Αϊτή: Καταστροφικός σεισμός 7,3 Ρίχτερ

soudianos

Member
Μηνύματα
3.705
Likes
6.331
Ταξίδι-Όνειρο
Βερακρούζ
χάθηκε και το Πορτ ο Πρενς που γνώρισα. αυτό όμως διορθώνεται αλλά οι νεκροί;;;
 

renata

Member
Μηνύματα
5.540
Likes
1.951
Επόμενο Ταξίδι
Νεπάλ
"Τι έκανε αυτή η χώρα για να της αξίζει τέτοια δυστυχία;"
Μοιρολόγια, τραγούδια, προσευχές: στα συντρίμμια, στην διάρκεια της νύχτας που έκρυψε τις σειρές από πτώματα, μικρές ομάδες Αϊτινών συγκεντρώνονταν για να δώσουν παρηγοριά ο ένας στον άλλον μετά το σεισμό στην μικρή χώρα της Καραϊβικής ο απολογισμός από τον οποίο ίσως φτάσει τους 100.000 νεκρούς.

Μέσα στη νύχτα, εξαντλημένοι διασώστες έσκαβαν χωρίς σταματημό, με εργαλεία και με τα γυμνά τους χέρια, σε μια απελπισμένη κούρσα με το χρόνο για να απελευθερώσουν όσους περισσότερους μπορούν απ' όσους παγιδεύτηκαν κάτω από τόνους μπετόν στο σεισμό της Τρίτης.

Ένα μωρό έκλαιγε --κι η φωνή του αντηχούσε μέσα στα συντρίμμια-- καθώς μια ομάδα ανδρών δούλευαν ακατάπαυστα, σιωπηλοί, προσπαθώντας να το βγάλουν. Ένας μετασεισμός τους σκόρπισε έντρομους. Εκτός από τον Ζανβέλ Αντουάν, που κράταγε το χέρι του μωρού και προσπαθούσε να το ηρεμήσει.

Σκηνές σαν κι αυτήν επαναλαμβάνονταν στην πόλη των δύο εκατομμυρίων καθώς, σχεδόν 30 ώρες μετά το σεισμό των 7 Ρίχτερ, η ξένη βοήθεια και ο βαρύς εξοπλισμός που θα βοηθούσαν τους διασώστες ακόμα δεν έχουν φτάσει στη νήσο.

Στα συντρίμμια των σπιτιών, οι διασώστες αντίκρισαν σκηνές φρίκης: ένα ζευγάρι νεκρό στο κρεβάτι του· μικρά κορίτσια μέσα στο χώμα· καμένες σορούς μέσα σε αυτοκίνητα· γυναίκες με ρούχα κομματιασμένα. Μια γυναίκα πλησίασε μια ομάδα κλαίγοντας. "Βοηθήστε με, ο άντρας μου είναι ακόμα εκεί μέσα. Σας παρακαλώ βοηθήστε με, ξέρω πως είναι ζωντανός".

Αποπροσανατολισμένοι, παραζαλισμένοι επιζώντες γύριζαν στους δρόμους, χωρίς να ξέρουν πού να στραφούν, ενώ άλλοι προσπαθούσαν να βοηθήσουν τους παγιδευμένους. Δεν ήταν ορατά σκαπτικά μηχανήματα, ούτε νοσοκομειακά, ούτε οχήματα της πυροσβεστικής.

Τα νοσοκομεία, τα περισσότερα από τα οποία έχουν καταρρεύσει ή έχουν υποστεί ζημιές --εκτός από ένα-- πασχίζουν να τα βγάλουν πέρα με τη ροή των τραυματιών να μη σταματά. Η υδροδότηση, η ηλεκτροδότηση και τα φάρμακα δεν φθάνουν, έλεγαν γιατροί. Τα νεκροτομεία γέμισαν. "Χρειαζόμαστε βοήθεια. Το νοσοκομείο είναι γεμάτο, έχουμε ελλείψεις στα πάντα", δήλωσε μια γυναίκα σε εγχώριο ραδιοφωνικό σταθμό.

"Τι έκανε αυτή η χώρα για να της αξίζει τέτοια δυστυχία;", μοιρολογούσε ο 80χρονος Ρόντι Μπατίστα καθισμένος σε μια καρέκλα μπροστά στα συντρίμμια του σπιτιού του. Είπε ότι δε θα πάει πουθενά ώσπου να μπορέσει να βγάλει τα πτώματα των δύο από τα παιδιά του από τα συντρίμμια.

Ο Ρίτσαρντ Μορς, ένας αμερικανός μουσικός που ζει στην Αϊτή, έγραψε στο Twitter, ότι ο απλός κόσμος "έμεινε πολύ ψύχραιμος και προσπάθησε να βοηθήσει. . . και καθώς ο ήλιος δύει, αρχίζει το τραγούδι, η νύχτα φέρνει αβεβαιότητα. . . Ελπίζω ότι η βοήθεια θα έρθει. . . Αύριο".

Εκτακτη ανάγκη για βοήθεια

Οι κάτοικοι του Πορτ-ο-Πρενς πέρασαν μια δεύτερη νύκτα φρίκης, ανάμεσα σε πτώματα και ερείπια, περιμένοντας απεγνωσμένα επείγουσα βοήθεια.

Δεκάδες χιλιάδες Αϊτινοί πέρασαν τη νύκτα στο ύπαιθρο, συγκεντρωμένοι στο Πεδίον του Άρεως, την κεντρική λεωφόρο της πρωτεύουσας που έχει μετατραπεί σε γιγάντιο προσφυγικό καταυλισμό. Έχουν χάσει τα σπίτια τους, τη ζωή τους και τους συγγενείς τους.

Απέναντι, τα ερείπια του προεδρικού μεγάρου και των κτιρίων των υπουργείων μαρτυρούν την κατάσταση αδυναμίας στην οποία βρίσκονται οι θεσμοί της Αϊτής.

Πολλά μέλη της κυβέρνησης αγνοούνται και ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Κέλι Μπαστιέν βρίσκεται κάτω από τα ερείπια του κτιρίου της βουλής, δήλωσε ο Ζοσλέρμ Πριβέρ, πρώην υπουργός.

Ο σεισμός έπληξε βασικές υποδομές της Αϊτής, όπως το δίκτυο ηλεκτροδότησης, το οποίο ετέθη εκτός λειτουργίας βυθίζοντας στο σκοτάδι την πρωτεύουσα της φτωχότερης χώρας της αμερικανικής ηπείρου.

Η σεισμική δόνηση μεγέθους 7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, η ισχυρότερη που πλήττει τη χώρα εδώ και δύο αιώνες, άφησε πίσω της δεκάδες χιλιάδες πτώματα, δημιουργώντας φόβους για έναν τρομακτικό απολογισμό.

Τα πτώματα που ανασύρονται από τα ερείπια τοποθετούνται σε σειρές στο έδαφος σκεπασμένα με σεντόνια και οι επιζώντες περιφέρονται σαν χαμένοι στους δρόμους, προσπαθώντας να απεγκλωβίσουν με γυμνά χέρια ανθρώπους από τα ερείπια.

Πενήντα έως εκατό μέλη της Αποστολής Σταθεροποίησης του ΟΗΕ στην Αϊτή αγνοούνται. Ανάμεσά τους, ο επικεφαλής της αποστολής Χέντι Αναμπι και ο αναπληρωτής του, ο Λούις Κάρλος ντε Κόστα, οι οποίοι πιστεύεται ότι βρίσκονται κάτω από τα ερείπια του Christopher Hotel.

Μεταξύ των νεκρών είναι ο καθολικός αρχιεπίσκοπος του Πορτ-ο-Πρενς Σερζ Μιό, ο οποίος ανασύρθηκε από τα ερείπια του καθεδρικού ναού της πρωτεύουσας.

Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι η φυλακή της πόλης κατέρρευσε επίσης και πολλοί από τους 3.900 κρατούμενους δραπέτευσαν.

Οι 7.000 στρατιωτικοί, 2.000 αστυνομικοί, 500 πολίτες και 1.500 μέλη του τοπικού προσωπικού της αποστολής του ΟΗΕ προσπαθούν να οργανώσουν περιπολίες και να διατηρήσουν την τάξη στην πρωτεύουσα.

Περισσότερες από 24 ώρες μετά τον σεισμό, οι κάτοικοι του Πορτ-ο-Πρενς έχουν ανάγκη από τα πάντα.

Ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός εκτιμά ότι 3 εκατομμύρια άνθρωποι θα χρειασθούν επείγουσα βοήθεια. Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν δήλωσε ότι θα χρειασθεί μεγάλη επιχείρηση αρωγής και ότι θα μεταβεί επί τόπου "μόλις είναι δυνατόν".

"Ένα από τα ανησυχητικά πράγματα είναι ότι ορισμένοι άνθρωποι θα πεθάνουν από το κρύο, από την αφυδάτωση ή υποκύπτουν σε τραύματα τα οποία θα μπορούσαν εύκολα να αντιμετωπισθούν", δήλωσε ο Μπιλ Κλίντον, ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για την Αϊτή, προσθέτοντας ότι η βοήθεια θα πρέπει να επικεντρωθεί κατά τις πρώτες 10-15 ημέρες στην αντιμετώπιση των βασικών αναγκών: τρόφιμα, νερό, σκηνές και πρώτες βοήθειες.

Ενα αεροπλάνο της εταιρείας Icelandair προσγειώθηκε χθες το βράδυ στο αεροδρόμιο του Πορτ-ο-Πρενς, μεταφέροντας προμήθειες, κυρίως μπουκάλια νερό. Ένα καναδικό μεταγωγικό αεροσκάφος, δύο μεταγωγικά της αμερικανικής ακτοφυλακής και ένα αμερικανικό στρατιωτικό μεταγωγικό προσγειώθηκαν επίσης, μεταφέροντας είδη πρώτης ανάγκης.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα υποσχέθηκε ταχεία και συντονισμένη αμερικανική ανθρωπιστική βοήθεια στην Αϊτή. Δύο πλοία της αμερικανικής ακτοφυλακής έφθασαν χθες στο λιμάνι του Πορτ-ο-Πρενς, ενώ σήμερα αναμένεται ο κατάπλους αμερικανικού πυρηνοκίνητου αεροπλανοφόρου.

Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον και ο υπουργός Άμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς ανέβαλαν περιοδεία στον Ειρηνικό.

Τρία γαλλικά στρατιωτικά μεταγωγικά αεροσκάφη απογειώθηκαν σήμερα από το Φορ-ντε-Φρανς στη Μαρτινίκα, μεταφέροντας πενήντα μέλη σωστικών συνεργείων και ανθρωπιστική βοήθεια στο Πορτ-ο-Πρενς, ενώ ένα Airbus A310 απογειώθηκε από την αεροπορική βάση Ιστρ.

Σε μία μάχη με τον χρόνο για την ανεύρεση επιζώντων, η Γαλλία, ο Καναδάς, η Βενεζουέλα και η Χιλή στέλνουν ομάδες διασωστών με ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους.

Η Διεθνής Ομοσπονδία του Ερυθρού Σταυρού απηύθυνε έκκληση για τη συγκέντρωση του αρχικού ποσού των 10 εκατομμυρίων δολαρίων. Η Παγκόσμια Τράπεζα δεσμεύθηκε να αποδεσμεύσει 100 εκατομμύρια δολάρια για την Αϊτή, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και η Διαμερικανική Τράπεζα Ανάπτυξης αναμένεται να συνδράμουν στη βοήθεια.

Ακόμα και στην ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης Facebook έχουν δημιουργηθεί πολλά γκρουπ που έχουν στόχο να προσφέρουν βοήθεια στην Αϊτή.

Για την ενημέρωση των Ελλήνων πολιτών

Τη συμπαράστασή του και την αλληλεγγύη του στον λαό της Αϊτής, που δοκιμάζεται σκληρά από τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε «μια από τις φτωχότερες χώρες του πλανήτη», εξέφρασε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στην αρχή της σημερινής συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου.

Ταυτόχρονα, ο πρωθυπουργός κάλεσε όλους τους υπουργούς να πράξουν το παν -ο καθένας στον τομέα του- ώστε να υπάρξει άμεση ελληνική συνδρομή στην Αϊτή.

Ο κ. Παπανδρέου δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει ότι η Αϊτή ήταν η πρώτη χώρα η οποία, το 1822, αναγνώρισε την Ελληνική Επανάσταση και τόνισε ότι «οι εξελίξεις έρχονται έτσι ώστε να μας θυμίζουν ότι σε αυτόν τον κόσμο δεν ζούμε μόνοι μας».

Στο μεταξύ, το Υπουργείο Εξωτερικών έχει θέσει στη διάθεση των Ελλήνων πολιτών που επιθυμούν να πληροφορηθούν για την τύχη συγγενών τους, ή άλλων προσώπων που τυχόν βρίσκονται στην Αϊτή, τις ακόλουθες τηλεφωνικές γραμμές: 210-368 1212, 210-368 1730, 210-368 1350

Ο Δήμος Αθηναίων, με πρωτοβουλία του Δημάρχου Νικήτα Κακλαμάνη, έθεσε στη διάθεση του Προξενείου της Αϊτής και του Υπουργείο Εξωτερικών τις πρώτες ποσότητες σε ρουχισμό και φαρμακευτικό υλικό πρώτης ανάγκης για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στο δοκιμαζόμενο λαό της Αϊτής.

Τις ποσότητες συγκέντρωσαν και ετοίμασαν οι εθελοντές του Ιδρύματος Αστέγων του Δήμου Αθηναίων.

Ο Δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης, σε δηλώσεις του εξέφρασε την αμέριστη συμπαράσταση της Αθήνας στους πληγέντες από τον καταστροφικό σεισμό στην Αϊτή, σημειώνοντας: «Χιλιάδες συνάνθρωποί μας δοκιμάζονται στην Αϊτή και οφείλουμε να προστρέξουμε σε συμπαράστασή τους».

Η συμπαράσταση του Δήμου Αθηναίων στο λαό της Αϊτής εκφράστηκε μέσω του Προξένου της χώρας, Λεμπρέν Υβέλτ.

ana-mpa.gr
 

Phanny

Member
Μηνύματα
33
Likes
6
Επόμενο Ταξίδι
Βιέννη
Ταξίδι-Όνειρο
γύρος του κόσμου
Υποθέτω ότι οι περισσότεροι το γνωρίζετε, θα το γράψω όμως γιατί είναι επίκαιρο.Σώζεται η επιστολή του τότε Κυβερνήτη της Αϊτής (μόλις είχε επικρατήσει μετά από έναν εμφύλιο)προς τον Κοραή με ημερομηνία 14-1-1822 που ανάμεσα σε πολλά συγκινητικά, του γράφει πως ένα σώμα Αϊτινών είναι έτοιμο να έρθει στην Ελλάδα να πολεμήσει συνδράμοντας στον αγώνα των Ελλήνων γιά ανεξαρτησία
 

spor_os

Administrator
Μηνύματα
1.951
Likes
617
Μη ξεχνάμε ότι η Αιτή το 1822 (περίπου) ήταν η ΠΡΩΤΗ χώρα που αναγνώρισε επίσημα το νεοσυσταθέν ελληνικό κράτος.
 

anny

Member
Μηνύματα
3.423
Likes
1.791
Επόμενο Ταξίδι
Ιστρια
Ταξίδι-Όνειρο
γύρος του κόσμου
Μη ξεχνάμε ότι η Αιτή το 1822 (περίπου) ήταν η ΠΡΩΤΗ χώρα που αναγνώρισε επίσημα το νεοσυσταθέν ελληνικό κράτος.

Και να συμπληρώσω ότι έστειλε 25 τόνους καφέ στον Αδαμάντιο Κοραή στο Παρίσι για να πουληθούν και να αγοραστούν όπλα για την Ελλάδα.
 

ΕΡΣΗ

Member
Μηνύματα
6.454
Likes
2.531
Επόμενο Ταξίδι
Βερολίνο (ξανά!)
Ταξίδι-Όνειρο
Λάος, Βιετνάμ, Καμπότζη
Καλά στην υγεία τους οι 15 Έλληνες που βρίσκονται στην Αϊτή δήλωσε ο Σπ. Κουβέλης

Συνδρομή της Ελλάδας στους σεισμοπαθείς


Σε συνεχή επικοινωνία με την ελληνική πρεσβεία στο Καράκας - που είναι η κοντινότερη διπλωματική αποστολή της Ελλάδας στο Πορτ-ο-Πρενς της Αϊτής - βρίσκεται η πολιτική ηγεσία και τα στελέχη του υπουργείου Εξωτερικών. Όπως ανέφερε ο υφυπουργός Εξωτερικών Σπύρος Κουβέλης, έχει στα χέρια του μια κατάσταση με 15 ονόματα Ελλήνων που βρίσκονται στο νησί. Με εξαίρεση έναν Έλληνα πολίτη, το υπουργείο Εξωτερικών, έχει επικοινωνήσει με όλους και όπως βεβαιώνει είναι καλά στην υγεία τους και είναι ασφαλείς.
Ο δέκατος πέμπτος Έλληνας βρίσκεται σε κρουαζιέρα και δεν είναι βέβαιο ότι ήταν στην Αϊτή την ώρα του σεισμού.

Όσοι πολίτες επιθυμούν να πληροφορηθούν την τύχη των συγγενών τους ή άλλων προσώπων ή και να δώσουν κάποια πληροφορία για Έλληνες που βρίσκονται στην Αϊτή για τουριστικούς ή εμπορικούς σκοπούς, μπορούν να καλούν στο 210-3681212, 210-3681730 και 210-3681350.

Ελληνική αρωγή

Εξάλλου, την Τετάρτη, η ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών επικοινώνησε άμεσα με διεθνείς οργανισμούς που έχουν πρόσβαση και μπορούν να βοηθήσουν. Συγκεκριμένα, ήρθε σε επικοινωνία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τροφίμων, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας καθώς και με τη UNICEF.

Η Ελλάδα έχει αποστείλει οικονομική βοήθεια όπως εξήγησε ο Σπ. Κουβέλης. Ο ίδιος τόνισε ότι απορρίφθηκε ως ιδέα η απόπειρα αποστολής κατ' ευθείαν βοήθειας καθώς η απόσταση και η κατάσταση εκεί θα καθιστούσαν άσκοπη τη συνδρομή της Ελλάδας.

Επίσης, υφυπουργός απηύθυνε έκκληση σε όσους οργανισμούς ή εθελοντικές οργανώσεις επιθυμούν να συνδράμουν, να επικοινωνήσουν με το υπουργείο Εξωτερικών για να υπάρχει συντονισμός και αποτέλεσμα

enet.gr, 13:54 Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2010
 

curio

Member
Μηνύματα
26
Likes
7
Επόμενο Ταξίδι
συνεχιζω Αφρικη
Ταξίδι-Όνειρο
Αβάνα
Η καταστροφή είναι συγκλονιστική σε μια χώρα που ή φτώχια είναι πολύ μεγάλη. Οποιος μπορεί ας βοηθήσει. Ένας αξιόπιστος τρόπος πιστεύω οτι είναι στους γιατρούς χωρις σύνορα.


Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα απευθύνουν επείγουσα έκκληση για οικονομική βοήθεια προς τους πληγέντες της Αϊτής και για το σκοπό αυτό έχουν ανοίξει ειδικούς τραπεζικούς λογαριασμούς.

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ:
080/480865-76

ALPHA BANK:
104-00-2320001125
ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: 041-01-022035-49
EUROBANK EFG: 0026.0215.45.0100065123
ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: 83773707 Τηλ. Επικοινωνίας: 210.5200500
 

eva kas

Member
Μηνύματα
961
Likes
225
Επόμενο Ταξίδι
οσο πιο μακρια γινεται!
Ταξίδι-Όνειρο
Ανταρκτικη + Αρκτικη
ηδη πολλα κρατη ειπαν οτι θα αποδεσμευσουν τεραστια χρηματικα ποσα για να συμβαλουν στην βοηθεια αυτων των ανθρωπων που τοσο την χρειαζονται.
Η Αμερικη,η Αυστραλια,η Βραζιλια,η Αγγλια ειναι μερικες απο αυτες.
Η Παγκόσμια Τράπεζα δεσμεύθηκε να αποδεσμεύσει 100 εκατομμύρια δολάρια για την Αϊτή, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και η Διαμερικανική Τράπεζα Ανάπτυξης αναμένεται να συνδράμουν στη βοήθεια.
Οι υπουργοί Ανάπτυξης των «27» θα πραγματοποιήσουν έκτακτη σύνοδο τη Δευτέρα για να εξετάσουν τους τρόπους με τους οποίους η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να βοηθήσει τη σεισμόπληκτη χώρα.
Αρκετές ιδιωτικές επιχειρήσεις δεσμεύτηκαν να στείλουν εκατομμύρια δολάρια βοήθειας στους σεισμόπληκτους

ελπιζουμε και ευχομαστε ολοι αυτοι που ειναι στο χερι τους να βοηθησουν να μην μεινουν μονο στα λογια.

Ηδη εχει σταλει βοηθεια απο καποια κρατη σε τροφιμα,νερο, σωστικες ομαδες και γιατρους.

Ενα αεροπλάνο της εταιρείας Icelandair προσγειώθηκε το βράδυ της Τετάρτης στο αεροδρόμιο του Πορτ-ο-Πρενς, μεταφέροντας προμήθειες, κυρίως μπουκάλια νερό. Ένα καναδικό μεταγωγικό αεροσκάφος, δύο μεταγωγικά της αμερικανικής ακτοφυλακής και ένα αμερικανικό στρατιωτικό μεταγωγικό προσγειώθηκαν επίσης, μεταφέροντας είδη πρώτης ανάγκης.
Τρία γαλλικά στρατιωτικά μεταγωγικά αεροσκάφη απογειώθηκαν από το Φορ-ντε-Φρανς στη Μαρτινίκα, μεταφέροντας πενήντα μέλη σωστικών συνεργείων και ανθρωπιστική βοήθεια στο Πορτ-ο-Πρενς, ενώ ένα Airbus A310 απογειώθηκε από την αεροπορική βάση Ιστρ.
 

Rosa

Member
Μηνύματα
1.635
Likes
1.964
Ταξίδι-Όνειρο
Trobriand Islands...
Συνωμοσία γεωλογίας και φτώχιας
Μοιραίοι παράγοντες συνδυάστηκαν για την τραγωδία της Αϊτής

Παρίσι
http://www.in.gr/news/mail.asp?lngEntityID=1094700&lngDtrID=252http://www.in.gr/news/print.asp?lngEntityID=1094700&lngDtrID=252Οι αργές αλλά ασταμάτητες γεωλογικές διεργασίες στο φλοιό της Καραΐβικής συνδυάστηκαν με την άγνοια και την ακραία φτώχια για να προκαλέσουν την ισοπέδωση της Αϊτής με δεκάδες ή εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς, εκτιμούν τώρα οι επιστήμονες. Προειδοποιούν μάλιστα για νέους σεισμούς τα επόμενα χρόνια.
Ένας πρώτος βασικός παράγοντας ήταν ότι ο σεισμός των 7,3 βαθμών στην κλίμακα Ρίχτερ εκδηλώθηκε σε βάθος μόλις 10 χιλιομέτρων, και μόλις 25 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Πορτ-ο-Πρενς.
«Επειδή η δόνηση ήταν τόσο μεγάλη και συνέβη σε τόσο μικρό βάθος, είναι αναμενόμενο οι ζημιές να είναι εκτεταμένες» εξήγησε στο AFP o του Γιαν Κλίνγκερ του Ινστιτούτου Φυσικής της Υδρογείου στο Παρίσι.
Όπως ανακοίνωσε η αμερικανική Γεωλογική Υπηρεσία (USGS), το σημείο στο οποίο ξύπνησε ο Εγκέλαδος βρίσκεται στο όριο ανάμεσα στην τεκτονική πλάκα της Καραϊβικής και την πλάκα της Βορείου Αμερικής. Κατά μήκος του ορίου αυτού οι δύο πλάκες ολισθαίνουν πλάγια στον άξονα ανατολής-δύσης, με πολύ μικρή όμως ταχύτητα.
Οι μεταβολές στο υπέδαφος είναι τόσο ανεπαίσθητες ώστε η ενέργεια χρειάστηκε έναν αιώνα για να συσσωρεθεί αρκετά μέχρι να προκαλέσει σεισμό. Ο προηγούμενος μεγάλος σεισμός στην περιοχή είχε καταγραφεί το 1860 και πριν από αυτό το 1770.
Αυτό σημαίνει ότι οι κάτοικοι δεν είχαν συνειδητοποιήσει τον μακροπρόθεσμο κίνδυνο κάτω από τα πόδια τους. Με το θέμα της σεισμικής ασφάλειας να έχει αγνοηθεί, τα κτίρια της Αϊτής, της φτωχότερης χώρας του δυτικού ημισφαιρίου, αποδείχθηκαν τελικά ακατάλληλα.
Ελάχιστα κτίρια στη χώρα ήταν κατασκευασμένα από οπλισμένο σκυρόδεμα. «Βλέποντας τις εικόνες, φαίνεται ότι οι κατασκευές αποτελούνται από τούβλα λιγνιτότεφρας ή κάρβουνου, ενώ αυτό που χρειάζεται κανείς στις ζώνες σεισμών είναι μεταλλικές ράβδους που συγκρατούν τα τούβλα» ανέφερε η Σάντι Στίσεϊ, διευθύντρια του Ερευνητικού Ινστιτούτου Περιβαλλοντικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Ούλστερ της Β.Ιρλανδίας.
Αλλοι γεωλόγοι επισήμαναν μάλιστα ότι το ρήγμα της Αϊτής έχει χαρακτηριστικά που προμηνύουν νέους ισχυρούς σεισμούς στην περιοχή τα επόμενα χρόνια.
Όπως εξήγησε ο Πασκάλ Μπερνάρ του Ινστιτούτου Φυσικής της Υδρογείου, στο ρήγμα έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο ντόμινο, κατά το οποίο ένας σεισμός ενεργοποεί γειτονικές περιοχές του ίδιου ρήγματος, ή άλλα ρήγματα, και προκαλεί τελικά νέα δόνηση.
Σύμφωνα με τον Ρότζερ Σίρλ του Πανεπιστημίου του Ντάραμ της Αγγλίας, το ενδεχόμενο νέου σεισμού «είναι σίγουρο για τα επόμενα χρόνια».

Newsroom ΔΟΛ
 

traveladdict

Member
Μηνύματα
1.380
Likes
1.341
Επόμενο Ταξίδι
Λος Άντζελες
Ταξίδι-Όνειρο
ΣριΛάνκα,Βενεζουέλα ξανά!
ηδη πολλα κρατη ειπαν οτι θα αποδεσμευσουν τεραστια χρηματικα ποσα για να συμβαλουν στην βοηθεια αυτων των ανθρωπων που τοσο την χρειαζονται.
Η Αμερικη,η Αυστραλια,η Βραζιλια,η Αγγλια ειναι μερικες απο αυτες.
Η Παγκόσμια Τράπεζα δεσμεύθηκε να αποδεσμεύσει 100 εκατομμύρια δολάρια για την Αϊτή, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και η Διαμερικανική Τράπεζα Ανάπτυξης αναμένεται να συνδράμουν στη βοήθεια.
Οι υπουργοί Ανάπτυξης των «27» θα πραγματοποιήσουν έκτακτη σύνοδο τη Δευτέρα για να εξετάσουν τους τρόπους με τους οποίους η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να βοηθήσει τη σεισμόπληκτη χώρα.
Αρκετές ιδιωτικές επιχειρήσεις δεσμεύτηκαν να στείλουν εκατομμύρια δολάρια βοήθειας στους σεισμόπληκτους

Δηλαδή ένας σεισμός θα σώσει την Ελλάδα στο χάλι που είναι...Αντε να δούμε και καμιά άσπρη μέρα. :D
 

Lyda

Member
Μηνύματα
723
Likes
241
Επόμενο Ταξίδι
ΚΑΛΜΥΚΙΑ
Ταξίδι-Όνειρο
ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
Δηλαδή ένας σεισμός θα σώσει την Ελλάδα στο χάλι που είναι...Αντε να δούμε και καμιά άσπρη μέρα. :D
Sorry def off topit: Δεν πιστευω να σου περναει απο το μυαλο πως θα φτασει στην Αιτη εστω το 10% των χρηματων που υποσχονται;
 

Lyda

Member
Μηνύματα
723
Likes
241
Επόμενο Ταξίδι
ΚΑΛΜΥΚΙΑ
Ταξίδι-Όνειρο
ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
Αϊτή: Ένα τεράστιο στρατόπεδο συγκέντρωσης ξεχασμένο από τον πλανήτη.
Ο φονικός σεισμός που έπληξε την Αϊτή έγινε για πολλούς από εμάς η αφορμή να αναρωτηθούμε που βρίσκεται η χώρα αυτή κοιτώντας «συγκλονισμένοι» στους τηλεοπτικούς μας δέκτες τις θλιβερές εικόνες της καταστροφής, πριν «περάσουμε στο επόμενο θέμα του δελτίου μας».
Εντούτοις, το δράμα που προκλήθηκε από τον εγκέλαδο συμπλήρωσε με τον χειρότερο τρόπο μια καταστροφή που συντελείτε στον τόπο αυτόν εδώ και τουλάχιστον τρεις αιώνες και της οποίας τα αίτια κάθε άλλο παρά φυσικά είναι.

Η Αϊτή είναι ένα μικρό κράτος της Καραϊβικής το οποίο βρίσκεται στο αρχιπέλαγος των μεγάλων Αντιλλών. Συνορεύει με την Κούβα, την Τζαμάικα και τον Άγιο Δομίνικο, με τον οποίο μοιράζεται από την περίοδο της αποικιοκρατίας το νησί Hispanola. Έρμαιο αρχικά της αποικιοκρατίας και έπειτα των πεφωτισμένων διεθνών οργανισμών η Αϊτή, «πρώτη δημοκρατία των Αντιλλών» ανέκαθεν πεινούσε, κρύωνε και εφοδίαζε με σκλάβους
αρχικά, με μετανάστες αργότερα, τις αυλές των δυτικών αριστοκρατικών οίκων.

Η τραγική ιστορία της Αϊτής ξεκινάει με την ανακάλυψη των Αντιλλών από τον Χριστόφορο Κολόμβο. Στο νησί Hispanola όπως ονομάστηκε από τον τελευταίο, οι Ισπανοί άποικοι εκτός από ιθαγενείς ανακάλυψαν και πλούσια κοιτάσματα χρυσού. Η εξόρυξη του ευγενούς μετάλλου σε άθλιες συνθήκες θα εξοντώσει τους ιθαγενείς κατοίκους του νησιού. Για να συνεχίσουν την εξόρυξη οι «Ισπανοί εξερευνητές» θα φέρουν στο νησί σκλάβους από την Αφρική οι οποίοι και θα αποτελέσουν τους επόμενους κατοίκους του.
Τα κοιτάσματα χρυσού θα στερέψουν γρήγορα από το δυτικό τμήμα του νησιού και οι Ισπανοί θα το παραχωρήσουν στους Γάλλους. Οι τελευταίοι θα διατηρήσουν το ίδιο με πριν σύστημα σκλαβοκρατίας και θα εφαρμόσουν μονοκαλλιέργειες καπνού και ζαχαρότευτλων. Οι πρώτοι αστικοί σχηματισμοί, παραγκουπόλεις σκλάβων γύρω από τις καλά φυλαγμένες κατοικίες των Γάλλων εποίκων, θα δημιουργηθούν την ίδια περίοδο.
Οι σκλάβοι θα ξεσηκωθούν το 1793 και μετά από δέκα χρόνια ανταρτοπολέμου θα γίνουν το πρώτο έδαφος που θα ανεξαρτητοποιηθεί από τους αποικιοκράτες στον πλανήτη! Το «ανεξάρτητο» κράτος της Αϊτής θα ιδρυθεί επισήμως το 1804. Στην πραγματικότητα η αποικιοκρατία θα αλλάξει πρόσωπο. Τους λευκούς διοικητές θα διαδεχτούν τοπικοί δικτάτορες, φερέφωνα αρχικά των Γάλλων και έπειτα των Αμερικάνων και των διεθνών οργανισμών.

Σήμερα στην Αϊτή πάνω από το 80% του πληθυσμού ζει κάτω από το όριο της φτώχειας. Ο όποιος παραγωγικός ιστός έχει διαλυθεί μετά την αύξηση των τιμών του ρυζιού και τον ξεσηκωμό των πεινασμένων το 2006. Οι υποδομές έχουν καταρρεύσει όλες μετά από τους φονικούς κυκλώνες του 2008 και ο εγκέλαδος ήρθε να ισοπεδώσει ότι απέμεινε όρθιο μετά από τριακόσια χρόνια αιματηρής εκμετάλλευσης και καταστροφών.
Ο Κουντούρης Νικόλας είναι πολιτειολόγος, διδάκτωρ πολιτικής επιστήμης του Ινστιτούτου πολιτικών σπουδών του Aix-en-Provence της Γαλλίας.
[email protected]
Marche ou cr?ve
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.241
Μηνύματα
884.624
Μέλη
38.931
Νεότερο μέλος
sylvia Boufea

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom