Πολωνία Βαρσοβία Ξανά

grtt

Member
Μηνύματα
115
Likes
169
Επόμενο Ταξίδι
Όπου μας βγάλει!
Ονειρεμένο Ταξίδι
Νέα Υόρκη

Με την Βαρσοβία και την Πολωνία γενικότερα, είχαμε ξαναγνωριστεί πριν δυόμιση χρόνια, την περίοδο της Πρωτοχρονιάς του 2015, για αυτό το ταξίδι είχα γράψει εδώ. Τότε είχαμε πάει Κρακοβία και Βαρσοβία, αλλά κάτι το γεγονός ότι ήταν χειμώνας κι έκανε πολύ κρύο, κάτι το ότι νύχτωνε νωρίς, κάτι οι αργίες των εορτών, δεν μας επέτρεψαν να δούμε όλα όσα θα θέλαμε, ειδικά στη Βαρσοβία. Από τότε, λοιπόν, είχα σκεφθεί ότι με την πρώτη ευκαιρία θα ξαναπήγαινα στη Βαρσοβία.

Ψήνω, λοιπόν, ένα φίλο μου, βρίσκω και οικονομικά εισιτήρια με τη Ryanair κι αρχίζω να καταστρώνω το πρόγραμμα. Στο σημείο αυτό να πω ότι δεν μπορώ να πάω κάπου στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα, θέλω να το έχω ψάξει αρκετά πριν πάω κάπου, έτσι ώστε να ξέρω πού θα πάω, πώς θα πάω, με τι κόστος κλπ, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι, αν χρειαστεί, δε θα παρεκκλίνουμε και από το πρόγραμμα.. Δεν είμαστε ταξιδιωτικό πρακτορείο εξάλλου!

Και φθάνει η Παρασκευή 19/5, μετά τη δουλειά κατευθείαν για αεροδρόμιο. Μια ματιά στον καιρό και ανακουφίζομαι καθώς ο καιρός για το τριήμερο που θα πηγαίναμε προβλεπόταν αρκετά καλός στη Βαρσοβία. Είχαμε κλείσει και κανονική βαλίτσα που την παραδώσαμε στο αεροδρόμιο και η πρώτη ψυχρολουσία έρχεται κατά τη διάρκεια της επιβίβασης! Η χειραποσκευή μου ήταν κατά μερικά εκατοστά μεγαλύτερη από το κανονικό, οι υπάλληλοι ανένδοτοι, ή θα πλήρωνα πρόστιμο 50 Ευρώ ή δε θα ταξίδευα! Ε, όπως καταλαβαίνετε, δεν είχα και πολλά περιθώρια, πάνε τα πρώτα 50 Ευρώ μου άδικα! (Για περισσότερα για το θέμα μπορείτε να διαβάσετε τα όσα έχω γράψει εδώ)

Τέλος πάντων, μετά από μια ήσυχη και ομαλότατη πτήση δυόμιση ωρών φθάσαμε στο αεροδρόμιο Modlin της Βαρσοβίας. Το αεροδρόμιο βρίσκεται αρκετά μακριά από την πόλη, γύρω στα 45 χλμ, και περιβάλλεται από δάσος. (Το έτερο αεροδρόμιο, το Chopin, αντιθέτως βρίσκεται πολύ κοντά στο κέντρο της πόλης). Είχαμε κλείσει ιδιωτικό βανάκι να μας παραλάβει, εδώ το βανάκι, εκεί το βανάκι, πουθενά το βανάκι. Τελικά ήρθε με 40 λεπτά καθυστέρηση, ο οδηγός μας είπε ότι είχε πολύ κίνηση όταν ερχόταν επειδή ήταν Παρασκευή και επειδή ο καιρός ήταν καλός οι Βαρσοβέζοι εξορμούσαν στις εξοχές.. και είχε δίκιο, στο δρόμο προς τη Βαρσοβία, στο αντίθετο ρεύμα γινόταν χαμός από κίνηση…συμβαίνουν και εις τας Ευρώπας λοιπόν αυτά!

Το διαμέρισμα που είχαμε κλείσει βρισκόταν στην περιοχή Seska Kepa της πόλης, μια περιοχή στα ανατολικά του ποταμού Βίστουλα που χωρίζει τη Βαρσοβία στα δύο, με τη δυτική να είναι η τουριστική κι εκεί που μέναμε να ήταν πιο «γνήσια» καθώς ήταν περιοχή με αρκετές γειτονιές και κτίρια από την εποχή του σοσιαλιστικού παρελθόντος. Όσοι έχετε επισκεφθεί τέτοιες χώρες θα ξέρετε τι εννοώ, τεράστια κτιριακά συγκροτήματα με εκατοντάδες ή και χιλιάδες διαμερίσματα. Το πολύ θετικό ήταν ότι όλα αυτά τα συγκροτήματα ήταν καλοδιατηρημένα και εξωτερικά και πιθανόν και εσωτερικά, αφού σε ένα τέτοιο μέναμε κι εμείς.
DSC_0011.jpg DSC_0013.jpg

Η ώρα είχε περάσει και το μόνο που μπορούσαμε να κάνουμε είναι μια βόλτα στην περιοχή και την οδό Francuska (Γαλλική Οδός) όπου ήταν ο κεντρικός δρόμος της πόλης με καταστήματα και εστιατόρια κάθε είδους. Βέβαια, μόνο εστιατόριο με γνήσια πολωνική κουζίνα δεν είδαμε, οπότε κάτσαμε σε ένα Βαλκανικό Εστιατόριο όπου έφαγα ένα νοστιμότατο pleskavica (μεγάλο μπιφτέκι, πικάντικο, που το τρώνε πολύ στη Σερβία), πολύ πιο ωραίο και από αυτά που είχα φάει τις δυο φορές που έχω πάει στη Σερβία.

Με αυτά και με αυτά έφθασε η ώρα να πάμε για ύπνο μια και μας περίμενε μια μεγάλη μέρα και είχαμε πολλά να δούμε..

Ημέρα 2η

Ηλιόλουστο ξημέρωσε το Σάββατο στη Βαρσοβία, με τον ήλιο να μπαίνει στα δωμάτια μας από τις 4.30 το πρωί, μια και τέτοια ώρα ξημερώνει αυτή την εποχή στην Πολωνία. Ετοιμαστήκαμε, και χρησιμοποιήσαμε το Uber για να πάμε στην Παλιά Πόλη… Ακολουθούν πληροφορίες για το Uber, για όποιον ενδιαφέρεται.

Το Uber, αν και υπάρχει και στην Ελλάδα, στην Πολωνία είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο. Εκεί, οποιοσδήποτε κάτοχος ΙΧ μπορεί να γίνει οδηγός του Uber. Το κόστος είναι μέχρι και τρεις φορές φθηνότερο από αυτό του ταξί στη Βαρσοβία, ενώ η πληρωμή γίνεται αποκλειστικά μέσω χρεωστικής ή πιστωτικής κάρτας στο κινητό. Έτσι δεν πληρώνει κανείς τίποτα στον οδηγό, επιπλέον εξασφαλίζεται ότι δε θα σε κλέψει ο οδηγός υπερχρεώνοντάς σου ποσά, ενώ οι οδηγοί ακολουθούν με θρησκευτική, σχεδόν, ευλάβεια τη διαδρομή που θα τους βγάλει μέσω GPS η εφαρμογή και η οποία είναι γνωστή, τόσο στον πελάτη όσο και στον ίδιο. Επιπλέον πριν φωνάξεις το αυτοκίνητο μπορείς να επιλέξεις μεταξύ απλού αυτοκινήτου και αυτοκινήτου πολυτελείας, που είναι ελαφρώς ακριβότερο. Μέσω προσφοράς που βρήκα από το Groupon Πολωνίας, με 2,5 ευρώ κέρδισα τρεις δωρεάν διαδρομές των έξι ευρώ η καθεμία, αρκετά δηλαδή για να μετακινηθεί κανείς σχεδόν οπουδήποτε στην πόλη. Και, όχι, δε μιλάω πολωνικά, το Google Translate να είναι καλά, μια και μου φάνηκε πολύ χρήσιμο σε διάφορες προσφορές. (Διάβασα πρόσφατα, ότι οι Πολωνοί οδηγοί ταξί έχουν αρχίσει να διαμαρτύρονται για το Uber, το οποίο είναι ένας πολύ καλός τρόπος να αρχίσει κάποιος να κερδίζει χρήματα ακόμα και αν είναι μετανάστης στην Πολωνία καθώς δε χρειάζεται καν να μιλάει πολωνικά!)

Φθάσαμε στην Παλιά Πόλη και ήταν ώρα για το πρώτο walking tour της ημέρας. Τα walking tour πάντα τα προτιμώ όταν πάω κάπου, το έχω ξαναγράψει εξάλλου. Είναι δωρεάν, πληρώνεις μόνο στο τέλος ό,τι θες και αν θες, και σε ξεναγούν σε διάφορα σημεία της πόλης. Μοναδική προϋπόθεση είναι να ξέρει κανείς αγγλικά, μια και walking tour στα ελληνικά δεν έχω πετύχει ακόμα! Η Παλιά Πόλη, λοιπόν, της Βαρσοβίας, δεν είναι τόσο παλιά όσο φαίνεται μια και η περιοχή καταστράφηκε ολοκληρωτικά από τους βομβαρδισμούς του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ωστόσο ξαναχτίστηκε ακριβώς όπως ήταν τη δεκαετία του ΄50 ενώ το Βασιλικό Κάστρο που δεσπόζει στην κεντρική πλατεία της Παλιάς Πόλης ολοκληρώθηκε τη δεκαετία του ΄70. Την Παλιά Πόλη τη θυμάμαι πανέμορφα στολισμένη τα Χριστούγεννα του 2015 αλλά αυτή τη φορά την είδα λουσμένη από ήλιο και ήταν πραγματικά υπέροχη. Αξίζει κανείς να τη γυρίσει με την ησυχία του, να περιηγηθεί στους πεζόδρομους, στις εκκλησίες, στα τείχη και στο Κάστρο ενώ ο βασιλικός δρόμος είναι ένας τεράστιος πεζόδρομος που ξεκινάει από την παλιά πόλη και συνεχίζει για αρκετά χιλιόμετρα. Το tour μας πήγε επίσης και στο μνημείο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου στη νέα πόλη.

DSC_0047.jpg DSC_0061.jpg DSC_0015.jpg DSC_0017.jpg DSC_0038.jpg DSC_0035.jpg DSC_0060.jpg DSC_0096.jpg DSC_0025.jpg
Μετά το τέλος του tour επισκεφθήκαμε και το Βασιλικό Κάστρο που την προηγούμενη φορά που είχα έρθει ήταν κλειστό επειδή ήταν παραμονή Πρωτοχρονιάς. Καλά αν βέβαια έχει κάποιος γυρίσει τη μισή Ευρώπη και έχει επισκεφθεί μερικές δεκάδες κάστρα, δε θα του φανεί εσωτερικά και κάτι ιδιαίτερο, αλλά όσο να ναι είναι εντυπωσιακό να βλέπει κανείς όλη αυτή την πολυτέλεια στην οποία ζούσαν οι βασιλιάδες και οι ευγενείς της Ευρώπης.
DSC_0103.jpg DSC_0111.jpg DSC_0127.jpg

Μετά και από αυτή μας την επίσκεψη, ήταν ώρα για φαγητό και προτιμήσαμε να φάμε σε ένα milk bar, που μας είχαν αναφέρει στο walking tour. Όχι δεν είναι μπαρ που σερβίρουν.. γάλα, αλλά κάτι σαν τα δικά μας μαγειρεία, self service. Δημιουργήθηκαν τη δεκαετία του ’50 στην Πολωνία για να προσφέρουν φθηνό φαγητό σε αυτούς που δεν είχαν πολλά χρήματα, και το φαγητό που προσφέρουν είναι φθηνό και σπιτικό, πράγματι δυο φορές που φάγαμε εκεί πληρώσαμε για δυο άτομα κάτω από δέκα ευρώ σύνολο. Εκεί τρώνε ακόμα και σήμερα μέχρι και άποροι και οικονομικά αδύναμοι που παίρνουν κουπόνια για να έχουν έκπτωση. Βέβαια στις μέρες μας πάνε και πολλοί τουρίστες για να πάρουν μια γεύση αυθεντικού πολωνικού φαγητού, υπόψην ότι συνήθως οι υπάλληλοι των milk bars δεν μιλάνε γρι αγγλικά, οπότε καλύτερα να εξασκήσετε τα.. πολωνικά σας! (ΟΚ στα δύο που πήγαμε υπήρχε και κατάλογος στα αγγλικά!).

Και ύστερα από όλα αυτά μια βόλτα στο μεγαλύτερο πάρκο της Βαρσοβίας, στο Lazienki επιβαλλόταν. Κι εκεί εγώ είχα ξαναπάει, υπόψην ότι ο φίλος μου ήταν η πρώτη του φορά στη Βαρσοβία, αλλά ήταν σα να πήγαινα πρώτη φορά. Τότε που είχα πάει ήταν σκοτάδι, τα πάντα ήταν παγωμένα και δεν κυκλοφορούσε ψυχή… Από το πολύ το κρύο, τότε, είχαμε…χμ…ουρήσει στα μισά δέντρα του πάρκου…

Αυτή τη φορά ήταν κάτι τελείως διαφορετικό, ο καιρός ήταν καλός και το πάρκο ήταν γεμάτο κόσμο. Παντού καταπράσινα ψηλά δέντρα, ανθισμένα λουλούδια, πάπιες και σκιουράκια να κόβουν βόλτες. Μέσα στο πάρκο έχει αρκετά μνημεία και το καλοκαίρι γίνονται πολλές εκδηλώσεις. Μπορεί κανείς να νοικιάσει και βάρκα να κάνει μια βαρκάδα στη λίμνη. Εμείς επισκεφθήκαμε και το Παλάτι στον Πάγο που χρησιμοποιούνταν ως λουτρά και εξοχικό παλάτι του βασιλιά. Η είσοδος στο πάρκο είναι φυσικά δωρεάν αλλά για τα μνημεία πρέπει να πληρώσει κανείς εισιτήριο. Θα μπορούσε κανείς να περάσει ώρες εκεί κάνοντας βόλτες και χαζεύοντας τη φύση, εμείς ξαπλώσαμε στο γρασίδι αλλά σηκωθήκαμε εγκαίρως πριν μας πάρει ο.. ύπνος!

DSC_0176.jpg DSC_0193.jpg DSC_0185.jpg DSC_0136.jpg DSC_0150.jpg DSC_0195.jpg
Και καθώς ο ήλιος είχε αρχίσει να πέφτει και ήταν Σάββατο βράδυ, ώρα για διασκέδαση στο.. Arkadia Center, το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο της Βαρσοβίας με εμπορικά καταστήματα, κινηματογράφους, εστιατόρια. Πήγαμε και κάναμε έφοδο στο.. Carrefour του κέντρου. Λοιπόν, άλλη μια παραξενιά μου όταν πάω στο εξωτερικό είναι να πηγαίνω σε σούπερ μάρκετ, να παρατηρώ τι αγοράζουν οι ντόπιοι, να ψωνίζω σαν.. ντόπιος! Ε, ναι, ψωνίσαμε από ποπ κορν μέχρι φυσικά πολλές βότκες. Ίσως να μη το γνωρίζετε αλλά η Πολωνία φημίζεται για τις βότκες της και μάλιστα τσακώνονται με τους Ρώσους για το ποιος έχει την καλύτερη βότκα. Οι βότκες στην Πολωνία είναι φθηνές και έρχονται σε πολλές γεύσεις. Εκτός, δηλαδή, από τις απλές μπορεί κανείς να βρει βότκες σε ό,τι γεύση θέλει, λεμόνι, κεράσι, φρούτα του δάσους, ανανά, μήλο, φράουλα, βατόμουρο και πολλά άλλα. Διαδεδομένες μάρκες η Soplica, η Lubelska (που είναι ελαφρώς φθηνότερη), η Wyborowa, που υπάρχει κι εδώ αλλά εκεί είναι φθηνότερη και σε περισσότερες γεύσεις, ενώ από τις ακριβές πολύ καλή θεωρείται η Chopin. Περισσότερα για τις βότκες.. παρακάτω!
DSC_0383-photo.JPG DSC_0384-photo.JPG IMG_20170520_201914-photo.jpg
Και μετά από όλα αυτά, πάλι ώρα για φαγητό, κάτσαμε σε μια τοπική μπυραρία και φάγαμε. Το highlight: λαρδί με κομματάκια χοιρινού που τα αλείφει κανείς πάνω στο ψωμί και φυσικά έχει χιλιάδες θερμίδες. Η πολωνική κουζίνα είναι ιδιαίτερα βαριά αλλά δικαιολογείται, ίσως, από το πολύ κρύο που κάνει εκεί το χείμώνα!

Ε, μετά από όλα αυτά δεν ήμασταν για πολλά πολλά… Σπιτάκι μας και νάνι!!
 

Attachments

Last edited:

xameno_rouxo

Member
Μηνύματα
116
Likes
12
αα λατρεμενη Βαρσοβια
εκανα το λαθος να την επισκεφθω Δεκεμβρη
επισης εκανα το λαθος να μπερδεψω τα αεροδρομια :)
 

grtt

Member
Μηνύματα
115
Likes
169
Επόμενο Ταξίδι
Όπου μας βγάλει!
Ονειρεμένο Ταξίδι
Νέα Υόρκη
Ημέρα 3η

Και πριν συνεχίσω να περιγράφω την τρίτη ημέρα μας εκεί να σας παραθέσω και μια ωραία φωτό από το καταπράσινο προάστιο που μέναμε, όπως φαινόταν από το παράθυρο του δωματίου μου.

IMG_20170520_080414-phone.jpg
Το πρόγραμμα προέβλεπε το πρωί να πάμε στο Μουσείο Εξέγερσης της Βαρσοβίας, το οποίο αναφέρεται στην εξέγερση του λαού της Βαρσοβίας εναντίον των Γερμανών κατακτητών κατά τη διάρκεια της Κατοχής. Κάθε Κυριακή η είσοδος στο μουσείο είναι δωρεάν. Εδώ να σημειώσω ότι τα περισσότερα μουσεία έχουν δωρεάν είσοδο μία ημέρα της εβδομάδας, απλά δεν είναι για όλα η ίδια μέρα.
Αποφασίσαμε να πάμε με συγκοινωνία και να αφήσουμε τη βολική μετακίνηση του Uber για λίγο. Ακολουθούν πληροφορίες για τις μετακινήσεις στη Βαρσοβία.

Η Βαρσοβία έχει δυο γραμμές μετρό και αρκετές λεωφορειακές γραμμές και γραμμές τραμ. Μην ανησυχείτε πώς θα πάτε κάπου, το Google Maps να είναι καλά καθώς αν βάλετε τόπο αναχώρησης και προορισμού θα σας πει ακριβώς πώς να πάτε με συγκοινωνία. Επίσης δεν πρέπει να ανησυχείτε για το πώς θα αγοράσετε εισιτήρια καθώς σε πολλές στάσεις τραμ, λεωφορείων και φυσικά στο μετρό, υπάρχουν αυτόματα μηχανήματα πώλησης εισιτηρίων. Τέτοια μηχανήματα υπάρχουν και εντός των λεωφορείων τα οποία δέχονται αποκλειστικά χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες.

DSC_0260.jpg DSC_0261.jpg DSC_0307.jpg DSC_0324.jpg DSC_0314.jpg

Το εισιτήριο που θα εκδώσετε ισχύει και για μετεπιβίβαση σε άλλα μέσα μεταφοράς εντός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος και κοστίζει 4,40 ζλότυ, λίγο παραπάνω από 1 Ευρώ. Αν, πάτε κάπου κοντά, με 3,30 ζλότυ μπορείτε να εκδώσετε εικοσάλεπτο εισιτήριο. Επίσης μην ανησυχείτε, τα μηχανήματα έκδοσης εισιτηρίων έχουν και αγγλικό μενού. Αν πρόκειται να χρησιμοποιήσετε συχνά τις συγκοινωνίες τότε πιθανόν να σας βολεύει ένα εικοσιτετράωρο εισιτήριο.

Για να πάμε στο μουσείο πήραμε λεωφορείο ως το κέντρο και από εκεί τραμ. Το κέντρο της νέας πόλης είναι αρκετά σύγχρονο. Σε αυτό δεσπόζουν αρκετοί ουρανοξύστες καθώς και το Παλάτι Πολιτισμού και Επιστημών.
DSC_0232.jpg DSC_0379.JPG DSC_0382.JPG

Στο κέντρο δε μείναμε πολύ, πριν δύο χρόνια το είχα δει πιο αναλυτικά καθώς το ξενοδοχείο μας βρισκόταν ακριβώς εκεί. Για να μην πολυλογώ, τελικά πήγαμε στο μουσείο. Το μουσείο εξιστορεί όλο το χρονικό της εξέγερσης και το γενικότερο περιβάλλον της εποχής. Δεν είναι ωστόσο ένα συνηθισμένο μουσείο με φωτογραφίες και κείμενα, υπάρχουν πολλά ηχητικά και οπτικά εφέ, βίντεο, αναπαραστάσεις. Περιλαμβάνει πάρα πολλές πληροφορίες και αν κάποιος ενδιαφέρεται για το θέμα μπορεί να ξοδέψει αρκετές ώρες εκεί.

DSC_0234.jpg DSC_0241.jpg DSC_0254.jpg

Εμείς μείναμε μιάμιση ώρα καθώς στις 13.20 είχαμε κλείσει εισιτήριο μέσω διαδικτύου στο Κέντρο Επιστημών «Κοπέρνικος», στο οποίο πήγαμε με μετρό από το μουσείο.
Ήταν η δεύτερη φορά που πήγαινα σε αυτό το μουσείο. Όσοι έχετε πάει στο Science Museum του Λονδίνου, θα σας το θυμίσει έντονα, αν και είναι ελαφρώς μικρότερο. Παρόλα αυτά, σε σχέση με την προηγούμενη φορά που είχα πάει πρέπει να είχαν προστεθεί νέα εκθέματα. Το μουσείο είναι η χαρά του παιδιού αλλά κι εμείς που ήμασταν ενήλικες ξοδέψαμε 4 ώρες εκεί, οι οποίες πότε πέρασαν ούτε που το καταλάβαμε! Διαδραστικά εκθέματα, οπτικά και ηχητικά εφέ, προσομοίωση καραβιού που βουλιάζει και μπαίνεις μέσα, εκθέματα που βασίζονταν στους νόμους της φυσικής και πολλά άλλα ήταν στην ημερήσια διάταξη. Πραγματικά πέρασαν τέσσερεις ώρες πολύ εύκολα ενώ στο τέλος καθήσαμε για φαγητό στο εστιατόριο του μουσείου.
DSC_0272.jpg DSC_0273.jpg

Στη συνέχεια είχαμε κλείσει ένα ιδιωτικό τουρ, καθώς ήμασταν εμείς και η ξεναγός, το.. βότκα τουρ.. Ναι, ναι, δώσαμε 39 Ευρώ το άτομο, ένα μάλλον πολύ μεγάλο ποσό για να πάμε σε τέσσερα διαφορετικά μπαρ να πιούμε βότκα!! Η ξεναγός μας εξήγησε τα πάντα για τη βότκα, ενώ φυσικά βρήκα την ευκαιρία να τη ρωτήσω γενικότερα για τη ζωή στην Πολωνία. Για όσους λοιπόν, ενδιαφέρονται ακολουθούν πληροφορίες για την πολωνική βότκα.

Οι Πολωνοί, λοιπόν, πίνουν μπόλικη βότκα. Η βότκα στην Πολωνία είναι σχετικά φθηνή και όπως έγραψα ήδη, υπάρχει σε πολλές διαφορετικές γεύσεις. Στα κλαμπ και στα μπαρ σερβίρεται πάντα παγωμένη σε σφηνάκια και όχι σε ποτήρι με πάγο όπως την πίνουμε εμείς. Επειδή τα σφηνάκια είναι φθηνά (1-1,5 Ευρώ το ένα) πίνουν αρκετά σφηνάκια κάθε φορά. Μαζί με τη βότκα τρώνε και συνοδευτικά αλλά όχι αυτά που τρώμε εμείς, δηλαδή ξηρούς καρπούς κλπ. Συνηθίζουν να τρώνε λουκάνικα μαύρης πουτίγκας (δηλ. με αίμα!!) με κρεμμύδια, τα οποία θεωρούν θεϊκά, ενώ για εμάς είναι μάλλον αηδία (και τα οποία επειδή μοιάζουν εξωτερικά με τα δικά μας τα σουτζούκια πήρα δυο ολόκληρα πακέτα από τα Carrefour, ήδη η πρώτη δόση κατέληξε.. γατοτροφή!) και μπιφτέκι ταρτάρ!

DSC_0391-phonefixed.jpg DSC_0392-phonefixed.jpg
Για όσους δεν ξέρουν τι είναι, είναι ωμό μπιφτέκι με μυρωδικά και από πάνω ένα ωμό αβγό! Ναι, ναι, φανταστείτε να πλάθετε μπιφτέκια και να τα φάτε ωμά! Ε, ναι λοιπόν, εγώ το βρήκα γευστικό και το έφαγα όλο! Ίσως φταίει το ότι από μικρός δοκίμαζα ωμό κιμά όταν η μητέρα μου έπλαθε μπιφτέκια! Το ωραίο, είναι ότι όταν είπα στην ξεναγό μας ότι εμείς πίνουμε τη βότκα με ξηρούς καρπούς και της έδειξα φώτο στο διαδίκτυο πώς τη σερβίρουν στα κλαμπ, της φάνηκε εξαιρετικά περίεργο και παράξενο!!
Γενικά οι Πολωνοί, όπως σε εμάς φτιάχνουν σε ορισμένες περιοχές σπιτικό τσίπουρο και κρασί, εκείνοι φτιάχνουν σπιτική βότκα, η οποία είναι και πολύ πιο βαριά από αυτή του εμπορίου, αλλά απαγορεύεται να πωληθεί!
Τέλος να αναφέρω ότι απαγορεύεται στην Πολωνία να πίνει κανείς δημοσίως οποιοδήποτε οινοπνευματώδες ποτό, δηλαδή στο δρόμο, σε πάρκα, στις πλατείες. Η αστυνομία σε αναγκάζει να πληρώσεις πρόστιμο αν σε πιάσει, και από ό,τι έμαθα είναι ο πιο γρήγορος τρόπος να μαζέψουν χρήματα, μαζί με το πρόστιμο που σου κόβουν αν περάσεις, ως πεζός, με κόκκινο φανάρι.

Μετά από αρκετά σφηνάκια και γκρίνια από τον φίλο μου που είχα πιάσει την κουβέντα με την ξεναγό, την αφήσαμε και γύρω στα μεσάνυχτα γυρίσαμε σπίτι. Η επόμενη μέρα, εξάλλου ήταν η μέρα του γυρισμού.. Αλλά θα προλαβαίναμε να δούμε μερικά πράγματα ακόμα..!
 
Last edited:

grtt

Member
Μηνύματα
115
Likes
169
Επόμενο Ταξίδι
Όπου μας βγάλει!
Ονειρεμένο Ταξίδι
Νέα Υόρκη
Ημέρα 4η

Έφτασε και η μέρα που θα φεύγαμε, το ευτύχημα ήταν ότι η πτήση μας ήταν στις 7 το απόγευμα και το ραντεβού με το βανάκι στις 16.30 οπότε είχαμε χρόνο να δούμε μερικά πράγματα ακόμα. Μαζέψαμε τα πράγματα μας και αφού πήραμε άδεια από τον ιδιοκτήτη του διαμερίσματος, τα αφήσαμε εκεί ώστε να τα πάρουμε το απόγευμα.

Το πρόγραμμα προέβλεπε για μια ακόμα φορά μετάβαση στο κέντρο της παλιάς πόλης ώστε να ακολουθήσουμε ένα ακόμα τουρ το οποίο αυτή τη φορά θα μας πήγαινε στην Πράγα! Ναι, η Πράγα είναι συνοικία της Βαρσοβίας και καμία σχέση δεν έχει με την τσεχική πρωτεύουσα. Η περιοχή βρίσκεται στην ανατολική, και λιγότερο τουριστική, πλευρά του ποταμού και μέχρι πριν λίγα χρόνια θεωρούνταν κακόφημη καθώς οι σοσιαλιστικές κυβερνήσεις εγκαθιστούσαν εκεί πάσης φύσεως αντικοινωνικά στοιχεία. Στις μέρες μας θεωρείται καλλιτεχνική περιοχή, μια και πολλοί καλλιτέχνες, όπως και gay της έχουν δώσει νέα πνοή. Σε αυτή την περιοχή δεσπόζει ο καθολικός καθεδρικός ναός του St Florian και ο ορθόδοξος ρωσικός ναός της Μαρίας Μανταλένας. Η περιοχή έχει επίσης και πολλά κτίρια που ήταν παλιές βιομηχανίες ενώ σε δρόμους της περιοχής γυρίστηκε η Λίστα του Σίντλερ, καθώς είναι από τις λίγες περιοχές της Βαρσοβίας που έχουν μείνει ανέπαφες από το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

DSC_0310.jpg DSC_0330.jpg DSC_0333.jpg DSC_0341.jpg DSC_0355.jpg DSC_0376.jpg
Μετά το τέλος του τουρ, πήραμε -τι άλλο- Uber για να βρεθούμε σε ένα άλλο σημείο της Πράγας, στο μουσείο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Πολωνίας, ή αλλιώς στο κομμουνιστικό μουσείο. Τέτοια μουσεία υπάρχουν σχεδόν παντού σε πρώην ανατολικές χώρες και εξιστορούν τη ζωή την περίοδο του υπαρκτού σοσιαλισμού. Η αλήθεια είναι ότι μπερδευτήκαμε λίγο γιατί το μουσείο είναι χωμένο σε ένα κτίριο στο οποίο κυριολεκτικά πρέπει να στεγάζονται αποθήκες, σιδηρουργοί κλπ. Είχα πάρει ωστόσο προσφορά από το Groupon PL και είχαμε έκπτωση στην ήδη χαμηλή τιμή εισόδου του.

Η αλήθεια είναι ότι αν και οι αναπαραστάσεις καταστημάτων, κατοικιών, αντικειμένων κλπ ήταν αρκετά ενδιαφέρουσες, το μουσείο είναι αρκετά μικρό και δε θα χρειαστείτε περισσότερη από μισή ώρα για να το επισκεφθείτε. Αξίζει, όμως, ο κόπος αν βρεθείτε στην περιοχή.

DSC_0381.jpg DSC_0385.jpg DSC_0389.jpg DSC_0391.jpg DSC_0393.jpg DSC_0394.jpg

Η ώρα, όμως περνάει εύκολα και αφού είχαμε ήδη φάει σε ένα milk bar έφθασε η ώρα να πάρουμε το δρόμο της επιστροφής. Ο οδηγός άργησε για μια ακόμα φορά και δημιουργήθηκε ένα μπέρδεμα κατά την άφιξη μας στο αεροδρόμιο ως προς το ποσό πληρωμής, η παρεξήγηση λύθηκε σύντομα και μια σύντομη επίσκεψη στο duty free για τις τελευταίες μας αγορές ολοκλήρωσε το ταξίδι μας σε αυτή την πανέμορφη χώρα… Ποιος ξέρει, ίσως να την ξαναεπισκεφθώ κάποια στιγμή μια και από ό,τι είδα η Ryanair πρόσθεσε τρεις νέους προορισμούς με απευθείας πτήσεις στην Πολωνία…!
 

Kyriakosm

Member
Μηνύματα
291
Likes
813
Ημέρα 4η

Έφτασε και η μέρα που θα φεύγαμε, το ευτύχημα ήταν ότι η πτήση μας ήταν στις 7 το απόγευμα και το ραντεβού με το βανάκι στις 16.30 οπότε είχαμε χρόνο να δούμε μερικά πράγματα ακόμα. Μαζέψαμε τα πράγματα μας και αφού πήραμε άδεια από τον ιδιοκτήτη του διαμερίσματος, τα αφήσαμε εκεί ώστε να τα πάρουμε το απόγευμα.

Το πρόγραμμα προέβλεπε για μια ακόμα φορά μετάβαση στο κέντρο της παλιάς πόλης ώστε να ακολουθήσουμε ένα ακόμα τουρ το οποίο αυτή τη φορά θα μας πήγαινε στην Πράγα! Ναι, η Πράγα είναι συνοικία της Βαρσοβίας και καμία σχέση δεν έχει με την τσεχική πρωτεύουσα. Η περιοχή βρίσκεται στην ανατολική, και λιγότερο τουριστική, πλευρά του ποταμού και μέχρι πριν λίγα χρόνια θεωρούνταν κακόφημη καθώς οι σοσιαλιστικές κυβερνήσεις εγκαθιστούσαν εκεί πάσης φύσεως αντικοινωνικά στοιχεία. Στις μέρες μας θεωρείται καλλιτεχνική περιοχή, μια και πολλοί καλλιτέχνες, όπως και gay της έχουν δώσει νέα πνοή. Σε αυτή την περιοχή δεσπόζει ο καθολικός καθεδρικός ναός του St Florian και ο ορθόδοξος ρωσικός ναός της Μαρίας Μανταλένας. Η περιοχή έχει επίσης και πολλά κτίρια που ήταν παλιές βιομηχανίες ενώ σε δρόμους της περιοχής γυρίστηκε η Λίστα του Σίντλερ, καθώς είναι από τις λίγες περιοχές της Βαρσοβίας που έχουν μείνει ανέπαφες από το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

View attachment 204318 View attachment 204319 View attachment 204320 View attachment 204323 View attachment 204324 View attachment 204325
Μετά το τέλος του τουρ, πήραμε -τι άλλο- Uber για να βρεθούμε σε ένα άλλο σημείο της Πράγας, στο μουσείο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Πολωνίας, ή αλλιώς στο κομμουνιστικό μουσείο. Τέτοια μουσεία υπάρχουν σχεδόν παντού σε πρώην ανατολικές χώρες και εξιστορούν τη ζωή την περίοδο του υπαρκτού σοσιαλισμού. Η αλήθεια είναι ότι μπερδευτήκαμε λίγο γιατί το μουσείο είναι χωμένο σε ένα κτίριο στο οποίο κυριολεκτικά πρέπει να στεγάζονται αποθήκες, σιδηρουργοί κλπ. Είχα πάρει ωστόσο προσφορά από το Groupon PL και είχαμε έκπτωση στην ήδη χαμηλή τιμή εισόδου του.

Η αλήθεια είναι ότι αν και οι αναπαραστάσεις καταστημάτων, κατοικιών, αντικειμένων κλπ ήταν αρκετά ενδιαφέρουσες, το μουσείο είναι αρκετά μικρό και δε θα χρειαστείτε περισσότερη από μισή ώρα για να το επισκεφθείτε. Αξίζει, όμως, ο κόπος αν βρεθείτε στην περιοχή.

View attachment 204327 View attachment 204328 View attachment 204329 View attachment 204330 View attachment 204331 View attachment 204332

Η ώρα, όμως περνάει εύκολα και αφού είχαμε ήδη φάει σε ένα milk bar έφθασε η ώρα να πάρουμε το δρόμο της επιστροφής. Ο οδηγός άργησε για μια ακόμα φορά και δημιουργήθηκε ένα μπέρδεμα κατά την άφιξη μας στο αεροδρόμιο ως προς το ποσό πληρωμής, η παρεξήγηση λύθηκε σύντομα και μια σύντομη επίσκεψη στο duty free για τις τελευταίες μας αγορές ολοκλήρωσε το ταξίδι μας σε αυτή την πανέμορφη χώρα… Ποιος ξέρει, ίσως να την ξαναεπισκεφθώ κάποια στιγμή μια και από ό,τι είδα η Ryanair πρόσθεσε τρεις νέους προορισμούς με απευθείας πτήσεις στην Πολωνία…!
Να ρωτήσω κάτι.Τι εννοείς ότι η πληρωμή σε ταξί UBER γίνεται μέσω κινητού.
 

grtt

Member
Μηνύματα
115
Likes
169
Επόμενο Ταξίδι
Όπου μας βγάλει!
Ονειρεμένο Ταξίδι
Νέα Υόρκη
Να ρωτήσω κάτι.Τι εννοείς ότι η πληρωμή σε ταξί UBER γίνεται μέσω κινητού.
To Uber είναι μια εφαρμογή που εγκαθιστά κανείς στο κινητό του. Λόγω των περιορισμών στην Ελλάδα λειτουργεί αποκλειστικά με ταξί, ενώ στην Πολωνία ισχύει σχεδόν το αντίθετο, δηλαδή λειτουργεί σχεδόν αποκλειστικά με ΙΧ. Αφού το εγκαταστήσεις πρέπει να δηλώσεις στην εφαρμογή στοιχεία χρεωστικής, πιστωτικής ή προπληρωμένης κάρτας. Όταν, λοιπόν, θες να πας κάπου, δηλώνεις πού βρίσκεσαι (το βρίσκει αυτόματα και η εφαρμογή μέσω GPS) και πού θες να πας. Εμφανίζεται η διαδρομή και ένα χονδρικός υπολογισμός του κόστους ανάλογα με το αν θες να μετακινηθείς με οικονομικό κόστος (δηλ με ένα απλό ΙΧ) ή με ένα πιο πολυτελές ΙΧ (η διαφορά στην Πολωνία δεν ήταν μεγάλη).
Καθώς τα ΙΧ δεν διαθέτουν ταξίμετρο, ο τελικός υπολογισμός του κόστους γίνεται από την εφαρμογή, βάση της χιλιομετρικής απόστασης που ακολούθησε ο οδηγός και του χρόνου (πχ μπορεί να συνάντησε κίνηση). Μόλις φτάσει κάποιος στον προορισμό του, ο οδηγός πατάει ένα κουμπάκι στο κινητό του και η χρέωση γίνεται αυτόματα από την εφαρμογή μέσω της κάρτας που έχεις δηλώσει. Εκείνος, υποθέτω, αργότερα θα παίρνει το ποσοστό του στον τραπεζικό λογαριασμό που έχει δηλώσει.
Αντίστοιχη εφαρμογή αποκλειστικά για ταξί υπάρχει στην Πολωνία, είναι το mytaxi αλλά δε τη χρησιμοποιήσαμε.
 

taver

Member
Μηνύματα
10.709
Likes
17.365
Ονειρεμένο Ταξίδι
Iles Kerguelen
To Uber είναι μια εφαρμογή που εγκαθιστά κανείς στο κινητό του. Λόγω των περιορισμών στην Ελλάδα λειτουργεί αποκλειστικά με ταξί,
Ε; Κι εγώ τι πήρα το πρωί;
Τα ψάχνετε καθόλου πριν τα γράψετε αυτά;
 

grtt

Member
Μηνύματα
115
Likes
169
Επόμενο Ταξίδι
Όπου μας βγάλει!
Ονειρεμένο Ταξίδι
Νέα Υόρκη
Τι πήρες το πρωί;; :eek:
Η αλήθεια είναι ότι δε το γνωρίζω αν λειτουργεί και εδώ με ΙΧ αλλά σίγουρα δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο, μια φορά που το δοκίμασα εδώ ο πλησιέστερος οδηγός ήταν χιλιόμετρα μακριά. Μια πολύ πρόχειρη αναζήτηση στο διαδίκτυο μου έβγαλε ότι όντως μάλλον λειτουργεί κι εδώ αλλά μου έβγαλε αντικρουόμενες πληροφορίες ως προς τις προϋποθέσεις και μάλλον είναι αμφιβόλου νομιμότητας να το κάνει κάποιος..
Τέλος πάντων νομίζω όμως ότι βγήκαμε off topic.. :rolleyes-80:
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
31.450
Μηνύματα
764.523
Μέλη
35.989
Νεότερο μέλος
topreview

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom