατεία Ανεξαρτησίας, και Πρώην Πλατεία Λένιν την επόχη της ΕΣΣΔ)



Η Πολωνική Καθολική "Κόκκινη Εκκλησία των Αγίων Σύμον και Χελένας (Чырвоны касцёл & Касцёл святых Сымона і Алены)



Η Λευκορωσική Βουλή με το άγαλμα του Βλαντίμιρ (Βλαδίμηρος) Ιλίτς Ουλιάνοφ, κοινώς Λένιν.

Μιας και ο χρόνος μας πίεζε, πήραμε το μετρό για την στάση Восток (Βόστοκ) απόπου αναχωρούν τα λεωφορεία για το αεροδρόμιο Μινσκ-2.

Ένα ενδιαφέρον (και ηλίθιο πράγμα) είναι οι ονομασίες των στάσεων του Μετρό. Πολλές φορές θα βρείτε 2 ονομασίες σε αυτές, όπως η στάση Восток, μπορεί να την βρείτε και με την ονομασία Усход (που και τα δύο σημαίνουν το ίδιο, δλδ ανατολή άλλα το πρώτο είναι στα Ρωσικά και το δεύτερο στα Λευκορωσικά, μπορεί ο Λουκασένκο να έχει καταργήσει την Λευκορωσική Γλώσσα από παντού, αλλά οι στάσεις του Μετρό παραμένει να έχουν 2 ονομασίες). Εκεί εκτός από το σταθμό των λεωφορείων Moskovskiy (автовокзалов Московский)





από όπου αναχωρούν τα λεωφορεία για το αεροδρόμιο, υπάρχει ενά ακόμα διάσιμο μνημείο του Μινσκ, η Κρατική Βιβλιοθήκη




και οι ενδιαφέρουσες κομουνιστικές πολυκατοικίες δίπλα







Αυτά τα ολίγα από μένα, για αυτήν την όμορφη, μικρή πόλη, μόλις βρώ χρόνο, θα γράψω για το απίστευτο ταξίδι μέχρι το αεροδρόμιο και την πτήση για τη Μόσχα με τις Λευκορωσικές Γραμμές Belavia Белавиа

από εμένα

 

ThanasisU2

Member
Μηνύματα
3.469
Likes
3.433
Επόμενο Ταξίδι
Brno
Ταξίδι-Όνειρο
RTW
Minsk 2 Airport, an experience!

Ο φθηνότερος τρόπος, για να φτάσει κανείς στο Μινσκ 2 αεροδρόμιο είναι το λεωφορείο από το σταθμό υπεραστικών λεωφορείων Московский. Θα μου πείτε γιατί συνέχεια γράφω Μινσκ 2. Ο λόγος είναι πολλή απλός. Το Μινσκ έχει 2 αεροδρόμια. Ένα μικρό (και το αρχαιότερο το Μινσκ 1), το οποίο βρίσκετε μέσα στην πόλη και εξυπηρετεί bussines πτήσεις, όπως μέχρι και πέρσι πτήσεις της Gomelavia προς Γόμελ, με τα ΑΝ24 :mad::mad: και το Μινσκ 2 το νέο αεροδρόμιο το οποίο εξυπηρετεί όλες τις ξένες εταιρίες και την Belavia, τον εθνικό αερομεταφορέα τους.

Το εισιτήριο κάνει 11500 ρούβλια και όχι 7000 που λέει η ιστοσελίδα του αεροδρομίου, και το ταξίδι διαρκεί γύρω στα 45 λεπτά, με τα θεϊκά μαρσρούτκα ;)

To αεροδρόμιο, χάρμα κομουνιστικής αρχιτεκτονικής



γεμάτο στο μπετό, αστυνόμευση παντού (με το ζόρι έβγαλα μια φωτογραφία των αεροπλάνων εκεί



τα οποία ήταν Β737 και όχι κάτι το τρομερό :mad: )

Το сheck in, τίποτα το τραγικό, έλεγξαν αν έχω valid visa για Ρωσία, μου δώσανε παράθυρο, και με έστειλαν στην ευχή του θεού και του συντρόφου Σάσα να περάσω στο gate. Μια μικρή συμβουλή εδώ. Η Ρωσία με την Λευκορωσία έχουν υπογράψει συνθήκη ανοιχτών συνόρων, και δε υπάρχει έλεγχος στα σύνορα, αρκεί να έχεις 2 valid visa για τα κράτη αυτά και τις σωστές σφραγίδες ;) .

Πριν μπει κανείς στο gate, περνά το κλασικό έλεγχο μετάλλων (στο οποίο πρέπει να βγάλεις και τα παπούτσια), ελέγχουν ξανά το διαβατήριο με το εισιτήριο αν τα στοιχεία είναι ίδια, και σε αφήνουν ξανά στην ευχή του θεού.

Το τερμινάλ, το μόνο που είχε, ήταν το Bussines Lounge, μια καφετέρια (με φθηνές μπύρες) κι έναν πίνακα ανακοινώσεων. Τι να κάνουμε, το ρίξαμε στο τοπικό προϊόν τους


τα υπόλοιπα περί πτήσεις, το βραδάκι ;)
 

ThanasisU2

Member
Μηνύματα
3.469
Likes
3.433
Επόμενο Ταξίδι
Brno
Ταξίδι-Όνειρο
RTW
Πτήση B21956, Όλοι Δρόμοι οδηγούν στην Μόσχα!

Β2 1956 MSQ-DME (Misnk - Domodedovo Moscow) Boeing 737-5Q8 EW-251PA

Η ώρα πέρασα, χαρούμενα τρώγοντας σάντουιτς με χαβιάρι και πίνοντας μπυρίτσες, με θέα το παλιό τέρμιναλ του Μινσκ 2, μέχρι την ανακοίνωση για την πτήση μας. Η είσοδος στο αεροπλάνο θα γινόταν με φυσούνα, για αυτό δε βιαστήκαμε να μπούμε από τους πρώτους στο αεροπλάνο. Η θέση 14F με περίμενε, με όλα τα καλούδια για "δανεισμό" κάτι σαν σουβενίρ βρε αδερφέ.

Στην είσοδο, οι νεαρές αεροσυνοδοί μας καλώς όρισαν (κλασικά στα Ρωσικά, παίζει να ήμασταν μόνο εμείς οι ξένοι στο αεροπλάνο), και μας δείξανε τις θέσεις μας. H θέση, για το παλιό Β735 ήταν μια χαρά, αλλά τι να γκρινιάξω, πτήση 1 ώρας θα ήταν ;)

Πήραμε το ΟΚ, από την πύλη, και ξεκίνησε το push back, για το διάδρομο απογείωσης, κατά την διάρκεια της επίδειξης των σωστικών οδηγιών, μέχρι που απογειωθήκαμε.

Ο πιλότος, ορεξάτος για ομιλία, σε όλη την διάρκεια μας ενημέρωνε για την θέση και την πτήση μας πάνω από Μαχιλιόβ, Σμόλενσκ, Ομπνινσκ και τέλος Ντομοντεντοβο.

Η πτήση ΟΚ, χωρίς κανένα απρόοπτο, και τρελό σέρβις (ένας καφές και μια σοκολατίτσα τίποτα παραπάνω), με ωραίες εικόνες από το παράθυρο

Σμολενσκ

και η βραδινή Μόσχα







μέχρι που φτάσαμε στα ιερά χώματα στην πρωτεύουσα της Ρωσικής Αυτοκρατορίας, Μόσχα.

Η πτήση με την Belavia, μπορώ να την πω, πως ήταν επιτυχημένη. Στην ώρα της, καλή τιμή (ίδια με την φθηνότερη θέση του νυχτερινού τρένου για Μόσχα) και προ πάντων χαρούμενες αεροσυνοδοί στο αεροπλάνο. Είναι επισφαλέστατη, αν ποτέ κανείς σας την επιλέξει για να πετάξει (που αμφιβάλω), και ελπίζω να περάσατε καλά, στο επόμενο τμήμα του τριπ, το οποίο είναι η Москва!

 
Last edited by a moderator:

babaduma

Member
Μηνύματα
5.052
Likes
7.801
Επόμενο Ταξίδι
terra incognita
Ταξίδι-Όνειρο
α του Κενταύρου
Είναι επισφαλέστατη, αν ποτέ κανείς σας την επιλέξει για να πετάξει (που αμφιβάλω), και ελπίζω να περάσατε καλά,
Με μπέρδεψες ... επισφαλέστατη :shock: ή ασφαλέστατη :clap: ?
 

ThanasisU2

Member
Μηνύματα
3.469
Likes
3.433
Επόμενο Ταξίδι
Brno
Ταξίδι-Όνειρο
RTW
Domodedovo Airport/аэропорт Домодедово

Στην Μόσχα μπορεί κανείς να φτάσει με αεροπλάνο σε ένα από τα 3 αεροδρομιά της. Το Sheremetyevο, Vnukovo και το Domodedovo, το οποίο αποτελεί το μεγαλύτερο αεροδρόμιο σε κίνηση στην Ρωσία και σε αυτό φτάνουν οι πτήσεις της Aegean από Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Το αεροδρόμιο, χτισμένο το 1963, για πολλά χρόνια, η σκιά του Sheremetyevο, μέχρι και το 1993, που το αεροδρόμιο το πήρε ο Dmitry Kamenshik, και άρχισε την ανακαίνιση του. Αυτό που κατάφερε, ήταν να δημιουργήσει το μεγαλύτερο αεροδρόμιο, στο οποίο προσγειώνοντε εταιρίες όπως η Emirates, British Airways, El Al, Lufthansa κτλ όπως και Hub της S7 Airlines, Transaero Airlines και VIM Airlines. Όπως και θα είναι το μοναδικό αεροδρόμιο στην Ρωσία, στο οποίο θα επιχειρούν πτήσεις με Α380 της Emirates από 1 Ιουνίου του 2012, και θα ακολουθήσουν Lufthansa, Etihad & Qatar Airways..

Δυστυχώς το αεροδρόμιο αυτό, είχε και τις άσχημες στιγμές του (σχεδόν όλες την δεκαετία 2001-2011), όπως οι 2 βομβιστικές επιθέσεις η μία το 2004, όταν δύο Τσετσένες τρομοκράτησες σκότωσαν 90 άτομα και διέλυσαν 2 αεροπλάνα και τις 24 Ιανουαρίου, όταν μια έκρηξη, στο Domestic Terminal, από τον 20 χρόνο τρομοκράτη Magomed Yevloyev του Εμιράτου του Καυκάσου (Ingushetia), στο χώρο παραλαβής αποσκευών, σκοτώνοντας 37 άτομα και τραυματίζοντας 115.


Τέλος η ιστορία του αεροδρομίου, και τώρα τα περί πρακτικής του αεροδρομίου για τους επιβάτες. Φτάνοντας στον ιμάντα των αποσκευών, θα σας πέσουν σε λίγα λεπτά κράχτες, οι οποίοι θα σας προτείνουν να πάτε με το ταξί τους στο κέντρο της Μόσχας. Μην διανοείται να τους επιλέξετε, γιατί θα πληρώσετε κοντά στα 2000/2500 ρούβλια (ένα ευρώ = 40 ρούβλια), ενώ αν πάρετε ταξί, από το stand των ταξί, μέσα στο τέρμιναλ θα πληρώσετε 1000 ρούβλια. Το ταξίδι με το ταξί μέχρι το κέντρο (χωρίς κίνηση), είναι 1 1/2 ώρες.
Moscow Domodedovo Airport


Μόλις παραλάβετε τις αποσκευές, να έχετε έτοιμες τις κάρτες επιβιβάσεις, μιας και θα ελέγξουν αν έχετε πάρει την σωστή βαλίτσα/αποσκευή.

Στην έξοδο, θα βρείτε ένα stand με αγορά Ρωσικής κάρτας sim Beeline (200 ρούβλια, και σας κάνουν δώρο άλλα 100), η οποία αποτελεί καλή περίπτωση για φθηνά sms προς Ελλάδα, όπως και τηλεφωνήματα.

Δίπλα από το stand θα βρείτε και ΑΤΜ, από το οποίο μπορείτε να βγάλετε $, ? ή ρούβλια, χωρίς να πληρώσετε προμήθεια και με ισοτιμία 1?=38 ρούβλια.

Οι άλλοι δύο τρόποι για να φτάσετε, φθηνά και γρήγορα στο κέντρο της Μόσχας είναι:

Το τρένο (Aeroexpress και κανονικό), τα οποία τερματίζουν στο σταθμό τρένων Paveletsky (Σταθμός μετρό Paveletskaya, καφέ/κυκλική γραμμή).
Το Aeroexpress έχει δρομολόγια από τις 0700 μέχρι της 2300, η διαδρομή κοστίζει 320 ρούβλια και ταξιδεύει 45 λεπτά, και ο απλός προαστιακός 99 ρούβλια και 65-80 λεπτά. Το δρομολόγιο του προαστιακού Moscow Domodedovo Airport

Ο δεύτερος τρόπος, και ο ποιο οικονομικός είναι να πάρετε το το άσπρο mini-bus, το οποίο είναι δίπλα στην πιάτσα των Ταξί, με κολλημένο ένα τεράστιο Μ μπροστά, που ανά 15 λεπτά, αναχωρούν προς την Στάση Μετρό Domodedovskaya (γραμμή 2, πράσινη) κάνοντας την διαδρομή σε 20 λεπτά. Τιμή 120 ρούβλια
 

taver

Member
Μηνύματα
12.487
Likes
28.955
Ταξίδι-Όνειρο
Iles Kerguelen
Όπως και θα είναι το μοναδικό αεροδρόμιο στην Ρωσία, στο οποίο θα επιχειρούν πτήσεις με Α380 της Emirates από 1 Ιουνίου του 2012, και θα ακολουθήσουν Lufthansa, Etihad & Qatar Airways..
Δε θα στοιχημάτιζα... H LH π.χ. σιγά σιγά την κάνει για Vnukovo, ενώ σιγά μη βάλει wide-body για το Φρανκφούρτη-Μόσχα. Ενώ Etihad & Qatar πρέπει πρώτα να αποκτήσουν A380....
 

ThanasisU2

Member
Μηνύματα
3.469
Likes
3.433
Επόμενο Ταξίδι
Brno
Ταξίδι-Όνειρο
RTW
αυτό με το Vnukovo δε το ξέρα, μεα κουλπα

όσο για το Α380, το πείρα από την wikipedia, μιας και δε είχα ιδέα τι άλλο να γράψω
 

jimp

Member
Μηνύματα
5.020
Likes
6.401
Θαναση ευχαριστουμε για την ενημερωση!

Ονειρευομαστε την μητερα σοβιετικη ενωση μαζι σου!
 

KLEOPATRA

Member
Μηνύματα
5.869
Likes
2.260
Ταξίδι-Όνειρο
Ειρηνικος ..παντου
Πολυ χρησιμες και χρηστικες και αυτες οι πληροφοριες ..περα απο την καθαρα ταξιδιωτικη αφηγηση.
 

ThanasisU2

Member
Μηνύματα
3.469
Likes
3.433
Επόμενο Ταξίδι
Brno
Ταξίδι-Όνειρο
RTW
Γνωρίζοντας το Andrei και πρώτη νύχτα στην Μόσχα

Με το που έφτασα στην Μόσχα, παρέλαβα την sim κάρτα με το Ρωσικό αριθμό. Η διαμονή μας θα ήταν σε μια φοιτητική εστία, άλλα μιας και φοβόμουν για το συκώτι μου, αποφάσισα να περάσω τις 3 νύχτες στο φίλο μου τον Andrei. Γεννημένος στο Σοβιετικό Κισινάου, από Ρουμάνους γονείς περνώντας τα παιδικά χρόνια στην κομουνιστική Δρέσδη και τα σχολικά σε μια στέπα της Μογγολίας, στρατιωτική βάση του κόκκινου στρατού. Ο πατέρας του, στρατιωτικός ακόλουθος, τους έπαιρνε μαζί σε όλα τα ταξίδια του/δουλείες. Τώρα γύρισε στην Μόσχα, και έχει ανοίξει αλυσίδα με CD και DVD, μιας όπως μου είπε, στην Μόσχα βγάζεις πολλή εύκολα λεφτά, αρκεί να το θες και να μην είσαι τεμπέλης.

Έμενε σχετικά κοντά με το αεροδρόμιο Domodedovo, δίπλα στην ολοκαίνουργια στάση μετρό (άνοιξε το Δεκέμβρη του 11) Borisovo.

Το μίνι μπας, με πήγε ακριβώς εκεί που ήθελα, γρήγορα και φθηνά, στην στάση μετρό Domodedovskaya



Αγορά μαγνητικού εισιτηρίου (μιας και δε υπάρχει άλλο είδους εισιτηρίου στην Μόσχα) για δέκα διαδρομές (για το μετρό, θα γράψω ολόκληρο ποστ ή σήμερα το βράδυ ή την τρίτη ;) ) και ταξίδι προς το Borisovo.

Η βραδυά στο σπίτι του Andrei, πέρασε όμορφα, πίνοντας Ρουμάνικο κρασί, και τσιμπολόντας τυροκαυτερή με μακαρόνια. Η πρώτη βραδιά στην Πρωτεύουσα της Ρωσικής Αυτοκρατορίας ήταν πια παρελθόν, και η επόμενη ξεκίναγε με πρωινό ξύπνημα.
 

Εκπομπές Travelstories

Booking.com

Ενεργά Μέλη

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.188
Μηνύματα
883.371
Μέλη
38.895
Νεότερο μέλος
tsala

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom