Βιετνάμ Βιετνάμ,πολλές απορίες...

poised

Member
Μηνύματα
862
Likes
6.336
Είναι δύσκολο να ορίσει κανείς τι είναι αυθεντικό και τι τουριστικό αλλά δεν αποκλείεται να είναι και τα δύο ταυτόχρονα. Για παράδειγμα η Σαντορίνη.

Αν σαν αυθεντικό εννοούμε αμόλυντο από τον τουρισμό, δύσκολο νομίζω να το πει κάποιος για την Σάπα. Ποιος προορισμός που αναφέρεται ως must σε μία χώρα, είναι στο πρόγραμμα πρακτορείων, υπάρχουν εκατοντάδες μικρά και μεγάλα ξενοδοχεία, mall, δύο από τις μεγαλύτερες ατραξιόν της χώρας (farsipan fanicular, glass tower), καινούριος δρόμος ευρωπαϊκών προδιαγραφών και μέχρι και αεροδρόμιο υπό κατασκευή (το τελευταίο καρφί στο κασόνι) και μπορεί να παραμείνει αυθεντικός;

Παρόλα αυτά, συνεχίζει να έχει ενδιαφέροντα φολκλόρ στοιχεία αν και δυστυχώς αρκετές φορές τουριστικοποιημένα. Πολλά από τα homestay (θα έλεγα, με μια νότα απογοήτευσης, ίσως πια σχεδόν όλα) δεν είναι πραγματικά καταλύματα οικογενειών αλλά "στημένα" για τους τουρίστες, αφού τα λεφτά που βγήκαν από τις πρώτες διαμονές είναι αρκετά για να ανακατασκευαστεί το σπίτι σε πολύ καλύτερο (ποιος θέλει να μένει σε παράγκα αν έχει εναλλακτική) αλλά τότε σταματάει να "πουλάει". Τα 2-3 κοντινά χωριά, που δεν έχουν και κάτι ιδιαίτερο κατ' εμέ, ζητάνε πανάκριβη (για τα δεδομένα) είσοδο, ενώ οι γυναίκες των κοντινών φυλών έχουν μάθει "άπταιστα" αγγλικά, πολύ καλύτερα απ' ότι θα ακούσεις οπουδήποτε αλλού στο Βιετνάμ και εφαρμόζουν τεχνικές πιεστικής πώλησης. Λυπάμαι και τα "μη παραγωγικά" πιτσιρίκια που μεταφέρονται στην πόλη για να ζητιανέψουν με "χάρη", τα ντύνουν με τις παραδοσιακές στολές και ποιος μπορεί να αρνηθεί λεφτά σε ένα 4χρονο που κουβαλάει στην πλάτη ένα μωρό ή ένα 3χρονο που "πουλάει" τοπικά προϊόντα στο δρόμο και σε πιάνει από το χέρι. Γίνονται και φοβερές φωτογραφίες στο instagram αλλά είναι κατασκευασμένο (από τις συνθήκες) τουριστικό προϊόν και παιδική κακοποίηση.

Φυσικά και να πάτε στη Σάπα, αξίζει. Απλά να ξέρετε τι θα δείτε και να το βάλετε στη σωστή κλίμακα.

Αλλαγή θέματος. Σιγή ασυρμάτου για τις βίζες - υποτίθεται σε 7 ημέρες όλα ανοιχτά για τον τουρισμό, αλλά ποιος θα κλείσει εισιτήρια για την άλλη βδομάδα χωρίς να ξέρει τι θα ισχύει;

Το υπουργείο Υγείας έδωσε νέες (κουλές) οδηγίες για την υγειονομική διαχείριση του ανοίγματος. Επιστροφή στο PCR πριν την άφιξη (αρχικά λέγανε για rapid 24 ωρών) αλλά θα μπορεί να είναι 72 ωρών από την αναχώρηση (ενώ ζήταγαν 72 ωρών από την άφιξη στο Βιετνάμ, κάτι που σε μερικές περιπτώσεις ήταν δύσκολο για αυτούς που είχαν μεγάλο ταξίδι και θα έπαιρναν το αποτέλεσμα λίγες ώρες πριν πετάξουν). Παραμονή στο πρώτο μέρος άφιξης για τρεις ημέρες, υποχρεωτικά εντός του δωματίου την πρώτη μέρα σε αναμονή του αποτελέσματος του τεστ (λογικά PCR) και σε περίπτωση που το τεστ είναι αρνητικό θα επιτρέπεται να βγεις από το δωμάτιο αλλά όχι να πας σε άλλο μέρος. Αν και την τρίτη μέρα το test είναι αρνητικό τότε είσαι ελεύθερος να πας όπου θες. Δηλαδή σύνολο τρία τεστ (ένα προ άφιξης και δύο στο Βιετνάμ).

Αυτά που ισχύουν τώρα είναι ότι αν βρεθείς θετικός (F0) πρέπει να περιμένεις 7 ημέρες και να κάνεις test (μπορεί να είναι και rapid) σε δημόσια δομή την 8η ημέρα. Δηλαδή αν βρεθείς θετικός Δευτέρα, περιμένεις ως την άλλη Δευτέρα, κάνεις τεστ και αν είναι αρνητικό ελευθερώνεσαι την επόμενη ημέρα, δηλαδή Τρίτη. Αν είσαι στενή επαφή κρούσματος (F1) μπορείς να κάνεις είτε τεστ δύο φορές την 5η και 7η μέρα ή κάθε μέρα για 5 συνεχόμενες ημέρες από την τελευταία επαφή και αν είναι όλα αρνητικά είσαι ελεύθερος, αλλιώς πρέπει να μένεις μέσα.

Όμως με 200+ χιλιάδες δηλωμένα κρούσματα χτες, πάνω από ένα εκατομμύριο την τελευταία βδομάδα και με πολύ αυξητικές τάσεις, δεν προλαβαίνουν ούτε τα πιστοποιητικά νόσησης να σφραγίσουν, οπότε αναμένονται αλλαγές. Αρχικά λένε ότι θα σταματήσουν να αναφέρουν τα ημερήσια κρούσματα (κλασική κομμουνιστική λύση, αν δεν ονομάζεις το πρόβλημα, δεν υπάρχει). Επίσης προτείνεται ότι αν είσαι F1 ασυμπτωματικός δεν θα χρειάζεσαι καραντίνα (αν και το προτείνουν), ενώ οι νοσούντες θα μπορούν να επιστρέψουν οποιαδήποτε ημέρα έχουν αρνητικό τεστ 5 ημέρες μετά την νόσηση (αυτή την στιγμή είναι στην πράξη 8 ημέρες και αν έχεις άλλο κρούσμα κοντά σου είσαι F1 οπότε πάλι μένεις μέσα μέχρι να αναρρώσουν όλοι). Επίσης δεν θα χρειάζεται να προσέρχεσαι στις δημόσιες δομές για το rapid για την ανάρρωση (είπαμε, δεν προλαβαίνουν).

Το μόνο καλό είναι ότι πια τα ποσοστά εμβολιασμών είναι σχεδόν 99% με μία δόση για τους άνω των 12 (94% με δύο δόσεις αν και δεν θυμάμαι αν είναι για ενήλικες ή 12+), τρέχουν τρίτες δόσεις τώρα, οπότε σε συνδυασμό με την πιο απαλή όμικρον, οι θάνατοι και σοβαρές νοσήσεις είναι σημαντικά χαμηλότερες σε σχέση με το κύμα της Δέλτα πέρυσι το καλοκαίρι με μικρότερα νούμερα, νομίζω άκουσα για πάνω από 8 φορές λιγότερο συγκριτικά για τα κρούσματα.
 
Last edited:
Μηνύματα
29
Likes
10
Εχει κανεις εικονα για αυτο εδω Tu Lan Cave Encounter 2 Days • Oxalis Adventure ? Βλεπω οτι το επιπεδο ειναι Level 3 - Moderate, απότι καταλαβαίνω δεν έχει κάποια επικινδυνότητα σωστά, ούτε θα χρειαστεί κάτι ιδιαίτερο από αναρίχηση/επικίνδυνα σημεία κλπ.
 

Alpha14

Member
Μηνύματα
119
Likes
203
Εμείς είχαμε κάνει ελάχιστα πράγματα στο Phong Nha, λόγω του συνδυασμού αδιαθεσίας-έκλειναν εκείνες τις μέρες τα πάντα λόγω covid, αλλά το μέρος ήταν ειλικρινά πανέμορφο, και χαίρομαι που έκατσε λόγω των συνθηκών και τελευταία στιγμή το βάλαμε στο πρόγραμμά μας.
Οι @KonstantinosAlyona πάντως ίσως να είχαν κάνει διήμερο τρεκ.
 
Μηνύματα
1.990
Likes
6.322
Εχει κανεις εικονα για αυτο εδω Tu Lan Cave Encounter 2 Days • Oxalis Adventure ? Βλεπω οτι το επιπεδο ειναι Level 3 - Moderate, απότι καταλαβαίνω δεν έχει κάποια επικινδυνότητα σωστά, ούτε θα χρειαστεί κάτι ιδιαίτερο από αναρίχηση/επικίνδυνα σημεία κλπ.
Μείναμε στο Phong Nha πέντε ημέρες τελικά, ήταν από τα καλύτερα πενθήμερα όλων των ταξιδιών μας ως τώρα.
Κάναμε από ένα μονοήμερο τουρ ο καθένας μας, καθώς απαγορεύεται η συμμετοχή παιδιών κάτω των 12 ετών. Οπότε, η Αλιόνα πήγε στο Hang Tien, εγώ στο Tu Lan και εναλλάξ κρατούσαμε τον μικρό, κάναμε ποδήλατο στο ποτάμι, πήγαμε σε πιο κοντινά σπήλαια.
Επίσης νοικιάσαμε παπάκι και οδηγήσαμε κάμποσο μέσα στο πάρκο, τα τοπία είναι απίθανα, ειλικρινά. Μπορείτε να πάτε στο Paradise Cave, να χαζέψετε στο χωριό με τα παιδάκια, να πάρετε ποδήλατο από το ξενοδοχείο σας για βόλτα.
Έχω γράψει αναλυτικά εδώ: Phong Nha-Ke Bang, Βιετνάμ ⋆ A&K Travelife ⋆ Ασία
Κι εδώ για την πεζοπορία - κολύμπι στο Tu Lan: Σπήλαιο Tu Lan, Βιετνάμ. Εξερεύνηση ενός άλλου κόσμου ⋆ A&K Travelife

Τώρα που τα βλέπω ξανά, ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΩ ούτε γραμμή από όσα ανέφερα. :)

@Alpha14 , θυμάμαι σαν τώρα που μας στείλατε όταν ήμασταν εκεί, και το τρέξιμο για να προλάβουμε να επιστρέψουμε 😁
 
Last edited:
Μηνύματα
1.990
Likes
6.322
Όχι, όχι. Ήμασταν εκεί όταν ξεκίνησε στην Κίνα ο κόβιντ, εξάλλου, δεν υπήρχαν τέτοια μέτρα.
Απαγορεύεται λόγω επικινδυνότητας, τα σπηλαια αυτά δεν είναι φωτισμένα, δεν έχουν ξύλινους διαδρόμους να πας βόλτα. Με φακό κεφαλής, πίσσα σκοτάδι, κολύμπι μέσα στο σπήλαιο ανάποδα στο ρεύμα, σκάλες αρκετών μέτρων κτλ.
Αν έχεις το χρήμα και το χρόνο, μπορείς να πας και πενθήμερο τρεκ μέσα στο Son Doong 😉
 

poised

Member
Μηνύματα
862
Likes
6.336
Αν έχεις το χρήμα και το χρόνο, μπορείς να πας και πενθήμερο τρεκ μέσα στο Son Doong 😉
Εκτός από το πολύ χρήμα (3000 ευρώ και βάλε) χρειάζεται εξαιρετική φυσική κατάσταση, γνώσεις αναρρίχησης, ειδική ασφάλιση και ρούχα, δεν είναι τουριστικό όπως τα άλλα.

Επίσης να συμπληρώσω ότι στα κανονικά τουρ η επιτρεπόμενη ηλικία είναι από 16 ετών (και ανεπίσημα από 15 αν το παιδί έχει μεγάλη εμπειρία σε τρεκ στην φύση και το δεχθούν). Τα παιδιά επιτρέπονται από 12 ετών μόνο σε ιδιωτικά tour που κανονίζεις μαζί τους ή στις ειδικές οικογενειακές δραστηριότητες που είναι πολύ light σε σχέση με το κανονικό tour.
 
Μηνύματα
1.990
Likes
6.322
στα κανονικά τουρ η επιτρεπόμενη ηλικία είναι από 16 ετών (και ανεπίσημα από 15 αν το παιδί έχει μεγάλη εμπειρία σε τρεκ στην φύση και το δεχθούν). Τα παιδιά επιτρέπονται από 12 ετών μόνο σε ιδιωτικά tour που κανονίζεις μαζί τους ή στις ειδικές οικογενειακές δραστηριότητες που είναι πολύ light σε σχέση με το κανονικό tour.
Σωστά, τώρα το θυμήθηκα. Δεν ξέρω πώς μου ήρθε το 12, ίσως από αλλού το θυμάμαι.
 
Μηνύματα
29
Likes
10
Εχω βρει αεροπορικα μεσω Σιγκαπουρης με Scoot και βλεπω οτι ο τυπος του ειστηρηιου ειναι VTL, γνωριζει κανεις αν για transit χρειαζονται ολα αυτα τα διακαιολογητικα? πχ το VTP
 
Μηνύματα
29
Likes
10
Σχετικά με ανάληψη απο ΑΤΜ με revolut ξερει κανεις τι προμηθεια κρατάει και αν πρεπει να προτιμησω καποια συγκεκριμενη τραπεζα?
 

Sofia1989

Member
Μηνύματα
10
Likes
16
Επόμενο Ταξίδι
Peru
Ονειρεμένο Ταξίδι
Africa
Γειά χαρά,

Θα χρειαστώ κάποιες πολύτιμες συμβουλές για το ταξίδι μου στο Βιετνάμ το ερχόμενο Πάσχα.
Για αρχή... Εάν είχατε χρόνο μόνο για το Mekong Delta ή το Hue, ποιό από τα δυο θα επιλέγατε;
Κατά βάση στο Mekong Delta με ιντριγκάρει η πλωτή αγορά ενώ στο Hue η διαδρομή με το τρένο από Da Nang.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων όποιον βρει λίγο χρόνο να με διαφωτίσει!
 
Last edited:

Εκπομπές Travelstories

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.112
Μηνύματα
880.743
Μέλη
38.839
Νεότερο μέλος
mgian

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom