Αργεντινη vs Βραζιλία

Αργεντινή vs Βραζιλία


  • Total voters
    46

Yorgos

Member
Μηνύματα
9.681
Likes
50.538
Επόμενο Ταξίδι
Umhlanga
Ταξίδι-Όνειρο
Περού τότε, τώρα, πάντα
@Yorgos Συμφωνώ στο 90% από όσα λες Τζορτζ με δυο επισημάνσεις.

1. Την Αργεντίνικη Παταγονία την έχεις υποτιμήσει πολύ. Το El Chalten και το El Bolson είναι πραγματικά παράδεισος των hikers. Σε 4ωρα-5ωρα hikes από El Chalten βγαίνεις σε κορυφογραμμές με θέα σε 5-6 παγετώνες και λίμνες που χαζεύει το μάτι σου. Στην μεριά της Χιλής, σε εκείνη την περιοχή, πρέπει να κάνεις 3μερα (W trek) ή 7μερα ( Ο τρεκ) για να δεις αντίστοιχα μέρη.

Επίσης, για ειδήμονες, το Perito Moreno είναι γνωστό κυρίως λόγω προσβασιμότητας, στη περιοχή έχει δεκάδες άλλους αντίστοιχους παγετώνες που δεν είναι εύκολα προσβάσιμοι, ενδεικτική η παρακάτω φωτογραφία.

View attachment 454187

Επίσης για την Γη του Πυρός, δεν είναι μόνο η κονκάρδα "welcome to the Southernmost city in the world", έχει πολλά πολλά παραπάνω να προσφέρει, σιγούρα δεν είναι χάλι. απλά οι περισσότεροι κοιτάζουν να βάλουν σφραγίδα στο διαβατήριο και να μπουν στο κρουαζιερόπλοιο για Ανταρκτική... Γούστα είναι αυτά.

2. Από που έχει πρόσβαση για το tren a las nubes όταν ξεκινάει από Σάλτα που δεν έχει καμία σχέση με Βραζιλία;

View attachment 454188
1. Ποιος παγετώνας θεωρείς ότι οπτικά είναι πιο εντυπωσιακός από το perito moreno;

Και ποιο κομμάτι της Παταγονίας θεωρείς ότι είναι πιο όμορφο από το Torres del Paine;

To τραίνο που λέω είναι το Tren de las Nubes, το έκανα πέρυσι και ήταν υπεροχο, παει απο Curitiba-Morretes, καμια σχεση με Σαλτα:
El tren que descubre la cara más exótica e histórica del sur de Brasil

Σε αυτό της Salta (που κλασικοί Αργεντινοι το χαρακτήριζουν ως "την καλύτερη διαδρομή στον κόσμο 😅) δεν έχω παει αλλά φαίνεται μια ξεραιλα και μισή.
 

tatooine

Member
Μηνύματα
1.445
Likes
5.286
ήταν απλή ενημέρωση δεν έπαιξε ρόλο στην επιλογή, κι εκτός τούτου την εποχή που ήμουν δεν το ήξερα!
Το ΤΣΟΥ ήταν για το Τσε και το σινάφι του που οδήγησαν μια χώρα στην κατάσταση που είναι τώρα.
 

go2dbeach

Member
Μηνύματα
5.968
Likes
9.384
Επόμενο Ταξίδι
Λατινική Αμερική
Ταξίδι-Όνειρο
Λατινική Αμερική
Από τι λέτε μόνο με το Μεξικό θα μπορούσε να κοντραριστεί η Βραζιλία
 

Yorgos

Member
Μηνύματα
9.681
Likes
50.538
Επόμενο Ταξίδι
Umhlanga
Ταξίδι-Όνειρο
Περού τότε, τώρα, πάντα
Από τι λέτε μόνο με το Μεξικό θα μπορούσε να κοντραριστεί η Βραζιλία
Είναι πιο κάτω η Βραζιλια από το Μεξικό και σαφώωωωωως πιο κάτω από το Περου και τη Βολιβία για μένα, χάνει πολύ σε αρχαία και ασφάλεια, όταν πατώνεις τόσο σε δυο κατηγορίες δυσκολεύει το πράγμα.
 

orestcrete

Member
Μηνύματα
2.607
Likes
9.864
Επόμενο Ταξίδι
Iceland
Ταξίδι-Όνειρο
New Zealand
1. Ποιος παγετώνας θεωρείς ότι οπτικά είναι πιο εντυπωσιακός από το perito moreno;

Και ποιο κομμάτι της Παταγονίας θεωρείς ότι είναι πιο όμορφο από το Torres del Paine;

To τραίνο που λέω είναι το Tren de las Nubes, το έκανα πέρυσι και ήταν υπεροχο, παει απο Curitiba-Morretes, καμια σχεση με Σαλτα:
El tren que descubre la cara más exótica e histórica del sur de Brasil

Σε αυτό της Salta (που κλασικοί Αργεντινοι το χαρακτήριζουν ως "την καλύτερη διαδρομή στον κόσμο 😅) δεν έχω παει αλλά φαίνεται μια ξεραιλα και μισή.
1. Όταν ξαναπάω και τα κάνω εξόρμηση, θα σου πω. Οι άλλοι είναι απείρως πιο δύσκολα προσβάσιμοι από το Perito Moreno που πας με το αμάξι. Ο Upsala για παράδειγμα είναι μεγαλύτερος σε μέγεθος από Perito Moreno.

Το πλεονέκτημα στο Perito Moreno είναι ότι από τα σημεία πρόσβασης στο λοφίσκο, μπορείς να δεις και τις δυο του τις μεριές, ενώ στους άλλους πρέπει να πας είτε πεζοπορία, είτε με κανό είτε με ελικόπτερο.

Το Fitz Roy είναι αντίστοιχο με Torres del Paine, παρόμοια σκηνικά και από θέμα πεζοπορίας μέχρι να φτάσεις στη βάση της λίμνης και παρόμοιοι πύργοι. Το Torres del Paine το αγαπώ οπότε δεν τίθεται θέμα σύγκρισης, είναι και τα δυο εξίσου μοναδικά.

Δεν θεωρώ ότι σε εκείνο το κομμάτι της Παταγονίας, το Αργεντίνικο κομμάτι έχει κάτι να ζηλέψει από το Χιλιανό. Και στο Punta Arenas θα πας για φάλαινες και πιγκουίνους, και στην Ushuaia θα το κάνεις. Και από το ένα και από το άλλο μέρος φεύγουν αποστολές για Ανταρκτική και στο ένα και στο άλλο έχεις πρόσβαση σε μοναδικούς παγετώνες.

Καλά για την καλύτερη διαδρομή στο κόσμο με τρένο, όποιος έχει λίγο scenery τοπίο το βαφτίζει έτσι, οπότε δεν είναι παραξενιά των Αργεντίνων.

Όσο για το 2., η νότια Βραζιλία είναι επόμενη στην λίστα μαζί με Manaus και ακόμα ανεξερεύνητη από μεριάς μου, οπότε δεν έχω άποψη.
 

Nick_St

Member
Μηνύματα
136
Likes
2.237
Ταξίδι-Όνειρο
Venezuela
Ψήφισα Αργεντινή καθαρά και μόνο για το θέμα της εγκληματικότητας και της ανασφάλειας που ένιωθα όλες τις μέρες στην Βραζιλία
την μεγάλη επικινδυνότητα (που εκτός του forum μου έχουν μεταφέρει συγγενείς και φίλοι ναυτικοί).
Όταν ακούς ότι έβγαλαν μαχαίρι μέρα μεσημέρι στην Copacabana και άλλα τέτοια ωραία, δεν μπορείς....να βγάζεις το κινητό σου στο δρόμο για να βλέπεις τη διαδρομή σου.
Πιάνομαι από μερικά σχόλια για να γράψω και εγώ πέντε αράδες. Δεν λέει κανείς ότι η Βραζιλία είναι Λουξεμβούργο, αλλά νομίζω ότι γενικά ακούγονται υπερβολές στο θέμα εγκληματικότητας. Βρέθηκα 40 μέρες στη χώρα εκ των οποίων 25 στο Ρίο και δεν ένιωσα δευτερόλεπτο να απειλείται η ζωή μου ή να τρέμω να βγάλω το κινητό από την τσέπη ή να αισθάνομαι ότι πρέπει να πάω από τον Χ δρόμο γιατί αν πάω από τον Υ θα με κλαίει η μάνα μου.

Ταξίδεψα solo και γνωρίζοντας τη γλώσσα είχα συνεχώς το vibe πως οτιδήποτε και να συμβεί θα βρεθεί λύση. Πήγα σε μεγάλα πάρτι σε Oswaldo Cruz και Madureira (περιοχές πολύ μακριά από το κέντρο) που ζήτημα να υπήρχε άλλος ξένος, έμεινα έξι βράδια Lapa στα όρια με Santa Teresa και κάθε μέρα γυρνούσα χάραμα στις ανηφόρες, πήγα σε υπαίθριο πάρτι στο Centro που βράδυ θεωρείται γκέτο, πήγα Pedra do Sal σε μέρα που ήταν μόνο ντόπιοι (Δευτέρες πχ είναι καθιερωμένες για gringo-parties εκεί και είναι τίγκα στους αμερικάνους), δεν άφησα feira για feira, έμεινα αρκετές μέρες σε δρόμο που αν τον ανέβεις οδηγεί σε φαβέλα (Cantagalo), έβγαινα καθημερινά για τρέξιμο στις παραλίες, 3-4 φορές βγήκα για τρέξιμο 10 το βράδυ στις παραλίες όπως έκανε τόσος κόσμος, πήγα σε αγώνα της Vasco και γύρισα ολομόναχος 02:00 το βράδυ με λεωφορείο στο Centro, πήγα από Niteroi μέχρι Ilha de Guaratiba, πραγματικά περπάτησα πάρα πολύ, τόσο τραγικά πράγματα δεν είδα από άποψη επικινδυνότητας.

Είδα νεκρό πρώτη φορά στη ζωή μου στη συμβολή των οδών Otaviano και Peti μια ανάσα από την Ipanema μέρα μεσημέρι. Αμέτρητοι άστεγοι σε κάθε πιθανό σημείο. Αμέτρητοι ναρκομανείς ειδικά στο centro. Ναι, πολλοί δρόμοι δεν μυρίζουν λεβάντα και λε πετίτ μαρσεγιέ αλλά κατρουλίλα και δυσοσμία. Δεν λέει κανείς ότι το Ρίο ή το Σάο Πάολο είναι βόλτα στο πάρκο, υπάρχει εγκληματικότητα. Απλά δεν θεωρώ ότι είναι αποτρεπτικός παράγοντας από το να κάνει κάποιος ένα ταξίδι εκεί. Προφανώς κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός και έχει διαφορετική κρίση και βιώματα. Απλά καταθέτω την εμπειρία μου, ότι δεν με πείραξε κανείς και πουθενά. Παίζει ρόλο και η τύχη βέβαια, τι να πω.

Στις "τουριστικές" φαβέλες δε, αν δεν κάνεις μόνος σου μαλακία δηλαδή να φωτογραφίσεις κάτι/κάποιον που δεν πρέπει, τότε δε σ'αγγίζει ούτε ο ίδιος ο Θεός. Είναι ακραία επικερδής η μπίζνα με τους τουρίστες που θα πάνε στη Rocinha και θα δώσουν 40άρια για ένα δίωρο "τουρ" ή θα πάνε στη Vidigal και θα δώσουν 50άρια για να μάθουν να φτιάχνουν feijoada και caipirinha σε σπίτι ντόπιου. Ο τουρίστας αυτές τις φαβέλες θα δει, δεν θα δει τις φαβέλες στην Higienopolis στη Zona Norte που είναι αλλουνού παπά ευαγγέλιο. Και μιας και είπα για ευαγγέλια, στην Higienopolis υπάρχει και η ελληνική ορθόδοξη εκκλησία του Αγ.Ανδρέα. Το περιβάλλον λοιπόν στις φαβέλες που θα δει ο τουρίστας είναι πολύ ελεγχόμενο και safe, ενώ έχει και εξαιρετική νυχτερινή ζωή με φοβερά πάρτι και μέρη, ειδικά Vidigal. Ακόμα και διαμερίσματα καινούρια με άπαιχτη θέα.

Δεν υπάρχει κάποιο μυστικό για να αποφύγεις την εγκληματικότητα. Ούτε θεωρώ σοφά τα "όπου πας μόνο uber, μην κάνεις βήμα περπατώντας μόνος σου" γιατί θα χάσεις στιγμές και εικόνες. Χρειάζεται απλά να κυκλοφορείς λιτά χωρίς φρου φρου ώστε αν πέσεις θύμα μικροκλοπής, να δώσεις ήρεμα κι ωραία τα λιγοστά μετρητά σου ή το κινητό σου και να μην τα βάψεις μαύρα λες και έχασες ένα μύριο στο χρηματιστήριο. Αν σε ρωτήσει πιτσιρικάς στην Copacabana τι ώρα είναι και εσύ αφελέστατα βγάλεις το κινητό από την τσέπη για να του πεις, μέχρι να προλάβεις να πεις 3 παρά τέταρτο το κινητό θα ναι ήδη εκατό μέτρα μακρυά. Αν στην πέσει όλο τσαχπινιά και σκέρτσο βραζιλιάνα καλλονή σε δρόμο στη Lapa, μην πιστέψεις ότι χτύπησες τζακ ποτ και πας μαζί της όπου σου πει, γιατί το πιο πιθανό είναι στο επόμενο στενό να σε αρμέξουν. Simple as that.

Αυτό που έχει ειπωθεί και πρέπει να λέγεται ξανά και ξανά είναι ότι εκεί δεν υπάρχει ασφαλής γειτονιά και μη ασφαλής. Μπορεί να συμβεί οτιδήποτε ανά πάσα στιγμή. Στοιχειώδης λογική είπαμε και να μην κυκλοφορείτε με αντικείμενα που θα σας πονέσει αν τα χάσετε.

Συνοψίζοντας να πω ότι το Ρίο δεν είναι πόλη, δεν είναι ταξίδι, είναι συναίσθημα, είναι mood. Κι είναι αμαρτία που πολύς κοσμός το βλέπει κάπως αποστειρωμένα, χωρίς να το ζήσει. Προσωπικά πέρασα από τις ωραιότερες μέρες της ζωή μου και σύντομα με βλέπω προς τα εκεί ξανά, μιλάμε για μέρος σκέτο έπος. Ναι υπάρχει εγκληματικότητα, αλλά δεν είναι και πίστα στο Call of Duty όπως παρουσιάζεται συχνά. Το άκουσα από το είδα και το είδα από το μου συνέβει, έχουν μεγάλες διαφορές.
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Ενεργά Μέλη

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.215
Μηνύματα
883.841
Μέλη
38.904
Νεότερο μέλος
pstrougaris@yahoo

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom